![]() |
#91 |
astro-loszka
|
Dot.: studia zaoczne gorsze od dziennych?
Skończyłam studia dzienne. W czasie studiów pracowałam, także w zawodzie. Prawdę mówiąc, wszyscy moi znajomi z roku w czasie studiów dorabiali sobie/bądź mieli stałą pracę, gdy ktoś chciał i szukał, w końcu znajdował. Choć prawdą jest, że student zaoczny jest bardziej dyspozycyjny dla potencjalnego pracodawcy, gdyż ma zjazdy w co drugi weekend. Ale za to musi włożyć więcej pracy własnej w naukę i studiowanie, gdyż ma w stosunku do studenta dziennego mniej czasu. Student dzienny ma za to więcej czasu na aktywności typu koła naukowe, działanie w samorządzie studenckim, projekty badawcze (co ma duże znaczenie, gdy ktoś myśli np. o doktoracie). Znam ludzi, którzy dziennie studiują dwa kierunki naraz, a jeśli mogą sobie czasowo na to pozwolić, oprócz tego także pracują. Dla chcącego nic trudnego.
Na kierunku, który skończyłam, a także na uczelni, na której obecnie pracuję, studenci zaoczni mają mniejsza liczbę godzin, także praktyk. Osoby o podejściu typu: na pracę mam jeszcze czas, chcę nacieszyć się młodością, wolnością, studenckim życiem, póki jestem młody/a niech łożą na mnie rodzice zdarzają się zarówno na dziennych, jak i na zaocznych studiach(tym drugim rodzice płacą za czesne ), nie ma reguły. Natomiast nigdy nie spotkałam się z dyskryminacją absolwentów studiów zaocznych przez potencjalnego pracodawcę (np. na rozmowie kwalifikacyjnej). Pracodawcy zwracają uwagę na kierunek studiów, w przypadku niektórych kierunków bywa, że i na ukończoną uczelnię oraz na doświadczenie zawodowe. Przy czym zetknęłam się z opiniami pracodawców, że lepiej jest, gdy absolwent ma doświadczenie w stylu: żadna praca nie hańbi (ulotki, promocje, rozwożenie pizzy), niż gdy nie ma żadnego. Usłyszałam też raz, że to dobrze świadczy o przyszłym pracowniku, że nie boi się żadnej pracy.
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
ja ucze sie zaocznie w AP (policelana), potem mam zamiar isc na studia, takze zaocznie. wg mnie to kwestia ktora dotyczy finansow. jesli masz rodzicow ktorzy beda ci sponsorowali studia dzienne to nie ma problemu, gdy nie masz takich mozliwosci a chcesz sie uczyc to w miedzy czasie trzeba pracowac. natomiast tryb studiow nie ma wplywu na to czy ktos jest lepszy lub gorszy. licza sie predyspozycje i doswiadczenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
linaya ciekawi mnie z jakiego miasta jestes (gdzie studiowalas)??
![]() |
![]() |
#94 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na pytanie zawarte w tytule wątki odpowiadam zdecydowanie: nie, studia zaoczne nie są gorsze, są po prostu inne.
Edytowane przez mrtsg Czas edycji: 2011-06-20 o 12:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do drugiej kwestii to oczywiście jeśli się chce to wszystko można pogodzić i dać sobie radę ![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Ja również znam wielu ludzi, którzy studiują zaocznie, a nawet tego studiowania nie odczuwają. Przykre, ale prawdziwe. Nie od dzisiaj wiadomo, że to wszystko w dużej mierze zależy od uczelni oraz od profesorów, którzy na danej uczelni wykładają.
![]() |
![]() |
#97 |
astro-loszka
|
Jestem z Warszawy, a studiowałam na SGGW
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie; Jeśli chcesz sie dostac na studia zaoczne trzeba bardzo dobrze napisac mature? Czy niewiele od niej zalezy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
Ja studiuję i pracuje zaocznie. Od raz (od matury) chciałam być samodzielna i taką podjęłam decyzję. Na pierwszym roku byłam na stażu + trochę pracowałam (póki były fundusze na mój etat) na stanowisku sekretarki w administracji państwowej. Do tego miałam zjazdy co 2 tygodnie. Uczyłam się bardzo dużo w pracy, zawsze udawało mi się wygospodarować 2 godzinki wolne za biurkiem i wtedy siedziałam w zeszytach. Średnią miałam wysoką, wiec teraz dostaję stypendium. Całe szczęście bo odeszły mi zmartwienia związane z czesnym. Niestety, nie mogłam już dłużej tam pracować, jakiś czas byłam bezrobotna i bardzo źle to znosiłam. Teraz pracuję, ale dużo ciężej niż w tamtym roku (praca fizyczna). Zanim wrócę do domu jest 17-18, są takie dni że ze zmęczenia nie wiem jak się nazywam. A do tego nauka + obowiązki domowe. Przyznam że jest ciężko, a studia zaoczne na pewno nie odbywają się na zasadzie "płacę to wymagam, jestem więc zaliczam", niektórzy prowadzący wciąż nam przypominają że to są studia i musimy na nich ciężko pracować. Uwielbiam mój kierunek, czuję go całym sercem i bardzo żałuję że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na czytanie dodatkowo literatury itp. Do tego mamy mnóstwo pracy własnej w domu + kolokwia + prezentacje + egzaminy + projekty itd. Choć teraz zarabiam ponad 2x więcej niż zarabiałam na stażu, to chętnie bym się tego wyrzekła gdybym miała możliwość znów pracować lżej i fajniej + mieć możliwość poświęcania większej ilości czasu nauce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Ja poznałam dotychczas chyba wszystkie możliwe tryby studiowania
![]() Najpierw studiowałam dziennie (licencjat) i bardzo dobrze wspominam ten okres, głównie dzięki mieszkaniu poza domem ![]() Z tego też powodu poszłam na zupełnie inny kierunek i wybrałam studia zaoczne. To było prywatne kolegium, zjazdy mieliśmy co tydzień i bardzo dobrze dało się pogodzić te studia z pracą. Jednak w stosunku do dziennych mieliśmy o wiele mniej godzin i niestety później ta różnica była zauważalna. Teraz jestem na studiach wieczorowych II stopnia. Planowo mamy tyle samo godzin co studenci dzienni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Wtajemniczenie
|
Czesto studenci studiow zaocznych maja wieksza wiedze niz Ci z dziennych-prezentacje sa na pewno na 100% wyzszym poziomie.
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się!
![]() |
#107 |
Zakorzeniona
|
Ja studiuję dziennie, pracuję od początku studiów, czyli prawie 3 lata, obecnie niemalże na pełny etat - dostaję 21 zmian w miesiącu. Nie jest łatwo, ale w pracy mogę się na szczęście czasami pouczyć. Pracują ze mną również studenci zaoczni, więc po skończeniu studiów będziemy mieć takie samo doświadczenie mimo innego trybu studiowania. Mam też 6-letnie doświadczenie w wolontariacie i praktyki studenckie. Nie wiem, czy moje doświadczenie kogokolwiek w przyszłości zachwyci, czy nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
.
|
Cytat:
![]() o naiwnosci. grunt to generalizowanie, c'nie?
![]() |
![]() |
#112 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie zaoczni nie mają większej wiedzy niż my, mieliśmy z nimi kilkakrotnie styczność (z wieczorowymi zresztą też) i ich poziom wiedzy jest żenujący. Oczywiście zależy to od uczelni, ale nie gloryfikujmy już tych biednych, zapracowanych zaocznych ![]() Ja zauważyłam ostatnio ciekawą rzecz, otóż na moim kierunku na jednym roku (na studiach dziennych) jest ok. 30 osób. I jakoś tak jest, że mamy kilka osób, które naprawdę jadą na praktycznie samych 5, ale nawet te osoby nie mają stypendium. Sprawdziłam wytyczne i co się okazało - z całego instytutu stypendium naukowe otrzymuje ok 11 osób. Ok 3 osób to dzienni, reszta to zaoczni. A dlaczego? Otóż zaoczni liczą się do stypendium od średniej 4.6 a dzienni od 4.8. Pewnie teraz rzuci się na mnie gromada zaocznych uważających, że mają 10 razy tyle materiału co dzienni i są biedni, bo muszą pracować ![]() Ale mimo wszystko skoro już mają mieć te stypendia (chociaż trochę tego nie rozumiem, studia zaoczne pozwalają im pracować, mi dzienne aktualnie nie pozwalają, bo właśnie zmieniono mi plan na koszmarny, także jednak to ja tutaj nie mam dochodów, więc ta kasa by mi się przydała) to dlaczego wobec nich stawia się niższe wymagania - skoro ponoć studia zaoczne są na takim samym poziomie jak dzienne? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Naczelny Hipster
|
Te 10 osób (przynajmniej u mnie) to nie jest % z jednego roku tylko ze wszystkich lat. Właśnie o to chodzi, że licząc samych dziennych do licencjatu to już ok 60-80 osób (bo na niższych latach jest więcej osób). Z całego instytutu (z wszystkich lat) stypendium dostaje 10% osób z czego większość to zaoczni. Te 10% to % z osób, które mają min. średnią. Więc to nie jest tak, że 3 osoby z roku dostają. Trzy osoby z dziennych w ogóle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Naczelny Hipster
|
Si, było napisane, że minimalna średnia dla dziennych to 4,8 a dla zaocznych 4,6
![]() W takim razie przejrzę dokładnie regulamin, zobaczymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Naczelny Hipster
|
Ty patrz, nie trafiłaś
![]() Si ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.