|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: a jednak zwolniony metabolizm
+ tłuszcze . U mnie to jest przepyszny olej kokosowy - bardzo zdrowy zresztą wbrew powszechnej opinii. Tłuszcz jest niezbędnym elementem diety. Moje kalorie są głównie z niego. W kóncu z czegoś ta energia musi być.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
joanna_ba, ale na początku odchudzania nie warto aż tak się ograniczać. Dla osób początkujących taki sposób odżywiania po prostu zniechęca do brania się za siebie. Jedząc węglowodany jak nabiał, pieczywo, makaron czy ryż też można schudnąć.
Zawsze jest tak, że chudnie się do pewnego momentu. Kiedy waga zaprzestaje spadać, warto wtedy sięgnąć po nową "broń". Jeśli dziewczyny od razu przejdą na taki model odżywiania jak Ty proponujesz, nie będą miały już nic w zanadrzu, z czego mogłyby rezygnować. Oczywiście, polecam ograniczać nabiał, pieczywo, makarony, czy węglowodany proste, ale i te rzeczy niekiedy są niezbędne (bez węgli prostych po ostrym treningu się nie obejdzie). Poza tym widzę, że jesteś zwolenniczką paleo diety, i próbujesz dziewczyny na nią namawiać Ja z kolei jestem zwolenniczką South Beach i stosuję niektóre jej elementy. No ale nie będę nikogo na nic namawiać A te rzeczy, które w tym wątku przedyskutowałyśmy są podstawą w początkach odchudzania, i tyle.
Edytowane przez Solciuchna Czas edycji: 2012-04-19 o 15:38 |
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
hmm, bardzo ciekawe co tu piszesz, moge wiedziec ile juz udalo Ci sie zrzucic?
a i jeszcze jedno jak ta insulina wplywa na to odchudzanie i jak to jest np u osob ktore maja cukrzyce typu 1. mam kolezanke i ona wlasnie ma cukrzyce typu 1 chce zrzucic pare kg ale nie moze i nie wie czemu nic jej w dol nie leca te kg.. |
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
toksyczna156, dieta South Beach też opiera się na utrzymaniu insuliny na stałym poziomie
Jak chcesz to zobacz sobie wątek :https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=608179 |
|
|
|
|
#96 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
Solciuchna, ta dieta south beach nadaje sie dla osoby chorej na cukrzyce typu 1?
Joanna_ba, zgodze sie z tobą, to wszystko co jemy to jeden wielki smietnik, czasem nawet jak chce kupic jakąs salatke gotowa w opakowaniu to dorzucaja tam jakieś zbedne przyprawy (zwlaszcza do sosu) albo platki typu fitness, no to mnie najbardziej rozsmiesza. Pltki typu fitness z czekolada albo nauralne (a jak przeczytałam skald takich platkow to sie za glowe zlapalam) joanna a tą diete co Ty stosujesz tez mogą stosowac osoby chore na cukrzyce? |
|
|
|
|
#98 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie jedzący paleo - tłusto i naturalnie wypowiadali się na blogach ( nie polskich ), udaje im się spokojnie wrócić do zdrowia. A czy wstrykuje sobie insulinę ? czy jeszcze nie ? |
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co nagle to po diable, nowy sposób odżywiania też trzeba wprowadzać powoli
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Dziwne, ale każdy spokojnie chudnie na niskowęglowej, ale jest też zdrowy tłuszcz. Jak jesteś na tylko niskowęglowej i niskotłuszczowej to może nic nie dać.
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zadomowienie
|
Dieta Paleo jest podobna do diety South Beach, z tą tylko różnicą, że owoce są zamienione z nabiałem.
joanna, nie bierzesz tylko pod uwagę, że żeby brać się za jakąś dietę NAJPIERW trzeba przyspieszyć metabolizm. Jak dziewczyny zaczną stosować kolejną dietę to nie schudną, najpierw z metabolizmem trzeba dojść do ładu. |
|
|
|
|
#108 |
|
Zadomowienie
|
Kiedy będziesz codziennie bez problemów wizytować w kibelku, raz albo nawet dwa
I jeśli będziesz szybciej głodna się robiła niż dotychczas (chyba, że zjesz coś bardzo tłustego, to wtedy możesz czuć sytość nawet i 6h).
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja np. jak jem i tak dużo, i nieregularnie, to chodzę nawet 5 razy, więc uważam, że to nie jest wyznacznik.
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Tutaj jest o metabolizmie, a właściwie przemianie materii :
http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_ka...i-t126880.html Gdzieś - coś - kiedyś - jakoś czytałam, że jak masz obniżoną temperaturę ciała to oznacza spowolniony metabolizm. Wyższa temperatura to wyższy metabolizm. Jeszcze znalazłam coś takiego : Cytat:
http://potreningu.pl/artykuly/188/ja...wnosc-fizyczna http://potreningu.pl/diety/artykuly/...-ii-odzywianie ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Oczywiście wszystkie te rady należy również dostosowywać do siebie i swojego planu dnia. Np. jeśli dopiero po południu idziesz do pracy to warto zjeść tyle, by mieć energię na pracę. Tak samo jeśli chodzi o posiłki okołotreningowe - po bardzo intensywnym treningu siłowym powinno się zjeść węglowodany proste. Edytowane przez Solciuchna Czas edycji: 2012-04-19 o 21:04 |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
hmm, wiecie co? ja to juz nie wiem jak to u mnie z tym metabolizmem jest. Kiedys jak zaczynałam sie odchudzac jakies 3-4 lata temu to zrezygnowałam z bialego pieczywa, ziemniakow itp. to co zazwyczaj sie robi i nic, kompletnie nic. Cale wakacje sie meczylam nic nie spadło. Potem zainteresowalam sie dieta bialkowa i polecialo mi z 12kg! a teraz po jakis 2 latach to wrocilo glownie przez tabletki ktore bylam zmuszona brac bo nie miałam okresu a nie wazylam mało 62 kg przy 175cm ehh, mi to chyba nie jest pisane chudnięcie, bo normlanie to czlowiek, ktory pidejmuje pierwszy raz jakies kroki w strone odchudzania to powinnien schudnac od zrezygnowanie z takich podstawowych produktow ktore ulatwiaja tycie (mam na mysli te ziemniaki bialy chleb, odstawienie slodyczy)
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Waga to pojęcie względne. Weźmy taką sytuację z życia wziętą : ja i moja koleżanka mamy po 163 cm wzrostu. Moja waga, którą bez trudu utrzymuję i jest mi z tym dobrze to 48 kg, natomiast jej - 58 kg. Czemu aż taka różnica jest między nami? Ano dlatego, że mamy kompletnie różną budowę ciała. Ja jestem mezomorfikiem, ona - endomorfikiem. Ja jestem płaska z każdej strony, mam chłopięcą figurę z szerokimi ramionami i wąskimi biodrami, ona ma kobiecą figurę i naprawdę ma czym oddychać
I z taką wagą wcale nie wyglądała grubo, tylko szczupło, normalnie (najwięcej kg to jednak jej z przodu siedzi ).Może po prostu osiągnęłaś wagę dobrą dla Ciebie? |
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
te 75 kg to chyba jednak troche za duzo dla mnie, Kiedys udalo mis ei schudnac do 62 kg i chciałabym do tego wrocic byl mi dobrze, chcociaz chcicalam wtedy jeszcze zrzucic ale teraz wiem ze to juz nie bylo mi potrzebne. czulam sie swietnie z taka wagą chce d niej wrocic ale nie wiem jak..
dzis zjadlam: I Śn jajecznica z 3 jaj + pomidor II Śn serek wiejski nastepny posilek: salatka z tunczykiem, pomarancza |
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
Hm,no zazwyczaj jak się odchudza człowiek, to nie umie wyznaczyć granicy, ja ją mam. Ale najmniej udało mi się zejść do 59,9 kg i kicha potem przytyłam i ważę dalej te około 64kg.
Dzisiaj: Śn: kanapka - chleb zbożowy + dużo sałaty + wędlinka + pomidor + kawka z mlekiem 1,5% II śn: serek wiejski, 2 deski a la wasa (miałam straszną ochotę coś pochrupać) + jabłko Obiad: sałatka: wędzony kurczak, mnóstwo sałaty (Takich w paczkach) + pomidorki koktajlowe + grzanek (garść) + sos (musztarda, odrobinę cukru - wiem nie powinnam, gorczyca) IV posiłek (nie wiem jak to nazwać): sałatka z mozzarellą + pomidorami Podwieczorek: garść słonecznika Kolacja: pierś z kurczaka + mrożone warzywa + pomidory w kostkę bez cukru W klubie zapewne: mam do wyoboru: biała kiełbaska, pasztet z żurawiną, śledzie w oleju z bazylią - co najmniejszym złem będzie??? Tak się zastanawiam, idę dzisiaj na wieczór panieńsko-kawalerski i ... alkohol Czy jak dzisiaj popiję, to jutro mogę dalej jeść zdrowo???
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
wow, dziuba85, jak dla mnie to swietny ten jadlospis! taki urozmaicony i wszedzie warzywka!
A co do tego alkoholu to wiadomo jak jest, nieststy wskazane nie jest, ale wypic przeciez mozna od czasu do czasu, w diecie raczej nie pomoze, zreszta nie nalezy wpadc w paranoje, nie bedziesz przeciez przez tydzien siedziala i pila tylko ten jeden wieczor, wszystko mozna z umiarem a na nastepny dzien znowu dietkowanie i bedzie ok. takie moje zdanie. |
|
|
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Toksyczna156 Mialam ten sam problem. W zasadzie do ciazy mialam dobra wage. Bylam szczupla, ale bez przesady. Po ciazy z powodu hormonow za zadne skarby nie bylam w stanie schudnac, czasem nawet sie glodzilam i nic! Mialam 78kg przy 170cm, problem nie polegal na tym, ze przybieralam na wadze, ja po prostu nie chudlam. Po 3 latach kiedy bylam jeszcze na tabletkach hormonalnych zdecydowalam sie na 'prawdziwa' diete bo mialam juz dosyc rozmiaru 40. Jak juz wczesniej wspominano kilka razy, pomogloby na pewno zwiekszenie czestotliwosci posilkow, skoro masz zwolniony metabolizm, trzeba zaczac go stymulowac. Proponuje 6 niewielkich posilkow dziennie, mniej a czesciej, mi przynajmniej pomoglo
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Dotty, dokladnie tak, nie moge nic schudnąć a nawet czasem tyje i pewnie wszystko przez to ze wczesniej do poludnia ok. godz 16 jadłam niewiele i rzadko (tj. śnaidanie np. serek wiejski kakao i ser bialy a potem kolo godziny 10:30 jakis jogurt naturalny albo kefir i tak do 16 nic) a jak przychodzilam do domu to nie moglam sie najesc! i caly czas myslałam o jedzeniu! Teraz jak poleciła mi Solciuchna jem conajmniej 5 ale zdarza sie tez 6 a nawet 7 malych posilkow! Czasem jem nawet o 21 jak jestem glodna bo chodze spac dosyc pozno. Do kazdego posilku warzywa i bialko a wegle to po treningu mam nadzieje ze jakos mi wreszcie ruszy ta waga bo rowniez mam dosc rozmiaru 40, naprawde czuje sie z tym bardzo nie fajnie i chce to zmienic
Dotty, a jak wygladał Twój przykladowy jadlospis na diecie, dzieki ktorej wreszcie schudlas? Edytowane przez toksyczna156 Czas edycji: 2012-04-20 o 15:03 |
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Toksyczna156
Dokladnie robilam ten sam blad, przez caly dzien nic nie jadlam, albo porcje glodowe, bo wiadomo, dziecko, praca, czlowiek zalatany i czasu nie ma zeby zjesc, za to wieczorem o mtko i corko, jak odkurzacz jakis. Musialam zmienic nawyki i to radykalnie. Bylam na DIECIE TURBO ogolnie polega na 4 podstawowych grupach zywnosci (1 Owoce, 2 Mieso i nabial, 3 warzywa, 4 mieszanka trzech wczesniejszych grup) i odpowiednim ich zestawieniu zestawieniu, oprocz tego calkowicie wykluczala produkty zbozowe, ryz i cukier. Jadlam 6 posilkow dziennie, co 10 dni robilam 3-4 dni przerwy i jakos spadalo. A dieta wyglada tak: Grupa 1 czereśnie ,jeżyny ,limonka ,nektarynka ,cytryna ,morela ,jagody ,truskawki ,mango ,maliny ,grejpfrut ,figi ,śliwki ,ananas ,kiwi ,melon ,gruszki ,jabłka ,winogrona papaja pomarańcza brzoskwinia grupa 2 sałatka z jajek ,jajka na twardo ,plasterki sera,, makrela,, łosoś ,sałatka z tuńczyka ,serek wiejski ,orzechy laskowe ,włoskie,pistacje,orzechy brazylijskie ,dorsz ,kurczak bez skóry ,miecznik ,fladra ,krewetki ,pieczona wołowina ,plasterki szynki ,indyka ,boczku ,orzechy ziemne ,fasola ,krab ,homar ,pstrąg grupa 3 pasternak ,kalafior ,rzepa ,cebula ,seler ,brokuły ,kapusta ,buraki cukrowe ,zielona fasola ,grzyby ,czosnek ,ogórek ,pomidor ,szparagi ,karczochy ,brukselka ,rzodkiewka , szpinak ,groszek ,pieprz ,cukinia ,bakłażan kabaczek ,sałata grupa 4 *rzodkiewka ,nektarynka ,cytryna ,mango ,sałatka z jajek ,soczewica ,jajka na twardo ,jajecznica ,pieczona wołowina ,plasterki szynki ,groszek buraki cukrowe ,maliny ,plasterki boczku ,serek wiejski ,czereśnie jeżyny ,winogrona ,pomarańcze ,fasola ,homar ,dorsz ,pstrąg ,sałata- *szparagi ,karczoch ,seler ,brokuły kapusta ,brukselka ,szpinak ,rzepa ,cytryna ,grejpfrut ,figi ,śliwki ,śliwki suszone ,morele ,jagoda ,kumkwat ,ananas ,grzyby ,czosnek ,cukinia ,krab ,migdały ,orzechy brazylijskie,nerkowce *pietruszka ,cebula ,kalafior ,plasterki. Sera ,makrela ,łosoś ,flądra ,krewetka ,mandarynka ,kiwi ,melon ,papaja ,sałatka z tuńczyka ,kurczak bez skóry ,truskawki ,gruszki ,brzoskwinie ,jabłka ,bakłażan ,ogórek ,pistacje ,orzechy ziemne-włoskie-laskowe,pomidory wskazówki do przygotowania jedzenia wszystkie ryby nie mogą być w panierce,oraz nie dozwolone sosy polewy prócz soku z cytryny i soli wszystkie owoce muszą być świeże ,soki nie dozwolone sałatka z jajek :jajka+nisko tłuszczowy majonez+musztarda +seler sałatka z tuńczyka ;tuńczyk+majonez+musztard a+cebula+seler+pomidor bez chleba potrawy mięsne chude bez sosów dozwolone. Musztarda,sól picie można pić wszystko co ma maks kalori10 na 250 ml. Możesz pić ;napoje dietetyczne ,woda ,herbatę mrożoną ,niskokaloryczną kawa woda -duże ilości min 8 do 10 szklanek dziennie dzień1 posiłek 1 -zjedz 2 produkty z grupy 1 posiłek 2 -zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 3 -zjedz 1 produkt z grupy 1 oraz 1 z grupy 2 posiłek 4 -zjedz 3 produkty z grupy 3 oraz 1 z grupy 2 posiłek 5 -zjedz 2 produkty z grupy 1 posiłek 6 -zjedz 2 produkty z grupy 1 dzień 2 posiłek 1 -zjedz 2 produkty z grupy 1 posiłek 2 -zjedz 2 produkty z grupy 4 posiłek 3 -zjedz 3 produkt z grupy 3 posiłek 4 -zjedz 1 produkty z grupy 3 oraz 1 z grupy 2 posiłek 5 -zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 6 -zjedz 4 produkty z grupy 3 dzień 3 posiłek 1 -zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 2 -zjedz 1 produkt z grupy 3 oraz 1 z grupy 1 posiłek 3 -zjedz 3 produkt z grupy 3 oraz 1 z grupy 2 posiłek 4 -zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 5 -zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 6 -zjedz 4 produkty z grupy 3 dzień 4 posiłek 1 -zjedz 2 produkty z grupy 1 posiłek 2- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 3- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 4- zjedz 3 produkty z grupy 3 posiłek 5- zjedz 3 produkty z grupy 3 posiłek 6- zjedz 2 produkty z grupy 2 dzień5 posiłek 1- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 2- zjedz 2 produkty z grupy 4 posiłek 3- zjedz 2 produkt z grupy 2 posiłek 4- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 5- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 6- zjedz 3 produkty z grupy 3 dzień 6 posiłek 1- zjedz 4 produkty z grupy 4 posiłek 2- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 3- zjedz 2 produkt z grupy 2 posiłek 4- zjedz 4 produkty z grupy 3 posiłek 5- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 6- zjedz 2 produkty z grupy 2 dzień 7 posiłek 1- zjedz 4 produkty z grupy 3 posiłek 2- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 3- zjedz 2 produkt z grupy 2 posiłek 4- zjedz 4 produkty z grupy 3 posiłek 5- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 6- zjedz 4 produkty z grupy 3 dzień 8 posiłek 1- zjedz 5 produkty z grupy 3 posiłek 2- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 3- zjedz 3 produkt z grupy 3 posiłek 4- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 5- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 6- zjedz 2 produkty z grupy 2 dzień 9 posiłek 1- zjedz 2 produkty z grupy 4 posiłek 2- zjedz 4 produkty z grupy 3 posiłek 3- zjedz 2 produkt z grupy 2 posiłek 4- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 5- zjedz 3 produkty z grupy 3 posiłek 6- zjedz 2 produkty z grupy 2 dzień 10 posiłek 1- zjedz 2 produkty z grupy 4 posiłek 2- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 3- zjedz 4 produkt z grupy 3 posiłek 4- zjedz 3 produkty z grupy 3 posiłek 5- zjedz 2 produkty z grupy 2 posiłek 6- zjedz 2 produkty z grupy 2 Przykladowe menu:
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Po 10 dniach diety, bo na tyle jest rozpisana, robilam 3-4 dni przerwy, wtedy to pozwalalam sobie na produkty pszenne i to na co nie moglam sobie pozwolic w czasie diety, oczywiscie wszystko z umiarem.
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:28.

Ja z kolei jestem zwolenniczką South Beach i stosuję niektóre jej elementy. No ale nie będę nikogo na nic namawiać
A te rzeczy, które w tym wątku przedyskutowałyśmy są podstawą w początkach odchudzania, i tyle.

).
Czy jak dzisiaj popiję, to jutro mogę dalej jeść zdrowo???