|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ciasteczka "owsianki"
pyszne i zdrowe
ciasteczka owsianeja znam troche inny przepis 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 lyzki miodu 4 lyzki kakao to wsztstko nalezy razem gotowac ok 5 min i do goracego dodajemy prazone platki owsiane 2 i pol szklanki lub platki kukurydziane mieszmy i formujemy placuszki na talez i odstawiamy do zastygniecia jezeli masa jest za zadka to dodajemy wiecej platkow mozemy tez dodac mielone orzechy ,kokos ,bakalie wedlug uznania dobre i bez pieczenia
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ciasteczka "owsianki"
To ja podaję przepis na "otrębuski":
3 szkl. otrąb mieszanych (pszennych, owsianych, jęczmiennych, orkiszowych, żytnich) 1,5 szkl. zarodków pszennych 3 łyżki miodu pestki słonecznika ziarna sezamu i siemienia lnianego orzechy, rodzynki, suszone morele olejek zapachowy Suche produkty wymieszać. Dodać tyle wrzącej wody, aby otrzymać ciasto o gęstej konsystencji i pozostawić pod przykryciem do momentu wchłonięcia wody. Jeśli masa zrobiła nam się za gęsta, należy dolać wody, a gdy jest za rzadka - dosypać otrąb. Dokładnie wymieszać z miodem, dodać pestki słonecznika, ziarna siemienia lnianego, sezamu, orzechy, morele, rodzynki i olejek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia lub folią aluminiową i kłaść na nie małą łyżeczką ciasteczka. Piec w temp. 130-150 st. C (termoobieg) przez ok. 50 min. Ciasteczka są pyszne i mało kaloryczne
|
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Owsiane ciasteczka w dosłownie 15 minut!!
Do wszystkich miłośnikczek i miłośników owsianych ciasteczek
Wielokrotnie piekłam owsiane ciasteczka eksperymentując z różnymi dodatkami, aż trafiłam w swój ulubiony smak.Spróbujcie do ciasteczek dodać banana. Nie będą wtedy takie twarde a w ciasteczku pozostanie super aromat. Należy je tyko bezpośrednio po pieczeniu zdjęć ostrożnie z blachy bo potem trudno je oderwać. Pozdrawiam Anka |
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z banankiem są pyszne i takie...takie...fajniuchn e Ty wiesz co dobre
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
podawałam chyba tutaj na forum przepis na ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam problem z tymi ciasteczkami
Dwa razy robiłam już wersje z kakao według przepisu z innego wątku na wizażu ( składniki: kostka margaryny, szklanka cukru, po 4 łyżki miodu i kakao) Smakowo, wyszły pychaaaa, ale niestety za nic w świecie nie chciały zastygnąć. Za pierwszym razem nawet siedziały całą noc w lodówce i nie pomogło! Jak myślicie Kochane co robie źle? Może za dużo margaryny? Albo brak mleka? Ratujcie prosze, bo mój TŻ kocha takie ciasteczka nade wszystko w świecie, a mi ciągle nie wychodzą... |
|
|
|
|
#97 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja własnie robię pieczone, na pocieszenie po ogórkach ;(
jak je od razu zjem (a je się je jeszcze bardziej blyskawicznie...) to dopiero będe potrzebowalą pocieszenia... Lovely, moze spróbuj zrobić z tego tutaj przepisu, będzie przynajmniej wiadomo czy to Tobie coś nie wyszło czy to przepis taki
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie moje się upiekły
, ślicznie pachną i są przepyszne. Dodałam wiórek i będę je piekła bardzooo często
|
|
|
#100 |
|
Przyczajenie
|
Przeczytałam, upiekłam, zjadłam
Chciałam iść po dokładke ale już nie ma Jakiś zlodziejaszek się zakradł.Cóż musze zrobic nastepne ![]() Strasznie pyszne. Spadłyście mi z nieba z tym przepisem.Dzieki
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
Włąśnie robię te ciasteczka
wyszło mi więcej niż 40
|
|
#102 |
|
Zadomowienie
|
Zrobiłam
Pycha!! Polałam czekoladą na wierzchu, ale żyby była lejąca dodałam mleka Pyszne mmmmmm
|
|
#103 |
|
Zadomowienie
|
zajrzalam do szafki z nadzieja ze mam te platki owsiane, a to zonk. mam tylko ryzowe blyskawiczne, a takie chyba nie maga byc, co??
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
To już się z nich piecze inne ciasteczka i inny jest przepis.Chyba jest wątek ciasteczka ryżowe
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie je wcinam - bardzo smaczne, ale nie mogę zjeść za dużo, żeby się nie zasłodzić
Może następnym razem dodam mniej cukru
|
|
|
#106 |
|
Raczkowanie
|
ja znalazłam takie jescze ciatska owsiane
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3c41a621f.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d090f2c1c.html |
|
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
mogą to być płatki owsiane górskie?
ale mi smaku naorbiłyście...
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Tak mogą być płatki górskie
A tak swoją drogą to ja też dziś je zrobiłam, i mogę powiedzieć że lepiej mi smakują te z mojego przepisu. trochę więcej czasu trzeba spędzić przy nich ale są smaczniejsze, jako że prażone płatki nadają taki fajny smak, a tutaj w środku czuć po prostu takie płatki.
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
BAN stały
|
A czy blache na ktorej piecze sie ciastka trzeba smarowac???
|
|
|
|
|
#111 |
|
Przyczajenie
|
dcio, najlepiej piec ciasteczka na papierze do pieczenia, ale jeśli nie masz to koniecznie wysmarować blachę!
|
|
|
|
|
#112 |
|
Przyczajenie
|
Ja robię ciasteczka owsiane z innego przepisu, wcześniej karmelizuję płatki z masłem i cukrem na patelni, stają się znacznie lepsze!
Ciasteczka owsiane SKŁADNIKI: · 100 g masła · 250 g płatków owsianych · 60 g cukru · 2 jajka · łyżeczka proszku do pieczenia · 1 cukier waniliowy · szczypta soli · 1/2 szkl. mąki · bakalie (orzechy arachidowe, orzechy włoskie, rodzynki), wiórki kokosowe, pokrojona w kostkę czekolada, przyprawy (np. cynamon, przyprawa do piernika), kakao, esencja zapachowa do ciast (pyszne są z orzechami arachidowymi i esencja pomarańczową, ale dodatki można oczywiście dobierać według własnego upodobania) PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypac płatki, lekko je zrumienić - powinny być złote, nie przypalone. 2. Przełożyć do miski, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól plus ewentualnie dowolne dodatki, wymieszać. 3. Ciasteczka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem. Piec 10-15 min. w 180 stopniach. |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
gera też robię z tego przepisu (gdzieś już go podawałam) i przez to że są skarmelizowane stają się lepsze
|
|
|
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
Oj cos mi mowi ze te ciasteczka tez sa pyszne, juz nie moge sie doczekac az je zrobie...
|
|
|
|
|
#115 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
BAN stały
|
Nie wiem czy to żarty, ale na wszelki wypadek odpowiadam: potrzebujesz papieru do pieczenia, w sklepach jest obok folii spożywczej
|
|
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Muszę przynac, że robiłam te ciastka już kilka razy, ale zawsze zapominam zrobic fotę.
Jedzą je u mnie wszyscy, rzucają sie jeszcze na gorące, jak za przeproszeniem dzikie świnie, nigdy nie mogę zdążyc Jako ze jestem leniwa i jak mi sie zachce słodkiego to muszę miec na już, na teraz to ostatnio nic innego nie robię.
|
|
|
|
|
#118 |
|
BAN stały
|
dzieki za odpowiedz, to nie byly zarty
|
|
|
|
|
#119 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
Noooo to chyba zrobięte ciacha. Jako iż jestem zupełny laik to będzie 'mój pierwszy raz' w pieczeniu czegokolwiek
Wiem, troche wstyd, bo stara jestem ( ) , ale od czegoś trzeba zacząć Ale się mama zdziwi jak przyjedzie do domku i trafi na ciacha pozdrawiam, Paula
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

Jakiś zlodziejaszek się zakradł.