Podział działu kultura(lnie)? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Pokaż wyniki sondy: Dzielimy, czy nie?
Tak 110 86,61%
Nie 17 13,39%
Głosujący: 127. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-13, 14:53   #91
awia
Zakorzenienie

Dot.: Podział działu kultura(lnie)?

W dodatku nie przesadzajmy. Są seriale z natury tych mało wymagających, a są seriale juz trochę lepsze (np. House, ze go tak do MjM porównam)

Kultura masowa to też kultura, kazdy ma prawo oglądać co mu się podoba, a jak ktoś chce, niech sobie zrobi snobistyczny kątek i juz.
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 15:21   #92
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
A co kulturalnego jest w serialach,że nie powinny zostać na plotkowym?
O serialach każdy głupi umie gadać,o polityce - nie.
Idąc tym tokiem myślenia okaże się, że o muzyce i niektórych filmach też każdy głupi może rozmawiać, i że tylko polityka jest jedynym słusznym tematem na forum kulturalne.

Powodów, dla których seriale powinno się przerzucić na plotkowe widzę kilka. M.in to, że z deczka zaśmiecają plotkowe i średnio 3 wątki na pierwszej stronie są o serialach, czy programach telewizyjnych, więc warto byłoby to zebrać w "kupę" i przenieść na podforum.
Po drugie, jakby na to nie patrzeć, seriale (tak jak filmy i cała telewizja) są wytworem kultury, tylko, że niższej i nie ma co na ten temat polemizować - teoretycy kultury masowej zrobili to za nas.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 16:47   #93
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Czyżby? Jestem odmiennego zdania, sądząc po tym, że przed jakimikolwiek wyborami 90% Polaków to nagle specjaliści w tej dziedzinie (Tak samo jest w przypadku większych wydarzeń sportowych )
Hm, w watku o polityce rozmawiam sam ze soba, doslownie Takze jakos nie przekonuje sie do powyzszego

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
W dodatku nie przesadzajmy. Są seriale z natury tych mało wymagających, a są seriale juz trochę lepsze (np. House, ze go tak do MjM porównam)

Kultura masowa to też kultura, kazdy ma prawo oglądać co mu się podoba, a jak ktoś chce, niech sobie zrobi snobistyczny kątek i juz.
Hm, a czy taki House jest bardziej wymagajacy niz inne? Nie znam sie, ale nie wydaje mi sie. Co nie zmienia faktu, ze nie widze w serialach nic zlego, wrecz przeciwnie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 16:54   #94
awia
Zakorzenienie

Chciałam po prostu zaznaczyć ze są seriale i seriale.
Seriale to niekoniecznie tania rozrywka dla mas typu Moda na sukces.
Serednipity pytała, co kulturalnego jest w serialach.
Otóż jest i to sporo. Seriale są swietnym źródłem wiedzy o krajach, w których są nagrywane.
I, po raz kolejny, serial serialowi nierówny. Z oper mydlanych cięzko coś rzeczowego wyciagnąć, ale z innych jest inaczej.
Stary 2009-03-13, 21:56   #95
these-words
Zakorzenienie

oh naprawde nie ma co przesadzać, kultura to bardzo szerokie pojęcie i zaliczają się do niej też seriale
w jakimś stopniu kultura równa się rozrywce.
no chyba, że chcemy stworzyć już tutaj wspomniane 'elitarne grono' i ograniczyć się do działów kinematografia, muzyka, literatura i polityka gdzie będą się wypowiadać osoby mające o tym pojęcie

The greatest thing you'll ever learn,
is just to love and be loved in return.

Edytowane przez these-words
Czas edycji: 2009-03-13 o 21:59
these-words jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 22:02   #96
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
No właśnie, i jak pisała autorka, tych stron jest zaledwie kilkanaście, odpowiedzi i nowe wątki z każdego dnia to ledwo pierwsza strona, więc porównanie np do ZTS trochę chybi, wg mnie to za małe forum na podziały, no ale skoro upieracie się i Szefostwo poprze pomysł - się zrobi.

