Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-02, 16:57   #91
ankasz
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10309584]

Dla mnie to nieludzkie - JAK matka może skazać dziecko na śmierć? Przecież to nieludzkie, wyrodne, niemiłosierne. EGOISTYCZNE! nie, nie pozwolę, by moje dziecko miało obcą krew, bo nie trafię do raju. Nieładnie bardzo.[/quote]

Może u nich to wygląda tak: moje dziecko umarło. Ale co tam, pójde za to do nieba..

Sorry, ale krew przede wszystkim to ŻYCIE. Który Bóg pozwala na to, żeby pozbawiac czlowieka szansy na przeżycie?

taki malutki OT jakis czas temu był przypadek ze dziecko ŚJ trafiło do szpitala, potrzebna była transfuzja, ale rodzice sie nie zgodzili. Lekarze złożyli sprawę do sądu o pozwolenie na transfuzję. Pamięta ktoś moze jak to sie skonczyło? Bo nie mge teraz znaleśc informacji o tym przypadku

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 17:01   #92
expectation
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Wszystkie cytaty za: http://online.biblia.pl/

Tak by mozna jeszcze dlugo, bo Biblia jest pelna cytatow o boskosci Jezusa. Innymi slowy, SJ twierdzac cos przeciwnego, stoja w sprzecznosci i niezgodzie z Pismem Swietym. Co bylo do udowodnienia...
Skąd tak dobrze znasz PŚ?

Robi się z tego mały off topic. Nie mamy najeżdzać na wyznanie Sylwii, ale zadawać jej pytania, aby ją lepiej poznać. Konflikt między ŚJ a KK zawsze był, jest i być będzie, ale nie musimy swojej niechęci tak okazywać. Każdy ma swobodę religijną w tym kraju przecież

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 17:01   #93
Elliannia
Zakorzenienie

Sylwuniu, z całym szacunkiem - wydaje mi się że jesteś zbyt młoda na to, by wiedzieć co - i o czym - piszesz, bo nie jesteś w stanie tego do końca zrozumieć. Dla mnie to jest właśnie pranie mózgu dzieciom - nie przeczę, KK też uczy i wychowuje w religii od małego, ale jednak nie kieruje ludźmi tak, jak kieruje wasza wiara. Wg mnie to co piszesz, i to co starasz się nam przekazać wklejając cytaty, które są gigantyczną nadinterpretacją, bazuje właśnie na ludzkiej głupocie i niezdolności do myślenia (patrz : podejście do wykształcenia, im głupsza luda, tym łatwiej kierować), omija tematy o które faktycznie chodzi obchodząc je totalnie z boku i nie odpowiada bezpośrednio na zadane pytania. Ja rozumiem że to są specjalne techniki mówienia (pisania w tym przypadku), które widać są przerabiane u was, ale ja po prostu nienawidzę jak mi ktoś wciska ciemnotę na siłę, tak samo nienawidzę wszelakiej maści akwizytorów z garczkami, cudownymi kołdrami. Jak mówię nie, to znaczy to nie. Metoda buta między drzwi na mnie nie działa, bo jeszcze przytrzasnę. Wszystcy akwizytorzy są szkoleni z technik manipulacji i mówienia tak, aby nie musieć przedstawić wszystkich faktów - a to, co ŚJ robią, jest żywcem wydarte z podręcznika marketingu

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 17:04   #94
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez expectation Pokaż wiadomość

Robi się z tego mały off topic. Nie mamy najeżdzać na wyznanie Sylwii, ale zadawać jej pytania, aby ją lepiej poznać. Konflikt między ŚJ a KK zawsze był, jest i być będzie, ale nie musimy swojej niechęci tak okazywać. Każdy ma swobodę religijną w tym kraju przecież
Z tego co zauważyłam Wyrak bardzo dobrze zna tematy religijne i ateistyczne, więc wcale się nie dziwie że rzuca cytatami - i to pasującymi

Widać jest przykładem człowieka, który zanim zdecyduje się uwierzyć - bądź zaniechać wiary - che poznać to, z czym ma do czynienia

Ja osobiście na kulturoznawstwie przerabiałam podstawy każdej liczącej się religii, to z czego się wywodzi, na czym bazuje, jakie ma zasady - i uważam że taki przedmiot powinien być wykładany w liceach

Stary 2009-01-02, 17:05   #95
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, nie uwazam ze znam PS bardzo dobrze. Skad? Wydaje mi sie, ze Chrzescijanin powinien od czasu do czasu do Biblii zajrzec, czyz nie ?

Cytat:
Alez nikt nie najezdza wg mnie, tylko stwierdza fakty o zachowaniu, podejsciu i wierzeniach tego zwiazku...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 17:11   #96
expectation
Zadomowienie

Oczywiście - prawdziwy chrześcijanin zagląda - ale ja np. nie pamiętam każdego słowa, razem z księgą i rozdziałem i wersem, w którym się ono znajdowało

Dlatego też myślałam, że może masz coś wspólnego "bardziej" z KK

Stary 2009-01-02, 17:17   #97
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście - prawdziwy chrześcijanin zagląda - ale ja np. nie pamiętam każdego słowa, razem z księgą i rozdziałem i wersem, w którym się ono znajdowało

Dlatego też myślałam, że może masz coś wspólnego "bardziej" z KK
Tez nie pamietam cytatow slowo w slowo i co do wersa, ale od czego jest pelen tekst Biblii w internecie ?

Absolutnie nie mam i nie mialem nic wspolnego "bardziej" z KK cokolwiek by przez to rozumiec.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 17:27   #98
Ines-ka
Zakorzenienie

ŚJ przychodzą do naszych domów docelowo żeby nas nawrócić więc jak mamy się zachowywać? Zapraszać na herbatkę i łykać wszystko co nam powiedzą? To oczywiste, że każdy broni swojej wiary.

Jako mała dziewczynka otworzyłam drzwi ŚJ i słuchałam tego wszystkiego. Nawet nie chcieli żeby zawołać kogoś dorosłego. To jest podłość i nie powiem co jeszcze...
W rodzinie miałam jeszcze jeden przykład braku asertywności i wykorzystywaniu tego przed ŚJ.
Bronią ŚJ są słabości tych których nachodzą.

Dla mnie prawda o ŚJ jest bardzo negatywna.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 17:46   #99
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Medytacje? kursy Jogi? chyba należę do innego KK.

Harry Potter ->> niebezpieczny jest dla osób młodszych, 10 latków - którzy poprzez okultyzm w HP zawarty, rzucają wzajemnie w siebie "zaklęciami" - to coś jak wywoływanie duchów - może prowadzić do opętania

A Gwiezdne Wojny? nie słyszałam o niebezpieczeństwie. Tak samo jak kursy jogi czy medytacje. Zresztą, zależy co ktoś rozumie pod kursem jogi, albo medytacją...
Kursy jogi oraz medytacje są zabronione przez KK, ponieważ prowadzą do opętania.
A propos Harrego Pottera ciekawy artykuł prezentujący katolicki punkt widzenia link

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Nie no tak źle to jeszcze z nimi nie jest . Wiem bo moja siostra jest ŚJ niestety. Ogólnie uważam tą religię za dość pokrętną. Na chłopski rozum wiele jej założeń nie jest do końca logicznych, ale jak próbujesz któremuś z nich to wytłumaczyć to najczęściej dostajesz wykład, po którym masz już dość wszytskiego (przynajmniej u mnie tak jest).
Zresztą nie zauważyłyście, że ŚJ to najczęściej oczytani i inteligentni ludzie, i potrafią cię zagadać wręcz na śmierć? Zresztą szczerze powiedziawszy oni kształcą się właśnie w kierunku odpierania wszelkich argumentów i przekształcania wszystkiego na swoją modłę.
Żadna religia nie jest logiczna.

Erystyka to przydatna umiejętność, nic nie stoi na przeszkodzie nieco dokształcić się w tej dziedzinie, aby móc później czerpać satysfakcję z wygranej dysputy i pogrążenia wykształconego ŚJ

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Tak samo nie wiem czy wiecie, ale ŚJ kiedyś obchodzili wszystkie święta te co katolicy. Tylko w pewnym momencie komuś padło na mózg, że święta chyba nie są za dobre, bo wiecie odciągają uwagę "wiernych" od Boga na rzecz rodziny bądź znajomych, a tak przecież być nie może. Takie jest przynajmniej moje zdanie
W 1517, 1534, 1536, 1562 roku też padło ludziom na mózg, nie zgadzali się z pewnymi obyczajami panującymi w Kościele i powstała cała masa nowych religii. Światowych.

Cytat:
Napisane przez SlodkoOstra Pokaż wiadomość

KK przyciąga wielu naukowców i intelektualistów - ta wiara jest logiczna i spójna, tak samo jak inne wielkie światowe wiary.
Cytat:
Nie mówię do gmatach wiary - są pewne podstawowe założenia - dosłownie kilka założeń, w które trzeba po prostu WIERZYĆ - lub nie wierzyć. A reszta do tego układa się spójnie.
Żadna religia nie jest logiczna. Jeżeli założenie nie jest prawdziwe, cała teoria na nim oparta również jest błędna.

Cytat:
No i co wynika z tego artykułu? Zupełnie nic. Mało to sprzedaje się dzisiaj świętych relikwii, cudownych medalików, uzdrawiającej wody i innych tym podobnych rzeczy?
Przykład pierwszy z brzegu: Cudowny medalik

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie dotyczace osob, ktore odchodza od Swiadkow i np. przechodza na katolicyzm.
Dlaczego wszyscy, lacznie z rodzina, odwracaja sie od takich osob?
Znam takie osoby i wiem, ze rodzina sie od nich odwrocila.
,

To jest generalizacja. Mało na Wizażu jest wątków w których Wizażanki żalą się, że rodzina robi problemy gdy ktoś nie chce wziąć ślubu kościelnego bądź też ochrzcić dziecka? Problem ten dotyczy każdej wiary, zawsze znajdą się ludzie, którzy uważają, że ich wiara jest jedynie słuszna.

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Co do ewolucji, to te 7 dni nie musialo trwac dokladnie 7 dni.
To jest logika? 7 dni nie musiało trwać 7 dni ---> symbol = własna interpretacja Biblii.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 17:48   #100
Aneczka91
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10309584]

Dla mnie to nieludzkie - JAK matka może skazać dziecko na śmierć? Przecież to nieludzkie, wyrodne, niemiłosierne. EGOISTYCZNE! nie, nie pozwolę, by moje dziecko miało obcą krew, bo nie trafię do raju. Nieładnie bardzo.[/quote]

Popieram !!!!
Nie rozumiem jak mogą tak robić Nie dziecko nie mogę Cię uratować bo nie trafię do raju . Dla mnie to chore ! Przepraszam ale tak myślę.

Ja mam pytanie : Dlaczego rodzina i świadkowie odwracają się od człowieka , który chce odejść od nich ? Czy człowiek nie ma wolnej woli ? Bo znam koleżankę , na szczęście jest już dorosła i wogle , odeszła od świadków jehowy , bo wzieła ślub z katolikiem i zmieniła religię na katolicką . Nie mieści mi się to w głowie jak mogą się od niej odwrócić bo wiarę zmieniła . Przecież to ich rodzona córka!
Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 17:53   #101
201607291951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
ŚJ przychodzą do naszych domów docelowo żeby nas nawrócić więc jak mamy się zachowywać? Zapraszać na herbatkę i łykać wszystko co nam powiedzą? To oczywiste, że każdy broni swojej wiary.

Jako mała dziewczynka otworzyłam drzwi ŚJ i słuchałam tego wszystkiego. Nawet nie chcieli żeby zawołać kogoś dorosłego. To jest podłość i nie powiem co jeszcze...
W rodzinie miałam jeszcze jeden przykład braku asertywności i wykorzystywaniu tego przed ŚJ.
Bronią ŚJ są słabości tych których nachodzą.

Dla mnie prawda o ŚJ jest bardzo negatywna.
Oj dobrze to pamiętam, nawet się ze umawiali, że tego a tego dnia jeszcze przyjdą
ostatnio znajoma która ma 13 letnia córkę opowiadała jak przyszła z pracy a jej córka siedziała w pokoju z ŚJ a ci ją nawracali.
Tak się wkurzyła , że za jej plecami to się dzieje , i całe towarzystwo wywaliła za drzwi.
A ta jej córka nie potrafiła im odmówić bo tacy nachalni byli, ja się nie dziwię w końcu to tylko dziecko, a to dorośli ludzie powinni mieć trochę rozumu.
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:07   #102
expectation
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aneczka91 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie : Dlaczego rodzina i świadkowie odwracają się od człowieka , który chce odejść od nich ? Czy człowiek nie ma wolnej woli ? Bo znam koleżankę , na szczęście jest już dorosła i wogle , odeszła od świadków jehowy , bo wzieła ślub z katolikiem i zmieniła religię na katolicką . Nie mieści mi się to w głowie jak mogą się od niej odwrócić bo wiarę zmieniła . Przecież to ich rodzona córka!
Nie wiem, czy odpowiem dobrze, ale wydaje mi się że u ŚJ jest tak: Osoba przyjmuje chrzest - i tym samym całą religię - z całą świadomością, bez narzucania jej nikomu, w wieku, w którym ona sama chce. Więc niby jest to jej własna wola (co z tego, że przez całe życie jest uświadamiana, że właśnie tak trzeba(?) ). Więc dalej, odchodząc z tego wyznania, po chrzcie - robi to też dobrowolnie, i z własnej woli, ale będąc już w nim, więc teraz staje w opozycji do ŚJ - i dlatego też się od tej osoby odwracają...

Stary 2009-01-02, 18:09   #103
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

I znów nie rozumiem, jak rodzina może się odwrócić i wykazać ostracyzm stosunku do takiej osoby? Gdzie miłość do człowieka?

Ja tam u ŚJ widzę na pierwszym miejscu miłość do samego siebie.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:13   #104
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

[QUOTE=purple;10302290 napisała:
"Przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale mi się to kojarzy z sekciarstwem..."[/QUOTE]

Purple Bo świadkowie Jehowy są sektą. "Secare" znaczy odcinanie się od innych. I choć w tym nachodzeniu są natrętni (lub inaczej wytrwali) to trzeba przyznać, że są grzeczni. Jeżeli z tego jest coś dobrego to to, że po prostu wziąć w ręce Biblię i czytać, czytać wolno, z komentarzem a najlepiej (dla wierzących) poprosić przed tym czytaniem Ducha św. o światło umysłu, bo Biblia była napisana wiele, wiele lat temu i w zupełnie innej kulturze i w narodzie o mentalności bardzo różniącej się od naszej. Kto ma dojście to sięgnąć po dostępne oryginały w języku hebrajskim, aramejskim czy syryjskim. Życzę wytrwałości.

