|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
witam.To ja założyłam ten wątek. Dzieki za tak duzy odzew. Wczoraj byłam na komunii chrześnicy męża. Po długich negocjacjach z mężem doszliśmy do wniosku,że kupimy zegarek. Kosztował nie mało,bo 500 zl. Dziewczynka zadowolona.To była seria z baby-g ,casio z delikatnie różowym paseczkiem.Myslę,że kupno prezentu wiąże się przede wszystkim z możliwościami finansowymi i podejściem do tematu. Można przecież kupić biblie dzieecku. !!Rzeczowo i na temat. Tylko moda teraz jakaś dziwaczna na "szaleństwo prezentowe". Widziałam,ze raczej przeważyły koperty z pieniędzmi wśród przezentów.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#92 |
|
ćwir ćwir
|
Dot.: Prezetny na Komunię- dla chłopca i dla dziewczynki
U mojego TŻta i chrzenicy też nastąpiła zmiana planów. Dziewczynka była u nas przez weekend, TŻ zabrał ją do sklepu, kupił jej rolki, które sobie sama wybrała, ochraniacze, kask i specjalny plecak na to wszystko. Zamknął się w kwocie 400zł. Wszystko wcześniej było skonsultowane z rodzicami małej, a ona sama szalała ze szczęścia
|
|
#93 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja dzisiaj zakupiłam łańcuszek swojemu Chrześniakowi. Tydzien temu u mnie był i zapytałam go czy ma jakieś specjalne życzenia z zastrzeżeniem że ja również się uczę jeszcze i nie mogę mu sprawić drogiego prezentu. Powiedział że ze wszystkiego bedzie sie cieszył.
Złoty łańcuszek z Matką Boską Częstochowską, prostokątny- 466 zł. Do tego jakaś pamiątkowa karta i bedzie spoko.
|
|
|
#94 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Prezetny na Komunię
No właśnie bardzo się zdziwiłam, jak córka znajomych poprosiła nas, żebyśmy kupili jej w prezencie mysz do komputera i podkładkę. Dopiero teraz wpadłam na to, że pewnie laptopa od chrzestnych dostaje więc chce akcesoria
Kupiliśmy jej taką myszę: http://www.skapiec.pl/img/402427-52-...roll-g500.htmlFajna jest bo można do niej wrzucać monety, co prawda ten bajer ma trochę inne przeznaczenie, ale dla potrzeb 8 latki może to być mini skarbonka. Do tego kupiliśmy jej fajną podkładkę http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...%3D4%26ps%3D41 Edytowane przez Ahaja Czas edycji: 2009-05-07 o 10:01 |
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Ja, tak jak wspominałam, kupiłam mojemu chrześniakowi zegarek. Wygląda klasycznie, nie jest dziecinny, ani za bardzo poważny. TŻ jak go zobaczył stwierdził, że też by taki chciał.
Wydałam na niego przeszło 300 zł. Grawerkę sobie odpuszczę jednak. Do tego będzie pamiątkowa kartka. Jestem pewna, że się chłopak ucieszy, zwłaszcza że jeszcze żadnego zegarka nie ma. Komunię mam w ostatnim tygodniu maja.
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatecznie mojej Chrześnicy dam 500 zł + to http://allegro.pl/item625155503_g_cu...ollection.html . Wiem, że zbiera na komputer (stacjonarny).
|
|
|
|
|
#97 |
|
Konto usunięte
|
Mój Małż nie jest chrzestnym, ale jego bratanicy, chcemy kupić małe delikatne złote kolczyki i może 100-200 zł w gotówce.
5 lat temu chrześniak dostał złoty łańcuszek z delikatnym (dziecięcym) krzyżykiem i piękne, duże wydanie Pana Tadeusza. A co życzyć takiemu małemu "komuniście" ??
