Seks i religia - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-09, 17:35   #91
BrigitteBardot
Zadomowienie

Dot.: Seks i religia

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jakie znowu alimenty ?
Cytat:
No i? Sorry, ale poziom podloga artykulu. Chce alimentow, niech idzie do sadu, przeciez tak to dziala
A czy ja mowie ze nie ma? Nie wiem tylko skad wniosek, ze ktokolwiek placi za to z wlasnych podatkow, tym bardziej, ze matka ma przeciez prawo wystapienia do sadu o zasadzenie alimentow.
No więc jak, negujesz fakt istnienia tych alimentów, czy nie? Bo pytanie jakie znowu alimenty? jest dość jednoznaczne.

Cytat:
Napisane przez tulula1227 Pokaż wiadomość
Wieczna dyskusja.... Która nie ma końca Miałam okazje zapoznać się nieco bliżej ze Świadkami Jehowy [ dzięki przyjacielom rodziny, których znamy od lat] i musze stwierdzić, że w wielu sferach bardzo się z nimiz gadzam..M.in. ze stosunkiem co do antykoncepcji .Chyba jako jedyne religie ją akceptuje...a przeciez w dzisiejszych czas to konieczność.
Nie do końca jest tak różowo, jak wmawia się osobie niewtajemniczonej. Mogą ci mówić różne rzeczy, dlatego ja osobiście polecam lekturę którejś z książeczek Świadków Jehowy - najlepiej Pytania młodych ludzi. Możesz poprosić przyjaciół, żeby ci pokazali albo pożyczyli.
Dowiesz się z niej takich na przykład rewelacji:
- sms-owanie z kimś, kto ci się podoba, to randka
- jeśli jesteś w dużej grupie znajomych, wśród których jest osoba, która ci się podoba to także randka, tyle że twoi znajomi są współwinni, bo was kryją (nie cytuję, ale sens zachowałam)
+ inne rewelacje

Od byłych świadków usłyszałam, że kiedy dwoje młodych się pocałuje, starsi zboru zaczynają na nich naciskać i pytają, czy planują się pobrać, ale czy ktoś wierzy w tą historię, to zależy od niego.

Antykoncepcja tak, ale tylko po ślubie, więc w świetle słów w dzisiejszych czasach to konieczność to i tak nie ma większego znaczenia, bo po ślubie ma się stałego partnera (zazwyczaj). No chyba, że ktoś ma WZW, ale przypuszczam, że jego współmałżonek się zaszczepi.

... a ten wywód to tak w ramach ciekawostki, ja osobiście uważam, że religia ŚJ obfituje w wiele bzdurnych tez
BrigitteBardot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 17:46   #92
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BrigitteBardot Pokaż wiadomość
No więc jak, negujesz fakt istnienia tych alimentów, czy nie? Bo pytanie jakie znowu alimenty? jest dość jednoznaczne.
Jak widac, wystarczajaco jednoznaczne nie jest

Pytalem sie o co Rapifen chodzi i tyle.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 17:50   #93
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
No i dla Ciebie z pogrubionego zdania wynika, ze tylko z tych pobudek ludzie jej uzywaja ??
Tego nie napisałam. Oczywiste, że
stosujący NPR nie równa się katolik

ale już
katolik równa się stosujący NPR

W innych wypadkach to dla mnie hipokryta a nie katolik (chyba, że jakieś choroby i inne usprawiedliwiające czynniki, wtedy wiadomo).
Stary 2009-07-09, 17:55   #94
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Tego nie napisałam. Oczywiste, że
stosujący NPR nie równa się katolik

ale już
katolik równa się stosujący NPR

W innych wypadkach to dla mnie hipokryta a nie katolik (chyba, że jakieś choroby i inne usprawiedliwiające czynniki, wtedy wiadomo).
No kumam, kumam, tylko skad wniosek, ze:
katolik popelniajacy grzech = hipokryta? Bo sorry, ale zycie bez jakiegokolwiek grzechu jest niemozliwe...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-07-09, 18:04   #95
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
No kumam, kumam, tylko skad wniosek, ze:
katolik popelniajacy grzech = hipokryta? Bo sorry, ale zycie bez jakiegokolwiek grzechu jest niemozliwe...
Inna sprawa żałować za grzech i postanowić poprawę - chociaż starać się mniej grzeszyć, a inna twierdzić, że "seks przed ślubem/seks z prezerwatywą-tabletkami-spiralą-globulką to nie jest grzech" - i dalej do komunii chodzić i nazywać siebie katolikiem. Tych drugich za hipokrytów chyba mam prawo uważać.
Stary 2009-07-09, 19:16   #96
MdM
in love with life

Cytat:
Bo wierzysz w co chcesz wierzyc, a nie interesuja Ciebie fakty - tak to z mojej strony wyglada.
Kazdy wierzy w co wierzyc chce. Poza tym dla ciebie faktem jest cos, co dla mnie jest bzdura (i na odwrot), wiec o czym tu rozmowa.

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Inna sprawa żałować za grzech i postanowić poprawę - chociaż starać się mniej grzeszyć, a inna twierdzić, że "seks przed ślubem/seks z prezerwatywą-tabletkami-spiralą-globulką to nie jest grzech" - i dalej do komunii chodzić i nazywać siebie katolikiem. Tych drugich za hipokrytów chyba mam prawo uważać.
Masz prawo uwazac, ale i tak nie rozumiem po co o tym mowic, poniewaz wiekszosc ludzi wlasnie taka jest (80% moich znajomych). Tylko, ze ja nie uwazam, ze sa hipokrytami. Ja po prostu nie mieszam sie w to, bo to nie moja sprawa.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 19:40   #97
Wyrak
Zakorzenienie

Shockwaves - teraz juz claro

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Kazdy wierzy w co wierzyc chce. Poza tym dla ciebie faktem jest cos, co dla mnie jest bzdura (i na odwrot), wiec o czym tu rozmowa.
Faktem albo cos jest, albo nie jest, nie ma ze dla mnie czy dla Ciebie. Nie, nie kazdy wierzy w co chce, mnie w tym przypadku interesuja fakty, natomiast Ty, jak sama przyznalas, wierzysz w co Tobie pasuje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-09, 20:03   #98
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
dwie sytuacje:
1) jest sobie para, dwójka ludzi katolików. zgrzeszą - nie wiem, dojdzie między nimi np 5-10 razy do zbliżenia, ale stwierdzą że źle robią, pójdą do spowiedzi, powiedzą szczerze "wybacz mi panie źle zrobilem" - wszystko jest okej
2) jest sobie para, dwójka ludzi katolików. grzeszą - antykoncepcja i seks przed ślubem plus oglaszanie wszem i wobec że zasady nie są dla nich bo są bzdurne i się z tego nie spowiadają (Temat pt "bez rozgrzeszenia?" na forum intymne")

sprawa 2 byłaby świetna gdyby te osoby nie nazywały się katolikami...
to jest świętokractwo przystępowac do komunii nie mówiąc calej prawdy na spowiedzi a mianowicie że "uprawia się seks i się nie żaluje" bo wtedy nie dostaje się rozgrzeszenia.
jeden kościól dopuszcza coś a drugi już nie, nie rozumiem czemu że tak powiem niszczyć kościól katolicki i wiarę innych bo nie potrafi się zrobić porządnego kroku we wlasnym życiu.

Cytat:
mowienie o milionach ofiar
miliony ofiar w calej historii kosciola, na przelomie tych 2000 lat

Cytat:
Badz tak uprzejma o wskazanie co i gdzie
-
1) Ja tez miałam wiele przykrości z księżmi... Ale jeszcze więcej z normalnymi ludźmi.
2) j/w, każdy błądzi i każdy ma do tego prawo... i tak wszystko zostanie mu wybaczone.

Cytat:
Rapifen, mysle, ze znajdziemy wspolny jezyk gdy kazde z nas rozwinie swoje opinie
co mam rozwinąć?;p

Jehowi - no nie, przykro mi ale ta religia jest bardzo wymagająca.

Cytat:
Masz prawo uwazac, ale i tak nie rozumiem po co o tym mowic, poniewaz wiekszosc ludzi wlasnie taka jest (80% moich znajomych)
gdybym byla katoliczka poczulabym się urażona.
dlaczego? gdybym byla katoliczka znaczyloby to że zasady kosciola mi odpowiadają i stosowalabym się do nich. czulabym się urażona bo osoby ktore mają te zasady w dupie chcą nazywać się tak samo jak ja.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 20:11   #99
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
miliony ofiar w calej historii kosciola, na przelomie tych 2000 lat
Gdzie niby te ofiary ? Inkwizycja xx tysiecy, a reszta, czyli jakies 1,900,000, zeby byly te miliony? Kiedy, gdzie?

Cytat:
1) Ja tez miałam wiele przykrości z księżmi... Ale jeszcze więcej z normalnymi ludźmi.
2) j/w, każdy błądzi i każdy ma do tego prawo... i tak wszystko zostanie mu wybaczone.
Nie rozumiem skad zarzut, ze ja cos niedokladnie czytam, jesli nie widzialem tego postu przed napisalem mojego...

Cytat:
co mam rozwinąć?;p
Jakim cudem KK ma niby miliony ofiar na koncie i jest odpowiedzialny za wybicie ludnosci rdzennej w Ameryce.

Stary 2009-07-09, 20:20   #100
chiante
Zadomowienie

Tematem wątku jest "Seks i religia" a Wy tu o jakiś wydarzeniach sprzed tysięcy lat rozważacie... to nie ma sensu, wtedy istniała inna polityka, inna filozofia, inne poglądy.

chiante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 20:28   #101
rapifen
Zakorzenienie

Też sądzę że rozmowa zaszła za daleko, zwłaszcza ze potencjalna dziewica zainteresowana tematem się nie udziela :P

zaczęlo się tak
-Masowa chrystianizacja Indian nie pogwałciła ich praw – powiedział Benedykt XVI w czasie otwarcia V Konferencji Ogólnej Episkopatu Ameryki Łacińskiej i Karaibów. Teologowie, politycy oraz organizacje walczące o prawa Indian ostro skrytykowały wystąpienie biskupa Rzymu zarzucając mu europocentryzm.-

apież jest dobrym teologiem, ale opuścił chyba kilka lekcji historii - powiedział teolog Paulo Suess, doradca rady ds. misji wśród Indian przy brazylijskim episkopacie. Przewodniczący Narodowej Fundacji ds. Indian twierdzi, że Jako antropolog i historyk jestem zobowiązany stwierdzić, że 500 lat temu religię katolicką siłą narzucono tubylczej ludności. Wypowiedz skrytykował również Roberto Olivares, przewodniczący organizacji promującej Indian z Oaxaca w Meksyku. Pełnomocnik ds. rasizmu w Gwatemali, gdzie 42% ludności uważa się za Indian, zarzucił papieżowi fałszowanie historii. Protestujący przypominają, że w XVI wieku Hiszpanie i Portugalczycy czynili z Indian niewolników i brutalnie ich zabijali. Kolonizacja zdziesiątkowała ludność tubylczą. Szacuje się ze w samym Meksyku w roku 1519 żyło 25 milionów Indian, których liczba na skutek postępów konkwistadorów spadła do 2,6 miliona w 1568 roku.

źródlo: kosciol.pl (żeby nie bylo że znów jakieś antyklerykalne strony...)
ZACHĘCAM DO PRZEJRZENIA:
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=15930
wszystko to katolickie strony.

strona lewica.pl
Cytat:
Brazylia: Papież obraził Indian

[2007-05-17 00:14:27]

Masowa chrystianizacja Indian nie pogwałciła ich praw - stwierdził Benedykt XVI ostatniego dnia pielgrzymki do Brazylii. Podkreślił, że Indianie sami chcieli zostać chrześcijanami, bo nie wiedząc o tym, szukali nieznanego Boga w swych bogatych tradycjach religijnych a Chrystus był Zbawicielem, którego pragnęli w milczeniu.

Teologowie, politycy oraz grupy walczące o prawa Indian skrytykowały przemówienie Benedykta XVI. Papieżowi zarzucono europocentryzm, przypominając, że konkwistadorzy czynili z Indian niewolników i brutalnie ich zabijali. Kolonizacja zdziesiątkowała ludność tubylczą.
(...)
Marcio Meira, przewodniczący Narodowej Fundacji ds. Indian dodał: Jako antropolog i historyk jestem zobowiązany stwierdzić, że 500 lat temu religię katolicką siłą narzucono tubylczej ludności.
Ricardo Cajas pełnomocnik ds. rasizmu w Gwatemali, gdzie 42 proc. mieszkańców uważa siebie za Indian, zarzucił papieżowi fałszowanie historii.
Oczywiście, że nie pogwałciła, wiadomo przecież, że nic tak nie wyzwala i nie przybliża do Boga jak śmierć. :/

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-09 o 20:32
Stary 2009-07-09, 20:48   #102
Wyrak
Zakorzenienie

Rapifen, ja sobie z tego doskonale zdaje sprawe, tylko mi wytlumacz, jakim cudem dzialania konkwistadorow majace na celu korzysci krolow Hiszpanii i Portugalii to niby wina i odpowiedzialnosc KK? Czekam jeszcze na stwierdzenie, ze pojechali tam ponawracac Indian

Fajnie, KK jest odpowiedzialny za dzialnia rycerstwa europejskiego, konkwistadorow, kogo jeszcze?

Stary 2009-07-09, 20:50   #103
rapifen
Zakorzenienie

Chrystianizacja za którą przeprasza glowa kosciola katolickiego
NIE, TO NIE MIALO NIC WSPOLNEGO Z KOSCIOLEM

encyklopedia - Hiszpanie prowadzili rabunkową eksploatację bogactw naturalnych, głównie srebra, poddali Indian chrystianizacji. Zmuszani do niewolniczej pracy na plantacjac

wszystkie kraje ktore mialy kolonie byly chytre na bogactwa, to fakt Indianie się ucywilizowali
ale...
Cytat:
Kolonizacja, konkwista, niewolnictwo, wojny, powstania, przymusowa chrystianizacja, europejskie choroby oraz osadnictwo doprowadziły do śmierci milionów Indian
i nadal chcesz mówić że "Masowa chrystianizacja Indian nie pogwałciła ich praw" ?

Mówisz że kosciol nie jest za to odpowiedzialny - "Świeccy władcy wzywali do pomocy m.in. zakony rycerskie, by te udzieliły im militarnego wsparcia przeciwko pogańskim ludom. "- dziwne, ciekawe czy sami na to wpadli nagle _-_

Cytat:
W roku 1519 Ferdynand Cortez rozpoczął podbój Azteków zamieszkujących Dolinę Meksyku. Ujarzmili oni ludy Ameryki Środkowej, byli wobec nich bezwzględni, a ich religia to jedna z najbardziej krwiożerczych w historii. Potrafili za jednym tylko razem poświęcić swoim bogom 80000 młodych ludzi i to w sposób przerażający - wyrywano bijące jeszcze serce z klatki piersiowej. Aby zdobyć nowe ofiary, prowadzili liczne wojny. Oczywiście wszystko to nie usprawiedliwia Corteza, który pokonał ostatniego azteckiego władcę Montezumę oraz zaczął wprowadzać siłą zarówno hiszpańskie panowanie, jak i chrześcijaństwo. Niszczył cywilizację i bożki Azteków, a stawiał krzyże.

Systematyczne misje w Meksyku podjęli dopiero franciszkanie. W 1522r. przybyli oni z Niderlandów i rozpoczęli działalność chrystianizacyjną.
eh. dobrze koniec offtopu

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-09 o 21:10
Stary 2009-07-09, 21:30   #104
MdM
in love with life

Cytat:
Faktem albo cos jest, albo nie jest, nie ma ze dla mnie czy dla Ciebie. Nie, nie kazdy wierzy w co chce, mnie w tym przypadku interesuja fakty, natomiast Ty, jak sama przyznalas, wierzysz w co Tobie pasuje.
Bo fakty, w ktore ty wierzysz nie sa dla mnie faktami tylko bzdura. Wiekszosc pogladadow KK jest wyssana z palca i nawet ty - uwielbiajacy fakty- nie znajdziesz poparcia tych niektorych 'prawd'.
Stary 2009-07-09, 21:34   #105
rapifen
Zakorzenienie

Kościól bezpośrednio nie przyszedł i własnymi papieskimi rękoma nie mordował i nie zniewalał, ale wiadomo że ojciec jest odpowiedzialny za swoje dzieci ...

Stary 2009-07-09, 22:35   #106
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Bo fakty, w ktore ty wierzysz nie sa dla mnie faktami tylko bzdura. Wiekszosc pogladadow KK jest wyssana z palca i nawet ty - uwielbiajacy fakty- nie znajdziesz poparcia tych niektorych 'prawd'.
A o czym Ty w ogole dziewczyno piszesz? Jak na razie, to nic konkretnego.

W fakty sie nie wierzy, one albo sa, albo nie.

Wierzy sie wlasnie w rzeczy, ktorych nie mozna faktograficznie stwierdzic. Wiec jak mozna zarzucac, ze cos, co nie poznane i wymagajace wiary jest wyssane z palca ?

Wiesz co, zenua to jest z tym - najpierw "kazdy wierzy w co wierzy" a teraz "a Ty wierzysz w to czy tamto". Masz jakies argumenty, to chetnie wyslucham Bo jak dotad, to werbalne przezucanie sie grabkami w piaskownicy.

Cytat:
Kościól bezpośrednio nie przyszedł i własnymi papieskimi rękoma nie mordował i nie zniewalał, ale wiadomo że ojciec jest odpowiedzialny za swoje dzieci ...
Mowisz, ze papiez byl odpowiedzialny za decyzje krola Hiszpanii, najpotezniejszego wowczas panstwa w Europie, jesli nie na swiecie? A motorem konkwisty byla chec nawrocenia Indian Rapifen, daj spokoj Jeszcze twierdzisz, ze Ciebie na historii tego nauczyli

Tak nawiasem mowiac, dlaczego zawsze w temacie tego typu, ktos wyskoczy z jakims tekstem o finansowaniu KK, czy takim pamflecikiem. Jak widac, najbardziej bez KK nie moga zyc ateisci

Stary 2009-07-09, 22:36   #107
tulula1227
Rozeznanie

BrigitteBardot , zgadzam się absolutnie z tym wszystkim,co mówisz o ŚW,te ciekawostki które dodałaś znam dobrze ale chodziło mi o sam fakt antykoncepcji,pozwolenia jej nawet w malzenstwie.. A u katolikow tego nie ma przecież?
Stary 2009-07-09, 23:12   #108
Vallentina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez askor90 Pokaż wiadomość
Cześć. Chciałabym się z Wami czymś podzielć. Jakiś czas temu postanowiłam, że będę uprawiać seks dopiero po ślubie, moja decyzja związana jest z kwestiami religijnymi. Mam chłopaka, On jest nie wierzęcy, i myślę, że będzie mu trudno zaakceptować taki bieg wydarzeń, do tego On wywodzi się z innej kultury, mieszkamy świat drogi od siebie i nie widujemy się często.
Mam do Was pytania.
Czy, któras z Was miała podobne postanowienie i wytrwała? Jeżeli tak, czy było warto? Czy teraz nie żałujecie? A może, któraś zdecydowała się na to i nie udało się tego dokonać?
Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedzi.
Nie miałam takiego postanowienia, ale opowiem CI historię mojej koleżanki.

Zakochana była szalenie w pewnym chłopaku, On - zdawało się - w niej też. Istny ideał, jak księżniczkę niemal ją traktował. W pewnym momencie dostała sms, że nie mogą być razem. Kilka lat czekała na odpowiedź "dlaczego?". Prze ten czas miała kilku innych, ale cały czas go kochała, cały czas go chciała. Wiedziała, że i on ma inne.
Zerwał z nią, poniewasz miała takie postanowienie, jak Ty, a on wiedział, że nie wytrzyma i nie chciał jej zranic zdradą, której się oawiał. Ale w końcu je złamała - nie z tym wymarzonym. Nie żałowała - nie było w tym powodów religijnych, więc nieco inny przypadek.
W końcu z tym wymarzonym się jakoś zeszla i są szczęśliwą parą.
Znam jeszcze kilka takich przypadków.

Osobiście ja nie miałam takiego postanowienia, bo jestem osobą niewierzącą, ale nie uważam tego za głupotę. Trzeba jedynie znaleźć odpowiedniego partnera, który to postanowienie akceptuje. Poza tym, czy to jest postanowienie, czy nakaz religii? Bo jeśli postanowienie, to ok. Ale jeśli nie byłoby takiego postanowienia, gdyby religia Ci na to pozwalała, tj. seks przed ślubem, to zastanów wię, czy to postanowienie jest coś warte.
Vallentina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 00:35   #109
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Vallentina, smutna trochę dla mnie jest historia tej dziewczyny. Znaczy, że chłopakowi bardziej zależało na seksie niż na niej.
Ta dyskusja o KK chyba was do niczego nie zaprowadzi. Każdy wie że Kościół brał udział w krucjatach, chrystianizacji Indian(choć w sprawie Indian większe "zasługi" mieli konkwistadorzy), paleniu na stosach, itp, itp. Ale co z tego? Czy to świadczy o tym że ta religia jest zła? Popatrzmy na to jacy byli wówczas papieże(niektórzy mieli po kilkoro dzieci), jak ścisłe były związki Kościoła z państwem, jakie wpływ wywierał na to wszystko spór o inwestyturę... Jednym słowem: polityka. Teraz tego nie ma. Wiele państw odgrodziło się od religii, są radykalnie świeckie. Nie mówię że kościół jest bez grzechu, ale zauważcie jak dużo się w tej kwestii zmieniło.

---------- Dopisano o 01:34 ---------- Poprzedni post napisano o 01:24 ----------

Cytat:
Napisane przez lady karen Pokaż wiadomość
A według mnie większego stopnia bliskości potrzeba do oralnego. Zresztą jeśli przeszkodą są "stopnie bliskości" to nie widzę sensu w uprawianiu jakiejkolwiek formy seksu.
No, dla Ciebie do oralnego, dla mnie do klasycznego. Myślę że indywidualna sprawa. Ten pierwszy raz wiąże się po prostu dla mnie z... jakby to określić... "rytuałem", czymś "innym" od wszystkiego, oddaniem mężczyźnie całej siebie. Nie zrozumiałam tylko drugiej części twojej wypowiedzi, o tych stopniach bliskości... Wydaje mi się, że to naturalne, że z czasem pewne opory znikają, tak "stopniowo".

---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ----------

Cytat:
Nie no mnie zastanawia, w waszych głowach siedzi myśl "Bóg zabronił wsadzać członka do pochwy (przed ślubem)" ale "do buzi" to już można tak?:P wyjaśnijcie mi ten fenomen _-_
Podejrzewam, ze do buzi to i po ślubie nie wolno...
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 01:37   #110
Freediver
Raczkowanie

Dla mnie w KK najdziwniejsze jest to, że niby opiera się na Biblii a równocześnie nie stosuje się do tego co w tej księdze jest napisane i co uczył Jezus.
np.
nie zabijaj (przykazanie) - ale idź do wojska i się chociaż naucz bo w dobrej sprawie to trzeba zabijać
ksiądz powinien być mężem jednej żony (według Biblii 1Tymoteusza rozdział 3)
Mateusza 23:8 "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; albowiem jeden jest Ojciec wasz, Ten w*niebie" (tu by trzeba chyba wpisać w Watykanie)

Ja tam do historii się nie będe odnosił.
W co kto wierzy to jego osobista sprawa i jak ktoś nadmienił, po to mamy wolną wole, ale warto wiedzieć chociaż coś na temat tego w co się wierzy.

Ja doceniam wszystkie osoby, które potrafią logicznie argumentować swoje poglądy, bez względu na to czy wierzą w ewolucje, kościół, islam, są ateistami (to też wiara, ateista wierzy w to że wszystko powstało bez stwórcy) i potrafią na ten temat rzeczowo rozmawiać.

Nie lubie za to wyśmiewania się, z tego że ktoś chce postępować zgodnie ze swoimi zasadami, np nie stosować różnych form antykoncepcji itd. to jego decyzja nie trzeba się z nią zgadzać ale należy uszanować.

Wszyscy wstawiają jakieś linki to ja taki bardziej pożyteczny:
http://www.biblia.info.pl/biblia.php

Edytowane przez Freediver
Czas edycji: 2009-07-10 o 01:59
Freediver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 07:50   #111
chiante
Zadomowienie

Sorry, ale macie zbyt małą wiedzę by rozmawiać na takie tematy.
To, że przeczytacie jeden artykuł taki czy inny nie upoważnia Was do wydawania jednostronnych sądów. Poczytajcie więcej książek, wtedy o tym pogadamy.
Póki co wracamy do tematu wątku.

Stary 2009-07-10, 09:28   #112
madziadominik
Zadomowienie

GG do madziadominik

hehe to teraz prosze aby każda z was ta wierząca i nie na podstawie opowieści przemyślała sobie troszke spraw.
kiedyś moja koleżanka mówi: ja jestem ateistką. bóg nie istenieje, jezus to tylko zwykły człowiek (coś w styli "kod leonarda da vinci" ma rację) księżka to złodzieje oszuści i pedofile itp. ale JESTEM DUMNA że wychowana została w religi KATOLICKIEJ (zauważcie katolickiej nie chrześcijakiej).
teraz do was pytanie ile z wam cieszy się właśnie ze została wychowana w religii katolickiej bądz chrześcijakiej. a nie np w religii muzułmańskiej.
podejrzewam ze większość

ja otwracie się przynaje, ze wierze w boga i jezusa. nie wierze w maryję różaniec ani żaden "święty" obrazek.
niestety większość ludzi zapomina że to jezus został ukrzyżowany za nasze grzechy i bardziej czczą maryję.

natomiast autorka wątku ma prawo do podjęcia decyzji o niewspółżyciu. ale rzeczywścię jesli tak postanowi to każdy inny seks tj np oralny już będzie złamaniem tego postanowienia. niestey człowiek jest tylko człowiekiem i ma swoje zachcianki więc musi mieć niesamowiecie wiele siły rzeby nie dać się skusić.

znam parę która mocno była związana z kościołe (nie katolickim tylko protestanckim). zero seksu przed ślubem. w wieku 23 lat się pobrali bo chcieli móc uprawiać seks. później od razu dziecko.
hmmm chyba lepiej ten seks uprawiać niż brać ślub dlatego że chcą go uprawiać.
Stary 2009-07-10, 09:59   #113
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziadominik Pokaż wiadomość
hehe to teraz prosze aby każda z was ta wierząca i nie na podstawie opowieści przemyślała sobie troszke spraw.
kiedyś moja koleżanka mówi: ja jestem ateistką. bóg nie istenieje, jezus to tylko zwykły człowiek (coś w styli "kod leonarda da vinci" ma rację) księżka to złodzieje oszuści i pedofile itp. ale JESTEM DUMNA że wychowana została w religi KATOLICKIEJ (zauważcie katolickiej nie chrześcijakiej).
teraz do was pytanie ile z wam cieszy się właśnie ze została wychowana w religii katolickiej bądz chrześcijakiej. a nie np w religii muzułmańskiej.
podejrzewam ze większość

ja otwracie się przynaje, ze wierze w boga i jezusa. nie wierze w maryję różaniec ani żaden "święty" obrazek.
niestety większość ludzi zapomina że to jezus został ukrzyżowany za nasze grzechy i bardziej czczą maryję.

natomiast autorka wątku ma prawo do podjęcia decyzji o niewspółżyciu. ale rzeczywścię jesli tak postanowi to każdy inny seks tj np oralny już będzie złamaniem tego postanowienia. niestey człowiek jest tylko człowiekiem i ma swoje zachcianki więc musi mieć niesamowiecie wiele siły rzeby nie dać się skusić.

znam parę która mocno była związana z kościołe (nie katolickim tylko protestanckim). zero seksu przed ślubem. w wieku 23 lat się pobrali bo chcieli móc uprawiać seks. później od razu dziecko.
Ja nie wiem jak to jest, jestem ateistką, moi rodzice są ateistami, dziadkowie ze strony mamy również, a dziadkowie ze strony taty niby są wierzący, ale w kościele to chyba byli ostatnio na własnym ślubie. Tak więc zostałam wychowana w ateizmie i jestem z tego dumna
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 10:06   #114
madziadominik
Zadomowienie

GG do madziadominik

Cytat:
Napisane przez lady karen Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jak to jest, jestem ateistką, moi rodzice są ateistami, dziadkowie ze strony mamy również, a dziadkowie ze strony taty niby są wierzący, ale w kościele to chyba byli ostatnio na własnym ślubie. Tak więc zostałam wychowana w ateizmie i jestem z tego dumna
Stary 2009-07-10, 10:45   #115
chiante
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziadominik Pokaż wiadomość
coś w tym jest

zresztą pomyślcie, ile jest małżeństw, które się rozpadają bo nie układa im się w łóżku? seks jest bardzo ważnym elementem, nie najważniejszym, ale z pewnością ma duże znaczenie; oczywiście mówię o seksie jako wyniku miłości a nie rekreacji

Stary 2009-07-10, 11:00   #116
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Vallentina, smutna trochę dla mnie jest historia tej dziewczyny. Znaczy, że chłopakowi bardziej zależało na seksie niż na niej.
A mi się wydaję że wcale nie. Facet postąpił jak najbardziej uczciwie, wiedział że dla niego jest to nierealne i nie wytrzyma. Niestety jak napisała wyżej chiante
co byśmy nie robili seks i tek będzie ważnym elementem związku, nie da się tego wyeliminować. Jeżeli na początku związku dowiedziałabym się od faceta że chce czekać z czystością do ślubu - powiedziałabym bez ogródek że ja nie mam zamiaru i jeżeli nie dojdziemy do porozumienia to lepiej będzie jak poszukamy sobie partnerów którym nasze wybory odpowiadają.
Ja generalnie nadal uważam że ślub jeżeli ludzie się kochają jest kwestią czasu i wyobraźcie sobie historie:
jest 10 lipca romantyczny wieczór para jest razem nad morzem chcą się kochać - ale nie, bo ślub dopiero za tydzień.
:p i to takie czekanie na nie wiadomo jakie fajerwerki a potem dziewczyna płacze bo myśli że jak nie ma orgazmu to znaczy że facet się nie stara/nie kocha albo że to nie jest jej dane.... chłopcy uczą się onanizować i doprowadzać do orgazmu w wieku 13-14 lat, większość kobiet nie odważy się na to nigdy i ciał swoich nie znają... i potem seks jest tylko 'bo wypada' ale nie wiem już po co się rozwodzę bo wchodzę na zbyt głębokie wody :P

Stary 2009-07-10, 11:48   #117
Vallentina
Raczkowanie

A ja uważam, że jeśli jedno z partnerów chce, a drógie nie chce seksu przed ślubem, to taki związek nie ma sesnu. Oczywiście mogą byc pary, które nie będą uprawiać seksu, bo zajmą się np karierą, ale kim oni włąściwie będą, i w jaki sposób będzie się to różnić od przyjaźni - tylko pocałunkami? Ah nie, no bo i pocałunki to grzech (kiedys przeczytałam "Gościa niedzielnego", jak jeszcze chciałam w boga wierzyć). Więc jak to bedzie wyglądać? Za rączkę to ja mogę sobie z kazdym chodzić. A przeciez w talji już facet dziewczyny nie złapie, bo to już nie takie grzezne, może nawet nieczyste?

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Związek to namiętność, intymność i zaangażowanie. Jeśli barkuje seksu, to brakuje namiętności (w ogóle to chyba niedopuszczalne prze slubem) i intymności po części, zaangażowania też. Więc czym jest ten związek przed slubem w KK?
Vallentina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:20   #118
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tulula1227 Pokaż wiadomość
BrigitteBardot , zgadzam się absolutnie z tym wszystkim,co mówisz o ŚW,te ciekawostki które dodałaś znam dobrze ale chodziło mi o sam fakt antykoncepcji,pozwolenia jej nawet w malzenstwie.. A u katolikow tego nie ma przecież?
Ok, rozumiem. No tak, u katolików tego nie ma. To akurat Świadkowie mają na plus (moim zdaniem tylko to )
BrigitteBardot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 12:59   #119
tulula1227
Rozeznanie

Tez mysle,ze tylko to

Sa calkiem inni dla 'swoich' wierzących niż do tych, co dopiero zaczeli sie 'interesowac'...
Wszystko jest na pokaz.
Stary 2009-07-10, 14:55   #120
MdM
in love with life

Cytat:
A o czym Ty w ogole dziewczyno piszesz? Jak na razie, to nic konkretnego.

W fakty sie nie wierzy, one albo sa, albo nie.

Wierzy sie wlasnie w rzeczy, ktorych nie mozna faktograficznie stwierdzic. Wiec jak mozna zarzucac, ze cos, co nie poznane i wymagajace wiary jest wyssane z palca ?

Wiesz co, zenua to jest z tym - najpierw "kazdy wierzy w co wierzy" a teraz "a Ty wierzysz w to czy tamto". Masz jakies argumenty, to chetnie wyslucham Bo jak dotad, to werbalne przezucanie sie grabkami w piaskownicy.
Dziewczyny juz wszystko napisaly, wiec nie bede sie bawic w powtarzanie. Do swojego zdania mnie nie przekonasz, a rzeczy, o ktore sie spierasz z dziewczynami to bezsens. Wiara jest stworzona dla ludzi, aby nie czuli sie na swiecie sami i nie jest udowodniona, wiec nie mamy nawet o czym rozmawiac.

Edytowane przez MdM
Czas edycji: 2009-07-10 o 14:57
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości