Dyskusja na temat psich karm, czym karmicie, sucha, mokra karma - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-27, 19:37   #91
zartownis
Zadomowienie

Dot.: Wybór dobrej karmy dla maltańczyka:)

Cytat:
Napisane przez Kmee Pokaż wiadomość
Co do BARFa to ciekawa dieta, tylko że mam duuuuże wątpliwości co do świeżości mięsa z marketów i mam opory przed podawaniem go bez obróbki termicznej mojemu psu Do tego spora zawartość hormonów.. eh przez to sama ograniczam spożycie mięs do tych pochodzących ze znanych mi źródeł. Niestety to kosztuje
Chcesz powiedziec, ze do psiej karmy dodaja jakie mieso???
To samo co Ty jesz, rowniez z hormonami, do tego w suchym dodaja konserwanty i dodatki smakowe. Suche na pewno nie = zdrowsze
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 19:41   #92
malinka18222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
To samo co Ty jesz, rowniez z hormonami, do tego w suchym dodaja konserwanty i dodatki smakowe. Suche na pewno nie = zdrowsze
W tych czasach w których żyjemy nie ma już chyba nic zdrowego
Stary 2009-01-27, 19:53   #93
Kmee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Według oficjalnych informacji producenta:
Mięso - Wolne od antybiotyków i hormonów nasze kurczaki są karmione ziarnem utrzymywane na lokalnych farmach (na wolnym wybiegu), posiadają certyfikat przydatności do spożycia przez ludzi i zawsze dostarczane są do nas w stanie świeżym - nigdy mrożone czy konserwowane.
Ryby - Jeziorowy białoryb z rodziny łososiowatych, poławiany w lodowatych głębinach północnych jezior, zawiera więcej kwasów omega-3 niż różowy łosoś i trzy razy więcej niż troć. Północny sandacz odławiany w zimnych jeziorach Alberty i Saskatchewan jest znany ze swojej bogatej w składniki odżywcze tkanki tłuszczowej – dostarcza doskonałych, łatwo przyswajalnych białek.
Całe jaja - Doskonałe białko świeżych jajek klasy A dostarczanych do nas z Calgary w Albercie.

Dodatkowo dopisane jest:
Składniki zwierzęce Acany są wolne od Ethoxyquin i pochodzą z kanadyjskich hodowli produkujących żywność dla ludzi.
Nie zawierają: Kukurydzy, pszenicy i glutenu, oleju palmowego lub kokosowego, substancji ubocznych z produkcji zwierzęcej, dodatków hormonalnych, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów, genetycznie modyfikowanych składników.

Brzmi zachęcająco, sama bym zjadła
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 07:56   #94
giselle83
BAN stały

eukanube mial raz,wiecej nie kupie. acana mu tak srednio podchodizla, ale to niejadek. niedlugo znowu kupie. jemu chyba royla najbardziej smakuje. co do barfa to ja nie jestem przekonana. nie dalabym maluszkowi surowego miesa- nawet nie wiem czy by chcial to zjesc. moze dla wiekszych psow tojest dobre. moj dostaje troche suchego plus troche mokrej puszki plus gotowany kurak lub troszke wedliny na zachete. inaczej nie zje;(
giselle83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 14:55   #95
anetak
Wtajemniczenie

o tym że Eukanuba podobno w taki sposób testuje swoje karmy wiadomo już od jakiegoś czasu, myślałam że wiesz coś może pod kątem samej jakości odżywczej karmy. Ja swoją sunie karmie Pro Planem suchym, jeśli puszki to Animondy no i czasami gotowane mieso kurze i twarożek z jogurtem naturalnym.

Edytowane przez anetak
Czas edycji: 2009-01-28 o 14:58
anetak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 17:18   #96
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinka18222 Pokaż wiadomość
Chcesz powiedzieć, że karma Royal- 3 kg którą kupuję za 80 zł jest karmą podrzędną? Padne chyba zaraz. I zasługuje według Ciebie na ile gwiazdek? Trzy, a może dwie? Dziewczyno to jest jedna z najlepszych karm na rynku, sprzedawana w lecznicach a to chyba coś znaczy?
pogódź się z tym jak już zostało powiedziane- to, że sprzedają ją w lecznicach to nie znaczy zupełnie nic.
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-29, 07:27   #97
malinka18222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
pogódź się z tym jak już zostało powiedziane- to, że sprzedają ją w lecznicach to nie znaczy zupełnie nic.
nie pogodzę sie z tym

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 18:26   #98
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
nie pogodzę sie z tym
a to już twój problem
Stary 2009-01-29, 21:05   #99
giselle83
BAN stały

oj dajcie spokoj, nie kloccie sie kochani, to niewazne. kazdy ma swoj poglad i opinie i ma do tego sw. prawo. najwazniejsze, ze naszym psa pasuje i, ze ja jedza ze smakiem, i ze nie choruja. dyskusja robi sie troche bez sensu i na zly tor schodzi. mojemu dejzi tez royal najbardziej smakuje, a ze jest niejadkiem, to tez najczesciej go dostaje.
giselle83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 19:14   #100
Bemowianka
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Wybór dobrej karmy dla maltańczyka:)

Cytat:
Napisane przez giselle83 Pokaż wiadomość
oj dajcie spokoj, nie kloccie sie kochani, to niewazne. kazdy ma swoj poglad i opinie i ma do tego sw. prawo. najwazniejsze, ze naszym psa pasuje i, ze ja jedza ze smakiem, i ze nie choruja. dyskusja robi sie troche bez sensu i na zly tor schodzi. mojemu dejzi tez royal najbardziej smakuje, a ze jest niejadkiem, to tez najczesciej go dostaje.
A propos opinii .. Wczoraj byłam u weterynarza z moją 10-letnią sunią, chciałam tylko sprawdzić czy można jej zdjąć kamień z uzębienia - Pan Doktor polecił mi Royal Canin Dental Special Small dogs albo Hill - najlepsze jest to że jego opinia o karmie Acana była druzgocąca Powiedział, że jest to karma niezdrowa dla psów, tj. totalny śmieć Wcześniej byłam w 2 sklepach dla zwierząt i w obu mi powiedzieli, że wycofali Acanę ... Nie mam pojęcia co myśleć o tych wszystkich karmach ... ogłupiałam jestem ostro ...
Bemowianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 19:20   #101
malinka18222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bemowianka Pokaż wiadomość
A propos opinii .. Wczoraj byłam u weterynarza z moją 10-letnią sunią, chciałam tylko sprawdzić czy można jej zdjąć kamień z uzębienia - Pan Doktor polecił mi Royal Canin Dental Special Small dogs albo Hill - najlepsze jest to że jego opinia o karmie Acana była druzgocąca Powiedział, że jest to karma niezdrowa dla psów, tj. totalny śmieć Wcześniej byłam w 2 sklepach dla zwierząt i w obu mi powiedzieli, że wycofali Acanę ... Nie mam pojęcia co myśleć o tych wszystkich karmach ... ogłupiałam jestem ostro ...
Ja też już nie wiem co myśleć. Każdy gada co innego, na różnych stronach pisze co innego. Najlepiej dawajmy pieskom te karmy które im odpowiadają, smakują i nie są z najniższej półki.
Stary 2009-02-10, 20:01   #102
Kmee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bemowianka Pokaż wiadomość
Wcześniej byłam w 2 sklepach dla zwierząt i w obu mi powiedzieli, że wycofali Acanę ... Nie mam pojęcia co myśleć o tych wszystkich karmach ... ogłupiałam jestem ostro ...
W których sklepach tak powiedzieli ???
Kmee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 20:11   #103
m13081987
Raczkowanie

mój maltańczyk również był karmiony Boshem, aczkolwiek ciężko dosta tą karmę we Wrocławiu... Racja - Bosh jest o wiele lepszą karmą od Royala. Gdy mój szczeniak pojawił się u nas w domu zaczęłam go karmic rozmoczoną Eukanubą. Jadł na początku, lecz po czasie, gdy w końcu zaczęły wyrastac mu ząbki (bo był strasznie młodziutki, jak go wzięłam) i przestałam ją namaczac to przestał ją jeśc.

teraz kupuję karmę Biomil - ma największą procentowo (40%) ilośc mięsa z suchych karm (mięsa znaczy się nie produktów pochodzenia zwierzęcego typu mielone chrząstki, skóra, itp, itd...) Pies wcina ją bardzo chętnie i jest stosunkowo niedroga - koło 17 zł za 100gr bodajże.

Edytowane przez m13081987
Czas edycji: 2009-02-10 o 21:46
m13081987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 20:39   #104
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Ja też już nie wiem co myśleć. Każdy gada co innego, na różnych stronach pisze co innego. Najlepiej dawajmy pieskom te karmy które im odpowiadają, smakują i nie są z najniższej półki.
najłatwiej jest zjarzeć w skłąd- tam jest wszystko elegancko i najczęściel po polsku napisane. ok. 4% mięca mają marketówki, popatrz w skałd swojej karmy i porównaj. Nie wiem niestety ile mają inne ale to można znaleźć na telekarma.pl
Stary 2009-02-28, 09:03   #105
lucky83
BAN stały

Dot.: Czy są tu miłośniczki i miłośnicy psów i znają się na psich karmach jak Eukanub

mowi niestety i to same zle rzeczy.odradzam ta karme,bo to syf i szkodzi pieska.
http://www.dogomania.pl/forum/f1008/...kanuby-106395/
lucky83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 09:41   #106
dzonksik
Raczkowanie

czym karmić małego buldog francuskiego?

Witam, od 2 dni jestem właścicielką małego ponad 6 tygodniowego buldoga francuskiego. Nigdy nie miałam takiego małego szczeniaczka i mam problem. Nie wiem co mu dawać do jedzenia. Hodowca od ktorego go kupiłam dał mi sucha karmę która to podobno szczeniaki juz sie zywily, ale coś mi się nie chce wierzyc, bo ten psiak nie potrafi jeszcze dobrze przegryzać....
Wczoraj podłam mu troszke twarogu (przeczytalam w sieci ze mozna podawac po 6 tyg) ale nie chciał jesc. Właściwie to mam wrazenie ze on tylko pije. Ma ta sucha karme w miseczce, ale chyba jej wogole nie ubywa
Gdzies wyczytalam ze mozna podawac kleik ryżowy, wiec zrobiłam mu dzisiaj taki, na wodzie , zeby nie byl na mleku, ale tez nie chce tknac ...
Gotuje mu teraz miesko kurze z marchewką, moze to wetnie....
Gdzies wyczytalam ze mozna ta sucha karme (ROYAL dla juniorów) rozmiękczyć w wodzie , i podawac szczeniakowi. Wiec tez się juz moczy.
Sama nie wiem....
Nie chce zeby mi głodowało malenstwo no...
Porsze o porade.

dzonksik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 09:58   #107
wersta
Zakorzenienie

Dot.: czym karmić małego buldog francuskiego?

kurczak/indyk/cielęcina + marchew i ryż, może być rozmoczona karma, od czasu do czasu żółtko jajka kurzego przy gotowanym jedzeniu może mniej pić (czasem wcale, bo woda jest w jedzeniu)
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 10:02   #108
dzonksik
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedz. właśnie go nauczyłam jeść z mieseczki bo chyba tego też nie umiał. zjadł troche rozmocznej karmy z kleikiem. Ile taki mały szczeniak je w jednej porcji ?

Stary 2009-08-03, 10:04   #109
wersta
Zakorzenienie

mi wet kazał dawać 5 razy dziennie po małej garstce i co miesiąc zmniejszać częstotliwość, a powiększać porcje. aż dojdzie się do 2 dziennie dawałam na początku mniej więcej 2 łyżki stołowe. jak masz takiego maluszka to może będzie lepiej dawać tak 1 dużą łyżkę.
Stary 2009-08-03, 10:06   #110
dzonksik
Raczkowanie

haha to chyba sie przeliczylam i dalam mu porcje owczarka
Ale i tak cie zjadl wszystkiego, sam sobie dozuje. Martwilam sie tylko ze moze za malo zjadl.

Stary 2009-08-03, 10:08   #111
wersta
Zakorzenienie

moja buldożerka miała 9 tygodni jak u nas zamieszkała
lepiej dawać często i mniej, żeby brzuchacz nie chorował z przejedzenia

aaa i takie maluchy jedzą ile wlezie, więc to dozowanie przyjdzie dopiero za kilka tygodni. trzeba samemu o to dbać.

Edytowane przez wersta
Czas edycji: 2009-08-03 o 10:09
Stary 2009-08-03, 10:11   #112
dzonksik
Raczkowanie

ok dzięki wielkie, ma caly czas miskę pod nosem, jak bedzie chcial to ma do niej dostep. Tylko chyba jednak będe musiala go podstawiac pod ta miske co jakis czas bo biedak jeszcze nie kuma o co chodzi

Stary 2009-08-03, 10:35   #113
wersta
Zakorzenienie

misa nie powinna stać cały czas
Stary 2009-08-03, 11:19   #114
dzonksik
Raczkowanie

ale chodzi o swiezosc jedzenia czy o to zeby pies nie jadl kiedy popadnie - tylko w wyznaczonych porach ?

Stary 2009-08-03, 17:10   #115
monika733
BAN stały

GG do monika733

Dokładnie tak --- wtedy będzie zdyscyplinowany co do jedzenia i łatwiej będzie ci przypilnować wychodzenie na załatwianie się !!
Napisz coś więcej o pieseczku , jak się nawywa z jakiej hodowli pochodzi , jaki ma charakter ???
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 14:19   #116
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzonksik Pokaż wiadomość
Witam, od 2 dni jestem właścicielką małego ponad 6 tygodniowego buldoga francuskiego. Nigdy nie miałam takiego małego szczeniaczka i mam problem. Nie wiem co mu dawać do jedzenia. Hodowca od ktorego go kupiłam dał mi sucha karmę która to podobno szczeniaki juz sie zywily, ale coś mi się nie chce wierzyc, bo ten psiak nie potrafi jeszcze dobrze przegryzać....
Wczoraj podłam mu troszke twarogu (przeczytalam w sieci ze mozna podawac po 6 tyg) ale nie chciał jesc. Właściwie to mam wrazenie ze on tylko pije. Ma ta sucha karme w miseczce, ale chyba jej wogole nie ubywa
Gdzies wyczytalam ze mozna podawac kleik ryżowy, wiec zrobiłam mu dzisiaj taki, na wodzie , zeby nie byl na mleku, ale tez nie chce tknac ...
Gotuje mu teraz miesko kurze z marchewką, moze to wetnie....
Gdzies wyczytalam ze mozna ta sucha karme (ROYAL dla juniorów) rozmiękczyć w wodzie , i podawac szczeniakowi. Wiec tez się juz moczy.
Sama nie wiem....
Nie chce zeby mi głodowało malenstwo no...
Porsze o porade.
Niestety piesek za szybko został wydany.
Najlepiej poradź się weterynarza.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 15:24   #117
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
Napisz coś więcej o pieseczku , jak się nawywa z jakiej hodowli pochodzi , jaki ma charakter ???

Ja tam nie wiem, czy Hodowla wyda psiaka jak ma 6 tygodni, więc chyba nie za bardzo jest o czym pisać

No i radzę tak jak Fresa, do weterynarza (ten psiak nie powinien u Ciebie w ogóle być, bo jest za młody), on Ci powie dokładnie jak się zająć takim młodym szczeniakiem.

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 15:55   #118
dzonksik
Raczkowanie

Ni ejestem hodowca, więc sie nie upieram, ale wszedzie czytam ze po ukonczeniu 6 tyg i po pierwszym szczepieniu psa mozna juz odłączyc od matki. Jasne ze im dluzej z nia jest tym lepiej, jednak hdowca wydał mi go bez mrugniecia okiem, dodatkowo tak jak wspomnialam wyczytalismy ze po 6 tyg mozna psa wziąć , dlatego sie zdecydowalismy. Hodowca prosil tylko o zachowanie kwarantanny przynajmniej do drugiego szczepienia.
Powiem szczerze ze przez moment zalowalam widzac ze psiak jednak jest nieporadny, ze jednak troche nieswiadomie moze, wzielam go zbyt wczesnie. No ale jakie bylo wyjscie z obecnej sytuacji? Przeciez nie zwrot matce na kolejny tydzien....
Dzisiaj zaczal jesc z miski i przegryzac Royala. Nie wiem czy tak szybko sie nauczyl czy oszukiwal wczesniej W kazdym razie apetyt psu wrocil.
Do wet. idziemy dopiero na drugie szczepienie.

Stary 2009-08-04, 16:32   #119
monika733
BAN stały

GG do monika733

Koniecznie namaczaj mu Royala albo ciepłą wpodą albo rosołkiem !!
Podawaj też ugotowane mięsko i warzywka !!!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 22:15   #120
dzonksik
Raczkowanie

Nawet jesli Royal jest dla juniorów ?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości