Zanik okresu. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-03, 10:32   #91
aoii
Rozeznanie

Dot.: Zanik okresu.

ja łykam 4 paczke hormonów, 3 okresy za mna i widze że coś sie ruszyło i organizm sam już mówi że okres idzie
ale oczywiście żeby utrzymać efekt trzeba wrócić do wagi i ją utrzymywać.
i chyba nie ma konkretnych produktów od których się dostaje okres. to zależy od Twojego organizmu i poziomu zasusznia jajników.
Stary 2009-06-03, 11:21   #92
ditty
Raczkowanie

Ja mam 19 lat, odchudzałam się przez rok i z 5 6 kg schudłam do 47 kg przy wzroście 166 cm. Od 5-ciu miesięcy nie miałam okresu, aż niespodziewanie wczoraj się pojawił . Ale nie żebym się nie starała, byłam u ginekologa 3 miesiące po tym jak się nie powił, brałam luteinę ale na nic to się nie przydało. Jak tylko okres zanikł to stwierdziłam, że koniec odchudzania, zdrowie jest ważniejsze. Z 47 kg przytyłam (zdrowo ! ) do 52 kg i pewnie tylko dlatego wrócił.
To jest w większości bardzo prosta sprawa : za niskie BMI - brak okresu. Chociaż oczywiście nie zawsze tylko dlatego okres zanika.
ditty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-04, 19:16   #93
Nataleczkaaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agati Pokaż wiadomość
hej moja historia jest długa i nudna ale tak w skrócie- schudłam w zeszłym roku 16 kg niekoniecznie zdrowymi sposobami. Teraz wiem, że miałam początki anoreksji a uparcie twierdziałam, że tak nie jest. Okresu nie miałam od lipca do lutego, poszłam do gina a on stierdził, że mam zespół policystycznych jajników. Moja rada- zacznij zmieniać coś w swojej psychce najpierw, pottem jak zaakceptujesz siebie zacznij normalnie jeść i do lekarza obowiązkowo. iem jak trudno pokona tę chorobę więc nie będę Ci mówić, że niedobrze robisz w ten sposób się odchudzając Ale nie można lekceważyć organizmu. Na pewno chcesz mieć kiedyś dzieci więc trzeba działać szybko
hej, mam do Ciebie takiej pytanie, czy powiedzialas ginekologowi że cierpisz na anoreksje, bo ja rowniez po zatrzymaniu okresu mialam podejrzenie ze to pco, ale sie nie przyznalam ze to od odchudzania (tak naprawde sama przed soba nie chcialam sie do tego przyznac...) i wlasnie zastanawiam sie czy wyniki badan (hormony i usg) przy anoreksji moga byc diagnozowane jako pco. Z góry dziękuje za odpowiedz
Nataleczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-04, 22:07   #94
Atram
xxyy

agati, ja mysle ze nie ma sensu tego rozdzielac " najpierw sie zaakceptuj a potem zacznij normalnie jesc", ta akceptacja moze przyjsc po bradzo dlugim czasie a wyniszczony organizm moze odmowic posluszenstwa..
praca nad soba w sensie psychicznym i fizycznym powinna isc w parze
Stary 2009-06-05, 01:06   #95
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez lovecassie Pokaż wiadomość
Dziewczyny a może polecacie jakieś konkretne produkty, żeby przywołać okres, czego jeść więcej itp?
Muszę przytyć jeszcze pare kilo, ale wiem, że niektóre dziewczyny dostawały okres z takim bmi jakie mam obecnie i nie wiem, może powinnam jeść "coś konkretnego"?
Nie sugeruj się bmi innych, bo każdy jest inny i to sprawa indywidualna. Więcej cierpliwości, przybieraj dalej na wadze i czekaj
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 11:44   #96
party
Raczkowanie

GG do party

Ja mam 15 lat, anoreksję i nigdy jeszcze nie miałam okresu. Wiem, że na początku powinnam przytyć, psycholog mówi, że tak do 50 to muszę, a dalej to już zobaczymy. Powinnam iść jeszcze do jakiegoś lekarza?

party jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 15:31   #97
Atram
xxyy

uswiadomilam sobie ostatnio cos co wiedzialam od dawna. ktos z kims sie spotykam powiedzial ze martwi sie o moj brak okresu, ze to nie jest zdrowe, ze czytal o tym na jakims forum, ze to moze prowadzic do bezplodnosci.
doskonale o tym wiedzialam, ale.. dopiero teraz tak to mna wstrzasnelo. moge nie miec dzieci. moge nie byc kiedys matka, choc tak bardzo tego chce.
moge kiedys zalowac tego.
moze to bedzie jakas motywacja do zmiany?
Stary 2009-06-07, 16:18   #98
lovecassie
Raczkowanie

u mnie brak okresu jest główną motywacją do tego, żeby przytyć.
lovecassie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 21:27   #99
party
Raczkowanie

GG do party

Myślicie, że powinnam iść do jeszcze jakiegoś lekarza, np. do ginekologa, lub rodzinnego na badania??

party jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 21:32   #100
123dzemdzemona22
Zadomowienie

GG do 123dzemdzemona22

Cytat:
Napisane przez party Pokaż wiadomość
Myślicie, że powinnam iść do jeszcze jakiegoś lekarza, np. do ginekologa, lub rodzinnego na badania??

ja od rodzinnego wieje gdzie się tylko da
Stary 2009-06-08, 01:35   #101
free..
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez party Pokaż wiadomość
Myślę, że w twoim wieku powinnaś już/ lub niebawem dostać pierwszą miesiączkę, ale skoro masz niedowagę to pewnie tak się nie stanie. Musisz osiągnąć prawidłową wagę żeby organizm zaczął prawidłowo funkcjonować. Nie wiem w czym pomoże tu ginekolog, bo ileż można wywoływać okres tabletkami.
free.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-10, 21:31   #102
xAyame
Raczkowanie

Chcę się wybrać do ginekologa bo martwi mnie poważnie brak okresu (przez anoreksję z której staram się wyjść) tylko jest taki problem, że w moim mieście chyba już nie ma ginekologa a nawet jak jest to taki, od którego tylko uciekać Czy mogę wybrać się do dowolnego ośrodka zdrowia w województwie? I czy mogą mi tam odmówić wizyty?

I adooooree your eyes!

Yeah, I loved you when I left you...

xAyame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 14:42   #103
lovecassie
Raczkowanie

Nie mam okresu ponad rok i bardzo się boję, wiem że to może krozić bezpłodnością i w ogóle. Ale mam taki epytanie: jak duże jest prawdopodobieństwo, że dziecko (po wywołaniu okresu hormonami) urodzi się upośledzone? Słyszałam od jednej osoby taką 'hipotezę'

I teraz trzeba się naprawdę zastanowić- co jest dla was dziewczyny ważniejsze. Chudziutkie ciałko, czy zdrowie?
Stary 2009-06-11, 15:08   #104
Atram
xxyy

szkoda ze to nie moze isc w parze.. chudosc, okres i zdrowie.
O tym marzy moja choroba.
Dobrze ze to nie jest mozliwe.
Stary 2009-06-14, 16:24   #105
iziuula
Raczkowanie

ja też nie mam okresu od 8 miesięcy... biorę Agufem ale nic nie pomaga... mam się wybrać do ginekologa??
iziuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 19:21   #106
lovecassie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iziuula Pokaż wiadomość
ja też nie mam okresu od 8 miesięcy... biorę Agufem ale nic nie pomaga... mam się wybrać do ginekologa??
Bierzesz jakieś leki bez konsultacji z lekarzem? baaardzo mądrze.
Stary 2009-06-14, 21:30   #107
iziuula
Raczkowanie

Agufem to tabletki ziołowe które Ty też sobie możesz kupić bez recepty... ale żeby nie było że Cię namawiam-broń Boże
Stary 2009-06-14, 21:44   #108
lovecassie
Raczkowanie

co by nie było- do ginekologa powinnaś iść.
Stary 2009-06-15, 10:12   #109
iziuula
Raczkowanie

dzięki, chyba masz racje
Stary 2009-06-15, 20:22   #110
Ejli
Zadomowienie

Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że minął już rok od kiedy nie mam okresu! Brałam luteinę, lutenyl, raz wrócił taki quasi okres, raz odwiedziła mnie obfita, 10-dniowa(!) miesiączka, ale to było w zimie . Wtedy miałam zacząć brać duphaston - miałam wizytę u gina tuż "przed", więc miałam czekać na odpowiedni dzień cyklu. No i du**. Wiem, muszę znowu odwiedzić miłego pana, ale kurczę, to tyle kosztuje (a efekty powalają), może włączę sobie teraz przepisową ilość duphastonu, skoro i tak nie mam jak liczyć dni z racji braku cyklu...
Dobrze, że ktoś napisał w tym wątku, dzięki temu pomyślałam, policzyłam miesiące i...

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 20:30   #111
aoii
Rozeznanie

chyba nie masz wyjścia rok to bardzo długo.

ja po luteinie też nic nie dostałam, dopiero po hormonach ale za to od razu po pierwszej paczce
Stary 2009-06-15, 20:32   #112
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że minął już rok od kiedy nie mam okresu! Brałam luteinę, lutenyl, raz wrócił taki quasi okres, raz odwiedziła mnie obfita, 10-dniowa(!) miesiączka, ale to było w zimie . Wtedy miałam zacząć brać duphaston - miałam wizytę u gina tuż "przed", więc miałam czekać na odpowiedni dzień cyklu. No i du**. Wiem, muszę znowu odwiedzić miłego pana, ale kurczę, to tyle kosztuje (a efekty powalają), może włączę sobie teraz przepisową ilość duphastonu, skoro i tak nie mam jak liczyć dni z racji braku cyklu...
Dobrze, że ktoś napisał w tym wątku, dzięki temu pomyślałam, policzyłam miesiące i...
może teraz zmienisz zdanie odnosnie swojej choroby, ktora wg Ciebie chyba nie istnieje. (z tego co mi /a nawet swojej psycho/ mówisz często.)

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 20:41   #113
suzana1618
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iziuula Pokaż wiadomość
Agufem to tabletki ziołowe które Ty też sobie możesz kupić bez recepty... ale żeby nie było że Cię namawiam-broń Boże

Agufem raczej nie sprawi, ze dostaniesz okres, to lek na bazie ziół jak już napisałaś. Mi gin, przepisała progesteron i agufen, który miałam brać po skonczeniu progesteronu, miał on wyregulować cykl. Ale niestety wraz z tym jak skonczyłam łykac progesteron mój okres też sie skonczył.
suzana1618 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 10:14   #114
mpati86
Zadomowienie

Dziewczyny pomóżcie.
Mam problem tak jak każda z was brak okresu. Właśnie staram się wyjść z zaburzeń odżywiania ( 5lat cierpię na to cholerstwo) i jestem ogólnie na razie w lepszej formie. Ważę w normie i odżywiam się racjonalnie od 3miesięcy no i 1h dziennie ćwiczę, a okresu jak nie ma tak nie ma. A ja za rok chciałabym zajść w ciążę, utrzymać ją i co najważniejsze urodzic zdrowe piekne dziecko. Błagam pomóżcie. Dlaczego mimo, że jem nie mam okresu??? Nigdy mi nikt na forum nie odpisuje nie wiem czemu liczę na was. Ja chce okres i dziecko!!!
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 11:11   #115
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie.
Mam problem tak jak każda z was brak okresu. Właśnie staram się wyjść z zaburzeń odżywiania ( 5lat cierpię na to cholerstwo) i jestem ogólnie na razie w lepszej formie. Ważę w normie i odżywiam się racjonalnie od 3miesięcy no i 1h dziennie ćwiczę, a okresu jak nie ma tak nie ma. A ja za rok chciałabym zajść w ciążę, utrzymać ją i co najważniejsze urodzic zdrowe piekne dziecko. Błagam pomóżcie. Dlaczego mimo, że jem nie mam okresu??? Nigdy mi nikt na forum nie odpisuje nie wiem czemu liczę na was. Ja chce okres i dziecko!!!
ginekolog?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 16:06   #116
mpati86
Zadomowienie

wybieram się chociaż pełna obaw, ponieważ jak byłam na początku anoreksji po 4miesiacach co ważyłam naprawdę mało to lekarz mnie za
badała powiedziała, że wszystko gra mam odstawić tabletki antykoncepcyjne, bo i tak okresu nie dostaje w 7dniową przerwę i czekać, aż dostanę 3cykle swoje naturalne. i bez sensu. a drugi raz jak poszłam wtedy to powiedziała, że muszę normalnie jeść. no też mi ginekolog co? a teraz okres miałam w marcu ale od tego czasu nic i w roku to mam z dwa razy może. wiecie czego sie boję, że dostane hormony po których zacznę tyć, a tego nie chcę. ostatnio rozmawiałam z położną i powiedziała, że trzeba dłuższy czas odżywiać organizm, ale to już 3miesiace....
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 16:42   #117
aoii
Rozeznanie

przede wszystkim trzeba zacząć normalnie jeść, najlepiej jest wybrać sie do psychologa i rozpocząć terapie

słyszałam że teraz hormony rzadko działają tak, że przybiera sie na masie, oczywiście jest to w ulotce jako możliwy skutek uboczny,ale każdy organizm może reagować inaczej.
Stary 2009-06-16, 21:34   #118
Agg77
Zadomowienie

Dziewczyny ! Ja zaczęłam normalnie jeść. Moje jadłospisy były godne P, czasem nie miałam już siły, ale nie poddawałam się i jaki jest tego skutek ?
Dzisiaj dostałam po prawie rocznej przerwie OKRES ;D
I jestem z siebie naprawde dumna

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Agg77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 21:54   #119
ala789
Przyczajenie

Post Zanik okresu.

Żeby okres wrócił trzeba wrócić do dawnej wagi.Ja sporo schudłam(do 54Kg)i lekarz powiedział że to są początki anoreksji.Mama mnie z tego wyciągneła.Obecnie waże 61.3 kg.jestem wysoka.Dziś pojawiło mi sie plamienie na majtkach HURA i boli mnie trochę brzuch.nie chcę zapeszać,ale mam nadzieję,że to są początki okresujuż w niedziele coś zaczęło się dziać,ale dopiero dziś się nasiliło.dodam jeszcze ze pije mleko sojowe(1 szklanka dziennie),bo ono zawiera żeńskie hormony płciowe (estrogeny),które też w duzym stopniu regulują cykl.

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Już nigdy nie będę się odchudzać!!!!!!!!!!!! przeszło pół roku nie miałam okresu,dziś coś się pojawiło,ale zobaczymy co z tego wyjdzie.Anoreksja to choroba,która prowadzi do wyniszczenia organizmu,a w końcu do śmierci.

Edytowane przez ala789
Czas edycji: 2009-06-16 o 21:56
ala789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 22:05   #120
aoii
Rozeznanie

gratuluję okresu dziewczyny!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości