![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdy dziecko woli "nową kobiete" niż matke. Co robić?
Cytat:
pewnie jest to dokładne porównanie do obcej osoby. świetnie się wpasowałaś swoją odpowiedzią do watku i wniosłas super refleksję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Uważam, że to nie swiadczy o wiekszej milosci, po prostu dzieciak z watku moze woli spędzać czas z kims innym bo ten ktos inny go lepiej traktuje, ale to nie oznacza, ze matka go traktuje zle ![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Witajcie, długo nic nie pisałem, byliśmy u Pani psycholog, nie chciała rozmawiać z młodym, gdyż mogłaby to być kolejna sytuacja stresowa dla niego, mieliśmy go w domu prosić, np o wykonanie rysunku itp.
Kilka razy psycholog rozmawiała ze mną, jak i z żoną oraz moją obecną partnerką, ogólnie stwierdziła że z młodym jest wszystko wporządku, że to nie jest tak że kocha kogoś bardziej niż mamę, tylko dziwna sytuacja dla małego dziecka, tam dom, mama i on, tutaj, tata, kobieta która siez nim bawi, opiekuje, jest osobą bardzo troskliwą opiekuńczą różnica energii panujących w obu domach, i że na jego zachowaniu duże znaczenie ma podejście Basi, jej silnie rozwiniety instynkt macieżyński oraz pragnienie dziecka, które przekłada na relacje z moim synem. Za bardzo wczuwa sie w role matki względem niego... Zasadnicze znaczenie nastawienia syna ma również różnica reakcji obu pań na daną sytuacje np. gdy syn coś broi, żona szybko sie denerwuje, jest osobą bardzo energiczną troszke wybuchową w takiej chwili, np, podniesie głos, albo ostrzega syna słowami "nie rób tak bo mama będzie krzyczeć", natomiast Basia mu to na spokojnie tłumaczy że tak nie można, jasno mówi o co chodzi a przedewszystkim spokojnie, co najdziwniejsze to na niego działa na długo... Owszem żony też posłucha gdy krzyknie czy powie że mama bedzie krzyczeć ale to działa na chwile, po kilku dniach, zrobi dokładnie to samo, a przy reakcji Basi on zaczyna rozumieć dlaczego, czegoś tam robić nie można albo że trzeba zapytać... Ja również czasem krzykne, ale wtedy moja partnerka mnie ustawia do pionu, ogólnie nie pozwala mi na podnoszenie głosu na dziecko, i wiem że ma racje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo psycholog to wymysł,albo zmien specjalistę.wizyta u pychologa nie jest trauma dla dziecka i nie stawia si e diagnozy bez rozmowy z pacjentem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Też tak myślę. Ściema aż w oczy szczypie.
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
miałam spotkanie u spychologa.najwazniejszy punkt to obserwacja dzieck0 /rodzic,oraz test osobowości.gadac to kazdy może i opowiadać,jakim zlym partnerem jest drugi rodzic,jednak opinia psychologiczna nie bierze się ze złośliwej opinii,ale z obserwacji.
ciekawa uejstem,czy powiedział rzekomej psycholog o tym,iz zdradził obecna partnerkę z eks ![]() potrafie zrozumiec uwielbienie drugiego rodzica i chęć spędzania zn nim całego czasu,ale z obcą kobietą?przeciez to rywalka. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-06-20 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, to co napisałeś to są słowa potwierdzające wypowiedzi uczestniczek wątku / min. moich słów i domyśleń/. Dziwi mnie, że psycholog nie rozmawiała z dzieckiem, przecież to ono jest głównym bohaterem całej tej sprawy, poza tym obserwacje są prowadzane często w formie zabawy, więc nie są dla dziecka jakimś szczególnie traumatycznym przeżyciem. TmargoT- obecna partnerka jest rywalką dla eks żony Mike_re, ale chyba nie dla jego syna. Edytowane przez manolita Czas edycji: 2011-06-20 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I to nie jest kwestia tylko predyspozycji dziecka ale przede wszystkim ETAPU ROZWOJU. Jeśli dla 3 latka mama nie jest najważniejsza - to coś tu jest nie tak.. Zastanawia mnie tylko dlaczego autor nie porozmawia ze swoim dzieckiem, nie zapyta go o powód zachowania. Zgadzam się, ściema aż bije po oczach.. tylko nie wiem jaki w tym jest cel, że okłamujesz nas? okłamujesz samego siebie. To jest Twój problem, a nie nasz.
![]() ![]() ![]() ![]() _________________________ ______ Polały się łzy me czyste, rzęsiste, Na me dzieciństwo sielskie, anielskie, Na moją młodość górną i durną... ![]() Edytowane przez mamakubusia Czas edycji: 2011-06-20 o 10:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój kuzyn ma cztero latka ,z żona i matka dziecka sa osobno.kiedy spotyka się z synem ten jest tak zaborczy,ze nie pozwala nawet na odwiedziny u znajomych,bo wtedy tata nie był by 100% tylko z nim.dla młodego nie liczy sie babcia,ciocia,czy kolezanka,tylko tata. mój syn nie znał ojca,nie pamiętał go,a obecnego partnera lubił.kiedy zamieszkaliśmy razem dziecku świat legł w gruzach,a partner był wrogiem nr 1. znam takie sprawy z wielu przykładów i dlatego nie wierze w prawdziwość całego opowiadania.dziwnym jest,żeby dziecko wolaóo obca niż własną matke.dla mnie coś śmierdzi i to na kilometr. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-06-20 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:06.