![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zwątpienie minerałowe
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Ja też mam chwilę zwątpienia. Zaczęłam swoją przygodę z minerałami EDM. podekscytowana opiniami z niecierpliwością czekałam na przesyłkę. Stosuje formułe intensive, nakładam na sucho zakupionym flat topem. Niestety po 2 tygodniach stoswania , mam wrażenie większej ilości grudek na czole, no i to świecenie po 2 godzinach, primer soft bronz nic nie pomaga, jest jeszcze gorzej. od 2 dni wydaje mi się , że wszystko się warzy i złazi..dawałam jedwab z dry flo ale zero pomocy, rozlazło się i wyszły czerwone placki ![]() w ogóle juz mam dość z ta moja cerą. Naczynka, krostki, tendencje do zapychania, świecenia, i suchych skórek. wszystko co najgorsze na jednej małej powierzchni twarzy buuuu jak ja zazdroszczę kobietom z niezkazitelna cera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() A ostatnie dni to faktycznie masakra: gorąco i wszystko spływa i znika. A będzie przecież jeszcze cieplej. Myślałam, że minerały to ideał dla mnie, ale chyba nie na lato ![]() Ja tak bardzo nie chce wracac do płynnych świństw, ale chyba nie mam wyjścia. ![]() Dry flo trochę pomaga, ale przecież nie sypne sobie tego kilkucentymetrowej warstwy, bo też naturlanie nie będzie wyglądać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
właśnie zmyłam makijaż...i jakoś się bardziej podłamałam. dry flow dajesz jako ostatnią warstwę? na EDM?a filtr?
Nie poddam się przeczekam może okres adaptacyjny trwa? mam nadzieję :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, nie ma co sie poddawac, sa rozne mozliwosci, to rownoczesnie wielki plus i minus mineralow. Z jednej strony wkurza mnie to, ze ciagle musze cos testowac i non stop cos nowego wydaje mi sie, ze bedzie idealne, z drugiej to jest wlasnie blogoslawienstwo mineralow, ze mozna dobrac cos dokladnie pod swoje indywidualne potrzeby. Pocieszajace jest to, ze w miare testowania i czasu spedzonego z mineralkami czlowiek jakos lepiej zna swoja skore i troche latwiej dobrac odpowiednie produkty. Jest milion srylion primerow, pudrow wykonczeniowych, formul, a to wszystko zazwyczaj sporo tansze od tradycyjnej kolorowki ze sredniej polki, wiec nie poddawajcie sie, tylko szukajcie swojego idealu (dzizas, zabrzmialo, jakbym procent od wszystkich firm mineralowych dostawala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Moze uzywaj bibulek matujacych, taki juz los niektorych, ze musza poprawiac twarz w ciagu dnia. Co do kwasow, to latem lepiej nie uzywac ich w wysokich stezeniach, ale moze sprobuj tonikow z Biochemii (co kilka dni, aby nie przesuszyc skory) albo gotowych produktow typu Diacneal? delikatny kwasik raz na kilka nocy nie zaszkodzi, tylko w dzien filtry.. Lirenka daje rade
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Ja za to bez minerałów nie miałam takiego aż problemu z matem. W sumie to jeszcze gorsze jest to znikanie podkładu. Ale racja trzeba testować, testować, testować i już nawet nie tyle o ceny chodzi bo faktycznie niewielkie, ale czemu te paczki tyle idą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Skończyłam filologię polską, specjalizacja filmoznawczo-teatrologiczna ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2009-04-15 o 21:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak uwierz, że Twoja wiedza na ten temat jest obszerna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Organizatorka
|
soft bronze stf to primer- są dwa rodzaje ryzem i z kaolinem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2009-04-16 o 08:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Wczoraj bylam juz u skraju zalamania. Skonczyła mi się tolerancja na moją skórę która wyglądała jak wypackana smalcem i z ktorej podkład spływał po godzinie czy 2...
![]() ![]() Dzis byl dzien proby i co sie okazało: podklad idealnie trzymał się cały dzień - choć z kryciem wiekszych zmian sobie nie dał rady. Przetłuszczona skóra? Dziś miałam wrazenie, ze to nie mój problem - nie uzywałam ani chusteczek matujących, nie stosowalam pudru... Z ciekawości przeanalizowałam skład...i jest parę składników typu talk ktore moga byc problematyczne, no ale puki co jest ok. Podsumowując... Minerały jak widać nie są dla mnie, widąc nie tego potrzebuje moja cera... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
A mi dzisiaj moja przyjaciółka powiedziała , że bardzo ładnie wyglądam, ku mej radości. więc nadal będę testować. ten STF nie mam pojęcia jaki jest kaolinowy czy ryzowz bo z allegro
Start to Finish - Soft BronzeStart by applying this silky smooth powder to achieve an even base for your minerals. The slight tint of soft bronze and kaolin clay work together to help control oil and set your look for the day when you finish off with a final light dusting! -by Angie a w ogóle to ja gwiazda jestem bo zapomniałam żeby na sam koniec dawać puder i może wtedy świecienia nie bedzie. musze sie zaopatrzyć ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Lori jakiej formuły stosujesz, intensive i podkład i puder |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podkładów EDM nie używam, na mojej skórze wypadają tragicznie (dają natychmiastowy efekt "lampy" pomikowej, podkreślają każdą najdrobniejszą niedoskonałość, nawet takie, o istnieniu których nic mi nie wiadomo, powodują gęsty wysyp drobnych krostek, nie kryją dostatecznie, tzn. za długo muszę się bawić z nakładaniem, a zwykle nie mam zbyt wiele czasu). Buff'd Original (który troszkę sobie wzbogacam) przypadł mi do gustu. Dzisiaj przy okazji aplikowania minerałów naszła mnie taka refleksja, że bez ściśle ustalonej procedury nakładania i prasowanego (wielbionego przeze mnie bezgranicznie) pudru Hauschki nigdy nie osiągnęłabym tak doskonałego efektu. Podkłady bez względu na postać i markę zawsze wyglądały na mnie źle, jeśli się ładnie starannie nie przypudrowałam puszkiem; błyskawicznie zaczynałam się świecić, twarz wyglądała nieestetycznie; dopiero puder w kamieniu nadawał sens makijażowi. Teraz z minerałami jest dokładnie tak samo, nawet jeśli wykończę pudrem sypkim, to makijaż nie jest wystarczająco trwały i matowy. Dopiero Hauschka czyni cuda po proszkach. Gdyby nie problemy z tolerancją nadmiaru miki i potrzeba dobrego krycia, to pewnie większość minerałów by mi odpowiadała. Na razie tylko Buff'd spełnia moje oczekiwania. EDM i DW ------------> ![]() Jutro (dzięki sunprince ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2009-04-16 o 22:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
Lorri, z ciekawosci: ktory to ten Hauschka? przydalby mi sie jednak prasowaniec na czeste letnie wyjazdy z pracy, a EDM nie przypadl mi do gustu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
http://www.aquavitae.com.pl/product-pol-1229-DrHauschka-Puder-do-twarzy-rozswietlajacy-kompakt-9-gram.html
What...? Jak podrożał w tej aptece ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2009-04-16 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
w tej aptece w sieci chyba jest najtaniej bo 49 bez przesyłki. reszta aptek proponuje cene. 63zl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
To i ja się przyłączę do biadolenia na temat wyglądu minerałów na mojej twarzy
![]() Tak samo jak niektóre z Was zaczęłam ostatnio poważnie myśleć nad zwróceniem się ku tradycyjnej chemii ![]() ![]() Mam cerę mieszaną, kompletnie zwariowaną - od okresów okropnego przetłuszczania się gładziutko przechodzi w straszliwe przesuszanie. Używam od jakiegoś miesiąca kosmetyków EDM (jeśli chodzi o podkłady to testuję formuły intensive i matte z domieszką o-glo) i wychodzi to u mnie kiepsko. Początkowo skóra mocno się przetłuszczała i błyszczała, teraz znowu jest wysuszona, co sprawia że makijaż po paru godzinach wygląda jak maska i w dodatku warzy się - zero efektu naturalności czy wtopienia się minerałów w skórę ![]() Próbuję już rożnych sposobów - nakładanie na mokro/sucho, STF kaolinowy/ryżowy, żel hialuronowy - jak na razie nie mogę przezwyciężyć tego nienaturalnego i nieestetycznego efektu tapety na twarzy ![]() W dodatku, pomimo faktu że nie mam zbyt wiele do zakrycia, to także stwierdzam, że intensive u mnie nie kryje zbyt mocno, a poza tym i tak po paru godzinach rozmywa się. Nie mam już sił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
może trzeba poszukac innej firmy, i to edm tak Ci nie lezy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Organizatorka
|
Chilipepper, koniecznie testuj inne firmy i inne formuły. Najwidoczniej EDM nie dla Ciebie. Ja, gdybym zaczęła od Joppa, które fatalnie na mnie wyglądają mimo różnych podejść do nich, to dzisiaj nie spojrzałabym na inne minerały, przekonana, że całe to minerałowe szaleństwo nie dla mnie. A jest kilka osób, które mogą potwierdzić, że obecnie uzależniona jestem od nich całkiem mocno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Tez sobie pobiadolę, bo dopadło mnie zwątpienie. Może nie w odniesieniu do kosmetyków mineralnych jako takich, ale do jednej firmy.
Otóż kupiłam sobie osławione i pełnowymiarowe Bare Minerals, Mineral Veil i pędzel Flat Top. No bo przeciez jakoś trzeba ochrzcić nowe minerały ![]() Nie mam cery specjalnie wrażliwej, ma tendencję do przetłuszczania się w sferze T, bardzo rzadko bywa kapryśna. Wyczytałam, że zawarty w Bare Minerals bismuth chloride może uczulać. I to ma być alternatywa dla pseudo-minerałów? Jestem zła bo wywaliłam 180 zł, "dla zdrowia" i zostałam z niczym. Teraz sprawdzę co może być powodem, czy podkład barew, czy mineral veil. Jeśli to one, to pójdą chyba na wymiankowy, no bo co z tym zrobić?
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj masz listę podkładów zawierających ten składnik: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...2&postcount=39 (po prawej u góry link do całego wątku) Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2009-04-19 o 22:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Dziekuję Lorri, już przestudiowałam podany przez Ciebie wątek
![]() Tam chodziło o Jane Iredale, ciekawi mnie czy Bare Minerals również posiada starsza i nowszą wersję bez bismuthu? Może ktoś wie? Czemu pytam? Otóż tak jak koleżanka z podanego wątku najpierw zamówiłam próbkę. Starczyło na 5, 6 makijazy. Było ok, żadnego problemu. Kupiłam całe pudełko - dwa makijaże i piekąca skóra. Nie wiem czy pisac do sprzedawcy z pytaniem o składy i z nakreśleniem sytuacji, czy to po prostu wina mojej wymagajacej cery. Z drugiej strony kosmetyk jest dla wrażliwców, więc nie miał prawa uczulić. Nie liczę na żadną reklamacje, choć kosmetyk świeży i ledwo muśnięty...ale pech. Ciągle mnie skóra piecze...
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja tam puki co lecze się z tego minerałowego szalu i moja skóra też - i powiem, że wychodzi nam to na dobre - niby pare dni, ale nowych "niespodzianek" o wiele mniej, pory powoli przestają się zapychać, chusteczki matujące poleciały w kąt ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja spotkałam się tylko z jedną wersją składu BE, właśnie z Bismuth Oxychloride. Cytat:
![]() Pewnie bym podobnie się wypowiadała na temat minerałów, gdyby nie dobór odpowiednich. Masz rację, nie wszystko dla wszystkich. Dla mnie na przykład większość marek mineralnych nie ma nic ciekawego do zaoferowania. Po EDM czy DW reakcja skóry jest gorsza niż po fluidach. W wielu formułach widzę koszmarne drobinki miki, które decydują o skreśleniu podkładu bez testów. Odpowiadają mi tylko naprawdę mocno kryjące minerały, bo nie mogę szaleć z kilkoma warstwami - moja skóra źle znosi kontakt z pędzlem, nawet najdelikatniejszym, poza tym mam zawsze niewiele czasu na makijaż. Tym bardziej się cieszę, że znalazłam coś dla siebie. Jak sobie pomyślę, że miałabym wrócić do fluidów, to słabo mi się robi. Wbrew temu, co podpowiada Ci logika, praktycznie każdy podkład tradycyjny zawiera substancje szkodliwe (w najlepszym razie - dla skóry problemowej). Silikony to pół biedy, nigdy mi krzywdy nie robiły, ale znaleźć podkład bez soli (Sodium Chloride - składnik podrażniający i wysoce komedogenny) wcale nie jest łatwo. Do tego często bardzo ciężkie konserwanty, glikole polietylenowe (PEG) i inne, alkohol, zapychające woski i oleje. Dla mnie to wystarczy, żeby darzyć kosmetyk szczerą niechęcią. Do tego dochodzi problem ze znalezieniem odpowiednio jasnego odcienia. Nie twierdzę bynajmniej, że podkłady mineralne to jakieś cudowne panaceum na wszelkie problemy skórne, jak to niektóre firmy zapewniają, nie mając ku temu rzeczywistych podstaw. Co więcej, widzę potencjalne zagrożenia, o których będzie się mówiło być może w przyszłości, jak długotrwała, niefrasobliwa minerałomania zacznie dawać jakieś niefajne efekty zdrowotne. Jednak z dwojga złego i tak zawsze wybiorę proszki, bo lepszego rozwiązania dla swojej skóry nie widzę, a jak mogę sobie ułatwić życie przy okazji, to tym bardziej mam motywację. Jeśli komuś odpowiadają fluidy, to na pewno nie przekonywałabym na siłę do minerałów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Lorri, jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. ![]() Widzę, że wspomniałaś o PEG. My tu w wątku o kwasach używamy go do peelingu i toników i ostatnio coraz więcej osób zastanwia się czy jakoś nie zapycha (w tym i ja). Szukałam czegoś po necie, ale niewiele o tym składniku. Wiesz może czy zapycha? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.