Bananowa subkultura.... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-06, 22:36   #91
69love69
Zakorzenienie

Dot.: Bananowa subkultura....

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Ciuchy "Zara przyjdę, zara wracam" w Polsce mają status "lepszych". Bo w Wielkiej Brytanii to są "te tańsze sklepy, z których korzystają wszyscy" .

tak samo w hiszpani, z ktorej sieć pochodzi.dziwi mnie czemu tylko w polsce tak jest? ze niby zara taka exclusive, ktos zna logiczne wytlumaczenie?

Edytowane przez 69love69
Czas edycji: 2010-02-06 o 22:46
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 22:43   #92
rapifen
Zakorzenienie

Po wprowadzeniu euro w Hiszpanii wszystko bardzo zdrożało. I stało się ekskluzywniejsze.

Może to wytłumaczenie?:P

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 23:05   #93
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Po wprowadzeniu euro w Hiszpanii wszystko bardzo zdrożało. I stało się ekskluzywniejsze.

Skad taki pomysl ?

Pamietam, jak bylem, x juz w sumie lat temu w Hiszpanii, ojro juz bylo, fajki kosztowaly 2.30 i ogolnie ceny byly ludzkie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 23:06   #94
lotta6
Zakorzenienie

Cytat:
Z resztą ona chyba żyje w przeświadczeniu że biedne rodziny, to rodziny typu Rysiowie z Klanu gdzie wszyscy razem myją rączki i śpiewają pod noskiem, a na noc trójka dzieci w tym Maciuś śpią w jednym pokoju. Taka sielanka, bo bez pieniędzy świat jest piękniejszy
Ty to umiesz podsumowac
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 08:26   #95
eloi
Rozeznanie

Cytat:

Po pierwsze , to w Hiszpanii zara nie jest ekskluzywna ,to zdaje się w Polsce ktoś się upiera , że to Marka jest , więc ?
Po drugie : przykład Hiszpanii nietrafiony . Akurat moje własne porównanie cen pochodzące jeszcze z czasów peset ( zarobki, najem, transport , żywność , ubrania itp - stolica tego pięknego kraju ) na rok przed wprowadzeniem euro , i cen tego samego już po jego wprowadzeniu nie znalazły potwierdzenia Twojej tezy . Z czasem , owszem , ceny nieruchomości szczególnie oraz płac - rosły . Warto natomiast zauważyć , że u nas ceny towarów czy energii są już "zachodnie" , czasem płace w niektórych sektorach gospodarczych również , ale średnia krajowa brutto to tylko równowartość około 770 euro ( czyli do ręki około 580 euro ), najniższa krajowa brutto to w zeszłym roku było coś koło 290 euro ( do ręki około 230 euro ) . W Hiszpanii najniższa krajowa brutto to zdaje się coś około 630 euro - więc problem chyba nie leży w tej walucie .
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 11:37   #96
larva
Wtajemniczenie

W Polsce wszystko jest droższe, a zarobki są niższe. Rozmawiałam kiedyś z cudzoziemcem, facet z Holandii był i pytał mnie, jak my sobie radzimy, bo pensje na granicy ubóstwa, a ceny takie, że on 10 razy zastanawiał się, czy coś kupić.

A z czego to wynika? Hmmm... Bo Polska dziwnym krajem jest?
Koleżanka pracuje w zwyczajnym sklepie. Sweter kosztuje 80 zł, a ile z tego jest jego wartością? Po drodze ciuszek przechodzi przez ręce hurtowni, firmy transportowej, właściciela i każdy z nich zarabia.

Zdzieramy z siebie nawzajem.
Barany chodzą po ulicy, wystarczy je golić.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 15:07   #97
vanity__
Raczkowanie

jak zara jest exclusive to ciekawe jaki w takim razie jest jakiś ralph lauren czy coś.
vanity__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 15:11   #98
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce wszystko jest droższe, a zarobki są niższe. Rozmawiałam kiedyś z cudzoziemcem, facet z Holandii był i pytał mnie, jak my sobie radzimy, bo pensje na granicy ubóstwa, a ceny takie, że on 10 razy zastanawiał się, czy coś kupić.
Jak byłam na wymianie uczniowskiej w Holandii to ojciec dziewczynki chciał mi wcisnąć 100 euro na do widzenia (no właściwie to 1/3 polskiej pensji) bo był w szoku - ceny jak w europie, zarobki jak w... ale to tak nawiasem mówiąc. Generalnie on też był zafascynowany tym jak my sobie radzimy.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 15:39   #99
larva
Wtajemniczenie

Wobec cudzoziemców czuję się jak na jakimś ekstremalnym obozie przetrwania.

Ale otwieram gazetę - jak ubrać się za grosze?
Ceny: spódnica - 350 zł
szaliczek - 100 zł

Grosze.
Stary 2010-02-07, 15:52   #100
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość

A z czego to wynika? Hmmm... Bo Polska dziwnym krajem jest?
Koleżanka pracuje w zwyczajnym sklepie. Sweter kosztuje 80 zł, a ile z tego jest jego wartością? Po drodze ciuszek przechodzi przez ręce hurtowni, firmy transportowej, właściciela i każdy z nich zarabia.

Zdzieramy z siebie nawzajem.
Barany chodzą po ulicy, wystarczy je golić.
Dokladnie, sila nabywcza plac w Polsce jest tragiczna.
Warszawa jest tak droga jak Nowy Jork (nie pod wszystkimi wzgledami, ale dosyc zblizona...), pensje sa daleko daleko.

Zeby ten sweter kosztowal jescze to 80zl, to pol biedy, bo czesciej sa za 150 czy 199...

Cytat:
Napisane przez vanity__ Pokaż wiadomość
jak zara jest exclusive to ciekawe jaki w takim razie jest jakiś ralph lauren czy coś.
O RL to pewnie nawet wiekszosc osob nie slyszala

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 16:08   #101
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Warszawa jest tak droga jak Nowy Jork (nie pod wszystkimi wzgledami, ale dosyc zblizona...), pensje sa daleko daleko.
Byłam ostatnio w urzędzie dzielnicowym (Warszawa Śródmieście), żeby dowiedzieć się, czemu mam płacić kilka tysięcy w skali roku na rzecz gruntów za mieszkanie 40m + miejsce postojowe. Pan uprzejmie mnie poinformował, że jak ma się pieniążki na mieszkanie w Śródmieściu, to ma się i na zapłacenie tych kilku tysięcy.. A z Śródmieścia mają teraz podobno zrobić drugi Manhattan

Cytat:
O RL to pewnie nawet wiekszosc osob nie slyszala
W takim razie ja jestem w mniejszości

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 16:11   #102
69love69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mademoiselle jeanne Pokaż wiadomość
Byłam ostatnio w urzędzie dzielnicowym (Warszawa Śródmieście), żeby dowiedzieć się, czemu mam płacić kilka tysięcy w skali roku na rzecz gruntów za mieszkanie 40m + miejsce postojowe. Pan uprzejmie mnie poinformował, że jak ma się pieniążki na mieszkanie w Śródmieściu, to ma się i na zapłacenie tych kilku tysięcy.. A z Śródmieścia mają teraz podobno zrobić drugi Manhattan

W takim razie ja jestem w mniejszości

ja też ;p
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 18:25   #103
larva
Wtajemniczenie

Pochwalę się - też jestem w tej mniejszości
Stary 2014-03-01, 11:19   #104
zimorodek1321
Przyczajenie

W Hiszpanii ostatnimi czasy też wcale nie jest tak różowo, pewnie i tak lepiej niż u nas, ale moja znajoma ostatnio wróciła do Polski, bo pomimo wyższego wykształcenia (socjologia) ciężko jej było znaleźć pracę, a życie w Hiszpanii do najtańszych wcale nie należy. Wprawdzie mieszkała na prowincji, ale jednak. Już nie mówiąc o tym, że odkąd w Hiszpanii pojawił się kryzys jest sporo zamieszek, ulicznych akcji i tego typu rzeczy, o których media praktycznie w ogóle nie mówią. U nas przynajmniej jest spokojnie.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości