Szkoła katolicka - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Czy wybrał(a)byś szkołę katolicka dla dziecka?
Tak 24 18,75%
Nie 103 80,47%
Nie wiem 1 0,78%
Głosujący: 128. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-10, 08:24   #91
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Szkoła katolicka

[QUOTE=Asji;32830658]
Wiesz, ja też mieszkałam w internacie w czasach licealnych. Wydaje mi się, że to co opisujesz to raczej standard jak na polskie warunki (mieszkaniowe) w bursach i nie uważam, żeby była to jakaś zbrodnia na uczniach. Chyba ktoś Was naprawdę cholernie źle traktował i dlatego masz o tym miejscu tak negatywne zdanie
Dobrze, że nie trafiłaś do mojego internatu, bo bys uciekła w podskokach po kilku pierwszych dniach: budynek powstał w międzywojniu i niejedno pamiętał, kiepskie wyposażenie, baaardzo nieszczelne okna itd, komputer był jeden ogólnodostępny, na którym dało się najwyżej jakiś referat w Wordzie napisać, internetu nie było w ogóle (nawet nam wtedy przez myśl nie przeszło, że mógłby być). [QUOTE/]

No, dokładnie w takich warunkach mieszkałam, to jest norma w polskich internatach, ba nawet w moim akademiku tak to mniej-więcej wygląda. Nie uciekam w podskokach...

Po prostu moim skromnym jeżeli bursa reklamuje się jako "zapewniająca stały dostęp do sieci", a potem swojego kompa mieć nie możesz, a z tego jedynego starszaka w pracowni ("pracownia" metr na metr) da się robić wszystko, tylko nie korzystać z internetu to coś tu chyba nie gra?

5 lat temu mieszkałam w tej bursie. I naprawdę nie mówiłam akurat o warunkach mieszkaniowych, kiedy napisałam, że swojego dziecka do katolickiego przybytku nie zapisze

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-03-10 o 08:32
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 08:28   #92
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka
skąd mam wiedzieć ile masz lat, z avatara nie wróżę, jeszcze
no właśnie, nie wiesz ile mam lat więc Twój komentarz 15 lat temu to nikt się nie spodziewał... ma się nijak do tego, co napisałam. A 15 lat to jakby nie było większa część mojego życia i nic na to nie poradzisz, że dla mnie to dużo nie wiedziałam, że kogoś może ten fakt aż tak poruszyć
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 09:59   #93
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Tylko wiesz, jak jest środek nocy, a ty masz 16 lat, to jeszcze się łudzisz, że Twój wychowawca (jakby nie było- z definicji odpowiedzialny za zdrowie życie dzieciaków) wie co robi

A co do komputerów- miałyśmy małą kitkę, z jednym komputerem, który czasy mojej babci chyba pamiętał i internetem takim, że na onet się wchodziło 10 minut
wiesz, grunt ze w koncu zadzwonila a nie rozmyslala czy moze dziewczyna czegos nie przeskrobala i to nie jest kara z niebios
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 10:02   #94
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
W Anglii takie szkoly nie maja elytarnego statusu, przynajmniej ja nie zauwazylam
JEsli sa chetni aby do takiej szkoly pojsc( nawet innego wyznania bo decyduja tez inne wzgledy) to czemu ma nie byc finansowana przez panstwo?
W duzym uproszczeniu, nie bedzie chetnych to zamkna dana szkole

Luna jakie ta szkola ma zaplecze i nauczycieli?
W naszym rejonie szkoły katolickie mają zdecydowanie wyższy poziom, niż te niewyznaniowe.
Rodzice też mają nadzieję, ze ze względu na to, ze jest to szkoła wyzniowa (również niektóre Church of England) będzie tam mniej negatywnych zjawisk takich jak bullying, a jeśli będą to problem będzie szybko rozwiązany.