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
Jesteś pewna, że złoto dla dziewczynki to dobry pomysł? Nie wiem, mój małżon dostał na komunię złoty krzyżyk i nigdy go nie założył, ja potem dostałam go jakbym chciała nosić, ale jakoś złoto do mnie nie przemawia.... Chyba, że białe złoto, ale niestety ciężko o dobrej jakości białe złoto.
|
|
|
|
|
#99 | |
|
ćwir ćwir
|
Cytat:
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
Boooskie
|
|
|
|
|
#101 |
|
BAN stały
|
Z tego co widzę niektóre z was są za tradycyjnymi prezentami na komunię. Tak trzymać! Także uważam, że prezenty typu - laptop, komórka, czy ostatnio popularny quad dla chłopców (straszne!) są trochę nie na miejscu;/ Tzn zależy jak się podchodzi do tej kwestii - czasem dzieci rzeczywiście użytkują je we właściwy sposób, ale czego można oczekiwać - to w końcu dzieci
Sama czasem jeszcze gram w gry komputerowe, czy używam wciąż komórki Chodzi o to, żeby akurat z tej okazji nie dawać im dodatkowo powodów do lekkiej "demoralizacji" dlatego ja jestem za łańcuszkiem, książką, albumem, a z większych prezentów za rowerem.Moi rodzice kupili ostatnio chrześnicy piękny rower na <ciach> - taki miejski, niebiesko-biały, o wdzięcznej nazwie - Panda (sama wybierałam ) i powiem wam, że dziewczynka bardzo się z niego cieszyła.Dostała także laptopa;/ - od rodziców, ale nie nim się zajęła najpierw, a rowerem ![]() wiem - fenomen ale jeszcze się zdarza
Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2009-10-16 o 21:35 |
|
|
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
Witam, ja mojej siostrze ciotecznej kupiłam lampkę nocną [ 30 zł.], zegarek na białym paseczku [40zł], łańcuszek z wisiorkiem - dwa splecione serduszka( bo uwielbia je)[ 50zł]. moi rodzice dadzą jej pieniążki i pluszowego pieska (ma na ich punkcie bzika). I jestem pewna ze bedzie zadowolona. jak sie jej pytałam co chciała by dostać to na początku powiedziała, że rozgrzeszenie od ksiedza
a tak to łańcuszek, zegarek, pluszaka- białego kotka lub pieska 'takiego jak ja mam', rower, kucyka i juz jej sie pomysły wyczerpały.
|
|
|
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
wprawdzie nie czytalam wszystkich odpoweidzi, ale mnie dziwi, kto kupuje te wszystkie laptopy, quady i inne samoloty, skoro wszystkie wypowiedzi ktore przeczytalam byly ANTY?
Ja na komunie dostalam 2 lancuszki, po jednym od kazdej babci, obu uzywam od czasu do czasu, od chrzestnego dostalam aparat fotograficzny, ale to raczej z tego tytulu ze fotografia to jego pasja
|
|
#104 |
|
Przyczajenie
|
Ja kupiłem bratankowi świecące rolki, poza kopertą oczywiście, w której nie powiem ile było
![]() Strasznie się zajarał tymi rolkami, na początku trudno było mu utrzymać równowagę, ale potem rozkminiliśmy, że trzeba jeździć trzymając jedną nogę z przodu w linii prostej jak na ślizgawce, potem śmigał jak zły, nawet dał pojeździć bo rolki pasują na każdy but Mieliśmy z tego niezły ubaw ![]() ![]() Polecam wszystkim: http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=7726738 |
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
My też mieliśmy niemały problem co kupić, ale w końcu kupiliśmy zegarek, tylko że nie dziecinny, z którego dziecko szybko wyrośnie.Koperty nie daliśmy, bo teraz odkładamy na ślub , no i maleństwo w drodze, ale zegarek kupiliśmy piękny i co najważniejsze tanio, bo w Aparcie była wyprzedaż końcówek kolekcji.Do tego bardzo ładnie nam go zapakowano.Bratanica była szczęśliwa.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszytskich (to mój pierwszy raz na tym forum
) Tak czytam te wszystkie wypowiedzi że teraz kmunia to komercja że kiedyś było tak cudownie ale z tego co ja pamiętam ze swojej komunii to byłoam tym wszystkim strasznie przejęta ale chyba nie samym przyjęciem Pana Jezusa tylko ta trema (mówiłam wiersze i śpiewałam) i cała ta oprawa w kościele wielkie podekscytowanie i wyczekiwanie... ale jak to dla dziecka prezenty też były ważne dostałam pieniążki książki (w pustyni i w puszczy Pan Tadeusz i Krzyżaków) od chrzestnej łańcuszek z brransoleta który potem nosiła mama i się zerwał w kilku miejscach i różaniec z Watykanu który mi tylko pozostał po chrzestnej bo już niestety nie ma jej z nami... ale najbardziej ucieszył mnie prezent od mojego chrzestnego ktory był wtedy studentem i mówił mi że nic mi nie kupi tylko po prostu będzie i pamietam że nei byłam smutna że nic nie dostane zjechała się cała rodzina rozsiana po Polsce i było super ale mój chrzestny mjnie zaskoczył dał mi wielkie pudło a w nim wieża tylko nie taka mini ... na kamerze mam ankrecone jak targam ten papier byle by jak najszybciej zobaczyć co tam jest byłam w neibowzieta.... Troszkę się rozpisałam ale to a pro po waszych wspomnień...W tym roku ma komunie mój chrześnik - syn mojego chrzestnego młody ma wszystko bo ich na to stać ale na wszystko musiał zasłóżyć ma komputer w pokoju ale jest wszystkich no i quada też ma dostał od dzidków po pobycie w szpitalu chyba... Na komunię zabrałam go z moim chłopakiem na Monster Truck Show i to była dla neigo mega niespodzianak bo nie wiedział nawet gdzie jedzie teraz wszytskim mówi że już dostał ode mnei prezent i koniec ale nei wie że mamy coś jeszcze dla niego... Kupiliśmy mu zegarek g shok za 500 zł z moim chłopakiem na 1/2 on mu kupuje szcze książkę o motorach bo 'komunista' je uwielbia choć to i tak mój pomysł a ja daje mu jeszcze pieniążki na spełnienei marzeń o crossie ale to nie teraz tylko za pare lat daje mu 1000zł choc jestem studentka kase pożyczyłam od rodziców ale nei marudze i nei narzekam pewnei meni potepicie ale gdybym miała kase to sama bym mu tego crosa kupiła i zapisała do klubu... Tylko nie wiem w co ta kase zapakować nei che koperty a opróćz tego gruby album o Janie Pawle II z dedykacją bo to moja specjalność no i jeszcze ładnie wydany zestaw Opowieści z Narnii i bukiet z żelek zamaist normalnych kwiatów bo i tak pow. że "to mało męskie... " Jest jeszcze mała siostrzyczka 3letnia i jej kupujemy hulajnoge o 3 kółkach bo zabiera młodemu jego... i także bukiet z żelków...Czekam na opinie dodam że rodzice moi dają 500 zł i pow ze raczej mam dac 1000 bez odliczania kasy za te inne prezenty np zegarek... |
|
|
|
|
#107 |
|
Rozeznanie
|
Mój brat kupił swojej chrześnicy złoty łańcuszek z Matką Boską... On także jest na studiach, także bez przeginania- i bardzo dobrze
Z tymi laptopami to mnie zabiłyście :O
|
|
|
|
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
ja uwazam, ze kupowanie dzieciom pierwszokomunijnym laptopa albo telefonu komorkowego jest totalna glupota. czy nie lepiej od malego kierowac go na wlasciwa droge i kupic np. Biblie? to o wiele cenniejszy prezent! albo inne ksiazki, np. z bajkami ale przynajmniej moze sie rozwijac intelektualnie...
|
|
|
|
|
#109 |
|
BAN stały
|
Jejjku a ja się poważnie zastanawiam nad starym dobrym góralem:
<ciach> Za moich (odległych) czasów komunia to był czas, kiedy się dostawało zegarek, złote kolczyki i rower taki był standard i ja go chyba podtrzymam, bo wydaje mi się, że kupowanie na komunie laptopa to juz szaleństwo
Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2009-10-16 o 21:35 |
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny a co polecacie na prezent od nie-chrzestne/chrzestnego?
W przyszłym roku w maju z moim Tż mamy 2 komunie: ja u chłopca, syna kuzynki mojej mamy, a mój Tż u dziewczynki córki kuzyna...jesteśmy zaręczeni i na pewno pójdziemy na obydwie komunie ale już pomału myślimy nad prezentami...dla chłopca wymyśliliśmy kierownicę do komputera może z grą (granica 100-200zł), ale co dla dziewczynki nie mamy pojęcia... macie jakieś ciekawe propozycje?p.s za 6 lat czeka mnie komunia chrześnicy i zaczynam się martwić co za 6 lat ludzie będą kupować...może już powinnam zacząć zbierać w 3 świnkach skarbonkach...1 na komunię, 2 na 18-stkę, a 3 na wesele...
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
widzę, ze na ten wątek juz dawno nikt nie zaglądał. Ale moze jednak doczekam się odpowiedzi. dostalismy zaproszenie na komunie do chrzesniaka mojego męza do Berlina. nie mam pojęcia co kupić, tez myslalam nad jakims"fajnym" zegarkiem. Podobno w Niemczech inaczej komunia wyglada niz w PL? czy ktos wie jak??
dla mnie laptopy i Quady to przesada. Mieliśmy ślub we wrzesniu i w kopetach przewazało 200-400zł, od chrzestnej TŻ z rodzina(mąz i kuzyn z dziewczyna) dostalismy najwięcej 1000zł. i wcale nie byliśmy zawiedzeni, cieszyłam się, ze ludzie na ktorych mi zaleząło byli z nami. a na I komunie takie kwoty????
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Zegarek wydaje się dobrym pomysłem. Echh w tych czasach kupić tani prezent na I komunię to strach
Może np. aparat fotograficzny - może uda ci się zaszczepić w kimś pasję.
|
|
|
|
|
#113 |
|
Przyczajenie
|
W maju czekają mnie dwie Komunie z rzędu... W pierwszej idzie mój siostrzeniec, w drugiej moja chrześnica. Mam mały dylemacik - co kupić? Kupiłam ostatnio dwa duże Pisma Święte (Stary i Nowy Testament), duży format, kilka ładnych obrazków i skóropodobna okładka. Naprawdę bardzo ładne wydanie. Do tego dla obojga robię ręcznie zaproszenia (już wybrali wzory) oraz piekę ciasta. Dla chrześnicy chciałam kupić jeszcze jakieś ładne kolczyki, ale dostała ostatnio od cioci na urodziny. Więc zastanawiam się nad jakimś ładnym pierścionkiem - chciałabym, żeby miała pamiątkę na wiele lat. Ja od swojej chrzestnej dostałam złoty łańcuszek z medalikiem i złoty pierścionek z topazem. Mam do dnia dzisiejszego i to chyba najlepszy z prezentów, jaki dostałam. "Moje" dzieciaczki nie mają na szczęście wygórowanych oczekiwań odnośnie prezentów, ale chciałabym dołożyć im coś jeszcze - coś skromnego, ale trwałego. Poza tym prezenty planuję dać obojgu na tydzień przed Komunią, żeby nie czekali na prezent, tylko na ten ważny w życiu moment...
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Hmmmmmmmm ... w tym roku ja mam ten problem...
Jestem matką chrze. siostrzenca a komunia jest w połowie maja. Myślałam o pieniążkach do koperty ( dokładnie 1000zł ) i jakimś drobiazgu - i tu problem co ??? Książka, deskorolka, srebrna ramka??? Jaki drobiazg ucieszyłby chłopca, proszę o wasze pomysły .
Nic tutaj nie rozprasza. Ani zapach, ani wygląd, ani to, że piersi są zbyt małe. W sieci obraz siebie kreuje się słowami. Własnymi słowami. ... zawsze można wyciągnąć wtyczkę z gniazdka. J. L. Wiśniewski |
|
|
|
|
#115 |
|
Przyczajenie
|
Jak dla mnie 1000zł na Komunię to strasznie dużo (ale to moje odczucia). Przy takiej sumie dałabym chyba tylko jakąś pamiątkę - album, w który można wkleić fotki z tego ważnego dnia... Może warto pomyśleć nad jakimś ładnym zegarkiem z regulowaną bransoletką? Z tego, co się ostatnio dowiadywałam, chłopcy (przynajmniej niektórzy) byliby zadowoleni z takiego prezentu. Ale wybór należy oczywiście do Ciebie
|
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
Heh z tymi komuniami to faktycznie ogromny problem ja dostałam rower i 3 tomową encyklopedię cieszyłam się jak głupia a zanim rodzice kupili mi komputer to encyklopedia do szkoły była jak znalazł.
Mam takie małe pytanko mam iść z TŻ- em na komunię jego siostrzenicy i tak się zasatnawiam czy jakbym dała jej bukiecik zrobiony z konwalii to byłby jakiś nietakt? Chciałabym dać jej jakiś drobizg od siebie, coś co sprawiło by jej przyjemność a przy okazji byłoby oryginalne. Co myślicie o bukiecie z konwali, dobrych czekoladkach? Nie chcę kupować jakiegoś albumu komunijnego czy Biblii, ponieważ jestem pewna że dostanie je od kogoś z rodziny, po co mają się powtarzać prezenty. Z góry dziękuję za pomoc
|
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Myślałam o zegarku ale dostał akuratnie w ferie...
Rozejrzę się za albumami specjalnie na tę okazję, dzięki .
Nic tutaj nie rozprasza. Ani zapach, ani wygląd, ani to, że piersi są zbyt małe. W sieci obraz siebie kreuje się słowami. Własnymi słowami. ... zawsze można wyciągnąć wtyczkę z gniazdka. J. L. Wiśniewski |
|
|
|
|
#119 |
|
na drugie mam Irena
|
[1=3345e377b5e4f12f71691e1 82a1acdc753f18a83_62c2224 350409;12209785]Mój Małż nie jest chrzestnym, ale jego bratanicy, chcemy kupić małe delikatne złote kolczyki i może 100-200 zł w gotówce.
5 lat temu chrześniak dostał złoty łańcuszek z delikatnym (dziecięcym) krzyżykiem i piękne, duże wydanie Pana Tadeusza. A co życzyć takiemu małemu "komuniście" ?? [/QUOTE]komunikantowi ![]() temat prezentów komunijnych powoli ruszył, jestem ciekawa co kupujecie w tym roku ja mam zamiar kupić zegarek żaden wypasiony raczej zwykły mały pasujący na chudą rączkę,załączę też kopertę w której znajdzie ok 200 zł czytałam tu o wiele większych kwotach od których aż mnie głowa rozbolała za rok ma przyjęcie moja córka i wierzcie nie chciałabym aby dostała takie kwoty (500 czy 1000zł) nie byłabym w stanie takiego prezentu oddać, a mamy w rodzinie chrzestnych nawzajem
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozwólcie , że i ja się wypowiem na ten temat. Bo mam zgoła odmienne zdanie od niektórych z Was. Piszecie tutaj, że to dzieci mają wymagania- a to nie do końca jest stricte pomysł dziecka. Bo ktoś dzieckiem kieruje, pokazuje mu różne sprzęty, nakręca je... Potem takie jedno dziecko z drugim opowiada w klasie czy na placu zabaw jakie to prezenty dostaje i tak się nakręcają jedno z drugim. Wcale nie uważam, że komórka, aparat czy mp4 są niewłaściwe dla 8 latka, wszystko zależy od konkretnego dziecka. Takie jest moje zdanie ![]() Wiadomo, że każde dziecko jest inne: jedno ucieszy się z hulajnogi, z rolek z całego dodatkowego uposażenia, drugie z telefonu, aparatu czy mp 4. Nie ma reguły. Moje dziecko idzie teraz do komunii- nie czeka na prezenty - jasne nie raz mówi że ktoś coś tam mówił o prezentach-ona nie- nie nastawia się na prezenty, uczy się pieśni, modlitw, czytamy razem Biblię (chociaż uwierzcie mi bardzo religijna ja nie jestem), rozmawiamy o sakramentach, bardzo przezywa swoją spowiedź. Nie traktuje swojej Komunii jako imprezy, tylko jako ważne wydarzenie w swoim życiu. Zresztą ja też do Komunii nie podchodzę jako do wielkiej imprezy- u mnie będzie to spotkanie rodzinne- uroczystość mojego dziecka- którą z najbliższą rodziną spędzimy razem w domu żeby uczcić sakrament dziecka. Słyszę o tym jak niektórzy znajomi organizują, zamawiają knajpy, kawiarnie, cateringi... Dzieci widzą wówczas swoją Komunie jako imprezę wielkiej rangi i oczekują takich samych prezentów. Dodam jeszcze tak, że moje dziecko np.muzyką się interesuje- dostała od "Mikołaja" mp4 rok temu, prezent bardzo trafiony, korzysta z niego nagminnie. Komórkę ma- za co pewnie niektóre z Was mnie skrytykują- nie nosi jej ze sobą na co dzień do szkoły- bo nie ma po co, ale są takie sytuacje że np. jedzie gdzieś z dziadkami czy pradziadkami i muszę mieć z nią kontakt- a dziadkowie przy technice się gubią (nasi). Na hulajnodze jeździ od 5 lat, rolkach od 4 - idzie jej to super. Aparat mamy- nie uważam wcale że dziecko musi mieć koniecznie swój, bo nie ma takiej potrzeby. Gdybym ja miała teraz komunię chrześniaka wybierałabym prezent w zależności od swoich możliwości finansowych- np. patrzyłabym na wieżę hi fi- nie jakąś "full wypas" ale wizualnie fajną - widzialam taką na allegro koszt około 300 zł, mp4,albo przenośne dvd- fajna rzecz w granicach 250 zł można kupić- na pewno nie porywałabym sie z motyką na słońce... Mój chrześniak miał Komunię 8 lat temu- dostał ode mnie zegarek- fajny, taki z klasą- raczej nie dla dziecka małego ale już dla nastolatka, używa go do dziś kosztował wówczas z 200 zł. Pierścionka nie uważam za dobry pomysł bo trudno z rozmiarem trafić i wzorem również , ja swojego pierścionka komunijnego nigdy nie ubrałam bo był za duży, a przerabianie nie opłacało się bo tracił swój urok i kamyków nie dało sie dopasować - i robił się spory koszt, łańcuszka również bo złota nie noszę. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Prezenty
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.

19.02.2016 r.
Kupiliśmy jej taką myszę:
Wydałam na niego przeszło 300 zł. Grawerkę sobie odpuszczę jednak. Do tego będzie pamiątkowa kartka. Jestem pewna, że się chłopak ucieszy, zwłaszcza że jeszcze żadnego zegarka nie ma. Komunię mam w ostatnim tygodniu maja.

W przyszłym roku w maju z moim Tż mamy 2 komunie: ja u chłopca, syna kuzynki mojej mamy, a mój Tż u dziewczynki córki kuzyna...jesteśmy zaręczeni i na pewno pójdziemy na obydwie komunie ale już pomału myślimy nad prezentami...dla chłopca wymyśliliśmy kierownicę do komputera może z grą (granica 100-200zł), ale co dla dziewczynki nie mamy pojęcia...
.