wlosy - co ja wyczytalam :-) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-18, 15:05   #91
karateczka000
Zakorzenienie

Dot.: wlosy - co ja wyczytalam :-)

zasady zdrowej kobiety * z książki x (1970)

" do kąpieli używamy balii, miednicy, konewki, wiadra, kubka do polewania. Najlepiej jest stanąć w balii i polewać ciało ciepłą wodą czerpaną kubkiem ze stojącego obok wiadra."

" w czasie wieczornego mycia należy pamiętać o czyszczeniu zębów, najlepiej jest używć zmielonego proszku lub pasty"

" Włosy należy myć co 10 dni, chyba, że lekarz zaleci inaczej"

" brudnych podpasek nie trzeba suszyć, gdyż trudniej jest je wówczas uprać. Kulturalna kobieta nie powinna rozrzucać podpasek ani w domu czy na brzegu jeziora lub rzeki, ani nigdzie indziej. Odpadki i nieczystości powinnyśmy zakopywać w ziemi lub spalać.Jeśli postępujemy inaczej dajemy o sobie złe świadectwo"

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 15:08   #92
magdzialenk@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez miu miu Pokaż wiadomość
Świetny wątek! Teraz już wiem dlaczego tak wielu ludzi śmierdzi w środkach komunikacji miejskiej - nie idą z duchem czasu

A na serio - trochę to przykre, że takie książki mają jeszcze prawo bytu. Powinni wydawać co jakiś czas broszurki z uaktualnieniami i rozdawać ludziom za darmo w przychodniach lekarskich bo może faktycznie niektórzy nadal korzystają z takich "rad" A takie starocie to może do jakiegoś specjalnego muzeum dot. higieny i dbania o siebie na przestrzeni kilku ostatnich dziesięcioleci Może ludzie zrozumieliby wreszcie, że zmienianie majtek co 3 dni i mycie włosów raz w tygodniu nie ma nic wspólnego ze zdrowiem
mylam kiedys raz na tydzień i jakos mi sie nic nie stalo, jeszcze żyje a wlosy byly wlasnie w tedy zdrowsze!
magdzialenk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 15:37   #93
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magdzialenk@ Pokaż wiadomość
mylam kiedys raz na tydzień i jakos mi sie nic nie stalo, jeszcze żyje a wlosy byly wlasnie w tedy zdrowsze!
Też kiedyś tak myłam i było ok ale obecnie co drugi dzień, bo tak się przetłuszczają, nie wiem dlaczego
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 16:10   #94
miu miu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magdzialenk@ Pokaż wiadomość
[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;3483968]Też kiedyś tak myłam i było ok ale obecnie co drugi dzień, bo tak się przetłuszczają, nie wiem dlaczego[/quote]

Ja też! Kiedyś (jako dziecko) myłam co tydzień ale niestety teraz nie ma tak dobrze i myję co 2 dni Nie miałam na myśli tego, że koniecznie trzeba myć włosy częściej niż co tydzień! Chodziło mi raczej o to, że obecnie większość ludzi niestety potrzebuje to robić częściej ale jakoś tego nie zauważają
Stary 2007-01-18, 16:21   #95
alena7
Raczkowanie

GG do alena7

Muszę myć włosy co dwa dni ,inaczej nie mogę się nikomu pokazać.Jako dziecko myłam włosy raz na tydzień i miałam problemy z ich rozczesaniem ,były tak ''suche''.Najbardziej rozbawił mnie tekst o sikaniu za stodołą.
Stary 2007-01-18, 16:23   #96
calkiem-spoko
BAN stały

Ostatnio czytałam w "Angorze" o kobiecie, która nie myła włosów przez pół roku. Podobno po tym czasie włosy wyglądały lepiej niż przy regularnym myciu, tyle że były strasznie sztywne.
No i ciężko było jej wytrzymać na początku, gdyż włosy śmierdziały, a gdy je czesała, szczotka była cała brudna.
A teraz podobno jest pięknie i włosy nie śmierdzą...
Hm. Może jakaś chętna do eksperymentu? Proszę o relację na bieżąco na wizazu
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 16:26   #97
calkiem-spoko
BAN stały

:d:d:d

Edytowane przez calkiem-spoko
Czas edycji: 2007-01-18 o 16:27 Powód: post pod postem - istnieje opcja edycji/mulitycytowania więc z niej skorzystałam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-18, 16:36   #98
sunrise
Rozeznanie

omg
ja nie
sunrise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 16:39   #99
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Ostatnio czytałam w "Angorze" o kobiecie, która nie myła włosów przez pół roku. Podobno po tym czasie włosy wyglądały lepiej niż przy regularnym myciu, tyle że były strasznie sztywne.
No i ciężko było jej wytrzymać na początku, gdyż włosy śmierdziały, a gdy je czesała, szczotka była cała brudna.
A teraz podobno jest pięknie i włosy nie śmierdzą...
Hm. Może jakaś chętna do eksperymentu? Proszę o relację na bieżąco na wizazu
łoj za taką cenę to podziękuję
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 17:16   #100
calkiem-spoko
BAN stały

Hm hm...chyba sama będę musiała się skusić na eksperyment
Stary 2007-01-18, 18:09   #101
Atram
xxyy

przeczytalam caly watek i poplulam monitor chyba przeczytam sobie jedna z takich ksiazek jak bede miala ferie

Cytat:
Napisane przez hecate Pokaż wiadomość
o to od dzis sie skonczy! bez potrzeby juz nie pojde!
leże

Cytat:
Napisane przez martina@ Pokaż wiadomość
[b]
Rozpowszechniło się obecnie noszenie butów gumowych - gumiaków. Są one niedrogie, łatwe do utrzymania w czystości i praktyczne na błoto.
musze sobie takie sprawic
Stary 2007-01-18, 18:18   #102
magdzialenk@
Zadomowienie

Cytat:
Ja też! Kiedyś (jako dziecko) myłam co tydzień ale niestety teraz nie ma tak dobrze i myję co 2 dni
zrobilam to niedawno, a w dzieciństwie zawsze mylam raz na tydzien- nie mialam potrzeby myc czesciej, co nie znaczy że byłam brudasem

Cytat:
Nie miałam na myśli tego, że koniecznie trzeba myć włosy częściej niż co tydzień! Chodziło mi raczej o to, że obecnie większość ludzi niestety potrzebuje to robić częściej ale jakoś tego nie zauważają
Stary 2007-01-18, 20:26   #103
Atram
xxyy

mam pytanie.. czy wtedy istnial seks oralny? bo nie moge sobie tego wyobrazic...
Stary 2007-01-18, 21:11   #104
calkiem-spoko
BAN stały

Atram, a Ty myślisz, że teraz do orala to wszyscy tacy czyściutcy są?
Często tak bywa, że osądzamy innych według swoich kryteriów, czyli jak MY nie wyobrażamy sobie seksu z brudasem, to INNI też nie.
Stary 2007-01-18, 21:13   #105
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Hm hm...chyba sama będę musiała się skusić na eksperyment

no to czekamy na relacje i oczywiscie reakcje otoczenia

ale najwazniejsze jakie efekty

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 21:21   #106
calkiem-spoko
BAN stały

motylek1007, po głębszym namyśle zrezygnowałam.
No dobra, przyznaję - wymiękłam .
Właśnie siedzę ze świeżo umytym owłosieniem.
Stary 2007-01-19, 05:37   #107
ewelkaw
Zakorzenienie

Jeju jakoś nie moge sobie wyobrazić tego braku higieny w dawnych czasach(średniowiecze etc.) chyba za bardzo przesiąkłam nowoczesnością
Ja musze myć włosy codziennie!To moja fobia...po dwoch dniach wydają mi się nieświerze
ale znam kobiete która myje włosy raz na ok.1-2miesiące, jest to osoba starsza, włosy jej nie śmierdzą, a wyglądaja zdrowo...tzn. ciągle wyglądają tak samo bo nosi je w koku na czubku głowy i chyba nawet w tym koku śpi...włosy mają naprawde imponująca długość i są bardzo grube i zdrowe. Jakos nie wyobrażam jej sobie w innej fryzurze. Więc z własnego doświadczenia wiem,że da się nie myć włosów długi czas i mogą wyglądać dobrze...ale ja bym tak nie potrafiła
ewelkaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 07:19   #108
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez ewelkaw Pokaż wiadomość
Jeju jakoś nie moge sobie wyobrazić tego braku higieny w dawnych czasach(średniowiecze etc.) chyba za bardzo przesiąkłam nowoczesnością
Ja musze myć włosy codziennie!To moja fobia...po dwoch dniach wydają mi się nieświerze
mam to samo, tylko gorzej bo musze myc 2-3 razy dziennie, 2 razy to minimum
Stary 2007-02-07, 17:53   #109
mmonika89
Przyczajenie

Exclamation Dot.: wlosy - co ja wyczytalam :-)

* "wlosy myjemy co 7 do 14 dni"
* "pielegnowanie wlosow tlustych - ... Mycie wlosow co 7 dni jest w przypadku lojotoku wlasciwym odstepem czasu...Do mycia nie nalezy uzywac proszkow do prania, uszkadza on bowiem chemicznie wlosy"
* "mycie na sucho - istnieja specjalne pudry, ktore sluza do mycia wlosow na sucho. Maja one wlasniwosci wchlaniania tluszczu i sluza do odtluszczania wlosow.....Natomiast w zadnym wypadku nie mozna stosowac do szybkiego mycia wlosow benzyny, gdyz jest to bardzo niebezpieczne"

wiecie co?to prawda!ja sama mam problem z przetłuszczaniem sie włosówale byłam kiedyś u dermatologa i wiecie co ona mi powiedziała?!że przy włosach przetłuszczajacych sie trzeba je myc co 7 dni,bo jak nie to zaczna wypadać...a i kazała mi myć włosy szamponem Eva natura- podobno nie zawiera tylu szkodliwych substancji...i powiedziała ze tylko ci co maja na codzień kontakty w wapniem (na włosach,ci budowlańcy) to muszą je codziennie myć....zszokowała mnie ta dermatolog(choć ta dermatolog jest znana i bardzo dobra) ....oczywiście nie stosuje sie do jej poleceniabo nie mam odwagi by nie myc włosów.......mo że kiedyś
mmonika89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 18:21   #110
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmonika89 Pokaż wiadomość
ja sama mam problem z przetłuszczaniem sie włosówale byłam kiedyś u dermatologa i wiecie co ona mi powiedziała?!że przy włosach przetłuszczajacych sie trzeba je myc co 7 dni,bo jak nie to zaczna wypadać...a i kazała mi myć włosy szamponem Eva natura- podobno nie zawiera tylu szkodliwych substancji...i powiedziała ze tylko ci co maja na codzień kontakty w wapniem (na włosach,ci budowlańcy) to muszą je codziennie myć....zszokowała mnie ta dermatolog(choć ta dermatolog jest znana i bardzo dobra) ....oczywiście nie stosuje sie do jej poleceniabo nie mam odwagi by nie myc włosów.......mo że kiedyś
Ja bym tak slepo nie wierzyla w to co lekarze zalecaja. Sama mam przetluszczajace sie wlosy - po 2 dniach od umycia to juz bym sie ludziom nie pokazala. Dlatego myje je codziennie. I jakos mi nie wypadaja - wrecz przeciwnie mam bardzo zdrowe wlosy, bez rozdwojonych koncowek i bardzo geste.

Ja z kolei jak bylam kiedys u internisty to ona sie dziwila po co ja gole pachy. Jak chce, to niech sobie nie goli, ja tam w buszu nie mieszkam
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-08, 14:41   #111
magdzialenk@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mmonika89 Pokaż wiadomość
wiecie co?to prawda!ja sama mam problem z przetłuszczaniem sie włosówale byłam kiedyś u dermatologa i wiecie co ona mi powiedziała?!że przy włosach przetłuszczajacych sie trzeba je myc co 7 dni,bo jak nie to zaczna wypadać...a i kazała mi myć włosy szamponem Eva natura- podobno nie zawiera tylu szkodliwych substancji...i powiedziała ze tylko ci co maja na codzień kontakty w wapniem (na włosach,ci budowlańcy) to muszą je codziennie myć....zszokowała mnie ta dermatolog(choć ta dermatolog jest znana i bardzo dobra) ....oczywiście nie stosuje sie do jej poleceniabo nie mam odwagi by nie myc włosów.......mo że kiedyś
ja jej wierze. pierwszy tydzien najgorszy a pozniej jest juz ok
Stary 2007-06-04, 13:23   #112
klaustrofobia007
Wtajemniczenie

myje włosy co drugi dzien. kiedyś byłam choram i wlosy umylam dopiero jak doszlam do siebie i moglam sie doczolgac do lazienki, bylo to po tygodniu. ten tydzien chorobowy byl maskryczny, wlsoy okropne fuuuu ale potem wlosy musialam umyc dopiero po 4 dniach !!!!! a nie po 1 dniu jak zwykle. no szok, czyli z tym myciem wlsoow to moze byc prawda. poza tym kiedys czytalam wywiad z Jerry Hall (żoną Micka Jagera i modelka ) i jej fryzjerem (jakims znanym fryzjerem gwiazd w hollywood) i wlasnie oni opowiadali ze recepta na piekne , dlugie, zdrowe wlosy jest mycie ich raz na tydzien i jerry tak wlasnie robi. mowila, ze poczatki byly ciezkie a teraz to dla niej norma. ten fryzjer mowil ze wszystkim swoim klientkom tak radzi. kurcze wiec moze to jednak dziala????

! SZUKAMY IWONKI WIECZOREK Z GDAŃSKA !

Filmik o zaginionej

Wątek o Iwonce, zajrzyj, może jesteś w stanie pomóc
klaustrofobia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 22:23   #113
oliwia2
Raczkowanie

hahaha , no usmiałam się nieźle.
No i wnioskuję, że kiedyś ludziom się żyło fajnie, nie ?;d
hahahah ;P
tak swojsko i naturalnie haha xD
nie to, co teraz.

haha <lol2>
oliwia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 07:54   #114
eyo
Zakorzenienie

włosy się zawsze bardziej przetłuszczają kiedy się je częściej myje co z kolei prowadzi do jeszcze szybszego przetłuszczania ;D

jak się zacznie myć raz na tydzień to z początku będzie problem ale po 2 - 3 tygodnia to ustanie i włosy będą dłużej świeże niż przy myciu co dwa dni

To, że lekarzom nie należy ślepo wierzyć to spoko... ale jak mowa o podstawowych rzeczach a nie wymyślnych choroboach to jednak można się wyzbyć paru fobii i uwierzyć.
Gdyby to nie miało nic do rzeczy to by wszyscy nie odradzali mycia głowy codziennie...

no ale ja moje myję co dwa dni bo mam przesuszone i muszę naodzywiać ;D

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 14:10   #115
mysia m
Zakorzenienie

Wiecie, te wszystkie rady były kiedyś bardzo cenne. Dbałosc o higienę i sposób życia zmieniał się wraz z wiekami, choc dziś takie stare ksiązki już nas śmiesza lub szokują.

Ale daleko nie trzeba sięgac. Na niejednym forum czytałam o dziewczynach, które twierdziły, że używały Ace (tego wybielacza) do rozjaśniania włosów, a jedna stwierdziła nawet, że dobry jest płyn do wc z wybielaczem i ona taksobie czerń sprała. I to nie były wygłupy, tylko szczere wyznania!!! Moze ktoś powinien poprawic tamto wydanie książki o tym,że proszek się nie nadaje do mycia włosów..?

Moja babcia bierze kąpiel i myje włosy jeden raz na 2 tygodnie i jak to określa' myje miejsca strategiczne w miednicy' codziennie. Jest czysta, bardzo zadbana i ma imponujące włosy. Jej wiek to 83 lata. Tylko bardzo dużo zmarszek, ale mówi, ze to po słoncu, bo ona filtrow nigdy nie używała a opalała się na czarno prawie.
Do dziś sie z nia kłoce, ze ja musze myc włosy co 2-3 dni bo ona twierdzi, ze nie, ze to wina tych środkow myjących, ze jak sie juz zacznie uzywac, to trzeba bez przerwy. No i cos w tym jest. Ona używa tylko mydła Jelen i.. jedwabiu glisskura w mgiełce

Jeszcze jedna rzecz. W Afryce kobiety, nie wiem w ktorym plemionie, układają sobie włosy używając do tego.. krowiego łajna No mucha nie siada...
Stary 2010-01-03, 14:53   #116
hotshopaholic
BAN stały

Cool Dot.: wlosy - co ja wyczytalam :-)

Co do mycia i pielegnacji wlosow...
Az miesem chce sie rzucić, wybaczcie Wizazanki, ale jak się myjecie, to... Omijacie plecy bo, `plecy myje co 2-3 dni, nie przetluszczaja sie` ?!

Ja, jak się myje, to całe ciało w które wliczamy również skóre głowy oraz włosy ją porastające.

Przerażają mnie opowieści o `babciach` myjacych głowe raz na tydzień czy dwa... Dramat higieniczny, nie wspominajac już o reszcie aspektów...

hotshopaholic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 15:44   #117
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez piwko Pokaż wiadomość
Ja pamiętam jak w mojej szkole podstawowej (zaznaczam, że to były lata dziewięćdziesiąte) nie jakiś osiemnasty wiek. Pani, namawiała dziewczyny do podpasek WIELORAZOWEGO użytku. Te podpaski miałyśmy uszyć ze szmat z flaneli,( nie wiem pewnie najlepiej ze starych męskich koszul,) a następnie prać i suszyć. Ponoć to miało być najzdrowsze i najbardziej higieniczne. Do dziś mam gęsią skórkę.....
Mam starą książkę, gdzie jest nawet sposób zrobienia takiej podpaski z całym systemem mocowania. Mogę poszukać i wrzucić foty kilku stron. Zabawa przednia. Nie raz dla zabawy czytałam tą książkę
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 18:31   #118
krolowakiczu
Zakorzenienie

hahahaha

28.09.2010

krolowakiczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 18:38   #119
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Mam starą książkę, gdzie jest nawet sposób zrobienia takiej podpaski z całym systemem mocowania. Mogę poszukać i wrzucić foty kilku stron. Zabawa przednia. Nie raz dla zabawy czytałam tą książkę
Mnie to akurat nie śmieszy, bo sama stałam w kolejkach za podpaskami.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 19:28   #120
Elfia4
DOMator

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16233848]Mnie to akurat nie śmieszy, bo sama stałam w kolejkach za podpaskami.[/QUOTE]
30 czy 50 lat temu nie było to śmieszne, bo najpierw jednorazowych podpasek nie było, potem były reglamentowane, ale z dzisiejszej perspektywy jest to po prostu zabawne wspomnienie mamy czy babci
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości