|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Lubin, Polkowice, Legnica i okolice - szczęśliwie zakochane łączmy się :)
Cytat:
100 zł za bukiet to jakoś po znajomości??? obawiałam się, że ceny bukietów ślubnych są wyższe, tak więc chyba też pomyślę nad kwiaciarnią w CA no tak - napoje w większych butelkach są zwykle w korzystniejszych cenach, ale nam zależało właśnie na tej pojemności, żeby wygodniej się nalewało i żeby nie ustawiać dużych butli na stole. ale te 1,75l rzeczywiście są dość zgrabne zdjęć kolczyków na razie nie mam. będą inspirowane tymi: http://3.bp.blogspot.com/-xSNUqTr-JX...zamowiony4.jpg ale nieco zmodyfikowane i z zielonym kryształkiem (w załączniku) fajnie, że w tym Ranczo jest tak ciekawie cieszę się, że w Lubinie powstają takie miejsca! Cytat:
przy spisywaniu protokołu od nas xiądz nie wymagał świadectwa ze szkoły jeśli oboje jesteście z Lubina, to zaświadczenia z USC załatwicie w jeden dzień, od ręki - musicie mieć przy sobie dowody osobiste i zapłacić 84 zł. w tym momencie podejmujesz decyzję, jakie nazwisko będziesz nosiła po ślubie Ty i Wasze dzieci.
Zapracowany Paidos Agogos ex-Damonowa Aparatka 17.12.2010 - 28.05.2012 Znalazłam Męża: 05.08.2004 r. Ślubowaliśmy: 07.06.2012 r. Et si tu n'existais pas J'essaierais d'inventer l'amour... Edytowane przez kasioonya Czas edycji: 2012-04-27 o 18:47 |
||
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Rzadko tutaj bywam, ale mam ograniczony czas.
Moja sukienka i moje buciki w załączniku. Nie mam zdjęć na sobie, dlatego, że nie mam aparatu ani w komórce, ani takiego normalnego. ![]() Buty klasyczne, bardzo wygodne są, mogę je przefarbować po ślubie, a suknia z Wrocławia( tutaj aktualnie mieszkam, a pochodzę z Lubina), chociaż chciałam się wybrać do salonu alicja w Chojnowie, ponoć mają dobrą ofertę i ciekawe suknie w atrakcyjnych cenach, ale niestety nie miałam okazji. Na zdjęciu moja wybranka nie powala, ale na żywo jest wspaniała, dobrze się w niej czuję. Linia dzwoneczka jednocześnie podkreśla kształty i wydłuża sylwetkę, a o to mi chodziło. Ma trójwymiarowe zdobienia w kształcie kwiatuszków. Jeśli chodzi o salę my wybraliśmy Magnat, elegancka i przede wszystkim zależało nam na tym, żeby była duża-zaprosiliśmy 286 osób, a liczymy na około 200 gości. Fakt, nieciekawa okolica, ale na taką liczbę gości ograniczony mieliśmy wybór, zresztą inne sale też miały średnie okolice, teren wokół sali jest zabezpieczony i w dodatku monitorowany. Kolejny plus: sala jest blisko hoteli: Baron, Matiz, Interferie, umieścimy tam kilku gości przyjezdnych. Również na kilka dni przed podaje się liczbę gości, nie ma limitu do której się bawimy, nie płaci się korkowego, właściwie nie trzeba jej dekorować, zaliczka 1000zł (nie przepada), ok. 30% płaci się bezpośrednio (1, 2 dni przed) przed weselem, a 2 dni po weselu rozliczamy się ostateczni,e sala jest przez tydzień wynajętym obiektem przez nas, możemy przychodzić, kiedy tylko chcemy, np. aby poćwiczyć taniec.Jeśli chodzi o nauki robiliśmy we Wrocławiu u Dominikanów. Nauki dosyć sensowne i ciekawie prowadzone. 4 spotkania po 2 godziny plus 2 spotkania w poradnii rodzinnej. A i moja biżuteria.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Fajnie, że ktoś napisał jakie formalności przed ślubem należy załatwić i cieszy mnie fakt, że można niektóre sprawy w Lubinie, np. USC można załatwić od ręki, a bardzo mi na tym zależy, nie jestem niestety na tyle dostępna, aby przyjechać do Lubina na dłużej, ponoć we Wrocławiu trzeba czekać.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
My jesteśmy już po cywilnym, to zakładam, że wystarczy, że pokażemy akt małżeństwa zamiast tego zaświadczonka. Tylko ta poradnia :/ bleee... ale cóż trzeba przez to przejść.
A z bukietem zrobiłam tak - chciałabym zamówić taki i taki bukiet, jaka wycena i na koniec info ślubne bo za słowo bukiet ślubny nie mam zamiaru płacić 150-200 czy i więcej. Bez przesady. Dla cioci na imieniny kupisz wieeeeelki bukiet za 50-70 zł, a za ślubny mały krocie. Tak samo fryzjer.Te kolczyki sutaszowe są śliczne, to wrzuć foty realnych. A wiecie ile kosztuje kościół i cała ta oprawa w NSPJ? Zlosnic4 to planujecie gigantyczne wesele! Rany, ja to nie chcę, żeby 100 przekroczyło, a najlepiej około 80 osób, a Ty prawie 300 masz! Ale sukienka ciekawie się prezentuje. |
|
|
|
|
#95 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Liczba gości weselnych powalająca, ale ja lubię takie duże wesela Cytat:
Rewelacyjny patent na zamówienie bukietu Jeśli pozwolisz, to też go wykorzystam, tym bardziej, że nie chcę jakiegoś wymyślnego bukietu, więc nie widzę powodu, dla którego miałby kosztować krocie. Oczywiście jak tylko kolczyki będą w moich rękach, to pochwalę się zdjęciami Koszt dekoracji Kościoła w NSPJ jest stały i wynosi 200zł albo 250zł (teraz nie pamiętam dokładnie, ale mam to gdzieś zapisane). Do tego jeszcze coś dla organisty + co łaska.
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
A dawaliście już co łaska? Czy to co łaska, ale nie mniej...
|
|
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
My damy dopiero na uzupełnieniu protokołu czy jak to tam się nazywa... 2,5 roku temu mój przyszły szwagier ślubował w naszym Kościele i miał taką rozmowę z ówczesnym proboszczem:
"- To ile mamy zapłacić proszę xiędza? - Co łaska synu. - To jeżeli dam 50zł, to będzie OK? - No nie. Nie mniej niż 250zł" pozostawię to bez komentarza... wczoraj ślubował mój kolega, więc jak go tylko zobaczę, to podpytam ile jego kosztowała ta przyjemność
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
Kasiu, to i tak grosze, patrząc na dzień dzisiejszy
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
No tak, ale to było już trochę czasu temu.. A biorąc pod uwagę, że to jest sakrament, to ja czuję niesmak przed płaceniem księdzu jakiejkolwiek kasy...
A jakie cenniki obowiązują w Krakowie?
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
hehe to ja spróbuję wywalczyć ulgę za to, że miałam ŚP. wujka jako biskupa
może się coś uda obniżyć
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie biorę w Krakowie, więc nie mam pojęcia. Ale to zależy od KSIĘDZA, nawet nie parafii. Ja będę brała u znajomego, więc wiem, że nie skroi mnie 1000 zł tak jak u nas w parafii... I to sama Msza
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Masakra taki 1000 zł. Kiedyś w Karpaczu pytałam się o Św. Wang i tam ślub z wystrojeniem itd. kosztował 600 zł + trzeba było mieć zgodę Kurii i własnego księdza rzym-kat.
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Wesele takie wyszło, zobaczymy ile osób potwierdzi przybycie. Z mojej strony są 83 osoby, od TŻ reszta
![]() Buciki kupiłam we Wrocławiu w salonie Marzenie (czy jakoś tak) na ul.sokolniczej koło legnickiej, jeszcze ich nie mam, dlatego że salon musiał zamówić mój rozmiar i teraz czekam na telefon, żeby móc je odebrać. Buty są firmy Witt, firma ma swoją stronę internetową, więc być może istnieje możliwość zamówienia indywidualnego. Też mamy ślub w NSPJ i sama nie wiem, jakie są 'stawki' za jakieekolwiek informacje będę wdzięczna. Edytowane przez zlosnic4 Czas edycji: 2012-04-29 o 15:36 Powód: poprawa |
|
|
|
|
#104 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
no to 250zł naprawdę może wydawać się groszami...
|
|
|
#105 |
|
Zadomowienie
|
No... masakra. Plus organista 300 zł, 100 czy 150 zł kościelny, kwiaty do kościoła plus jeszcze ktoś do śpiewania czy gry na skrzypcach - chciałam znajomą śpiewaczkę i myślałam jej chociaż 100 zł za fatygę rzucić. Zostaje chyba boso i w dżinsach iść, a obrączki zrobić z aluminium
![]() ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Dlatego nie zdecyduje się na rodzinną parafię
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja dziś podliczyłam wszystkie koszta i trochę się załamałam, bo wydatki rosną i rosną, mimo że nie wydziwiamy... posmarkałam trochę TŻtowi na Skypie, ale jak zwykle kochany mnie pocieszył i wierzę mu, ze damy radę wiedzieliśmy na co się decydujemy, więc nie ma się co mazać, tylko działać
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
ja mam nadzieję, że maksymalnie dobije u nas do 35tys. z sesjami w plenerze.
|
|
|
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
ja bym chciała zmieścić się w 30tys...
|
|
#109 |
|
Zadomowienie
|
A jakie, ile i w jakie cenie chcecie takie sesje?
|
|
#110 |
|
Rozeznanie
|
My jeszcze nie zdecydowaliśmy się na sesję plenerową, ale gdybyśmy chcieli, to musimy przygotować na to 500-1200zł.
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
ja też chciałam do 30 tys., ale już widzę, że to nie możliwe. My planujemy 2 duże plenery -> 1 foto, a 2 video. Ale zobaczymy jak to wyjdzie. Duże sesje są po 1 tys.
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Ja wolę nie liczyć, do tej pory za zaliczki, sukienkę, garnitur, dodatki, nauki i inne zapłaciliśmy prawie 7 tysięcy. Na same zaproszenia poszło ponad 500 zł,a nie zamówiliśmy drogich po 1,89 zł, ale do tego jeszcze bileciki i koperty,więc się nazbierało.
|
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Macie już utwór na swój pierwszy taniec? Pochwalcie się.
![]() My się zastanawiamy nad kilkoma utworami: "Latawce, dmuchawce" Urszuli, "Przetańczyć z Tobą chcę całą noc" Anny Jantar i ostatnia, która mnie bardzo kusi, jeszcze niewyeksploatowany i przepiękny walc Curtis Stigers "I wonder why". Chodzicie już, a może macie w planach zajęcia w szkole tańca? Gdzie w Lubinie można takową znaleźć? Jakąś polecacie? Edytowane przez zlosnic4 Czas edycji: 2012-05-02 o 00:01 |
|
|
|
|
#114 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
my początkowo chcieliśmy romantyczne "there you'll be" faith hill, ale po konsultacji z instruktorem tańca zgodziliśmy się z nim, że to raczej mało "taneczny" utwór, szczególnie dla amatorów potańczyliśmy sobie z nim do "Hungry eyes" i nam się spodobało, więc niewykluczone, że tak zostanie. nie chciałam zbyt "wyświechtanego" utworu, ale TŻtowi bardzo się podoba, więc chyba w tej kwestii zgodzę się z jego wyborem zawsze marzyłam o walcu i bardzo podoba mi się piosenka Dany Glover - "It Is You (I Have Loved)"... a jeśli chodzi o naukę tańca, to my byliśmy na jednych zajęciach w Szkole Tańca "Luna Dance" - bardzo nam się podobało i zamierzamy jeszcze się tam pojawić jak tylko zdrowie TŻta na to pozwoli... no i my nie chcemy uczyć się żadnej choreografii, tylko po prostu nauczyć się tańczenia ze sobą i jakichś podstawowych kroków
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
My jeszcze nie wybraliśmy i raczej sami będziemy się uczyć - kiedyś byłam cheerleaderką to sama wymyślałam kroki, a poza tym na youtube jest mnóstwo inspiracji. My chcemy zatańczyć razem coś luźno, ale z elementami jakimiś prostymi aczkolwiek efektownymi.
A tak z innej beczki. Wczoraj byłam na ślubie u mojej szefowej. Zrobiłam jej cuś takiego: IMG_0170.jpg IMG_0166.jpg IMG_0165.jpg Zrobił furorę w kwiaciarni (nr telefonu już rozdany) jak i pod Kościołem (byłam zaproszona tylko do Kościoła, więc nie wiem jeszcze jak na sali ).Chyba zacznę robić takie już dorywczo. Teraz Komunie idą, więc sobie dorobiłabym do wesela swojego ![]() A propo wesela, to wiecie ile u nas skrzypek kosztuje? Wczoraj na mszy grał i było bosko... Ale to za daleko, bo ślub był w Siechnicach to jest ponad 100 km stąd. |
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
Ale super Angelka!
To arbuz?
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
dokładnie, to jest hiszpański akurat, ale w normalnych arbuzach też ładnie takie cuda wychodzą
![]() kiedyś zrobiłam melona mój melon.jpg |
|
|
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
Angelka masz talent
Świetny pomysł, żeby wykorzystać te zdolności i trochę na nich zarobić Powodzenia! Niestety nie orientuję się w cenach muzycznej oprawy ślubu, bo my ograniczamy się jedynie do organisty, ale jakiś czas temu na naszym wątku ktoś się ogłaszał, więc może Ci się przyda: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=71
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
Kobietki,
wczoraj był mój pracowity dzień. Rano oddałam pierwszy raz krew jako honorowy dawca zawsze chciałam, ale jakoś dużo mitów jest związanych z oddawaniem krwi. Mój świeżo poślubiony małżonek od wielu lat jest Honorowym Dawcą Krwi i nie ma żadnych skutków ubocznych, a ratuje się tak komuś życie i ma się kolejny plusik tam u góry. Co prawda nie zemdlałam, ale zamroczona byłam już cały dzień.Potem pojechaliśmy do Wrocławia do Flossmana na przymiarkę sukni i okazało się, że jest za duża, bo schudłam jeeeee... przymierzyłam do niej swój welon, ale zapomniałam założyć biżuterię,a wzięłam ją... buuuu... Chyba jednak zrobię do tej sukienki koka.P5100633.jpg P5100638.jpg P5100641.jpg P5100644.jpg P5100646.jpg P5100634.jpg P5100626.jpg |
|
|
|
|
#120 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mojej krwi niestety nie chcą ze względu na niedoczynność tarczycy, ale za to zapisaliśmy się z TŻtem do banku dawców szpiku, więc może chociaż w ten sposób uda mi się kiedyś komuś pomóc bardzo ładnie wyglądasz w sukni - mam wrażenie, że model jest idealnie dobrany do Twojej sylwetki. pięknie prezentuje się do tego welon i chyba rzeczywiście kok byłby dobrym pomysłem szkoda, że zapomniałaś założyć biżuterii, ale szczerze mówiąc, patrząc na te zdjęcia, zupełnie niczego mi nie brakowało ja jadę na przymiarkę w czwartek. miałam być wczoraj, ale dzień wcześniej pani z salonu zadzwoniła, że producent moją suknię wysłał do Szczecina, a suknia stamtąd przyjechała do Wro trochę mi smutno, bo bardzo się cieszyłam na tą przymiarkę, ale jestem dobrej myśli i nie mogę się doczekać czwartku
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:40.

poprawiny też ile osób będzie, tyle zapłacisz. Tylko dekoracja/alkohol/ciasta/owoce po Twojej stronie. No i fajnie, bo w centrum, fajne wnętrzne (chociaż nie byłam jeszcze po remoncie) no i duży fajny ogród.

Jeśli pozwolisz, to też go wykorzystam, tym bardziej, że nie chcę jakiegoś wymyślnego bukietu, więc nie widzę powodu, dla którego miałby kosztować krocie. 

no to 250zł naprawdę może wydawać się groszami...