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl

Edytowane przez Animator
Czas edycji: 2009-01-02 o 18:15
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:21   #105
Konto usunięte

Animatorze, nie zawsze są grzeczni.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:27   #106
purple
Zadomowienie

Dokładnie, z tą grzecznością nie zawsze jest tak pięknie, czasem są bardzo nachalni, chociaż grzecznie im się odmówi.
Stary 2009-01-02, 18:30   #107
biala
Wtajemniczenie

Nikogo nie należy potępiać, a spróbować zrozumieć i pomóc. Często się zdarza, że miłość matki do dziecka jest silniejsza, mocniejsza niż zasady danej wiary.
Lepiej omawiać dane zagadnienie na konkretnych przykładach, a nie powtarzać zasłyszana w Tv czy w gazetach informacje.
ŚJ przychodzą do naszych domów przyjaźnie nastawieni, chcą nas uratować. Jesli ktoś nie czuje sie na siłach, by polemizować z nimi (tu potrzebna jest b. dobra znajomość biblii, i głęboka wiara) może grzecznie odmówić i zamknąć drzwi.
Stary 2009-01-02, 18:31   #108
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez purple Pokaż wiadomość
Dokładnie, z tą grzecznością nie zawsze jest tak pięknie, czasem są bardzo nachalni, chociaż grzecznie im się odmówi.
Ja znalazłam sposób, walę prosto z mostu że moja 'koleżanka' jest ŚJ więc jeśli bym chciała, to dostęp do informacji mam pełny

Ale ogólnie w necie krąży taki 'śmieszny' tekst co zrobić w takiej sytuacji (kilka propozycji)... i nie powiem, szokujący trochę

Stary 2009-01-02, 18:34   #109
joyka
Raczkowanie

Ja też mam pytanie Wielokrotnie słyszałam, ze Swiadkowie Jehowy często przechodzą na tę wiarę z powodów pieniężnych - kościół ma jakieśtam dotacje i pomaga finansowo wiernym. Mój kolega jest ŚJ i takze dostaje jakieś spore dotacje..to na ubrania, to na coś innego, a naprawdę biedny nie jest. I podobno właśnie z tego powodu ciężko jest wystąpić z tej wiary - bo jest się z nimi związanym tymi wszystkimi długami. Czy to prawda czy tylko plotki?
joyka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:36   #110
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Czyli sa przeciwni ksztalceniu sie.

A jak z ta transfuzja krwi, gdzie pismo zakazuje transfuzji krwi?

Co do Apokalipsy, faktycznie jest opisane 12tys z kazdego pokolenia... ale jak sie to ma do wierzen SJ ?

Prosze:

J 1,1-14

J 10,30

J 10,37-38

J 20,28-29

Hbr 1,8-9

Tyt 2,13

2 Piotr 1,1-11

Wszystkie cytaty za: http://online.biblia.pl/

Tak by mozna jeszcze dlugo, bo Biblia jest pelna cytatow o boskosci Jezusa. Innymi slowy, SJ twierdzac cos przeciwnego, stoja w sprzecznosci i niezgodzie z Pismem Swietym. Co bylo do udowodnienia...

OK a jak ja ci pokaze werset

Ewangelia według Jana 14:28
]28 Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie8.

JEzus pisze ze idzie do Ojca czyli do Boga bo Bog jest wiekszy od niego.
albo
Koryntian 11:3
3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową3 każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa3 - Bóg

Głowa Jezusa Chrystusa jest Bog.

slyszales o czyms takim jak Jehowa?

Izajasza 42:8
8 Ja, któremu na imię jest Jahwe5,
chwały mojej nie odstąpię innemu
ani czci mojej bożkom.

Mateusza 1:1

1 Rodowód Jezusa Chrystusa, syna Dawida, syna Abrahama.

Uwazasz ze Jahwe i Jezus to to samo? Jak pisze inaczej...

Edytowane przez Sylwiunia15
Czas edycji: 2009-01-02 o 18:38
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:37   #111
byliczka
Zakorzenienie

Tylko po co oni chodzą?
Zupełnie tego nie potrafię pojąć.
Czy katolicy łażą do muzułmanów opowiadając jaka ich wiara jest cudowna?
A muzułmanie do buddystów, żeby ich nawracać?
Stary 2009-01-02, 18:39   #112
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez biala Pokaż wiadomość
Nikogo nie należy potępiać, a spróbować zrozumieć i pomóc. Często się zdarza, że miłość matki do dziecka jest silniejsza, mocniejsza niż zasady danej wiary.
Lepiej omawiać dane zagadnienie na konkretnych przykładach, a nie powtarzać zasłyszana w Tv czy w gazetach informacje.
ŚJ przychodzą do naszych domów przyjaźnie nastawieni, chcą nas uratować. Jesli ktoś nie czuje sie na siłach, by polemizować z nimi (tu potrzebna jest b. dobra znajomość biblii, i głęboka wiara) może grzecznie odmówić i zamknąć drzwi.
No przecież problem polega na tym, że wielu ŚJ nie rozumie kulturalnej odmowy i słowa NIE

[quote=Sylwiunia15;1031153 1]
OK a jak ja ci pokaze werset

Ewangelia według Jana 14:28
[quote]28 Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie8.[quote]

JEzus pisze ze idzie do Ojca czyli do Boga bo Bog jest wiekszy od niego.
albo
Koryntian 11:3
[quote]3 Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową3 każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa3 - Bóg[quote]

Głowa Jezusa Chrystusa jest Bog.

slyszales o czyms takim jak Jehowa?

Izajasza 42:8
[quote]8 Ja, któremu na imię jest Jahwe5,
chwały mojej nie odstąpię innemu
ani czci mojej bożkom. [quote]

Mateusza 1:1
[quote]
1 Rodowód Jezusa Chrystusa, syna Dawida, syna Abrahama.
Cytat:

Uwazasz ze Jahwe i Jezus to to samo? Jak pisze inaczej...
Sylwia, dlaczego polemizujesz teraz tylko z Wyrakiem i ignorujesz inne wypowiedzi?

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2009-01-02 o 18:40
Stary 2009-01-02, 18:39   #113
Sylwiunia15
Raczkowanie

Zadnych pieniedzy sie nie dostaj to sa tylko jakies plotki.

Myslisz ze tak latwo jest odpowiadac tylu osobom? W dodatku z kazdej strony kazdy pisze cos oczym mozna by godzine gadac.

Czas edycji: 2009-01-02 o 18:42

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 18:42   #114
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:

Och, tu się nie ma co tak rozpędzać
Garść cytatów od gold z czasów gdy jeszcze ją to cokolwiek obchodziło, i które "nieco" podważają (?) idee równości i jedności Boga Ojca i Boga Syna, które są fundamentem dogmatu o Trójcy.

I tak np.

"Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie." (Jan 14:28)

"Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa Bóg. (Kor 11:3)

"Wszakże nie moja, lecz twoja wola niech się stanie" (Łuk 22:42)

"Podobnie jak Ojciec ma życie w sobie, tak również dał synowi" (Jan 5:26)

"Jak mnie posłał żyjący Ojciec a ja żyję przez Ojca" ( Jan 6:57)

No i

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" (Łuk 1:37) ale przecież Jezus stwierdził, że: "Syn nie mógłby niczego czynić sam od siebie, gdyby nie widział Ojca czyniącego. Albowiem to samo, co On czyni, podobnie i Syn czyni." (Jan 5:19)

Tak więc z tą boskością Jezusa to kwestia odrobinkę sporna ale może się czepiam
Zresztą.... w teologiczne dysputy wdawać mi się nie chce, bo jak już wspomniałam:
a) to już nie moja "bajka" (bez urazy i obrazy uczuć religijnych),
b) cytaty przytoczyłam, gdyż sądzę, że są godne rozważenia.

