Czego takiego Polacy nie lubią w Polsce? Co należy zmienić? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-09, 10:29   #91
Deleteee
Raczkowanie

Dot.: Co takiego Polacy nie lubią w Polsce? Co należy zmienić?

-To że dostaje się pracę po kontaktach jest cała masa zdolnych i chętnych do pracy ludzi a niestety często zdarza sie że stołek jest trzymany dla kogoś z rodziny/ znajomego.

-polskiej zazdrosci 'zeby on miał gorzej niż ja'.

- systemu nauczania. uczymy się wszystkiego a jestesmy specjalistami od niczego. przykładowo choć chodziłam do lo na mat fiz nauczyciele rozszerzli nam jeszcze historie chemie i biologie ktore miałam do klasy maturalnej. Po co pytam ani mi to teraz w życiu codzienym nie jest potrzebne ani na studiach. A można bylo by w tym czasie podszkolić sie lepiej do matury i co mi z tego że szkończyłam 'renomowaną' szkołę ;////

- to że jest coraz więcej bezdomnych obcej narodowości szcególnie na ulicach np. cyganie żebrzą na ulicy a pracy u polaka nie chcą bo to hańba :///

-jak się idzie na wybory to tak naprawdę nie ma na kogo głosować. Aż przykro Tusk jednego dnia mówi że nie weźmie pieniędzy z kieszeni podatnikó a w kolejnym p0odwyższył vat

- w dużym stopniu kościół steruje życiem publiczym i pcha się do polityki

- PKP i PKS ogladałam otatnio kogiel mogiel i jedno co sie w ogóle ie zmieniło przez te wszystie lat to właśnie komunikacja z tym że przemalowani niektore pociagi na czerwono z zielonego. Płaci sie tyle za bilety a komfort jest żaden. Jeszcze nigdy nie widziałam w łazience w PKP mydła. W porównaniu i innymi krajami jesteśmy daleeeeko w tyle.

- Polska jest niezadbana nie buduje sie nie remontuje i nie projektuje na wielką skalę wszystko tnie sie po kosztach żeby było najtańszy byle sie nie zawaliło. Nie wspominając juz o drogach jak się w innych krajach buduje autostardy to robotnicy po nocach by pracowali byle terminu dotrzymać.

- mentalność brak tolerancji i wścibstwo, starsze pokolenie. Ile nawet na tym forum było wątków o wrednych sąsiadkach które bezp zrerwy interesowały się życiem wszystkich dookoła.

- sposób traktowania kobiet u mnie na polibudzie to normalne że wykladowcy mówia do dziewczyn 'i tak nie bedziecie pracować w zawodzie urodzicie dzieci roztyjecie sie i tak juz zostanie'

- kolejki w szpitalach i do lekarzy specjalistów np. do mojej dermatolog 3 miesiącach wczesniej bedac zapisana czeka się srednio 4 godziny pod drzwiami. Do kardiologa dzieciecego malusieńkie dziecko mojej kuzynki miało czekać państwwo 3 miesiace (chodzi o noworodka) ale prywatine mogło być przyjęte od zaraz.

- ciagłe podwyżki wszystkiego, po za emeryturami rentami

- wyścig szczurów, to było od podstawówki chodziłam do różnych szkół i teraz na studiach jest to samo

- jawne włażenie do dupy osobnikom do których ma się interes.

- mówienie że Polacy są w stanie się zmobilizować w czasie cierpienia narodu. Jest to tylko chwilowe. Jak umarł papież koscioły były zapchane wszyscy się modlili a pamięta ktoś moze jego nauki? Może któryś z polityków pamięta co mówił albo przeczytał jego książkę? Tak samo po tragedni z 10 kwiatnia wszyscy sie 'zjednoczyli' a potem wyszła z tego kłótnia i cyrk. było mi po prostu.

Jak dla mnie w Polsce jest syf i potrzeba kogoś kto by nas poprowadził i to wszystko uporządkował.

Edytowane przez Deleteee
Czas edycji: 2011-01-09 o 10:41
Deleteee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 10:31   #92
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Irytuje mnie cwaniactwo Polaków. Myślenie- skoro daja to trzeba brać. Zawsze byłam zdumiona ilu ludzi dobrze sytuowanych ubiega sie o różne stypendia socjalne, zapomogi i podwójne becikowe. Dobre papiery to podstawa i już mozna się cieszyć, że udało się tanim kosztem dostać "kieszonkowe"na zakupy. I to bez skrępowania. Podobno jest to dowód zaradności życiowej.
W pd Francji z tego co zauważyłam, szalenie krępujące jest ubieganie się o jakąś pomoc i pisanie podań, wniosków o trudnej sytuacji finansowej w której się ktoś znajduje. Nie do pomyślenia jest, żeby ktoś kto nie uważa siebie za biedaka wyciagał rękę po pomoc finansową. W Polsce ktoś komu się udało oszukać "system" budzi nieraz szacunek.
Ja bym rozroznil tu pomiedzy kantowaniem, lewymi papierkami itd., a korzystaniem z absurdow systemu i regulacji, jakie nam funduja politycy.

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Wyrak, bo 80 tys za mieszkanie to jest mało. Moi rodziceI sprzedawali mieszkanie za 80 tysięcy ale w mieście gdzie liczba mieszkańców wynosiła 20 tysięcy. I to 5 lat temu
Nie, no ja wiem, ze to jest malo W szoku bylem, ze ktos napisal, ze to duzo.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
swoją drogą widziałam dzisiaj sondaże i PJN ma ponad 5% poparcia, w przeciwienistwie do partii Palikota weszłaby do Sejmu. W grudniu zresztą też miała takie poparcie.
Min. dlatego nie lubie GazWyb -bo to asy z Czerskiej tak zredagowaly - w oryginale z Economista jest, ze "ledwie wejda", a nie "maja marne widoki".

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 10:37   #93
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Mnie jeszcze denerwuje polski wymiar sprawiedliwosci gdzie za gwalt mozna dostac tyle samo lat co za nielegalnego windowsa.
ze ludzie siedzą w aresztach s
ledzych w nieskonczonosc a potem sie ich wypuszcza bo nie ma jak postawic im zarzutów.
Denerwuje mnie stosunek Polaków do zwierzat - bardzo. Ze jest tyle przemocy, znecania sie a kar za to nie ma, zwierzat odebrać za bardzo tez nie mozna, ze akcji typu zwierze nie jest rzeczą jest za malo. Nie ma szacunku do zwierzat, nie ma skutecznej ochrony ich zdrowia i zycia. Ogrom kociego i psiego nieszczescia jest straszny.
Poza tym zloszcza mnie "milosnicy" ktorzy kota karmią mlekiem (bo w bajkach) i whiskasem(bo w reklamach) i sie im nie wytlumaczy ze robia zle. A potem rozmnazaja zwierzeta (bo musza miec chociaz raz male) a sterylizowac nie chca (bo to krzywda)
Tez mnie drażni cw
aniactwo i ogolne zlodziejstwo - nie tylko rzeczowe. Ludzie kradną wszystko, jesli tylko im sie przyda. chociazby pomysl. tekst. styl.
A cwaniak, ktos pisal, jest szanowany - jako zaradny zyciowo.

I denerwuje mnie stosunek pracodawcow do pracownikow. Wlasciciele zarabiaja kilkadziesiat tysiecy zlotych miesiecznie, tyle samo wydaja, a swoim pracownikom, ktorzy bez ktorych firma by nie dala rady dzialac placa po 1200zl, i nie maja z czego dać im podwyzki o 100 czy 200zl. Nie wiem, oni mysla ze ich pracownicy to inni ludzie? zyjacy w innym swiecie? przeciez ci sami szefowie 1200 zl to wydaja na dzien czy dwa. Godne zarobki? phi. zenada
Zgadzam się. Co do kobiet - to jest efekt popapranej mentalności, podejścia do kobiet w ogóle. Gdzieś niektórym tkwi we łbie zwyczajowa "prawda", że "jak suka nie da, to pies nie weźmie". Albo pewnie "prowokowała". A już najlepiej mają żony oskarżające męża o gwałt - u nas nie można zgwałcić "żony" - tak jak nie można prostytutki..
A co do zwierząt - no tu mnie też krew zalewa. Jak teraz w tej głośnej sprawie 3 imbecyli, zwyrodnialców &*%^$#@# , którzy przywiązali suczkę husky do auta i tak se ciągali po wsi, aż pies głowę stracił. Nawet jeśli dostaną 2 lata (w co bardzo wątpię), to co to, kurna, jest?! Że niska szkodliwość czynu? Bo co tam "pies"? Tylko stara prawda - jak ktoś potrafi znęcać się nad zwierzęciem, to nad człowiekiem też - chociażby ten argument powinien do niektórych przemówić, jeśli samo maltretowanie zwierząt nie robi na nich wrażenia.
Ktoś powiesił psa? Wyrzucił kota z 8 pietra? Zagłodził konie na śmierć? Pryszcz. Ważniejsza jest afera krówkowa - bo jakiś pijaczyna ze wsi dał policjantom 2 cukierki - to jest sprawa godna 10 lat więzienia za próbę przekupienia funkcjonariusza.

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Parę lat temu pod Toruniem Azjaci (m.in. Japończycy) zbudowali kompleks firm elektronicznych. Zatrudniają (głównie) ludzi z okolicznych wiosek za najniższą pensję i usiłują wprowadzić dryl na kształt tego jaki mają w Japonii - przywiązanie do firmy, pełna dyspozycyjność, lojalność, ściśle minitorowany czas pracy. A wszystko to chcą osiągnąć płacąc ludziom głodowe pensje.
Efekt: kiedyś pracownicy działający w zmowie z ochroną wywieźli z jednej z firm ciężarówkę telewizorów.
A cóż, nikt nie lubi być robiony w tzw. ciula.
A najlepiej to Polak Polaka robi w ciula..

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 11:23   #94
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
A co do zwierząt - no tu mnie też krew zalewa. Jak teraz w tej głośnej sprawie 3 imbecyli, zwyrodnialców &*%^$#@# , którzy przywiązali suczkę husky do auta i tak se ciągali po wsi, aż pies głowę stracił. Nawet jeśli dostaną 2 lata (w co bardzo wątpię), to co to, kurna, jest?! Że niska szkodliwość czynu? Bo co tam "pies"? Tylko stara prawda - jak ktoś potrafi znęcać się nad zwierzęciem, to nad człowiekiem też - chociażby ten argument powinien do niektórych przemówić, jeśli samo maltretowanie zwierząt nie robi na nich wrażenia.
Jest jeszcze sprawa zabitego o chodnik kota,psa zrzuconego z mostu czy koni, którym poderżnieto gardła.
Ja siedze ostatnio chcac nie chcac na miau.pl i skóra cierpnie.
Taka jest prawda. kota, psa mozna wyrzucic, przywiazac do drzewa, skatowac, zaglodzic na smierc i co z tego? nikt mu nic nie zrobi, bo przeciez to tylko pies czy kot.
I nienawidze biurokracji, tak mi sie przypomnialo, u nas w miescie byl pierwszy od lat przetarg na schronisko dla zwierzat.
stanelo do niego TOZ ktore prowadzi z miernym skutkiem chronisko od lat i fundacja dla zwierzat, ktora ma na koncie mnostwo zwierzat uratowanych. Kto wygral? wiadomo ze TOZ.
Ten sam o którym wiadomo, ze psy i koty stamtad cudownie znikaja, tajemniczo choruja i są usypanie czy tez sa usypianie w skutek przypadkowych ran poniesionych w schronisku.
A karma, ktora trafia do schroniska nie trafia do zwierzat tylko na allegro a kasa za nia do kieszeni pracownikow. Nie od dzis wiadomo ze ludzie, ktorzy przekazuja karme do schroniska najpierw robią dziury w opakowaniach - uszkodzonych sie nie da sprzedac. To samo TOZ ktore wywalilo wolontariuszy ktorzy wyprowadzaja zwierzeta jak wiadomosci o uspieniach zdrowych zwierzat zaczely wyciekac do prasy.
A czemu nie wygrala fundacja mimo ze zaproponowala sporo nizsza cene za prowadzenie schroniska? Bo nie ma doswiadczeniu w jego prowadzeniu, tak wynika z tlumaczen urzednikow.
Czyz nie cudownie?
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 12:01   #95
Tygrysiak
Rozeznanie

oooch temat rzeka

mogę się podpisać pod większością tego co napisałyście. Najbardziej chyba denerwuje mnie cwaniactwo i kiepski system prawny bo wg mnie to on przyczynia się do powstawania wszelkiego innego bałaganu, omijania prawa, głupoty, bezradności, itp itd. Mam wrażenie że Polska jest źle rządzona ale niestety nie mam przepisu jak to uzdrowić.
Co mnie najbardziej irytuje:
- brak rozdziału kościoła od polityki i życia. Teoretycznie każdy może sobie życ jak chce ale nie rozumiem dlaczego argumentuje się religią i przykazaniami zakaz aborcji skoro ktoś może być niewierzący i dla niego to nie grzech. Ale zakaz będzie go obowiązywał bo będzie w polskim prawie... no i akcja Krzyż w ogóle co to było?
- cwaniactwo, krętactwo, to że człowiek uczciwy jest wyśmiewany a cwaniak i kombinator zaradny i chwalony. Konsekwencją tego jest wrzucanie bogatszych do jednego worka że jak ma nowy samochód to na pewno ukradł, jak jeździ na wakacje za granicą to pewnie za lewe pieniądze, jak ma lepsze ciuchy to też nie wiadomo skąd i jak w ogóle może sobie na to pozwolić
- polska kultura jazdy a raczej jej brak. Standardowo łamanie przepisów bo przecież "przepisy są po to żeby je łamać"..
- pkp .... nawet nie chcę komentować... bo to wstyd, nie tylko za bałagan który miał miejsce w związku z rozkładami jazdy ostatnio, ale też za to jak to w ogóle wygląda, jaki jest "komfort" podrózy itp
- stosunek do zwierząt
- przedziwny system słuzby zdrowia gdzie czeka się kilkanaście miesięcy na operację a kilka tygodni na wizytę u specjalisty przy zalożeniu że skoro płacimy ubezpieczenie to powinniśmy mieć do wszystkiego dostęp. To już wolałabym aby od początku sprawa była postawiona jasno - jakieś niewielkie minimum usług za niewielką składkę, reszte opłacajmy sobie prywatnie. A nie tak jak jest teraz że niby wszystko nam się należy a tak naprawdę z wielu usług nie da się skorzystać...
- stosunek płac do cen. Ladnie to ktoś podsumował że zarobki wschodnie a ceny zachodnie. Okrutnie mnie to denerwuje bo uważam że to jest po prostu chamstwo i wykorzystywanie ludzi. Płacenie pensji minimalnych wcale nie spowoduje że z pracowników bedzie wyższy zysk bo będą po prostu kraść.
- fakt że wykształcenie niewiele daje, ludzie po studiach nie moga znaleźć pracy w zawodzie. Albo mamy za duzo tych magistrów albo wykształconych nie w tym kierunku co potrzeba albo coś jest nie tak z pracą.
- mentalnośc ludzi w Polsce. często jak się kogoś zapyta "co tam u Ciebie" to slychac litanię narzekań że to zle, tamto zle. A jak się komuś powie komplement że ładnie wygląda to w odpowiedzi "a co Ty mowisz, nie wyspałam się wyglądam paskudnie" albo "ee to stara spódnica kupiona na ciuchach"... no ludzie, cieszcie się bardziej życiem

nie wiem jak jest gdzie indziej, dawno nigdzie nie byłam na dłuzej. Natomiast bardzo mi to przeszkadza jak tu jest i planuje wyprowadzkę, najlepiej daleko daleko

Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 12:25   #96
Rena
Zakorzenienie

nie uważam Polski za syf.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 12:27   #97
Tygrysiak
Rozeznanie

bo Polska wg mnie syfem nie jest. Tylko wiele rzeczy kuleje jak np prawo i jego egzekwowanie i niestety to najbardziej rzuca się w oczy przeciętnemu obywatelowi zwłaszcza jeśli działa wyjątkowo na jego niekorzyść.

Polska naprawdę ma też wiele plusów natomiast nie każdy je widzi czasami ciężko je dostrzec będąc zmęczonym taką rzeczywistością.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 12:45   #98
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
I denerwuje mnie stosunek pracodawcow do pracownikow. Wlasciciele zarabiaja kilkadziesiat tysiecy zlotych miesiecznie, tyle samo wydaja, a swoim pracownikom, ktorzy bez ktorych firma by nie dala rady dzialac placa po 1200zl, i nie maja z czego dać im podwyzki o 100 czy 200zl. Nie wiem, oni mysla ze ich pracownicy to inni ludzie? zyjacy w innym swiecie? przeciez ci sami szefowie 1200 zl to wydaja na dzien czy dwa. Godne zarobki? phi. zenada
Ale spójrz na to z drugiej strony.
Pracodawca ma powiedzmy 50 pracowników zarabiających najniższą krajową. Chciałby dać im podwyzkę powiedzmy 100 zł miesięcznie, każdemu. W Polsce są ogromne koszty pracy, tak więc dając 100 zł netto podwyżki musi miesięcznie jeszcze kilkadziesiąt zł dołożyć dla Państwa. Pomnożyć to wszystko przez rok - daje już całkiem spore pieniądze. A podwyżka w gruncie rzeczy marna. Poza tym z jakichś tam badań wynika, że pieniądze motywują pracowników jedynie na krótki okres, lepiej np zrobić im imprezę raz na rok (którą można wrzucić w koszty).
To już lepiej sobie samochód na firmę kupić

Niestety, ale pracodawca to nie instytucja charytatywna.
Załóż swoją firmę i zapłac godnie ludziom, proszę bardzo

Co nie znaczy, że nie zgadzam się z tym, że pensje w Polsce są zbyt niskie, bo to oczywiste, że są.
I wiadomo, że w oczy kole, jeśli pracodawca jeździ najnowszym audi za 300 tys, a pracownik nie ma za co chleba kupić na koniec miesiąca. To się nazywa społeczna odpowiedzialność biznesu, ale mam wrażenie, że takich pracodawców, to u nas ze świecą szukać.

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Parę lat temu pod Toruniem Azjaci (m.in. Japończycy) zbudowali kompleks firm elektronicznych. Zatrudniają (głównie) ludzi z okolicznych wiosek za najniższą pensję i usiłują wprowadzić dryl na kształt tego jaki mają w Japonii - przywiązanie do firmy, pełna dyspozycyjność, lojalność, ściśle minitorowany czas pracy. A wszystko to chcą osiągnąć płacąc ludziom głodowe pensje.
Efekt: kiedyś pracownicy działający w zmowie z ochroną wywieźli z jednej z firm ciężarówkę telewizorów.
A cóż, nikt nie lubi być robiony w tzw. ciula.
Przy zatrudnianiu kilkuset osób lub kilku tysięcy pracowników taki rygor jednak musi być, bo inaczej by się nie ogarnęli z tym. Poza tym te osoby zatrudniane są zwykle na umowy miesięczne czasowe z agencją pracy tymczasowej.
Zarobki są żenujące, bo najniższa krajowa, ale zawsze lepsze to niż bezrobocie, bo chociaż ludzie od pracy nie odwykną

Z tym, że ja mam wrażenie, że nawet przy lepszych zarobkach ludzie by kradli. Takie w wielu rodakach panuje przekonanie, że z pracy można sobie wynieść, co potrzebne - też naleciałość z komuny zresztą A jak już się mało zarabia, to wrecz wynieść trzeba, bo kto tego nie zrobi, ten frajer.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-01-09 o 12:48
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 12:53   #99
Tygrysiak
Rozeznanie

apropos zarobków - mnie nie kłuje w oczy że szef jeździ audi czy czyms tam innym, bo ostatecznie jest szefem tej firmy, założył ją, rozwinął, zarobił sobie na to, stać go to też trzeba jakoś "wynagrodzić" bo jakby to było takie banalne być prezesem to każdy powinien sobie założyć firmę (żart)
natomiast bardziej mi przeszkadza to że moi koledzy np z Francji pracujący we francuskim oddziale firmy na identycznym stanowisku jak moje, z plus / minus identycznym doświadczeniem zarabiają 3 razy tyle co ja. Natomiast jak ktos juz pisał, ceny mamy podobne.

Stary 2011-01-09, 13:46   #100
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale spójrz na to z drugiej strony.
Pracodawca ma powiedzmy 50 pracowników zarabiających najniższą krajową. Chciałby dać im podwyzkę powiedzmy 100 zł miesięcznie, każdemu. W Polsce są ogromne koszty pracy, tak więc dając 100 zł netto podwyżki musi miesięcznie jeszcze kilkadziesiąt zł dołożyć dla Państwa. Pomnożyć to wszystko przez rok - daje już całkiem spore pieniądze. A podwyżka w gruncie rzeczy marna. Poza tym z jakichś tam badań wynika, że pieniądze motywują pracowników jedynie na krótki okres, lepiej np zrobić im imprezę raz na rok (którą można wrzucić w koszty).
To już lepiej sobie samochód na firmę kupić

Co nie znaczy, że nie zgadzam się z tym, że pensje w Polsce są zbyt niskie, bo to oczywiste, że są.
I wiadomo, że w oczy kole, jeśli pracodawca jeździ najnowszym audi za 300 tys, a pracownik nie ma za co chleba kupić na koniec miesiąca. To się nazywa społeczna odpowiedzialność biznesu, ale mam wrażenie, że takich pracodawców, to u nas ze świecą szukać.

Przy zatrudnianiu kilkuset osób lub kilku tysięcy pracowników taki rygor jednak musi być, bo inaczej by się nie ogarnęli z tym. Poza tym te osoby zatrudniane są zwykle na umowy miesięczne czasowe z agencją pracy tymczasowej.
Zarobki są żenujące, bo najniższa krajowa, ale zawsze lepsze to niż bezrobocie, bo chociaż ludzie od pracy nie odwykną

Z tym, że ja mam wrażenie, że nawet przy lepszych zarobkach ludzie by kradli. Takie w wielu rodakach panuje przekonanie, że z pracy można sobie wynieść, co potrzebne - też naleciałość z komuny zresztą A jak już się mało zarabia, to wrecz wynieść trzeba, bo kto tego nie zrobi, ten frajer.
sorry vixen, ale jedziesz z mentalnością prywaciarza. 100 zł to nieduzo, lepiej imprezka i ludzie i tak by kradli. Normalnie wychowani ludzie przy dobrych zarobkach nie będą kradli bo nie będą realizowali takiej potrzeby, a komuna to sie skonczyła 20 lat temu więc dop[rawdy nie wiem, jak taką mentalnośc mają mieć 20parolatki czy 30latki, którym szef prędzej by wyliczał jakie są koszta walających się po biurkach długopisów czy oprogramowania. A 100 zł lepiej jest mieć jak nie miec, plus imprezkę to sobie każdy może sam zorganizować we własnym zakresie, z badan jak z badan, ale mnie natomiast z lektury internetu raczej by wynikało, że ludziska nie wielbią tzw. integracyjnych spędów.
Prawda jest taka, że bywają pracodawcy, ktorym się wydaje, że za 1,5 tyś miesięcznie netto kupują dosłownie człowieka i najlepiej to żeby był dyspozycyjny 20 godzin na dobę i odwalał robotę z 3 etatów.
Cytat:
a pracownik to nie niewolnik aka darmowa siła robocza. ;-) Mógłby powiedzieć, że jak pana pracodawcę nie stać na to, by zatrudniać 200 ludzi to samemu do roboty u kogoś np. a nie wciskać głodne kawałki ludziom. Bo ceny w sklepach to są takie same dla wszystkich.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-09 o 13:50
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 14:41   #101
mel89
Zakorzenienie

Ale to się rozchodzi wszystko o wysokie koszty pracy. Dlaczego we Francji ktoś zarabia 3x tyle? Wiadomo - inna firma, inny zarząd, ale też inne koszty pracy!. W PL kiedy chcesz dajmy na to zatrudnić nowego pracownika to musisz zapłacić ok. 900zł i jeszcze mu godnie zapłacić.
Ja myślę, że to złe rozumowanie - obarczanie o wszystko co złe pracodawcę, bo problem leży wyżej - w biurokracji i wysokich kosztach pracy. Oczywiście nie każdy pracodawca święty, ale i tak uważam że problem leży wyżej, np. pracodawca woli zatrudnić jednego pracownika "od wszystkiego" niż dwóch lub trzech, żeby obniżyć koszty pracy ( w tym przypadku jakieś 1800zł)
Nie wiem jak to jest w większych firmach, ale wiem jak jest w małych, kilkuosobowych.

A z tą imprezką myślę, że vixen to ironicznie napisała..

Edytowane przez mel89
Czas edycji: 2011-01-09 o 14:44
mel89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 15:02   #102
Hultaj
BAN stały

Koszty są jakie są, to już problem wyższego kalibru, ale Ciebie w sklepie nikt nie pyta o kaliber tylko jest cena i płacisz lub wychodzisz;-); nie jest żadną tajemnicą, że aby własna firma miała szanse na powodzenie trzeba zacząć od dobrego i naprawdę w miarę realnego biznesplanu. Nikt normalnie też chyba nie zakłada, że się doczeka niewiadomo jakich kokosów od razu, chyba, że naprawdę trafił w niszę, to wtedy jest i druga strona, w szybkim czasie będzie miał konkurencję.
Natomiast to nie byłby powód, żeby usprawiedliwiać traktowanie pracownika jako dodatku do własnej 'szefoskiej' pensji, no sorry, zamiast autkiem za 300 jeździ się takim za 120 a pracownik może sobie kupić takiego za 20, a nie szpan na wsi;-), bo pracodawca niechętnie zasponsoruje bilet miesięczny.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-09 o 15:05
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 15:09   #103
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
sorry vixen, ale jedziesz z mentalnością prywaciarza. 100 zł to nieduzo, lepiej imprezka i ludzie i tak by kradli. Normalnie wychowani ludzie przy dobrych zarobkach nie będą kradli bo nie będą realizowali takiej potrzeby, a komuna to sie skonczyła 20 lat temu więc dop[rawdy nie wiem, jak taką mentalnośc mają mieć 20parolatki czy 30latki, którym szef prędzej by wyliczał jakie są koszta walających się po biurkach długopisów czy oprogramowania. A 100 zł lepiej jest mieć jak nie miec, plus imprezkę to sobie każdy może sam zorganizować we własnym zakresie, z badan jak z badan, ale mnie natomiast z lektury internetu raczej by wynikało, że ludziska nie wielbią tzw. integracyjnych spędów.
Prawda jest taka, że bywają pracodawcy, ktorym się wydaje, że za 1,5 tyś miesięcznie netto kupują dosłownie człowieka i najlepiej to żeby był dyspozycyjny 20 godzin na dobę i odwalał robotę z 3 etatów.
a pracownik to nie niewolnik aka darmowa siła robocza. ;-) Mógłby powiedzieć, że jak pana pracodawcę nie stać na to, by zatrudniać 200 ludzi to samemu do roboty u kogoś np. a nie wciskać głodne kawałki ludziom. Bo ceny w sklepach to są takie same dla wszystkich.
Ale ja przecież nie napisałam, że mi sie ten system podoba, ale generalnie tak to funkcjonuje.

Wiem, ile lat temu skończyła się komuna, ale pewne mechanizmy z niej jeszcze trwają w najlepsze. Ilu kierowców zawodowych kradnie paliwo? Bo ja słyszałam o kilku takich, przypuszczam, że nie są to odosobnione przypadki.

O co chodzi z tą imprezą. Jasne, że ludziom się wydaje, że woleliby dostać podwyżkę niż mieć imprezę. Ale daj podwyżkę powiedzmy 100 zł wszystkim w firmie. Ci, co zarabiają 3000-4000 zł będą zażenowani, że tak niska ta podwyżka jest. Tak więc koszt dania nawet takiej podwyżki przewyższa zyski. Myślę, że gdyby zamiast takiej podwyżki dostali zaproszenie na obiad do eleganckiej restauracji, poczuliby się bardziej dowartościowani. A w internecie zwykle piszą ci, ktorym się te imprezy nie podobają, a nie zachwyceni chlaniem i wyżerką "za darmo"

Ja tylko chciałam napisać, że to nie jest tak prosto dać podwyżkę wszystkim pracownikom, bo to generuje też inne koszty.

Niestety, ale pracodawcy tak funkcjonują. I też często nie mają takich luksusów, jak się pracownikom wydaje, jak kontrahenci nie płacą faktur i trzeba ich miesiącami ścigać. Niech każdy, kto by tak chętnie dawał podwyżki, założy własną działalnośc W POLSKICH WARUNKACH i płaci pracownikom nawet po 5 koła netto. Kto komu broni?

I nie chodzi o mentalność prywaciarza, ale też o:

Cytat:
Ale to się rozchodzi wszystko o wysokie koszty pracy. Dlaczego we Francji ktoś zarabia 3x tyle? Wiadomo - inna firma, inny zarząd, ale też inne koszty pracy!. W PL kiedy chcesz dajmy na to zatrudnić nowego pracownika to musisz zapłacić ok. 900zł i jeszcze mu godnie zapłacić.
Ja myślę, że to złe rozumowanie - obarczanie o wszystko co złe pracodawcę, bo problem leży wyżej - w biurokracji i wysokich kosztach pracy. Oczywiście nie każdy pracodawca święty, ale i tak uważam że problem leży wyżej, np. pracodawca woli zatrudnić jednego pracownika "od wszystkiego" niż dwóch lub trzech, żeby obniżyć koszty pracy ( w tym przypadku jakieś 1800zł)
Nie wiem jak to jest w większych firmach, ale wiem jak jest w małych, kilkuosobowych.
I też wiem, jacy bywają pracodawcy w Polsce. Też mnie śmieszą te ogłoszenia ze stron z pracą, gdzie jest praca w młodym dynamicznym zespole, ale zarobków, jakie są przewidywane w tych oto wspaniałych warunkach, to ani widu ani słychu.

Tyle, że to wszystko nie jest takie proste, a z czegoś ta nazwana przez Ciebie mentalnośc prywaciarza jednak wynika

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-01-09 o 15:12
Stary 2011-01-09, 15:16   #104
Tygrysiak
Rozeznanie

ja akurat pisałam o sytuacji w bardzo dużej, międzynarodowej firmie.

aha jeszcze coś czego nie lubię, a moge odnieśc własnie do pracy (porównując pracę w tej firmie w Polsce i w oddziałach zagranicznych) to np to, że jak był kryzys to wszyscy równo cięliśmy wydatki (np kawa i herbata sponsorowane przez pracodawcę i dostępne w kuchni dla wszystkich). Tyle że jak się kryzys skończył to za granica wszystkie bonusy wróciły a u nas nie, "bo się już przyzwyczailiśmy" więc po co ma to wracać... no brawo
Czasami własnie takie drobiazgi powiększają niechęć do pracy w polskich oddziałach zagranicznych firm bo to niestety jest dla nas typowe - obciąć i zabrac wszystkie przywileje. A przecież pracownik zadowolony to pracownik wydajny.

Stary 2011-01-09, 15:30   #105
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Natomiast to nie byłby powód, żeby usprawiedliwiać traktowanie pracownika jako dodatku do własnej 'szefoskiej' pensji, no sorry, zamiast autkiem za 300 jeździ się takim za 120 a pracownik może sobie kupić takiego za 20, a nie szpan na wsi;-), bo pracodawca niechętnie zasponsoruje bilet miesięczny.
Cytat:
A z tą imprezką myślę, że vixen to ironicznie napisała..
No trochę ironicznie, bo też jak każdemu normalnego człowiekowi nie podoba mi się takie zachowanie. Ale jestem w stanie zrozumieć, skąd się bierze.
Bo już pal licho ten samochód, do mnie w sumie też nie trafia konieczność posiadania samochodu za 300 tys. Teraz dam pewnie głupi, ale inny przykład. Gdy pracodawca ma wybór: albo buduje sobie wypasiony dom z płytkami z Włoch i drewnianymi meblami i nie daje tych nawet nędznych (jednak generujących koszty) podwyżek, z których i tak połowa pracowników będzie niezadowolona albo daje porządne podwyżki, ale za to stawia jakiś badziewny projekt gotowy typu kurnik z jakiegoś Archonu czy innego Archetonu z wyposażeniem z Obi czy Leroy Merlin, bo po podwyżkach już mu na nic innego nie starcza, to jestem ciekawa, kto byłby taki szlachetny i dokonał wyboru numer dwa

Cytat:
Napisane przez Tygrysiak Pokaż wiadomość
aha jeszcze coś czego nie lubię, a moge odnieśc własnie do pracy (porównując pracę w tej firmie w Polsce i w oddziałach zagranicznych) to np to, że jak był kryzys to wszyscy równo cięliśmy wydatki (np kawa i herbata sponsorowane przez pracodawcę i dostępne w kuchni dla wszystkich). Tyle że jak się kryzys skończył to za granica wszystkie bonusy wróciły a u nas nie, "bo się już przyzwyczailiśmy" więc po co ma to wracać... no brawo
Czasami własnie takie drobiazgi powiększają niechęć do pracy w polskich oddziałach zagranicznych firm bo to niestety jest dla nas typowe - obciąć i zabrac wszystkie przywileje. A przecież pracownik zadowolony to pracownik wydajny.
Jak dla mnie te przywileje zamiast pensji to też kolejny objaw mentalności prywaciarza A przecież zwykle obecne w korporacjach, nie? Firmy kuszą pracowników karnetami na siłownie, opieką medyczną...głównie dlatego, że właśnie w ramach cięcia kosztów bardzo łatwo można te przywileje zredukować, a z obniżeniem pensji to już nieco gorzej.

Szkoda tylko, że w opisywanym przez Ciebie przypadku Polska została jak kraj trzeciego świata potraktowana.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-01-09 o 15:42

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 15:35   #106
Tygrysiak
Rozeznanie

no właśnie vixen, zgadzam się, zostaliśmy troszkę potraktowani jako oddział drugiej kategorii
powiem szczerze że ja własnie lubię te przywileje, bo jak zdaje się to Ty pisałaś że podwyżka o 100 zł dla jednych jest żenująca, dla innych dobra a generalnie pracodawcy generuje duże dodatkowe koszty. Więc w ramach tej podwyżki pracodawca mógłby zasponsorować jakiś bonusik na średnio kwotę 100 zł dla każdego pracownika i sprawa z głowy. Przecież wiadomo że nie wypiję herbaty o równowartości 100 zł miesięcznie natomiast będę zadowolona bo firma dba o pracownika i stara się naprawdę stworzyć lepsze miejsce pracy. Niestety nie w Polsce a przynajmniej nie wszędzie

Stary 2011-01-09, 15:42   #107
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
natomiast będę zadowolona bo firma dba o pracownika i stara się naprawdę stworzyć lepsze miejsce pracy.
Dlatego mówię, że tak to mniej więcej działa, że nie zawsze bardziej opłaca się podnieść pensje, a z imprezą to był tylko przykład. Może zamiast imprezy być właśnie dobry ekspres do kawy w firmie, herbata dla pracowników, jakiś lunch czasem i tak dalej.
Stary 2011-01-09, 16:06   #108
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym sie akurat nie zgodze - na Zachodzie sa koszty pracy zdecydowanie wyzsze (tj. nie tylko pensje wyzsze, ale koszty dodatkowe >100% pensji).

Cytat:
ja akurat pisałam o sytuacji w bardzo dużej, międzynarodowej firmie.

Skad wiesz, ze za granica wrocilo? Takie np. amerykanskie firmy duzo ciely i chyba za duzo sie w tej kwestii nie zmienilo.

Nie wiem czy do konca tak z wydajnoscia - gdzies mi sie rzucilo w oczy, ze przez ostatnie x lat w Polsce koszty pracy rosly szybciej niz wydajnosc.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2011-01-09, 16:17   #109
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Skad wiesz, ze za granica wrocilo? Takie np. amerykanskie firmy duzo ciely i chyba za duzo sie w tej kwestii nie zmienilo.

Nie wiem czy do konca tak z wydajnoscia - gdzies mi sie rzucilo w oczy, ze przez ostatnie x lat w Polsce koszty pracy rosly szybciej niz wydajnosc.
stąd wiem że mamy wspólny intranet dla wszystkich oddziałów na całym świecie i nawet takie rzeczy są ogłaszane jako newsy
a poza tym częśc moich kolegów regularnie jeździ do jednego z europejskich oddziałów i widzą to.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 16:49   #110
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Teraz dam pewnie głupi, ale inny przykład. Gdy pracodawca ma wybór: albo buduje sobie wypasiony dom z płytkami z Włoch i drewnianymi meblami i nie daje tych nawet nędznych (jednak generujących koszty) podwyżek, z których i tak połowa pracowników będzie niezadowolona albo daje porządne podwyżki, ale za to stawia jakiś badziewny projekt gotowy typu kurnik z jakiegoś Archonu czy innego Archetonu z wyposażeniem z Obi czy Leroy Merlin, bo po podwyżkach już mu na nic innego nie starcza, to jestem ciekawa, kto byłby taki szlachetny i dokonał wyboru numer dwa
Ja tam nie wiem ale jak szef mojego TŻa (Niemiec), rozkręcał tutaj firmę od zera, to przez dobrych kilka lat wynajmował mieszkanie na mieście Trzeba wiedzieć kiedy sobie można na budowę willi i zakup Audi pozwolić. Bo oczywiście można na kredyt i kosztem pracowników, ale można i w tzw. stosownym czasie. Tak się odróżnia mentalność nowobogacza od rzetelnego przedsiębiorcy.

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Ludzie też głupi w końcu nie są, nie ? Jak widzą, że firma się rozwija, coraz więcej ludzi się zatrudnia i coraz więcej pracy jest, szef zmienił brykę kolejny raz w ciągu paru lat, żona odsztafirowana, dzieciaki w prywatnych szkołach, a są świadomi, że ich pensja wzrasta tylko o to konieczne minimum narzucane co roku odgórnie (jako najniższa pensja) to po pierwsze, wiadomo, że sobie rękawa wyrywać nie będą (m.in. też dlatego, że bardzo często są po prostu niedojedzeni ) a i prędzej sie rozejrzą co by tu zaiwanić.

Po prostu trzeba pamiętać, ze pracownik to nie jest chłop pańszczyźniany, swój rozum ma i jak się poprawia firmie, to trzeba też - proporcjonalnie - poprawić pracownikowi. I szanować go. Bo wiadomo - raz na wozie raz pod wozem. Ja dziś tobie, jutro ty mnie.
Jak się chce mieć w miarę pewną i stałą załogę zaangażowanych w pracę ludzi, to trzeba sobie jednak przypomnieć po ile aktualnie stoi ten bochenek chleba, nie
A potem, ze kradną albo że się w robocie obijają jak się tylko ich spuści z oka. Ba. Wymagać ucywilizowania to można od ludzi, którym z głodu nie skręca kiszek - tak na moje oko.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-01-09 o 16:56
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 17:01   #111
Miss Puppet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Hmmm,w Usa jest sporo bezdomnych,dzisiaj jadac samochodem widzialam bezdomnego na kazdym prawie zakrecie stojacego z tabliczka...
W autobusach tez mozna sporo ich spotkac,a park to ich miejsce noclegu..

Wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma:Ja tam uwielbiam polskie jedzenie i kulture i tesknie za tym

A ja dodam, że w Polsce denerwuje mnie polskie jedzenie. I to że mówię, że za nim nie przepadam, nie oznacza że w każdym innym kraju mi się podoba to co jedzą.
wielbicielka wody mineralnej, herbat, ziółek i kawusi

zakupoholizm pomniejszony

If you always do what you always did, you'll always get what you always got.

Edytowane przez Miss Puppet
Czas edycji: 2011-01-09 o 17:02
Miss Puppet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 17:09   #112
roxyroxy
Zadomowienie

A mnie najbardziej wkurza mentalnosc Polakow i ich zamilowanie do narzekania, krytykowania i robienia z siebie ofiar ( wiadomo nie wszyscy sa tacy ale dosc czesto z takim podejsciem sie spotykam)

Podam kilka przykladow:

Mowie do kuzyna ,ze moglby starac sie o dofinanasowanie z Unii i rozkrecic jakis interes. A on mi mowi,ze w Polsce sie nie da bo zaraz beda z Ciebie zdzierac podatki. Vat wzrasta, podatki trzeba placic, rzad nas okrada. Tylko ,ze tak jest wszedzie nie tylko w Polsce. I ja wiem ,ze w innych krajach zyski moga byc wieksze ale rowniez podatki beda wieksze. W Anglii ludzie tez placa straszne duze podatki, ciezko o kredyt na mieszkanie/ dom itd ale ludzie traktuja to jak cos czego zmienic juz sie nie da i tyle.. nie narzekaja i nie wymyslaja ,ze tylko w naszej Polsce takie rzeczy sie dzieja

2. Rozmawiamy na temat katastrof i mowie o gornikach z Chile . A tu mi sasiadka zaraz wyjezdza jaka tragedia spotkala naszych gornikow i u nas takie tragedie sie dzieja, i powodzie straszne, samolot prezydencki sie rozbil, taki ten nasz kraj zawsze poszkodowany itd. Ale jakos ci ludzie nie widza trzesienia ziemi, tsunami , tragedii w innych krajach, tylko to ciagle miauczenie,ze nas najwieksza krzywda spotyka

i wiele innych przykladow ,ze u nas sie nie da, nie mozna, jest beznadziejnie a na zachodzie lepiej ( a na zachodzie jest tak samo z wyjatkiem lepszych zarobkow i innej mentalnosci)

Uwazam ,ze Polska nie jest syfem. Wielu ludzi ( zwlaszcza ze wschodu) chetnie by tu zamieszkalo. Pewnie,ze mamy problemy typu male zarobki, brak tolerancji, homofobia, rasizm. Wiekszoc z tych zjawisk wystepuje w innych krajach ale nie jest tolerowana ( tzn ja np w anglii spotkalam wielu rasistow ale glosno nie wypowiadaja swoich pogladow bo mozna z tego zrobic niezla afere). I tu jest problem - nasz rzad nie powinnien tolerowac takich zjawisk i nie powinno sie mieszac polityki z religia.
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 17:57   #113
Romanaccia
Zakorzenienie

Co prawda w Polsce nie mieszkam juz od 8 lat ,tak wiec codzienne sprawy mnie omijaja i nie jestem na bierzaco,ale nie lubie mentalnosci ludzi w naszym kraju,nie podoba mi sie tez to ,ze polacy sa bardzo ..... wulgarni,chyba od zadnej nacji nigdy nie slyszalam tylu bluzgow jakie sa w stanie mowic polacy,co drugie slowo to k*** h*** itp. od niektorych to tylko bluzgli slychac zwlaszcza od mezczyzn,mlodych i starych.... a w ustach kobiet brzmi to obrzydliwie,pozatym zyjac za granica mam teraz odrobine inne spojrzenie na Polske,zauwazylam ,ze polacy potrafia byc bardzo zazdrosni i zawistni.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-09, 19:15   #114
Deleteee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
Co prawda w Polsce nie mieszkam juz od 8 lat ,tak wiec codzienne sprawy mnie omijaja i nie jestem na bierzaco,ale nie lubie mentalnosci ludzi w naszym kraju,nie podoba mi sie tez to ,ze polacy sa bardzo ..... wulgarni,chyba od zadnej nacji nigdy nie slyszalam tylu bluzgow jakie sa w stanie mowic polacy,co drugie slowo to k*** h*** itp. od niektorych to tylko bluzgli slychac zwlaszcza od mezczyzn,mlodych i starych.... a w ustach kobiet brzmi to obrzydliwie,pozatym zyjac za granica mam teraz odrobine inne spojrzenie na Polske,zauwazylam ,ze polacy potrafia byc bardzo zazdrosni i zawistni.
Zgadzam się całkowicie!
Deleteee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 19:33   #115
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
stąd wiem że mamy wspólny intranet dla wszystkich oddziałów na całym świecie i nawet takie rzeczy są ogłaszane jako newsy
a poza tym częśc moich kolegów regularnie jeździ do jednego z europejskich oddziałów i widzą to.
Aha, to ok. Wiadomo, roznie bywa, sporo zalezy od tego, czy sie firma zwija, rozwija itd., ale za granica tez raczej zauwazylem tendencje do ciecia takich i podobnych kosztow.

Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
A ja dodam, że w Polsce denerwuje mnie polskie jedzenie. I to że mówię, że za nim nie przepadam, nie oznacza że w każdym innym kraju mi się podoba to co jedzą.
Tego przyznam nie rozumiem? Znaczy sie jedzenie ktore sobie robisz Cie denerwuje?

Cytat:
Napisane przez roxyroxy Pokaż wiadomość
W Anglii ludzie tez placa straszne duze podatki, ciezko o kredyt na mieszkanie/ dom itd ale ludzie traktuja to jak cos czego zmienic juz sie nie da i tyle.. nie narzekaja i nie wymyslaja ,ze tylko w naszej Polsce takie rzeczy sie dzieja
Nie placa strasznie duzych - 6.5tys funtow kwoty wolnej od podatku, do 37tys funtow rocznie 20% stawka, bez przesady (zrodlo: http://www.hmrc.gov.uk/rates/it.htm ).

Podobnie - na moj skromny stan wiedzy kredyt na mieszkanie w UK dla przecietnej osoby jest o wiele bardziej dostepny niz w PL.

Stary 2011-01-09, 19:58   #116
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
Aha, to ok. Wiadomo, roznie bywa, sporo zalezy od tego, czy sie firma zwija, rozwija itd., ale za granica tez raczej zauwazylem tendencje do ciecia takich i podobnych kosztow.
.
a oczywiście że tak, problem nie leży wg mnie w tym że w ogole tniemy koszty, tylko w tym ze publicznie (no, na intranecie ) ogłasza się że wyszlismy zwycięsko z kryzysu i mamy wspaniałe wyniki finansowe, a tu się okazuje że na nas w Polsce nadal sie oszczędza i to takimi głupimi metodami które za granicą były jedynie tymczasowe, albo nawet w ogóle nie miały miejsca (oczywiście mówie cały czas w obrębie jednej firmy). Po prostu to jest przykre, zwłaszcza że na pewno znalazłoby się dużo więcej metod szukania oszczedności, choćby gdyby wszyscy wyłączali na noc komputery

Stary 2011-01-09, 20:14   #117
Miss Puppet
Zadomowienie

Cytat:
Tego przyznam nie rozumiem? Znaczy sie jedzenie ktore sobie robisz Cie denerwuje?
Ty to się lubisz do czegoś przyczepić, nie?

Napisałam POLSKIE jedzenie, a NIE jedzenie które robię sobie w Polsce.
wielbicielka wody mineralnej, herbat, ziółek i kawusi

zakupoholizm pomniejszony

If you always do what you always did, you'll always get what you always got.
Miss Puppet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 20:28   #118
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
-To że dostaje się pracę po kontaktach jest cała masa zdolnych i chętnych do pracy ludzi a niestety często zdarza sie że stołek jest trzymany dla kogoś z rodziny/ znajomego.
bez jaj, ty się dziwisz? :|
wiesz jaka bieda z pracą, mają do wyboru: zatrudnić bratanka, zdolnego młodego po studiach, czy obcą osobę, zdolną młodą po studiach, no to przepraszam kogo zatrudniasz? dla mnie wybór jest prosty. NIESTETY. sklepiki rodzinne, firmy rodzinne. też bym wolała zatrudnić przyjaciela, czy sąsiadkę którą znam i wiem o niej dużo więcej, znam jej sytuację i wiem że jest sumienna nie tylko słownie na rozmowie kwalifikacyjnej...
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 20:28   #119
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
Ty to się lubisz do czegoś przyczepić, nie?

Napisałam POLSKIE jedzenie, a NIE jedzenie które robię sobie w Polsce.
Spokojnie, bo jakies zylki popekaja Chodzi Ci o polska kuchnie, czy jedzenie jakie mozna dostac w placowkach gastronomicznych?

Stary 2011-01-09, 20:29   #120
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
- wyścig szczurów, to było od podstawówki chodziłam do różnych szkół i teraz na studiach jest to samo

- jawne włażenie do dupy osobnikom do których ma się interes.
oczywiście to tylko i wyłącznie w polsce
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości