|
|
#91 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Seksuolog, psycholog, psychoterapeuta - do kogo iść?
Mojwa, to może być reakcja organizmu, dopoki nie przerobisz problemu infekcje wracają, bo przyczyna siedzi w głowie. Idź do Kogoś, komu będziesz ufać na tyle zeby sie poczuc bezpiecznie. Bo Tobie latami nadszarpywano poczucie bezpieczeństwa...
|
|
|
|
|
#92 |
|
Copyraptor
|
Mojwa, o wulwodynii/vulvodynii czytałaś?
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Poszlabym do psychoterapeuty, mam wrazenie, ze latwiej trafic na zlego psychologa niz wlasnie psychoterapeute.
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
|
#94 |
|
zuy mod
|
Czytałam. I nie wiem do kogo mogłabym się z tym zgłosić.
|
|
|
#95 |
|
Copyraptor
|
Poszukaj specjalisty który się zajmuje leczeniem w pobliżu Ciebie. Albo jedź do specjalisty w innym mieście. Np. http://terpa.eu/index.php?id=3&m=1&person=1
Edit: Znalazłam info, że te dwa miejsca mogą pomóc w przypadku vulvodynii: http://www.szpurek.pl/page.php/1/news/ http://www.centrumzdrowiakobiety.pl/#
Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2014-10-07 o 00:27 |
|
|
|
|
#96 |
|
zuy mod
|
Dzieki!
To teraz zaczelam sie zastanawiac co robic, bo na pewno nie uciagne finansowo terapii + proby leczenia vulvodynii jesli to to. Bede miec zagwozdke.
|
|
|
#97 |
|
Wtajemniczenie
|
Zacznij od terapii. Stres powoduje naprawdę dużo różnych szkód w organizmie, łącznie z takimi jakie Ty masz. A terapia przyda Ci się też niezależnie od tego, czy to psychika jest przyczyną tych objawów czy nie.
W podjęciu decyzji może Ci też pomóc poobserwowanie siebie - np. czy bardziej Ci się nasilają objawy, jak masz jakiś bardziej stresujący dzień.
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli masz tyle niefajnych przeżyć to z pewnością terapeuta. Ale zastanów się też nad tym czy nie stosujesz czegoś podrażniającego. Tzn. np. proszku do prania, zbyt "czyszczącego". Ja mam podrażnienia i od proszku i od prezerwatyw i od wszystkiego. Do mycia stosuje AA intima help (bardzo polecam) i robię co mogę
![]() Miałam też podrażnienia intymne jako objaw 3 alergii: na zanieczyszczenie (jakieś siarczny-mieszkałam w zagłębiu fabrycznym), na pył i wapno przy remoncie, na pleśnie. No i możesz jeszcze oddać mocz do kontroli bo może infekcja być właśnie tam. To z tych poza psychologicznych... Jeśli natomiast odczuwasz ból przy stosunku to może być to to mimowolne napięcie mięśni, a wtedy każdy seks łączy się z obtarciami i podrażnieniami. Edytowane przez elamem Czas edycji: 2014-10-07 o 09:11 |
|
|
|
|
#99 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja napisze z własnego doświadczenia. Jak byłam w związku złym, toksycznym, który mnie wpedzil w nerwice, to całych miałam problemy intymne. Swędzenia, pieczenie, ból. Miałam masę badań, chlamydie, wymaz z cewki i inne cuda. Badania nic nie wykazały. A jak wyszłam tego związku i poszłam na psychoterapię to od tamtego czasu sek jest super. Żadnych problemów.
|
|
#100 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak. Poszłabym do psychiatry, na NFZ, więc za darmo. Psychiatra może wypisać Ci skierowanie na psychoterapię. Albo do lekarza ogólnego - on też może wypisać Ci skierowanie do poradni. Na pewno w Poznaniu są jakieś poradnie psychoterapeutyczne, ale na darmową terapię czeka się zazwyczaj długo. Możesz zapisać się na oczekiwanie na psychoterapię, darmową, a w tak zwanym międzyczasie leczyć vulvodynię. Jeżeli okaże się, że nie zdiagnozują u Ciebie vulvodynii/leczenie nie przyniesie efektu, to zawsze możesz zacząć prywatną psychoterapię. Ja bym tak zrobiła. Przy czym tylko jeżeli jesteś pewna, że z obecnym partnerem jest naprawdę ok, wszystko gra i to na 100% nie jest wina problemów w związku. |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Mysle, ze kazdy na Twoim miejscu moglby byc zmrozony emocjonalnie, bo Twoja matka tak naprawde potraktowala Ciebie okrutnie i instrumentalnie. Strasznie Ci wspolczuje, bo musialas sie bac, ze ona sie zabije, niewykluczone, ze siedzi w Tobie glebokie poczucie winy. Terapia moze duzo pomoc, zeby uwolnic sie od wszystkich zamrozonych w Tobie emocji. Psychika jest takim ciekawym cialem, ze wiele emocji siedzi nieuswiadomionych i stad moga wynikac problemy somatyczne. Czesto bywa tak, po terapii, ze kiedy uswiadomimy sobie nasze uczucia, problemy somatyczne znikaja. Tak jest z nerwica lekowa. Czlowiek ma objawy choroby fizycznej, chodzi, bada sie, a tak naprawde to ma w sobie lek z dziecinstwa, kiedy byl maly i nikt mu nie pomogl. Byc moze i Ty tak sie czujesz. Sa seksuolodzy z dyplomem terapeuty, w Warszawie jest kilku takich znanych i bardzo dobrych, ale w Poznaniu nie wiem. Napewno powinnas isc do kogos z dyplomem polskiego towarzystwa psychologicznego i jednoczesnie seksuologa. Cos co dzisiaj wydaje Ci sie trudne, moze okazac sie, ze przejdzie jak reka odjal, ale terapia powinna trwac conajmniej rok. Dziwne w Twoim przypadku jest to, ze cos Ciebie swedzi, raczej wystepuje pochwica na podlozu psychicznym, moze rzeczywiscie Ty masz jakies uczulenie? Ja bym najpierw wykluczyla uczulenie, a dopiero wtedy poszla do seksuologa.
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Psychoterapeuta to ktoś, kto prowadzi psychoterapię. Czyli ma praktyczne narzędzia do pomocy. Ale uwaga: zawód psychoterapeuty nie jest uregulowany w Polsce i każdy może sobie zostać terapeutą - bez żadnego przygotowania merytorycznego! Z drugiej strony do samego psychologa zaraz po studiach też bym nie poszła, bo co z tego, że na studiach poczytał trochę książek i zdał trochę egzaminów. Moim zdaniem trzeba iść do psychoterapeuty, który ukończył psychologię (zapytać o to po prostu), a także ukończył jakąś szkołę terapeutyczną - czyli ma wiedzę i narzędzia praktyczne, wie, jak prowadzić terapię. Zawsze można poszukać w internecie informacji o danym człowieku - oni zawsze piszą, że skończyli dany kierunek i kształcili się w szkole psychoterapii jakiejśtam. Albo trzeba zapytać. Jeśli spotkasz się z niechęcią z powodu tych pytań, to już możesz sobie odpuścić takiego "fachowca". |
|
|
|
|
|
#104 |
|
lise-kotta
|
jak na moje oko masz schorzenia psychosomatyczne. przyczyny należy szukać w twoich doświadczeniach, które opisałaś (na pewno jest tego więcej, a już to co przytoczyłaś jest złożone). na pewno nie bez znaczenia pozostaje to, że doświadczyłaś przemocy seksualnej (pierwszy chłopak i seks oralny) oraz to, że osoba z twojej rodziny była molestowana.
trzeba by było być świętym, żeby od tego nie zwariować i nie mieć problemów. psycholog i terapia, żadnej farmakologii i myślę, że zobaczysz rezultaty. |
|
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
Nic nowego do dodania nie mam, więc powiem tylko, że podziwiam Cię za odwagę i nierobienie nowego konta, bo wizaż potrafi wyrzygać wszystkie wątki autora i wykorzystywać je przeciwko niemu. Trzymam kciuki za wyzdrowienie
|
|
|
|
|
#106 |
|
BAN stały
|
cholernarejestracja :P masz rację, ale ja bym nie czekała z psychoterapią. Pierwsze co bym zrobiła to wybrała się do dobrego psychoterapeuty. On zawsze trochę zmniejszy stres, wprowadzi w bardziej pozytywne myślenie. Psychoterapia może zdziałać naprawdę dużo. Mi pomogła psychoterapeutka z Białegostoku xxx Dzięki niej uwierzyłam w siłę własnej psychiki.
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-10-07 o 15:34 Powód: link |
|
|
|
|
#107 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#108 |
|
Copyraptor
|
Ale Mojwa nie napisała nic o problemach z partnerem, poza tym, że JEJ przeszkadza brak seksu.
|
|
|
|
|
#109 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Psychoterapia tak, jak najszybciej, ale dlaczego któraś z was odradza leki? Mojwa powinna pójść do psychiatry najpierw, jeśli postawi diagnozę wymagającą leków to leki brać trzeba. Psychoterapia swoją drogą.
|
|
#110 | |
|
lise-kotta
|
Cytat:
oczywiście jeśli psychiatra zadecyduje o lekach i będą konieczne to brać i ratować się |
|
|
|
|
|
#111 | |||||
|
zuy mod
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Aczkolwiek jeśli psychoterapeuta stwierdzi, że powinnam wspomóc się lekami - nie odmówię i pójdę do psychiatry.
|
|
|
|
#112 |
|
lise-kotta
|
ja chciałam jeszcze tylko dodać, że schorzeniem psychosomatycznym może być absolutnie wszystko (nie tylko znany już szerzej zespół jelita drażliwego).
u mnie kilka lat temu występował cały zespół różnych schorzeń najczęściej występujących pojedynczo (jedno się kończyło i zaczynało drugie): niemożliwość wydobycia głosu alergie skórne zawalone zatoki biegunki stan podgorączkowy długotrwałe zaburzenia snu żadna z tych przypadłości nie miała fizjologicznego podłoża, wszystko było w głowie |
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Psychoterapia i to jak najszybciej. Fajnie, że podjęłaś decyzję, żeby coś z tym zrobić. Twój problem nie jest tak rzadki jak mogłoby się wydawać. Słyszałam o takich historiach, a ze swojego bliskiego otoczenia znałam 2 osoby z podobnym problemem i każda załatwiła to inaczej. Pierwsza została ze swoim partnerem, bo go kochała. Są razem, mają 2 dzieci, ale leczy się do dzisiaj, życie intymne-porażka. Druga zmieniła partnera. Z poprzednim organizm zareagował strajkiem i dziewczyna nie mogła mieć dzieci. Robiła dziesiątki badań, które nic nie wykazały, więc ktoś mądry doszedł do wniosku, że to musi mieć podłoże psychiczne. Dodam, że na badania wydała majątek. Do tego frustracja, i takie różne. Zmieniła partnera i płodność wróciła. Od dawna nie mam z nią kontaktu, ale jak widziałyśmy sie ostatnio, była w przerwie między kolejnymi ciążami. Zakochana i płodna jak królik. Zresztą, oboje z mężem mieli fioła na punkcie dzieciaków.
Tak czy siak, skorzystaj z leczenia, a później ciesz się życiem. Zwłaszcza, że dobra terapia wyrówna Ci jeszcze kilka innych spraw. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
lise-kotta
|
faktycznie, masz rację
pogrzebałam i znalazłam - sama chętnie przeczytam: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...sychiczne.html |
|
|
|
|
#116 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).Uważam, że podczas rozmowy z psychoterapeutą ewentualna toksyczność związku (ofc jeśli występuje), to i tak wyjdzie, a co do samych problemów... Cóż, problemem w związku może być chociażby to, że partner nie opuszcza deski po skorzystaniu z toalety Ujmując tak sprawę nie wierzę w związki bezproblemowe, bo żyjąc ze sobą łatwo się czasem pokłócić o jakieś pierdółki, co przecież nie oznacza, że związek jest jakiś zły i do zakończenia ![]() U Ciebie, Mojwa, wiadomo, że sytuacja jest ciężka ze względu na to, że nie możecie być blisko tak często, jak byście chcieli, no ale jw - to jeszcze nie znaczy, że związek czy partner jest zły (nawet jeśliby doszło do jakiegoś spięcia na tym tle między wami) czy też, że to on jest przyczyną tego stanu, więc na razie nie ma się IMO co przejmować czy nawet analizować sprawy pod tym kątem, tylko leczyć problem, co powinno dość szybko przynieść pozytywne skutki w różnych sferach
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie to samo chciałam napisać zanim zobaczyłam Twój post. Mojwa ja poszła bym do seksuologa. To psycholog, który ma specjalizację z seksuologii. Taki człowiek, będzie potrafił określić jaki Twój problem ma podłoże, dlaczego i będzie Ci umiał z tym pomóc. Moim zdaniem seksuolog w Twoim wypadku będzie lepszym rozwiązaniem czy psychoterapeuta czy psycholog. A jeśli zdecydujesz się na psychoterapie to koniecznie zwróć uwagę, czy ta osoba ma skończone studia psychologiczne, czy jest, tak jak napisała kolor kremowy, kimś kto zrobił psychoterapię podyplomowo. |
|
|
|
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam że odkopuje stary temat jednak przez jakiś czas nie miałam dostępu do internetu ale wydaje mi się że przyda Ci się ta informacja.
Mogę polecić Ci dr Świątkiewicza przyjmował i mam nadzieje że dalej to robi w Gdańsku i Sopocie, wspaniały lekarz i człowiek jeden z lepszych specjalistów od vulvodyni, mi bardzo pomógł przy moich objawach podobnych do twoich gdzie kilkunastu lekarzy wcześniej rozkładało ręce, jest to neurolog jednak doskonale zna nasze kobiece problemy. Edytowane przez ElizaGawronska Czas edycji: 2015-01-22 o 12:43 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.

Ujmując tak sprawę nie wierzę w związki bezproblemowe, bo żyjąc ze sobą łatwo się czasem pokłócić o jakieś pierdółki, co przecież nie oznacza, że związek jest jakiś zły i do zakończenia