Aparaty ortodontyczne, cz. V :) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-22, 20:55   #91
guga003
Raczkowanie

GG do guga003
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)

Cytat:
Napisane przez Gorzałka Pokaż wiadomość

To bylo baaaardzo dawno, jak bylam malutka.
Nie wiem, byc moze moje zeby wygladaja tak, bo byly zle wleczone...
Niestety rzadko kto dostaje holywoodzki smile z przydziału

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
ja od zgryzu mam problemy ze stawami, jak również z dziąsłami. Krzywy zgryz powoduje wiele powikłań.
Ja niestety też

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Damon nie jest lepszy
Ortodonci mają na jego temat bardzo różne zdania. W każdym razie Damon ma małe zamki bezligaturowe i podobno dzięki temu łuki mają większą swobodę w zamkach, nie ma takiego tarcia, więc leczenie nie jest tak uciążliwe, wizyty można przeprowadzać rzadziej i można tym aparatem uformować nowy łuk zębowy(poszerzyć szczękę), co ma gwarantować bezekstrakcyjne leczenie. Tyle teoria.
Aparat może i nie jest zły, natomiast leczenie bezekstrakcyjne nie w każdym przypadku okazuje się najlepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że poszerzanie łuku "na siłę" potem może zaowocować dożywotnią retencją lub co gorsze-powrotem wady(słowa ortodonty, ale jest to też logiczne).
A inna rzecz jest taka, że nie raz mieliśmy tu przypadki osób, którym ortodonta zalecił Damona, jednocześnie zalecając ekstrakcje. No to skoro ekstrakcje, to po na wciska Damona? Jak trafisz na dobrego lekarza, to super, ale naciągaczy i niedouczonych nie brakuje. Niektórzy perfidnie jadą na tym, że pacjent się nie zna i wciskają po prostu droższy aparat, choć mógłby być leczony tańszym.
Cytat:
Napisane przez tomekhk Pokaż wiadomość
Ja będę mieć tedo Damona i moja ortodontka jeszcze nie powiedziała mi jasno że nie wycinamy ósemek... cały czas mam nadzieję że nie trzeba będzie.
A poleciła mi Damona ze względu na moją wadę- tak jak wcześniej pisałem- sporo cofnięta szczęka dolna
Ciekawe na jakie wady Damon jest lepszy? Cofniętą szczękę to się chyba wyciągami leczy

Cytat:
Napisane przez panciocha Pokaż wiadomość
ja nie mogłam wytrzymać jak włożyla mi to do buzi..... modliłam sie żeby jak najszybciej to zaschło;d MIALAM MAXI ODRUCH WYMIOTNY ALE WYTRZYMASZ!
MUSZĘ! NIE MA WYJŚCIA
guga003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 21:07   #92
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
a czemu krzyżowy nieciekawy do leczenia? ciężko sie taki leczy?
no ciezko z tego co czytalam

Cytat:
Noo krzyżowy też może być, zależy jak tylne zęby na siebie nachodzą
ale w sumie wsio tam-wada zgryzu jest na pewno i warto tym się zająć

Kasiek nie narzekaj bo Ci przypomnę jak żeś tu nam chlipała, jak w tamtym roku oblałaś ten jeden egzamin i było po studiach

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Kombinacje wyciągowe są...nieciekawe emeczka swego czasu nam opowiadała i wklejała fotki. Ale w sumie i tak nie było tak źle. I tak gorzej nosić Herbsta
aj tam, ale szczerze nie wiem czy dobrze zrobilam, jak widze ze laski na pedagogice ( bez urazy dla nikogo) robia w 5 osob plakat na zaliczenie to krew mnie zalewa, bo u nas zeby zaliczyc trzeba stanac na rzesach i jeszcze zatanczyc ;] i zaluje ze nie poszlam na jakies latwe badziwie byle miec papierek a kursy jakies dorobic, no ale teraz to musztarda po obiedzie jak to mowia

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 21:15   #93
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
kilianna a może zadzwoń do tego dentysty co usuwał Ci zęba??może powinien obejrzeć i w razie co poradzi coś na to??ja po usunięciu ósemki dostałąm jakieś leki przeciw zakrzepowe i zmniejszające krwawienie...

i pytanko:długo Wam się ta dziura po zębie zarastała??bo tam kość ma się odbudować czy jakoś tak...męczy mnie to bo jedzeni tam włazi i nie mogę tego domyć przecież
jutro zadzwonię i zapytam

Cytat:
No emeczka miała nawet od wewnętrznej strony pierścieni pozahaczane i najlepsze bo szły od wewnętrznej strony do zewnętrznej, brrrrrr...gryzła po tych wyciągach, o masakro. No ale wyleczyła jej orto ten zgryz krzyżowy.
kurcze, no bo właśnie uświadomiłam sobie, że ja mam zgryz krzyżowy. Orto napisała mi na kartce co i jak u mnie będzie no i tak zerknęłam dzisiaj i coś o krzyżu było, ale nie zwróciłam uwagi i teraz mi zwróciłyscie na to uwagę. No to masakra jakaś mnie czeka,ale ona nic nie mówiła o wyciągach, może dlatego,ze na to jeszcze za wczesnie. Kurcze
Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość

aj tam, ale szczerze nie wiem czy dobrze zrobilam, jak widze ze laski na pedagogice ( bez urazy dla nikogo) robia w 5 osob plakat na zaliczenie to krew mnie zalewa, bo u nas zeby zaliczyc trzeba stanac na rzesach i jeszcze zatanczyc ;] i zaluje ze nie poszlam na jakies latwe badziwie byle miec papierek a kursy jakies dorobic, no ale teraz to musztarda po obiedzie jak to mowia
bardzo dobrze, że jesteś na trudnych studiach! Zostanie to bardziej docenione, Twoja wiedza i umiejętności. Będziesz wiecej wiedzieć i umieć niż one. I nic mi nie mów o pedagogice, bo mnie też zawsze wkurzał ten kierunek
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 21:19   #94
susinka1
Raczkowanie

Cytat:
jutro zadzwonię i zapytam

kurcze, no bo właśnie uświadomiłam sobie, że ja mam zgryz krzyżowy. Orto napisała mi na kartce co i jak u mnie będzie no i tak zerknęłam dzisiaj i coś o krzyżu było, ale nie zwróciłam uwagi i teraz mi zwróciłyscie na to uwagę. No to masakra jakaś mnie czeka,ale ona nic nie mówiła o wyciągach, może dlatego,ze na to jeszcze za wczesnie. Kurcze

bardzo dobrze, że jesteś na trudnych studiach! Zostanie to bardziej docenione, Twoja wiedza i umiejętności. Będziesz wiecej wiedzieć i umieć niż one. I nic mi nie mów o pedagogice, bo mnie też zawsze wkurzał ten kierunek
WWarto wpisać w google i sprawdzi jakią się ma wadę zgryzu. Ja tak zrobiłam i doszłam tą metodą do wniosków, że mam tyłozgryz. Orto potwierdziła potem :P

Również dzielnie melduję się na nowym wątku
susinka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 21:25   #95
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Damon nie jest lepszy
Ortodonci mają na jego temat bardzo różne zdania. W każdym razie Damon ma małe zamki bezligaturowe i podobno dzięki temu łuki mają większą swobodę w zamkach, nie ma takiego tarcia, więc leczenie nie jest tak uciążliwe, wizyty można przeprowadzać rzadziej i można tym aparatem uformować nowy łuk zębowy(poszerzyć szczękę), co ma gwarantować bezekstrakcyjne leczenie. Tyle teoria.
Aparat może i nie jest zły, natomiast leczenie bezekstrakcyjne nie w każdym przypadku okazuje się najlepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że poszerzanie łuku "na siłę" potem może zaowocować dożywotnią retencją lub co gorsze-powrotem wady(słowa ortodonty, ale jest to też logiczne).
A inna rzecz jest taka, że nie raz mieliśmy tu przypadki osób, którym ortodonta zalecił Damona, jednocześnie zalecając ekstrakcje. No to skoro ekstrakcje, to po na wciska Damona? Jak trafisz na dobrego lekarza, to super, ale naciągaczy i niedouczonych nie brakuje. Niektórzy perfidnie jadą na tym, że pacjent się nie zna i wciskają po prostu droższy aparat, choć mógłby być leczony tańszym.

A Twój orto chyba dobrze Ci poradził nie trafiłaś na naciągacza, który wciskałby Ci np droższy kosmetyczny, tak że jest ok. Moja ortka też namawiała mnie na najtańszy druciak, odradzała mi kosmetyczne z tych samych powodów no i głównie przez ich cenę(bo jakby nie to, to może bym i wzięła kosmetyczny).

Mam nadzieję, że coś zrozumiałaś z mojego bełkotu
Dzięki wielkie za porady!
Na szczęście na naciągacza nie trafiłam, wręcz przeciwnie, bylam już na czterech wizytach a zaplacilam tylko za aparacik 3,600. Ani za wyciski, ani za wizytę jak odkleił mi się zameczek nic od mnie nie wziął, a jest jednym z najlepszych specjalistów w Łodzi.
A co do mieszania różnych zamków (ktoś poruszył tą kwestię wcześniej) to mój proponował mi, że jeżeli upieram się przy kryształkach, a chce obciąć koszty, to może mi założyć kryształy na trójki a na resztę mini bez najmniejszego problemu (ale jak już pisałam wcześniej nie polecał mi w ogóle żadnych kosmetycznych i zrezygnowałam).
Więc jak ktoś chce to myślę ze można dogadać się w tej kwesti ze swoim orto żeby obnizyć koszty leczenia - o ile oczywiście jest uczciwy
Oj jak mnie boli 5 w żuchwie - mam wrażenie że tak się rusza, że go zaraz zgubię

Edytowane przez mclilu
Czas edycji: 2009-02-22 o 21:29
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 21:31   #96
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:
Napisane przez asieenka Pokaż wiadomość
Widziałam dyskusję o 'poszerzaczach' tak więc pozwolę sobie napisać pare zdań o tym,gdyż sama hyrax posiadam. Zaraz po założeniu jest mało komfortowy-można troche niewyraźnie mówić,ja też potrafiłam opluwać ludzi podczas rozmowy,ale oczywiście nie bierzcie tego do siebie bo nie każdy ma taką cudowną przypadłość
Po tygodniu już mówi się wyraźniej no i się do niego przyzwyczaja. Ja mam z akrylowymi nakładkami od czwórek do siódemek,przez co przednie zęby nie stykają sie z dolnymi więc gryzienie jest utrudnione. Przy rozkręcaniu na początku mogą troche pobolewać okolice tylnich zębów,ale ból jest raczej minimalny-za chwilę przestaje się go odczuwać. Mogą też Was pobolewać okolice nosa,zatok-u mnie to trwało ok. 10 minut po rozkręcaniu i przestawało. Ale naprawde-taki ból to nie ból,więc nie macie sie czego obawiać Zęby jak narazie mi nie wypadły,więc jest dobrze. Według mnie-nie jest on żadną tragedią-jak tylko sie przyzwyczajisz to w mig o nim zapomnisz nie jest bardzo uciążliwy.
A to pocieszające, bo ja też mam mieć jakiś podniebienny aparat. Ale chyba nie hyrax, bo mam to nosić około roku
W ogóle mam piękny ten plan: aparat podniebienny,jednocześnie zamki od trójki do trójki na obu łukach, za jakiś czas reszta złomu, wyciągi i leczenie w sumie 3 lata. Mam nadzieję, że pomoże, bo na operację to ja się chyba nie piszę
Stary 2009-02-22, 21:37   #97
MeMyselfI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kosheen Pokaż wiadomość
O tych płynach powiedziała, że to bardzo mało prawdopodobne, ale jakoś mi tak w pamięci to zostało Bardziej mnie martwi to wypadanie zębów, ale faktycznie już cały dzień dzisiaj czytam i nigdzie nie widziałam, żeby się komuś coś takiego przytrafiło. Ale gdyby ktoś coś słyszał to chętnie posłucham
Juz bylam u kilku specjalistów, jedna się nie podjęła i odesłała mnie do tej ,,od płynów", inna kazała mi wyrwać ósemki, obecna wydała mi się najodpowiedniejsza no i koleżanka przeszła już przez hyrax- zęby dalej ma na miejscu, więc może będzie wszystko dobrze

omg, ale się przestraszyłam tych płynów wyciekających z mózgu mam nadzieję, że nic mi jeszcze nie wyciekło ja nosze hassa i chyba mam dość słabe dziąsła, jeszcze mi zęby nie wypadły chociaż nie powiem, mam wizję, że przy zdejmowaniu, razem z aparatem wypadną mi zęby
w google jak się wpisze hass skutki uboczne to pojawią się artykuł naukowy o tym. z tego, co wyczytałam to komplikacje mogą wystąpić u osób, które mają juz skostaniały ten szew podniebienny (nie wiem od którego roku życia, ok 30-stego) chociaż nie czytałam o żadnej osobie, u której faktycznie wystąpiły te skutki uboczne..
w ogóle byłam ostatnio u ot=rto na drugiej wizycie po założeniu aparatu, wymieniła mi drut i ligaturki, ale nic mnie nie bolało.. byłam zawiedziona :P
MeMyselfI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 21:45   #98
Kmee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MeMyselfI Pokaż wiadomość
omg, ale się przestraszyłam tych płynów wyciekających z mózgu mam nadzieję, że nic mi jeszcze nie wyciekło
Weź, bo mi się niedobrze robi
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 22:18   #99
saula
Raczkowanie

Hej witam wszystkie aparatki widzę że niektóre z Was już są nieźle zaprawione w boju... ja dopiero raczkuje (choć mam już 22 latka) wyrwałam 4 zęby brrrr i czekam na separacje (będę miała zakładane w piątek po wylukaniu czy będą jakieś jeszcze zęby do leczenia...) i szczerze powiedziawszy włosy mi się zjeżyły na głowie kiedy przeczytam z poprzedniego wątku relacje z tegoż etapu leczenia (bo troszke śledziłam wypowiedzi wizażanek ).
No ale odwrotu nie ma skoro już 4 zębiska out i chciałabym jeszcze poradzić się Was, jakie zapasy żywieniowe musze zrobić na najbliższe tygodnie bo chyba na samych jogurtach nie da się wyżyć???

no i jeszcze mam inny dylemat... w tym roku bronie magazyniera z pedagogiki no a od września czeka mnie raczej już praca i w tym cała rzecz - martwie się czy w szkołach nie będą mieć oporów żeby zatrudnić nauczycielkę z aparatem na zębach... (będę uczyć dzieciaczki w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym)...

pozdrawiam gorąco
saula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 22:26   #100
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez saula Pokaż wiadomość
Hej witam wszystkie aparatki widzę że niektóre z Was już są nieźle zaprawione w boju... ja dopiero raczkuje (choć mam już 22 latka) wyrwałam 4 zęby brrrr i czekam na separacje (będę miała zakładane w piątek po wylukaniu czy będą jakieś jeszcze zęby do leczenia...) i szczerze powiedziawszy włosy mi się zjeżyły na głowie kiedy przeczytam z poprzedniego wątku relacje z tegoż etapu leczenia (bo troszke śledziłam wypowiedzi wizażanek ).
No ale odwrotu nie ma skoro już 4 zębiska out i chciałabym jeszcze poradzić się Was, jakie zapasy żywieniowe musze zrobić na najbliższe tygodnie bo chyba na samych jogurtach nie da się wyżyć???

no i jeszcze mam inny dylemat... w tym roku bronie magazyniera z pedagogiki no a od września czeka mnie raczej już praca i w tym cała rzecz - martwie się czy w szkołach nie będą mieć oporów żeby zatrudnić nauczycielkę z aparatem na zębach... (będę uczyć dzieciaczki w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym)...

pozdrawiam gorąco
Nie martw się niczym, ja jestem ticzerka z aparatem na zębach, tutejsza aparatka smv również Przyjęto nas do pracy i żadnej z nas nic nie doleciało negatywnego w sprawie aparatu
Aha, na jogurtach bez problemu ;P I jest mnóstwo innego miękkiego jedzenia (np. ryż z jabłkami itp). Poczytaj FAQ
Stary 2009-02-22, 22:29   #101
skyman
Raczkowanie

GG do skyman

Cytat:
oporów ?hmmm dla mnie to bez znaczenia XD chociaż sam jutro idę do zkoły z Herbstem w ustach z deka nie pewnie XD bo mam głupią klasę XD

Herbst jak Herbst ale mówiąc czasami seplenie ^^
Debile nie widzicie jak wszystko można stracić
Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..."

skyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 22:48   #102
saula
Raczkowanie

dobrze wiedzieć że nie jestem jedyna bo w sumie też myśli sie o reakcji dzieci na taki aparat.. i w ogóle różne głupkowate myśli ale lepiej z aparatem niż z krzywym zgryzem...

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

no i z tymi optymistycznymi myślami mówię wszystkim aparaciakom dobranoc
Stary 2009-02-22, 23:15   #103
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:

pozdrawiam gorąco
Co to znaczy już 22 lata? Na aparat decydują się ludzie w bardziej zaawansowanym wieku np JA. Myślę, że nikomu kto ma równo pod sufitem aparat u nauczyciela nie przeszkadza.

Cytat:
Napisane przez skyman Pokaż wiadomość
oporów ?hmmm dla mnie to bez znaczenia XD chociaż sam jutro idę do zkoły z Herbstem w ustach z deka nie pewnie XD bo mam głupią klasę XD
Ja mam zamiar w pracy ogłosić wszem i wobec kiedy przyjdę zadrutowana. Już teraz sporo osób o tym wie. Ale ja na szczęście nie mam nikogo głupiego w pracy. Jedyne czego się trochę obawiam to reakcja petentów, ale nie z takimi rzeczami człowiek sobie radził.
Stary 2009-02-23, 06:12   #104
ariva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skyman Pokaż wiadomość

Herbst jak Herbst ale mówiąc czasami seplenie ^^
powodzenia , będzie "good"

ja tez juz zmykam, dzisiaj mam mnóstwo sprawdzianów, odpowiedzi,itd.
mam nadzieje,ze wieczorem pojwię się na wizazu

trzymajacie sie druciarze i druciarki (prawie jak "złomiarze")
Stary 2009-02-23, 07:26   #105
marta777
Raczkowanie

Cytat:

pozdrawiam gorąco

Heh nie wiedziałam, że na tym forum mogę znaleźć osoby które mają podobne dylematy jak ja fakt jestem młodsza od koleżanki (mam 20 lat) ale również studiuję pedagogikę i mam dokładnie tą samą obawę o pracę, moja specjalizacja ukierunkowuje na służby mundurowe i tu jest moje pytanie czy aparat na zębach nie będzie przeszkadzał w szkółce policyjnej? ewentualnie aktywnej pracy straży granicznej?
buziaki
marta777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 08:11   #106
saula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez guga003 Pokaż wiadomość
Co to znaczy już 22 lata? Na aparat decydują się ludzie w bardziej zaawansowanym wieku np JA. Myślę, że nikomu kto ma równo pod sufitem aparat u nauczyciela nie przeszkadza.

Ja mam zamiar w pracy ogłosić wszem i wobec kiedy przyjdę zadrutowana. Już teraz sporo osób o tym wie. Ale ja na szczęście nie mam nikogo głupiego w pracy. Jedyne czego się trochę obawiam to reakcja petentów, ale nie z takimi rzeczami człowiek sobie radził.
To chyba najlepszy pomysł.. żeby powoli przyzwyczajać otoczenie choć tak sobie myśle że to już nie takie czasy żeby kogoś piętnowano z tego powodu... (no... może jeszcze w gimnazjum... ) - dlatego moje uszanowanie dla gimnazjalistów w aparatach

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez marta777 Pokaż wiadomość
Heh nie wiedziałam, że na tym forum mogę znaleźć osoby które mają podobne dylematy jak ja fakt jestem młodsza od koleżanki (mam 20 lat) ale również studiuję pedagogikę i mam dokładnie tą samą obawę o pracę, moja specjalizacja ukierunkowuje na służby mundurowe i tu jest moje pytanie czy aparat na zębach nie będzie przeszkadzał w szkółce policyjnej? ewentualnie aktywnej pracy straży granicznej?
buziaki
wiesz Marta nie wiedziałam że mój post w ogóle spotka się z odpowiedziami osób z takimi wątpliwościami z moich obliczeń wynika że jesteś dopiero na początku studiów więc jeśli zdecydujesz się na założenie aparatu wcześniej to do końca studiów będziesz miała już piękne ząbki ja wcześniej nie mogłam sobie pozwolić na aparat ze względów finansowych no i po części też ze strachu (kiedy dowiedziałam się ile trwa leczenie)... ale teraz już niema odwrotu i bardzo się cieszę z tego powodu
Stary 2009-02-23, 08:30   #107
smv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Nie martw się niczym, ja jestem ticzerka z aparatem na zębach, tutejsza aparatka smv również Przyjęto nas do pracy i żadnej z nas nic nie doleciało negatywnego w sprawie aparatu
Aha, na jogurtach bez problemu ;P I jest mnóstwo innego miękkiego jedzenia (np. ryż z jabłkami itp). Poczytaj FAQ
dokładnie jestem ticzerem razem z Maricken od ang...dzieci ani razu nie spytały co mam na zebach Tylko mowia zebym pokazala jaki kolor mam
Dyrektorka pamietam ze patrzyla na mnie z zaciekawieniem ale nie pytala nigdy o druciaka;]

Łe umowilam sie dopiero na 5 marca do orto;/ tragedia;/ strasznie dlugooo

śmiechotko widze ze na jednym wózku jedziemy
Kasiek pamietam jak sie wkurzalas ze mialas szpary to tu to tam heh...

szacunek dla ludzi z tymi srubami na podniebieniu..hehe nie wyobrazam sobie siebie z tym moj tz ma łuk i mówi ze ciezko mu tabletke polknąc bo wchodzi wlasnie pod łuk hehe;-)

Edytowane przez smv
Czas edycji: 2009-02-23 o 08:36
smv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 08:46   #108
simpatica
Zakorzenienie

haj creyzole bony nie bylo mnie 30 h i już 8 str do nadrobienia ale skoro doczytałam to melduje się dumnie wsród aparaciarzy w V wątku
mam pytanie dotyczace wyciągów. i kieruję je do osób które ten "uszcześliwiacz" nosiły - czy to się nosi w niedługim czasie przed zdjęciem apartu czy raczej nie ma to znaczenia kiedy? któraś wizażanka kiedyś napomknęła że "(...) w końcowej fazie noszenia(...)" ale jestem ciekawa Waszych odpowiedzi ja miałam taki odstęp między szczekami ze jak zagryzałam zeby to mogłam spokojnie jezyk wysunąc między szczęki góra do przodu mi szła a dół gdzieś w głąb i napisze jeszcze odnośnie nauswania sie zabków na dziury po innych ząbkach - ja też tak jak saula miałam 4 zęby usunięte i z lewej na górze i na dole jest ok a z prawej na górze jest niewielka przestrzeń a na dole to tak że spokojnie jęzor tam mogę wepchnąc czyli mam wrażenie że się niewiele zeszło ale się tym nie martwie bo zrobiłam inne ogromne postępy i ufam mojemu orto i myśle że on wie co robi a niemogę od niego wymagac że naprostuje mi wszystko raz dwa bo wiem ze miałam dużą wadę. orto mi na początku powiedział że bedę dłuo nosiła - max 2,5 roku. jak ostatnio pytałam czy widzi na horyzoncie koniec (tak chociaż "pi razy drzwi" ) to powiedział że może mnie tylko zapewnic że nie bedzie to dłużej niż obiecał... wizyta 3/03 i już odliczam bo mam te głupie pomarańczowe gumki i są fuj
a jeśli chodzi o wiek - ja wczoraj ZNOWU spotakałam panią w wieku ok 40 lat która "świeciła" drutami i nie wyglądała na osobe która by się tym przejmowała także Ty saulo tym bardziej nie powinnaś skoro masz 22 (tyle co ja )

simpatica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 09:23   #109
smv
Zakorzenienie

co prawda ja nie jestem posiadaczka wyciagów i obym nie była ale chyba to jednak zalezy od poszczegolnego przypadku uzebienia, ale zazwyczaj to nosi sie je jak juz zeby powiedzmy ze stoja w łuku-tak mi sie wydaje ale jak juz wspominalam, nie nosze i nie nosiłam
a co do wstydenia sie to pewnie ze nie ma sie co wstydzic!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 09:32   #110
saula
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
dokładnie jestem ticzerem razem z Maricken od ang...dzieci ani razu nie spytały co mam na zebach Tylko mowia zebym pokazala jaki kolor mam
Dyrektorka pamietam ze patrzyla na mnie z zaciekawieniem ale nie pytala nigdy o druciaka;]
Czyli wszystko jest do przeżycia chociaż to pewnie też zależy na jakie dociekliwe dzieciaki się trafi a te w klasach 1-3 potrafią człowieka zagiąć
Simpatica - ja mam podobna wade (częśc zębów z prawej strony nie styka się - moja ortodontka mówiła że to przez wadę języka który wypycha zęby :/) i tez nastawiam sie naładnych pare latek z aparatem... i tak się śmieję z moim chłopakiem że obydwoje jesteśmy ostatnio pochłonięci przeglądaniem forów i zdobywaniem informacji o aparatach - tyle że ja artodontycznych a mój chłopak fotograficznych

I jeszcze jedno: zauważyłam że odkąd zainteresował mnie temat aparatów, u wszystkich zauważam jakieś wady zgryzu
Stary 2009-02-23, 09:35   #111
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
To tylko chwila zwątpienia przecież wiemy, że uwielbiasz anglistykę

Cytat:
Napisane przez simpatica Pokaż wiadomość
mam pytanie dotyczace wyciągów. i kieruję je do osób które ten "uszcześliwiacz" nosiły - czy to się nosi w niedługim czasie przed zdjęciem apartu czy raczej nie ma to znaczenia kiedy? któraś wizażanka kiedyś napomknęła że "(...) w końcowej fazie noszenia(...)" ale jestem ciekawa Waszych odpowiedzi ja miałam taki odstęp między szczekami ze jak zagryzałam zeby to mogłam spokojnie jezyk wysunąc między szczęki góra do przodu mi szła a dół gdzieś w głąb
Wyciągi to już tak bardziej jak zęby są w miarę poukładane w łuku, czyli raczej nie na początku leczenia
Stary 2009-02-23, 09:36   #112
manka1982
Raczkowanie

Cool Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)

hej

witam wszystkich w nowym wątku. Jestem nowa i od jakiegos czasu czytam forum, nie mam jeszcze aparatu, ale zrobiłam pierwszy krok - pierwsza konsultacja u ortodonty - 4 marca... Mam 26 lat i mam nadzieje ze z moimi zębiskami da sie jeszcze cos zrobic ))

Papryka85 ortodonta do którego sie zapisałam na pierwszą konsultacje Piotr Moszyński pracuje na Kurdwanowie w Krakowie w CAŁE I BIAŁE ul. Daliowa, moze ktoś juz leczył sie u niego??? Myśle, że jeszcze pojde do dr Motyl skoro wcale nie jest na macierzynskim (dzieki papryczko ))

Trzymajcie kciuki, bo bardzo sie boję, chociaz nie wiem czego nigdy nie bałam sie dentystów , moze obawiam sie tego ze powie "NIC JUZ SIE NIE DA ZROBIC"
pzdr
manka1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 09:43   #113
simpatica
Zakorzenienie

I jeszcze jedno: zauważyłam że odkąd zainteresował mnie temat aparatów, u wszystkich zauważam jakieś wady zgryzu [/QUOTE]

ja też tak mam jak widze u kogoś krzywe to mysle - bony dobrze że ja ze swoimi cos już zrobiłam a jak widze proste - tez będe takie miała

papryka no ja bym się zmartwiła gdyby sie okazało że u mnie to początek leczenia myslałam sobie po cichutku że może któraś napisze że miała wyciągi niedługo przed zdjęciem

manka1982 napewno da sie jeszcze dużo zrobic - bądź dobrej mysli

Stary 2009-02-23, 09:45   #114
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manka1982 Pokaż wiadomość
hej

witam wszystkich w nowym wątku. Jestem nowa i od jakiegos czasu czytam forum, nie mam jeszcze aparatu, ale zrobiłam pierwszy krok - pierwsza konsultacja u ortodonty - 4 marca... Mam 26 lat i mam nadzieje ze z moimi zębiskami da sie jeszcze cos zrobic ))

Papryka85 ortodonta do którego sie zapisałam na pierwszą konsultacje Piotr Moszyński pracuje na Kurdwanowie w Krakowie w CAŁE I BIAŁE ul. Daliowa, moze ktoś juz leczył sie u niego??? Myśle, że jeszcze pojde do dr Motyl skoro wcale nie jest na macierzynskim (dzieki papryczko ))
A taaaam, wiem gdzie to jest niedawno szukali asystentki dla orto
A Motyl jest na urlopie, tylko nie macierzyńskim. I wraca chyba już niedługo

Cytat:
Trzymajcie kciuki, bo bardzo sie boję, chociaz nie wiem czego nigdy nie bałam sie dentystów , moze obawiam sie tego ze powie "NIC JUZ SIE NIE DA ZROBIC"
pzdr
Eee nie, tak źle nie będzie aparaty i dobry orto potrafią zdziałać cuda

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
papryka no ja bym się zmartwiła gdyby sie okazało że u mnie to początek leczenia myslałam sobie po cichutku że może któraś napisze że miała wyciągi niedługo przed zdjęciem
Ja miałam dokładnie w połowie leczenia
Stary 2009-02-23, 09:53   #115
smv
Zakorzenienie

