|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy wybrał(a)byś szkołę katolicka dla dziecka? | |||
| Tak |
|
24 | 18,75% |
| Nie |
|
103 | 80,47% |
| Nie wiem |
|
1 | 0,78% |
| Głosujący: 128. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szkoła katolicka
[QUOTE=Asji;32830658]
Wiesz, ja też mieszkałam w internacie w czasach licealnych. Wydaje mi się, że to co opisujesz to raczej standard jak na polskie warunki (mieszkaniowe) w bursach i nie uważam, żeby była to jakaś zbrodnia na uczniach. Chyba ktoś Was naprawdę cholernie źle traktował i dlatego masz o tym miejscu tak negatywne zdanie Dobrze, że nie trafiłaś do mojego internatu, bo bys uciekła w podskokach po kilku pierwszych dniach: budynek powstał w międzywojniu i niejedno pamiętał, kiepskie wyposażenie, baaardzo nieszczelne okna itd, komputer był jeden ogólnodostępny, na którym dało się najwyżej jakiś referat w Wordzie napisać, internetu nie było w ogóle (nawet nam wtedy przez myśl nie przeszło, że mógłby być ). [QUOTE/]No, dokładnie w takich warunkach mieszkałam, to jest norma w polskich internatach, ba nawet w moim akademiku tak to mniej-więcej wygląda. Nie uciekam w podskokach... Po prostu moim skromnym jeżeli bursa reklamuje się jako "zapewniająca stały dostęp do sieci", a potem swojego kompa mieć nie możesz, a z tego jedynego starszaka w pracowni ("pracownia" metr na metr 5 lat temu mieszkałam w tej bursie. I naprawdę nie mówiłam akurat o warunkach mieszkaniowych, kiedy napisałam, że swojego dziecka do katolickiego przybytku nie zapisze
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-03-10 o 08:32 |
|
|
|
|
#92 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie wiedziałam, że kogoś może ten fakt aż tak poruszyć
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice też mają nadzieję, ze ze względu na to, ze jest to szkoła wyzniowa (również niektóre Church of England) będzie tam mniej negatywnych zjawisk takich jak bullying, a jeśli będą to problem będzie szybko rozwiązany. Szkoła ma dobre warunki. Nauczyciele wg mnie ok.
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najgorszy z możliwych pomysłów ![]() Moje doświadczenie nie ma jednak negatywnego wplywu na decyzję o posłaniu dziecka do szkoły katolickiej. BTW w szkole mojego dziecka nauczyciele są osobami świeckimi.
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
no to ja bym chyba zdecydowała na tak
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
ciesz się, że chociaz tyle, u nas takich luksusów nie było
chłopak odprowadzał pod bursę i trza się było żegnać
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
![]() A koleżanki mogły odwiedzać? W naszym przybytku, raz, w drodze wyjątku, kumpela mogła wejść do pokoju. |
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Zasady były takie, że przeciwnej płci niet, koleżanki mogły wpaść do świetlicy na pogawędkę, a rodzina naaaawet do pokoju!
|
|
#103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie nie pozwalano w zimie używać przenośnych grzejników, bo kierowniczka zarządziła wielkie oszczędzanie i wszystko co mogło pożreć nadprogramową energię było bee. Oczywiście i tak każdy (łącznie z opiekunami) grzał się kiedy jej nie było
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
Gdybym mieszkała zagranicą, to pewnie bym wysłała dziecko do takiej szkoły, bo są one tam na wyższym poziomie i są zazwyczaj prywatne.
W mojej okolicy, np. do liceum katolickiego szły osoby, które nigdzie indziej się nie dostały, co nie świadczy za dobrze o jako takim prestiżu w szkole. Także w Polsce nie ma mowy, ale za granicą dałabym szansę.
|
|
#105 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze było to, ze rocka też nie można było słuchać, przynajmniej wg regulaminu ![]() ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
bo u na szkoły katolickie=prywatne. A wiadomo (zazwyczaj, nie zawsze, ale no cóż...najczęściej) co u nas oznacza prywatne LO
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Na twoim miejscu w ogóle bym się nie zastanawiała. Jak dobre to bym od razu posłała.
Cytat:
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdy w życiu nie posłałabym dziecka do takiej szkoły
|
|
|
|
|
#108 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie neguje przeciez, ze moglas bys, czy mialas znajomych w takiej czy siakiej szkole, tylko "wszechwiedzy" w temacie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
? Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
|
|
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z praktyka pewnie bedzie roznie, bo przeciez pod nazwa "szkola katolicka", bedzie sie krylo sporo roznych instytucji, prowadzonych przez chocby rozne zakony. Wiec mamy roznice, zanim w ogole dojdziemy do tego, ze niektorzy maja wiecej talentow administracyjnych i pedagogicznych niz inni.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Instytucje kościelne stawiają sobie parę innych celów poza zapewnieniem odpowiedniego poziomu nauczania czy bezpieczeństwa dzieci (przecież to obowiązek wszystkich szkół, nie tylko tych z przymiotnikiem „katolicka” w nazwie). Jasne, że niekatolicy nie są z miejsca wykluczani, nikt im tam religii nie narzuca, ale ich też obowiązuje akceptacja wartości katolickich, a rodzice zapisujący dziecko godzą się na katolicki system wychowania, czyli zgodny z przykazaniami, mówiąc ogólnie. Poczytaj sobie dokumenty, które regulują wygląd szkół katolickich w Polsce. Np Dyrektorium Katechetyczne Kościoła Katolickiego w Polsce mówi: Chodzi o to, aby szkoła ta formowała katolików świadomych swego powołania i miejsca, zarówno w Kościele, jak i we współczesnym społeczeństwie (p 94). W niektórych kwestiach ciężko byłoby znaleźć kompromis jeśli chodzi o wysłanie niekatolickiego dziecka do katolickiej szkoły. Np jeśli takie dziecko jest zamiejscowe i musi mieszkać w bursie: wyobrażasz sobie ateistę w bursie prowadzonej przez zakonnice? Albo taki przykład: w szkołach katolickich nauczycielem nie może być homoseksualista, bo to niemoralne i grzeszne wg Kościoła. Przez takie stanowisko szkoła uczy, że homo to coś złego, nienormalnego. Co jeśli niewierzący rodzice, którzy traktują homoseksualizm jako normalne zjawisko planują posłać dziecko do takiej szkoły? Wg Ciebie no problem, wg rodziców uczenie dzieciaka nietolerancji i zapewne jeden z powodów, dla których jednak tą szkołę odrzucą
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Hm, z tego wynika, ze wypowiedzi sporej czesci osob tutaj, to odmrazanie nosow wlasnych dzieci na zlosc KK...
Cytat:
|
|
|
|
|
#113 |
|
jestę wieszczę
|
Chyba jednak niesprawiedliwa opinia
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, mnie szczerze zdziwilo pomieniecie w wiekszosci komentarzy jakosci edukacji/zaplecza pedagogicznego danych szkol. Nie bylo w ogole rozpatrywania tego, co dla dziecka bedzie lepsze czy gorsze, tylko - nie lubie KK, to dziecka do takiej szkoly nie posle. Stad taka a nie inna moja opinia.
|
|
|
|
#115 |
|
jestę wieszczę
|
No cóż, ale nie każda szkoła katolicka takim zapleczem się cieszy. Zresztą dziwne, że rodzice nie wyznający wartości katolickich, mieliby posyłać dziecko do takiej szkoły. Dziecko wychowują rodzice i to od nich zależy, jakie wartości chcą przekazać.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Pracuję w szkolnictwie i akurat w moim mieście (=tam gdzie pracuję) jest gimnazjum i szkoły średnie prowadzone przez Salezjan. Publiczne, każdy może iść (opinia katechety niby jest konieczna, ale nie wiem na ile decydująca do przyjęcia). Szkoły średnie nie wyróżniają się szczególnie wysokim poziomem, za to gimnazjum owszem. A sekret? Ponieważ gimnazjum nie podlega organowi prowadzącemu (gminie) ustala sobie własne zasady rekrutacji i przeprowadza ją wcześniej
Na początku działalności wystarczyło zrobić sobie dobrą reklamę i rodzice z ambicjami sami posyłali dzieci, a już oni powybierali sobie te najlepsze. Muszą tam przyjmować naprawdę dobrych uczniów, bo ci którzy się nie dostali i potem do nas przyszli, są elitą naszego gimnazjum W takiej szkole uczą normalni nauczyciele, niektórych nawet znam, np. emerytowana nauczycielka z naszego gimnazjum, która sobie u Salezjan dorabia No ale z dobrymi uczniami lepiej się pracuje.Nie znam tych szkół od środka, jedynie to co usłyszałam od innych (zdarzało się, że jakieś dziecko rezygnowało i przenosiło się do nas, rodzice przeważnie byli rozczarowani mitycznym "wysokim poziomem nauczania" i potwierdzali, że cudów tam nie robili; mój kuzyn również chodził do tej szkoły i potwierdza, że całkiem zwyczajna była), ale potwierdza to moje przypuszczenia, że "dobry poziom" = "dobrzy uczniowie zrekrutowani na starcie" ![]() A w ankiecie zaznaczyłam "nie".
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

). [QUOTE/]

nie wiedziałam, że kogoś może ten fakt aż tak poruszyć 
statusu, przynajmniej ja nie zauwazylam