|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bananowa subkultura....
Cytat:
tak samo w hiszpani, z ktorej sieć pochodzi.dziwi mnie czemu tylko w polsce tak jest? ze niby zara taka exclusive, ktos zna logiczne wytlumaczenie? Edytowane przez 69love69 Czas edycji: 2010-02-06 o 22:46 |
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Po wprowadzeniu euro w Hiszpanii wszystko bardzo zdrożało. I stało się ekskluzywniejsze.
Może to wytłumaczenie?:P
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Pamietam, jak bylem, x juz w sumie lat temu w Hiszpanii, ojro juz bylo, fajki kosztowaly 2.30 i ogolnie ceny byly ludzkie
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Po drugie : przykład Hiszpanii nietrafiony . Akurat moje własne porównanie cen pochodzące jeszcze z czasów peset ( zarobki, najem, transport , żywność , ubrania itp - stolica tego pięknego kraju ) na rok przed wprowadzeniem euro , i cen tego samego już po jego wprowadzeniu nie znalazły potwierdzenia Twojej tezy . Z czasem , owszem , ceny nieruchomości szczególnie oraz płac - rosły . Warto natomiast zauważyć , że u nas ceny towarów czy energii są już "zachodnie" , czasem płace w niektórych sektorach gospodarczych również , ale średnia krajowa brutto to tylko równowartość około 770 euro ( czyli do ręki około 580 euro ), najniższa krajowa brutto to w zeszłym roku było coś koło 290 euro ( do ręki około 230 euro ) . W Hiszpanii najniższa krajowa brutto to zdaje się coś około 630 euro - więc problem chyba nie leży w tej walucie .
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
W Polsce wszystko jest droższe, a zarobki są niższe. Rozmawiałam kiedyś z cudzoziemcem, facet z Holandii był i pytał mnie, jak my sobie radzimy, bo pensje na granicy ubóstwa, a ceny takie, że on 10 razy zastanawiał się, czy coś kupić.
A z czego to wynika? Hmmm... Bo Polska dziwnym krajem jest? Koleżanka pracuje w zwyczajnym sklepie. Sweter kosztuje 80 zł, a ile z tego jest jego wartością? Po drodze ciuszek przechodzi przez ręce hurtowni, firmy transportowej, właściciela i każdy z nich zarabia. Zdzieramy z siebie nawzajem. Barany chodzą po ulicy, wystarczy je golić. |
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
jak zara jest exclusive to ciekawe jaki w takim razie jest jakiś ralph lauren czy coś.
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to tak nawiasem mówiąc. Generalnie on też był zafascynowany tym jak my sobie radzimy.
|
|
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
Wobec cudzoziemców czuję się jak na jakimś ekstremalnym obozie przetrwania.
Ale otwieram gazetę - jak ubrać się za grosze? Ceny: spódnica - 350 zł szaliczek - 100 zł Grosze. |
|
|
|
|
#100 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warszawa jest tak droga jak Nowy Jork (nie pod wszystkimi wzgledami, ale dosyc zblizona...), pensje sa daleko daleko. Zeby ten sweter kosztowal jescze to 80zl, to pol biedy, bo czesciej sa za 150 czy 199... Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#101 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z Śródmieścia mają teraz podobno zrobić drugi Manhattan ![]() Cytat:
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też ;p |
|
|
|
|
|
#103 |
|
Wtajemniczenie
|
Pochwalę się - też jestem w tej mniejszości
|
|
|
|
|
#104 |
|
Przyczajenie
|
W Hiszpanii ostatnimi czasy też wcale nie jest tak różowo, pewnie i tak lepiej niż u nas, ale moja znajoma ostatnio wróciła do Polski, bo pomimo wyższego wykształcenia (socjologia) ciężko jej było znaleźć pracę, a życie w Hiszpanii do najtańszych wcale nie należy. Wprawdzie mieszkała na prowincji, ale jednak. Już nie mówiąc o tym, że odkąd w Hiszpanii pojawił się kryzys jest sporo zamieszek, ulicznych akcji i tego typu rzeczy, o których media praktycznie w ogóle nie mówią. U nas przynajmniej jest spokojnie.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

.

? 
.

A z Śródmieścia mają teraz podobno zrobić drugi Manhattan