rozszerzony angielski matura 2010 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-12, 21:52   #91
parodia
Zakorzenienie

Dot.: rozszerzony angielski matura 2010

Cytat:
Napisane przez candy1991 Pokaż wiadomość
to ja już zgłupiałam na serio
jeśli zdaję rozszerzony poziom pisemny to jaki muszę zdać ustny ?
Informator się kłania...

Jeśli jako dodatkowy chcesz zdawać ten jeżyk, który zdajesz też jako obowiązkowy, to obie części musisz wziąć R. Jeśli jest to inny język - mogą być różne poziomy

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 08:13   #92
theoneandonly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Informator się kłania...

Jeśli jako dodatkowy chcesz zdawać ten jeżyk, który zdajesz też jako obowiązkowy, to obie części musisz wziąć R. Jeśli jest to inny język - mogą być różne poziomy
Czyli jak ktoś chce zdawać 2 języki na maturze to jeden musi być zdawany całkowicie na poziomie rozszerzonym?
theoneandonly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 09:14   #93
Madzialenkaa4
Przyczajenie

Ja też zdaje angielski w tym roku
Madzialenkaa4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 09:18   #94
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez theoneandonly Pokaż wiadomość
Czyli jak ktoś chce zdawać 2 języki na maturze to jeden musi być zdawany całkowicie na poziomie rozszerzonym?
Nie.... Tak jest w przypadku jednego języka - albo całkowicie podstawa, albo rozszerzenie.

Jak dodatkowy weźmiesz inny niż obowiązkowy, to możesz przykładowo wziąć ustny P, a angielski R.

Stary 2009-09-13, 11:26   #95
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Ja mature chciałam zdawać językową ... polski angielski i niemiecki, ale się niestety nie dało ... na starej jeszcze można było, ta nowa to w ogóle jakaś porażka jak dla mnie .. .
Stary 2009-09-13, 11:36   #96
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DirtyDiana91 Pokaż wiadomość
Ja mature chciałam zdawać językową ... polski angielski i niemiecki, ale się niestety nie dało ... na starej jeszcze można było, ta nowa to w ogóle jakaś porażka jak dla mnie .. .
Dlaczego się nie dało? Jakie chciałaś zdawać poziomy?

Ja np zdaję polski P, niemiecki P i angielski obie części (?) R

Stary 2009-09-13, 11:43   #97
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Ja niemiecki chciałam zdawać jako dodatkowy obowiązkowy, albo na odwrót, angielski jako dodatkowy obowiązkowy a nie np matme czy WOS. A jeśli chciałam zdawać język to musiałam go wziąść jako dodatkowy nadobowiązkowy i zdać go na rozszerzeniu ....
Czyli byłoby tak polski ang matma i niemiecki na R
A nie polski ang i niemiecki ...
Stary 2009-09-13, 11:49   #98
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DirtyDiana91 Pokaż wiadomość
Ja niemiecki chciałam zdawać jako dodatkowy obowiązkowy, albo na odwrót, angielski jako dodatkowy obowiązkowy a nie np matme czy WOS. A jeśli chciałam zdawać język to musiałam go wziąść jako dodatkowy nadobowiązkowy i zdać go na rozszerzeniu ....
Czyli byłoby tak polski ang matma i niemiecki na R
A nie polski ang i niemiecki ...
Pogubiłam się...
Zdajesz w tym roku szkolnym, prawda? To nie ma czegoś takiego jak "dodatkowy obowiązkowy". Obowiązkowe są tylko P z matmy, polskiego i obcego i tylko od nich zależy zdanie matury.
A dodatkowe przedmioty możesz zdawać na jakim chcesz poziomie (oczywiście oprócz matmy, polskiego i tego języka, który zdawałaś jako obowiązkowy, bo z tych musisz wziąć R). Ja biorę angielski jako obowiązkowy, a potem - jako dodatkowy na R. Najprawdopodobniej. A niemiecki jako dodatkowy na P obie części.

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2009-09-13 o 11:51
Stary 2009-09-13, 11:55   #99
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Ja mature zdawałam w tym roku ... z polskiego angielskiego i matmy
wszystko na podstawie ... (Niestety noga mi się powineła na matmie więc o Ekonomii czy Zarządzaniu mogę zapomnieć )
w maju 2010 chcę ang poprawić i zdać go na R i matme zmieniam na gegre ale jeśli by się dało to zamiast zmieniać matme na gegrę wolałabym zmienić ją na niemiecki i zdawać tzw językową maturę ... Czyli j.polski j.angielski j.niemiecki ale w tym roku się tak nie dało i trzeba było wybrać coś z listy np matme, wos, biologie <--- przedmioty obowiązkowe a drugi język mogłam wybrać jako przedmiot 4 dodatkowy i zdać go na rozszeniu ...

Mam nadzieje, że teraz jaśniej ... xD

Edytowane przez DirtyDiana91
Czas edycji: 2009-09-13 o 12:00
DirtyDiana91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 12:00   #100
parodia
Zakorzenienie

Zmylił mnie wiek... A co to "matura językowa"? Bo nie słyszałam, a googlanie nie pomogło
A więc zdajesz na warunkach matury 2010, tak? I angielski chcesz R, a niemiecki i polski P, tak? To przecież można tak zrobić

Stary 2009-09-13, 12:06   #101
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

maturą językowa, czyli zdajesz same języki < --- takie okreslenie z mojej szkoły (nie wiem czy w innych funkcjonuje ...
No właśnie nie wiem na jakich zasadach będę poprawiać mature czy na zasadach z 2010 czy z 2009 ... ale wydaje mi się że na tych z 2009 i jednak matme będę musiała zmienić na gegre a nie na jakiś język ...a szkoda bo z niemieckiego jestem dużo lepsza nic z gegry czy w ogóle jakiś innego przedmiotu ...

Edytowane przez DirtyDiana91
Czas edycji: 2009-09-13 o 12:09
DirtyDiana91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-13, 12:14   #102
parodia
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że nie musisz zdawać np matmy obowiązkowej, skoro poprawiasz, tylko te, które chcesz poprawić lub zdać dodatkowo

Stary 2009-09-13, 12:24   #103
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

matme zmieniam na gegre bo w maju mi nie poszła i w sierpniu też nie ... w ogóle jakiś totalny kosmos był dlatego chce zmienić na jakiś inny przedmiot żeby nie męczyć się z tą matmą dłużej ... Mam nadzieje, że we wtorek sie dowiem w szkole wszystkiego ... Chociaż moja dyrektorka to takia picza, że masakra ... nienawidze jej ...
Stary 2009-09-13, 12:29   #104
parodia
Zakorzenienie

Nie musisz zmieniać, wystarczy, że zdasz gegrę,dopiszą Ci do świadectwa ten przedmiot
Najlepiej dowiedz się dokładnie, jak to wygląda od kogoś kompetentnego albo z cke

Stary 2009-09-13, 13:09   #105
Eowin
Raczkowanie

Witam
Ja również przymierzam się do matury rozszerzonej z angielskiego. Chodzę nawet do klasy filologicznej,gdzie czasem nawet uczę się języka biznesowego (uff) i wciąż nie mogę się zdecydować na repetytorium
Krążę pomiędzy ,,Matura Companion'', a Oxfordem.
Jednak na 100% sprawię sobie ,,Oxford Practice grammar", może i jest trochę drogie,ale na pewno warte swojej ceny, miałam kilka razy do czynienia z tą książeczką Może później kupię jakąś pozycję do matury ustnej i do zadań typowo leksykalno-gramatycznych. Szkoda,że to wszystko ma takie ceny
Pozdrawiam maturzystki!
Eowin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 18:01   #106
adorably
Rozeznanie

My też pozdrawiamy z frontu
chyba też sobie kupię coś dodatkowego na gramatykę, bo tak jakoś w te 2 tygodnie zrobiłam sporo z tego co mam...a nawet się czegoś nauczyłam!
DirtyDiana91 - na deklaracji dla poprawiających maturę w tym roku jest wyjaśnione co można a czego nie można zdawać. wejdź na stronę oke i ściągnij powinno Ci się rozjaśnić. na stronie oke sa na pewno te deklaracje, bo stamtąd drukowałam. nie wiem jak na cke.

adorably jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 13:32   #107
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Znalazłam te deklarację i troche mi to rozjaśniło, ale nie bardzo ... Dalej nie wiem czy matme moge zmienić na język niemiecki ... :/
Stary 2009-09-15, 13:32   #108
adorably
Rozeznanie

szczerze mówiąc to ja nie wiem. ale wydaję mi się,że możesz, przecież ludzie zdają po 2 języki jak np. idą na lingwistykę stosowaną i tam 2 języki obce, nierzadko zdane obydwa na rozszerzeniu są normą. ale pewna nie jestem.

Stary 2009-09-16, 13:46   #109
confused women
Zakorzenienie

Witam Maturzystki 2010 Ja również przymierzam się do zdawania rozszerzonego angielskiego i prawdopodobnie jako jedyna w szkole.. Tylko wciąż nie jestem pewna jak to jest z tym angielskim ustnym, czy mógłby mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć? A więc na maturze chcę zdawać polski i matmę na podstawie oraz angielski na rozszerzeniu pisemnym a ustny na podstawie. Czy można tak zrobić? Naprawdę zaczynam się motać, bo zewsząd słyszę inne głosy..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 17:09   #110
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez confused women Pokaż wiadomość
Witam Maturzystki 2010 Ja również przymierzam się do zdawania rozszerzonego angielskiego i prawdopodobnie jako jedyna w szkole.. Tylko wciąż nie jestem pewna jak to jest z tym angielskim ustnym, czy mógłby mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć? A więc na maturze chcę zdawać polski i matmę na podstawie oraz angielski na rozszerzeniu pisemnym a ustny na podstawie. Czy można tak zrobić? Naprawdę zaczynam się motać, bo zewsząd słyszę inne głosy..
Nie można. www.cke.edu.pl tam jest informator, w którym zawarte są informacje na ten temat

Stary 2009-09-16, 18:04   #111
kate1991
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Nie można. www.cke.edu.pl tam jest informator, w którym zawarte są informacje na ten temat

Z tego informatora (str 9, pkt 4) wcale nie wynika, że nie można. Piszą tylko, że jeśli zdajesz język pbcy ustny jako przedmiot dodatkowy i jest on taki sam jak ten obowiązkowy to musi być on zdany na poziomie rozszerzonym (co jest logiczne, bo przeciez nie mozemy zdac 2 razy podstawowego). Nie ma nic o tym, że jeśli ktoś wybierze pisemny rozsz to ustny też musi.
Nie potrafie odpowiedzieć na te pytanie (czy można zdawać język pisemny rozszerzony, a ustny tylko podstawowy) ani twierdząco, ani przecząco, ale z tego informatora to nie wynika.
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 18:06   #112
sideritis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate1991 Pokaż wiadomość
Z tego informatora (str 9, pkt 4) wcale nie wynika, że nie można. Piszą tylko, że jeśli zdajesz język pbcy ustny jako przedmiot dodatkowy i jest on taki sam jak ten obowiązkowy to musi być on zdany na poziomie rozszerzonym.
wyjaśnijcie mi, jak przedmiot może być jednocześnie dodatkowym i obowiązkowym? [zdawałam maturę w tym roku więc nie orientuję sie zbytnio w procedurach na rok 2010...]

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 20:09   #113
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Cytat:
Napisane przez sideritis Pokaż wiadomość
wyjaśnijcie mi, jak przedmiot może być jednocześnie dodatkowym i obowiązkowym? [zdawałam maturę w tym roku więc nie orientuję sie zbytnio w procedurach na rok 2010...]
To jest tak samo jak w tym roku ... obowiązkowy czyli ten 3 przedmiot, który trzabyło wybrać ja wybrałam np matme, którą tak btw zdałam (miałam poprawke) i dodatkowy to te 3, które można było wybrać i zdać tylko i wyłącznie na rozszerzeniu
Stary 2009-09-16, 21:56   #114
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate1991 Pokaż wiadomość
Z tego informatora (str 9, pkt 4) wcale nie wynika, że nie można. Piszą tylko, że jeśli zdajesz język pbcy ustny jako przedmiot dodatkowy i jest on taki sam jak ten obowiązkowy to musi być on zdany na poziomie rozszerzonym (co jest logiczne, bo przeciez nie mozemy zdac 2 razy podstawowego). Nie ma nic o tym, że jeśli ktoś wybierze pisemny rozsz to ustny też musi.
Nie potrafie odpowiedzieć na te pytanie (czy można zdawać język pisemny rozszerzony, a ustny tylko podstawowy) ani twierdząco, ani przecząco, ale z tego informatora to nie wynika.
Jestem pewna, że nie można
Zaraz poszukam odpowiedniego tekstu w informatorze swoją droga to jest ładnie wyjaśnione na deklaracji maturalnej...
Cytat:
Napisane przez sideritis Pokaż wiadomość
Przykładowo polski. Pierw zdajesz jako obowiązkowy P. A jak chcesz R, to musisz zdać jeszcze raz (tego samego dnia ) jako dodatkowy

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Również podpunkt 4:
Tylko na poziomie rozszerzonym:
język polski, matematyka, język obcy nowożytny – ten
sam, który wybrał w części obowiązkowej (ustny
i pisemny).

A strona 55:
3. Jeżeli zdający wybierze jako przedmiot dodatkowy ten sam język, który zdaje jako
przedmiot obowiązkowy, przystępuje do egzaminu w części ustnej i pisemnej
na poziomie rozszerzonym.
4. Egzamin z drugiego języka obcego nowożytnego wybranego jako przedmiot
dodatkowy, zdawany jest w części ustnej i pisemnej na poziomie podstawowym lub
rozszerzonym. Egzamin ustny i pisemny nie musi być zdawany na tym samym
poziomie.

Stary 2009-09-17, 17:31   #115
adorably
Rozeznanie

ale pogmatwali. chyba planują zwrot do formuły starej matury- tam jak się chcialo rozszerzenie to najpierw trzeba było zdać podstawę.

Stary 2009-09-17, 17:33   #116
confused women
Zakorzenienie

Dziś byłam w szkolnym sekretariacie z zapytaniem, czy można zdawać pisemny rozszerzony a ustny podstawowy i odpowiedziano mi, że prawdopodobnie TAK ale nie są pewni.. Cholera już teraz sama nie wiem, ale skoro twierdzicie, że nie można to pewnie macie rację.. Muszę się poważnie zastanowić nad tą moją maturą
Stary 2009-09-17, 17:36   #117
sideritis
Zakorzenienie

Diana, parodia, dzięki za info

straszne zakręcone to jest

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 20:46   #118
Mgiełka91
Zadomowienie

Byłam dziś na Salonie Maturzystów na Politechnice Łódzkiej, były tam wykłady na temat poszczególnych przedmiotów na maturze. No i na angielskim pani z CKE jasno powiedziała, że jeśli wybieramy przykładowo angielski jako język podstawowy i chcemy go również zdać na rozszerzeniu to trzeba i ustny i pisemny :rolleyes". A jeśli będzie to np. rosyjski, to można już wtedy wybrać sobie poziom. Niestety tak głupio pozmieniali od tego roku, nie wiem co za mundruś to wymyślił. Ale ja wychodzę z założenia, że ważne bym zdała pisemny rozszerzony dobrze, a ustny jak mi nie pójdzie dobrze, to nie ma co się przejmować, byle zdać na to 30%.

A ciekawa jestem czy jak się nie zda ustnego na roszerzeniu a zda pisemny to się to liczy na świadectwie mimo wszystko i uczelnie będą brały pod uwagę wynik z pisemnego czy będzie traktowane jako całość oblana(i ustny i pisemny rozszerzony)?
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 21:55   #119
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mgiełka91 Pokaż wiadomość
Byłam dziś na Salonie Maturzystów na Politechnice Łódzkiej, były tam wykłady na temat poszczególnych przedmiotów na maturze. No i na angielskim pani z CKE jasno powiedziała, że jeśli wybieramy przykładowo angielski jako język podstawowy i chcemy go również zdać na rozszerzeniu to trzeba i ustny i pisemny :rolleyes". A jeśli będzie to np. rosyjski, to można już wtedy wybrać sobie poziom. Niestety tak głupio pozmieniali od tego roku, nie wiem co za mundruś to wymyślił. Ale ja wychodzę z założenia, że ważne bym zdała pisemny rozszerzony dobrze, a ustny jak mi nie pójdzie dobrze, to nie ma co się przejmować, byle zdać na to 30%.

A ciekawa jestem czy jak się nie zda ustnego na roszerzeniu a zda pisemny to się to liczy na świadectwie mimo wszystko i uczelnie będą brały pod uwagę wynik z pisemnego czy będzie traktowane jako całość oblana(i ustny i pisemny rozszerzony)?
A te wykłady to tam wszystkie były takie mondre Byłam wczoraj na matmie, to nic więcej nie mówili, niż wiedzieliśmy. A o tym z językami tu co kawałek piszemy, od kwietnia bodajże już wiadomo

Wychodzę z takiego samego założenia. Chyba nie można nie zdać przedmiotu dodatkowego.

Stary 2009-09-18, 06:37   #120
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Cholera współczuje wam z tą maturą ... U nas było proste ... język obowiązkowy można było zdawać na różnych poziomach, al przedmioty dodatkowe już wszystkie musiały być na rozszerzeniu ...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości