|
|
#91 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: widmo w kościele :/
Cytat:
![]() Zawsze staram się szanować poglądy innych i staram się je zrozumieć nawet, jeżeli sie z nimi nie zgadzam...ale to co pisze Elfir w postach powyzej to dla mnie tylko puste, jakby propagandowe hasełka
06.07.2013 Edytowane przez Ashmira Czas edycji: 2008-11-03 o 18:27 |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Jesli nie zalapalas co maja do tego prezenty, to ja nic na to nie poradze. Elfir zrozumie .I czy Wyrak to jakis guru i autorytet?? Nic nie wiedzialam, ale jakby co to pardon Jezeli wg ciebie ewolucjonizm to zbior nic nie znaczacych przykladow, to po co ucza go w szkole?? Nie znam Elfir wiec jej nie bronie - po prostu Wyrak pisze tu rzeczy o ktorych nie ma do konca pojecia. Co do autorki watku zeby nie bylo ze robie offtopy - uwazam ze wszystko z toba w porzadku. W liceum moj profesor od historii powiedzial nam cenna rzecz - 'kosciol jest instutucja' - czasami warto oddzielac wiare od kosciola. |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
wiesz, doskonale cie rozumiem. jakis czas temu mialam cos podobnego, cos poprostu przylazlo do mojego pokoju i krzyczalam w niboglosy, nie widzialam nic, ale czulam to za swoimi plecami, byl ogromny i silny, ucieklam do pokoju na gore i wolalam siostre....
nie wiem do cholery co to przylazlo ale wiem ze bylo...ale to tak dla siebie trzymama D
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
[quote=lorelei;9575777]No wlasnie - czasami nie wystarczy czytac
.Jesli nie zalapalas co maja do tego prezenty, to ja nic na to nie poradze. Elfir zrozumie .I czy Wyrak to jakis guru i autorytet?? Nic nie wiedzialam, ale jakby co to pardon Nie ma to jak szczypta ironii Nie lubię jak ktoś rzuca jakieś hasło i do końca go nie wytłumaczy. Wyrak przynajmniej potrafi w sensowny sposób wyłożyć swoje racje. Tak Elfir Cię zrozumie - dobrałyście sie jak w korcu maku..chociaż nie wiem co to ma do rzeczy?? Czyżby była Twoim guru?Ale do rzeczy - bo chyba zaczynam robić się nerwowa. Jestem katoliczką, chodzę do koscioła nie tylko w niedziele. Nie jestem też dewotką, która lata z różańcem. Ale jak czytam, ze ludzie są katolikami po to, żeby obejść sobie w białe sukni do ślubu to naprawdę nóż mi sie otwiera w kieszeni!!
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Ashimra ale taka jest prawda duzo osob znam ktore z zadka chodza do kosiola ,niektore wogole a obrządki wszystkie obchodzą
a maja sie za katolików - i jak dla mnie sa nimi wkoncu wierza w Boga |
|
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
Po prostu żal
Irytuje mnie to, że katolicy są mieszani z błotem przez niektóre osoby wypowiadające się w tym wątku. Rozumiem, że jesteście racjonalistami, ale szanujcie poglądy innych Już w poprzednim, podobnym wątku(a raczej w wątku który zszedł do tego tematu) zostałam zjechana za to co mówiłam (podobno nie wiedziałam o czym mówię czy coś w tym stylu) Ateiści piszą, że nie wierzą bo to nieracjonalne. I właśnie na tym polega wiara(jak mówi samo słowo) żeby wierzyć, mimo że nie można się o tym przekonać. Nietolerancja się szerzy Inni jakoś nie mówią że ateizm to najgorsze co może być itp. A ateiści tak najeżdżają na katolików jakbyśmy nie wiem kim byli. Masakra. A poza tym Wyrak mądrze mówi Co do autorki- nie sądzę byś narazie potrzebowała iść do psychiatry Musiałaś mieć coś na sumieniu A poza tym zło można wyczuć w ludziach. Nawet w księdzu. Bo przecież- nie oszukujmy się- nie każdy ksiądz jest "z powołania"![]() Przepraszam że tak bez ładu i składu ale się śpieszę
|
|
#97 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak dla mnie katolikiem jest ten, kto jest wierzący i praktykujący. Bo co to za katolik, który wiarę dopasowuje do siebie, jak mu wygodnie?
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
To nie moja wina, ze ktos jest nieprecyzyjny gdy pisze o nieistnieniu Mikolaja.
Oczywiscie ze wiara a brak bytow nadprzydodzonych, przekonuja mnie wypowiedzi ludzi w róznych mediach (m.in. na forach) i własne obserwacje. Tyle ze wiara w Boga nie wymaga udowadniania, natomiast racjonalnymi przeslankami nie da sie stwierdzic jak dotad ze go nie ma. To Ci sie zle wydaje Cytat:
![]() Zalezy na ktorym. Biblii nikt nie zmienial i zmieniac nie bedzie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#99 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A raczej wszystkie definicje, które z lubością cytuje. ![]() Cytat:
Co do reszty wypowiedzi się zgadzam.
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
a dla mnie jest ten kto wierzy w Boga i sie modli
|
|
|
|
|
#101 |
|
Buc
|
Wiara to jedno i owszem może być ona spersonalizowana. religia to drugie. należy ją przyjmować ze 'wszystkim' ,że tak nie elegancko ujmę.
a co do głównego tematu - zatrważające jest to,że nie wiele osób potrafi czytać ze zrozumieniem....
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To mnie przejzalas Co nie zmienia faktu, ze gdy to bedzie uzasadnione, to bede wklejal co bede chcial.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#103 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli takie rzeczy Cię szokują, to Twoje życie musi być pełne emocji, pogratulować. I nikt Ci nie broni. Jeżeli natomiast uważasz, że deprecjonuję Cię stwierdzając, że często używasz przeróżnych definicji (moim zdaniem nadużywasz) to tak, deprecjonuję Cię, mój Ty Adwersarzu. Natomiast w żadnym momencie nie napisałam że tylko wklejasz gotowe definicje. Nie wiem czy zarzucić Ci brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, czy demagogię.
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiscie ze nie Twoj problem, tylko sytuacja przy ktorej bede niezmiennie podkreslal, ze to nieuzasadnione okreslenie oparte na uprzedzeniach i stereotypach.
Cytat:
Deprecjonujesz imputujac, ze zawartosc merytoryczna moich postow opiera sie na cytowanych definicjach.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Wtajemniczenie
|
I tak oto narodziła się batalia pomiędzy katolikami i ateistami. Jak sądzicie, kto wygra?
Moim zdaniem nikt. Każdy ma swoje poglądy, prawda? Ateista nie będzie uznawał Boga, sił nadprzyrodzonych, ale naukę. Natomiast Teista powie, że Bóg istnieje, bo tak mówi jego wiara, a poza tym nie da się zaprzeczyć, że go nie ma. Właśnie - ateiści twardo trzymają się tego, że nie da się udowodnić istnienia Boga. No więc skoro go nie ma, to udowodnijcie, że go nie ma. Łatwo? Wcale. Nie podoba mi się tu też to uogólnianie, bo ateiści to to, a Ci (wszyscy), co wierzą, to coś tam. Może udało się jednej osobie zebrać informacje od wszystkich katolików, choć szczerze wątpię. Zresztą, jaki ma sens przekonywanie siebie nawzajem? Po co te wszystkie przepychanki - 'bo Boga nie ma', 'bo Bóg jest', 'bo Kościół jest zły', 'Kościół przecież nie jest obowiązkowy'. Mam kolegę ateistę i to, że on jest ateistą, a ja katoliczką, to znaczy, że mam mu skakać nad głową z 'dowodami' na istnienie Boga i sił nadprzyrodzonych? Czy to znaczy, że on ma mi wygłaszać wykłady o ewolucji człowieka? Otóż nie. Bo na tym polega tolerancja religii i wierzeń innych. Wiele razy zostało tu użyte to słowo. A osoby używające go brną dalej, próbując przekonać innych do swojego. We wcześniejszej wypowiedzi Elfir (zapomniałam zacytować) pojawiła się wzmianka o mężczyźnie, który wierzy w krasnoludki. I czy nie próbowalibyśmy go naprostować, ukierunkować na bardziej racjonalny sposób myślenia, czy nie śmialibyśmy się z niego ukradkiem. I że tak samo ma ateista z wierzącymi w istoty nadprzyrodzone. I tu już samo wymienienie Boga wśród krasnoludków i kosmitów i to jeszcze na końcu małą literą świadczy o braku tolerancji, bo tolerancja to też szacunek dla odmiennych poglądów od naszych. Nie wiem czy to była wypowiedź w imieniu autorki, czy 'wszystkich' ateistów, ale skoro ateista też podśmiewa się z wiary w Boga i chciałby swoimi argumentami nakierunkować katolików na bardziej właściwy tok myślenia, to nie jest to tolerancja. Chyba, że jakoś opatrznie to zrozumiałam. I nie wiem czy się mylę, jeśli powiem, że ateiście nie uda się przekonać katolika, a katolikowi ateistę. Zresztą, autorka wątku pytała o coś innego. A o tym problemie sama nie wiem co myśleć. Być może mózg po prostu spłatał figla i podsunął obraz, w który uwierzyliśmy. Może podziałała też na to późna pora, zmęczenie. Możliwe, że to podświadomość wysłała sygnał, że ten ksiądz nie jest do końca w porządku... chociaż wątpię. Mózg ludzki nie jest jeszcze na tyle zbadany, żeby odpowiedzieć na takie pytania, a na pewno ja nie jestem od niego wybitnym specjalistą. (;
Edytowane przez Avv Czas edycji: 2008-11-03 o 21:35 |
|
|
|
|
#106 | |
|
Zadomowienie
|
Ashmira - pisze krotko bo obiad gotuje
. Nie chcialam cie urazic - po prostu internet to nie to samo co rozmowa na zywo. Rozmowy na temat wiary i religi sa zawsze trudne bo ludzie biora je personalnie. Nie jestem ateistka - raczej agnostykiem. Cytat:
. Wiesz dlaczego bo ty nie przyjmujesz do wiadomosci faktow powszechnie znanych. Mam wrazenie ze jestes ' na nie' dla zasady. Jesli dla ciebie mozna wierzyc ze sie nie wierzy - to dla mnie OK. Masz do tego prawo, dla to po prostu troche bez sensu. ![]() Stosujesz bardzo pokretna logike. A jak racjonalnie stwierdzisz ze Bog jest?? Moze wiara w Boga nie wymaga udowadniania osobie ktora w niego wierzy. Wiara jest czyms specjalnym dla katolikow ,bo wierzysz choc nie ma namacalnych dowodow - Blogoslawieni Ci ktorzy nie widzieli a uwierzyli - to pewne misterium. Pewna watpliwosc w istnienie Boga jest wpisana w religie. Dowodow na teorie ewolujci jest tyle ze nie starczy czasu o nich pisac. Jak mam ci strescic kilka ksiazek i lat nauki?? Wystarczy poczytac - wklep w google - wyskoczy tysiace stron. Zreszta tak sie przyczepiles do tego ewolucjonizmu, czy wiesz jakie jest oficjalne zdanie kosciola na ten temat? Wg kosciola teoria ewolucji nie stoi w sprzecznosci z naukami kosciola. Czy ty naprawde wierzysz ze Bog stworzyl swiat w ciagu 6 dni a siodmego odpoczywal?? Co do biblii to dopiero dales ciala - to chyba narbajdziej zmieniana i manipulowana ksiega w histori swiata. Ostateczny ksztalt zatwierdzono dopiero w 1546 na ktoryms z soborow. A od jej powstania kosciol zmienial jej ksztalt jak mu pasowalo.Wg mnie nie wazne czy sie wierzy czy nie - byle byc dobrym czlowiekem. A na dobro kosciol nie ma monopolu. |
|
|
|
|
|
#107 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Natomiast nie wierze w teorie Darwina, bo nie znam przekonywujacych dowodow na jej uzasadnienie - tzn. po pierwsze brak posredniego ogniwa, po drugie absurd zalozenia typu - rybka wychodzi na brzeg i jej wyrosna lapki, przejscie z jednego gatunku w drugi. Jesli tyle tych dowodow jest, to jest przytaczaj, nic nie bede wklepywac w google, bo swoje juz na ten temat wiem, a Ty twierdzisz ze tych przykladow i dowodow jest na peczki; moze byc po obiedzie Prawda jest taka, ze w teorii Darwina sa luki na ktore brakuje dowodow. Cytat:
Sobor trydencki, bo o nim piszesz zatwierdzil katolicki kanon starotestamentowy, co nie zmienia faktu, ze pisanie o zmienianiu tresci Biblii po prostu mija sie z prawda. Avv - jak dla mnie niech kazdy sobie wierzy, czy nie wierzy w co chce, uwaza co chce i wyznaje poglad jaki chce, nie zamierzam natomiast pozostawic bez komentarza opartych na uprzedzeniach wypowiedzi stawiajacych religie gdzies pomiedzy ludowa tradycja, a forma uposledzenia umyslowego.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2008-11-03 o 21:33 |
|||||
|
|
|
|
#108 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i właśnie tym się różnią racjonaliści od katolików... Katolicy nie muszą mieć namacalnych dowodów w istnienie Boga bo po prostu w nNiego... wierzą Cytat:
![]() Cytat:
Powiem szczerze- gdy przeczytałam post autorki, to wiedziałam że zaistnieje taka sytuacja jak teraz- batalia a raczej ostra wymiana zdań na tematy religii katolickiej i ateizmu.
|
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Darwinizm jest integralna czescia teori ewolucji. Wiec skoro nie negujesz ewolucji czemu negujesz Darwinizm?? Forma przjscowa miedzy rybami a plazami jest ichtiostega. I faktycznie rybka wychla z wody na lapkach - troche jej to zajelo .Oczywiscie ze w teori Darwina sa luki tzw. brakujace ogniwa - ale sa one odkrywane i co kilka lat wiedza na ten temat jest uzupelniana. Dlatego jest teoria. O zmianach dokonywanych w biblii na przestrzeni wiekow jest wiele opracowan. Sa nawet dowody. Nie jest to moje przekonanie a fakt. Skad jestes taki pewien ze nic nie jest zmienione?? Byles tam tysiac lat temu? Patrzyles na rece tlumaczom? |
|
|
|
|
|
#110 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nawiasem mowiac teoria Darwina nie jest zadna intergralna czescia i bledne jest utozsamianie ewolucji z teoria Darwina. Cytat:
Cytat:
No jest wiele opracowan, ktore jasno wskazuja z jakiego okresu pochodzi wulgata i jakie dezycje zostaly podjete na soborze aleksandryjskim. Takie sa fakty...
||||
|
|
|
|
#111 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
I na koniec taka ciekawostka: Zmarł mąż mojej mamy koleżanki. Pani ta także nie wiedziała czy w końcu ma wierzyć w Boga, czy nie. Pewnej nocy przyśnił jej się mąż. Rozmawiali, a w pewnym momencie żona pyta się go: - Czy Bóg naprawdę istnieje? A on odpowiada: - A czy ty kiedykolwiek w to wątpiłaś? Na ile ten sen jest prawdziwy? Tego się dowie każdy z nas, ale w swoim czasie. (;
|
|
|
|
#112 |
|
Zadomowienie
|
Wyrak czytam i oczom nie wierze
bo wg mnie twoje wypowiedzi sa coraz mniej logiczne .Skoro nie uznajesz darwinizmu to stresc mi w kilku zdaniach co to wg ciebie jest ewolucja. Darwinizm jest czescia teori ewolucji i o tym zadecydowaly osoby ktore sie troche lepiej znaja niz ty Z twojej wypowiedzi o muszkach wynika ze nie masz pojecia po co sie takie badania robi i jaki jest ich koncowy efekt. Ichtiostega to skamielina - mozna naocznie zobaczyc ze ma pletwy przeksztalcone w wyrostki i cechy wspolne dla ryb i plazow. Jezeli do ciebie opisany i przyjety przez autorytety dowod nie przemawia - to ja cie nie przekonam. Zreszta nawet nie chce. Formy miedzy czlowiekem a malpami czlekoksztaltnymi istnieja i tez jest ich wiele - nawet cala nauka sie tym zajmuje (antropogeneza). Ale ty pewnie uwierzysz jak australopitek czy homo erectus zadzwonia do twoich drzwi i sie przedstawia (o ile potrafia mowic). ![]() Acha czyli biblii nie zmieniano bo ty tak twierdzisz . W IV wieku po Chrystusie - dokladnie w 367 roku Anastazy stworzyl liste pism ktora obejmowala prawie 30 pism. Ostatecznie wybrano 4 i te ewangelie funkcjonuja do dzis. Na przestrzeni wiekow poszczegonle sobory manipulowaly zawartoscia Swietych ksiag. Kościół zmieniał, usuwał, niszczył wszystko to, co było sprzeczne z uwczesna polityka kosciola. Takie sa fakty - niestety. |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
O to mi wlasnie chodzi; dla mnie jest to tym bardziej niedopuszczalne, ze znam ludzi kilku roznych religii, agnostykow, ateistow i wiem ze moze i powinno sie to odbyc bez zadnych kpin. Inna sprawa, ze to osoby kpiace przedstawiaja siebie tak a nie inaczej, ale to juz nie moj problem.
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
moja mama zawsze mowi o religi sie nie dyskutuje
|
|
|
|
|
#115 | |
|
BAN stały
|
Z góry zastrzegam, że to nie mój tekst, nie jestem historykiem i nie sprawdzałem zawartych w nim faktów. Gdzieś się na to natknąłem i zachowałem. Choćby 10% była prawdą - w jakim świetle to stawia kościół katolicki i tzw prawdy wiary? Komentować chyba nie trzeba.
Cały ten tekst nie ma nic wspólnego z Bogiem i wiarą w niego. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#116 | |||
|
Zakorzenienie
|
I przynosi w świeta prezenty, lata na saniach zaprzągniętych w renifery i ma elfy do pomocy? Specjalnie nie napisałam "św. Mikołaj" tylko Mikołaj, aby podkreślić , że nie chodzi mi o legendarnego biskupa Mitry (bo jego świętość i same istnienie Koścół juz dawno odrzucił) tylko o wypromowanego przez koncern Coca-Cola w latach 30-tych rumanego grubasa roznoszącego prezenty.
Cytat:
Ech... Jak większośc osób masz absolutnie mylne pojecie o ateiźmie ![]() Ateizm po prostu bytów transcendentalnych do wyjaśniania świata nie potrzebuje. Gdybyśmy wszystkie zjawiska na świecie tłumaczyli bogiem nauka posuwała by się do przodu w ślimaczym tempie, bo odpowiedz na kazde pytanie brzmiałaby "bog to zrobił/tak chciał/stworzył". Odrzucenie teorii o bogu, jako niczego nie wyjaśniającej - to jest ateizm. Wiąże się z tym również odrzucenie teorii o niesmiertelnej duszy. Cytat:
Na pytanie "czy bog istnieje?" - "nie wiem" odpowie agnostyk. Cytat:
![]() C.d.n.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|||
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
Napiszę tylko i wyłącznie o sobie i nie piszę tego z zamiarem "nawrócenia" kogoś...
A mianowicie: nie potrafiłabym nie wierzyć w nic... Sądzę ze właśnie dzięki wierze nie popełniłam różnych głupot- a szczególniej jednej (bez komentarza). Wierzę, że istnieje życie po śmierci, że dusza ludzka jest nieśmiertelna, bo nie wyobrażam sobie żeby po śmierci po prostu nic nie było. I w sumie wiem, że mam po co żyć (może źle powiedziane bo zaraz się ktoś czepnie ale trudno- może ktoś zrozumie o co mi chodzi). Wiara mi pomaga- wierze, że modlitwa może zdziałać cuda To mnie podnosi na duchu. Może to dla kogoś będzie śmieszne i żałosne, ale jak np. mam zły dzień/humor itp. to gdy zacznę się modlić od razu mi wszystko przechodzi (jakoś tak wycisza i dodaje otuchy) ![]() I powiem jeszcze jedno- jest wiele ludzi którzy "nie przyznają się" w to że są gorliwymi katolikami(mam na myśli młodzież teraz), bo po prostu boją się że zostaną wyśmiani. może ten tekst wywoła oburzenie, bo "jak to tak można", "to nieracjonalne", "kościół to zmyślił" etc. ale trudno się mówi. Może nie- racjonaliści mnie zrozumieją
|
|
#118 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moja opinia nt tego kto w co wierzy, to wynik moich obserwacji z mediow i forum ![]() Uwazam ze Ty masz bledne pojecie o postawie wiekszosci ateistow i wydaje Ci sie, ze to w co Ty wierzysz, w to wierza wszyscy ateisci. Cytat:
Najbardziej wiarygodna? Gatunek ktory nie jest w stanie np. przewidziec dokladnie pogody 4 dni do przodu ma arbitralnie ustalac, co sie dzialo miliardy lat temu. Dobre ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To bostwo perskie.Cytat:
Cytat:
Ogolnie rzecz biora, to ten tekst to zbior kalumnii pisany przez jakiegos antyklerykala. Zreszta nawet nie musze tego komentowac, bo juz to zrobiono za mnie: http://zapytaj.wiara.pl/index.php?gr...123365535&katg=
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2008-11-04 o 16:01 |
|||||||||
|
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
Alez czczono http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitra_(mitologia) http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitraizm Zaraz opewnie powiesz ze wikipedia to marne zrodlo .Edit: poczytaj tez kim byl cesarz Teodozjusz i dlaczego kazal spalic biblioteke. Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2008-11-04 o 17:16 |
|
|
|
|
#120 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.

.

. Wiesz dlaczego bo ty nie przyjmujesz do wiadomosci faktow powszechnie znanych. Mam wrazenie ze jestes ' na nie' dla zasady.
- to chyba narbajdziej zmieniana i manipulowana ksiega w histori swiata. Ostateczny ksztalt zatwierdzono dopiero w 1546 na ktoryms z soborow. A od jej powstania kosciol zmienial jej ksztalt jak mu pasowalo.