Podróż z kotem, wyprawka, porady ;) - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-28, 11:25   #91
telbuh
Wtajemniczenie

Dot.: Jak przetrwać podróż z kotem?

Cytat:
Napisane przez Deight Pokaż wiadomość
Więc mam do Was pytanie, bo kociaka mam od miesiąca i jedyna jej podróż była do weta A teraz na święta musimy ją zabrać ze sobą do babci. Z tego powodu wynika kilka moich pytań.
Jaki transporter jest najlepszy na długie podróże?
Czy kotce nie poprzewraca się w główce? Bo trzeba ją tam zawieźć, rozpakować kuwetę, miski itp. 3 dni posiedzieć i potem powrót do domu. Boję się, że ona się pogubi.
A jeszcze jedno
Jak jest z załatwianiem się podczas podróży?
Będzie trwała ok. 5h

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Nikt?

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Doprawdy, nikt nie pomoże?
Najdłuższe podróze, w jakie się dotychczas z moimi 2 futrami wybierałam trwały ok 4-5h. Na początku zawsze krzyczą, żeby je wypuścić, potem śpią. Jak już wyjdą, to jeden się układa na moich kolanach, a drugi z tyłu auta i tak sobie jedziemy Jeden z nich praktycznie każdorazowo 1 raz wymiotował (najczęściej 15 min po rozpoczęciu jazdy - lekarz mówił, że to stres lub choroba lokomocyjna i zalecił 1/2 tabl. Aviomarinu przed podróżą - pomogło
Z powodu takich właśnie "wypadków" polecam transporter plastikowy-na spód można coś położyć, żeby było miękko i łatwo jest utrzymać czystość.
Podczas podróży nigdy się nie załatwiały-zawsze przed wyjściem z domu i już po przyjeździe
Na miejscu jak już będzie to sobie na pewno poradzi
Stary 2012-02-28, 23:26   #92
jowiszekkk
Raczkowanie

my nie zabieramy naszej kotki jak jedziemy na 3 dni bo to tylko stres dla kota....

zastawiamy jej w misce w wannie wodę takiej sporej ale płasniej aby się nie utopiła i zawsze jej starcza oraz karmę taką porcje większą o 1 dzień na około 4 dni.

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

ja mam torbę dla kota i jest dużo wygodniejsza bo można ją miec na ramieniu... przy krótkiej podróży to plastikowy jest ok ale na dłuższą metę przy dorosłym kocie to ręce drętwieją!

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

ja mam taki bordowy:

http://allegro.pl/torba-zolux-transp...123485007.html
Stary 2012-03-01, 21:14   #93
itakamilka
Przyczajenie

Ja wielkokrotnie jeździłam z kotami do adopcji na długich 7 godzinnych trasach. Do transportera dawałam podkład dla niemowląt. Koty nie były karmione i pojone ze 4 godziny przed podróżą. Nigdy nie miałam wpadki.
itakamilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 11:29   #94
Lenka 91
Zadomowienie

ja bardzo często zabieram moją małą w podróże czasem nawet musi wytrzymać w transporterze z 3-4h od samego początku małą brałam do TŻ na weekendy więc jest przyzwyczajona do dwóch domów a jak pojadę z nią do dziadka też czuje sie jak u siebie i od razu bryka na początku jeździła z nami autem bez transportera i wtedy chodziła sobie po aucie albo siedziała na moim zagłówku i patrzyła w okno teraz siedzi w transporterze co sie jej mniej podoba i miauczy wtedy na chwilę biore ją na kolona i zasypia

Nensi 22.09.11 jest ze mną od 11.11.11

6.08.2014r.

Lenka 91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 13:51   #95
martynkaa_m
Raczkowanie

A czy nie lepiej zostawić kota w domu na te 3 dni? To bardzo długa podróż, nie wiadomo jak zareaguje jeszcze jak to będzie jego pierwsza podróż... Ja wielokrotnie zostawiałam koty w domu jak wyjeżdżałam. Nasyp więcej jedzenia i wody (albo poproś sąsiada, żeby wpadał karmić), postaw drugą kuwetę i będzie ok. Na pewno to lepsze niż 5h jazdy (razy dwa!).
Jeśli już musisz koniecznie tego kota ciągnąć, to radzę transporter wyłożyć ręcznikami - oczywiście wybierz takie, których już nie potrzebujesz, bo możliwe, że kot ze strachu i przez długą podróż, narobi pod siebie.
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 22:10   #96
HungrY_EyeS
Przyczajenie

Jak moje kocie było jeszcze małe to brałam go w podróże, transporter był zbędny, serio przy podróżowaniu autem raczej nie przydaje się, ale jeśli mam polecić to torbę. Używałam takiej http://allegro.pl/hit-torba-transpor...170632751.html i jest boska. Przyda się przy wyjściach do lekarza czy ew. jeździe pociągiem/autobusem.

Od jakiegoś czasu nie biorę kota, bo przy którejś podróży dostał szału, strasznie się zaczął bać, chyba przyplątała się znienacka choroba lokomocyjna.

Na 3 dni spokojnie można kota zostawić samego, na trochę dłużej też można, poprosiwszy sąsiada/rodzinę/znajomego, żeby zajrzał raz dziennie czy co drugi dzień dokarmić i pogłaskać stwora

Odradzam za to zostawienie kota u kogoś, raz w tempie expresowym wracałam z chrzcin mojego chrześniaka, bo kot został u ciotki i w ogóle nie wychodził zza szafy, nie jadł, nie mam pojęcia co z wypróżnianiem (), ponadto najbardziej milusiński dotychczas furczał na nią.

A jak kocisko zachowywało się w obcym miejscu? Problemy były w nocy ze spaniem, a tak to był bardzo dzielny. Kuwetę i miski bez problemu namierzył. A całą drogę leżał zawsze na kolanach. Raczej nie powinno się zdarzyć, że kot sprawi Ci śmierdzącą/ mokrą niespodziankę, koty potrafią sobie tylko znanym sposobem ogarnąć taką sytuację i wytrzymać Jednak jak się boisz, albo żeby chociażby uchronić transporter/ siedzenie/ kolana przed ewentualnymi wymiotami, polecam się zaopatrzyć w podkłady higieniczne, coś jak te http://www.blizejciebie.pl/podklady_...html,296_316,0 w aptece można kupić na sztuki, za mniej niż 2zł, a dobrze chronią, bo to włóknina podbita folią, nie ma co się bawić w ręczniki papierowe, czy niszczyć zwykłe ręczniki.

Edytowane przez HungrY_EyeS
Czas edycji: 2012-03-05 o 22:14
HungrY_EyeS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 20:30   #97
szarri
Wtajemniczenie

My z naszą Cherry dość szybko po adopcji pierwszy raz jechaliśmy pociągiem z Krakowa do Lublina i z powrotem (ok. 6 godzin w podróży) - dodatkowo pod Lublinem przez kilka dni mieszkała w mieszkaniu z innym kotem, który jest tam rezydentem. Bez najmniejszego problemu, na miejscu wielka miłość od razu . Kupiliśmy dość duży plastikowy tranporter, który wyściełaliśmy kocykiem i tam sobie siedzi za każdym razem (już parę razy pokonywała z nami tę trasę). Miauczy po drodze, więc zawsze któreś z nas trzyma transporter na kolanach i ją głaszcze, wtedy jest OK. To może brzmieć dość okrutnie, ale raz nie zrobiła tzw. dwójeczki przez paręnaście godzin przed wyjazdem i ze strachu przed kupką w pociągu daliśmy jej trochę mleka, które kocha dziką miłością i którego nie trawi - szybko poszło . A generalnie to zawsze bez najmniejszego problemu, jedyny kłopot to wpakowanie bydlaczka do transportera, potrzebne są do tego dwie silne i sprytne osoby, bo szalona wieje gdzie może - wie, o co chodzi i nie lubi siedzieć "w pace", natomiast sam wyjazd, pobyt na miejscu i powrót przebiega bez problemu (tylko rodzice Lubego zawsze nas pytają, czy nie mamy ochoty jej zostawić ).

Aha - jeden problem był. Generalnie u nas ma w kuwecie Benka, a u Lubego w domu rodzinnym gdzie Cherr mieszka w czasie wyjazdów był taki drewniany eko groszek. Kot nie załapał, że załatwia się na drewno i za pierwszym razem nalała do takiej duużej cukiernicy . Kryształki chyba bardziej podobne do zwykłego żwirku... No trudno, nikt się nie gniewał, następnym razem kupiliśmy jej Benka (miała swoją kuwetę tylko dla siebie za każdym razem). Niestety, obok cukiernicy stoi równie duża, otwarta solniczka - mimo Benka w kuwecie zrobiła doń kupę... No, ale i tak jej wybaczono

Edytowane przez szarri
Czas edycji: 2012-03-10 o 20:34
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-30, 14:22   #98
lara
Rozeznanie

Hmm, a czy któraś z was przewoziła kota autobusem na dłuższej trasie?... boję się tego przedsięwzięcia, ale nie mam wyjścia :/
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-07, 00:08   #99
Deight
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lara Pokaż wiadomość
Hmm, a czy któraś z was przewoziła kota autobusem na dłuższej trasie?... boję się tego przedsięwzięcia, ale nie mam wyjścia :/
Niestety ja nie, ale mamy tu jedną użytkowniczkę, która z kotkiem do weta chciała autobusem (jeśli dobrze pamiętam) pojechać i skończyło się ucieczką kotki.
Stary 2012-08-02, 19:45   #100
Praly28
Przyczajenie

Question przewóz kota przez granicę

witam,
czy orientuje sie ktos moze co sie moze stac, gdy przewozi sie zwierzeta nie posiadajace paszportu przez granice? w razie kontroli na granicy oczywiscie. jutro wyjezdzam z niemiec do polski i zabieram kota, ktory nie ma wyrobionego paszportu. dodam, ze jedziemy z firma przewozowa-busem, wiec kontrola moze sie nam przytrafic. (odpukac). kot oczywiscie w specjalnej klatce. czy kota moga mi "zarekwirowac"na granicy?albo jaka kara mi za to grozi? prosze o odpowiedzi
Praly28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-06, 23:20   #101
monika_sonia
KOTerator

Dot.: przewóz kota przez granicę

Cytat:
Napisane przez Praly28 Pokaż wiadomość
witam,
czy orientuje sie ktos moze co sie moze stac, gdy przewozi sie zwierzeta nie posiadajace paszportu przez granice? w razie kontroli na granicy oczywiscie. jutro wyjezdzam z niemiec do polski i zabieram kota, ktory nie ma wyrobionego paszportu. dodam, ze jedziemy z firma przewozowa-busem, wiec kontrola moze sie nam przytrafic. (odpukac). kot oczywiscie w specjalnej klatce. czy kota moga mi "zarekwirowac"na granicy?albo jaka kara mi za to grozi? prosze o odpowiedzi
Już nieaktualne, ale gratuluje pomysłowości .

Nie wiem jak można tak ryzykować, w kwadrans można przygotować zwierzę do wyjazdu (zachipowanie, odrobaczenie, zaszczepienie, wyrobienie paszportu)... Jeszcze kilka lat temu ryzykowałabyś nawet uśpieniem zwierzaka na swój koszt .

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

A obecnie nawet np.
Cytat:
Przywóz na Maltę psów w typie pitbull terier, tosa inu, dogo argentyno, fila brazilairo jest niedozwolone.
Za wprowadzenie na teren Malty takich psów grożą konsekwencje w postaci wniesienia oskarżenia przeciwko osobie a także odebrania i uśpienia psa.
Dotyczy to psów, ale chodzi mi o to, że powinno się czytać przepisy zanim się gdzieś pojedzie...

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-02, 17:28   #102
winnie89
Przyczajenie

przewóz kota do uk

Hej, mam pytanie czy znacie jakies sprawdzone firmy zajmujace sie przewozem kota do anglii?
winnie89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 11:25   #103
rinoicia
Przyczajenie

A czy ktoś ma jakieś rozwiązanie na ciągłe miauczenie i wycie kota w samochodzie? Mój kot przełącza się na głośny tryb jak tylko przekraczamy 80km/h, a że jedziemy trasą międzymiastową to raczej wolna jazda nie wchodzi w grę.
Jest mi żal kota, podróż trwa około półtorej godziny i on 80% czasu cierpi, nie wiem czy przez odgłosy silnika czy coś innego. Myślę o uszczelnieniu transportera jakimiś gąbkami, ale nie wiem czy to pomoże. Kiedyś, jak jeszcze nasz pies był mały to wchodził mu do transportera, kładł się obok i kot się trochę uspokajał. Teraz już się razem nie mieszczą :P. Trzymacie go na rękach też nie pomaga.
rinoicia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 11:42   #104
moee
Zakorzenienie

Z moja kotką podróżuje co jakieś 4 miesiące 500 km . Pierwsze podróże były koszmarne, miauczenie non stop, przystanki co 45 minut . Któregoś razu doszłam do wniosku że wsadzam ja luzem bez transportera .

Przywiązałam ją na smyczy na taką długość żeby nie dosięgała do kierowcy i nie wchodziła na przednie siedzenia. Od tamtej pory uwielbia jazdę samochodem , jak widzi samochód to biegiem do niego i miauczy żeby ja wpuścić Patrzy sobie przez okno,podstawia łepek do głaskania co jakiś czas, śpi - ani razu nie miauknie podczas całej podróży,stajemy sobie co kilka godzin na polanie, ale dla naszej ( czyt.kota) przyjemności - bo uwielbia chodzić po trawie,lesie,drzewach ( chowana w bloku bez wychodzenia samej na dwór) .
Miała po prostu za ciasno, niewygodnie, każdy by oszalał w malutkim pudełku jadąc tyle godzin .

Zdjęcia wklejam jak moja kota podróżowała latem, zrobiłyśmy razem mnóstwo km
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CAM00104.jpg (118,1 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM00107.jpg (98,7 KB, 25 załadowań)
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."

Edytowane przez moee
Czas edycji: 2014-03-28 o 12:02
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 14:08   #105
effcia82
Zakorzenienie

Też odradzam zabieranie kota. Trzy dni przetrwa sam a podróż i pobyt w obcym miejscu to straszny stres.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 14:24   #106
Cagaild
Przyczajenie

Wszystko zależy od kota.Na ten przykład nasz Kicuś pierwszy raz jak jechał to nie wiedział co się dzieje.Teraz siedzi spokojnie na siedzeniu,ogląda świat,śpi i psoci,ale kierowcy nie przeszkadza
Cagaild jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 09:39   #107
effcia82
Zakorzenienie

Chcę zostawić kocurasa na około 3,5 doby. Z jedzeniem (suchym) to nie problem. Boję się tylko czy woda zachowa świeżość przez ten czas. Oczywiście zostawiłabym kilka pojemnych misek. No i nie wiem czy nagromadzenie odchodów w kuwecie nie sprawi, że zacznie robić poza nią.
No i jeszcze jedna rzecz - nie zdziczeje sam przez tyle czasu? Obrażalski na szczęście nie jest
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości