![]() |
#91 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Seks i religia
Cytat:
Cytat:
Dowiesz się z niej takich na przykład rewelacji: - sms-owanie z kimś, kto ci się podoba, to randka - jeśli jesteś w dużej grupie znajomych, wśród których jest osoba, która ci się podoba to także randka, tyle że twoi znajomi są współwinni, bo was kryją (nie cytuję, ale sens zachowałam) + inne rewelacje Od byłych świadków usłyszałam, że kiedy dwoje młodych się pocałuje, starsi zboru zaczynają na nich naciskać i pytają, czy planują się pobrać, ale czy ktoś wierzy w tą historię, to zależy od niego. Antykoncepcja tak, ale tylko po ślubie, więc w świetle słów w dzisiejszych czasach to konieczność to i tak nie ma większego znaczenia, bo po ślubie ma się stałego partnera (zazwyczaj). No chyba, że ktoś ma WZW, ale przypuszczam, że jego współmałżonek się zaszczepi. ... a ten wywód to tak w ramach ciekawostki, ja osobiście uważam, że religia ŚJ obfituje w wiele bzdurnych tez ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pytalem sie o co Rapifen chodzi i tyle.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
stosujący NPR nie równa się katolik ale już katolik równa się stosujący NPR W innych wypadkach to dla mnie hipokryta a nie katolik (chyba, że jakieś choroby i inne usprawiedliwiające czynniki, wtedy wiadomo).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
katolik popelniajacy grzech = hipokryta? Bo sorry, ale zycie bez jakiegokolwiek grzechu jest niemozliwe...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
Inna sprawa żałować za grzech i postanowić poprawę - chociaż starać się mniej grzeszyć, a inna twierdzić, że "seks przed ślubem/seks z prezerwatywą-tabletkami-spiralą-globulką to nie jest grzech" - i dalej do komunii chodzić i nazywać siebie katolikiem. Tych drugich za hipokrytów chyba mam prawo uważać.
![]() |
![]() |
#96 | ||
in love with life
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Shockwaves - teraz juz claro
![]() ![]() Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) jest sobie para, dwójka ludzi katolików. zgrzeszą - nie wiem, dojdzie między nimi np 5-10 razy do zbliżenia, ale stwierdzą że źle robią, pójdą do spowiedzi, powiedzą szczerze "wybacz mi panie źle zrobilem" - wszystko jest okej 2) jest sobie para, dwójka ludzi katolików. grzeszą - antykoncepcja i seks przed ślubem plus oglaszanie wszem i wobec że zasady nie są dla nich bo są bzdurne i się z tego nie spowiadają (Temat pt "bez rozgrzeszenia?" na forum intymne") sprawa 2 byłaby świetna gdyby te osoby nie nazywały się katolikami... to jest świętokractwo przystępowac do komunii nie mówiąc calej prawdy na spowiedzi a mianowicie że "uprawia się seks i się nie żaluje" bo wtedy nie dostaje się rozgrzeszenia. jeden kościól dopuszcza coś a drugi już nie, nie rozumiem czemu że tak powiem niszczyć kościól katolicki i wiarę innych bo nie potrafi się zrobić porządnego kroku we wlasnym życiu. Cytat:
![]() Cytat:
1) Ja tez miałam wiele przykrości z księżmi... Ale jeszcze więcej z normalnymi ludźmi. 2) j/w, każdy błądzi i każdy ma do tego prawo... i tak wszystko zostanie mu wybaczone. Cytat:
Jehowi - no nie, przykro mi ale ta religia jest bardzo wymagająca. Cytat:
dlaczego? gdybym byla katoliczka znaczyloby to że zasady kosciola mi odpowiadają i stosowalabym się do nich. czulabym się urażona bo osoby ktore mają te zasady w dupie chcą nazywać się tak samo jak ja.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Gdzie niby te ofiary
![]() Cytat:
Jakim cudem KK ma niby miliony ofiar na koncie i jest odpowiedzialny za wybicie ludnosci rdzennej w Ameryce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Tematem wątku jest "Seks i religia" a Wy tu o jakiś wydarzeniach sprzed tysięcy lat rozważacie...
![]()
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Też sądzę że rozmowa zaszła za daleko, zwłaszcza ze potencjalna dziewica zainteresowana tematem się nie udziela :P
zaczęlo się tak -Masowa chrystianizacja Indian nie pogwałciła ich praw – powiedział Benedykt XVI w czasie otwarcia V Konferencji Ogólnej Episkopatu Ameryki Łacińskiej i Karaibów. Teologowie, politycy oraz organizacje walczące o prawa Indian ostro skrytykowały wystąpienie biskupa Rzymu zarzucając mu europocentryzm.- apież jest dobrym teologiem, ale opuścił chyba kilka lekcji historii - powiedział teolog Paulo Suess, doradca rady ds. misji wśród Indian przy brazylijskim episkopacie. Przewodniczący Narodowej Fundacji ds. Indian twierdzi, że Jako antropolog i historyk jestem zobowiązany stwierdzić, że 500 lat temu religię katolicką siłą narzucono tubylczej ludności. Wypowiedz skrytykował również Roberto Olivares, przewodniczący organizacji promującej Indian z Oaxaca w Meksyku. Pełnomocnik ds. rasizmu w Gwatemali, gdzie 42% ludności uważa się za Indian, zarzucił papieżowi fałszowanie historii. Protestujący przypominają, że w XVI wieku Hiszpanie i Portugalczycy czynili z Indian niewolników i brutalnie ich zabijali. Kolonizacja zdziesiątkowała ludność tubylczą. Szacuje się ze w samym Meksyku w roku 1519 żyło 25 milionów Indian, których liczba na skutek postępów konkwistadorów spadła do 2,6 miliona w 1568 roku. źródlo: kosciol.pl (żeby nie bylo że znów jakieś antyklerykalne strony...) ZACHĘCAM DO PRZEJRZENIA: http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=15930 wszystko to katolickie strony. strona lewica.pl Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-09 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Rapifen, ja sobie z tego doskonale zdaje sprawe, tylko mi wytlumacz, jakim cudem dzialania konkwistadorow majace na celu korzysci krolow Hiszpanii i Portugalii to niby wina i odpowiedzialnosc KK? Czekam jeszcze na stwierdzenie, ze pojechali tam ponawracac Indian
![]() Fajnie, KK jest odpowiedzialny za dzialnia rycerstwa europejskiego, konkwistadorow, kogo jeszcze? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Zakorzenienie
|
Chrystianizacja za którą przeprasza glowa kosciola katolickiego
NIE, TO NIE MIALO NIC WSPOLNEGO Z KOSCIOLEM ![]() encyklopedia - Hiszpanie prowadzili rabunkową eksploatację bogactw naturalnych, głównie srebra, poddali Indian chrystianizacji. Zmuszani do niewolniczej pracy na plantacjac wszystkie kraje ktore mialy kolonie byly chytre na bogactwa, to fakt Indianie się ucywilizowali ale... Cytat:
Mówisz że kosciol nie jest za to odpowiedzialny - "Świeccy władcy wzywali do pomocy m.in. zakony rycerskie, by te udzieliły im militarnego wsparcia przeciwko pogańskim ludom. "- dziwne, ciekawe czy sami na to wpadli nagle _-_ Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-09 o 21:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
in love with life
|
Bo fakty, w ktore ty wierzysz nie sa dla mnie faktami tylko bzdura. Wiekszosc pogladadow KK jest wyssana z palca i nawet ty - uwielbiajacy fakty- nie znajdziesz poparcia tych niektorych 'prawd'.
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Kościól bezpośrednio nie przyszedł i własnymi papieskimi rękoma nie mordował i nie zniewalał, ale wiadomo że ojciec jest odpowiedzialny za swoje dzieci ...
![]() |
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W fakty sie nie wierzy, one albo sa, albo nie. Wierzy sie wlasnie w rzeczy, ktorych nie mozna faktograficznie stwierdzic. Wiec jak mozna zarzucac, ze cos, co nie poznane i wymagajace wiary jest wyssane z palca ![]() Wiesz co, zenua to jest z tym - najpierw "kazdy wierzy w co wierzy" a teraz "a Ty wierzysz w to czy tamto". Masz jakies argumenty, to chetnie wyslucham ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak nawiasem mowiac, dlaczego zawsze w temacie tego typu, ktos wyskoczy z jakims tekstem o finansowaniu KK, czy takim pamflecikiem. Jak widac, najbardziej bez KK nie moga zyc ateisci ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
BrigitteBardot , zgadzam się absolutnie z tym wszystkim,co mówisz o ŚW,te ciekawostki które dodałaś znam dobrze ale chodziło mi o sam fakt antykoncepcji,pozwolenia jej nawet w malzenstwie.. A u katolikow tego nie ma przecież?
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zakochana była szalenie w pewnym chłopaku, On - zdawało się - w niej też. Istny ideał, jak księżniczkę niemal ją traktował. W pewnym momencie dostała sms, że nie mogą być razem. Kilka lat czekała na odpowiedź "dlaczego?". Prze ten czas miała kilku innych, ale cały czas go kochała, cały czas go chciała. Wiedziała, że i on ma inne. Zerwał z nią, poniewasz miała takie postanowienie, jak Ty, a on wiedział, że nie wytrzyma i nie chciał jej zranic zdradą, której się oawiał. Ale w końcu je złamała - nie z tym wymarzonym. Nie żałowała - nie było w tym powodów religijnych, więc nieco inny przypadek. W końcu z tym wymarzonym się jakoś zeszla i są szczęśliwą parą. Znam jeszcze kilka takich przypadków. Osobiście ja nie miałam takiego postanowienia, bo jestem osobą niewierzącą, ale nie uważam tego za głupotę. Trzeba jedynie znaleźć odpowiedniego partnera, który to postanowienie akceptuje. Poza tym, czy to jest postanowienie, czy nakaz religii? Bo jeśli postanowienie, to ok. Ale jeśli nie byłoby takiego postanowienia, gdyby religia Ci na to pozwalała, tj. seks przed ślubem, to zastanów wię, czy to postanowienie jest coś warte. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Vallentina, smutna trochę dla mnie jest historia tej dziewczyny. Znaczy, że chłopakowi bardziej zależało na seksie niż na niej.
Ta dyskusja o KK chyba was do niczego nie zaprowadzi. Każdy wie że Kościół brał udział w krucjatach, chrystianizacji Indian(choć w sprawie Indian większe "zasługi" mieli konkwistadorzy), paleniu na stosach, itp, itp. Ale co z tego? Czy to świadczy o tym że ta religia jest zła? Popatrzmy na to jacy byli wówczas papieże(niektórzy mieli po kilkoro dzieci), jak ścisłe były związki Kościoła z państwem, jakie wpływ wywierał na to wszystko spór o inwestyturę... Jednym słowem: polityka. Teraz tego nie ma. Wiele państw odgrodziło się od religii, są radykalnie świeckie. Nie mówię że kościół jest bez grzechu, ale zauważcie jak dużo się w tej kwestii zmieniło. ---------- Dopisano o 01:34 ---------- Poprzedni post napisano o 01:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Dla mnie w KK najdziwniejsze jest to, że niby opiera się na Biblii a równocześnie nie stosuje się do tego co w tej księdze jest napisane i co uczył Jezus.
np. nie zabijaj (przykazanie) - ale idź do wojska i się chociaż naucz bo w dobrej sprawie to trzeba zabijać ksiądz powinien być mężem jednej żony (według Biblii 1Tymoteusza rozdział 3) Mateusza 23:8 "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; albowiem jeden jest Ojciec wasz, Ten w*niebie" (tu by trzeba chyba wpisać w Watykanie) Ja tam do historii się nie będe odnosił. W co kto wierzy to jego osobista sprawa i jak ktoś nadmienił, po to mamy wolną wole, ale warto wiedzieć chociaż coś na temat tego w co się wierzy. Ja doceniam wszystkie osoby, które potrafią logicznie argumentować swoje poglądy, bez względu na to czy wierzą w ewolucje, kościół, islam, są ateistami (to też wiara, ateista wierzy w to że wszystko powstało bez stwórcy) i potrafią na ten temat rzeczowo rozmawiać. Nie lubie za to wyśmiewania się, z tego że ktoś chce postępować zgodnie ze swoimi zasadami, np nie stosować różnych form antykoncepcji itd. to jego decyzja nie trzeba się z nią zgadzać ale należy uszanować. Wszyscy wstawiają jakieś linki to ja taki bardziej pożyteczny: http://www.biblia.info.pl/biblia.php Edytowane przez Freediver Czas edycji: 2009-07-10 o 01:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Sorry, ale macie zbyt małą wiedzę by rozmawiać na takie tematy.
To, że przeczytacie jeden artykuł taki czy inny nie upoważnia Was do wydawania jednostronnych sądów. Poczytajcie więcej książek, wtedy o tym pogadamy. Póki co wracamy do tematu wątku.
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
hehe to teraz prosze aby każda z was ta wierząca i nie na podstawie opowieści przemyślała sobie troszke spraw.
kiedyś moja koleżanka mówi: ja jestem ateistką. bóg nie istenieje, jezus to tylko zwykły człowiek (coś w styli "kod leonarda da vinci" ma rację) księżka to złodzieje oszuści i pedofile itp. ale JESTEM DUMNA że wychowana została w religi KATOLICKIEJ (zauważcie katolickiej nie chrześcijakiej). teraz do was pytanie ile z wam cieszy się właśnie ze została wychowana w religii katolickiej bądz chrześcijakiej. a nie np w religii muzułmańskiej. podejrzewam ze większość ja otwracie się przynaje, ze wierze w boga i jezusa. nie wierze w maryję różaniec ani żaden "święty" obrazek. niestety większość ludzi zapomina że to jezus został ukrzyżowany za nasze grzechy i bardziej czczą maryję. natomiast autorka wątku ma prawo do podjęcia decyzji o niewspółżyciu. ale rzeczywścię jesli tak postanowi to każdy inny seks tj np oralny już będzie złamaniem tego postanowienia. niestey człowiek jest tylko człowiekiem i ma swoje zachcianki więc musi mieć niesamowiecie wiele siły rzeby nie dać się skusić. znam parę która mocno była związana z kościołe (nie katolickim tylko protestanckim). zero seksu przed ślubem. w wieku 23 lat się pobrali bo chcieli móc uprawiać seks. później od razu dziecko. hmmm chyba lepiej ten seks uprawiać niż brać ślub dlatego że chcą go uprawiać.
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zresztą pomyślcie, ile jest małżeństw, które się rozpadają bo nie układa im się w łóżku? seks jest bardzo ważnym elementem, nie najważniejszym, ale z pewnością ma duże znaczenie; oczywiście mówię o seksie jako wyniku miłości a nie rekreacji ![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co byśmy nie robili seks i tek będzie ważnym elementem związku, nie da się tego wyeliminować. Jeżeli na początku związku dowiedziałabym się od faceta że chce czekać z czystością do ślubu - powiedziałabym bez ogródek że ja nie mam zamiaru i jeżeli nie dojdziemy do porozumienia to lepiej będzie jak poszukamy sobie partnerów którym nasze wybory odpowiadają. Ja generalnie nadal uważam że ślub jeżeli ludzie się kochają jest kwestią czasu i wyobraźcie sobie historie: jest 10 lipca romantyczny wieczór para jest razem nad morzem chcą się kochać - ale nie, bo ślub dopiero za tydzień. :p i to takie czekanie na nie wiadomo jakie fajerwerki a potem dziewczyna płacze bo myśli że jak nie ma orgazmu to znaczy że facet się nie stara/nie kocha albo że to nie jest jej dane.... chłopcy uczą się onanizować i doprowadzać do orgazmu w wieku 13-14 lat, większość kobiet nie odważy się na to nigdy i ciał swoich nie znają... i potem seks jest tylko 'bo wypada' ale nie wiem już po co się rozwodzę bo wchodzę na zbyt głębokie wody :P
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
A ja uważam, że jeśli jedno z partnerów chce, a drógie nie chce seksu przed ślubem, to taki związek nie ma sesnu. Oczywiście mogą byc pary, które nie będą uprawiać seksu, bo zajmą się np karierą, ale kim oni włąściwie będą, i w jaki sposób będzie się to różnić od przyjaźni - tylko pocałunkami? Ah nie, no bo i pocałunki to grzech (kiedys przeczytałam "Gościa niedzielnego", jak jeszcze chciałam w boga wierzyć). Więc jak to bedzie wyglądać? Za rączkę to ja mogę sobie z kazdym chodzić. A przeciez w talji już facet dziewczyny nie złapie, bo to już nie takie grzezne, może nawet nieczyste?
---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Związek to namiętność, intymność i zaangażowanie. Jeśli barkuje seksu, to brakuje namiętności (w ogóle to chyba niedopuszczalne prze slubem) i intymności po części, zaangażowania też. Więc czym jest ten związek przed slubem w KK? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
Tez mysle,ze tylko to
![]() Sa calkiem inni dla 'swoich' wierzących niż do tych, co dopiero zaczeli sie 'interesowac'... Wszystko jest na pokaz.
![]() |
#120 | |
in love with life
|
Cytat:
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-07-10 o 14:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.