Dragonfly DEQ-U - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-21, 09:47   #91
M_Dragonfly
Raczkowanie

Dot.: Dragonfly DEQ-U

No ja z serwetkami miałam ten problem, że generalnie jak już znalazłam motyw który mnie interesował to był albo za duży albo za mały albo jeszcze innego coś nie pasowało.. I wściekałam się niemożliwie, więc dla mnie to drukowanie to świetna sprawa i już zastanawiam się co zrobić z serwetkami (znaczy gdzie się tego pozbyć.. ), których ostatnio kupiłam całą masę..
Stary 2011-09-21, 16:58   #92
pati100larz
Majsterkowicz

Może się z kimś wymień? Zajrzyj na wątek wymiankowy
Stary 2011-09-21, 18:47   #93
Pupil
Osiołek z zakątka :)

A ja bym się nie pozbywała serwetki są bardzo wdzięczne do decoupage i czasem wręcz niezastąpione

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 21:15   #94
Aga Waleria
Zadomowienie

GG do Aga Waleria

Cytat:
Napisane przez M_Dragonfly Pokaż wiadomość
No więc wydruki, poczatkowo wydawały mi się bardzo trudna sprawą i troszkę nerwów mi zjadły, ale już chyba wiem o co w tym chodzi i zdecydowanie to fajniejsze niż kupowanie serwetek czy papierów gdzie żaden motyw nie pasuje mi poźniej do czegoś innego i znów lece do sklepu żeby dokupić coś do danej rzeczy ktorą sobie wymyśliłam.. A tak wybieram motyw, już wcześniej sobie to jakoś pozestawiam w logiczną całość, wiem że wszystko mi do wszystkiego pasuje i dopasowuje sobie rozmiar taki jaki mi jest w danym momencie potrzebny.. Wiec krótko mówiąc jest to świetny sposób..
A jeżeli chodzi o sam wydruk to sprawa wygląda tak.. Będzie potrzebny: papier śniadaniowy, kartki papieru do drukarki, klej, lakier do włosów..
Papier śniadaniowy.. najlepiej zwykły, najzwyklejszy, najtańszy z możliwych i co ważne nie może być z żadnej ze stron śliski..
Drukarka.. Zwykła atramentówka..
Lakier do włosów.. w moim przypadku to był zwykły lakier z wszystkim znanego sklepu "stonka".

Brzegi kartki posmarowałam klejem, na to nakleiłam papier śniadaniowy, jak wyschło to wrzuciłam do drukareczki i bez problemu się wydrukowało, papier ładnie pił atrament i na tym zupełnie zwykłym papierze śniadaniowym nic się nie rozmazuje, gorzej z tymi papierami lepszymi, które nie przepuszczają tłuszczu, bo wydruk na tym graniczy z cudem.. Potem czekamy aż porządnie wyschnie, wycinamy motyw i już mamy prawie gotowe... Żeby się motyw nie rozmazywał pod wpływem kleju i lakierów należy bardzooooo mocno spryskać lakierem do włosów, ale lepiej kilka warstw cienko popryskać.. Następnie odczekać kilka godzin żeby bardzo dokładnie wyschło i można naklejać na skrzyneczki, rameczki itp. !! Powodzenia
No to już wiem w czym tkwił mój problem. To ten "niezwykły" papier bo robiłam dokładnie tak jak opisujesz, a i tak mi się mazało od razu jak wychodziło z drukarki, bo wcale nie wsiąkało w zwykłe kartki (papier śniadaniowy nie przepuszczał tonera, a żeby nie było to drukowałam na matowej stronie ) a do tego jeszcze te drukarkowe wałeczki brudziło i musiałam po tym drukować kilka pustych kartek aby się samo wyczyściło
No i niestety nie mam atramentówki tylko laserową drukarkę.
Dziękuję Ci za wyczerpujący opis
Pozdrowionka
Aga Waleria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 22:05   #95
jambolaja
Zakorzenienie

Naprawde ciekawa rzecz ci wyszła,nowoczesna nie jest wprawdzie w żadnym calu wręcz przeciwnie-trąci nostalgią ale nie może sie nie spodobać. Tylko ten boczek jak wspomniała Marta trzeba koniecznie dokończyc(nie motywem tylko zabejcowac do końca) bo teraz razi
Stary 2011-09-22, 06:54   #96
M_Dragonfly
Raczkowanie

Dzięki za miłe słowa, a co do tego boczku to chyba wina zdjęcia bo w rzeczywistości to ten boczek nie wygląda tak, kontrast jest zdecydowanie mniejszy i fajnie są podkreślone słoje drewna a nie razi tak po oczach, tylko wygląda zupełnie fajnie.. !
A tak poza tym to skrzyneczka już jest u właścicielki i koleżanka zachwycona więc mission complet.. !!
Teraz zaczynam się zastanawiać co zrobić kuzynowi na ślub na który wybieram się w październiku..
Stary 2011-09-22, 21:54   #97
pati100larz
Majsterkowicz

ja mam zamiar zrobić przyjaciółce na ślub komplet, skrzyneczkę + zegar + butelkę lub coś tego typu, ale to dopiero za 2 lata
Stary 2011-09-28, 19:06   #98
rosier
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aga Waleria Pokaż wiadomość
No to już wiem w czym tkwił mój problem. To ten "niezwykły" papier bo robiłam dokładnie tak jak opisujesz, a i tak mi się mazało od razu jak wychodziło z drukarki, bo wcale nie wsiąkało w zwykłe kartki (papier śniadaniowy nie przepuszczał tonera, a żeby nie było to drukowałam na matowej stronie ) a do tego jeszcze te drukarkowe wałeczki brudziło i musiałam po tym drukować kilka pustych kartek aby się samo wyczyściło
No i niestety nie mam atramentówki tylko laserową drukarkę.
Dziękuję Ci za wyczerpujący opis
Pozdrowionka
No to ja nic z tego nie rozumiem! Wydawało mi się zawsze, że drukarki laserowe są lepsze do decoupage, bo wydruk się nie rozmazuje!
Stary 2011-09-29, 06:43   #99
M_Dragonfly
Raczkowanie

ja akurat nie mam kolorowej laserówki tylko atramentówkę, więc jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.. !! też mi się wydaje że z laserówki wydruki powinny być lepsze, nie tylko ze względu na to że się nie będą rozmazywały ale także dlatego że poprostu jakość i kolory na takim wydruku są lepsze niż z atramentówki, ale nie mialam okazji tego wypróbować.. Jedyna moja obawa tutaj byłaby jak zachowa się papier śniadaniowy w drukarce laserowej bo one jedna dosyć mocno się nagrzewają i czy np.nie odbarwią papieru.. No ale jak tylko będę miała okazję to nie omieszkam spróbować..
Stary 2011-09-29, 14:11   #100
zielona butelka
Zakorzenienie

To ja nie skomentowałam tej super komódki, z której wystają sutaszowe kolczyki?
Powinnam dostać klapsa za takie niedopatrzenie.
Piękna!!!!
Inne rzeczy też, ale ta komódka wyjątkowo mi się podoba!

Ach, lubię twój nick.... ważka..

Zrób coś z ważką... to takie piękne stworzenie. Przepadam za ważkami
zielona butelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 06:48   #101
M_Dragonfly
Raczkowanie

"zielona butelka" ja też uwielbiam te zwierzątka, są takie magiczne, delikatne i piękne.. ech.. i oczywiście już gdzieś w głowie mam ten temat i coraz bardziej klaruje się pomysł jak wykorzystać go do Deq-u.. ! Jeszcze tylko poszukuję przedmiotu, który będzie najbardziej odpowiedni do mojego pomysłu.. A tymczasem "męczę" skrzyneczkę w której kuzyn dostanie prezent ślubny i niestety zbyt dużo fotograficznej pracy więc nie ma czasu za bardzo na deq-u .. !

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-02, 10:09   #102
kicia0940
Zadomowienie

Skrzyneczka prześliczna, bardzo gustowna i elegancja.
A smocze ważki kojarzą mi się z grą komputerową Heros, gdzie ciągle ważki atakują moje cyklopy.

Mój Decoupage - tu oglądaj prace sprzed grudnia 2010
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404567
kicia0940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 21:36   #103
M_Dragonfly
Raczkowanie

No więc teraz coś co popełniłam w weekend.. jeszcze nie polakierowane i nie pocieniowane, ale musiałam się pochwalić i zapytać o radę jak to wykończyć.. ! Miało być coś w stylu shabby-chic.. hmm.. i jak ??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _DSC3707 (640x425).jpg (31,7 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _DSC3712 (640x425).jpg (23,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _DSC3716 (640x425).jpg (29,5 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _DSC3723 (640x425).jpg (35,5 KB, 28 załadowań)
Stary 2011-10-03, 15:27   #104
farbowana26
Raczkowanie

sliczne masz te skrzyneczki ,bardzo mi sie podobają ,ja mam fioła na pukcie róz .Zaczęłas nawet cieniowac,pozazdroscic ja dalej sie boje zrobic ten krok choc juz nawet kupiłam 12 małych farbek.pozdrawiam
farbowana26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 06:55   #105
M_Dragonfly
Raczkowanie

farbowana dziękuję.. tak naprawdę to nie ma się co bać cieniowania.. wystarczy położyć jedną warstwę lakieru a dopiero potem pododawać cienie, bawić się i kombinować.. A jak się nie uda to przetrzesz mokrą szmatką i możesz zacząć od nowa.. !! Chociaż ja nie do wszystkich prac dodaje cieniowanie, bo nie zawsze je lubię i nie zawsze pasują mi do motywu.. Więc moim zdaniem te cieniowanie to też nie przymus.. Jak masz chęć i pasuje to do Twojego przedmiotu..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-04, 10:17   #106
zielona butelka
Zakorzenienie

Fajne to to. ładny motyw.
Wiem z doświadczenia tylko, że to drewienko fatalne, takie made in Empik ( made in China). Ważko droga proszę tylko wycieniować, bo widać rwanie wokół motywu i trochę to psuje ogólny obraz. Może, żeby nie było takie w brązie całkiem smutne, to spróbowałabyć dać na rant wieczka jakąś koronkę, tasiemkę.
Buziaki
Stary 2011-10-04, 10:36   #107
M_Dragonfly
Raczkowanie

zielona butelko.. Tak tak, drewienko made in empik, ale tak naprawdę to pudełeczko ma posłużyć tylko jako opakowanie do prezentu głównego więc dlatego takie okropne drewienko wybrałam.. !! No i też myślałam o koroneczce na dole i to cieniowanie spędza mi sen z powiek.. Się zastanawiam czy nie lepiej było dokładnie wyciąć motyw, bo niezbyt mi teraz pasuje cieniowanie wokół motywu do tego odrapanego wieczka.. Więc chyba to pomaluję tylko w odcieniu takim jak jest pod motywem, żeby bardziej wtopić motyw w tło.. Hmm.. czy cieniownia pasują do shabby-chic?
Stary 2011-10-08, 06:47   #108
cycol11
Zakorzenienie

Pudełko fajnie przetarte a co do cieniowań zawsze możesz spróbować a jak będzie nie tak to zmyć z lakieru
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-08, 07:27   #109
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Mam wrażenie, że trochę zbyt mocno przetarte jak do tak wdzięcznego motywu kwiatowego. Zdecydowanie musisz wtopić serwetkę, może delikatnie patyną żeby zachować już kolorystykę i styl? Na pewno kolorowe cieniowanie będzie się gryzło z tak mocnymi i ciemnymi przecierkami. Ewentualnie pocieniuj monochromatycznie zamiast patynką

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-09, 10:56   #110
pati100larz
Majsterkowicz

Cytat:
Napisane przez Pupil Pokaż wiadomość
Zdecydowanie musisz wtopić serwetkę, może delikatnie patyną żeby zachować już kolorystykę i styl? Na pewno kolorowe cieniowanie będzie się gryzło z tak mocnymi i ciemnymi przecierkami. Ewentualnie pocieniuj monochromatycznie zamiast patynką
Też tak myślę patyna albo cieniowanie brązową farbką, myślę, że efekt byłby super
Stary 2011-10-11, 09:21   #111
M_Dragonfly
Raczkowanie

Skrzyneczka dostała tylko delikatne cienie brązowe, wygląda nienajgorzej i czeka na lakierowanie.. !
Stary 2011-10-12, 15:48   #112
farbowana26
Raczkowanie

piekne ciapanie ,ja juz farby do ciapania mam ,opózniacz tez .Mam pytanie czy Ty juz mialas jakis kontakt z werniksem postarzającym,Z CZYM TO SIE JE???
farbowana26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-12, 19:12   #113
Aga Waleria
Zadomowienie

GG do Aga Waleria

Cytat:
Napisane przez farbowana26 Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy Ty juz mialas jakis kontakt z werniksem postarzającym,Z CZYM TO SIE JE???
Zdecydowanie nie zalecam jeść werniksu ))))))))))))
Aga Waleria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-13, 06:40   #114
M_Dragonfly
Raczkowanie

Farbowana- niestety nie miałam jeszcze do czynienia z werniksem, więc trudno mi powiedzieć z czym to się je.. Narazie bawię się tylko farbami..
Stary 2011-10-13, 14:11   #115
zielona butelka
Zakorzenienie

A gdzie zdjęcie po poprawkach, no gdzie?
Stary 2011-10-14, 06:35   #116
M_Dragonfly
Raczkowanie

a zdjęcie po poprawkach się zrobi jak się polakieruje skrzyneczka.. !! Ale że sama nie chce się lakierować to jeszcze nie jest polakierowana..

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości