|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zanik okresu.
ja łykam 4 paczke hormonów, 3 okresy za mna i widze że coś sie ruszyło i organizm sam już mówi że okres idzie
ale oczywiście żeby utrzymać efekt trzeba wrócić do wagi i ją utrzymywać. i chyba nie ma konkretnych produktów od których się dostaje okres. to zależy od Twojego organizmu i poziomu zasusznia jajników.
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam 19 lat, odchudzałam się przez rok i z 5 6 kg schudłam do 47 kg przy wzroście 166 cm. Od 5-ciu miesięcy nie miałam okresu, aż niespodziewanie wczoraj się pojawił
. Ale nie żebym się nie starała, byłam u ginekologa 3 miesiące po tym jak się nie powił, brałam luteinę ale na nic to się nie przydało. Jak tylko okres zanikł to stwierdziłam, że koniec odchudzania, zdrowie jest ważniejsze. Z 47 kg przytyłam (zdrowo ! ) do 52 kg i pewnie tylko dlatego wrócił.To jest w większości bardzo prosta sprawa : za niskie BMI - brak okresu. Chociaż oczywiście nie zawsze tylko dlatego okres zanika. |
|
|
|
|
#93 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
xxyy
|
agati, ja mysle ze nie ma sensu tego rozdzielac " najpierw sie zaakceptuj a potem zacznij normalnie jesc", ta akceptacja moze przyjsc po bradzo dlugim czasie a wyniszczony organizm moze odmowic posluszenstwa..
praca nad soba w sensie psychicznym i fizycznym powinna isc w parze
|
|
#95 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam 15 lat, anoreksję i nigdy jeszcze nie miałam okresu. Wiem, że na początku powinnam przytyć, psycholog mówi, że tak do 50 to muszę, a dalej to już zobaczymy. Powinnam iść jeszcze do jakiegoś lekarza?
|
|
#97 |
|
xxyy
|
uswiadomilam sobie ostatnio cos co wiedzialam od dawna. ktos z kims sie spotykam powiedzial ze martwi sie o moj brak okresu, ze to nie jest zdrowe, ze czytal o tym na jakims forum, ze to moze prowadzic do bezplodnosci.
doskonale o tym wiedzialam, ale.. dopiero teraz tak to mna wstrzasnelo. moge nie miec dzieci. moge nie byc kiedys matka, choc tak bardzo tego chce. moge kiedys zalowac tego. moze to bedzie jakas motywacja do zmiany?
|
|
#98 |
|
Raczkowanie
|
u mnie brak okresu jest główną motywacją do tego, żeby przytyć.
|
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Myślicie, że powinnam iść do jeszcze jakiegoś lekarza, np. do ginekologa, lub rodzinnego na badania??
|
|
#100 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja od rodzinnego wieje gdzie się tylko da
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że w twoim wieku powinnaś już/ lub niebawem dostać pierwszą miesiączkę, ale skoro masz niedowagę to pewnie tak się nie stanie. Musisz osiągnąć prawidłową wagę żeby organizm zaczął prawidłowo funkcjonować. Nie wiem w czym pomoże tu ginekolog, bo ileż można wywoływać okres tabletkami.
|
|
|
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Chcę się wybrać do ginekologa bo martwi mnie poważnie brak okresu (przez anoreksję z której staram się wyjść) tylko jest taki problem, że w moim mieście chyba już nie ma ginekologa a nawet jak jest to taki, od którego tylko uciekać
Czy mogę wybrać się do dowolnego ośrodka zdrowia w województwie? I czy mogą mi tam odmówić wizyty?
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam okresu ponad rok i bardzo się boję, wiem że to może krozić bezpłodnością i w ogóle. Ale mam taki epytanie: jak duże jest prawdopodobieństwo, że dziecko (po wywołaniu okresu hormonami) urodzi się upośledzone? Słyszałam od jednej osoby taką 'hipotezę'
![]() I teraz trzeba się naprawdę zastanowić- co jest dla was dziewczyny ważniejsze. Chudziutkie ciałko, czy zdrowie? |
|
|
|
|
#104 |
|
xxyy
|
szkoda ze to nie moze isc w parze.. chudosc, okres i zdrowie.
O tym marzy moja choroba. Dobrze ze to nie jest mozliwe.
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
ja też nie mam okresu od 8 miesięcy... biorę Agufem ale nic nie pomaga... mam się wybrać do ginekologa??
|
|
|
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Agufem to tabletki ziołowe które Ty też sobie możesz kupić bez recepty... ale żeby nie było że Cię namawiam-broń Boże
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
co by nie było- do ginekologa powinnaś iść.
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
dzięki, chyba masz racje
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że minął już rok od kiedy nie mam okresu! Brałam luteinę, lutenyl, raz wrócił taki quasi okres, raz odwiedziła mnie obfita, 10-dniowa(!) miesiączka, ale to było w zimie
. Wtedy miałam zacząć brać duphaston - miałam wizytę u gina tuż "przed", więc miałam czekać na odpowiedni dzień cyklu. No i du**. Wiem, muszę znowu odwiedzić miłego pana, ale kurczę, to tyle kosztuje (a efekty powalają), może włączę sobie teraz przepisową ilość duphastonu, skoro i tak nie mam jak liczyć dni z racji braku cyklu...Dobrze, że ktoś napisał w tym wątku, dzięki temu pomyślałam, policzyłam miesiące i...
|
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
chyba nie masz wyjścia rok to bardzo długo.
ja po luteinie też nic nie dostałam, dopiero po hormonach ale za to od razu po pierwszej paczce
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
#113 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Agufem raczej nie sprawi, ze dostaniesz okres, to lek na bazie ziół jak już napisałaś. Mi gin, przepisała progesteron i agufen, który miałam brać po skonczeniu progesteronu, miał on wyregulować cykl. Ale niestety wraz z tym jak skonczyłam łykac progesteron mój okres też sie skonczył. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomóżcie.
Mam problem tak jak każda z was brak okresu. Właśnie staram się wyjść z zaburzeń odżywiania ( 5lat cierpię na to cholerstwo) i jestem ogólnie na razie w lepszej formie. Ważę w normie i odżywiam się racjonalnie od 3miesięcy no i 1h dziennie ćwiczę, a okresu jak nie ma tak nie ma. A ja za rok chciałabym zajść w ciążę, utrzymać ją i co najważniejsze urodzic zdrowe piekne dziecko. Błagam pomóżcie. Dlaczego mimo, że jem nie mam okresu??? Nigdy mi nikt na forum nie odpisuje nie wiem czemu liczę na was. Ja chce okres i dziecko!!! |
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
wybieram się chociaż pełna obaw, ponieważ jak byłam na początku anoreksji po 4miesiacach co ważyłam naprawdę mało to lekarz mnie za
badała powiedziała, że wszystko gra mam odstawić tabletki antykoncepcyjne, bo i tak okresu nie dostaje w 7dniową przerwę i czekać, aż dostanę 3cykle swoje naturalne. i bez sensu. a drugi raz jak poszłam wtedy to powiedziała, że muszę normalnie jeść. no też mi ginekolog co? a teraz okres miałam w marcu ale od tego czasu nic i w roku to mam z dwa razy może. wiecie czego sie boję, że dostane hormony po których zacznę tyć, a tego nie chcę. ostatnio rozmawiałam z położną i powiedziała, że trzeba dłuższy czas odżywiać organizm, ale to już 3miesiace.... |
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
przede wszystkim trzeba zacząć normalnie jeść, najlepiej jest wybrać sie do psychologa i rozpocząć terapie
słyszałam że teraz hormony rzadko działają tak, że przybiera sie na masie, oczywiście jest to w ulotce jako możliwy skutek uboczny,ale każdy organizm może reagować inaczej.
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ! Ja zaczęłam normalnie jeść. Moje jadłospisy były godne P, czasem nie miałam już siły, ale nie poddawałam się i jaki jest tego skutek ?
Dzisiaj dostałam po prawie rocznej przerwie OKRES ;D I jestem z siebie naprawde dumna
|
|
#119 |
|
Przyczajenie
|
Żeby okres wrócił trzeba wrócić do dawnej wagi.Ja sporo schudłam(do 54Kg)i lekarz powiedział że to są początki anoreksji.Mama mnie z tego wyciągneła.Obecnie waże 61.3 kg.jestem wysoka.Dziś pojawiło mi sie plamienie na majtkach HURA
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Już nigdy nie będę się odchudzać!!!!!!!!!!!! przeszło pół roku nie miałam okresu,dziś coś się pojawiło,ale zobaczymy co z tego wyjdzie.Anoreksja to choroba,która prowadzi do wyniszczenia organizmu,a w końcu do śmierci. Edytowane przez ala789 Czas edycji: 2009-06-16 o 21:56 |
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
gratuluję okresu dziewczyny!
|
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

. Wtedy miałam zacząć brać duphaston - miałam wizytę u gina tuż "przed", więc miałam czekać na odpowiedni dzień cyklu. No i du**. Wiem, muszę znowu odwiedzić miłego pana, ale kurczę, to tyle kosztuje (a efekty powalają), może włączę sobie teraz przepisową ilość duphastonu, skoro i tak nie mam jak liczyć dni z racji braku cyklu...