![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() ASP - studia. Znajdzie się ktoś ?
Witajcie,
Założyłam taki sam temat w dziale praca i biznes, ale... olśniło mnie teraz, że więcej osób zagląda jednak na plotkowy i... dlatego temat dubluję. Jeśli ktoś uzna to za śmiecenie straszne - wcześniejszy temat, proszę zamknąć ![]() ![]() ![]() a teraz do rzeczy... Czy znajdą się na wizażu studentki/studenci z ASP ![]() ![]() Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ASP - studia. Znajdzie się ktoś ?
A ja mam pytanie.. może głupie... tzn na pewno głupie
![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() "Talent jest jak kawałek szlachetnego, ale surowego metalu: dopiero pilna praca go obrobi i wartość mu wielką nada. — Stanisław Staszic" Jedno co trzeba mieć idąc na ASP to pasja... ... ale to moje zdanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
to moze ja, choc na ASP nie jestem. rok temu zdawalam egzaminy na grafike na uniwersytecie slaskim a w tym roku zaczelam kierunek edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych (z tego wzgledu ze grafiki nie otworzyli)
---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- egzamin wstepny trwal 8 czy 9 godzin pierw rysowalismy martwa a pozniej malowalismy ja farbami (nie ta sama bylo kilka do wyboru) ogolnie spoko, wiekszosc osob sie dostała ![]() ja studiuje zaocznie, a na dzienne wiecej chetnych wiec pewnie i troche trudniej
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma się po tym tytuł mgr sztuki To sa 2 odrebne kierunki choc 1 wydział, mające 2 odrębne toki kształcenia malarze zostaja malarzami - graficy grafikami. W skłąd zajęc na przestrzeni 5 lat wchodziły - grafika (2 oddzielne bloki zajęć przez pierwsze 3 lata: 1. Podstawy projektowania graficznego 2. przekaz wizualny Po 3 roku przechodzi sie pod opiekę konkretnej pracowni graficznej i renoma wykładowcy, mocno potem się przekłada na renomę absolwenta na rynku pracy. - malarstwo - rysunek - rzexba - anatomia (wykłady na Akademi Medycznej + rysunek anatomiczny oceniany przez lekarza anatoma na spółkę z wykładowca z rysunku z akademi) - geometria wykreslna - historia sztuki - warsztaty komputerowe -fotografika - filozofia - socjologia sztuki "estetyka" - grafika warsztatowa 2 kierunki równolegle (pracownia linorytu i litografi + pracownia grafiki na metalu akwaforta, akwatinta itp) Po 3 roku + kierunek wybrany dodatkowo z którego wymagano aneksu do dyplomu: np rzeźba/ któraś grafika warsztatwa,warsztaty intermedialne (u nas nie było osobnego wydziału tylko pracownia) / tkanina/witaż/pracownia rzexbiarskiej miniatury- tam raczej pracowali w metalu/ceramika/fotografika itp.) + język obcy i W-F Nie wiem jak to wygląda na innych uczelniach. Dyplom: wykonanie i obrona pracy z grafiki + aneks z przedmiotu wybranego Egzaminy trwały 3 dni. w skład wchodziły 2 egzaminy z grafiki (zadawano temat i okreslano technike wykonania, egz. z rysunku, malarstwa (martwa natura a potem postać z modela), historii sztuki, wybranego języka (więcej nie pamietam, ale to było prawie 20 lat temu) jakie wrażenia: - ze studiów takie, że 5 lat to za duzo, wystarczyło by 3. - Akademia nie kształci wykwalifikowanego do pracy "rzemiesśnika", kształci "artystę" którego do pracy musza przystosować agencje graficzne, albo przystosować musi się sam - na ogół ze skutkiem takim, że nienawidza go drukarnie, wytwórcy POS itp ze wzajemnością ![]() Ogólnie- pozytywnie, acz teraz to myslę, że mogłam zostać lekarzem, albo chociaż ortodontą lub prootetykiem w ostateczności ![]() Ale przepracowałam w zawodzie kilkanaście lat i nie narzekałam. jak mi się znudziło to się przekwalifikowałam , ale moje wykształcenia ciagle jest w kręgu mojej działalności - na obrzezu, ale pomaga bardzo.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-03-23 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Cava a czym sie teraz zajmujesz? jesli moge spytac oczywiscie
![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
I pieniądze, bo to dość drogie studia.
Moją siostrę zapytali we Wrocławiu jakie kursy skończyła, miała wtedy za sobą "tylko" liceum plastyczne. Teraz studiuje zaocznie w Katowicach.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Podbiajam wątek.
Może pojawiły się na forum nowe studentki asp? ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
up
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
hm... choć nie studiuje na asp, to orientuje się w temacie uczelni artystycznych, więc w razie czego mogę coś podpowiedzieć ;-)
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Cześć. Właściwie szukam osób do pogawędek o egzaminach i własnych przeżyciach, doświadczeniach, związanych z takimi szkołami. A jeśli można spytać, to skąd Twoja znajomość w tym temacie? ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ja uz wczesniej pisalam ze co prawda nie studiuje na asp ale na wydziale atystycznym wiec w razie czego tez cos moge podpowiedziec
![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Sialalalala
chodziłam do liceum plastycznego, więc cały czas byłam w temacie uczelni wyższych artystycznych, co by w ostatnim roku dobrą wybrać. Aktualnie zdecydowałam się na wydział art, choć asp mam w planach... ;-) kuroikaze Na jakim wydziale królujesz?;-)
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
moja kolezanka w tym roku dostala sie na sztuke nowych mediow na warszawskiej asp, na poczatku zlozyla teczke (glownie fotografie +pare rysunkow i prac malarskich), zostala zakwalifikowana do II etapu ktorym byl egzamin przed 20osobowa komisja polegajacy na rozmowie nt wybranej lektury dotyczacej "kultury artystycznej" oraz schematycznym rysunku, temat podaje komisja; jej zadali deszcz, slyszalam ze innym zadali np dusze
nie chodzila do liceum plastycznego, brala tylko kurs rysunku i byla na szczycie listy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Nie jestem po ASP ale Edu art tez było fajnie choć wciąż są utarczki o mniemanym pochodzeniu z ASP więcej lepiej , no i ASP prestiż nic bardziej mylnego!! WYNIOŚLI I SAMI NIE WIEDZĄ CZEGO CHCĄ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
gdzie się dostałaś, jesli można widzieć?
...a i przede wszystkim, jak było? ;-)
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ASP wrocław , edukacja
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Gratuluję i życzę powodzenia
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Cotynato no to witaj w klubie ja tez edukacja
![]() ![]() Biala czesc ![]() ![]() i juz dobrze wiesz ze daleko mi do królowania ![]() ![]() jak zajęcia? mnie sie jeszcze nie zaczęły ![]()
N. ♥ Edytowane przez kuroikaze Czas edycji: 2010-10-02 o 15:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Witaj kuroikaze , witaj ;-)
Na razie trwa integracja ![]() Zajęcia od poniedziałku - jeszcze nie wiem co sądzić. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku, a poziom wysoki. Choć muszę przyznać, że spodziewałam się większej liczby godzin z malarstwa czy rysunku. A ty masz już plan? Podoba się? ;-)
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Cotynato ja nie jestem na asp tylko na wydziale art, w cieszynie. teraz zaczelam 2 rok, fajnie, choc powiem CI ze przez cały czerwiec nie usidłam na
![]() Biala ile macie godzin? chociaz Ty grafika, to w sumie malarstwa mało, ja juz teraz malarstwa tez nie bede miec, choc w sumie rysunek bede miec do konca i sporo go mamy... planu nie mam, nie wiem nic. dowiem sie pewnie dzien przed zjazdem ![]()
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
3h malarstwa i 3h rysunku w tygodniu.
...a marzył mi się codziennie rysunek ![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Biala to faktycznie bardzo mało
![]()
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Witajcie, czy pojawiły się nowe studentki bądź kandydatki na asp?
Ja w tym roku zdawałam na wzornictwo (na które się nie dostałam) ![]()
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
up up
![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Odświeżam wątek ![]() Marzę o grafice na ASP w Warszawie. Przystępuję do egzaminu w tym roku. Szukam osób, które studiują bądź chcą studiować na ASP ![]()
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
wampir, to będą Twoje pierwsze egzaminy na asp?
![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.