![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub cywilny=gorszy?
Cytat:
Dlatego taki ślub musi być "gorszy" z definicji.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
Planuję ślub cywilny głównie dlatego, że z Kościelną ferajną mam niewiele wspólnego.
Nie uważam ślubu kościelnego, samego w sobie, za kiczowaty, ale pracowałam w salonie z sukniami ślubnymi, rozmawiałam z setkami przyszłych panien młodych i wiem jaki ludzie potrafią robić cyrk (to nawet delikatne określenie) z tej uroczystości ![]() Temat mi się zdecydowanie przejadł.
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
co do tych nieszczęsnych ciąż i odsetku dzieci z 'wpadki', w tym artykule jest podane np. że w dużych miastach aż 69% ciąż to wpadki, więc to wcale nie jest taki odległy wynik.
http://www.papilot.pl/lifestyle-ciek...ej-wpadek.html nie mam pojęcia co to jest ten "papilot", nie jest tutaj podana liczba respondentek, ale śmiem podejrzewać, że było ich więcej niż użytkowniczek portalu, na który powołuje się Wyrak ![]() każdy znajdzie takie dane, jakie mu najbardziej pasują ![]() tyle jeśli chodzi o OT ![]() co do samych ślubów, każdy robi swój własny cyrk w którym czuje się dobrze ![]() Żyło by się lepiej, jakby każdy patrzył tylko na swoje życie, ale z drugiej strony wtedy nie byłoby o czym klachać na plotkowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
ja brałam cywilny i była to przepiękna uroczystość, mowa urzędniczki tak mnie wzruszyła, że się popłakałam, nawet tato stwierdził, że mówiła ładniej niż ksiądz
a potem było wystawne wesele , ale na niewielką ilość osób |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
o kurcze - my z małżem cały czas chichotaliśmy, bo Pani takimi frazesami rzucała, czekaliśmy tylko jak maleńkie krakowiaki z czerwoną poduchą wpadną z obrączkami nań ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Pamietam moja rozmowe z kolega na studiach:
- a ja nie chodze do kosciola, komunii nie mam nawet - 0.0 to jak ty chcesz ślub brać?????!!! Zupelnie jakby nie wiedzial, ze sa inne sluby. ![]() A co do samego brania slubu to niestety ale w mojej okolicy krucho z tym, mozna brac slub cywilny tylko w jednym miejscu, niby brzydkie nie jest ale tam zawsze duzo ludzi bo to atrakcja turystyczna, nie mozna jej zarezerwowac dla siebie. Chciala bym zeby bylo tak jak w Stanach, zaprasza sie sedziego pokoju na np. plaze, a tutaj to obraza majestatu urzędnika. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-06-07 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Ja na razie biorę pod uwagę tylko ślub cywilny w przyszłości.
Może mi się odmieni? Nie wiem, ale póki co, nie chciałabym go brać w kościele, mimo że jestem wierząca (nie jestem katoliczką). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówię to ja- osoba wierząca. Dla mnie ważny jest zarówno aspekt prawny, jak i religijny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O ile wiem, w polskim prawie nie ma zakazu zawierania związków małżeńskich w formie wyznaniowej ze skutkami wyłącznie o charakterze religijnym. Państwo nie wtrąca się w funkcjonowanie zarejestrowanych i oficjalnie działających kościołów lub związków wyznaniowych związane z wypełnianiem przez nich religijnego kultu.
Dzięki m.in. podpisaniu konkordatu mamy również formę religijną zawarcia małżeństwa wywołującą skutki na gruncie prawa państwowego, dla ludzi: ślub konkordatowy. I dzięki temu człowiek wierzący może za jednym zamachem zawrzeć małżeństwo jednocześnie w oczach swego Boga i co tak przeżywasz - państwa. Dla człowieka wierzącego - członka Kościoła Katolickiego ślub cywilny, mimo że wywołuje skutki przewidziane polskim prawem, nie jest ślubem ponieważ nie został zawarty w sposób wymagany przez prawo swego wyznania, a co za tym idzie w oczach Boga w którego wierzy nie jest w związku małżeńskim i tym samym grzeszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A w temacie wątku - nie lubię takiego wartościowania ślubów: lepszy -gorszy ![]()
![]() |
![]() |
#102 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
spoko spoko ale to też działa w drugą strone.
Rodzice żyjący na 'kocią łape' nie żyją wedle Kościoła jako rodzina chrześcijańska. więc podsumując krótko sami nie są chrześcijanami to dlaczego posyłają dziecko w imprezy 'chrześcijańskie' ? Dziękuje i nie mam nic więcej do powiedzenia.
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
Moi rodzice nie uznają mojego małżeństwa jako ślubu - mamy cywilny .
Tylko jako rejestrację urzędową . A mi ślub kościelny jest niepotrzebny . Dzieci są ochrzczone . Ale tylko dlatego aby miały wybór . A to im go w przyszłości ułatwi . Mój syn czasem chce iść do kościoła . Nie zabraniam mu . Jego wola . Był u 1 komunii . I nie ze względów na prezenty . Bo dostał tylko 3 . Ale to już inna historia . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Ja jestem katoliczką i dla mnie Bóg jest na prawdę ważny. Uważam, że ślub cywilny może być nawet lepszy niż kościelna szopka, która dla pary nie ma znaczenia, poza 'otoczką' . Ślub cywilny jest ślubem, a ślub kościelny w świetne Kościoła jest przede wszystkim sakramentem. Po co więc przyjmować sakrament, jeśli się w niego nie wierzy? Trąci farsą, ale cóż.
Dlatego uważam, że ślub cywilny może być lepszy. Bo ślub jest przede wszystkim świętem pary młodej, a nie ich rodzin czy znajomych. Szkoda tylko, że wielu ludzi nie potrafi tego oddzielić. Ja gdybym miała brać ślub, to tylko kościelny, bo w to wierzę. Ale wszystko w wolności i jeśli ktoś nie chce takiego ślubu, to nie znaczy, że to gorzej. Czasem wykazuje się wielką odwagą patrząc na mentalność wielu ludzi i to jest godne podziwu i szacunku, a nie prób moralizowania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
.
|
skoro zostaly ochrzczone to wcale nie mialy wyboru. wyborem by bylo, gdyby nie mialy chrztu w zadnym kosciele, poznaly rozne religie i SAME zadecydowaly o tym, gdzie i czy w ogole chca chrztu.
![]()
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jak sie ma sytuacja z rozwodnikami, ufam ze sa ludzie ktorzy sie rozwiedli z pierwszym malzonkiem ale dalej sa mocno wierzacy, takie czasy. i nie wiem czy posylajac dziecko do chrztu mieszcza sie moim obrazie hipokryzji, bo to inna sytuacja gdzie ludzie trabia glosno ze slub to nie, ale hrzest juz tak Cytat:
do komuni poszedl zeby dzieci nie wytykaly palcami w klasie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dla mnie ślub to ślub, obojętnie czy w kościele, czy na plaży czy w urzędzie. I myślę, że da zdrowszej większości społeczeństwa jest tak samo.
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
![]()
też uwazam ze slub cywilny wcale nie jest gorszy to zalezy od nas samych i zeby nie robic niczego wbrew sobie np sa osoby ktore biora slub koscielny bo tak wypada...
bo co by rodzina powiedziala , ze taka tradycja itp. ja osobiscie bym sie zle czula biorac koscielny bo wogole nie czuje potrzeby i dla mnie cywilny bedzie taka sama uroczystoscia jak w kosciele a nawet wiecej plusow ma bo mniej kosztowny mniej zamieszania i tego calego cyrku ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.