Nareszcie nie jestem sama w opinii, że Kulturalnego dzielić nie trzeba.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 22:07   #97
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
Jestem zdecydowanie za podziałem
Może nie ma tu porażającej ilości wątków, ale zanim znajdę coś, co mnie interesuje i tak się muszę przebić przez wszystkie dr housy, muzyki lat 80, najsmutniejsze piosenki, filmy ryjące psychikę itd itp.
Systematyzacja mile widziana

Zaproponowany podział na - film seriale i programy tv, literaturę i muzykę uważam za trafiony
a co masz do dr. house i muzyki lat 80-tych

a serio - oddzielcie chociaż seriale.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 22:14   #98
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
a co masz do dr. house i muzyki lat 80-tych

a serio - oddzielcie chociaż seriale.
Do dr House'a absolutnie nic. Oglądam go co tydzień
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 01:36   #99
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałam po prostu zaznaczyć ze są seriale i seriale.
Seriale to niekoniecznie tania rozrywka dla mas typu Moda na sukces.
Serednipity pytała, co kulturalnego jest w serialach.
Otóż jest i to sporo. Seriale są swietnym źródłem wiedzy o krajach, w których są nagrywane.
I, po raz kolejny, serial serialowi nierówny. Z oper mydlanych cięzko coś rzeczowego wyciagnąć, ale z innych jest inaczej.
No akurat taki House to tez rozrywka. Oczywiscie z the Bold and the Beautiful tego nie mozna porownac, ale koniec koncow i jedno i drugie to rozrywka. Przy czym - nie ma w tym nic a nic zlego przeciez

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1143322 3]
Nareszcie nie jestem sama w opinii, że Kulturalnego dzielić nie trzeba. [/quote]

Ale malo was, malo was

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-03-14, 10:48   #100
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
No właśnie, i jak pisała autorka, tych stron jest zaledwie kilkanaście, odpowiedzi i nowe wątki z każdego dnia to ledwo pierwsza strona, więc porównanie np do ZTS trochę chybi, wg mnie to za małe forum na podziały, no ale skoro upieracie się i Szefostwo poprze pomysł - się zrobi.
jakby wypalił pomysł z podforum "seriale i telewizja" to ilość wątków na Kulturze gwałtownie by się zwiększyła

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 23:05   #101
Hultaj
BAN stały

Gdyby ludzie sobie czegoś nie posprzątali i nie poupychali po kątach to by byli nieszczęśliwi.
Kolejne szatkowanie.
Kultura juz teraz jest niszowym forum, ależ się tu trzeba naprzedzierać, normalnie tłumy tu piszą.
Przynajmniej widzę, co się dzieje 'optymalnie', tu film, tam książka, kolejne rozdrabnianie to więcej klikania. A co w tv i kinie, a co w tancu, a co w książkach. A tak to, ile jest podbić na Kulturalnie?, na 1szej stronie tego forum widzę, że na samym dole wisi wpis Wyraka z dzisiaj z godziny 1.40 rano. Ależ natrzaskano treści.
Mam podziurki w nosie tych podziałów. Na pewno tam, gdzie zbędne.
I tego, że wszystko Wam na plotach przeszkadza, też. Może w ogóle zlikwidujmy plotkowe, zostawmy ladnie posegregowaną resztę, no na co one komu, jak wiecznie coś komuś tam wadzi. A na plotach to już jest taka nuda, że nawet nie ma po co tam klikać.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-03-14 o 23:06
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-14, 23:16   #102
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Hm, w watku o polityce rozmawiam sam ze soba, doslownie
To chyba nie jest zdrowy objaw?

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
jakby wypalił pomysł z podforum "seriale i telewizja" to ilość wątków na Kulturze gwałtownie by się zwiększyła
Tyż racja.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
A na plotach to już jest taka nuda, że nawet nie ma po co tam klikać.
Załóż tam jakiś wątek typu "nie lubię dzieci, bo śmierdzą" i z miejsca zrobi się gorąco

Mnie często korci, żeby założyć wątek dotyczący jednej książki. Normalnie by zginął wśród filmów romantycznych i jakichś nu-jazzów, a tak to może dostrzeże go więcej osób.
Jedynie czas pokaże, czy pomysł z podziałem jest dobry (jeśli taki w ogóle będzie)
Stary 2009-03-15, 00:40   #103
Hultaj
BAN stały

Podział pewnie będzie.

Mnie w tym całym rozdrabnianiu najbardziej wkurza to, że fora robią się niszowe i się na nie zagląda, poza pewną grupa oczywiście. Jeśli dziś zaglądam na kulturę, która nie jest tak oblegana jak popularniejsze podfora, to widzę cały przekroj, co jest, bo tu aktywność jest wciąż na tyle mała, że daje się tak; i zawsze zaciekawiona coś mogę znaleźć. Podział na muzykę, film, książkę, obraz, co tam jeszcze, skonczy się dla mnie jedynie tym, że nie bedzie mi się chciało klikać 4 razy na każde z podfor(ów) i tyle, pewnie zostanę przy filmie a reszta pojdzie do odstrzału.

A co do tematu książki, żaden podział nikomu w niczym nie pomoże , szanse na to, że znajdziesz inne grono zainteresowanych, niż wąskie, sa i tak średnio wielkie. Dyplomatycznie mówiąc.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-03-15 o 00:42
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 00:49   #104
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
. A tak to, ile jest podbić na Kulturalnie?, na 1szej stronie tego forum widzę, że na samym dole wisi wpis Wyraka z dzisiaj z godziny 1.40 rano. Ależ natrzaskano treści.
Nie mylmy checi eksponowania moich postow z mala aktywnoscia

---------

Zas powaznie mowiac - trafilo do mnie to co napisalas Wydawalo mi sie, ze bedzie nieco bardziej usystematyzowanie, ale faktycznie to moze wyjsc z tego szatkowanie i bedzie bryndza.

Cytat:
To chyba nie jest zdrowy objaw?
Eee tam, po prostu lubie rozmawiac z milymi i inteligentnymi osobami

Stary 2009-03-15, 01:43   #105
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Cytat:
Gdyby ludzie sobie czegoś nie posprzątali i nie poupychali po kątach to by byli nieszczęśliwi.
Kolejne szatkowanie.
Kultura juz teraz jest niszowym forum, ależ się tu trzeba naprzedzierać, normalnie tłumy tu piszą.
Przynajmniej widzę, co się dzieje 'optymalnie', tu film, tam książka, kolejne rozdrabnianie to więcej klikania. A co w tv i kinie, a co w tancu, a co w książkach. A tak to, ile jest podbić na Kulturalnie?, na 1szej stronie tego forum widzę, że na samym dole wisi wpis Wyraka z dzisiaj z godziny 1.40 rano. Ależ natrzaskano treści.
Mam podziurki w nosie tych podziałów. Na pewno tam, gdzie zbędne.
I tego, że wszystko Wam na plotach przeszkadza, też. Może w ogóle zlikwidujmy plotkowe, zostawmy ladnie posegregowaną resztę, no na co one komu, jak wiecznie coś komuś tam wadzi. A na plotach to już jest taka nuda, że nawet nie ma po co tam klikać.
Cytat:
Podział pewnie będzie.

Mnie w tym całym rozdrabnianiu najbardziej wkurza to, że fora robią się niszowe i się na nie zagląda, poza pewną grupa oczywiście. Jeśli dziś zaglądam na kulturę, która nie jest tak oblegana jak popularniejsze podfora, to widzę cały przekroj, co jest, bo tu aktywność jest wciąż na tyle mała, że daje się tak; i zawsze zaciekawiona coś mogę znaleźć. Podział na muzykę, film, książkę, obraz, co tam jeszcze, skonczy się dla mnie jedynie tym, że nie bedzie mi się chciało klikać 4 razy na każde z podfor(ów) i tyle, pewnie zostanę przy filmie a reszta pojdzie do odstrzału.

A co do tematu książki, żaden podział nikomu w niczym nie pomoże , szanse na to, że znajdziesz inne grono zainteresowanych, niż wąskie, sa i tak średnio wielkie. Dyplomatycznie mówiąc.
100% racji!
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 02:05   #106
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Podział pewnie będzie.

Z podkreślonym się szczególnie zgadzam.

Najwyżej możnaby faktycznie seriale oddzielić, bo to stosunkowo łatwo wydzielić i bez kontrowersji. I będzie przejrzyściej, a nie tak jak teraz, że cześć na plotkach, a część tu.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 18:12   #107
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli dziś zaglądam na kulturę, która nie jest tak oblegana jak popularniejsze podfora, to widzę cały przekroj, co jest, bo tu aktywność jest wciąż na tyle mała, że daje się tak; i zawsze zaciekawiona coś mogę znaleźć.
Dokładnie.

Cytat:

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Najwyżej możnaby faktycznie seriale oddzielić, bo to stosunkowo łatwo wydzielić i bez kontrowersji. I będzie przejrzyściej, a nie tak jak teraz, że cześć na plotkach, a część tu.
O, właśnie. Utworzyć tylko dział Seriale, przerzucić tam wszystkie, a całą resztę zostawić w spokoju. Bo i tak głównym argumentem cały czas były te nieszczęsne seriale.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 18:16   #108
awia
Zakorzenienie

Moim zdaniem sens ma dzial telewizja a nie same seriale. Watki typu fabryka gwiazd, you can dance tez sie plątają po plotkowym, a tak mialyby swój dział.
Stary 2009-03-16, 01:08   #109
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1145769 7]

O, właśnie. Utworzyć tylko dział Seriale, przerzucić tam wszystkie, a całą resztę zostawić w spokoju. Bo i tak głównym argumentem cały czas były te nieszczęsne seriale. [/quote]
nie ukrywam, że dla mnie to też jest główny argument, bo osobiście wielokrotnie zauważyłam bałagan związany z pałętającymi się wszędzie serialami i programami tv

Cytat:
Moim zdaniem sens ma dzial telewizja a nie same seriale. Watki typu fabryka gwiazd, you can dance tez sie plątają po plotkowym, a tak mialyby swój dział.

tylko na jakim Forum takie podforum wtedy.....

abstrahując jednak od tego co zostało powiedziane, wyniki sondy nadal mówią że sporo osób uważa "rozdrabnianie się" za dobry pomysł

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-16, 15:24   #110
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie w tym całym rozdrabnianiu najbardziej wkurza to, że fora robią się niszowe i się na nie zagląda, poza pewną grupa oczywiście.
Większość potworów to niszowce

Cytat:
Czy naprawdę musisz niszczyć resztki mojej nadziei?
Pewnie masz rację, ale wszystko i tak wyjdzie w praniu

Cytat:
To trza było przyjść do mnie

Cytat:
Też jestem za tym, żeby seriale i programy wrzucić do jednego wora.

A, nawiasem mówiąc, politykę bym stąd wywaliła
Stary 2009-03-16, 21:37   #111
Kota
Zakorzenienie

Nie dzieliłabym Kulturalnego- i tak jest tu kameralnie, że tak to ujmę oględnie.
Poza tym- z chęcią zerknie się i na inne wątki, a nuż czlowiek się czegos dowie, a tak, ja by był podział- to wchodziłabym tylko na Filmy.
Stary 2009-03-17, 00:54   #112
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Nikt nie będzie bronił fanom filmu dostępu do innych podforów. To raczej żaden wysiłek jedno kliknięcie więcej
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 01:58   #113
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Nikt nie będzie bronił fanom filmu dostępu do innych podforów. To raczej żaden wysiłek jedno kliknięcie więcej
Oczywiście Dlatego niektóre posty mi lenistwem zajeżdżają
Stary 2009-03-17, 17:17   #114
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
no ja też tak sądzę że to nie wysiłek ja tam sobie klikam na innych Forach między podforami, a co

Sonda zamknięta... i co teraz?

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2009-03-29, 22:54   #115
amber2046
Zakorzenienie

Zagłosowałam (już jakiś czas temu) na tak i byłabym bardzo zadowolona gdyby oddzielono filmy od seriali. Na kultura(lnie) wchodzę głównie dla rozmów o literaturze, dlatego takie rozgraniczenia ułatwiłyby mi korzystanie z tego pod forum.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 17:52   #116
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Oczywiście Dlatego niektóre posty mi lenistwem zajeżdżają
Czyżbym była głównym leniuchem? Trudno, ktoś musi być ten zły w pracowitej masie innych.
Na czym w końcu stanęło? Będzie podział? Wydaje mi się on absurdem, Kultura jest i tak wyjątkowo kameralnym podforum.
Stary 2009-03-30, 18:16   #117
Konto usunięte

Obie moderatorki na nie. Wiele przekonujących argumentów na nie, a brak tych na tak. Niektórzy sami potem stwierdzali, że dzielić nie ma sensu.
Więc mam nadzieję, że podziału nie będzie.
Stary 2009-03-30, 18:24   #118
Kota
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1169311 8]Obie moderatorki na nie. Wiele przekonujących argumentów na nie, a brak tych na tak. Niektórzy sami potem stwierdzali, że dzielić nie ma sensu.
Więc mam nadzieję, że podziału nie będzie. [/quote]
Dziekuję za wieści.
Stary 2009-05-02, 07:29   #119
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

W takim razie jakie podfora mają powstać?
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-02, 08:52   #120
ewelinka_111
Zadomowienie

chyba najczęściej był akceptowany podział:
- film
- seriale i programy TV
- literatura
- muzyka

no i polityka pozostaje kwestią sporną....ale można zostawić ogólny dział i tam wypowiadać się na temat polityki, sztuki. Zostaną tam tematy niszowe i niepasujące do przyjętego podziału. I w końcu każdy będzie miał ułatwiony dostęp do interesującej go tematyki

Pain is inevitable, suffering is optional.

blog kulinarny

Edytowane przez ewelinka_111
Czas edycji: 2009-05-02 o 08:53
ewelinka_111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości