![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
Cytat:
Az 6 razy, no mi na szczescie wystarczy raz dziennie ![]() Ciekawe czy ktos z forum sie z kims w szpitalu spotka? Z Poznania i okolic bylo nas kilka sztuk!
![]() |
#92 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Mi osobiście się wydaje,że to całe płacenie cegiełekek na szpital czy jak tam to nie kwestia biednego państwa czy złego finansowania NFZ tylko naszej mentalności. Gdyby wszyscy przestali płacić, albo i może przede wszystkim żądali, tak żądali pokwitowania od szpitala na tą kwotę by mieć pewność gdzie te pieniądze potem są wykorzystywane to mielibyśmy sprawę jasną. Nie czulibyśmy się wyzyskani i oszukani. Z czystym sumieniem i sercem moglibyśmy przekazać konkretną kwotę w poczuciu zadowolenia z opieki przy porodzie.
Mój mąż rozmawiał z kolegami na ten temat w pracy i kilku z nich nie zapłaciło mimo iż było im to wprost powiedziane ponieważ albo najprościej w życiu nie mieli pieniędzy, albo zaczęli się dopytać o potwierdzenie płatności i cel itp. Co do historii Anagat to rzeczywiście nasze problemy przy cudzych znikają... Nurtuje mnie tylko kwestia skoro w rodzinie tej dziewczyny był śmiertelny przypadek zachorowania na raka to ona nie była pod stała kontrolą lekarską. Moja znajoma mająca raka piersi w wieku ok.23 lat od razu musiała wysłać na badania swoją mamę i babcię przy wykluczyć u nich tą chorobę. I wszystkie muszą być pod stała kontrolą. |
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sorki za pomyłkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widocznie miałam szczęście , bo mój TŻ jedynie opiernicz dostał,że bez stroju ochronnego do mnie wleciał, ale zaraz mu dali ( za free) i już sobie ze mną był. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
moj typ wózka
![]() http://cw-p.pl/wozek-wielofunkcyjny-...rt-p-3169.html Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2011-11-09 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a poza tym u mnie porody rodzinne są bezpłatne. Podobnie jak znieczulenie w tym gaz rozweselający ![]() pewnie zarabiają na szkołach rodzenia ![]()
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2011-11-09 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przynajmniej ja tak zrozumialam ![]() W szwecji kobiety pracuja ze hej az do rozwiazania, nie wiem co trzeba zrobic zeby chorobowe dostac bo nie znam zadnej szwedki ktora miala. I nie mowie ze to jest dobre bo to przegiecie w druga strone. U nas w Polsce pracujaca ciezarna nalezy jednak do wyjatkow ![]()
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No kazał mierzyć tak często żeby sprawdzić kiedy mi skacze, żeby w razie co leki dać tak ,żebym nie musiała się cały dzień faszerować. Możemy kiedyś ( jak już będziemy się czuć na siłach ) spotkać na spacerek ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Ja mam zamiar pracować do końca lutego ... termin mam na 29 marca...
To pewnie zależy od typu pracy, ja mam nadzieję dać radę nawet z brzucholkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |
Rozeznanie
|
nie mama pojecia czy tu robia test obciazenia glukoza. zapytam poloznej jak bede za tydzien w piatek.
na logike powinni. ![]() Cytat:
jesli chodzi o to kto sobie na co zarobil placac podatki to Ci ludzie ktorzy dostaja emerytury z naszych podatkow tez sobie na nie zarobili. ![]() ![]() Co do L4 to kazdy robi tak jak dyktuje mu sumienie i warunki zdrowotne czy zyciowe oczywiscie. ja tylko zuwazylam ze dziewczyny w UK nie chodza na L4 ale za to moga isc na dluzszy macierzynski, maja bezplatne znieczulenia, fajne warunki produ, szkoly rodzenia itd... takze to troche cos za cos.. W Polsce jest L4 popularne ale nie ma innych przywilejow bo panstwa nie stac. A zarzadzanie sluzba zdrowia swietnie faktycznie nie jest. Ale w UK tez wcale nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
i ja sie melduje
![]() Cytat:
![]() co do historii opisanej przez anagat, nieprzewidywalność i brak wpływu na los, siły wyższe w zyciu sprawiaja ,ze ja zyje dniem dzisiejszym, staram sie okazywac milosc TZ, nie krzywdzic innych, i nie przejmować się rzeczami materialnymi, a z tego co zauwazylam to wiekszosc znajomych ktorych spotykamy gada wciaż tylko o domach, samochodach,wakacjach, nowej łazience itd irytuje mnie to i czesto zamykam sie we własnym swiecie , ograniczajac swoje kontakty do osob naprawde mi najblizszych. Ja juz po spacerku, zaraz sie biore za gotowanie. Ja jestem na L4 od 12 tygodnia , gin zalecil odpoczynek, o dzidzie staralismy sie bardzo długo, w ciaze zaszłam dzieki stymulacji, wypłakałam wiele dni, straciłam juz nadzieje, takze nie mam zamiaru ryzykowac, nikomu tym krzywdy nie czynie.
26.03.2012 Mateuszek ![]() 21.09.2014 Piotruś ![]() Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2011-11-09 o 13:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
co do pogody to u mnie pieknie 18 stopni i cały dzień slonecznie
![]() tej glukozy to się troche obawiam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
we Francji ponoć też nie robią, a u nas jak leci ...i dobrze
|
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ktos ma cukrzycę przed ciążą, to raczej wie, że ją ma, ale czasem dopiero w ciąży sie dowiaduje o chorobie Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2011-11-09 o 13:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale niestety. U mnie pracodawca nie dość, że ma problemy z papierkową robotą na czas, badania w ciąży to mam sobie po pracy załatwić a nie w godzinach pracy (co z tego, że mam prawo w godzinach pracy iść do lekarza na badania a czas ten wlicza się do godzin pracy). I muszę siedzieć jak klocek 8 godizn przy biurku i robić to, co do mnie nalezy, bez możliwości wyprostowania się, odejścia od komputera... w zimnym pokoju ogrzewanym piecykiem gazowym, bo ogrzewanie centralne jest zbyt drogie. To ja w spokoju wolę sobie poleżeć w domu, bez stresu, nerwów, w ciepełku ![]()
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O Polnej kraza legendy ![]() Ile w tym prawdy ktoz to wie ![]() A 36 lat to tak duzo? No cos Ty! Ja wychodze z zalozenia ze bedzie wszystko dobrze, a jesli nie to dziecko i tak jest przewozone na Polna, a taki podstawowy sprzet jak inkubatory itd to zakladam ze na kazym oddziale polozniczym jest! Zreszta dopytam gina jak to jest ale nie dopuszczam innaej opcji! Kobiety jesli ciaza jest zdrowa w innych krajach rodza w domach przeciez ![]() A co do szpitala to zawsze mozesz zmainic zdanie, szansa ze akurat swojego ekarza bedziesz miala przy porodzie jest chyba znikoma? Moj pracuje tylko w piatki, wiec dziewczyny ja planuje w piatek (jakikolwiek w kwietniu)urodzic ![]() Konia a jak nie zgubisz to sie nie spotkamy? ![]() Widzialas moje zdjecie? Nie masz sie co stresowac szczupla i piekna m-c po porodzie napewno nie bede ![]()
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie sytacja w pracy tez nie sprzyja, tzn nikogo nie interesuje czy jestem w ciazy czy nie, bedac w pracy mam zasuwac tak samo jak inni, praca stojąca 8 godzin, dojazd autobusem pol godziny w jedna i pol godziny w druga, wysokie temperatury, czesto trzeba co dzwignac, jezeli mialabym prace biurowa to na ten moment dałabym rade pracowac, oczywiscie z czestymi przerwami na wyprostowanie , ale tak nie da rady ![]()
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty się tym, że jesteś najstarsza nie przejmuj, za 2 miesiące z małym ogonkiem Cie dogonię i bedzie Ci raźniej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
Ja w szwecji mialam robione i w hiszpanii tez robia
![]() Dziewczyny pewnie ze krzywdy nikomu nie robicie bedac na chorobowym, to nie tak ale Zariah ma racje gdy pisze ze to troche "cos za cos" Ja rozmawialam na ten temat troche tez w szwecji i wiele kobiet przyznalo mi ze gdyby mialy wybor to tez wolalyby w domku ciaze spedzic, tylko ze one wyboru nie maja! Nigdy nie jest w zyciu ze jest bialo albo czarno ![]()
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Nie no dziewuszki, nowy watek a juz 4 str naprodukowalyscie
![]() Melduje sie oczywiscie, ale dopiero co nadrobilam reszte tamtego watku ![]() Tytul znakomity!!! ![]() Bardzo mi sie podoba ![]() Zanim zaczne nadrabianie tego watku napisze najpierw, bo byla mowa o oplacaniu poloznych. U mnie w szpitalu tam gdzie pracuje, jak jeszcze nie pracowalam, bylo cos takiego, ze legalnie za zgoda dyrekcji calego szpitala, pacjent mogl sobie zaplacic za pielegniarke np zeby tylko przy nim byla cala noc po zabiegu operacyjnym. Ale ona wtedy nie miala dyzuru. Jednak z tego, co mi mowily dziewczyny, mowia, ze fajnie bylo bo mozna bylo sobie dorobic, ale byly wykonczone, bo np po swoim normalnym dyzurze szly na noc do tego jednego konkretnego chorego. I kazda po kolei musiala brac tzw. prywatne noce przy tych chorych. Dziewczyny mowia, ze teraz sie ciesza w sumie, ze tego nie ma i ja tez sie ciesze ![]() joanaros Filipek ma 2 latka i 6 m-cy. Mozesz mi podpowiedziec czy trzeba sie z nim wybrac do logopedy? Ja od siebie staram sie go ciagle poprawiac, ale widze ze litera "l" sprawia mu problem. "Latarka" to "ratarka", "lala" to "rara" Ogolnie on mowi wszystko, bardzo duzo, calymi dlugimi zdaniami, ale to "r" zamiast "l". Moze cos jeszcze moge sama zrobic, czy specjalista potrzebny????
#117 |
Rozeznanie
|
karolca, tynka - to niestety smutna nasza rzeczywistosc. Pracodawcy powinni byc karani za nie przestrzeganie praw ciezarnych. Ale nie sa i robia co chca. To tez mnie wscieka.
![]() Tu chodzi o mentalnosc ludzka ktora zmienic nie latwo ![]() pracodawcy kombinuja wiec pracownicy kombinuja zeby wyegzekwowac nalezne im prawa (stad tyle w Poslce ciaz zagrozonych, depresji czy chorob kregosulpa ![]() Ale powoli, powoli to sie zmienia i moze za kilkadzesiat lat nasze dzieci beda mialy lepiej ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Oj tam oj tam
![]() A tak apropo wieku to u siory w pracy jest kobietka 42 lata, ktora przyniosla w zeszlym tygodniu zaswiadczenie o ciazy, 16 tydzien i tyle co sie dowiedziala o ciazy ![]() Normalnie szok, kobietka ma juz 3 dzieci czyli to malenstwo chyba z tzw "wpadki" ale to ona juz pomalu moglaby zaczac ruchy odczuwac ![]() Kurde zbieram sie zaraz do mojego mieszkanka sprzatac , ale czekam tylko az siorki dzieci wroca ze szkolo/przedszkola to zawioze Adasia bo chce jeszcze przed wyjazdem w piatek pobawic sie z kuzynkami ![]() Konia ja o Polnej slyszalam i dobre i bardzo zle opinie, tak ze trudno przewidziec co akurat nas spotka. Ale spotkalam sie rowniez z negatywnymi opiniami o Sw Rodzinie, tak ze roznie to bywa w roznych szpitalach! Co kobietka to inna opinia
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2011-11-09 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Aha no i wielkie brawa dla karolci za zalozenie watku, jestes niesamowita
![]() ![]()
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z resztą mamy tu dziewczyny, które zostały na lodzie a chciały pracować, prawda? To też jest przykre. Ale pracodawca musi liczyć się z tym, że jak zatrudnia młodą kobietę to ona prędzej czy później może chcieć mieć dziecko. Musi liczyć się z tym, że ciąża nie będzie wzorowa i kobieta będzie musiała leżeć. Musi liczyć się z tym, że będzie chciała iśc na macierzyński. Są też takie kobiety, dla których kariera jest jednak wazniejsza od dziecka, idą na krótki urlop, rodzą i po kilku krótkich tygodniach wracają do pracy. Nie potępiam żadnego zachowania, jedynie podejście pracodawców. Mnie szef sam wypytywała "no pani Karolino, to kiedy dziecko pani planuje?" itp. Ale jak przyszło co do czego, to już mu do śmiechu nie było. Szczęście w nieszczęściu, że moja praca została rozdzielona pomiędzy cały zespół. Tylko szkoda, że jak ja potrzebowałam pomocy i rodzielałam pracę, to wszyscy krzywo patrzyli. Teraz nikt głośno się nie odzywa na ten temat... Po macierzyńskim chciałabym zmienić pracę, ale kurka, mam teraz blisko (3 km) i to mnie trochę demotywuje. Z drugiej strony jakbym trafiła na świetną posadę gdzieś dalej, to nie czekałabym z podjęciem decyzji, jednak dziecko będzie trzeba wcześniej oddać pod opiekę mamy i żlobka. Więc zysk z lepszej pracy żaden ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.