A wątek równie boski co zdaje się rok temu Tam też była jatka a potem wątek zamknięto, bo towarzycho zrobiło się nerwowe.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:43   #115
purple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Ja znalazłam sposób, walę prosto z mostu że moja 'koleżanka' jest ŚJ więc jeśli bym chciała, to dostęp do informacji mam pełny

Ale ogólnie w necie krąży taki 'śmieszny' tekst co zrobić w takiej sytuacji (kilka propozycji)... i nie powiem, szokujący trochę
Mój kolega kiedyś jak go nachodzili ŚJ z gazetkami, któregoś razu powiedział "Dziękuję, będę miał na podpałkę do pieca " Podobno przestali się pojawiać, ale jakoś nie wyobrażam sobie żebym mogła coś takiego wypalić, albo zatrzaskiwać drzwi przed nosem.

W końcu ludziom należy się szacunek, jednak gdyby ŚJ nie byli tacy natrętni (ja na grzecznych jeszcze nie trafiłam) napewno zaoszczędziliby sobie wielu przykrych słów pod swoim adresem.
Stary 2009-01-02, 18:44   #116
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
Myslisz ze tak latwo jest odpowiadac tylu osobom? W dodatku z kazdej strony kazdy pisze cos oczym mozna by godzine gadac.
No przecież sama się zgłosiłaś do oświecenia maluczkich
Stary 2009-01-02, 18:45   #117
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Tylko po co oni chodzą?
Zupełnie tego nie potrafię pojąć.
Czy katolicy łażą do muzułmanów opowiadając jaka ich wiara jest cudowna?
A muzułmanie do buddystów, żeby ich nawracać?

Mateusza 28:19,20
"19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody4, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata»5. "

Mamy polecenie od Jezusa

albo

Mateusza 24:14

"14 A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec."

Czas edycji: 2009-01-02 o 18:49
Stary 2009-01-02, 18:47   #118
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Zadnych pieniedzy sie nie dostaj to sa tylko jakies plotki.
Sylwio po 1 Twoje cytaty trochę kiepsko się pokrywają z tym co piszesz.
A jeśli chodzi o te finansowe sprawy:
W pewne piękne niedzielne popołudnie, jak to zwykle bywa zapukali do drzwi ŚJ. Mój tata otworzył po czym uprzejmy Pan zaczął swoje wywody nt tego czy mój tata na pewno wie w co wierzy.
Mój tata jest religijną osobą i dosyć dobrze porusza się w temacie Pisma Świętego, więc grzecznie odpowiada że nie potrzeba go nawracać bo on wie w co wierzy i jest to jego świadomy wybór, po czym Pan zaczął jakieś propagandowe śpiewki siać typu tylko nieliczni zostaną ocaleni, ci co będą ŚJ! itp. Mój tata się zdenerwował, gdyż takie gadanie to typowe sekciarstwo i wyprosił pana z klatki schodowej na co on: A czy Wasza religia wspiera finansowo Pana i Pańską rodzinę? Bo z tego co mi wiadomo tylko nasza tak miłuje swoich wyznawców.

Tacie się ciśnienie podniosło do 1000 i grzecznie wyprosił owego Pana.
Teraz jak widzi ze idą to wychodzi przed dom, mówi że ma jakieś pisemka z poprzedniego tyg. i zamyka im drzwi przed nosem.
Stary 2009-01-02, 18:48   #119
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Mamy polecenie od Jezusa
A Ty oczywiście jesteś kompetentna by "iść i nauczać".
Coś mi się z pychą skojarzyło ale może się mylę

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 18:50   #120
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Mateusza 28:19,20
19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody4, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata»5.

Mamy polecenie od Jezusa

A księża jaką rolę spełniają?
Bo uważam że właśnie nauczają i udzielają chrztu, tak jak przykazał Jezus.
A to że tam piszę IDŹCIE to nie znaczy dosłownie że macie IŚĆ bo można to zrobić stojąc w miejscu, np. w kościele. Nikt nigdzie nie łazi, ludzi chcą to idą do kościoła i słuchają nauk Jezusa które przekazuje im ksiądz na mszy.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości