![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Do jakiego lekarza się zgłosić?
Dobry wieczór.
Dziewczyny, mam od dłuższego czasu problem, postanowiłam w końcu coś z tym zrobić, ale nie mam pojęcia od czego zacząć i jak się za to zabrać. jestem ciągle zmęczona, ciągle mogłabym spać, nic mi się nie chce, jestem rozdrażniona, moja libido jest zerowe. odkąd pamiętam mam sińce pod oczami, nie zwyczajnie podkrążone oczy, tylko mega sińce, niezależnie od tego, jak długo śpię. Co mi radzicie? Jakie badania zrobić? Morfologia, hormony? Proszę o radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: do jakiego lekarza się zgłosić.
Rodzinnego i zrobić badania podstawowe: morfologia, mocz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Lekarz rodzinny powinien skierowac Cie na odpowiednie badania. Napewno bedzie to morfologia, cukier, tarczyca, mocz
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
endokrynologa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
tzn. że jeśli dostanę skierowanie, to nie będę musiała za te badania płacić? jestem totalnie niezorientowana. zapomniałam właśnie jeszcze zapytać, jak wygląda sprawa z kasą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie bedziesz musiala za nic placic jesli dostaniesz skierowanie od ogolnego.
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo za odpowiedzi, pora w końcu coś z tym zrobić i przestać myśleć, że taka już jestem z natury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie! Twoje TSH może szaleć w jakichś abstrakcyjnych wartościach, jeśli takie wieczne przemęczenie trwa długo. Moje szalało, jestem teraz skazana razem z moją przewlekłą niedoczynnością na leki forever&ever, ale to zdecydowanie mniej przeszkadza w życiu niż niemożność ruszenia tyłka z łóżka. Ja najpierw polecałabym dobrego endokrynologa (niestety najlepiej prywatnie, bo twoja sprawa wygląda na dość pilną, a w kolejkach do specjalistów w ramach NFZtu nie ma spraw pilnych i pilniejszych), bo lekarze rodzinni nie są szczególnie rezolutni pod względem zlecania odpowiednich badań, poza tym, przy prywatnej konsultacji nie potrzebujesz skierowania, więc i tym samym kogoś, kto ci je wypisze.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Idz do lekarza pierwszego kontaktu,rodzinnego,a ten juz bedzie wiedzial jakie skierowania,i na jakie badania Cie wyslac...badania w tej samej przychodni ,do ktorej nalezysz,za darmo ,na NFZ,w innej przychodni,niestety platne.Jesli dostaniesz skierowanie do specjalisty,szukaj na NFZ,napewno dluzej sie czeka na wizyte,ale bezplatnie.Oczywiscie sa jeszcze prywatne gabinety,krocej,ale platnie.A na razie sie nie stresuj,i idz do lekarza.
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
to trwa... bardzo długo. przestraszylaś mnie, dillingerine, ale teraz tym bardziej chcę coś z tym zrobić.
muszę przemyśleć jeszcze sprawę czy próbować na NFZ czy iść prywatnie, jeśli fundusze mi pozwolą, to pewnie wybiorę tę drugą opcje. jaki może być przypuszczalnie koszt takiej wizyty u endokrynologa? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dziękuję. a możesz powiedzieć coś więcej na temat tego jak się czułaś przed i po leczeniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dinllingeryne....u mnie w przychodni tak jest jak napisalam...i podojrzewam,ze w Gdansku tak jest,ale czy w innych rejonach Polski,to rzeczywiscie nie powiem?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przed leczeniem było dość mocno zamulasto, problemy z koncentracją, zmęczenie niezależne od ilości snu, zmienność nastrojów, rozdrażnienie wynikające z tego zmęczenia i inne klasyczne objawy niedoczynności. Od kiedy biorę leki jest całkiem normalnie ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Od lekarza ogolnego mozesz dostac ,oczywiscie,ale tylko ogolne badanie TSH jest oplacane przez NFZ.Proponowalabym zrobic wpierw ogolne na TSH ,a jesli byloby cos nie tak...to zrobic rozszerzone...poprosic rodzinna idac z wynikiem,ale te rozszerzone sa juz platne,nie ma dofinansowania z NFZ.Zrob wpierw badania ogolne morfologia,mocz,cukier i TSH...wszystko na kase chorych,a potem zobaczysz jak wyjda,czy trzeba bedzie rozszerzone,po co przeplacac od razu
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
a sińce pod oczami? to też może być tarczyca?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Sińcami bym się nie przejmowała, bo faktycznie mogą mieć podłoże genetyczne.
![]() Przejęłabym się ciągłym zmęczeniem. To niekoniecznie musi być tarczyca. Idź do lekarza rodzinnego, zapewne da Ci skierowanie na badania moczu i krwi. Sama możesz też zbadać czy nie masz powiększonych węzłów chłonnych w pachwinach, pod pachami, na szyi i za uszami.
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
TSH, fT4 - każde z nich ok. 28zł. I niestety jest tak, że wynik w normie to już niedoczynność - norma jest do 4,0 dla TSH. ALE dla zdrowej kobiety, takiej np. chcącej zajść w ciążę musi być poniżej 2,5!!! A jeżeli konkretnie już chcesz zajść w ciążę, to najlepiej, jak wynosi w okolicach lub poniżej 1,0, a na lekach nawet poniżej dolnej wartości - tzw. kontrolowana nadczynność polekowa. fT4 powinno być dla ciąży ok. 15. Gdyby nie rezolutna pielęgniarka, które po obejrzeniu moich wyników, jak wyraziłam radość, że wynik w normie (miałam 4,0), zapisała mnie natychmiast do endokrynologa, byłabym całkowicie nieświadoma, że mam niedoczynność. Ja bym na Twoim miejscu badania zrobiła sama, bo ogólni lekarze nie są szybcy do badań, nawet ginekolodzy przed ciążą nie badają tarczycy, nawet jak pacjentka wyraźnie się skarży na objawy klasycznej niedoczynności! Ja zrobiłam sobie badania sama - właśnie TSH i fT4 - idziesz od 7 do 9 rano do każdego prywatnego laboratorium NA CZCZO (nic nie wolno nawet pić prócz czystej wody) i pobierają krew. Wyniki tego samego dnia wieczorem/następnego dnia rano i od razu z tym do endokrynologa. Dzisiaj chyba połowa moich koleżanek ma problemy z tarczycą, to jakaś plaga. Zwłaszcza przed ciążą musisz mieć dobrze ustawioną tarczycę, bo dziecko w pierwszych czterech miesiącach życia w ogóle nie wytwarza hormonów tarczycy, więc bierze je tylko od Ciebie. Jeżeli mu ich nie dostarczysz, to jeżeli uda Ci się w ogóle zajść w ciążę (przeważnie przy niedoczynności jest od razu nadprodukcja prolaktyny, więc są problemy z zajściem), to istnieje poważne zagrożenie poronienia albo pojawienia się poważnych wad u dziecka. W zasadzie każda kobieta przed ciążą powinna sobie zbadać tarczycę, bo ja w tej chwili oceniam, że z moich koleżanek ok. 50% ma problemy z tarczycą - niedoczynność lub nadczynność, a w ciąży nieuregulowana tarczyca doprowadzić może do tragedii. Jeżeli pilnujesz tarczycy, wszystko jest super, więc nic się nie martw
![]() ![]() Z niedoczynnością to jest tak, jak tłumaczyła mi pani doktor, że jest wiele pacjentek, które mają ogromną niedoczynność i w ogóle o tym nie wiedzą, a są też takie jak ja, gdzie minimalna niedoczynność nie pozwala normalnie żyć z powodu tych koszmarnych objawów. Ja trafiłam do endokrynologa przed planowaną ciążą, bo miałam wszystkie objawy, jak moje "niedoczynne" koleżanki. I całe szczęście, że poszłam wtedy na badania tak na wszelki wypadek ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-04-05 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby tu wpadła wizażanka ze stwardnieniem rozsianym albo nowotworem węzłów chłonnych to wysłałaby ją pewnie na prywatne badanie PET, bo co z tego że kosztuje kilka tysięcy, jak może uratować życie... Ja proponuję zacząć od początku a nie od środka i zrobić wszystkie podstawowe badania. Bo równie dobrze to może być anemia albo pasożyt mózgu. ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
pasożyt mózgu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Bujdy nie bujdy. Ogólnie pytanie się wizażanek o to, do jakiego lekarza iść jest już samo w sobie niepoważne. Bo potem są jakieś TSH, jakieś pasożyty mózgu, jakieś prolaktyny, czy PET w stwardnieniu rozsianym (wtf?).
Idź do rodzinnego i nie ma o czym gadać. Co najwyżej pochwal się potem, co Ci powiedział. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() Oczywiście badania są całkowicie za darmo tylko potrzebny jest dokument ubezpieczenia ![]() Edytowane przez Honey822 Czas edycji: 2011-04-06 o 15:43 Powód: Dopiska |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście, powie Ci to każdy, absolutnie każdy endokrynolog i ginekolog, nawet taki, który nie ma specjalizacji z endokrynologii. Ja mam niedoczynność od prawie 5 lat i do endokrynologa trafiłam właśnie przed planowaną ciążą, dlatego w tej tematyce akurat dość dobrze się orientuję. W tej chwili będziemy się starać o drugie dziecko, więc regularnie, raz w miesiącu odwiedzam endokrynologa. Nie byłam zresztą u jednego - razem u 3 i od KAŻDEGO słyszałam to samo. Norma ok. 4,0 dotyczy np. mężczyzn czy kobiet, które nie planują zajść w ciążę. Nie ma podziału na wartości dla mężczyzn i kobiet, dlatego przedział jest wspólny, a przy ciąży TSH=4 to zdecydowanie za dużo. Jeżeli interesuje Cię konkretnie u kogo się leczę, mogę Ci napisać z nazwiska na PW. Ponieważ zależało mi na tym, aby mieć bardzo dobrze prowadzoną ciążę, wybrałam sobie najlepszych specjalistów m.in. z Invicty. ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
Wielokrotnie pytałam zarówno swojej ginekolog, endokrynologa, jak i w laboratorium - od wszystkich uzyskałam informację, że trzeba być na czczo. Wiem, że przy innych hormonach niekoniecznie, ale np. przy tarczycy czy prolaktynie bezwzględnie tak - podobno nawet picie, zwłaszcza kawa potrafi podnieść poziom prolaktyny (kofeina oddziałuje bezpośrednio na przysadkę i podnosi prolaktynę - tak dowiedziałam się w laboratorium, jak badałam prolaktynę razem z tarczycą) . Ja na wszelki wypadek chodzę na czczo, raz na miesiąc to nie jest jakieś ogromne poświęcenie, da się przeżyć. Nie bardzo rozumiem, skąd ten "opad cycków". Leczę się od kilku lat u jednego z najlepszych endokrynologów z tytułem naukowym w Invikcie, konsultowałam swoją niedoczynność również u dwóch innych, także moja ginekolog sama ma niedoczynność tarczycy i wyraźnie powiedziała mi, żeby starać się podnieść fT4 do około 15. Na badania kazała mi chodzić na czczo i oczywiście nie biorąc przed badaniem Euthyroxu, tylko dopiero po. "Przerobiłyśmy" także moją wartość TSH. Z kosmosu sobie tych informacji nie wzięłam. Urodziłam pierwsze dziecko zdrowe mając niedoczynność tarczycy i stosuję się do wszystkich zaleceń ginekologa i endokrynologa, żeby tak samo było przy drugim. Napisałam tylko to, czego dowiedziałam się od swoich lekarzy, żeby pomóc Autorce wątku. Pasożyt mózgu nie zdarza się zbyt często, a niedoczynność tarczycy u kobiet, zwłaszcza po 30 r.ż. naprawdę bardzo często. Moja endokrynolog właśnie wróciła z kongresu pediatrów i endokrynologów, który teraz odbywał się w Krakowie, więc chyba nie jest kompletną idiotką, żeby opowiadać mi jakieś bzdury. Nie sądzę, żeby dla swojego kaprysu obniżyła mi przed planowaną ciążą TSH do poziomu ok. 1, a fT4 podwyższyła do ok. 15 i utrzymywała te wartości przez całą ciążę. Chyba jakieś uzasadnienie medyczne takiego postępowania jednak istnieje. Napisałam też, że ja bym na miejscu Autorki postu zbadała sobie sama tarczycę, dlatego że nie kosztuje to wiele, badanie nie jest skomplikowane i wyniki są praktycznie od razu, a po moich doświadczeniach z tzw. "lekarzami pierwszego kontaktu" musiałam właśnie takie badanie wykonać sobie sama, bo też nikt nie wiedział: "dlaczego Pani jest taka zmęczona" i jak mocz i krew w porządku, to żadnego skierowania na cokolwiek się nie doczekałam. Dopiero jak powiedziałam o tym stanie permanentnego zmęczenia i innych typowo tarczycowych objawach swojej ginekolog przed planowaną ciążą, powiedziała mi, że dla własnego spokoju warto sobie zrobić te badania tarczycy, co też zrobiłam. Wyszła mi niedoczynność i ciążę miałam prowadzoną przez dwóch lekarzy - ginekologa i endokrynologa. Nie wydaje mi się, żeby tak renomowana klinika leczenia niepłodności, jaką jest Invicta zatrudniała samych niedouczonych debili, którzy wygadywaliby takie bzdury, żeby "opadały cycki". Ja pisałam, jak to jest w ciąży (jak było u mnie, ściślej rzecz ujmując), wiem, żenormalnie wyniki mogą być inne, najbardziej wtedy liczy się samopoczucie pacjentki, jak mi wyjaśniały panie doktor. Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-04-07 o 08:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
kilka lat temu mialam te same objawy... poszlam do lekarza rodzinnego i od razu stwierdzila, ze to albo tarczyca, albo cukrzyca, albo anemia. wyszla mi niewielka anemia (biore od czasu do czasu zelazo musujace), a tarczyca wiadomo - niedoczynnosc. ogolnie da sie z tym zyc, codziennie rano na czczo tabletka i to cale leczenie.
![]() pozdrawiam i powodzonka! ![]()
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-04-07 o 11:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.