![]() |
#91 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
![]() Ja właśnie mam ten problem, że jestem okropnym śpiochem i trochę ciężko mi tak sypiać z przerwami. Ale na szczęście TŻ pomaga bardzo i on karmi przed snem i rano przed wyjściem do pracy, więc mogę pospać te 5 godzin 2x w ciągu doby. Więc nie narzekam na brak snu ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
u mnie tak samo tż wziął do 15
![]() ![]() ![]() ![]() jutro czeka nas pierwszy spacer!!! dziś werandowaliśmy trochę ale mały nie znosi jak go ubieram - Wasze też tak mają? poza tym on jest grubiutki ale krótki i tonie na długość we wszystkich ciuszkach - a ja sie bałam ze kombinezon okaże się za mały - hehe on jest OGROMNY ![]() dziewczynki mam pytanie - była u Was położna? ja wczoraj zadzwoniłam do przychodni poinformować ze już jesteśmy w domu ale nic mi nie powiedzieli kiedy przyjdzie położna. ona sie będzie ze mną jakoś umawiać na godzinę konkretną? i w ogóle co robi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- my tez juz bylysmy na spacerze ![]() a jak dziewczyny z Waszymi kilogramami? ![]() ja mam ciastoline na brzuchu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
witam nowe mamusie
![]() sereniti moj maly tez nie lubi sie ubierac, a szczególnie kombineznonu, nie lubi bys skrepowany ![]() ![]() u mnie byl juz polozna 3 razy i wiecej juz nie przyjdzie chyba ze bede chciala, ale u nas bylo tak ze juz w szpitalu przyszla polozna i wziela moj nr tel i ledwo mnie wypisali to ona juz byla poinfotmowana i dzwonila kiedy moze przyjsc ![]() gustawek nie przejmuj sie laktacja, tak juz mialo byc, moj michałek nawet nigdy cyca w buzi nie mial i tez sie zastanawiam czy przez to nie bedzie mial uszczerbku na psychice ![]() lutien jak ci malenstwo znowu tak bedzie plakac a nie bedziesz wiedziec co jest grane, to poloz termoforek na bruszku i zapakuj w rozek i na rece przytulic, u nas sie sprawdza ![]() irsin moj brzuch tez jest ciastolinowaty ![]() no u nas wszystko ok, juz michałek ochrzczony i zadowolony, wczoraj spał po 4 godziny!!! doczekałam sie ![]() zobaczymy jak bedzie dzisiaj ![]() ![]() Edytowane przez kootekk Czas edycji: 2010-11-03 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
mój brzuch też taki niezbyt fajny tzn góra nawet już ładna ale na dole flak
![]() Kootek a po jakim czasie po przecięciu zaczełaś zakładac pas poporodowy? |
![]() ![]() |
![]() |
#96 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Położna u mnie była już kilka razy. Pytała się czy umiemy kąpać, pomogła odnośnie karmienia piersią itp. Mi się wydaje, że dobra położna pomoże we wszystkim z czym masz problem odnośnie dziecka ![]() Mi się przed porodem zepsuła waga, więc nie wiem jak z kilogramami. Ale w spodnie sprzed ciąży jeszcze nei wchodzę ![]() Za to TŻ w niebo wzięty, bo mi się wcięcie w talii jeszcze bardziej powiększyło i tyłeczek mi urósł ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja dziś w nocy chciałam wydłużyć przerwy na karmienie do 3 godzin, ale nie wypaliło ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
lutien ja teraz spałam 5 godzin
a z tym termoforkiem to nie wiem czy mozna klasc na taki pepuszek, zapytam jutro lekarza i dam znac , ja mam termofor w takim misiu i jak wlewam goraca wode to czuc tylko cieplo, trzeba uwarzac zeby nie byl za goracy gustawek ja aczela po 7 tyg zakladac pas, balam sie wczesniej bo kolezance sie po 6 tyg rana otworzyla mi ten brzuch nie wisi bo w sumie w ciazy mialam maly ale jeszcze dosyc odstaje na dole :/ Edytowane przez kootekk Czas edycji: 2010-11-04 o 02:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
kootek rumianek który podawałaś małemu to był zwykły rumianek ekspresowy, czy jakiś granulowany dla dzieci?
Wczoraj patrzyłam w necie na ta herbatkę HIPP na laktację - o dziwo ona zawiera tylko 4% ekstraktu z ziół. Reszta to glukoza. I sobie mysle czy nie lepiej kupić prawdziwą mieszankę ziołową w razie co. |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
kliwa na poczatku dawałam mu zwykłay rumianek, zaparzałam torebke isłodziłam glukoza spożywcza, bo jesli cukrem słodzic to trzeba go przegotowac a glukozy nie, a teraz mu daje z hippa taki granulowany rumianek
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Witamy i my po ciezkiej nocce
![]() na bolacy brzuszek nic nie pomaga, ani masc rozgrzewajaca brzuszek, ani termoforek, ktrory dostalismy w szpitalu, a ja nie moge patrzec jak dzidzius placze i cierpi, aja mu nie moge pomoc ![]() ![]() ![]() jedynie co troszke pomogla to ruszanie do gory nozkami, puszlal sobie wtedy baczki i sie smial od ucha do ucha ![]() a to ja, maly krzykacz Filipek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Gustawek my małemu kupilismy z kopru włoskiego i rumiankową z Hippa ona jest granulowana i od 1-go tygodnia życia także dla takich maluszków już...natomiast ja cześciej dopajam samą przegotowaną wodą,no teraz jak zmieniłam mleczko na lekkostrawne (bebilon comfort na problemy z z kolkami i zaparciami) to mały jest szybciej glodny (tak wytrzymywał na humanie 1 plus 3-4 godziny a teraz na bebilonie comfort ma kryzys w 2 godzinie po czym daje mu wode z glukozą i jakoś wytrzymujemy do tych 3 godzin)
![]() ![]() ![]() A my dziś idziemy znowu do lekarza zobaczymy co powie...mam nadzieje że nie przepisze tych zastrzyków małemu...;/
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
ona1010, opisywalas swoj porod? bo jakos szukalam i nie znalazlam
![]() Dziewczyny czy Wy codziennie masujecie swoje pociechy? bo wlasnie mam taka plyte i ulotki z Nivea zeby dzien w dzien masaz robic calego cialka ![]()
#103 |
Zakorzenienie
|
ona śliczny filipek
![]() ![]() ishka trzymam kciuki za tomusia, oby sie obylo bez zastrzyków a moj michalek jakis niespokojny od kilku dni, źle spi, bardzo krótko i zmierzly jest |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Gustawek jeśli karmisz piersią, to nie dajesz NIC innego do picia - tylko cyc.
A jeśli karmisz modyfikowanym, to możesz pomiędzy karmieniami dopajać herbatką, przeznaczoną dla dzieci od 1- m-ca życia i są to herbatki koperkowe ![]() Ja mam taką z HIPPa rozpuszczalną. A dla siebie mam w saszetkach, bo te granulowane są słodzone, a ja nie chcę słodkich. IShka ten proszek na zagęszczanie niby produkowany prze Milupe w Niemczech, a tu takiego nie ma. Dziwne ![]() A więc dałam sobie spokój. A ja sie wczoraj nie odzywałam, bo załapalam doła po nieprzespanej nocy. Mały obudził się o 0.45 i nie chciał spać. Stękał do 4.00 gdy to po moim płaczu obudził się mąż i wziął małego do nas. Młody kręcił się jeszcze do 5.20 Nie wiem skąd on wziął te siły. Ja byłam nieprzytomna. Mąż stwierdził, że na kolejną noc mam go wziąć od razu do nas, żeby mi znowu do głowy nie przyszło przepłakać pół nocy ze zmęczenia. Rano pojechałam z nim do pediatry na pierwszą wizytę. Pan doktor bardzo miły i ma bardzo dobrą opinię. Był w szoku, że kazano mi w szpitalu odstawić małego od piersi. Powiedział, że tą metodę stosowano jeszcze w latach 90-tych, ale teraz już nie. Że dopóki żółtaczka nie przekracza 20, to wystarczy naświetlanie. A Pascal dobił tylko do 18. To mnie utwierdziło, że tamten szpital był jakiś porąbany! ![]() A wczoraj bilirubinka spadła do 11,6, a więc chyba pożegnamy się z żółtaczką ![]() Dziś mały się obudził o północy, potem o 2.20 i wtedy wzięłam go do nas. Nie chcę go przyzwyczając, ale jestem zbyt przemęczona, żeby siedzieć z nim na fotelu i czekać aż zaśnie. Spaliśmy az do 11 i się oboje wyspaliśmy. A Pascal jaki szczęśliwy! ![]() ![]() Ale i tak jestem dziś szczęśliwsza, bo się w miarę wyspałam. I chyba będę tak teraz robić co noc, że po przebudzeniu ok. 2-3 w nocy będę go brała do łóżka. Kretencja nie bój się cesarki! ![]() Pamiętasz jak ja panicznie się bałam? A teraz ci powiem, że nie było aż tak strasznie. Znaczy było strasznie, ale już o tym zapominam ![]() Minął miesiąc, a ja wczoraj zdarłam z rany ostatnie strupki. Teraz mam już tylko różową kreskę. Boli mnie jeszcze sama rana, jak i skóra wokół na szerokości ok. 10 cm. Gdy dłużej chodzę to boli bardziej, a gdy mniej się ruszam, to wcale nie boli. Porównując tą cesarkę z tą pierwszą, to tym razem zagoiło mi się super szybko. Wtedy cierpiałam pół roku, nie mogłam się wyprostować z bólu i sączyła mi się ropa. Teraz byłam sprawna już po kilku dniach i gdyby nie ból, który mi przypominał, że mam tam ranę, to bym zapomniała, że miałam właśnie cesarkę. Jedynie jeszcze ze mnie kapie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
weronisia ja tez zawsze mowilam ze NIGDY nie bede brała dziecka do łozka, dzisiaj obudzil sie o 3, zjadł i aczeła sie impreza, ani mysli spac, cos krecił wiercił i nie wiedzialam co z nim zrobic, polozylam go do nas do łozka i tak spalismy 4 godziny
![]() edit:to jest dziewczynka i urodzila sie w 24tc i miala 340g wow anecka ja michałka codziennie masuje oliwka po kąpieli bo ma bardzo sucha skórkę i bardzo lubi jak go masuje, leży jak lord i sie usmiecha Edytowane przez kootekk Czas edycji: 2010-11-04 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#107 | ||||
Zakorzenienie
|
Irsin u mnie masakra! Ważę 11kg za dużó i waga od porodu ani drgnęła , a minął już miesiąc
![]() Cytat:
Ja pisałam o herbatce w saszetkach. Nie uznaję herbatek granulowanych, bo to sam cukier. Ja kupuję herbatkę BIO w saszetkach - http://www.aptekaslonik.pl/prod_info...oducts_id=3647 Cytat:
![]() Cytat:
Ja widzę po Pascalku wielką różnicę ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do spania z rodzicami ![]() To ja nauczyłam tego moją córcię. To było nasze pierwsze dziecko, wymarzone, wyczekane i długo robione ![]() Miała bezdechy z sinieniem i wiele innych problemów zdrowotnych, przez co 4 m-ce spędziliśmy w szpitalu. Ja byłam przemęczona i zasypiałam trzymając ją na rękach. Raz mi wypadła! Wtedy mąż zadecydował, że będzie spała z nami, a ja nie mam już wstawać. No i tym sposobem Oliwia pokochała nasze łóżko. Było potwornie ciasno, bo spaliśmy wtedy na wersalce. Gdy miała 10 m-cy dorobiliśmy się łóżka szerokiego na 2 m, więc mogła się rozpychać ![]() Spała z nami aż do końca karmienia piersią, czyli 1,5 roku. Gdy urodził się Thomas obiecałam sobie, że nigdy nie wezmę go do łóżka i rzeczywiście tak było. On fajnie spał po 4 godziny, nieraz dłużej, więc nie było potrzeby. Pascal też nie miał z nami spać, bo nasze 2m łóżko zamieniliśmy na 1,6 m, a więc jest ciaśniej niż kiedyś. Jednak już nie bronię się przed spaniem z dzieckiem. Jestem wykończona wstawaniem co 2 godziny i siada mi psychika... Wolę spać z Pascalkiem i się wyspać. Ja muszę jakoś funkcjonować w dzień, bo mam jeszcze dwoje innych dzieci i nie mogę całego dnia spać.... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
weronisia jeszcze nie mialam, bojeszcze nei urodzilam. Ale patrzylam wlasnie na granulowana z hippa w sieci.
![]() o tą: http://www.aptekaslonik.pl/prod_info...armiacych.html |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Kliwia to se daruj tą herbatkę rozpuszczalną.
Ale za to bardzo ci polecam tą w saszetkach. Nie ma glukozy, a jest nawet smaczna. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, Weronisia
![]() ![]()
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ratuje mala cewnikiem, w aptece sa takie cieniutenkie, koncowke mocze w oliwce i na chwilke do pupy, a po chwilce kaskada kupy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Anecka- opisywalam gdzies porod, ale sama nie pamietam gdzie...
![]() A co to byl za porod, wzieli na sale, zrobili dziure w brzuchu, wyjeli Filipka, zaszyli i po sprawie... Cala operacja to nic w porownaniu z pozniejszym bolem cycow, kiedy mleko nadchodzi, myslalam, ze mi cyce rozwali, jakby mi ktos tam wiadro wody nalal, ale naszczescie 2, 3 dni i wszystko sie normalizuje. kootek- my juz chyba wszytskiego probowalismy, masaz troszke pomaga, ale nie zawsze, tak samo jak ruszanie nozkami. U nas Filipek spal w kolysce tylko pol nocy, ja albo tz spimy z nim na zmiane na osobnym lozku, jak tylko klade go w kolysce to budzi sie i placze. Tylko nasze zycie lozkowe zostalo strasznie zaniedbane ![]() Irsin- Wlasnie kupki nie moze zrobic, steka, prezy sie i meczy, a przy okazji placze, ale tutaj to chyba raczej takich rzeczy jak cewniczek dla dzidziusia nie kupie. Bo tu o co nie zapytam polozna to ona mi mowi, ze to normalne, az sie wkurzam. Weronisia- jeszcze z Ciebie leci???? U mnie tylko jakis tydzien lecialo, a po 2 to juz ciotka zawitala, polozna powiedziala, ze to zadko spotykane, ale normalne Tez kupilam sobie herbatke dla karmiacych z Hippa w torebkach, moze nie smakuje za rewelacyjnie, ale moze dzidziusiowi troszke na brzuszek pomoze, a wogole to chyba bardziej dziala na moj brzuszek, bo codziennie niezle mnie na kibelku pogoni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Ona ze mnie lecialo tydzien, potem kolejny tydzien ani kropelki i od 3 tygodnia znowu pokapuje po troszku, to takie plamienie.
Po poprzednich porodach mialam tylko 2 tygodnie... Irsin ty z tym cewnikiem nie przesadzaj. Nie wiem kto ci to doradzil, ale u tak malych dzieci nie wolno czegos takiego robic. Dziecko musi samo nauczyc sie wycisnac kupke. A takim cewnikiem czy grzebaniem termometrem, to rozleniwia sie jelita i same nie pracuja. Ja bym sie bala czegos takiego uzywac... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
ja też jakoś mnie przeraża wkładać coś maleństwu do pupci...
![]() u nas z kupką nie ma problemu co 2 godziny przed karmieniem przewijam małego i pieluszka pełna wodnistej kupki ale to pewnie od dużej ilości mojego mleczka. Dziewczyny jak tak czytam o Waszych przebojach z brzuszkami, kupkami żółtaczką zaczynam się bać że i u nas coś się pojawi ![]() Co do spania to w nocy śpi w łóżeczku tuż koło mojej głowy, na ostatnie poranne karmienie - koło 5 - zostawiam go już po karmieniu u nas (karmię w nocy na leżąco) i tak sobie śpimy do rana, potem ostatnie śniadanie jeszcze w łóżeczku i już idziemy do dużego pokoju. Tż zrobił mi takie małe łóżeczko wysokie na skrętnych kółkach więc jeżdżę sobie z nim po całym mieszkaniu i mam go na oku ![]() Dziewczyny po cc - czy Was też te zastrzyki w brzuch tak bolą? mnie z każdym dniem bardziej ![]() A do mnie położna ani nie zadzwoniła ani tym bardziej nie przyszła - nie wiem co o tym myśleć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Wpadłam powiedzieć że na szczescie obyło sie bez zastrzyków jak narazie....tzn jest juz lepiej osłuchowo nic niepokojącego nie slychać a i katarek najprawdopodobniej z za suchego powietrza...pomimo ze nie grzejemy jeszcze ale jednak widocznie i tak jest za sucho...kaszel ustał po syropku i odpukac ale narazie jest ok. Weronisiu tak czytam co tam napisałaś i myślałam że cos zle przeczytałam...jakie strupki z rany po cc?? Ja po ściągnięciu na drugi dzień plastra miałam od razu tam czyśćiutko i suchutko (pomimo mojego sporego brzucha ktory teraz troche zwisa tzn ta skóra) i nigdy tam nie miałam zadnych strupkow od razu zarózowione bylo... ![]() Irsin Weronisia dobrze mówi. Ja też bym sie bała cokolwiek wkładac do pupci takiemu małemu dzieciątku. Dziecko musi sie nauczyć przeć a jak Ty mu pomagasz to problem moze sie pobłębic jeszcze bardziej i dopiero bedzie problem pozniej. Moj tez mial problemy kupkowe płakał pręzył sie pomimo tego ze kupki nie byly az takie znowu twarde. Ale ja karmie modyfikowanym bo mleczka nie miałam swojego i musielismy zmienic mleczko i teraz jest dobrze. Tomuś nauczył sie wypychac kupke i juz o niebo lepiej jest. Sereniti Ty jestes jeszcze w szpitalu że masz jeszcze jakieś zastrzyki w brzuch?? Bo ja dostałam tylko jeden w brzuch jak bylam w szpitalu i juz pozniej nic.
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale juz mam kropelki wiec moze bedzie lepiej ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
![]() nie moglam patrzec na jej bol i placz wiec babcia,ktora jest pediatra nam to podpowiedziala. Rozumiem, ze nie popieracie tego, ale ja nie bylam w stanie patrzec jak moje dziecko sie meczy i placze, uwazam, ze dobrze zrobilam, ze jej pomoglam. ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Ah no i oczywiscie nie chce uzywac codziennie cewnika, wiem, ze to nie jest dobre, ale mysle,ze w ekstremalnych warunkach trzeba - tak jak doroslemu lewatywe |
||
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Serenti jakie zastrzyki w brzuch???? Matko! Nigdy w życiu nie dostałam zastrzyku w brzuch, a miałam już dwie cesarki.
Ishka ja miałam strupy, bo mi się na początku źle goiło. Krew mi się mocno sączyła, a plastra nie miałam żadnego od samego początku. Po prostu wietrzyła mi się ta rana bez zaklejania. A po dwóch dniach z tego co się sączyło, to zzrobiły się strupy i zeszły mi dopiero wczoraj. Ale to i tak super, w porównaniu z cesarką, jaką miałam przy mojej córci - tamta to była masakra. Irsin i ordynator ma prawo się mylić ![]() Mi w szpitalu ordynator kazał odstawić dziecko od piersi, karmić butlą i sztucznym mlekiem. Walczyłam z tą decyzją kilka dni. Wczoraj na wizycie u pediatry się dowiedziałam,że tej metody odstawiania od piersi z powodu żółtaczki się nie stosuje już od wielu lat. A działo się to w specjalistycznej klinice dziecej o bardzo dobrej renomie. A więc... każdy ma prawo się mylić ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
irsin ja osobiscie bym nie zrobila takiego czegos i nic bym malemu nie pchala w pupe, ale rozumiem ze w sytuacjach ekstremalnych człowiek jest taki wykonczony ze trzeba sobie jakos radzic a najwazniejsze zeby dziecku pomoc, moj maly i najtwardsze kupki sam wypchal ale nameczyl sie przy tym to fakt
sereniti ja tez zadnych zastrzykow w brzuch nie miałam, na co to dobre??? dziewczyny my mielismy taka akcje po polodniu, maly plakal wrecz wrzeszczał i nie dalo sie go w żaden sposób uspokoic, w koncu dałam mu czopek przeciwbólowy i jakos przeszlo ale to bylo straszne, i maly i ja jestesmy wykonczeni, tz go wziąl a ja sie wykompałam, lampke wina wypiłam i ide spac bo padam na pysk |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, no wlasnie jak tam u was ze spaniem? Budzicie dzieci na karmienie czy to one budza was?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:55.