![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Wiesz co, ja po pierwszym roku próbowałam się dostać na staż do korporacji i chcieli mnie. Owszem, mówili, że mało umiem (na pierwszym roku miałam tylko C, uczyłam się sama w wakacje innych rzeczy, ale imponująco to moje CV nie wyglądało), ale przekonał ich mój angielski, mam certyfikaty potwierdzające jego znajomość, poza tym, przeprowadzili ze mną rozmowę w tym języku i stwierdzili, że znam go lepiej niż ich inżynierowie, a w programowanie będą mnie wdrażać. Także da się. Koniec końców nie przyjęłam tej oferty, ze względów osobistych, ale jeśli jesteś zainteresowana, to napisz na PW, napiszę Ci więcej na temat tego, jak to wszystko wyglądało
![]()
![]() |
#92 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Kobiety informatyczki/programistki
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że mi pomożecie- potrzebuje programu do obróbki klipartów wektorowych ale nie mam bladego pojęcia jaki to jest program
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;38019565]Dziewczyny mam pytanie. Właśnie sama jestem na pierwszym roku informatyki. Mówicie żeby po pierwszym roku starać się o staż związany z programowaniem, tylko zastanawiam się jak. W pierwszym semestrze jest tylko C(teraz w tym się raczej nie programuje), a w drugim programowanie obiektowe(java i c++). Wątpie żeby jakikolwiek pracodawca chciał kogoś na staż z tak małą wiedzą. Jak będzie miał do wyboru kogoś po trzecim roku i po pierwszym to wiadomo że wybierze kogoś po trzecim.[/QUOTE]
A byłabyś skłonna pójść na staż za darmo? Osobiście uważam, że za pracę nalezy się płaca. Nawet jeśli ta praca jest niewielka, a płaca symboliczna. Ale realia są takie, że często praca takiego studenta jest niewiele warta, a jednocześnie wymaga on opieki - wyszukania mu zadań na odpowiednim poziomie, wytłumaczenia, sprawdzenia, a często jeszcze poprawienia, gdy student już w firmie nie pracuje, a kwiatki po nim zostają. Dlatego też nie można przesadzać z oczekiwaniami, a jeśli komuś na stażu zależy (to jest doświadczenie, które później będzie procentować, chociażby przy szukaniu pierwszej pracy), to warto zaoferować pracę nawet i za darmo. Myślę, że warto, byś popytała w różnych firmach - i w dużych i w małych. Nie czekaj na ogłoszenia o pracy dla studenta, ale sama pochodź po firmach i zaoferuj swoją pracę. Powiedz, że jesteś gotowa pracować nawet i za darmo, albo np. że pierwszy m-c za darmo, a później niech firma zadecyduje, czy chce Cię zatrzymać za jakąś skromną pensję, czy nie. Powiedz też, że jesteś świadoma, że niewiele umiesz, ale bardzo zależy Ci na zdobywaniu doświadczenia i nauce, i że jesteś skłonna podejmować sie różnych zadań w ramach projektów, nie tylko programowania. Wykaż w rozmowie, że możesz się przydać - do wyklikania jakichś formatek ekranowych (nawet jeśli nie miałaś tego na studiach, to jest to banalne), do pracy nad dokumentacją, do testów... W różnych firmach testy różnie wygladają, ale akurat u mnie często testują osoby z przygotowaniem programistycznym i naprawdę wykorzystują tą wiedzę. ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Dodam jeszcze, że możesz starać sie też - w porozumieniu z pracodawcą - o staż z urzędu pracy. Wówczas pracodawca nic nie płaci, a kasę wypłaca Ci urząd pracy. Poszperaj w necie lub podpytaj w urzędzie pracy, jak to wygląda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jest realne, ale trudne i wymaga dużo pracy by uczyć się rzeczy, których jeszcze na studiach nie było. (pamietam ile stresu ja miałam gdy szlam do pracy jako programista na początku studiów) Ale opłaca się! a co do bycia testerem również masz rację, to tez na pewno jakoś rozwija a później można próbować awansować na stanowisko programisty. ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A o tym stażu z urzędu to niestety: "Studenci studiów dziennych nie mogą ubiegać się o staż z urzędu." Odezwę się jeszcze do Was jak już skończę ten pierwszy rok ![]() ![]() Pamiętam jeszcze jak w pierwszej klasie liceum zapytali się mnie co ja robię na kółku informatycznym, a na koniec wyszło, że lepiej zdałam maturę z informatyki rozsz od kolegów chodzących na te same kółko(98%). Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2012-12-09 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;38043288](...) Na pewno bym wolała pracować nawet za darmo robić jakieś proste rzeczy co pomoże mi się potem rozwinąć zawodowo niż w jakiejś wakacyjnej pracy typu kelnerka sklep itp. Teraz czasem prowadzę jakieś zajęcia z c++(podstawy podstaw) dla gimnazjalistów. (...)
Pamiętam jeszcze jak w pierwszej klasie liceum zapytali się mnie co ja robię na kółku informatycznym, a na koniec wyszło, że lepiej zdałam maturę z informatyki rozsz od kolegów chodzących na te same kółko(98%).[/QUOTE] Czyli jednak umiesz coś więcej niż C z I roku studiów ![]() O pracy typu kelnerka w ogóle zapomnij. Szkoda czasu! W tym zawodzie liczy się przede wszystkim doświadczenie oraz to, czym możesz się wykazać - także przynależność do różnych klubów, bo świadczy o tym, że pasjonujesz się IT, a nie tylko zaliczasz semestry. Same studia nie znaczą nic. Musisz konsekwentnie nad tym doświadczeniem pracować. Pisałam Ci, żebyś nie odrzucała roli testera - ale nie mam na myśli "działu testów", tylko zespoły mieszane, gdzie testerzy i programiści pracują przy jednym biurku. Najlepiej, jakbyś znalazła firmę, w której stosuje się Scrum. W Scrumie role są plynne - jak się pojawią zadania programistyczne na Twoją miarę, to będziesz mogła je dostać. Poza tym w Scrumie byłabyś na bieżąco ze wszystkim, co się dzieje w projekcie. Na pewno mogłabyś sie dużo więcej nauczyć, niż w standardowym zespole. Tylko uważaj, aby nie zostać zaszufladkowana do roli testera, bo później b. cieżko awansować do roli programisty. W takiej sytuacji, w pewnym momencie trzeba postawić ultimatum, albo poszukać nowej firmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
SdC, ja nie umniejszam. Znam bardzo dobrych testerów, których b. b. cenię i których zarobki nie odbiegają nawet specjalnie od zarobków programistów (chociaż to rzadko sie zdarza). Jeśli jednak jej marzy się kariera programistki, to - zakładając, że to marzenie nie minie - raczej nie będzie sie czuła spełniona, jeśli po kilku latach nadal będzie testerem, z każdym rokiem z coraz mniejszymi perspektywami na zmianę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Na razie uczę się tworzenia stron i programowania, ale mam nadzieję kiedyś na tym zarabiać na życie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() My mamy robić programy na spoju (taka platforma dla programistów) i jakby jeden koleś nie wrzucał zadań, to by chyba większość miała problem, może z 6 osób na cały rok robi to samemu. Komuś udało się zostać dobrym programistą spotykając się z tym dopiero na studiach, czy może jak się nie zaczęło wcześniej jest juz się na straconej pozycji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
smerfna, brzmi, jakbyś pisała o mnie
![]() ![]() ![]() polecam szukać na forum przykładów danych testowych dla poszczególnych zadań, pomagają wyłapać, gdzie czai się bug ![]() a co do zadań kolegi, to lepiej brać je jako inspirację, albo przynajmniej nazwy zmiennych zmienić, bo SPOJ ma system antyplagiatowy i jeśli wykryje zbieżność, to prowadzący dostaje wiadomość o plagiacie i można później mieć problemy.
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
oo
![]() Po świętach mamy zrobić 2 programy samodzielnie na ocenę i już się boję.. Inna sprawa, że wykłady mamy w C, ćwiczenie w c++, egzamin niby w C... C++ ogarniam, lepiej mi się pisze.. ale jeśli egzamin ma być faktycznie w samym C to leżę.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Tak na dobrą sprawę, to poza początkami, nikt nam niczego nie tłumaczył. Jasne, jak się zgłosisz na laborce, albo podejdziesz na konsultacje, to na konkretne pytanie uzyskasz odpowiedź, ale poza tym, to tyle, co na wykładzie, czyli raczej tłumaczenie mechanizmów, niż konkretnych zadań. Ma to sens w dłuższej perspektywie, ale na początku jest strasznie trudno, wiadomo.
Jakbyś miała jakieś pytania, to mogę na PW podać Ci mojego maila, chętnie pomogę, jeśli będę umiała ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
witam, zgłaszam sie jako kolejna kobieta informatyczka - już nie programistka, ale wciąż w branży IT
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
Kocie, kojarzę z wątku postcrossingowego, że mieszkasz w Szwecji, mogłabyś napisać, jak tam wygląda rynek pracy w IT z perspektywy imigranta?
![]()
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
nie za bardzo mogę napisać bo ja nie musiałam szukać pracy - przeniosłam się w obrębie firmy z Polski do Szwecji i właściwie nie za bardzo orientuję się. Ale z tego co wiem, to chociażby moje miejsce pracy oferuje wiele różnych stanowisk, począwszy od programistów, przez system i business analityków, project managerów, różnego rodzaju team leaderów, architektów... prawie codziennie są nowe ogłoszenia i jest w czym wybierać, pod warunkiem oczywiście posiadania dobrego wykształcenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;38019565]Dziewczyny mam pytanie. Właśnie sama jestem na pierwszym roku informatyki. Mówicie żeby po pierwszym roku starać się o staż związany z programowaniem, tylko zastanawiam się jak. W pierwszym semestrze jest tylko C(teraz w tym się raczej nie programuje), a w drugim programowanie obiektowe(java i c++). Wątpie żeby jakikolwiek pracodawca chciał kogoś na staż z tak małą wiedzą. Jak będzie miał do wyboru kogoś po trzecim roku i po pierwszym to wiadomo że wybierze kogoś po trzecim.[/QUOTE]
Szukałam praktyk po drugim roku elektroniki - ze znajomością c i c++ i nie dało rady (chociaż znalazłam bezpłatne). Osoby po drugim roku informatyki (mieli dodatkowo javę, podstawy baz danych) nie miały problemu ![]() Jestem na trzecim roku elektroniki, w połowie drugiego zrozumiałam, że jednak zdecydowanie bardziej ciągnie mnie do informatyki ![]() I chcę być informatykiem, najlepiej programistą. Trzymam się z dala od słów informatyczka, programistka, a już tym bardziej inżynierka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3840928 6]nie za bardzo mogę napisać bo ja nie musiałam szukać pracy - przeniosłam się w obrębie firmy z Polski do Szwecji i właściwie nie za bardzo orientuję się. Ale z tego co wiem, to chociażby moje miejsce pracy oferuje wiele różnych stanowisk, począwszy od programistów, przez system i business analityków, project managerów, różnego rodzaju team leaderów, architektów... prawie codziennie są nowe ogłoszenia i jest w czym wybierać, pod warunkiem oczywiście posiadania dobrego wykształcenia
![]() Dzięki ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
drugi kierunek wg mnie ma sens, nawet z nauk pokrewnych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;38410514]Ale sądzisz, że drugi kierunek ma sens? Elektronika jest pokrewna do informatyki, a programowanie to przede wszystkim praca własna. Na studiach najczęściej spotkasz się z ludźmi programującymi akademicko, a nie zawodowo - czyli wiadomo o co chodzi. Może lepiej magisterskie zrobić z informatyki?[/QUOTE]
Po dokładnym przeanalizowaniu programów - zdecydowanie tak. Podobieństwa w nich skończyły się na trzecim semestrze. Programowanie akademickie daje moim zdaniem solidne podstawy to tego zawodowego ![]() Poza tym nie wiem, czy w ogóle będę kontynuować magisterskie z elektroniki, jeśli już to zdecydowanie w kierunku telekomunikacji (pełna nazwa pierwszego kierunku to elektronika i telekomunikacja, a na magisterce większość zajęć to elektiwy, możemy sami wybrać w czym się chcemy specjalizować.) [1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3841097 1]drugi kierunek wg mnie ma sens, nawet z nauk pokrewnych ![]() ![]() Dokładnie. Poza tym nie ukrywam, że przekonało mnie, że dużo zajęć się pokrywa (na elektronice mam bardzo dużo godzin i nie byłoby możliwe studiować drugi taki czasochłonny kierunek). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3841097 1]drugi kierunek wg mnie ma sens, nawet z nauk pokrewnych
![]() ![]() Pomogło Ci to dużo? Ja właśnie teraz studiuje infomatykę i matematykę(matematyczne metody informatyki), ale na matmę poszłam tylko ze względu na zamawiane stypendium tzw zastanawiam się czy dalej ją kontynuować jak semestr się skończy. Przeglądałam plan studiów i przedmioty informatyczne będę sobie mogła przepisać i zostaną typu analiza matematyczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
kqq bylo mi latwiej, np z algorytmami, z podstawami programowania (nie z samymi jezykami), z relacyjnymi bazami danych, no i ogolnie chyba w wyrobieniu nawyku analitycznego myslenia i uzywania glowy a nie wkuwania na pamiec
![]() dodatkowo w przedmiotach nieinformatycznych, ktore jednak byly w programie nauczania informatyki np elektronika, fizyka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny, i ja się dołącze do tego forum
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
Oj, nie. Akademiccy programiści to zło - wpajanie złych wyników, przyzwyczajanie do kiepskiego stylu (niczym z podręcznika do c++ z biedronki), brak znajomości ze stosowanymi wzorcami, konwencjami i narzędziami...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
tja, a programisci samoucy to dopiero sa fajni, a zwlaszcza bledy ktore robia, odwalaja takie glupoty ze programista akademicki jakby sie bardzo postaral czegos takiego by nie wymyslil
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tym bardziej że z tego co się orientuje na większości uczelni na informatyce ma się tylko podstawy języków programowania, resztę i tak musisz pojąc sam. A już języków, dzięki którym projektujesz strony, to już w ogóle nie uraczysz, więc zostaje samodzielna nauka ![]() Tak samo jak drupala, joomli i wielu wielu innych programów i zaawansowanego tworzenia w językach ![]() To umniejsza samoukom, że nie mają dyplomu albo nauczyli się tego sami? ![]() btw na połowie ogłoszeń dotyczących pracy programisty czy java developera itd. itp. nawet nei chcą wykształcenia ani doświadczenia ![]() Edytowane przez 201703081551 Czas edycji: 2013-01-18 o 17:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.