Cytat:

no i egzamin zdaje sie za obecnosci hehe wiem bo mam paru znajomych, sorry...ja to za przeproszeniem sikałam ze strachu jak szłam na egz a tu...szkoda słow.
Teraz jestem Kasiek mna mgr...luz blus naprawde a zaliczenie wygladało teraz tak: kto z Panstwa chce miec 3 prosze zlozyc indeksy i napisac liste. takie cos mi sie podoba hehe...no ale teraz przynajmnije mam prace a po pedagogice chyba gorzej z pracą, nie wiem, ale korków nie udzielisz z takiego przedmiotua tu przynajmniej masz jakies dodatkowe pieniązki

Cytat:
Czyli wszystko jest do przeżycia chociaż to pewnie też zależy na jakie dociekliwe dzieciaki się trafi a te w klasach 1-3 potrafią człowieka zagiąć
Simpatica - ja mam podobna wade (częśc zębów z prawej strony nie styka się - moja ortodontka mówiła że to przez wadę języka który wypycha zęby :/) i tez nastawiam sie naładnych pare latek z aparatem... i tak się śmieję z moim chłopakiem że obydwoje jesteśmy ostatnio pochłonięci przeglądaniem forów i zdobywaniem informacji o aparatach - tyle że ja artodontycznych a mój chłopak fotograficznych

I jeszcze jedno: zauważyłam że odkąd zainteresował mnie temat aparatów, u wszystkich zauważam jakieś wady zgryzu
to juz chyba taki nawyk, tez taki mam...

Cytat:
hej

pzdr
kobito co ty opowiadasz! zaraz wezme pasa i zleje cie masz dopiero 26 lat i spokoooojnie da sie cos zrobic bedzie dobrze, uszy do góry!
Stary 2009-02-23, 09:56   #116
asieenka
Raczkowanie

Cytat:

Wyciągi to już tak bardziej jak zęby są w miarę poukładane w łuku, czyli raczej nie na początku leczenia
A ja mam wyciągi już teraz zachaczam je o dolne trójki i jeden haczyk od hyraxa. Mam nosić ok. 3 godziny dziennie,ze względu na to,że mam też maskę,a że maskę 16godzin no to wyciągi tyle,bo by mi dnia nie starczyło

Matura 2011
polski PP
matematyka PP+PR
angielski PP+PR
geografia PR

asieenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 10:06   #117
simpatica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asieenka Pokaż wiadomość
A ja mam wyciągi już teraz zachaczam je o dolne trójki i jeden haczyk od hyraxa. Mam nosić ok. 3 godziny dziennie,ze względu na to,że mam też maskę,a że maskę 16godzin no to wyciągi tyle,bo by mi dnia nie starczyło
to wszystko zależy od wady naprawdę, co pipol to inny przypadek. ja np noszę wyciągi już od 9 grudnia (mam zachcaczone o górne trójki i dolne powiedzmy trójki i czwórki) i noszę je 24 h/dobę. mam zezwolenie na zdejmowanie do jedzenia i mycia a wizażanki pisały wcześniej ze nosiły po 2 czy 3 tyg... poprostu każda/ każdy z nas aparaciarzy jest wyjątkowy

Stary 2009-02-23, 10:14   #118
saula
Raczkowanie

Cytat:
hej

pzdr
głowa do góry najważniejsze żeby zrobić pierwszy krok i o tyle jest dobrze że nie masz obaw przed białym fartuchem a to już coś

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
to wszystko zależy od wady naprawdę, co pipol to inny przypadek. ja np noszę wyciągi już od 9 grudnia (mam zachcaczone o górne trójki i dolne powiedzmy trójki i czwórki) i noszę je 24 h/dobę. mam zezwolenie na zdejmowanie do jedzenia i mycia a wizażanki pisały wcześniej ze nosiły po 2 czy 3 tyg... poprostu każda/ każdy z nas aparaciarzy jest wyjątkowy
...i oryginalny a skoro te wyciągi się zdejmuje do jedzenia to pewnie ciężko też mówić bo pewnie mają za zadanie zbliżyć górną i dolną szczękę???
Stary 2009-02-23, 10:21   #119
smv
Zakorzenienie

ja na youtube widzialam filmik jka 3 chlopakow siedzi i graja na wyciagach a pod film podstawiona jest melodyjka;P heh smianie
Stary 2009-02-23, 10:22   #120
kosheen
Rozeznanie

Skoro niedługo będę należeć do grona aparatek (o ile mnie przymiecie) , to chciałam się pochwalić, że już dziś idę na wyciski. Podoba mi się najbardziej to, że moja ortodontka nie ma odległych terminów, tak więc co raz bliżej do pięknego uśmiechu
kosheen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości