![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: czy 30 + może podobac sie duzo młodszym?
[QUOTE=hahajacha;17888311]
Wszyscy krzyczą 30-40 to młodość a do parcy przyjmą z wyboru prędzej 20-kę. Na porodówce napisali mi w karcie po 30-tce "stara pierworódka", umów się oficjalnie z 20-to latkiem uuuuuuuuu i niech cię potem dorwie jego matka będą wołać zgorszeni z taką starą babą hahaha . Pamiętacie 40-to latka Karwowskiego. Patrzyłeśmy na niego jak na dziadora nie na obiekt seksualny!!! Bo był już dziadorem. Mój mąz ma 40-tkę młodzik na naszej klasie już jego 3 kumpli ma fotki swoich wnuków. Umówmy się 30-tka to ostatnie podrygi młodości. Ja wiem jedno 30-tka jak nikt inny potrafi kipić zmysłowością i jeżeli ktoś młodszy nawet o 10-11 lat chce z nią zaszaleć to należy z nim zaszaleć o ile można ![]() ???? no nie mogę--- ok jak skończysz 50 lat to ciekawe co powiesz o dziewczynie 30 letniej,, co za bzdury, ja mam 29 lat i każdy mnie przyjmie do pracy to po 1, bo liczy się wykształcenie i podejście, może gorzej z 40 latkami i pracą ale nie 30 letnią kobietą no to już napisałaś głupote, ja także nie mam dzieci i w najbliższym czasie nie zamierzam mieć i jakby mi ktoś napisał na karcie stara pierworódka to bym chyba ze śmiechu padła-- proszę cię nie pisz głupot, bo w tych czasach wiele kobiet rodzi po 30 tce chyba że pochodzisz z małej miejscowości i tam już 23 latka to stara panna, w dużych miastach tak nie ma. Mam przyjaciółkę 50 letnią która się świetnie trzyma i sypia czasami z 25 latkami i co???? a ja mając 29 lat wyglądam jak małolata i wiele kolesi gówniarzy na mnie leci i co?? więc nie oceniaj proszę wszystkich 30stek, poza tym nie trzeba marzyć o młodym facecie--wystarczy jak zadbasz o siebie tak jak moja przyjaciółka to każdy facet poleci gwarantuje ci, a ja tak masz racje nie czuje się gotowa na dziecko nie chce sobie spaprać życia, nie mam ochoty wysłuchiwać darcia oraz latać i zapierdzielać wokół dzieciaka i mężusia, wole spędzić życie w spokoju i podróżować po świecie, bo ja nie wiem skąd ten chory nakaz-- musisz mieć dzieci musisz mieć męża, nic nie musze to te babcie tak nakręcają bo same życia nie miały to chcą pozbawić życia młode osoby, ja miałam ciężkie życie także chciałabym poświęcić je sobie bo nie wiem ile mi życia zostało, mogę żyć do 50 a może do 70, mam kruche zdrowie, ale jak na razie idzie wszystko w dobrym kierunku,,, za to moja inna kumpela która ma 47 lat zachorowała na raka żołądka wycieli jej 3/4 żołądka nie wiadomo ile jej pozostało-- i co nigdy nie piła i nie paliła, wyglądała świetnie, takie życie dlatego chwytam chwile!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tylko widzisz, ja osobiście bardzo nie lubię ludzi, którzy swoją przedwcześnie postarzałą psychiką psują samopoczucie innych osób. Dlaczego ? Dlatego, że kobiety generalnie nie mają łatwo jak chodzi o akceptowanie siebie, cieszenie się sobą, swoim ciałem, tym jakie są w obecnych czasach. Zwłaszcza w Polsce gdzie, jak wynika z rożnych badań, kobiety mają o sobie najgorsze mniemanie sposód wszystkich kobiet - wszystkich narodowości jakie się w tych badaniach uwzględnia. Nasza samoocena zwykle pełza po podłodze. I co ? Niektóre z czasem nabierają więcej pewności siebie, zaczynają siebie inaczej postrzegać, dorastają do zmiany sposobu postrzegania siebie, swojej roli w życiu itd. Zwykle dzieje się to około 30tki. No i właśnie wtedy przyłazi taka jedna z drugą, mentalna stara baba i pejoruje: bo to już ostatnie podrygi młodości, rwą was młodsi bo ewentualnie mozecie być ich egotyczną zdobyczą, że mi napisali stara pierworódka, że moje bezdzietne równieśnice to jeszcze swojej bezdzietności pożałują, a w tyłku mnie strzyka, a w krzyżu mnie łupie.... Problem polega na tym, że jak obserwuję kobiety w tym wieku, to większość jest jednak właśnie takich przedwcześnie starych zgredek. Mówię zwłaszcza o Polsce, bo za granicą ludzie są dla siebie łaskawsi, a 30 tka nie jest dla nich ostatnim dzwonkiem, ani granicznym momentem (takie mam przynajmniej obserwacje). Dlatego cieszą mnie zawsze opinie osób, które mają sensowanie poukładane w głowie, nie dały sobie sprać mózgu, nie idą tym stadnym nurtem mentalnym i mniej więcej czują na jakim etapie życia sie znajdują, i że bynajmniej nie są to żadne ostatnie podrygi...tak mało jest optymistek w naszym pięknym kraju. Szkoda. Więc jeżeli czujesz hahajacho, że zaczynasz się starzeć, to mów - zaczynam się starzeć - JA. A nie, że generalnie jest tak, że 30tka to ostatnie podrygi młodości. Bo na przykład wcale tak nie uważam i nie powidziałabym o sobie, że się starzeję. I wcale nie dlatego, że lubię żyć ułudą i się oszukiwać, ale dlatego, że jak na siebie patrzę i jak siebie słucham to widzę, ze do starości mi jeszcze baaaardzo daleko. U mnie to pełnia młodości, rozkwit. A Ciebie mi w sumie szkoda. Jak wszystkich 30letnich staruszek zresztą. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-03-15 o 11:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
sine.ira masz racje to inni narzucaja nam ten stan rzeczy ze 30-tka to juz ostatnia mlodosc, ostatnie podrygi itp. I fakt nie dziwie sie ze jak sie tak czlowiek naslucha to go to przybije. pamietam jak ja w wieku 23-24 lat nie mialam chlopaka, to mi babcia zrzedzila ze stara panna jestem, a jak mialam 25 lat to juz wogole koniec swiata byl. I tak byl taki moment ze owszem przygielo mnie to troche, bo tak zostalam przez rodzine osaczona, ze niestety... chodz dzielnie sie trzymalam, to poleglam. Dobrze ze ten stan nie trwal dlugo i sie szybko otrzasnelam. Zawsze mowilam, ze to nie " bo ja w twoim wieku itp", ale kiedy ja bede chciala i kiedy poznam tego wlasciwego, wtedy wyjde za maz a moze i nie, moze bede zyla na kocia lape i kiedy to ja bede uwazala ze juz ten czas nadszedl to postaram sie o dziecko, a nie dlatego ze tak wypada. To ja decyduje kiedy mi cos wypada, a juz napewano kiedy mi wypada wyjsc na maz i kiedy mi wypada urodzic dziecko. bardzo sie co niektorym to niepodobalo, ale powiedzialam nie wczesniej jak przed 30-tka , bo tak czuje ze jest dla mnie ok i tak tez zrobilam. To my same mamy byc szczesliwe z tego jak prowadzimy zycie, a nie nasze babcie, ciotki czy znajome. Kiedys bardzo sie oprzejmowalam tym co inni pomysla, powiedza i bylam nieszczesliwa. zaczelam nad soba pracowac i wlasnie 30-te urodziny byly dla mnie przelomem w postrzeganiu swiata i samej siebie. Wkoncu zaczelam zyc pelna piersia, tak jak chce. Nie przejmuje sie tym co inni powiedza, z pesymistki stalam sie optymistka i o to chodzi, tego wam zycie 30-tki. Nie przejmujcie sie tym co inni wam mowia. Podobacie sie mlodszym facetom? fajnie, Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2010-03-15 o 09:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Co do 40-latka Karwowskiego to wtedy były trochę inne czasy. Po pierwsze w młodości moich rodziców 20-latkowie zazwyczaj już pracowali i zakładali rodziny. Moja mama wyszła za mąż mając 19 lat i wcale nie była jakąś anomalią, większość jej koleżanek wychodziła za mąż tuż po zakończeniu szkoły średniej ![]()
![]() |
![]() |
#95 | |
BAN stały
|
Cytat:
Napisali jej na porodówce "stara pierworódka" to znaczy, ze jest stara. Brak słów po prostu. Co do starania się o pracę to mam podobne doswiadczenia. Być może są takie przypadki, że ktoś odrzuca kandydaturę 30 latki i wybiera 20 latkę. Ja się z tym nigdy co prawda nie spotkałam, ale cóż..różne rzeczy sie na świecie dzieją ale na 100% nie jest to reguła na rynku pracy. Są różni pracodawcy, różne branże i różne zakresy obowiązków, prawdaż ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-03-15 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() A co do tych jeszcze porodówek - to takie trochę pierniczenie, bo teraz mało kobiet ma dzieci poniżej 25 roku życia i wszystkie słyszą, że są stare. Bez przesady między 20-latką a 25-latką nie ma takiej przepaści zdrowotnej żeby to miało ogromny wpływ na ciążę. A jak rodzą dziewczyny poniżej 19-roku życia to też płacz bo to młodociane matki. No to kiedy jest ten wiek na rodzenie dzieci? Ja też usłyszałam na pierwszej wizycie u gin. że jestem grupą wysokie ryzyka - pytam się dlaczego - bo jestem stara ![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
hihihihi to ciekawe co tym ten ginekolog powiedzialby jak bedziesz miec jeszcze wiecej lat? Nie zdziwie sie jak sie spyta. " a pani to juz w trumne zainwestowala?" heheheheh. Jednak nasz kraj to dziwny/ dziki kraj. jak ktos juz wczesniej wspomnal, w innych narodach tak nie ma i ja sie z tym zgodze. Tutaj gdzie mieszkam nikt tak nie mowi. Mi pani ginekolog nigdy nie powiedziala ze jestem stara, a jak by nie bylo na dziecko zdecydowalam sie z punku biologicznego, pozno. Tutaj kobieta kolo 30-tki to norma, a nawet duzo 40-tek rodzi pierwsze dziecko i nikt jej na karcie nie pisze "stara pierworodka", jak juz to pierowrodka ;o) No kochane bo ja chcialam moimi wpisami troche rozluznic sytucaje, zebysmy sie tak nie przejmowaly, zebysmy sie z tego posmialy, jakie ludzi potrafia madrosci prawic to mi sie od niutka1 dostalo i mam wrazenie, ze watek coraz mniej optymistyczny jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() A jak kiedyś w większości rodziły dziewczyny w wieku 18-23 lat (jak pokolenie naszych matek), to pewnie, że teraz ciężarna po 30tce a nawet bliżej 40tki, będzie "stara". Ale ja bym tego nie traktowała osobiście ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-03-15 o 11:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Zresztą pamiętam też, że lekarka była szczerze zdziwiona temu, że nie chciałam się poddawać badaniom na prawdopodobieństwo chorób genetycznych (dziewczyny z wątku ciążowego też tego nie rozumieją) no bo w tym wieku to mam duże ryzyko i wszystkie kobiety robią. No mam duże ryzyko, ale wiedza o tym niczego mi nie da, że tak powiem to co se z mężem zrobiliśmy to będziemy mieli ![]() Czasem się czuję w takich sytuacjach jak by mnie ktoś już chciał w trumnę układać a przecież parafrazując głupi kawał "całkiem dobra baba jestem".
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
KURDE DZIEWCZYNY!!!! niektóre z was takie bzdury piszą!!!!! moja szefowa urodziła pierwsze dziecko w wieku 45 lat!!!! tu można powiedzieć że staruszka urodziła!!! w Warszawie jest normalne że dziewczyna 30 letnia czy 34 letnia rodzi pierwsze dziecko bo wiele moich znajomych właśnie w tym wieku urodziło i nie było gadki że to stara pierworodna, po prostu PRESJA SPOŁECZEŃSTWA niektórych przeraża bo ludzie mówią oooooooooo masz 30 lat powinnaś już urodzić HA HA HA i mam co bachory wychowywać a może ja nie chce nie czuje się na to gotowa mam 29 lat i co???? i też za rok mam płakać bo skończyłam 30?????????????? POZA TYM MOJE DROGIE spójrzcie na MĘŻCZYZN ZANIEDBANYCH w naszym kraju!!!!!!!!! POLKI SĄ PIĘKNE więc nie wiem skąd te teksty typu aaaa POLKI SĄ NIEDOWARTOŚCIOWANE DLACZEGO???? bo za bardzo trzymają się facetów pozwalają sobą pomiatać ZAUWAŻCIE np w Warszawie faceta NORMALNEGO jest ciężko znaleźć bo oni latają za różnymi panienkami a dużo panienek jest niestety łatwych, trzeba mieć swoje zdanie umieć powiedzieć SPADAJ NIE CHCE CIĘ MASZ ŻONĘ LUB DZIEWCZYNĘ np w Kanadzie i w stanach mieszkałam 5 lat I TAM BYŁO MNÓSTWO FACETÓW KTÓRZY BY WSZYSTKO DALI BY MIEĆ TAKĄ FAJNĄ POLKĘ i oni byli chociaż zadbani!!!!!!!!!!!! A U NAS????? FACECI Z BRZUCHAMI GRUBASY ŚMIERDZIUCHY Z WĄSAMI BRODAMI Z KRZYWĄ GĘBĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! i Wy kobiety macie kompleksy???????????????? ??? NO JA SIĘ WYSOKO CENIE i JAK JUŻ MIEĆ BRZYDALA to chociaż takiego który CIEBIE SZANUJE KOCHA DBA !!!!!!!! bo ja TO SIĘ CZUJĘ JAKBYM BYŁA KSIĘŻNICZKĄ JAK PATRZĘ NA MĘSKĄ PŁEĆ --- AŻ NIE MA W CZYM WYBIERAĆ!!!! A poza tym męzczyźni w Polsce mają zwyczaj taki że kobietka musi gotować sprzątać wychowywać bachorstwo i jeszcze pracować.....a ONI??????? WRACAJĄ Z PRACY KANAPA PIWO SPANIE I CZASAMI SEKS WIECZNIE ZMĘCZENI AAA W ŻYCIU!!!! dlatego ja nie gotuje ---facet mi gotuje JA NIE SPRZĄTAM bo razem sprzątamy i wychowujemy 2 koty i psa, i mi z tym dobrze bo nie czuje PRESJI SPOŁECZEŃSTWA ANI KOŚCIOŁA rób dzieci będzie więcej kaski na chrzty komunie bierzmowania itp itd, i jak będzie mi się podobało i będę mogła to urodzę dziecko w wieku 35 lat lub później--- a najlepiej wtedy kiedy będę czuła że pragnę mieć dziecko--- nie czuje potrzeby nie mam instynktu macierzyńskiego i tego nie robie!!! mój wybór WIĘC NAPRAWDĘ DZIEWCZYNY PRZY TAKICH BRZYDKICH FACETACH W POLSCE my jesteśmy PIĘKNOŚCIAMI!!!!!!!!!! i dlatego możemy wybierać I TO MY MAMY WYBIERAĆ ICH A NIE JAK STALE JEST ONI NAS!!!! bo inaczej nigdy nas nie uszanują. A znam kilku bydlaków co mają za żony moje młodsze koleżanki i próbowali się przespać ze mną!!!! TAKIE TO BYDLAKI a ja od razu im wszystko powiedziałam tak nie może być!!! I WIELU ZAPEWNE TAKICH JEST bo się czują tacy pewni i CUDOWNI a są zwykłym szarakami przy mężczyznach których widziałam za granicą aż głupio że wróciłam ale taki był mój los
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Jak ktoś chce się czuć jak stateczna zmatroniała trzydziestolatka (określenie niezwiązane z ilością posiadanych dzieci) - to bardzo proszę, droga wolna.
Tylko niech broń Boże nie wrzuca do tego samego wora osób niezainteresowanych (np. mnie ![]() Może jeszcze w czasach licealnych, kiedy byłam bezbarwna, pozwoliłabym sobie na takie określenie. Obecnie z nim walczę, bo po prostu inaczej się czuję i nie będę wpasowywać się w jakieś sztywne ramy. Patrzę po moich koleżankach - widzę, kto pogodził się ze smutną kłamliwą prawdą, że czas drugiej młodości może niedługo nadjdzie ![]() ![]() Sama mam mnóstwo znajomych starszych ode mnie, zawsze tak było i prawdopodobnie będzie. Ale nie są to mentalni staruszkowie. Oj nie. Chłopcami podrywającymi mnie się nie egzaltuję, po prostu nie lubię młodszych. Jak przechodzę pod budynkiem gimnazjum, to raczej nie mam kompleksów. Bo wiem, że świadomie jestem zmienna, ołówkowa spódnica i piptoły lubię równie mocno jak mini i ozdoby z ćwiekami (nie mylić z jednosezonową modą, która obecnie trochę popanuje)
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
poza tym ja teraz w wieku 29 lat myślę o otworzeniu własnej działalności żeby żyć na swoim więc czeka mnie długa droga do zrobienia jakiejkolwiek kariery żeby już w wieku 40 móc spokojnie powiedzieć sobie stać mnie na wycieczki na samochód na mieszkanie, a nie głodować za marną pensyjkę więc bardziej myślę o karierze zawodowej niżeli o dzieciach i mężach bo jestem jeszcze młoda i do tego tak jak napisałam bardzo fajna i atrakcyjna dziołka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------------------------------------------------- Ludzie moga się podobac innym ludziom, nawet ![]() Osobiście mam to w nosie, nie muszę nic nikomu udowadniac, nie muszę sie dowartościowywać ani tym komu sie podobam, ani też porównując się do innych kobiet. I ogólnie nic nie muszę. ![]() Jestem z siebie bardzo zadowolona i nie potrzebuję zewnętrznych potwierdzeń ani od młodszych, ani od starszych facetó ani kobiet w różnym wieku.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-03-15 o 14:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Po drugie, my nie mówimy, że kobiety po 30tce to stare baby, tylko, że w medycynie (przynajmniej krajowej ![]() Zresztą ja nie wiem czy to dobrze czy źle, że kobiety coraz później decydują się na dziecko. Nie mnie to oceniać tym bardziej, że co jak co, ale to akurat jest bardzo indywidualna kwestia. Chodzi o to, żeby nikt na nikogo nie nastawał w tej kwestii i pozwolił żyć drugiemu tak jak on sobie chce. A co do urody Polaków, to cóż...może faktycznie w pewnym wieku to już nie są super ciacha (ale nie zam też kraju w którym Adonis ściele się gęsto za każdym rogiem) ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-03-15 o 14:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Tak wracając do wcześniejszej wymiany postów - to "obwisły cyc" itd. wyszedł ode mnie, także jakby co to ja tutaj jestem burakiem
![]() A tak serio - każdy się czuje inaczej mając te 30 i więcej lat. Wszystko determinowane jest przez doświadczenia, z jakimi przychodzi nam się mierzyć. Ja np. mam ostatnio tak (jak nie mam nawrotu depresji), że jestem strasznie zachłanna na życie - tyle rzeczy chciałabym zrobić/robię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czasami sama z siebie sie smieje ze juz stara dupa po 30-tce jestem i juz lepiej nie bedzie, ale to sa smiechy. Mlodsza nie bede i to wiem i nawet nie chce byc, ale jak ktos mi mowi, ze moj czas juz przeminal... na co przeminal? Na dyske jak bede chciala to tez pojde, na urodzenie kolejnego dziecka? przeciez jestem plodna nic sie nie zmienilo,do menopauzy mi jeszcze daleko. Mam meza, male dziecko(5lat), jest mi dobrze tak jak jest. Akceptuje swoje cialo, ktore juz nie wyglada tak jak w wieku 20 lat, ale nawet tego nie chce. Moj gust sie zmienil i wole to co mam teraz, a nawet chcialabym miec troche nadwagi, zeby miec jeszcze piekniejsze kraglosci( chodz akurat nie ladnie tyje, wchodzi w jedno miejsce, a nie wszedzie po rowno, szkoda)Mi jest dobrze tak jak jest, wiec o co chodzi z ta ostatnia mlodoscia czy druga mlodoscia? Kazdy z nas sie zmienia, bo zycie nie stoi w miejscu. ja wiem ze czasami mozna miec gorszy dzien i to rozumiem, bo sama czasami taki mam. Jednak dyskusja toczyla sie o tym ze ktos tam cos powiedzial, to nie my tutaj wypowiadajce sie prawimy sobie na wzajem takie madrosci, ale wlasnie piszemy o tym ze ktos nam tak walnal i z tego sie smieje i zachecam zebysmy sie wszystkie z tego smialy ;o) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak ja sobie teraz pomyślę ile przez takich ludzi nerwów straciłam, to mnie teraz krew zalewa ![]() Cytat:
Myślę dokładnie tak samo ![]() Następnym razem, jak ktoś zacznie tak pieprzyć to mu powiem- Ok. Ty uważasz siebie za starego dziada/babę to mów o sobie, ja jestem młoda ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nie przejmuj się NIE zapowietrzyłam się a po prostu po przeczytaniu tych postów musiałam zareagować tak a nie inaczej ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- a to twoje zdjęcie czy po prostu chciałabyś tak wyglądać--- ta pani na zdjęciu którą dałaś wygląda na zapowietrzoną |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Słuchajcie dziewczyny a co sądzicie o takich zachowaniach. 30-to latki czujące się młodo, ładują w siebie ogromne ilości botoxu na Botox Party. Poddają się zabiegom za rezerwowanym dla 50-tek. Kupują kremy +40
Krzyczą ze są młode i mają dużo czasu na dzieci a w tym samym czasie "zamrażają swoje jajeczka" na potem, bo im ubywa i tak na wszelki wypadek. Takie są 30-tki z rozwiniętych gospodarczo krajów. Krzyczą, że nie czują się staro a panicznie boją się starzeć i za wszelką cenę chcą to zatrzymać. Fajnie jest dbać o siebie ale ostatnio to już powoli jest przegięcie. Sama strzelam sobie co roku zabieg dermabrazji dla odnowienia ale wk... mnie te setki programów jak odmłodnieć o 10 lat :-( Edytowane przez hahajacha Czas edycji: 2010-03-15 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
BAN stały
|
Cytat:
Raczej takie bywają, a nie są. Bo to nie jest norma w żadnym razie. To nie oglądaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale... jesli kobieta rodzi w wieku lat 30 pierwsze dziecko, to z punktu widzenia biologii i ginekologii nie jest juz młódką, bo biologicznie kobiety sa najbardziej płodne w wieku 23-26 lat, potem płodnośc spada, a po 30 stce już tylko co 2,3 cykl jest płodny, i z roku na rok wzrasta liczba bezowulacyjnych cykli, stąd, między innymi, obecnie duże problemy z niepłodnością, bo przesunął się wiek planowania i rodzenia potomstwa. I tutaj biologii nie oszukasz, chyba, że sztucznie, czyli ładując hormony itd... ale to jest dla mnie to samo, co ładowanie botoksu w twarz, nie mówie że nigdy sobie nie właduję, ale jak sie to robi, to nie ma co udawać przed soba i światem, że jest sie naturalnie młodym ![]() Nie ma się co oszukiwac, że będzie sie wiecznie młodym, mozna urodzić dziecko i po 40 stce, tylko, ze kazdy ginekolog powie, że łatwiej i zdrowiej jest urodzić pierwsze dziecko wczesniej ( z kolejnymi juz nie jest to tak istotne) i nie jest to dyskryminacja wieku, tylko zdrowy rozsądek. I to powie każdy lekarz, nie tylko ten z małej miejscowości, po prostu takie sa wnioski z badań i z praktyki lekarskiej.
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-03-16 o 00:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja dopiero od jakichś 5 lat wiem co to jest życie, wcześniej byłam gówniarzem, o którego dbali rodzice, potem byłam młodym człowiekiem, który dopiero uczył się o co w tym wszystkim biega, a gdzieś od 25 roku życia wreszcie wiem co chcę i jak chcę żyć. Może innym udaje się samodzielność finansową oraz odpowiedni rozwój psychiczny osiągnąć w wieku wcześniejszym, ja o sobie mogę powiedzieć, że mimo iż szybko wkroczyłam w dorosłość, bo w wieku 19 lat się usamodzielniłam to jednak trochę mi zajęło odnalezienie się w tej dorosłości. Nie wyobrażam sobie w tamtym czasie mieć dziecka - bo nie miałam odpowiedniego partnera, odpowiednich warunków finansowych oraz odpowiednich sił wewnętrznych i przygotowania. Niewiele temu dziecku mogłabym dać - zarówno w sensie materialnym jak i w sensie metafizycznym. Dopiero od jakichś 5 lat dojrzałam do macierzyństwa, a los chciał, że dopiero teraz zaszłam w ciążę, z której bardzo się cieszę - gdyby to się stało 10 lat temu zamiast radości byłby płacz i rozpacz. Na wszystko w życiu ma się swój czas. Jeśli dla kogoś jego czas przyjdzie po 40-stce to też dobrze. 40-latek to też jeszcze nad trumną nie stoi.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-03-16 o 08:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
BAN stały
|
Jak chodzi o płodność to też jest akurat bardzo indywidualna sprawa. Kiedyś oglądałam program na temat tempa starzenia się organizmu u osób, które żyją byle jak, czyli typowo dla ludzi w krajach wysoko rozwiniętych - jedzą byle jak, łoją alkohol, palą papierochy, używają narkotyków. Bohaterowie wszystkich odcinków to były osoby metrykalnie bardzo młode - 20, 20 parę lat. Każda z nich "grzeszyła" na swój sposób, ale każda też prowadziła niezbyt zdrowy tryb życia. Po dokładnych badaniach okazywało się, że każdy z nich jest średnio o 10-15, a nawet 20 lat starszy niż wskazuje metryka. Mózg jednego faceta - 29 latka regularnie sięgającego po marihuanę i inne świństwo miał, uwaga - ponad 80 lat.
Tempo starzenia się danej osoby jest kwestią bardzo złożoną i uwarunkowaną głównie stanem jej zdrowia, na który oczywiscie składa się tryb życia jakie ona prowadzi - co je, jak bardzo się stresuje, czy uprawia sport, czy stosuje używki i w jakich ilościach, czy bada się profilaktycznie, ilu partnerów seksualnych miała itd. No i jakie ma cechy wpisane w swoim genetycznym kodzie. Jako, że większość ludzi w młodym wieku w zasadzie te kwestie olewa, to faktycznie powinni się z rozmnażaniem spieszyć. Generalnie trzeba się z tym wyrobić póki organizm nie jest jeszcze mocno zdezelowany bo płodność jest akurat bardzo na te kwestie wrażliwa. Ale niektórzy zużywaja sie szybciej, inni wolniej. Wiek to nie jest jedyny i najważniejszy wyznacznik płodności (tak jak np. ciężar ciała nie mówi jakie są w nas proporcje mięśni i tłuszczu). Ale rzeczywiście jest istotny biorąc pod uwagę tryb życia przeciętnej kobiety i przeciętnego mężczyzny w naszej części świata ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-03-16 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jeśli chodzi o płodność to chciałam jeszcze dodać, że obecnie ok. 30% populacji ma problemy z płodnością (mówimy tutaj o osobach w wieku rozrodczym) z czego ok. 10% jest niewytłumaczalnie bezpłodna (czyli nie mają żadnych widocznych wad mogących podlegać leczeniu). Trudno powiedzieć czy takie proporcje istniały zawsze ponieważ badania na ten temat prowadzi się od niedawna, jednak to, że dawniej problemu nie zauważano wcale nie oznacza, że on nie istniał - tak samo jak kiedyś nikt nie widział problemu raka związanego z paleniem.
![]() |
#117 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ewentualnie panuje jeszcze opinia "katolicka" czyli nie masz dziecka to na pewno kiedyś dokonałaś aborcji albo od 10 lat zażywałaś tabletki i bozia cię skarała bo wiadomo, że tabletki powodują niepłodność. Z taką krzywdzącą opinią też się spotkałam wiele razy i akurat mnie takie gadanie boli, bo owszem nie ukrywam, że popieram prawo do decyzji o aborcji (a nie samą aborcję!) ale to nie znaczy, że kiedykolwiek poddałam się takiemu zabiegowi, tak samo zresztą jak mam nikłe doświadczenia z tabletkami anty (bo brałam je przez całe 2 miesiące swego życia w celach nie do końca antykoncepcyjnych) i gadanie o tym, że nie mogłam z tego powodu zajść w ciążę to mogło mnie co najwyżej wkurzyć. Cytat:
edit: A tak w ogóle zastanawiamy się czy "możemy" się podobać młodszym mężczyznom, ale czy zastanawiamy się nad tym co młody mężczyzna może mieć nam do zaoferowania? Taki np. 10 lat młodszy - może go nawet nie stać by pójść z nami na kolację a seks to jednak nie wszystko (poza tym trzeba jeszcze mieć gdzie to robić) i raczej z moich osobistych doświadczeń wynika, że im mężczyzna młodszy tym ten seks jest gorszy a nie lepszy... więc może te młode ciała są "przereklamowane"?
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-03-16 o 09:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
Do tej pory była autentycznie przekonana że bezpłodność u nas->moja wina bo: a jestem kobietą b jestem starsza od męża o 4 lata Edytowane przez agabil1 Czas edycji: 2010-03-16 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.