![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy to takie zdrowie jak mówią? Moja przygoda
Spytalam się Kennedy co ma ta pasza wspólnego z GMO (bo tego dotyczy temat ! ) a ona odowiedziała, że to, że jest modyfikowana, więc wnioskuję, że chodzi jej o modyfikację genetyczną, a nie dodawanie hormonów do pasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
pasza jest nie tylko bogata w hormony ale takze modyfikowana genetycznie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2010-05-18 o 12:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Proszę, o hormonach w paszy: "Innym problemem są hormony wzrostu — podstawowy dodatek do diety zwierząt takich jak krowy. W Ameryce krowy są karmione substancją o nazwie oestradiol 17, testosteronem, progesteronem, zeranolem, oktanem trembolonu i oktanem melengestrolu. Na marginesie warto podkreślić, że jakiekolwiek użycie tych hormonów w Unii Europejskiej jest zakazane od szeregu lat. Naukowcy wierzą, że te hormony używane w paszy zwierzęcej mogą powodować różnego rodzaju problemy zdrowotne u ludzi, m.in. zakłócenie równowagi hormonalnej, problemy rozwojowe, zakłócenia w systemie reprodukcyjnym, mogą rozwijać raka i prowadzić do wczesnego pokwitania u dziewcząt. Najbardziej kontrowersyjnym z powyższej listy hormonów wydaje się być oestradiol 17, który może powodować raka piersi. "
Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2010-05-18 o 12:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak samo moze być szkodliwa zwykła kukurydza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
chodzi mi o to ze jest to dopuszczone do spozycia. i nie wiesz jak na to zareaguje twoj organizm. niby wszedzie mozna kupic a mzoe zaszkodzic. tak samo jest z GMO
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#99 |
Wtajemniczenie
|
Nie to nie jest tak samo. Zmieniasz zdanie z każdym postem i po cichu się wycofujesz mimo, że najpierw stwierdziłaś, że to się dzieje z powodu paszy GM.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
a ty odbijasz argumenty nie prezentujac nic ponad kontre do tego co pisza przeciwniczki.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
To, że nie wiemy jak konkretnie coś może zaszkodzić nie oznacza, że to na pewno nie zaszkodzi. Tego to my się dopiero dowiemy na przestrzeni lat. Na razie wiemy, że hormonalnie "dopakowane" żarcie szkodzi - a też nas kilkadziesiąt lat temu zapewniano, że nie będzie nikomu szkodziło, że dawki są bezpieczne itd.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-18 o 12:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ty akurat z tym Roundapem podałaś dobry przykład, tylko mnie chodzi o konkretny wpływ na nas przez GMO a nie herbicyd. ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Wiecie, że tak naprawdę cała ta dyskusja nie ma żadnego sensu?
Na etykietach jest napisane czy dana roślinka jest modyfikowana genetycznie czy nie - każdy ma wybór i zrobi co zechce. Może jeść taką, a może wybrać ekologiczną. Nauka idzie do przodu i tego nie pokonamy. Wiele rzeczy początkowo nieszkodliwych okazało się później szkodliwymi...ale ludzi wybrali rozwój i ryzyko, aby może kiedyś jednak było lepiej. Też uważam, że nie zawsze warto produkować akurat transgeniczną żywność, którą spożywamy na co dzień, bo nie istnieje ku temu aż taka wyraźna potrzeba. Ja wolałabym się zająć produkcją transgenicznych roślin pod względem wykorzystania ich jako bioreaktorów - i tak, to też jest modyfikacja genetyczna. Ale o ile tańsze leki można by w ten sposób wyprodukować. Jak można by zwalczyć epidemie za pomocą modyfikowanej żywności w krajach, które nie stać na standardowe szczepionki. Ja jednak nadal sobie będę wierzyć w naukę czy to się komuś podoba czy nie - albo to, albo stoimy w miejscu. No a teraz już możecie się na mnie rzucić z motykami i spalić na stosie ![]()
![]() |
#104 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do postępu w nauce czy medycynie to czasem był on okupiony bolesnymi stratami w ludziach, którzy zresztą ryzykowali niejednokrotnie tylko dlatego, że nic już nie mieli do stracenia. Są rzeczy, dla których warto podnieść ryzyko i takie, dla których nie warto. Zaryzykowałabym nowatorskie rozwiązania w walce o swoje życie, ale w walce o tańszego albo bardziej czerwonego pomidora to nie bardzo mam ochotę. Jakoś nie mam ochoty być króliczkiem doświadczalnym wielkich firm, ale jak ktoś chce, to ja nie zabraniam nikomu, proszę bardzo ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-18 o 13:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Klarissa ok, Twoja wola. Ja mam inne zdanie i luz
![]() Jestem ciekawa czy tak samo boicie się odmian roślin, które powstały na drodze indukowanej mutagenezy.. Często cel jest taki sam jak w przypadku GMO, ale nieco inny środek do jego osiągnięcia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja nie jestem ani zagorzałą zwolenniczką GMO, ani przeciwniczką. Mam do tego neutralny stosunek.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-05-18 o 13:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
I szczerze mówiąc wolałabym za niektóre produkty płacić nawet 2x więcej niż jeść jedzenie, w którym człowiek w jakiś sposób sztucznie "grzebał". Bo popełniamy błędy, bo nie wiemy wszystkiego... w tym tego dokąd nas nasze eksperymenty zaprowadzą ![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
GMO też się w naturalny sposób hoduje. Różnica tkwi w sposobie wyprowadzenia danej odmiany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do całej zwykłej żywności...moi zdaniem można by sobie czasem darować produkcję niektórych transgenicznych odmian, chyba żeby miało chodzić o ceny albo leczenie. Np. pomidor znacznie smaczniejszy jest taki hodowany na słoneczku w ogródku niż jakikolwiek inny ![]() Wiem, że to odbiega od tematu, ale chodzi o to, że całe to gmeranie w genach nie jest takie CAŁKIEM złe. Grunt, żeby nie przesadzić, bo nie wszystko zawsze jest potrzebne.
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Przykłady z ryżem które przytoczyłaś pokazują, że hodowanie nowych gatunków może być pożyteczne. Z drugiej strony nigdy nie wiemy jak to wszystko wpłynie na całość, bo każda zmiana coś tam powoduje (np. ograniczenie śmiertelności w niektórych krajach może z kolei spowodować przeludnienie) ale to już temat na totalnie inne rozważania. ![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
spam
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2010-05-26 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Klarriso, Ci zywnosc modyfikowana genetycznie przeszkadza, a np. papierosy nie
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hm.. możliwe, że jest jak mówisz. ale znam ludzi naprawdę ćwiczących, biegających, sylwetka szczupła, odżywianie raczej w niezbyt dużych ilościach. zawsze mnie to zastanawia. może po prostu przez szybki wzrost? nie wiem
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2010-05-18 o 14:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To "genetycznie modyfikowane", to taki brudny termin, ale czy ewolucja to nie jest wlasnie min. taki proces genetycznej modyfikacji wlasnie ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.