Szkoła ma dobre warunki. Nauczyciele wg mnie ok.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 13:22   #95
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
wiesz, grunt ze w koncu zadzwonila a nie rozmyslala czy moze dziewczyna czegos nie przeskrobala i to nie jest kara z niebios
a tam i tak wiedziała, ze byłyśmy bandą grzesznic. kto to widział mieć np. w wieku 18 lat chłopaka!

~ Hank Moody
Stary 2012-03-10, 14:06   #96
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
a tam i tak wiedziała, ze byłyśmy bandą grzesznic. kto to widział mieć np. w wieku 18 lat chłopaka!
hahaha, no przeciez chłopcy to zło, ble i fuj! Kto to widział takie rzeczy?!
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 14:24   #97
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Mieszkałam w internacie prowadzonym rzez siostry zakonne.
Najgorszy z możliwych pomysłów
Moje doświadczenie nie ma jednak negatywnego wplywu na decyzję o posłaniu dziecka do szkoły katolickiej.

BTW w szkole mojego dziecka nauczyciele są osobami świeckimi.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 14:35   #98
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
no to ja bym chyba zdecydowała na tak jesli poziom wyższy niż w innych szkołach, zrobiłaś wywiad, wiesz kto uczy, wiesz, że nikt nikogo religią dziecka nie terroryzuje. To dlaczego nie

~ Hank Moody
Stary 2012-03-10, 15:11   #99
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nie można było zapraszać chłopaków do pokoju (co z tego, że trzyosobowy), tylko na dole, w holu można było rozmawiać.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 15:17   #100
Suvia
Zakorzenienie

ciesz się, że chociaz tyle, u nas takich luksusów nie było chłopak odprowadzał pod bursę i trza się było żegnać

~ Hank Moody
Stary 2012-03-10, 15:40   #101
Mileva_
Zakorzenienie

A koleżanki mogły odwiedzać? W naszym przybytku, raz, w drodze wyjątku, kumpela mogła wejść do pokoju.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 16:50   #102
Suvia
Zakorzenienie

Zasady były takie, że przeciwnej płci niet, koleżanki mogły wpaść do świetlicy na pogawędkę, a rodzina naaaawet do pokoju!

~ Hank Moody
Stary 2012-03-10, 17:54   #103
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Suvia
No, dokładnie w takich warunkach mieszkałam, to jest norma w polskich internatach, ba nawet w moim akademiku tak to mniej-więcej wygląda. Nie uciekam w podskokach...

Po prostu moim skromnym jeżeli bursa reklamuje się jako "zapewniająca stały dostęp do sieci", a potem swojego kompa mieć nie możesz, a z tego jedynego starszaka w pracowni ("pracownia" metr na metr) da się robić wszystko, tylko nie korzystać z internetu to coś tu chyba nie gra?
Spoko, skoro tak się reklamuje to miałaś prawo spodziewać się, że będzie internet. Ja właśnie zawsze uważałam, że mój internat nie odbiegał szczególnie od innych pod względem warunków mieszkaniowych. Tragedii może nie było, ale do dobrego poziomu trochę brakowało... A z czego wynikał zakaz posiadania własnego kompa?
U mnie nie pozwalano w zimie używać przenośnych grzejników, bo kierowniczka zarządziła wielkie oszczędzanie i wszystko co mogło pożreć nadprogramową energię było bee. Oczywiście i tak każdy (łącznie z opiekunami) grzał się kiedy jej nie było
Stary 2012-03-10, 18:07   #104
tarji
Zadomowienie

Gdybym mieszkała zagranicą, to pewnie bym wysłała dziecko do takiej szkoły, bo są one tam na wyższym poziomie i są zazwyczaj prywatne.

W mojej okolicy, np. do liceum katolickiego szły osoby, które nigdzie indziej się nie dostały, co nie świadczy za dobrze o jako takim prestiżu w szkole. Także w Polsce nie ma mowy, ale za granicą dałabym szansę.

“I know what I have to do, and I’m going to do whatever it takes. If I do it, I’ll come out a winner, and it doesn’t matter what anyone else does.”
-Florence Griffith Joyner-
tarji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 18:29   #105
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Spoko, skoro tak się reklamuje to miałaś prawo spodziewać się, że będzie internet. Ja właśnie zawsze uważałam, że mój internat nie odbiegał szczególnie od innych pod względem warunków mieszkaniowych. Tragedii może nie było, ale do dobrego poziomu trochę brakowało... A z czego wynikał zakaz posiadania własnego kompa?
nie mam pojęcia, może myślały, że jak będziemy się kisiły tylko w żeńskim gronie, bez żadnych szatańskich wpływów telewizji i internetu to nas uchronią przed złem tego świata?

Najlepsze było to, ze rocka też nie można było słuchać, przynajmniej wg regulaminu i to nie chodziło o jakiś hardcore w stylu Mansona tylko po prostu - rock jako taki był wg. dyrektorki "be". Plakaty rozczochranych kolesi w czerni musiały zniknąć ze ścian, plastikowe piosenkareczki popu (w wersjach bardziej ubranych) były natomiast OK

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
Napisane przez tarji Pokaż wiadomość
Gdybym mieszkała zagranicą, to pewnie bym wysłała dziecko do takiej szkoły, bo są one tam na wyższym poziomie i są zazwyczaj prywatne.

W mojej okolicy, np. do liceum katolickiego szły osoby, które nigdzie indziej się nie dostały, co nie świadczy za dobrze o jako takim prestiżu w szkole. Także w Polsce nie ma mowy, ale za granicą dałabym szansę.

bo u na szkoły katolickie=prywatne. A wiadomo (zazwyczaj, nie zawsze, ale no cóż...najczęściej) co u nas oznacza prywatne LO

~ Hank Moody
Stary 2012-03-10, 18:47   #106
Ninquelote
Wtajemniczenie

Na twoim miejscu w ogóle bym się nie zastanawiała. Jak dobre to bym od razu posłała.
Cytat:
Napisane przez tarji Pokaż wiadomość

Ja ma upatrzoną szkołę podstawową i gimnazjum prowadzone przez pewien zakon. O ile dzieci będą chciały i w ogóle je przyjmą.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 21:17   #107
Monian
Zakorzenienie

Nigdy w życiu nie posłałabym dziecka do takiej szkoły
Monian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 21:52   #108
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A skąd Ty możesz wiedzieć do jakiej szkoły chodziłam, z jakich szkół mam znajomych i jakie mam doświadczenia w tym względzie?
To zart ma byc? Jest fizycznie niemozliwe, zebys byla w stanie zaobserwowac to wszystko, o czym wypowiadasz sie z pozycji jakbys to wiedziala: ksieza, plebanie, koscioly, szkoly, katolicy, wlacznie z ich zyciem lozkowym.

Nie neguje przeciez, ze moglas bys, czy mialas znajomych w takiej czy siakiej szkole, tylko "wszechwiedzy" w temacie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zdziwiłbyś się. Skądś swoje poglądy wzięłam, sama sobie tego nie wymyśliłam.
Nie wiem skad, ale akurat dalas kilka przykladow na to, ze Twoje poglady to jedno, a fakty to drugie, wiec taka automatyczna koniunkcja jak wyzej jest watpliwa

Cytat:
Niby nie jest tylko dla katolików, ale czy oprócz realizowania norm oświatowych nie powinna przekazywać właśnie katolickiego światopoglądu? Moim skromnym zdaniem powinno być to miejsce dla osób, które odczuwają potrzebę życia w zgodzie z promowanymi przez Kościół wartościami i nie wydaje mi się to niczym niezwykłym To, że w praktyce jest często inaczej to już inna bajka. Za paradoks uważam posyłanie do szkoły katolickiej dzieci przez osoby inno-wyznaniowe lub ateistów, bo akurat szkoła w którą celują oferuje wysoki poziom nauczania (torowanie uczniom drogi na UW nie jest jedynym zadaniem szkoły katolickiej). Po co z góry zakładać, że szkoła nie wypełni swojego szczególnego zadania jakim podobno jest ewangelizacja (lub ku przerażeniu niewierzących rodziców właśnie wypełni). Jest dużo dobrych szkół niewyznaniowych, jak ktoś już zauważył.
Wg mnie, to zupelnie bledne pojecie roli takich szkol, ktore zreszta troche osob wyznaje, w nieco bardziej ekstremalnej roli, w tym watku

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
W Anglii takie szkoly nie maja elytarnego statusu, przynajmniej ja nie zauwazylam
JEsli sa chetni aby do takiej szkoly pojsc( nawet innego wyznania bo decyduja tez inne wzgledy) to czemu ma nie byc finansowana przez panstwo?
W duzym uproszczeniu, nie bedzie chetnych to zamkna dana szkole

Luna jakie ta szkola ma zaplecze i nauczycieli?
Mysle podobnie.

Cytat:
Ale co w szkole katolickiej mieliby robić muzułmanie/ateiści/buddyści itp? Rozumiem, że o naborze decydują też inne względy, ale wydaje mi się, że podejście do wartości katolickich powinno być jednym z głównych kryteriów.
Nie wiem, uczyc sie ?

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Mieszkałam w internacie prowadzonym rzez siostry zakonne.
Najgorszy z możliwych pomysłów
Moje doświadczenie nie ma jednak negatywnego wplywu na decyzję o posłaniu dziecka do szkoły katolickiej.

To zdeke hardcore wg mnie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 13:47   #109
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak
Wg mnie, to zupelnie bledne pojecie roli takich szkol, ktore zreszta troche osob wyznaje, w nieco bardziej ekstremalnej roli, w tym watku
To jaka jest w takim razie funkcja szkoły katolickiej wg Ciebie? Tylko proponuje najpierw poczytać u źródła, bo praktyka nie zawsze jest taka jak założenia
Stary 2012-03-17, 09:11   #110
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
To jaka jest w takim razie funkcja szkoły katolickiej wg Ciebie? Tylko proponuje najpierw poczytać u źródła, bo praktyka nie zawsze jest taka jak założenia
Bycie szkola. Poziom nauczania i to, zeby dziecko mialo w szkole bezpieczne srodowisko.

Z praktyka pewnie bedzie roznie, bo przeciez pod nazwa "szkola katolicka", bedzie sie krylo sporo roznych instytucji, prowadzonych przez chocby rozne zakony. Wiec mamy roznice, zanim w ogole dojdziemy do tego, ze niektorzy maja wiecej talentow administracyjnych i pedagogicznych niz inni.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2012-03-19, 20:15   #111
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak
Bycie szkola. Poziom nauczania i to, zeby dziecko mialo w szkole bezpieczne srodowisko.

Z praktyka pewnie bedzie roznie, bo przeciez pod nazwa "szkola katolicka", bedzie sie krylo sporo roznych instytucji, prowadzonych przez chocby rozne zakony. Wiec mamy roznice, zanim w ogole dojdziemy do tego, ze niektorzy maja wiecej talentow administracyjnych i pedagogicznych niz inni.
funkcją szkoły jest bycie szkołą, jak mogłam na to nie wpaść
Instytucje kościelne stawiają sobie parę innych celów poza zapewnieniem odpowiedniego poziomu nauczania czy bezpieczeństwa dzieci (przecież to obowiązek wszystkich szkół, nie tylko tych z przymiotnikiem „katolicka” w nazwie).
Jasne, że niekatolicy nie są z miejsca wykluczani, nikt im tam religii nie narzuca, ale ich też obowiązuje akceptacja wartości katolickich, a rodzice zapisujący dziecko godzą się na katolicki system wychowania, czyli zgodny z przykazaniami, mówiąc ogólnie. Poczytaj sobie dokumenty, które regulują wygląd szkół katolickich w Polsce. Np Dyrektorium Katechetyczne Kościoła Katolickiego w Polsce mówi: Chodzi o to, aby szkoła ta formowała katolików świadomych swego powołania i miejsca, zarówno w Kościele, jak i we współczesnym społeczeństwie (p 94).

W niektórych kwestiach ciężko byłoby znaleźć kompromis jeśli chodzi o wysłanie niekatolickiego dziecka do katolickiej szkoły. Np jeśli takie dziecko jest zamiejscowe i musi mieszkać w bursie: wyobrażasz sobie ateistę w bursie prowadzonej przez zakonnice? Albo taki przykład: w szkołach katolickich nauczycielem nie może być homoseksualista, bo to niemoralne i grzeszne wg Kościoła. Przez takie stanowisko szkoła uczy, że homo to coś złego, nienormalnego. Co jeśli niewierzący rodzice, którzy traktują homoseksualizm jako normalne zjawisko planują posłać dziecko do takiej szkoły? Wg Ciebie no problem, wg rodziców uczenie dzieciaka nietolerancji i zapewne jeden z powodów, dla których jednak tą szkołę odrzucą
Stary 2012-04-14, 22:12   #112
Wyrak
Zakorzenienie

Hm, z tego wynika, ze wypowiedzi sporej czesci osob tutaj, to odmrazanie nosow wlasnych dzieci na zlosc KK...

Cytat:
Uczniowie stoją w kolejce do katolickiej szkoły

Coraz więcej Polaków wybiera model edukacji oferowany przez Kościół
Są w Polsce szkoły, które mimo niżu demograficznego nie muszą martwić się o kandydatów. Chętni sami ustawiają się w kolejkach, a wielu odchodzi z kwitkiem. Inni zapisują dzieci w kolejkę na kilka lat do przodu. Mowa o szkołach katolickich, które systematycznie, z roku na rok budują swoją pozycję. Jednak wciąż jest ich zbyt mało. Jak przekonują specjaliści zajmujący się tym segmentem edukacji, największy problem stanowi infrastruktura – brakuje budynków i wsparcia ze strony samorządów.

Liderzy rankingów
O sile szkół katolickich najlepiej świadczy podsumowanie, które na swojej stronie internetowej zamieściło Publiczne Gimnazjum nr 52 Ojców Pijarów w Krakowie. Zestawienie dotyczy wyników egzaminu gimnazjalnego, który odbył się w ubiegłym roku. Średnie wyniki uczniów tej szkoły wyglądały następująco: z części humanistycznej 42 pkt na 50 możliwych, z części matematyczno-przyrodniczej 42,2 pkt na 50 możliwych do zdobycia, z języka angielskiego 46,6 na 50 możliwych do zdobycia.
Średnie wyniki uczniów w skali kraju przedstawiają się następująco. Część humanistyczna 25,5 pkt, matematyczno[pauza]przyrodnicza 23,6 pkt, język angielski 28,8 pkt. W wyniku klasyfikacji końcowej w minionym roku szkolnym średnia ocen w tej szkole wyniosła 4,69.
W rankingu najlepszych wyników maturalnych szkoły katolickie wygrały w trzech województwach: opolskim, podkarpackim i świętokrzyskim.
Jak uzyskuje się takie wyniki? Opowiada dyrektor Publicznego Gimnazjum nr 52 Ojców Pijarów w Krakowie oraz Liceum Ogólnokształcącego Zakonu Pijarów ojciec Edward Kryściak: – Proces kształcenia w szkołach katolickich polega na rozwijaniu wszystkich sfer życia młodego człowieka. Dbamy o intelekt, kulturę fizyczną oraz duchowość. Przede wszystkim jednak duży nacisk kładziemy na kwestie wychowawcze.
Liczy się wychowanie
A to jest element, na którym szczególnie zależy rodzicom uczniów szkół podstawowych oraz gimnazjów. – O ile w szkołach samorządowych programy wychowawcze są odpowiedzią na występujące już wśród uczniów problemy, to nam dzięki wartościom chrześcijańskim udaje się tym problemom zapobiegać – podkreśla ojciec Kryściak.
Katolickie szkoły mają też zupełnie inną filozofię w kształtowaniu modelu dydaktycznego. Krakowskie gimnazjum, podobnie jak zdecydowana większość szkół katolickich, oferuje uczniom o wiele bogatszą siatkę godzin lekcyjnych. Jest to możliwe dzięki temu, że w kosztach zajęć dodatkowych partycypują zakony, które prowadzą te szkoły. Ale, jak wyjaśnia ojciec Kryściak, ten typ szkół w inny sposób podchodzi do rozwijania zainteresowań swoich uczniów. – W przeciwieństwie do szkół samorządowych nie zakładamy z góry, jakie koła zainteresowań stworzymy w danym roku szkolnym – mówi Kryściak.
Najpierw staramy się rozpoznać pasje naszych podopiecznych, a potem dostosować do nich ofertę – opowiada dyrektor krakowskiego gimnazjum Ojców Pijarów. Szkoły katolickie starają się prowadzić też możliwie najmniejsze klasy. Potwierdzają to statystyki. Na 58 tys. dzieci i młodzieży, które, według najnowszych zestawień działającej przy episkopacie Rady Szkół Katolickich, uczą się w szkołach katolickich, przypada aż 10 tys. nauczycieli. I przeważnie są to najlepsi pedagodzy na rynku.
Efekt synergii
– W przypadku szkół katolickich możemy mówić o pewnym samonapędzającym się mechanizmie. Prestiż tych placówek przyciąga do nich najlepszą kadrę, z kolei ta kadra wpływa na atrakcyjność szkoły – opowiada ks. prof. Adam Maj z Wydziału Nauk Społecznych Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Jak dodaje, szkoły te stawiają bardzo wysokie kryteria w procesie rekrutacji pedagogów. – Nie chodzi tylko o to, by byli ekspertami w dziedzinach, których uczą, ale mieli też doskonałe kwalifikacje pedagogiczne – wyjaśnia ks. prof. Maj.
W pracy z uczniami pomaga jasno określony system wartości oparty na doktrynie chrześcijańskiej. – Nie chodzi bynajmniej o to, że szkoły katolickie mają być kuźnią przyszłych duchownych. To uniwersalne wartości, które pomagają lepiej funkcjonować w świecie także osobom niewierzącym. I jak pokazują liczby, coraz więcej rodziców chce wychowywać swoje dzieci właśnie w takiej doktrynie – mówi ks. prof. Maj.

W ciągu kilku ostatnich lat liczba szkół katolickich zwiększyła się o 33 proc. W 2003 r. było ich 407, obecnie jest 540. Najwięcej przybyło szkół podstawowych, bo aż 67, obecnie jest ich 162. Uczy się w nich ok. 20 tys. dzieci. Od 2003 r. przybyło też 50 gimnazjów. Prócz tego podmioty kościelne prowadzą 20 szkół, w których zawód zdobywa ponad 1200 uczniów. Natomiast w 31 szkołach dla dzieci i młodzieży z trudnościami wychowawczymi uczy się 830 uczniów.
Największą popularnością cieszą się katolickie szkoły podstawowe i gimnazja, bo ich oferta jest najczęściej bezpłatna lub szkoły te oferują wspierające systemy stypendialne dla ubogich rodzin. Na przykład w publicznych Salezjańskich Szkołach w Poznaniu na jedno miejsce w podstawówce jest pięć chętnych osób, o miejsce w gimnazjum ubiegają się cztery. – Wbrew obiegowej opinii, że szkoły katolickie otwarte są jedynie na najlepszych uczniów, należy podkreślić fakt, że część z nich funkcjonuje na zasadzie szkół publicznych, a więc ma obowiązek przyjęcia uczniów z tzw. rejonu – mówi ks. prof. Maj. – Dla przykładu poznańska szkoła podstawowa prowadzona przez Ojców Pijarów spośród 150 uczniów w klasach I – III miała aż 120 uczniów objętych pomocą logopedyczną – wtóruje mu ojciec Kryściak.
Bariery infrastruktury
W kontekście statystyk ojciec Kryściak zwraca uwagę na jeszcze jeden parametr, który często jest pomijany w oficjalnych statystykach dotyczących jakości kształcenia. – Chodzi o tzw. edukacyjną wartość dodaną, czyli to, o ile uczeń poprawił swój wynik z poprzedniego etapu kształcenia. Szkoły katolickie w tych statystykach mają jedne z najlepszych wyników – podkreśla. Jest jednak jedna rzecz, na którą narzeka Rada Szkół Katolickich, to brak infrastruktury. – Brakuje zrozumienia i otwarcia ze strony samorządów, aby udostępniały budynki dla tego typu szkół – mówi siostra Maksymiliana z RSP. Chyba czas to zmienić.
http://www.rp.pl/artykul/19,859745-U...ej-szkoly.html

Stary 2012-04-14, 22:20   #113
Bananalama
jestę wieszczę

Chyba jednak niesprawiedliwa opinia

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 22:42   #114
Wyrak
Zakorzenienie

Nie wiem, mnie szczerze zdziwilo pomieniecie w wiekszosci komentarzy jakosci edukacji/zaplecza pedagogicznego danych szkol. Nie bylo w ogole rozpatrywania tego, co dla dziecka bedzie lepsze czy gorsze, tylko - nie lubie KK, to dziecka do takiej szkoly nie posle. Stad taka a nie inna moja opinia.

Stary 2012-04-14, 22:50   #115
Bananalama
jestę wieszczę

No cóż, ale nie każda szkoła katolicka takim zapleczem się cieszy. Zresztą dziwne, że rodzice nie wyznający wartości katolickich, mieliby posyłać dziecko do takiej szkoły. Dziecko wychowują rodzice i to od nich zależy, jakie wartości chcą przekazać.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 12:59   #116
agnyska81
Zakorzenienie

Pracuję w szkolnictwie i akurat w moim mieście (=tam gdzie pracuję) jest gimnazjum i szkoły średnie prowadzone przez Salezjan. Publiczne, każdy może iść (opinia katechety niby jest konieczna, ale nie wiem na ile decydująca do przyjęcia). Szkoły średnie nie wyróżniają się szczególnie wysokim poziomem, za to gimnazjum owszem. A sekret? Ponieważ gimnazjum nie podlega organowi prowadzącemu (gminie) ustala sobie własne zasady rekrutacji i przeprowadza ją wcześniej Na początku działalności wystarczyło zrobić sobie dobrą reklamę i rodzice z ambicjami sami posyłali dzieci, a już oni powybierali sobie te najlepsze. Muszą tam przyjmować naprawdę dobrych uczniów, bo ci którzy się nie dostali i potem do nas przyszli, są elitą naszego gimnazjum

W takiej szkole uczą normalni nauczyciele, niektórych nawet znam, np. emerytowana nauczycielka z naszego gimnazjum, która sobie u Salezjan dorabia No ale z dobrymi uczniami lepiej się pracuje.

Nie znam tych szkół od środka, jedynie to co usłyszałam od innych (zdarzało się, że jakieś dziecko rezygnowało i przenosiło się do nas, rodzice przeważnie byli rozczarowani mitycznym "wysokim poziomem nauczania" i potwierdzali, że cudów tam nie robili; mój kuzyn również chodził do tej szkoły i potwierdza, że całkiem zwyczajna była), ale potwierdza to moje przypuszczenia, że "dobry poziom" = "dobrzy uczniowie zrekrutowani na starcie"

A w ankiecie zaznaczyłam "nie".

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości