|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Co myślisz o kobietach, które opalają się w ciąży? Tym bardziej zaawansowanej? | |||
Głupota ludzka nie zna granic. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
139 | 75,54% |
Przecież to nic takiego. |
15 | 8,15% |
Nie mam zdania. |
30 | 16,30% |
Głosujący: 184. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdzie one mają głowę?!
Cytat:
![]() wiem, będzie riposta - bo to szkodzi. I co z tego? ;] skąd ta troska, hę ? ![]() i na tej samej zasadzie - to, że ktoś nie zrobił z cięzarnej kobiety królika doświadczalnego w danej kwestii nie znaczy, że opalanie się nie będzie szkodzić. Ja tylko wyrażam tutaj swoje luźne refleksje, przecież to nie ja będę wychowywać to dziecko ;] pogotowia może też nie wezmę jeśli ciężarna zasłabnie, po co taka zbędna troska ;] kiedyś też była dyskusja - dlaczego nikt nie ustępuje ciężarnym w autobusie. A po co ? Przy temperaturze +30 sobie dobrze radzą więc w autobusie parę minutek też postoją ![]()
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do samego opalania to zgadzam się w sumie z Klarisą, bo smażenie się x godzin w pełnym słońcu od zawsze jest dla mnie niezrozumiałe, a z plaży w takich godzinach zazwyczaj uciekam po kilkunastu minutach, bo mi gorąco i słabo. Tylko że ja w tym jestem jakimś wyjątkiem najwidoczniej, bo jak mówię, że nie lubię się opalać i jest mi słabo na plaży, a smażenie się nie sprawia mi przyjemności tylko mnie strasznie męczy to jestem uznawana za dziwaka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słusznie zauważasz, że smażenie się jest generalnie szkodliwe a czy z brzuchem czy bez..tak naprawdę nie wiem, czy autorkę wątku zbulwersował fakt wystawiania wielkiego brzucha na widok publiczny czy fakt opalania jako szkodliwego procederu..zaznaczę, że czytałam uważnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Jestem prawie w 100% pewna, że tych pań na plaży nikt nie upomina o szkodliwości opalania, za to tak fajnie poczuć się tą mądrzejszą i pojeździć sobie po nich zaocznie jednocześnie pisząc, że robiło się tak samo (czyli leżało na plaży) ale zasłaniało się brzuch koszulką (co niczego nie daje) czyli robiło się dokładnie to samo co te krytykowane kobiety... Wiesz jest też wiele kobiet, które krytykują picie alkoholu w ciąży, potrafią kogoś zwyzywać od patologii czy alkoholiczek a jednocześnie same jednego piwka w upał nie odmówią. Bo to jest takie myślenie, że jak inne robią to złe, ale jak ja robię to na pewno jest dobre... Cytat:
Natomiast co do reszty to ja odróżniam fałszywą troskę od czystego chamstwa, a tym drugim jest dla mnie kazać komuś stać na upale w tramwaju gdy nie jest w stanie ustać. Bo jest pewna różnica między plażą a tramwajem. Aczkolwiek z tą troskliwością to jest tak, że ona zawsze się tam przejawia gdzie jej nie potrzeba bo ja np. już kilka razy zasłabłam w sklepie, ostatnio dzisiaj rano i jakoś nie widuję wtedy tabunów chętnych do podania chociażby głupiej szklanki wody z kranu ![]()
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() To się przejawia w wielu kwestiach - idziesz do sklepu z bielizną jak jesteś w ciąży to ci dadzą taką najbardziej babciną jaką mają bo "na co babie w ciąży" ładna bielizna. Popatrz na koszule nocne dla ciężarnych - bardziej seksi robi się już dla 12-latek... Do tego krążące po społeczeństwie wiecznie żywe mity - o szkodliwości malowania paznokci, farbowania włosów, stosowaniu kosmetyków (szamponów, mydeł a nawet pasty do zębów), te o niepotrzebnym makijażu itd. Najlepiej żeby "potwory w ciąży" siedziały w domu z tłustymi włosami i tyle. Co ciekawe takie poglądy mają często same kobiety i to od nich przejmują je mężczyźni. A jak wyjdziesz gdzieś z domu i poprosisz o uprzejmość bo ci np. słabo to się dowiesz, że "to trza było w domu siedzieć nie było by problemu".
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-05 o 19:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma co prawda żadnego doświadczenia w byciu ciężarówką, ale szczerze mówiąc nawet by mi do głowy nie przyszło, że ludzie są tak beznadziejni... Ja tu jestem cała zajarana perspektywą, że kiedyś-tam (bo na razie to żem gówniata ciut) będę w ciąży i jak to będzie pięknie i cudownie i zwykle nie mogę się na ciężarną napatrzeć, bo imho ciąża to okres, w którym akurat kobieta wygląda najpiękniej i generalnie niech się lansi tym brzuchem póki może, bo widok na prawdę mega przyjemny. A tu się dowiaduję, że ludzie to takie chamidła... Owszem obiło mi się o uszy, że jak w ciąży, to w domu siedzieć, czy wręcz słyszałam o historii, kiedy ciężarna zasłabła w autobusie i otrzymała jedynie komentarz, że mogła się nie puszczać to by jej teraz nie było słabo ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz do tego dodałabym jeszcze Polskie zabobony - nie rób sobie zdjęć w ciąży bo dziecko urodzi się przedwcześnie la la la ![]() Ale gorzej jest gdy dziecko rodzi się wcześniej, albo gdy nie daj Boże jest chore. Wtedy ciśnie się kamieniami w matkę bo "BO NA PEWNO SIĘ PRZEMĘCZAŁA, BO WYCHODZIŁA, BO POGODA, BO ZŁE BUTY, BO MAJĄ KOTA/PAPUGĘ/CHOMIKA W DOMU, BO to wszystko jej wina" Przykład z życia, dziecko urodziło się wcześnie i trudno było z utrzymaniem życia. Kto dostał "w papę" od rodziny? No matka, a kto. "na pewno paliła papierosy!" (Wszyscy wiedzą swoje, wszyscy ![]() Także szczerze współczuję i podziwiam wszystkie ciężarne i wszystkie mamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
*z ironią napisane, żeby nie było ![]()
![]() |
![]() |
#100 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szkoda, że inni ludzie tak nie mają, świat byłby milszy ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-05 o 20:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo my tu ciągle przecież o opalaniu w pełnym tego słowa znaczeniu, nie o siedzeniu w cieniu pod palemką czy spacerku.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-07-05 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
A co powiedzieć o ludziach, którzy w dziki upał zabierają na plażę może miesięczne dziecko? Wczoraj widzieliśmy co najmniej jedną taką, nie dosyć, że ani parasola, ani budki, kapturek zdjęła, to jeszcze trzymała je na wyciągniętych rękach i dzieciak jak na patelni się smażył...
![]() ![]() Kawałek dalej - parolatek z dwojgiem podchmielonych rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja rozumiem, że np. osoba niepłodna może czuć się niekomfortowo w towarzystwie wystawionego na widok publiczny brzucha ale załóżmy, że to nie o to chodzi (trochę ironizuję wybaczcie), poza tym ja też czuję się niekomfortowo obok osoby o figurze modelki (bo sama odbiegam od takowej) a jakoś nie wykrzykuję wszem i wobec, że wszystkie modelki winny siedzieć w domu a nie na plaży na ten przykład. Sprawa wystawionych biustow juz nie jest taka oczywista, tutaj można podyskutować. A co powiecie na temat karmienia niemowlakow w miejscach publicznych? Też bulwersuje? A co na to Wasi TŻ? Podobno niezmiernie kręci facetów widok karmiących kobiet? No co?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I naprawdę wydaje Ci się, że chodzi o widok samego brzucha w tym momencie? Ja nie wiem może jestem gruboskórna ale byłam 2 razy w ciąży (raz 11 lat temu ![]() Których to aluzji po prostu w pierwszym poście nie widzę, szczególnie czytając to zdanie o lekkomyślności. Cytat:
Niestety trzeba się na cos zdecydować Albo ciąża to stan normalny i mozemy wszytsko Albo jednak ciąża to stan specjalny i jednakowoż jakies ograniczenia mamy Cytat:
![]() Co nie zmienia faktu, że szkoda mi dzieciaka. No ale, chyba nie chciałabyś zamknąć matek z dziećmi w domach, prawda? ![]() ![]() Ja ogólnie to trochę (albo bardziej niż trochę) rozumiem to "przewrażliwienie" niektórych, bo już nawet czytając wizaż można nabrać chęci na samobójstwo. Bo gdzie by człowiek nie zajrzał to: albo komuś przeszkadzają dzieci albo starsze osoby, albo młodzież, albo rodzice, albo kobiety w ciąży itd. I zawsze znajdzie się grupa osób, która zakrzyknie: tak masz rację, powinni siedzieć w domu/byc spychani ze skały/zamykani w specjalnych enklawach, bo nas drażnią najbardziej na świecie ![]() Jak napisała pewna wizażanka w obecnych czasach lepiej byc psem niz dzieckiem i ja się z nią zgadzam, bo nie lubić zwierząt to jest raczej coś bardzo "niepolitycznego" i grozi linczem. A jak powiesz, że nie lubisz dzieci i ich głupkowatych matek to znajdziesz pełno koleżanek, które "mają tak samo". No a zaczyna się od "nielubienia" kobiet w ciaży, bo to logiczne, że jak nie lubisz dzieci to i nie lubisz "brzucha". ![]() ------------------------------------------ właśnie, właśnie, po mojej stronie monitorka racja jest najmojsza. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-07-06 o 07:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem,czy to miało być do mnie,ale jak już wspomniałam... (przeczytaj mój post jeszcze raz..) Kurcze...rzeczywiście... wcisnęłam nie to,co trzeba ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Odpowiadając na pytanie Hultaja: Głowę mam na karku. Kto powiedział, że abym widziała smażące się ciężarówki, sama muszę leżeć plackiem i robić z siebie grillowanego kurczaka? ![]() Wydaje mi się logicznym, że skoro zbulwersowało mnie takie zachowanie, to sama nie robię podobnie, prawda? Poza tym, nie napisałam przecież, że w upalne dni, ciężarne skazane są na siedzenie w domu, bo głupotą jest wyjść, kiedy termometry szaleją. Jestem po prostu zszokowana zachowaniem niektórych kobiet w ciąży, które, jak zaznaczyłam w pierwszym poście - leżą dzień, w dzień, od rana, do wieczora, z brzuchem na wierzchu. I wbrew temu, co mogłoby się niektórym z Was wydawać - nie chcę nikogo prostować, ani tym bardziej szkolić, co powinien, a co nie. Nie byłam w ciąży, nawet jeśli, to nie mam zamiaru wmawiać nikomu, że to, co robię ja, jest najlepsze, a ich tezy i sprawdzone informacje są do kitu. Dlatego, droga Klarisso, nie generalizuj i nie wmawiaj mi czegoś, czego, tak naprawdę nie miałam na myśli. Jeśli jednak uważasz, że w którymś z moich postów napisałam, że ja jestem mądra, to proszę, przytocz mi to zdanie. Uważam tylko, że kobiety, które zaszły w ciążę, powinny mieć nieco oleju w głowie. Mam tu na myśli każdą sytuację, która mogłaby zaszkodzić dziecku. Poza tym, byłam ciekawa Waszych opinii na temat właśnie TYCH kobiet, którym z braku, lub niewielkiej ilości tego oleju, pali się czerwona kontrolka. I POWTÓRZĘ - NIE MAM NA MYŚLI KOBIET, KTÓRE W PIĘKNY, UPALNY DZIEŃ, WYJDĄ POSPACEROWAĆ NA PLAŻY, ODETCHNĄĆ ŚWIEŻYM POWIETRZEM, ZRELAKSOWAĆ SIĘ.
![]() Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2010-07-06 o 10:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się jak widzę kobietę w ciąży, aktywną, uśmiechniętą, żyjącą pełnią życia... Cudnie popatrzeć. Z boku
![]() Jednakże zauważam jedną drobną różnicę pomiędzy spacerami, filtrami, uśmiechem i zadowoleniem z życia a plackowaniem na plaży. Sama należę do dosyć bladych ludzi, nie potrafię się plackować na plaży, mój organizm buntuje się i przegrzewa. Moja ciocia zaczyna żyć, kiedy na zewnątrz robi się 40 stopni. I myślę, że każda przyszła matka powinna się zastanowić, czy to, że ona uwielbia wysokie temperatury gwarantuje jednocześnie, że dziecko również jest miłośnikiem pływania w 50-60 stopniowej wodzie ![]() I piszę odnośnie plackowania, nie samej obecności na plaży.
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a kolejnym razem jednak np. takie miejsce w autobusie im się należy. To w końcu wszystko mogą, czy jednak jakieś ograniczenia są? hah ![]() Cytat:
![]() jedne osoby po prostu odpowiadają zgodnie z tematem "co myślisz na temat kobiet opalających się całymi dniami w ciąży", a drugie odpowiadają na ich nowy temat "co myślisz o wychodzeniu kobiet w ciąży z domu" ![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-07-06 o 11:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To jest ten problem właśnie. :-P
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
BAN stały
|
ja przyjmuję jako logiczne, że to co bulwersuje nas u innych nie musi bulwersować nas u nas :P, oraz, że żeby wiedzieć, że ktoś cały dzien się smaży na piasku nalezy smażyć na tym piasku się razem z nim, zapomniałam, że przecież można pracować w barze, roznosić lody, czy siedzieć w budce jako ratownik, np., i tu już mój błąd.
![]() co tu dużo gadać, ja bym brzucha z nasionkiem w srodku nie smażyła, ale wciąż nikt nie powiedzial, czy dziecku się te wody płodowe gotują czy nie ![]() ![]() a co do rozkminek, zdecydujecie się, to nie rozumię niezrozumienja, kobietom w ciązy wszystko wolno;-), a jak je nózki bolą i chcą twojego krzesla w busie to im ustąp, ograniczenia to są dla współstacza, ja tu nie widzę zaprzeczeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Co do samej ciąży i sławetnego "ciąża to nie choroba" to jestem zdania, że choroba to nie jest, ale stan szczególny już tak. Jedna kobieta czuje się lepiej, inna gorzej a są takie, które czują się bardzo źle i może łaskawie dajmy prawo samym zainteresowanym do decydowania o tym co chcą robić, gdzie i jak oraz czy czują się do tego na siłach. Takie to trudne dać ludziom żyć bez wcinania się w ich sprawy? Cytat:
Cytat:
I przyznaję, może rzeczywiście jestem w tym temacie przewrażliwiona ![]() ![]() Ludzie lepiej ode mnie wiedzą co powinnam ubrać na siebie, co mam jeść, ile i kiedy spać, kiedy powinnam a kiedy nie powinnam chodzić do pracy, kiedy i o jakiej godzinie wychodzić mam z domu, ba, nawet są i takie egzemplarze, które radzą jak i kiedy uprawiać seks ![]() Możliwe, że ja mam po prostu pecha i w swoim otoczeniu mam osoby lubiące dzielić się swoją wiedzą i dobrymi radami "na siłę", chociaż wiem z naszego "ciężarówkowego wątku" że nie ja jedna mam takie doświadczenia. I tak się zastanawiam - czy ludzie nie mają własnych problemów, że koniecznie muszą się AŻ TAK bardzo troszczyć o obce sobie ciężarne kobiety i ich dzieci?Nie rozumiem tej troski i może dlatego wydaje mi się ona nieszczera i podejrzana. Cytat:
![]() Co do reszty to napisałam już to powyżej. Wszyscy lepiej od ciężarnych wiedzą co ciężarne powinny robić. Niesamowite zjawisko jak dla mnie, którego pojąć nie mogę. Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-06 o 14:56 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rozumiem Klarisso, że każda dyskusja na temat kobiet w ciąży, może wydawać Ci się podejrzana, nieszczera, ale wybacz, to nie jest normalne. Ok, jesteś w ciąży, to stan szczególny, jak napisałaś, ale to nie znaczy, że teraz każdy w okół Ciebie będzie złorzeczył, obgadywał i podpowiadał co masz robić. Owszem, są świry na tym świecie, ludzie wścibscy, a przy tym chamscy, ale szukanie tego u tych, którzy nie mają nic złego na myśli, a tym bardziej nie tego, co wymyśliłaś z Laislą - jest co najmniej przewrażliwieniem. Prostując Wasze (wyssane z palca dla mnie) wnioski, chcę zaznaczyć, że uwielbiam patrzeć na kobiety w ciąży, podziwiać wilczy (czasem) apetyt, widzieć szczęście w ich oczach i rosnący z każdym dniem brzuch. Miło jest też, kiedy mogę stwierdzić, że dbają i nie robią z siebie męczennicy lub przewlekle chorej.
![]() |
![]() |
#116 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ----------------------------- Chociaż w innym temacie to jednak Wizażanki wkleiły artykuł, którego fragment świetnie opisuje to o co mi chodzi i to o czym pisałam i dlaczego się tak "oburzyłam" w tym wątku na ogólne podejście, pouczanie i traktowanie ciężarnych kobiet dosłownie w każdej kwestii łącznie z tym ile, gdzie, kiedy i jak ma korzystać ze słońca. Pozwolę sobie wkleić fragment: Cytat:
I właśnie takie mam odczucia i stąd ta "podejrzliwość" ![]() Nagle cały świat wie lepiej ode mnie co jest dla mnie i mojego dziecka dobre - mam wtedy ochotę powiedzieć nieco złośliwie martwcie się kurna o własne dzieci a jak nie macie to se zróbcie i wtedy się martwcie.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-06 o 16:08 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
To nie jest "podejrzana i nieszczera troska" ale całkiem normalna troska.
Człowiek ma wpisaną w geny opieke nad dzieckiem, także cudzym. Tak samo jak rozczulamy się nad dziećmi, małymi kotkami, pieskami, tak samo chcemy dbać o te nienarodzone dzieci. A jesli nam się wydaje, że dzieje im się krzywda, to reagujemy, bo tak zaprogramowała nas natura. Oczywiście przesada nie jest wskazana, ale takie zachowanie nie jest wcale dziwne.
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
No słowo daję - nie cierpię pouczeń i sama też nie pouczam, chyba, że mnie ktoś o to pyta/prosi.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-06 o 16:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20500907]skąd te temperatury, w brzuchu jest 50 stopni ?[/QUOTE]
Zrób mały eksperyment - połóż butelkę wody na plaży, na otwartm opalającym słońcu, przykryj kocykiem (chociaż chyba właściwsze byłoby kupienie słoninki i kawałka wołowinki w sklepie mięsnym) i niech tak sobie butelka poplażuje trochę ![]() ![]() 36,6 to ona raczej mieć nie będzie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.