![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: studiować dwa kierunki:)
Ja akurat nie pisałam matematyki, dostałam się na uniwersytet gdzie do rekrutacji brana była pod uwagę średnia ze wszystkich przedmiotów maturalnych a ścisłe były liczone podwójnie więc sporo straciłam na tym, no ale jakoś udało mi się dostać. Gdyby to był mój jedyny kierunek to na pewno dałabym radę chociaż brakuje mi podstaw głównie z matematyki z liceum, a przez drugi kierunek nie mogę chodzić na zajęcia wyrównawcze no i nie mam czasu np na konsultacje itp., ale jeśli komuś zależy to nawet humanista da radę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
No tak widzę w podpisie, ze studiujesz jeszcze socjologię, dlatego zapytałam o przedmioty, a możesz powiedzieć jakiego rzędu wynik na maturze trzeba mieć, żeby się dostać? Byłam pewna,że informatyka to tylko dla ścisłowców. Ty pewnie miałaś solidne podstawy z LO z matmy.
Ja się tak ostatnio zastanawiam nad informatyką właśnie, tylko nie wiem czy dałabym radę, jak nie stchórzę to spróbuję. A jak tobie podobają się zajęcia? Co robicie? P.S Świetny cytat w podpisie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]()
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak myślicie, czy możliwe jest studiowanie 2 kierunków zaocznie i pracowanie ? Czy któraś z Was tak robi i daje radę ?
![]() ![]()
![]() |
#95 |
Raczkowanie
Lokalizacja: zbyt często sie przenoszę by deklarować się na jedno miast o;)
|
nie wiem zescie sie tak uparli na te 2 kierunki...
juz minely czasy, gdy kazdy po 2 kierunkach dostawal parce, bo byl wyjatkowy i dobrze to o nim swiadczylo- dzis jest totalnie inaczej, jest to traktowanie jak obawa przed wejsciem w zycie doroslego i takie sztuczne przedluzanie sobie czasow studiow... lepij juz ciagnac ten jeden kierunek studiow, a zamiast isc na dugi to zalapywac praktyki i staze gdzie si da-obecnie to najlepsze rozwiazanie bo daje doswiadcenie, co jest o wiele wazniejsze niz 2 czy 3 kierunki studiów... ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- nie wiem zescie sie tak uparli na te 2 kierunki... juz minely czasy, gdy kazdy po 2 kierunkach dostawal parce, bo byl wyjatkowy i dobrze to o nim swiadczylo- dzis jest totalnie inaczej, jest to traktowanie jak obawa przed wejsciem w zycie doroslego i takie sztuczne przedluzanie sobie czasow studiow... lepij juz ciagnac ten jeden kierunek studiow, a zamiast isc na dugi to zalapywac praktyki i staze gdzie si da-obecnie to najlepsze rozwiazanie bo daje doswiadcenie, co jest o wiele wazniejsze niz 2 czy 3 kierunki studiów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Dwa kierunki wcale nie oznaczają obawy przed wejściem w dorosłe życie. Kilkoro moich znajomych, którzy akurat są na dwóch kierunkach- na początku zaczynali oba dziennie, ale po skończeniu jednego drugi pozostawał jako zaoczny
![]() ![]() ![]()
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=my dee;24004305]nie wiem zescie sie tak uparli na te 2 kierunki...
juz minely czasy, gdy kazdy po 2 kierunkach dostawal parce, bo byl wyjatkowy i dobrze to o nim swiadczylo- dzis jest totalnie inaczej, jest to traktowanie jak obawa przed wejsciem w zycie doroslego i takie sztuczne przedluzanie sobie czasow studiow... lepij juz ciagnac ten jeden kierunek studiow, a zamiast isc na dugi to zalapywac praktyki i staze gdzie si da-obecnie to najlepsze rozwiazanie bo daje doswiadcenie, co jest o wiele wazniejsze niz 2 czy 3 kierunki studiów... QUOTE] Racja - dzisiaj żeby dostać jakąkolwiek sensowną pracę trzeba mieć 2 kierunki. A tak poważnie - niektórzy ludzie są na tyle zdolni żeby studiować 2 kierunki dziennie i mieć praktyki, i jeszcze średnią powyżej 4,5. Naprawdę. Więc nie udowadniaj tutaj, jak to człowiek, studiujący więcej niż wymagane minimum, boi się wejść w dorosłość i nie ma żadnego doświadczenia - to, że nie znasz takich ludzi to efekt środowiska w jakim się obracasz - ja znam takich wielu. A że łatwo nie jest to inna sprawa. Poza tym - wcale nie jest tak, że wyłącznie ludzie z doświadczeniem się liczą - wręcz przeciwnie, wielu pracodawców jak widzi kogoś kto pracował całe studia to zaczyna się zastanwaić kiedy taki człowiek miał czas na studiowanie i czy aby na pewno opanował wiedzę, którą powinien był nabyć w czasie studiów. Bo jest to bardzo wątpliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() pogrubione 2 - tak? a kto tak traktuje? może jakieś konkretne przykłady? zazdrośni studenci którzy ledwie zipią na jednym? ![]() ![]() pogrubione 3 - pewnie, staż i praca to ważne sprawy. ale na prawdę pracodawca będzie wolał wpis o tym, że byłam menedżerem w maku niż 2 dyplom? ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() reszta - dokładnie tak. my się uparłyśmy? ja na przykład uparłam się, bo UWIELBIAM swoje studia. tak, w czasach kiedy ludzie liczą na dyplom i papierek, ja się nimi delektuję. chcę zostać na uczelni i robić doktorat, najlepiej podwójny ![]() ![]() ale nie jest łatwo, ludzie to krytykują, bo jak ktoś wystaje z szeregu, to najlepiej go objechać. cóż, niech krytykują, ja jestem szczęśliwa i spełniona. ja tam moich znajomych którzy olewają 1 studia i się prześlizgują bo chcą dyplom nie krytykuję ![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uważam, że studia są wtedy wartościowe, jeśli ktoś się w to naprawdę angażuje, wykazuje doatkową aktywność w danym kierunku a nie tylko prześlizguje się byleby mieć ten dyplom mgr (czy nawet dwa) a umiejętności praktyczne leżą i kwiczą.. Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2010-12-27 o 21:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ja proponuję zamiast rozliczać ludzi, co MAJĄ robić żeby ich studia były wartościowe zająć się sobą. no offence, ale zawsze mnie to bawi, ludzie wyliczają że studenci się nie uczą, mają niskie średnie albo jak to napisałaś się angażują, wykazują dodatkową aktywność. a czy to nie jest sprawa tylko i wyłącznie samego zainteresowanego studenta? a kto mu sprawdzi, czy na studiach był w pięciu kołach i jeździł na konferencje, czy się opierdzielał? jeśli się opierdzielał, jego święte prawo ![]() ![]() studia tak na prawdę o niczym nie świadczą poza kilkoma obszarami, serio... kiedy zaczynasz pracę, zaczyna się prawdziwe życie (przykład mojego faceta, który z wykształceniem kierunkowym wylądował w firmie też kierunkowej i okazało się, że to, co się tam robi jakoś nijak ma się do rzeczy na studiach ![]()
![]() |
![]() |
#101 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
Dołączam do wątku, też studiuję dwa kierunki...jeszcze. Rok biologii zaliczony a od tego roku zaczęłam turystykę. Ogólnie mam IOSa, plan ładnie zgrany, zajęć od rana do wieczora ale nie było tak źle, aż do teraz, gdy zbliża się sesja. Pełno zaliczeń przez cały styczeń i połowę lutego, coraz bardziej zaczynam wątpić, że zaliczę wszystko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Ja się zastanawiam nad przeniesieniem się na zaoczne studia ( z dziennych- jestem na niepaństwowej uczelni) na ten sam kierunek. Za rok chciałabym zacząć drugi i jeszcze pracować. TYLKO zastanawiam się czy dam radę... dlatego spytałam jak WY sobie radzicie ? Czy któraś z Was studiuje 2 kierunki zaocznie i ma czas jeszcze na pracę ?
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
up
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
|
Effulla, na pewno da się studiować dwa kierunki w trybie zaocznym i pracować, tylko ja na Twoim miejscu bardziej martwiłabym się skąd wezmę pieniądze na opłacenie dwóch kierunków. Chyba że rodzice/partner/inna bliska osoba będą Ci pomagać. Na mojej uczelni (UMK) studia zaoczne uchodzą za lżejsze od dziennych - mniej zajęć, łatwiejsze zaliczenia, ale nie wiem jak jest gdzie indziej.
Ja to bym sobie zaczęła jeszcze trzeci kierunek, ale wiem że nie dam rady ![]() ![]() ![]() Hipnagogia, ja mam podobny problem, ale rozegrałam to tak, że przeszłam się do kilku wykładowców i wykorzystałam IOS, żeby część zaliczeń mieć we wcześniejszym terminie (pierwszy egzamin miałam 7 grudnia) i jeden przedmiot przeniosłam na późniejszy termin. Tylko u mnie problem polega na tym, że od tego roku na obu kierunkach rozliczam się semestralnie, więc MUSZĘ zdążyć do 15 marca i w razie jakiś poprawek, żeby się jakoś z tym wyrobić część przedmiotów zdaję wcześniej. I tak maniana będzie latem - 9 egzaminów plus praca licencjacka, która w tej chwili praktycznie nie istnieje ![]() Edytowane przez zawiechaczarny Czas edycji: 2010-12-29 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
Co to jest IOS? Studiuję 3 rok na UW na dwóch kierunkach i w życiu o tym nie słyszałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#108 |
Wtajemniczenie
|
W takim razie chyba warto spróbować wziąć te 2 kierunki zaocznie - jeśli będziesz pracować to drugi opłacisz sobie sama i jeśli ewentualnie sobie z nim nie poradzisz rodzice nie będą mieli pretensji, że zmarnowałaś ich pieniądze
![]() Z pracą jest niestety ciężko - moja koleżanka ma 2 mgr i pracuje w fabryce telewizorów ![]() abraxas2871, IOS, czyli Indywidualna Organizacja Studiów, to takie coś co w sumie rzadko coś daje, ale na wszelki wypadek warto go mieć, ale właśnie przekładanie zaliczeń to tak naprawdę kwestia dogadania się z wykładowcą, bo są tacy co nic ich nie obchodzi, nawet podpis dziekana na tym papierku i egzaminu nie przełożą no i student musi kombinować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Wtajemniczenie
|
IOS kompletnie NIC nie daje. studiuje 2 kierunki mam niby indywidualną organizacje studiów czyli moge sobie teoretycznie zmieniać terminy egzaminow czy kolokwiów a w praktyce jest tak że pani Dr mowi ze ona terminy podała dawno temu i mam ndst za nieobecność na kole (na którym nie moglam byc bo miałam koło na drugiej uczelni na której nie mam IOS) masakra! Coraz mniej podoba mi się studiowanie dwóch kierunków, chyba sesja wykluczy jeden z nich
![]() Edytowane przez Hipnagogia Czas edycji: 2011-01-03 o 20:03 Powód: przepraszam za tak dużą czcionkę, nie mam pojęcia czemu się taka zrobiła, nie mogę teog zmienić :( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
No ja już właśnie pisałam, że IOS jest do niczego - tak naprawdę to kwestia dogadania się z wykładowcami, a z nimi można i bez IOS się dogadać. Przy układaniu planu tak miałam - chciałam zmienić grupę ćwiczeniową, bo ta do której jestem odgórnie przypisana mi nie bardzo pasowała godzinowo a facet powiedział że go nic nie obchodzi mój IOS, że mogę studiować nawet jeszcze 3 kierunki a dla niego to i tak nic nie znaczy. W końcu stwierdził, że mogę się przenieść jak znajdę w tamtej grupie kogoś na swoje miejsce. Na szczęście znalazłam
![]() Ale są na moim wydziale dość rzadkie przypadki wykładowców, którzy chcą wgląd w IOS przy ustalaniu zaliczeń i ten papierek coś dla nich znaczy, więc na wszelki wypadek warto go mieć ![]() No tiramisu ma trochę racji - ja jak nie mogę przyjść na koło to idę wcześniej rozmawiać z wykładowcą co mam z tym fantem zrobić (ale też nie wszyscy idą na rękę ![]() Może jakoś przetrwamy najbliższą sesję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
Uroki bycia dwukierunkowcem niestety - niektórzy wykładowcy (studenci zresztą też) uważają że wzięliśmy drugi kierunek, żeby mieć IOS i zbijać bąki, bo można wtedy sobie przesuwać zaliczenia. Przyznaję, że czasem zaliczam koło w lekko przesuniętym terminie, bo nie chce mi się na nie uczyć, ale to dlatego, że na co dzień mam tyle nauki, że jestem już czasem tym zwyczajnie zmęczona, a nie dlatego, że próżnuję przez cały semestr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
Ehhh a mi życie znowu pokrzyżowało plany, niestety po Nowym Roku odezwały się moje kamienie na nerkach i aktualnie nie jestem w stanie nawet pojechać na którykolwiek wydział, nie mówiąc już o zaliczeniu czegokolwiek
![]() ![]() Heh no i już mi lepiej jak się wyżaliłam, a jak tam u was dziewczynki? chyba wszystkie siedzą w książkach bo coś cicho ostatnio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie też się boję, że zawalę dwa kierunki naraz...
Muszę podjąć ciężką decyzję! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Wtajemniczenie
|
Rarita, biedactwo. Zdrowie najważniejsze - nie przejmuj się aż tak sesją. Zresztą zdolna dziewczyna jesteś to dasz sobie radę
![]() ![]() Ja się w sumie od paru dni obijam - im bliżej sesji, tym bardziej mi się nie chce, tym bardziej że jeden egzamin zdawałam wcześniej i podchodziłam do niego 4 razy przez co się lekko zmęczyłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Czytam sobie o waszych obawach i doświadczeniach, więc jako stara weteranka dwóch kierunków postanowiłam się wypowiedzieć.
![]() Decyzję taką podjęłam po licencjacie, choć już po drugim roku o tym myślałam, ale wiedziałam, że magisterkę chcę robić w większym mieście, stąd pomysł został drastycznie odrzucony. ![]() Pierwszy semestr był trudny pod względem organizacji. Studiowałam dziennie, w różnych miejscach Wrocławia, musiałam więc się przetransportowywać czasem kilka razy w ciągu dnia. O indywidualce nikt nie chciał słyszeć - na jednym kierunku powiedziano mi, że NIE MA czegoś takiego i mogę jedynie złożyć podanie o eksternistyczne zaliczanie przedmiotów, za co podziękowałam. Na ćwiczenia więc chodziłam (czasem do innych grup), na wykłady rzadko (na szczęście miałam wiele wspaniałych osób, wspierających mnie notatkami). Wszystko się fajnie układało, z nauką nie było problemu, aż do czasu sesji... Dziewczyny, to był HORROR! 4 egzaminy na jednym kierunki i 4 na drugim (z czego może tylko 2 były tzw. lajtowe). Na jednym z kierunków miałam tzw. old school, czyli wykładowcy uważali, że student powinien wiedzieć WSZYSTKO !!! Dostawałam np. 50 stron A4 nudnej teorii, którą trzeba było wryć na pamięć. A na drugi dzień kolejny egzamin... Jakimś cudem się udało, ale obiecałam sobie, że rezygnuję. Jednak oczywiście zrobiło mi się szkoda, że już przeżyłam pół semestru, bla bla i dotrwałam do następnego, w którym sytuacja się powtórzyła idealnie. Teraz mam zrobione absolutoria (no prawie ![]() ![]() Moja historia niech będzie ostrzeżeniem. Nie bierzcie na siebie zbyt dużo. Obciążycie się psychicznie i kompletnie nie będziecie miały czasu na żadną pracę, praktyki, nie mówiąc o przyjemnościach. (Ja np. praktyki robiłam w przewie między semestrem zimowym, a letnim, własnie po tych 8 egzaminach, gdzie powinnam odpoczywać i nie myśleć). Podsumowując: na pewno nie wybrałabym się ponownie na dwa kierunki w tym samym czasie...
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
e tam, zależy też, JAKIE kierunki się bierze, bez przesady
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.