ASP - studia. Znajdzie się ktoś ? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-04, 20:41   #91
Ala=)
Przyczajenie

Dot.: ASP - studia. Znajdzie się ktoś ?

zdawałam w tym roku i od razu pisałam rozszerzenie z hs, to był osobny arkusz niż podstawa, ale często cke wprowadza zmiany, więc musisz się dowiedzieć albo jaki poziom jest Ci potrzebny na studia albo jak będzie wyglądał egzamin jak będziesz go zdawać-szkoła powinna to wiedzieć
Ala=) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 21:52   #92
Naka_Mika
Rozeznanie

ASP....ah, moje niespełnione marzenie....

"Spieszmy się sądzić ludzi tak szybko odchodzą
Srebrem słów ich darzmy lub zamilczmy złotem"
-Martin Lechowicz
Naka_Mika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 13:51   #93
artmei
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź
artmei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 11:59   #94
majasn
Zakorzenienie

Hej dziewczyny,

mam takie nietypowe pytanie- czy znacie może kogoś kto zajmuje się rysowaniem karykatur?
Poszukuję pilnie jakiejś uzdolnionej duszyczki, która narysowałaby mi karykatury dla 3 osób w małych formacie, np. B5.
Będę wdzięczna za pomoc
majasn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-08, 22:54   #95
lomona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez yousuck Pokaż wiadomość
Kloe, czy mogłabyś napisać trochę o wzornictwie jako kierunku? Jak się studiuje, czy jesteś zadowolona z wyboru?
yousuck studiujesz wzornictwo? W jakim mieście? Jesteś zadowolona? Jak wyglądały egzaminy? Zastanawiam się nad pójściem na ten kierunek, więc wszelkie informacje będą pomocne

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Kloe, czy na wzornictwie, na trzecim roku, jeśli dobrze liczę, projektujecie głównie przedmioty, czy też jakieś graficzne sprawy, typu okładki do płyt/książek czy coś takiego? Zastanawiam się też, czy przy projektowaniu przydaję się matma i czy jest sens pisać z niej rozszerzoną maturę. Ktoś w ogóle patrzył na jakąś maturę przy rekrutacji? Chociażby na historię sztuki, albo podstawę z polskiego? I w ogóle gdzie studiujesz?

Ale Cię zasypałam pytaniami Będę strasznie wdzięczna za odpowiedź

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Jest jeszcze ktoś studiujący wzornictwo, grafikę, architekturę wnętrz albo coś podobnego w Gdańsku lub Poznaniu? Jak egzaminy wstępne, wrażenia z uczelni i ogólnie z miasta?
lomona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 11:38   #96
Tort
Rozeznanie

Moja koleżanka uciekła z wzronictwa w Bydgoszczy, mówiła, że wszyscy profesorowie ich olewali, nie przychodzili na czas, "odbębniali" zajęcia i wytrzymała tylko jeden semestr.

Co do egzaminów w Gdańsku - są bardzo ciężkie (grafika i architektura wnęrz). Poza malarstwem i rysunkiem szczegółowe zadania kierunkowe: plakaty, piktogramy i na koniec na pewno niesamowicie stresująca rozmowa kwalifikacyjna. Jeśli chodzi o architekturę wnętrz, radzę już lepić miliony bryłek, to się przydaje na egzaminie. Kolejna koleżanka się tam dostała, ale ćwiczyła od 2 klasy gimnazjum, chodziła osobno na rysunek, malarstwo i historię sztuki. Jeśli nie masz milionów, to bez mega talentu i pracy własnej nie wiem czy jest sens się bardzo nastawiać.
A, jeszcze kolejna, która startowała do Gdańska na grafikę, mówiła o bardzo pewnych siebie dziewczynach z Kuźni (pracowni artystycznej w której pracują wykładowcy tamtejszego ASP - pond 100zł na zajęcia), że na pewno się dostaną, bo tam chodziły na zajęcia. No i owszem, dostały się
Tort jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 20:38   #97
lomona
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź bydgoszczy w ogóle nei brałam pod uwagę, tylko mnie upewniłaś w przekonaniu, że to dobra decyzją Milionów nie mam, ale zorientuję się w tej kuźni

Orientuje się może ktoś czy na egzaminach wstępnych z rysunku lub malarstwo są akty?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-10, 07:30   #98
Tort
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lomona Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź bydgoszczy w ogóle nei brałam pod uwagę, tylko mnie upewniłaś w przekonaniu, że to dobra decyzją Milionów nie mam, ale zorientuję się w tej kuźni

Orientuje się może ktoś czy na egzaminach wstępnych z rysunku lub malarstwo są akty?
Z reguły nie ma, ale może gdzieś się trafi, w tym roku raczej nigdzie nie było.
Tort jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 21:28   #99
solange421
Zakorzenienie

GG do solange421 Wyślij wiadomość przez MSN do solange421 Send a message via Skype™ to solange421

hej, ja studiuję zaocznie na łódzkiej akademii na wydziale tkaniny i ubioru.
Orientuję się również jak jest na naszym wydziale na egzaminach wstępnych na dzienne studia, więc mogę w czyms pomóc jak macie pytania

lomona jak dotąd nie spotkałam się aby na jakichkolwiek egzaminach wstępnych był akt
solange421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 19:10   #100
paradise_city
Raczkowanie

UP!.
Czy jest tutaj może ktoś miły, kto zechciałby chwilkę ze mną popisać na gg lub fcb o ASP we Wrocławiu ? Chodzi mi o osobę, która się tam uczy bądź uczyła. Jest to moje marzenie i chciałabym pokazać co nieco prac i popytać o to i owo. Bardzo proszę !!
paradise_city jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-28, 13:44   #101
addie
Przyczajenie

Jest tu może ktoś, kto wybiera się na ASP w Gdańsku (rekrutacja 2013/14)?
addie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-28, 15:50   #102
lomona
Przyczajenie

Ja! na jaki kierunek si wzbierasz?
Stary 2012-12-29, 10:35   #103
addie
Przyczajenie

Ojej, jak miło! Zastanawiam się nad architekturą wnętrz/wzornictwem/grafiką. Ciężki wybór... A Ty?
Stary 2012-12-29, 15:59   #104
Safia
Raczkowanie

Czy jest tu osoba, która zna realia wrocławskiej ASP i mogłaby mi powiedzieć, jak wygląda kwestia dostania się na studia magisterskie niestacjonarne z grafiki?
Stary 2013-01-01, 18:04   #105
lomona
Przyczajenie

Ja dokładnie tak samo najmniej myślę o wnętrzach, ale też mi to parę razy przez myśl przeszło;p i jak przygotowania? robisz coś konkretnego albo chodzisz na jakieś kursy? I co w ogóle zdajesz na maturze?
Stary 2013-01-01, 20:37   #106
addie
Przyczajenie

Cytat:
Ja dokładnie tak samo najmniej myślę o wnętrzach, ale też mi to parę razy przez myśl przeszło;p i jak przygotowania? robisz coś konkretnego albo chodzisz na jakieś kursy? I co w ogóle zdajesz na maturze?
Chodzę na kurs architektoniczny, ale dopiero od września, czyli stosunkowo niedługo... Zwłaszcza, że w mojej grupie są osoby, które chodzą już nawet 7 lat! Jednak rysowałam od zawsze i wiem, że to jest to

Na maturze zdaję rozszerzoną historię sztuki oraz hiszpański, zastanawiam się nad polskim...

Cały czas poszukuję informacji na temat egzaminów wstępnych, przede wszystkim tych 'specjalistycznych'. Nawet na stronie uczelni nic konkretnego na ten temat nie udało mi się znaleźć. Masz może jakieś informacje? Wybierasz się na konsultacje? (myślę, że będą jakoś w marcu-kwietniu)
Stary 2013-01-02, 13:12   #107
Ayi
Przyczajenie

Cześć wszystkim!
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten wątek. W tym roku planuję zdawać egzaminy na ASP do Łodzi i do Warszawy. O projektowaniu ubioru marzę od dziecka, ale niestety zawsze twierdziłam, ze to tylko głupie marzenia. Z tego powodu budzę się 5 miesięcy przed egzaminami... Przecież warto sprobować i trochę powalczyć, żeby robić w życiu to co się lubi

Czy jest ktoś z wzornictwa? Kto mógłby konkretnie opowiedzieć mi jak wyglądają egzaminy praktyczne. I co najważniejsze... jak wyglądają egzaminy z "kompozycji"?

Poza tym, czy ktoś chciałby porozmawiać prywatnie (mail, gg itp.) i odpowiedzieć mi na "kilka" pytań?
Ayi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 18:17   #108
solange421
Zakorzenienie

GG do solange421 Wyślij wiadomość przez MSN do solange421 Send a message via Skype™ to solange421

Ayi, a czemu na wzornictwo skoro projektowanie ubioru?

W Łodzi projektowanie ubioru jest na wydziale tkaniny i ubioru, a nie na wzornictwie.
Ja miałam troche inne egzaminy, bo na zaoczne zdawałam, ale wiem, że jak sie zakwalifikujesz do egzaminów praktycznych (po przegladzie teczki) masz 4 godziny na egzamin z kompozycji, 8godzin na rysunek, powinna być postać jak zawsze oraz 8godzin na malarstwo. Przynajmniej tak było zazwyczaj. Chociaż ostatnio było chyba 12godzin na rysunek. Na pewno pojawi się jakiś harmonogram na stronie, ew. mozna zadzwonić

Jeśli chodzi o egzaminy z kompozycji to oni po prostu mówią co mamy zrobić, podają treść ćwiczenia. Także nigdy niewiadomo co będzie
solange421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 22:07   #109
paradise_city
Raczkowanie

Szukam studenta/absolwenta ASP WROCŁAW ! Proszę, niech ktoś się odezwie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 19:05   #110
lomona
Przyczajenie

Ja chodzą na zajęcia z rysunku i malarstwa, i zapisałam się niedawno na kurs przygotowujący do specjalistycznego, ale jak na razie nie mam za wiele informacji. Moja nauczycielka mówiła, żeby ćwiczyć sobie ilustrowanie wszystkiego, np. czytając książkę: postaci, stroje, pokoje, okładkę. Ale chyba jestem na to za dużym leniem:p

Co do konsultacji, pewnie się wybiorę, a na czym one polegają?
A tak w ogóle to jesteś z Gdańska?
Stary 2013-01-14, 18:39   #111
paradise_city
Raczkowanie

A czy ktoś wie na czym polega rozmowa z komisją na wrocławskiej ASP? Jestem w tym zielona, proszę o odpowiedź! Czy trzeba się przygotowywać? Jak tak, to z czego?
Stary 2013-01-14, 21:25   #112
addie
Przyczajenie

Cytat:
Ja chodzą na zajęcia z rysunku i malarstwa, i zapisałam się niedawno na kurs przygotowujący do specjalistycznego, ale jak na razie nie mam za wiele informacji. Moja nauczycielka mówiła, żeby ćwiczyć sobie ilustrowanie wszystkiego, np. czytając książkę: postaci, stroje, pokoje, okładkę. Ale chyba jestem na to za dużym leniem:p

Co do konsultacji, pewnie się wybiorę, a na czym one polegają?
A tak w ogóle to jesteś z Gdańska?
Ooo, nie wiedziałam, że są takie kursy!

Jestem z Białegostoku, więc u mnie dużego wyboru nie ma... Chodzę na kurs architektoniczny, ale zajęcia z malarstwa też na szczęście mam.
Generalnie konsultacje polegają na spotkaniu z profesorem, który ogląda Twoje prace i daje jakieś wskazówki (tak przynajmniej czytałam). Mam nadzieję, że wtedy dowiem się czegoś więcej, bo wiedzę na temat samych egzaminów mam wątpliwą

Pw?
Stary 2013-01-16, 19:04   #113
I am X
Przyczajenie

Czy ktoś z Was studiował może malarstwo?
Osobiście bardzo interesuję się sztuką i choć na rozważania o studiach mam jeszcze trochę czasu (I klasa LO) to nie zaszkodzi rozeznać się w sytuacji.
Za cel obrałam sobie gdańskie ASP, a jako drugi kierunek kulturoznawstwo na UG. Ciekawi mnie Wasza opinia na temat tego czy studia na ASP są bardzo "wyczerpujące" i czy w tym przypadku studiowanie dwóch kierunków jest dobrym pomysłem.

Możecie polecić coś ciekawego do nauki historii sztuki? Jedna godzina WOK'u w tygodniu nie wnosi jednak wiele . Planuję skompletować sobie kolekcję "Malarstwo Białego Człowieka", ale bardzo chętnie poznam inne tytuły.
I am X jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 20:11   #114
addie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez I am X Pokaż wiadomość
Osobiście bardzo interesuję się sztuką i choć na rozważania o studiach mam jeszcze trochę czasu (I klasa LO) to nie zaszkodzi rozeznać się w sytuacji.
Za cel obrałam sobie gdańskie ASP, a jako drugi kierunek kulturoznawstwo na UG. Ciekawi mnie Wasza opinia na temat tego czy studia na ASP są bardzo "wyczerpujące" i czy w tym przypadku studiowanie dwóch kierunków jest dobrym pomysłem.

Możecie polecić coś ciekawego do nauki historii sztuki? Jedna godzina WOK'u w tygodniu nie wnosi jednak wiele . Planuję skompletować sobie kolekcję "Malarstwo Białego Człowieka", ale bardzo chętnie poznam inne tytuły.
Osobiście polecam Gombricha, przyjemnie się czyta. Dużo osób zaczyna od Osińskiej - mi nie za bardzo odpowiada jej styl pisania, ale co kto lubi. Poza tym wbrew pozorom całkiem dobre są podręczniki do IV-VI klasy podstawówki autorstwa Stopczyka.
Stary 2013-04-10, 21:01   #115
a_lu
Przyczajenie

Cześć! Szukam kogoś, kto studiuje/studiował sztukę mediów lub grafikę na warszawskiej ASP i mógłby udzielić mi jakiś informacji na temat któregoś z tych kierunków.
a_lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 07:11   #116
kuroikaze
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez I am X Pokaż wiadomość

ja uczyłam się tylko ze "sztuka i czas", sama
ale to było łaaadnych pare lat temu.
Myslę że spokojnie pogodzisz kierunki, pewnie że 1 rok jest najcięższy, studia artystyczne maja to do siebie że jest dużo przedmiotów praktycznych.

N. ♥
kuroikaze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 10:19   #117
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paradise_city Pokaż wiadomość
A czy ktoś wie na czym polega rozmowa z komisją na wrocławskiej ASP? Jestem w tym zielona, proszę o odpowiedź! Czy trzeba się przygotowywać? Jak tak, to z czego?
Na jaki kierunek zdajesz? I mowisz o "rozmowie" na teczce czy po egzaminie specjalistycznym?
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 15:02   #118
paradise_city
Raczkowanie

[1=794f4f7fd0b0868ccd574eb 97c8ebd94d2e43545_60bea4f 1edd75;40352062]Na jaki kierunek zdajesz? I mowisz o "rozmowie" na teczce czy po egzaminie specjalistycznym?[/QUOTE]

Będę się starać na Grafikę. Chodzi o rozmowę po egzaminie specjalistycznym A Ty też startujesz? czy absolwentka?
Stary 2013-04-17, 19:41   #119
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paradise_city Pokaż wiadomość
Będę się starać na Grafikę. Chodzi o rozmowę po egzaminie specjalistycznym A Ty też startujesz? czy absolwentka?
Absolwentka
priv

Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Czas edycji: 2013-04-17 o 19:47
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 21:06   #120
Ainir
Raczkowanie

Witam, to mój pierwszy post na forum. W tym roku szkolnym piszę maturę i planuję zdawać egzaminy na asp. Uczęszczam do plastyka, i zdaję historię sztuki. Najbardziej interesuje mnie Łódź. Niestety mieszkam dość daleko, ponad 400 kilometrów i nie mam możliwości pojechać na konsultacje, na uczelnię pierwszy raz zawitam dopiero na egzaminach wstępnych. Chciałam się dowiedzieć na co najbardziej profesorowie zwracają uwagę przy przeglądzie teczki i egzaminach. Jestem zainteresowana głównie architekturą wnętrz i wzornictwem, z większym naciskiem na pierwszy kierunek. Nie mam nikogo znajomego kto mógłby udzielić mi jakich kolwiek informacji więc piszę tutaj Dodam,że rozważam jeszcze Wrocław i Warszawe, ale wydaje mi się,że tam będzie o wiele ciężej się dostać, odległość nie gra roli, bo wszędzie odległość od mojego miejsca zamieszkania jest podobna, czyli grubo ponad cztery stówki. Czy jest tutaj ktoś, kto studiuje na ASP w Łodzi i mógłby podzielić się swoją opinią na temat tej uczelni?

Edytowane przez Ainir
Czas edycji: 2013-10-14 o 21:07
Ainir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości