|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Spowiedź przedślubna
Nasze też mamy... nawet nie pamiętam czy je księdzu pokazaliśmy, czy prosił o nie
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Heh, tak czytam wasze posty dotyczace spowiadania sie i watpliwosci z tym zwiazanych i dziwie, ze wy, niby katoliczki, macie z tym jakies problemy. W koncu osoba wierzaca ma narzucone uczestnictwo w sakramencie pokuty i komunni. Nie jestescie aby falszywe z tymi slubami koscielnymi - czyli 10 lat nie zajrzycie do kosciola a potem na hurra slub koscielny bo wypada?
Taki polski "katolicyzm" - niby 90% Polakow to katolicy, z czego tylko 10% zna rzeczywiscie zasady swojej wiary. |
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez juz jestem po 1 spowiedzi przedslubnej - nic strasznego trzeba do tego podejsc ze spokojem. Ksiadz jak ksiadz
nawet nas pochwalil
|
|
#94 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My mamy już pierwszą spowiedź przedślubną za sobą, było fajnie, pogadałam sobie z księdzem o życiu i małżeństwie i innych sprawach, ale to oczywiście zależy od księdza. |
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę w tym miejscu zaprotestować do tego, co podkreśliłam w Twojej wypowiedzi. Dlaczego uważasz, że lęk przed spowiedzią przedślubną wynika z nieprzygotowania do małżeństwa, a nauki przedślubne były formalnością? Ty miałaś szczęście trafić na normalnego księdza, ale wiele z dziewczyn, które przeszły przez to lub mają co prawda spowiedź przedślubną przed sobą, ale za sobą innych spowiedników, którzy potrafili zniechęcić do tego sakramentu, może mieć negatywny stosunek do księży.
|
|
|
#96 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), tacy niedojrzali ludzie powinni zdać sobie z tego sprawe, a nie pozniej jedynym dla nich wyjściem w trudnej sytuacji jest rozwód i nie pamietają o nierozwerwalności związku małżeńskiego, ale ja nikomu źle nie zycze i mam nadzieje że każda z nas dotrzyma przysięgi małżeńskiej
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a jak to jest ze spowiedzią świadków? Bo mnie oboje dręczą
|
|
#98 |
|
Raczkowanie
|
Pytaliśmy się księdza jak to jest ze świadkami odpowiedział, że to zależy tylko od nich czy pójdą do spowiedzi i czy przystąpią do komunii - żadnych karteczek od spowiedzi mieć nie muszą.
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Ale ja jestem zielona w tym wszystkim
Dziewczyny powiedzcie mi taką rzecz. Nie chcę brać ślubu w swojej parafii, wiec te karteczkę ze spowiedziami mam brac od proboszcza wlasnie mojej parafii, czy tam gdzie slub chce miec? ehh |
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteśmy w tej samej sytuacji i mówiono nam w kościele, że wszystko jedno, gdzie odbędzie się spowiedź. Ważne jest tylko, że się odbyła.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Ale od kogo mam te spowiedziową kartke wziac?
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
My dostaliśmy tę kartkę w kancelarii kościoła, w którym bierzemy ślub po podpisaniu protokołu przedślubnego.
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Aha czyli miesiąc przed ślubem ide do kosciola, w ktorym chcemy brac slub. Tam podpisujemy protokol i dostajemy karteczke "spowiedziozaliczeniowa"? ??
Jeśli dobrze zrozumialam, to bardzo dziekuje za odp
|
|
|
|
|
#105 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A żeby spisać protokół możesz iść nawet 3 m-ce wcześniej z wszystkimi dokumentami bo właśnie tyle są one ważne. |
||
|
|
|
|
#106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
witajcie grzesznice
![]() ja mam problem inny: bede we wrzesniu swiadkiem na slubie przyjaciolki i chce isc do spowiedzi. I oczywsicie strasznie sie stresuje, jednak najbardziej sie zastanawiam nad tym, jak powiedziec ksiedzu, ze sie wspolzylo z chlopakiem? Nigdy wczesniej sie z tego nie musialam spowiadac i nawet nie wiem, jak to ubrac w zdanie ![]() 'Sypiam z chlopakiem", "Wspolzyje z chlopakiem", popelnilam grzechy nieczyste z chlopakiem" , :mialam kontakty fizyczne z mezczyzna"... ![]() Jak wy sie z tego spowiadacie? Ja sie obawiam, ze mi to przez gardlo nie przejdzie :/ Podajcie jakies "gladkie zwroty", pliss
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1. ze nie przypomne sobie wszystkich grzechow i cos omine 2. ze nie bede w stanie wydusic z siebie przed ksiedzem ze mieszkam i sypiam z TZ Powiedzialm ze "wspolzyje z narzeczonym", mysle ze taki zwrot jest w porzadku ![]() rozgrzeszenie dostalam, na szczescie, ale ksiadz prosil zebysmy chociaz do slubu wytrzymali w czystosci (slub 8 wrzesnia), postaramy sie to zrobic
|
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sprzedałam jej tekst "nie zachowałam czystości w myślach i uczynkach" ![]() Na niewiele się to zdało, bo ksiądz chciał znać szczegóły, miała powiedzieć o co konkretnie chodzi. Natomiast moja koleżanka wali prosto z mostu: "współżyłam z chłopakiem, stosując antykoncepcję" Wybrała taki "hardcorowy" tekst, ale jakoś zawsze rozgrzeszenie dostajePozdrawiam |
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Rany, to są księża, którzy dają rozgrzeszenie mimo antykoncepcji?
|
|
#111 |
|
Zadomowienie
|
Ano widać są
W końcu ksiądz też człowiek |
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
hmm a ja sie zastanawiam jak ksiedzu dac ta karteczke? Przez te kratki w konfesjonale gdzie sie kleka czy mu do srodka wepchac reke i dac?
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Przez kratki nie, podejdź normalnie od przodu konfesjonału, ksiądz się wychyli i weźmie karteczkę.
|
|
|
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
tak sie zastanawiam co mam zrobić jeżeli ksiądz nie da mi rozgrzeszenia i nie podpisze tej karteczki za te współrzycie przed ślubem? iść do innego? ajjj za dużo stresu z tym wszystkim...
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
e...księża są w większości świadomi, że seks przedślubny staje się normą i nikogo to już nie dziwi, więc prawdopodobieństwo natrafienia na księdza, który odmówi rozgrzeszenia jest niewielkie. A jak już tak pechowo trafisz, możesz iść do innego. Nie denerwuj się tak, będzie dobrze
|
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanko (może i śmieszne, ale koleżanka mnie nastraszyła ostatnio) czy do spowiedzi przedślubnej muszę iść z TŻ w tym samym dniu i do tego samego księdza???Czy mogę ja iść kiedy mi pasuje, a TŻ kiedy jemu???
Bo koleżanka mnie ostatnio nastraszyła, że to trzeba iść razem, a my nie damy rady do pierwszej spowiedzi iść razem, bo mój TŻ narazie musiał wyjechać i najprawdopodobniej pójdzie tam do spowiedzi, a ja chciałam iść jutro do swojego Kościoła. Szczerze mówiąć do wczoraj kiedy to mi koleżanka o tym nie powiedziała, to nawet się nad tym nie zastanawiałam, wydawało mi się normalne, że każde z nas pójdzie wtedy kiedy będzie mu pasować.
26.06.2007 - obrona pracy magisterskiej - od teraz Pani mgr inż. ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png Nasze zaręczyny http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png 15.09.2007 - żoncia to ja http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png |
|
|
|
|
#117 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja do wczoraj też nic o czymś takim nie słyszałam ![]() Tylko ta koleżanka mi tak nagadała, że się wystraszyłam
26.06.2007 - obrona pracy magisterskiej - od teraz Pani mgr inż. ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png Nasze zaręczyny http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png 15.09.2007 - żoncia to ja http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png |
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
To byłoby dziwne. Może ksiądz by jeszcze porównywał grzechy, czy któreś się nie przyznało do wspólnych grzechów?
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Mojej znajomej ksiądz nie udzielił rozgrzeszenia podczas drugiej spowiedzi w dniu ślubu, bo stwierdził, że się nie wystarczająco przygotowała... poszła do innego
no ale zestresowało ją to porządnie!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.

Dziewczyny powiedzcie mi taką rzecz. Nie chcę brać ślubu w swojej parafii, wiec te karteczkę ze spowiedziami mam brac od proboszcza wlasnie mojej parafii, czy tam gdzie slub chce miec? ehh
Jeśli dobrze zrozumialam, to bardzo dziekuje za odp

Wybrała taki "hardcorowy" tekst, ale jakoś zawsze rozgrzeszenie dostaje