|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mity i Sterotypy Fitnessowe
w ogole nie rozumiem tych zachwytow nad stepperem. Ja go nienawidze i w sumie to nawet nie wiem, co mam na nim robic. Ile razy na tym czyms nie stane, to nie kumam, co mi ma ten ruch niby dawac .Orbitrek jest tysiac razy lepszy jesli juz mowa o "udziwnionych" sprzetach...
![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale te wszystkie steppery czy agrafki to naciąganie ludzi na zakup kolejnej cud-pierdołki.
![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Na stepperze interwały porządne i tak ci nie wyjdą. Lepiej po prostu biegać w miejscu. I taniej.
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Chodzi o ukad rąk, jeśli maszyna ma ruchome rękojeści. Cała sztuka polega na tym żeby one też pracowały a nie tylko opierały się na rękojeściach - "ruszać się" będą w obu przypadkach, ale w drugim ruch wywołany będzie tylko i wyłącznie pracą nóg. A mniej mięśni zaangażowanych w ćwiczenie to mniejsza intensywność (nie prędkość)
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Zacznijmy moze od tego, ze to malo naturalny ruch i bardzo obciaza stawy, nieproporcjonalnie do "zyskow"; np bieganie jest bardziej naturalne i wydajniejsze, jest tez cala masa cwiczen tego typu ktore mozna wykonywac w domu, potrzebna jedynie podloga, np wykopy, wypachy, wykroki, przysiady, pajacyk (choc pajacykow tez nie polecam)
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do ćwiczeń które polecasz to tak, są super i powinno się je wykonywać ale wykopy, przysiady czy wykroki to nie aeroby.... Interwałów tym nie zrobisz, co najwyżej TABATĘ (ale tej nie poleca się na przykład osobom początkującym)
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, ze nie zrobisz interwalow, ale to sa dobre cwiczenia. Wiekszosci zalezy na ujedrnieniu i/lub spaleniu i takie cwiczenia sa na to najlepsze
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do bieżni - nie każdy ma dostęp. Jeśli ćwiczenia są takie bardziej rekreacyjno - dietetyczne, to i na asfalcie można biegać. Ale jak się ktoś do maratonu przygotowuje to średnio... ![]() A co do tych najlepszych ćwiczeń to absolutna racja, ja bym jeszcze dołożyła do tych wykroków i przysiadów hantelki w łapki i wtedy już miodzio totalne!
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
To ja jeszcze poproszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie, czy to się w ogóle da, żeby zgubić tłuszczyk i jednocześnie zarysować sobie ładnie mięśnie
![]() Szczerze mówiąc, nieco się już pogubiłam w tej kwestii ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
- celem ujemnego bilansu jest spalenie tłuszczu. Najlepiej do tego celu nadają się ćwiczenia siłowe WSPOMAGANE aerobowymi. Dlaczego? bo po siłowych organizm ma czasowo przyspieszony metabolizm. Ten efekt po aerobowych jest bardzo krótki (do 2h maksimum) a przy siłowych może trwać nawet kilkanaście godzin. - nie ma zasady ogólnej typu "ten wysiłek bardziej pali mięśnie niż tamten". Przyjmuje się że siłowy pali mniej, bo z reguły trwa krócej (jako że jest bardziej intensywny). Jeśli biegasz 20 minut, to sobie mięśnia za dużo nie popalisz. Ale jeśli biegasz godzinę, to już inna sprawa. - warunkiem niezbędnym przy KAŻDYM rodzaju ćwiczeń jest jedzenie węglowodanów i białek (bez tłuszczy) przed i po treningu. Jeśli przed ćwiczeniem zjesz np. gotowaną pierś z kurczaka i ryż brązowy a po ćwczeniu albo ten sam posiłek albo zamiast ryżu owoc to zapobiegniesz paleniu mięśni. Bilans dodatni nie jest potrzebny, chodzi po prostu o uzupełnienie glikogenu (a ten jest tylko w węglowodanach). Uzupełnić nie oznacza wcale "przyjmować w nadmiarze". Czy to wyjaśnia sprawę? A co do palenia tłuszczyku przy jednoczesnym zarysowaniu mięśni. Oczywiście że się da. Jest kolosalna różnica między zarysowaniem mięśni a ich rozrostem. Do rozrostu potrzeba po pierwsze dodatkowego bilansu kalorycznego, po drugie umiejętnie dobranych ćwiczeń a po trzecie testosteronu. Do zarysowania potrzeba jedynie zrzucić warstwę tłuszczyku który na mięsniach zalega. One po zbiciu tłuszczu nie są większe, tylko lepiej widoczne (przez co optycznie mogą wydawać się większe)
Odliczanie do 19.09.2014! Edytowane przez majkas Czas edycji: 2010-02-28 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
No już troszkę mi się rozjaśniło
![]() ![]() ![]()
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2010-02-28 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ponawiam prośbę (do: Wyrak. o odpowiedzi na moje pytania.) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, ja tam zadnym specjalista nie jestem
![]() Wiesz, na czczo masz malo tego glikogenu, co organizm ma spalac? A to, ze ogranizm od razu nie spala tluszczu to chyba sama wiesz. Logiczne ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Co dla mnie logiczne to dla specjalistow byc nie musi ... Ja (b.zaluje) edukacje chemii/ biologii skonczylam na etapie 2-giej liceum i to w programie podstawowym.
Slyszalam ze spalanie bialek jest dla organizmu ostatecznoscia (pomijajac ciala ketonowe), a wydawalo mi sie ze przez noc organizm sobie tego glikogenu zdazy spowrotem zsyntetyzowac. Dlatego pytam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
No a gdyby polaczyc spalanie z budowaniem? Slyszales o cyklicznej diecie ketogenicznej? http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=868
Zaznaczam, ze nie twierdze, ze jest dla kazdego, a sam artykul warto przeczytac. Edytowane przez TLU Czas edycji: 2010-03-16 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Gdzies dyskutowalem o tym tu na forum
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
hej. słuchajcie ja już zgłupiałam. czytam od jakiegos czasu o różnych cwiczeniach i wymysliłam coś takiego. Mianowicie.....chciałabym schudnąć tak 3 kilo zeby wrócic do swojej poprzedniej wagi i zaczełam chodzic na fitness 3 razyw tygodniu. na BPU. ale zauważyłam ze tam tylko ładnie sie rzeźbi ciało ale o schudnięciu nie ma mowy. a wszyscy mi mówili, ze super na pewno schudnę. ychy..........jasne.
przeczytałam później na necie, ze trzeba cwiczyć aerobowo czyli np. na rowerku. wiec w 4 poprzenie dni jeżdze sobie na rowerku w domu przez godzinę. wieczorem. i pytanie moje jest takie czy tego nie jest za duzo? czy nie powinnam odpocząć i robić coś z ciałem co drugi dzien? i wogole czy to jest męczace dla organizmu.... bo ja szczerze mówiąc to po tym fitnessie nie jestem super zmeczona i też nie jem później na wieczór. a Wy tu piszecie ze jesć trzeba po cwiczeniach. wiec sama już nie wiem. moze to trochę chaotyczne co pisze bo tak nas szybko. bardzo prosze o odpowiedz szczególnie tych doświadczonych. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Hej mam pytanie
![]() Jeżeli nie to jak mogę je łączyć?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Napisane przez qazwsxedc456
![]() zaczełam chodzic na fitness 3 razyw tygodniu. na BPU. ale zauważyłam ze tam tylko ładnie sie rzeźbi ciało ale o schudnięciu nie ma mowy. - jeśli widzisz rzeźbę to raczej tłuszczyk powoli spada. Mierzysz się czy tylko ważysz? Ile masz wzrostu a ile wagi? Może tłuszcz leci a mięśnia przybiera? mam 167 i ważę ok 53. ale waga mi strasznie skacze odkąd ćwicze(1,5 miesiaca) wiec sama nie wiem ile waże. mam wahania ok 4 kilo. a nogi mi na początku bardzo puchły i też nie wiem czy z przeciążenia czy co. staram sie pic duzo zeby wody nie zatrzymywac. . wiec w 4 poprzenie dni jeżdze sobie na rowerku w domu przez godzinę. wieczorem. i pytanie moje jest takie czy tego nie jest za duzo? . - zrób sobie jeden dzień "nic nie robienia" w tygodniu. Cała reszta ok bo ja szczerze mówiąc to po tym fitnessie nie jestem super zmeczona i też nie jem później na wieczór. - powinnaś po treningu BPU uzupełnić i białka i węglowodany (ciemny makaron, dziki ryż, nawet owoc byłby ok, do tego jakiś gotowany kurak albo twaróg). Po rowerze raczej węglowodanów nie musisz, no chyba że jeździsz szybko i na w miare dużym obciążeniu i jeszcze najlepiej o której cwiczyć na tym rowerze? bo ja mam czas wieczorami głównie ok 20. czy taka pora jest ok? - każda pora jest ok o ile masz potem czas na jakiś posiłek, minimum 1h przed snem. jeżdzę na małym obciążeniu. tętno ok 130. wyliczyłam ze takie najlepsze dla mnie. i teraz nie wiem.... czyli jezeli na małym obciążeniu to tylko białka po rowerku tak? myslałam, ze przed snem to gdzieś ze 4 godziny jesc nie mozna. ja od ok 18 już nie jem. bardzo Ci dziekuję za odpowiedz. ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- przepraszam zapomniałam napisac, że ten tekst wyżej jest do Majkas. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Hej.
Może zaczne tak: a owszem, najprościej mówiąc, w dużym uogólnieniu: ujemny bilans- katabolizm, dodatni- anabolizm. Tak powinno byc w warunkach 100% zdrowia. Ale jak wiemy, nie mozna odniesc tego do kazdego. Endokrynologia skaplikowana jest, wie kazdy. Organizm tez jest sprytny i nie traktowalabym go jako jeden garnek, do ktorego wrzucamy wszystko co mamy pod ręką, a wyjdzie albo (+) albo (-). Cześć pacjentow na ujemny bilans reaguje dobrze i chudnie, zas czesc sie przystosowuje w przeciągu paru dni i z odchudzania nici. Gdyby wszystko bylo takie proste, otylosc bylaby bardzo prosta w leczeniu ![]() Takie sa obserwacje na dzień dzisiejszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
Wiem, ze to pewnie głupie pytanie
![]() I co w takim wypadku byłoby lepsze - a6w czy 8 min abs?
♥ Edytowane przez rare bird Czas edycji: 2010-03-27 o 08:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Otyłość jest prosta w leczeniu, tylko mało kto ją leczy.
A ci co ją leczą i nie mogą wyjść, zazwyczaj mają całą masę też innych problemów zdrowotnych i dlatego tak ciężko z tym idzie, ale co za tym - wyjątki potwierdzają regułę.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.