|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: rozszerzony angielski matura 2010
Cytat:
Jeśli jako dodatkowy chcesz zdawać ten jeżyk, który zdajesz też jako obowiązkowy, to obie części musisz wziąć R. Jeśli jest to inny język - mogą być różne poziomy |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
Ja też zdaje angielski w tym roku
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dodatkowy weźmiesz inny niż obowiązkowy, to możesz przykładowo wziąć ustny P, a angielski R. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Ja mature chciałam zdawać językową ... polski angielski i niemiecki, ale się niestety nie dało ... na starej jeszcze można było, ta nowa to w ogóle jakaś porażka jak dla mnie .. .
![]()
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie chciałaś zdawać poziomy?Ja np zdaję polski P, niemiecki P i angielski obie części (?) R |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
Ja niemiecki chciałam zdawać jako dodatkowy obowiązkowy, albo na odwrót, angielski jako dodatkowy obowiązkowy a nie np matme czy WOS. A jeśli chciałam zdawać język to musiałam go wziąść jako dodatkowy nadobowiązkowy i zdać go na rozszerzeniu ....
Czyli byłoby tak polski ang matma i niemiecki na R A nie polski ang i niemiecki ...
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdajesz w tym roku szkolnym, prawda? To nie ma czegoś takiego jak "dodatkowy obowiązkowy". Obowiązkowe są tylko P z matmy, polskiego i obcego i tylko od nich zależy zdanie matury. ![]() A dodatkowe przedmioty możesz zdawać na jakim chcesz poziomie (oczywiście oprócz matmy, polskiego i tego języka, który zdawałaś jako obowiązkowy, bo z tych musisz wziąć R). Ja biorę angielski jako obowiązkowy, a potem - jako dodatkowy na R. Najprawdopodobniej. A niemiecki jako dodatkowy na P obie części. Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-09-13 o 12:51 |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Ja mature zdawałam w tym roku ... z polskiego angielskiego i matmy
wszystko na podstawie ... (Niestety noga mi się powineła na matmie więc o Ekonomii czy Zarządzaniu mogę zapomnieć w maju 2010 chcę ang poprawić i zdać go na R i matme zmieniam na gegre ale jeśli by się dało to zamiast zmieniać matme na gegrę wolałabym zmienić ją na niemiecki i zdawać tzw językową maturę ... Czyli j.polski j.angielski j.niemiecki ale w tym roku się tak nie dało i trzeba było wybrać coś z listy np matme, wos, biologie <--- przedmioty obowiązkowe a drugi język mogłam wybrać jako przedmiot 4 dodatkowy i zdać go na rozszeniu ... Mam nadzieje, że teraz jaśniej ... xD
"Jeśli słyszysz jakieś kłamstwo dostatecznie często, zaczynasz w nie wierzyć. " M.J. Edytowane przez DirtyDiana91 Czas edycji: 2009-09-13 o 13:00 |
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Zmylił mnie wiek...
A co to "matura językowa"? Bo nie słyszałam, a googlanie nie pomogło ![]() A więc zdajesz na warunkach matury 2010, tak? I angielski chcesz R, a niemiecki i polski P, tak? To przecież można tak zrobić
|
|
|
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
maturą językowa, czyli zdajesz same języki
< --- takie okreslenie z mojej szkoły (nie wiem czy w innych funkcjonuje ... No właśnie nie wiem na jakich zasadach będę poprawiać mature czy na zasadach z 2010 czy z 2009 ... ale wydaje mi się że na tych z 2009 i jednak matme będę musiała zmienić na gegre a nie na jakiś język ...a szkoda bo z niemieckiego jestem dużo lepsza nic z gegry czy w ogóle jakiś innego przedmiotu ...
"Jeśli słyszysz jakieś kłamstwo dostatecznie często, zaczynasz w nie wierzyć. " M.J. Edytowane przez DirtyDiana91 Czas edycji: 2009-09-13 o 13:09 |
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że nie musisz zdawać np matmy obowiązkowej, skoro poprawiasz, tylko te, które chcesz poprawić lub zdać dodatkowo
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
matme zmieniam na gegre bo w maju mi nie poszła i w sierpniu też nie ... w ogóle jakiś totalny kosmos był dlatego chce zmienić na jakiś inny przedmiot żeby nie męczyć się z tą matmą dłużej ... Mam nadzieje, że we wtorek sie dowiem w szkole wszystkiego ... Chociaż moja dyrektorka to takia picza, że masakra ... nienawidze jej ...
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Nie musisz zmieniać, wystarczy, że zdasz gegrę,dopiszą Ci do świadectwa ten przedmiot
![]() Najlepiej dowiedz się dokładnie, jak to wygląda od kogoś kompetentnego albo z cke
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ja również przymierzam się do matury rozszerzonej z angielskiego. Chodzę nawet do klasy filologicznej,gdzie czasem nawet uczę się języka biznesowego (uff) i wciąż nie mogę się zdecydować na repetytorium ![]() Krążę pomiędzy ,,Matura Companion'', a Oxfordem. Jednak na 100% sprawię sobie ,,Oxford Practice grammar", może i jest trochę drogie,ale na pewno warte swojej ceny, miałam kilka razy do czynienia z tą książeczką ![]() Pozdrawiam maturzystki!
|
|
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
My też pozdrawiamy z frontu
chyba też sobie kupię coś dodatkowego na gramatykę, bo tak jakoś w te 2 tygodnie zrobiłam sporo z tego co mam...a nawet się czegoś nauczyłam! DirtyDiana91 - na deklaracji dla poprawiających maturę w tym roku jest wyjaśnione co można a czego nie można zdawać. wejdź na stronę oke i ściągnij powinno Ci się rozjaśnić. na stronie oke sa na pewno te deklaracje, bo stamtąd drukowałam. nie wiem jak na cke.
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam te deklarację i troche mi to rozjaśniło, ale nie bardzo ... Dalej nie wiem czy matme moge zmienić na język niemiecki ... :/
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
szczerze mówiąc to ja nie wiem. ale wydaję mi się,że możesz, przecież ludzie zdają po 2 języki jak np. idą na lingwistykę stosowaną i tam 2 języki obce, nierzadko zdane obydwa na rozszerzeniu są normą. ale pewna nie jestem.
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Maturzystki 2010
Ja również przymierzam się do zdawania rozszerzonego angielskiego i prawdopodobnie jako jedyna w szkole.. Tylko wciąż nie jestem pewna jak to jest z tym angielskim ustnym, czy mógłby mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć? A więc na maturze chcę zdawać polski i matmę na podstawie oraz angielski na rozszerzeniu pisemnym a ustny na podstawie. Czy można tak zrobić? Naprawdę zaczynam się motać, bo zewsząd słyszę inne głosy..
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie potrafie odpowiedzieć na te pytanie (czy można zdawać język pisemny rozszerzony, a ustny tylko podstawowy) ani twierdząco, ani przecząco, ale z tego informatora to nie wynika. |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? [zdawałam maturę w tym roku więc nie orientuję sie zbytnio w procedurach na rok 2010...]
|
|
|
#113 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(miałam poprawke) i dodatkowy to te 3, które można było wybrać i zdać tylko i wyłącznie na rozszerzeniu
|
|
|
#114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaraz poszukam odpowiedniego tekstu w informatorze swoją droga to jest ładnie wyjaśnione na deklaracji maturalnej...Cytat:
) jako dodatkowy---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Również podpunkt 4: Tylko na poziomie rozszerzonym: język polski, matematyka, język obcy nowożytny – ten sam, który wybrał w części obowiązkowej (ustny i pisemny). A strona 55: 3. Jeżeli zdający wybierze jako przedmiot dodatkowy ten sam język, który zdaje jako przedmiot obowiązkowy, przystępuje do egzaminu w części ustnej i pisemnej na poziomie rozszerzonym. 4. Egzamin z drugiego języka obcego nowożytnego wybranego jako przedmiot dodatkowy, zdawany jest w części ustnej i pisemnej na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. Egzamin ustny i pisemny nie musi być zdawany na tym samym poziomie. |
||
|
|
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
ale pogmatwali. chyba planują zwrot do formuły starej matury- tam jak się chcialo rozszerzenie to najpierw trzeba było zdać podstawę.
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś byłam w szkolnym sekretariacie z zapytaniem, czy można zdawać pisemny rozszerzony a ustny podstawowy i odpowiedziano mi, że prawdopodobnie TAK ale nie są pewni..
Cholera już teraz sama nie wiem, ale skoro twierdzicie, że nie można to pewnie macie rację.. Muszę się poważnie zastanowić nad tą moją maturą
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Diana, parodia, dzięki za info
![]() straszne zakręcone to jest
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
Byłam dziś na Salonie Maturzystów na Politechnice Łódzkiej, były tam wykłady na temat poszczególnych przedmiotów na maturze. No i na angielskim pani z CKE jasno powiedziała, że jeśli wybieramy przykładowo angielski jako język podstawowy i chcemy go również zdać na rozszerzeniu to trzeba i ustny i pisemny :rolleyes". A jeśli będzie to np. rosyjski, to można już wtedy wybrać sobie poziom. Niestety tak głupio pozmieniali od tego roku, nie wiem co za mundruś to wymyślił. Ale ja wychodzę z założenia, że ważne bym zdała pisemny rozszerzony dobrze, a ustny jak mi nie pójdzie dobrze, to nie ma co się przejmować, byle zdać na to 30%.
A ciekawa jestem czy jak się nie zda ustnego na roszerzeniu a zda pisemny to się to liczy na świadectwie mimo wszystko i uczelnie będą brały pod uwagę wynik z pisemnego czy będzie traktowane jako całość oblana(i ustny i pisemny rozszerzony)? |
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam wczoraj na matmie, to nic więcej nie mówili, niż wiedzieliśmy. A o tym z językami tu co kawałek piszemy, od kwietnia bodajże już wiadomo ![]() Wychodzę z takiego samego założenia. Chyba nie można nie zdać przedmiotu dodatkowego. |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Cholera współczuje wam z tą maturą ... U nas było proste ... język obowiązkowy można było zdawać na różnych poziomach, al przedmioty dodatkowe już wszystkie musiały być na rozszerzeniu ...
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.

Jakie chciałaś zdawać poziomy?

) jako dodatkowy