![]() |
#91 | ||||||
jestę wieszczę
|
Dot.: Wegetarianizm - choroba psychiczna?
Nie odnoszę się,bo nie wiem jakie fragmenty zacytowała. Wiem tylko o tych kawałkach, do których Ty się odnosiłeś, bo sam je cytowałeś. To takie dziwne?
![]() Będę musiała. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dodatkowo zwróciłam Ci uwagę na to, że dla Ciebie to może być papką, a dla kogoś innego to, co głosi KK. Nie wiem, jak to mogę Ci jeszcze inaczej wyjaśnić ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie, już w kilku wątkach zarzucałam Ci brak kultury i chyba nie tylko ja. To stwierdzenie faktu, nie brak argumentów.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Okinawa ma własną tradycje i większość wyznaje religię w stylu "wierzenie w siły natury" - nie ma tam zbyt wielu buddystów, ba nawet szintoistów jest niewielu. Je się tam nie tylko dużo owoców morza (no wyspa jakby nie patrzeć) ale i trochę wieprzowiny. Na pewno ktoś tam się znajdzie wege ale nie jest to dominujący sposób żywienia mieszkańców tej wyspy dożywających ponad 100 lat.
![]() |
#93 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast badając ludzi o diecie z między innymi mięsem wsadzamy do jednego wora ludzi którzy jedzą dużo warzyw i gotowanego mięsa i prowadzą ogólnie (na ile się teraz da) zdrowy tryb życia z tymi którzy jadą na frytkach i cheeseburgerach a tyłka nie ruszą. To znacząco obniża wszelkie statystyki odnośnie naszej (wszystkożerców) dożywalności :P
![]() |
![]() |
#95 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast twierdzenia Betki78 o tym że mięso zabija są dla mnie po prostu zbyt skrajne ![]()
![]() |
![]() |
#97 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciul z tym, czego ja jestem pewien, lepiej Ty powiedz, czego Ty jestes pewna. Bo wysnuwasz tezy o prawie wege/wege z Japonii dlugo zyjacych, nie wiedzac, ze sa konkretnie z Okinawy i jaka jest faktycznie ich dieta. O tej papce propagandowej nie bede dalej pisal, bo to nie ma sensu. Napisalem jak ja to widze i co sadze o Twoich tlumaczeniach, nie ma co tego wlec, sobie zdanie na ten temat wyrobilem, wystarczy. Cytat:
![]() Cytat:
Stwierdzenie faktu? Prosze Cie ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() A w temacie, to dobrze, że sprawa się wyjaśniła, bo uważanie wegeterian za chorych psychicznie byłoby przedziwne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta, jakie jej, skopiowane.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||||||
jestę wieszczę
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Podejrzewam, że mięso mogłoby zabijać, gdyby ktoś żywił się tylko nim i w dodatku jadł bardzo tłusto. Ale to już dodatkowe warunki.
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Wyrak, jestem Twoją cichą wielbicielką
![]() Z każdym (prawie) postem coraz większą ![]() A co do samego wegetarianizmu: uważam, że dobrze zbilansowana dieta bezmięsna jest ok i można na niej przeżyć całe życie. Chociaż mało który ze znanych mi wegetarian potrafi ją zbilansować ![]() Generalnie, choć sama mięso jem i jeść będę, zawsze uważałam że wegetarianizm jest w jakiś sposób fajny. A może po prostu ludzie, którzy w imię miłości do zwierząt tam rezygnowali z mięsa do mnie przemawiali... Ale trafiłam na ten wątek i dzięki niektórym wypowiedziom chyba trochę zrewiduję swoje poglądy, bo faktycznie da się tu wyczuć to lekko "ideologiczno-papkowe" zadęcie ![]() I jeszcze króciutko: jestem biologiem i jako biolog potwierdzam to, co napisał Wyrak o układzie pokarmowym człowieka. jest to układ organizmu typowo wszystkożernego. Od roślinożerców różni nas bardzo dużo. I - mimo całej przychylności jaką mam do wegetarian - krew się we mnie burzy, gdy ktoś podaje fragmenty Bóg wie czego nazywając je dowodami/faktami/naukowymi treściami ![]()
![]() |
#102 |
jestę wieszczę
|
brumek, dziękuję za merytoryczny głos w dyskusji. Dobrze, że ktoś wziął się w końcu za ten nieszczęsny układ pokarmowy i długość jelita
![]() Czyli jednak wege może być zdrową, urozmaiconą dietą? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Ja bym nie mogła nie jeść mięsa, kocham mięso
![]() ![]() Co do tego czy wege to samo zdrowie: mój ojciec przeszedł na dietę wegetariańską, bardzo starannie zbilansowaną i przestrzeganą, ze względów zdrowotnych (nic mu nie dolegało, jakiś guru mu wmówił że to będzie takie super ![]() ![]()
![]() |
#104 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kiedy ktos ogranicza spozycie specjalnie, jako etap przejsciowy do wege, to i moze jest semi wege. Ludnosc Okinawy nie zamierza przejsc na wege i dlatego nie je danych rodzajow miesa, wiec uzycie do nich tego terminu jest wg mnie naduzyciem. Szczegolnie, ze im sie wieprzowina zdarza ![]() Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() A jak chcesz ideologicznej papki, to na onecie podpatrz osobę "sławni.wegetarianie" . Jest to agresywny pajac, który uważa, że agresja bierze się z mięsa ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
![]() ech dla ciebie -biologu Naukowcy wiedzą że dieta każdego zwierzęcia odpowiada jego strukturze fizjologicznej. Ludzka fizjologia, funkcjonowanie organizmu, układ trawienny są całkowicie różne od ich odpowiedników u zwierząt mięsożernych. Ze względu na rodzaj diety możemy podzielić kręgowce na trzy grupy: mięsożerne, roślinożerne i owocożerne. Przyjrzyjmy się bliżej każdej z tych grup i sprawdźmy do której pasuje człowiek. ZWIERZĘTA MIĘSOŻERNE Zwierzęta mięsożerne, takie jak np. lew, pies, wilk, kot itd. mają wiele cech wyjątkowych, które wyróżniają je spośród innych przedstawicieli królestwa zwierząt. Posiadają one bardzo prosty i krótki układ trawienny. Tylko trzy razy dłuższy niż ciało każdego z nich. Jest tak dlatego, ze mięso rozkłada się bardzo szybko i substancje powstałe w wyniku jego rozkładu szybko zatruwają krwioobieg, jeżeli pozostają zbyt długo wewnątrz ciała. Tak więc krótki układ trawienny rozwinął się po to, aby można było szybko wydalić bakterie gnilne pochodzące z rozkładającego się mięsa, podobnie jak i żołądek z dziesięciokrotnie większą niż u niemięsożernych zwierząt zawartością kwasu chlorowodorowego (dla trawienia włóknistych tkanek i kości). Mięsożerne zwierzęta, które polują w chłodzie nocy i w dzień kiedy jest gorąco, nie potrzebują gruczołów potnych do chłodzenia swego ciała, dlatego też nie pocą się przez skórę ale raczej przez język. Z drugiej strony zwierzeta-wegetarianie takie jak krowa, koń czy zebra, jeleń itd. spędzają większość czasu w słońcu zbierając pożywienie, dlatego też swobodnie pocą się poprzez skórę, chłodząc swoje ciało. Ale najbardziej znaczącą różnicą miedzy zwierzętami z natury mięsożernymi a innymi zwierzętami są zęby. Prócz ostrych pazurów, wszystkie mięsożerne, ponieważ muszą zabijać głównie zębami, posiadają potężne szczęki i spiczaste, wydłużone kły aby przebić twardą skórę i szarpać mięso. Nie posiadają one zębów trzonowych (płaskich tylnych zębów), których zwierzęta-wegetarianie używają do rozdrobnienia pokarmu. W przeciwieństwie do ziarna, mięsa nie trzeba żuć w ustach dla wstępnego trawienia . Jest ono trawione przede wszystkim w żołądku i jelitach. Kot na przykład, prawie w ogóle nie może żuć. ![]() Zwierzęta roślinożerne (słoń, krowa, owca, lama itd.) żywią się trawą, ziołami i innymi roślinami, z których wiele jest szorstkich i dużych objętościowo. Trawienie tego rodzaju pokarmu zaczyna się w pysku przy użyciu enzymu występującego w ślinie - ptialiny. Tego rodzaju pokarm musi być dobrze przezuty i dokładnie zmieszany ptialiną, aby mógł być rozłożony. Dlatego też zwierzęta roślinożerne mają specjalnie do tego celu wykształcone żeby trzonowe, mają też wykształcony ruch szczęk z boku na bok, aby rozdrabniać pokarm poprzez tarcie w przeciwieństwie do mięsożerców, które porusza je szczekami wyłącznie w gore i w dół. Zwierzęta roślinożerne nie mają pazurów ani ostrych zębów; piją wódę wsysając ją do pyska w przeciwieństwie do mięsożernych, które wychłeptują ją przy pomocy języka. Ponieważ nie jedzą szybko rozkładającego się pokarmu jak mięsożerne, i ponieważ ich pokarm potrzebuje dłuższego czasu trawienia, mają znacznie dłuższy układ trawienny - jelita są dziesięć razy dłuższe niż wynosi długość ich ciała. Interesujące że ostatnie badania wykazały, że mięsna dieta ma szczególnie szkodliwy wpływ na organizmy roślinożerne. Dr. William Collins, naukowiec z nowojorskiego Maimonides Medical Center, odkrył że jedzące mięso zwierzęta mają "prawie nieograniczoną zdolność neutralizowania nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu". Jeżeli natomiast pół funta tłuszczu zwierzęcego będzie się dodawać codziennie przez dłuższy czas do pokarmu zająca, po dwóch miesiącach jego naczynia krwionośne będą oblepione tłuszczem i rozwinie się poważna choroba - arterioskleroza. Ludzki układ trawienny, podobnie jak i zająca, nie jest przeznaczony do trawienia mięsa i jak później zobaczymy w miarę jedzenia mięsa będzie się starał coraz bardziej chory. ZWIERZĘTA OWOCOŻERNE Te zwierzęta to przede wszystkim antropoidalne małpy. Dieta tych małp składa się przede wszystkim z owoców i orzechów. Ich skóra ma miliony porów, którymi wydziela się pot, mają także zęby trzonowe do rozdrabniania i przeżuwania pokarmu, ich ślina ma odczyn zasadowy i podobnie jak u roślinożernych zawiera ptialinę służącą do wstępnego trawienia. Ich jelita są niezmiernie pozakręcane i są dwanaście razy dłuższe niż długość ich ciała, z powodu powolnego trawienia owoców i warzyw. LUDZIE Charakterystyka ludzi w najwyższym stopniu przypomina charakterystykę zwierząt owocożernych, jest bardzo podobna do roślinożernych i całkiem niepodobna do mięsożernych, jak to dalej wykażemy. Ludzki układ trawienny, budowa zębów i szczęk, funkcjonowanie organizmu są całkowicie różne od ich odpowiedników u zwierząt mięsożernych. Podobnie jak w przypadku małp antropoidalnych ludzki układ trawienny jest dwanaście razy dłuższy od długości ciała; nasza skóra ma miliony drobnych porów którymi wyparowuje wodę i chłodzi ciało potem i pijemy wodę zasysając ja tak jak i wszystkie zwierzęta- wegetarianie; konstrukcja naszych szczek i zębów jest wegetariańska; nasza ślina ma odczyn zasadowy i zawiera ptialinę dla wstępnego trawienia ziarna. Ludzie nie są też mięsożercami ze względu na fizjologię - nasza anatomia i układ trawienny jasno pokazuje że musieliśmy się rozwijać przez miliony lat żywiąc się owocami, orzechami, ziarnami i jarzynami. Poza tym jest oczywiste, że nasze przyrodzone instynkty nie czynią nas mięsożercami. Większość ludzi wykorzystuje innych dla zabijania zwierząt dla siebie i byłoby to dla nich obrzydliwe gdyby musieli zabijać osobiście (Jeżeli myślicie inaczej, wybierzcie się do ubojni zwierząt i popracujcie tam trochę a zobaczycie inną stronę tego najbardziej podstawowego produktu dla człowieka: mięsa). Zamiast jeść surowe mięso, jak robią to wszystkie mięsożerne zwierzęta, ludzie mięso gotują, pieką, smażą, jednym słowem robią wszystko, aby zmienić jego smak przy pomocy różnych sosów, przypraw itd. aby tylko jak najmniej mogło przypominać swój smak w stanie surowym. Pewien naukowiec wyjaśnia to w ten sposób: "Kot ślini się i odczuwa głód gdy poczuje zapach surowego mięsa ale nie odczuwa nic wąchając owoce. Gdyby człowiek mógł odczuwać rozkosz rzucając się na ptaka, rozdzierając zębami jego żywe członki i pijąc ciepłą krew można by uznać, że natura dała mu instynkt mięsożerny. Z drugiej strony kiść soczystych, gładkich winogron wywołuje ślinkę w ustach i nawet nie będąc głodnym każdy sięgnie po nie z przyjemnością". Naukowcy i przyrodnicy włącznie z Karolem Darwinem, który stworzył teorie ewolucji, zgadzają się, że wczesne istoty ludzkie były owoco- i roślinożerne i że od tej pory nasza anatomia się nie zmieniła. Wielki szwedzki naukowiec VonLinne stwierdza: "Struktura człowieka, zarówno wewnętrzna i zewnętrzna, w porównaniu z innymi zwierzętami pokazuje, że owoce i soczyste rośliny stanowią jego naturalny pokarm". Tak więc z naukowych studiów jasno wynika że fizjologicznie, anatomicznie i instynktownie człowiek jest idealnie przystosowany do diety złożonej z owoców, roślin, orzechów i ziarna.. Fragment z "What Wrong With Eating Meat" Autor: Barbara Parham ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- [QUOTE=All That Jazz;33265956]Ja bym nie mogła nie jeść mięsa, kocham mięso ![]() ![]() wiesz,jak ktos sie nie zna to nie powinien sie wypowiadac ![]() najwiecej anemii jest u mięsozerców nie wspominając o cukrzycy,nadcisnieniu,mia zdzycy,ostreoporozie ,chorobach krązeniowych ,guzach i rakach ![]() uwielbiasz padline konserwowaną chemią ,smażoną,gotowaną to ją wcinaj ,może też kiedys sama zabij i przyrządz sobie padline i nam opisz jak to zrobiłas ![]() pójsc do sklepiku i sobie kupic kawał padliny którą ktoś zabił z premedytacją dla roboty to zero,kupując padline tylko zgadzasz sie na zabijanie i konsumowanie ![]() smacznego Edytowane przez betka78 Czas edycji: 2012-04-01 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
jestę wieszczę
|
betka78, po co ta agresja? W ten sposób tylko pokazujesz wegetarian w negatywnym świetle. Każdy ma prawo jeść co chce
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Znana forumowa formula: zaciecie ideologiczne + kopiuj-wklej + czas = humor (zwykle niezamierzony).
Teraz mieszanie Darwina*** do tego, zaraz po tym, jak bylo jawne lganie nt. tego co jest w Biblii napisane, klasyczny przyklad na ten wzor. Co do rewelacji Betki, to, np: Cytat:
![]() Nie wspomniajac juz o tym: ze fakt, ze dieta ludzka jest od samego zarania pelna prodktow odzwierzecych, jest oczywistoscia. Tylko stronki wege tego nie przyjmuja do wiadomosci. Pytanie do innych wizazanek: w ogole, czy jest jakikolwiek sens polemiki z bezmyslnym kopiuj-wklej? Bo mnie trzyma przy tym jeno akcent humorystyczny ![]() *** Nawiasem mowiac, to Darwin przemawia do mnie w rownym stopniu jak takie wykrecanie tego co jest napisane w Biblii. Po prostu, teoria Darwina jest wg mnie daleka od naukowego udowodnienia, wrecz przewiduje jej odejscie do lamusa, a nie potwierdzenie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2012-04-01 o 11:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
jestę wieszczę
|
Mnie kiedyś zaczepił Świadek Jehowy i czytał mi fragmenty z Biblii na temat zwierząt, roślin, takie eko bardziej. I pytał mnie o interpretację
![]() A tak w ogóle, czytałam że Neandertalczycy jak i ich wcześniejsi bracia nie gardzili padliną i owadami ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Jezu, Betka, napisz coś od siebie, a nie tylko wklejasz z neta jakieś bzdury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- zakres ludzkiego wzrostu 50cm - 67cm albo - dlugosc ludzkiego ukladu pokarmowego 15m - 24m Jak nie zmierzyc, fajnie wychodzi ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() Jak mówię, popieram wege, ale nie naciąganie pewnych faktów. Tego nie popieram nigdzie. Tak jest i trudno. Przecież sobie nie wydłużę jelita ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Już pomijając długość jelit, to kopiuj-wklej to jest powalająca manipulacja, bardzo elegancko pominięto tam fakt istnienia wszystkożerności
![]()
![]() |
#116 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Chory artykuł. No tak, bo jak ktoś nie je załóżmy chleba to też jest chory psychicznie bo nie je tego co "wszyscy"..
![]() ![]()
![]() |
#118 | |
BAN stały
|
Cytat:
bananalma jaka agresja? Nigdy nie byłam agresywna,no może wtedy gdy jadałam padline ![]() po latach uwazam ze mieso tzw padlina nie powinna nigdy gościć na naszych stołach ![]() tak ,każdy ma prawo jeść co tam chce nawet padline ,każdego to sprawa osobista ale nie lubie jak ktoś kto nie ma wiedzy nt zdrowego żywienia ,a się wymądrza ![]() Edytowane przez betka78 Czas edycji: 2012-04-01 o 11:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
***Tru, jak każda teoria naukowa ![]()
![]() |
![]() |
#120 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.