|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma za co dziękować frik frik. To była dla mnie przyjemność Tobie dać radę
![]() Cieszę się że Tobie też się podobało ! Ja jestem po prostu zakochana w Turcji a wsześniej może w Turku ![]() Faktycznie nie ładnie że was oszukali z wzgórzem Kale, ja jechałam właśnie dolmuszem i płaciłam tylko 2liry w jedną stronę. Ale z drugiej strony nie ma co się dziwić- kazdy chce zarobić Zgadzam się 100% że wyjazd do Alanyi na tydzień to jest mało. Jest tam tyle rzeczy do zobaczenia, że dwa tygodnie to minimum. Turcy sa bardzo uprzejmi, mili i uśmiechnięci. Witaja się, częstują herbatą... Ja jak wróciłam do Polski to tydzień przyzwyczajałam się do naszego kraju. Tu ( w porównaniu do nich) jest szaro, brzydko a Polacy tacy smętni, znudzeni i zmęczeni. Jak to widzę to przypominam sobie jak to było w Turcji i mi samej robi się weselej.Załącznik 529051 |
|
|
|
#92 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Turcja
Turczynko dokladnie - po powrocie tak jakos smutno.. Ale za rok znowu sa wakacje
Ja chyba wybiore inne kraj ( oby kraj, bo na Polska pogode nie mam ochoty sie denerwowac). Gdybym nie byla w Turcji to bym podziwiala deszczowe niebo nad morzem w tym samym czasi, bo tradycyjnie w moj urlop pada deszcz ![]() Sorry za off topic
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
A ja kilka lat temu byłam w Side na Riwierze. Jeden z lepszych wyjazdów, ale też ze względu na świetny wówczas hotel: Klub Polska Kardelen bodajże z oferty Jet Turistic. Sami Polacy, świetna animacja, dobra obsługa klienta. Jednak zaraz po naszym wylocie, wielką burze rozpętała Wyborcza o ile dobrze pamietam, bo jakas grupa turystów zbuntowała się przeciwko ostrym zasadom tam panującym odnośnie wnoszenia drinków do pokoju i takich tam.
Turcja jako Turcja cudowny kraj. Ludzie mili. Nie jest tam zbyt bezpiecznie dla samotnej kobiety więc polecam podróże w dwójkę ![]() Side jako miejscowość dość atrakcyjna. Wedle legendy miejsce spotkań miłosnych Kleopatry i Marka Antoniusza. Kilka zrujnowanych kolumn, jednak niezwykle malowniczych, szczególnie o zachodzie słońca. jedne z najpiekniejszych zachodów słońca jakie widziałam...chyba tylko wyspa Santorini w Grecji przebiła dla mnie Side pod tym względem. Byłam też w Pammukale i bardzo polecam wycieczkę do tego miasteczka. Stare grobowce, ale przed wszystkim cudowne tarasy wapienne. Słyszałam że są zamknięte i nie można tak jak dawniej pluskać się tak jak to było wspomnianych kilka lat temu... W atrakcyjniejszych hotelach w Pammukale zawsze znajduje się basen z gorącymi źródłami...fajna rzecz wykąpać się w czymś takim, podobno odmładza o kilka lat ![]() Bardzo podobało mi się też miasto Antalya. Zupełnie inne niż Side- bardziej rozwinięte, już nie tylko turystyczne. ogólnie Turcja jak dla mnei bardzo na plus ze względu na szerokie, piaszczyste plaże, cieplusią wode i czystą przede wszystkim. Rodzice byli dwa lata temu w Turcji Południowej, w Oleduniz i nie zachwycali się już tak bardzo jak Riwierą, ale przede wszystkim zraziło ich to że na piękną lagunę którą szczyci się ten region, wstęp jest płatny i codzienne przepłacanie za leżak, parasol i sam wstęp, to żadna przyjemność....poza tym hotel nie stoi przeważnie na lagunie ![]() Zupełnie zapomniałam. Przestrzegam przez rozmaitymi fabrykami złota, futer, dywanow. Przeważnie nic nie są warte mimo certyfikatów jakości. Rodzice zawsze wybierają termin wakacji w okolicach urodzin mamy w lipcu więc jest okazja do prezentów Tak też tamtego lata w fabryce złota tato kupił mamie złoty pierścionek który w sprzedaży detalicznej miał kosztować 1500 zł, jednak na terenie fabryki 1000 jako że byli wytwórcą i promocja, takie tam..jak to z Turkami. Po powrocie mama pokazała pierścionek koledze złotnikowi a ten wycenił go na 150zł. Tak więc mama traktuje go tylko w kategoriach sentymentalnych ![]() Podobna rzecz spotkała naszych znajomych, gdyż kolega rodziców kupił swojej żonie łańcuszek z okiem proroka w złotym oczku, podobnie jak z pierścionkiem został im tylko niesmak i certyfikat jakości wydany przez fabrykę :/ Ja osobiście przywiozłam masę biżuterii z okiem proroka i dużo jabłkowej herbatki tureckiej. Przywiozłam też śliczniaste szklaneczki typowe tureckie do tradycyjnych naparów. No i oczywiście khol :P Gdybym tylko wtedy używała takich rzeczy..teraz pewnie kupiłabym całą reklamówkę tego specyfiku :P |
|
|
|
#94 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo dużo jezdzę szczególnie podczas wakacji. Zjechałam calą Polskę, duża cześć Europy i zaczynam Afrykę Stwierdzam że świat jest piekny i że lepiej być niż mieć choć nie zawsze to się sprawdza ], to jednak chce osobiscie odkrywać tajemnice kolejnych krajów. Jednak obiecam sobie że napewno wrócę w to samo miejsce w Turcji do tego samego hotelu w Alanyi i spotkam się z ludźmi których poznałam !! |
|
|
|
|
#95 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny - co jest !!!!
Wątek zamiera _ nie pozwólcie na ot jest to bardzo ciekawy i pomocny wątek no i ja lubie się na nim rozwijać :P:P:P
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie wróciłam z Turcji, jestem zachwycona
![]() Co prawda spodziewalam sie, że Turcy są przystojniejsi, no ale nie po to tam jechałam W ogóle sie spodziewałam, że będzie brud itd, bo cały czas takie opinie słyszałam o Turkach i Turcji, a tu prosze jaka niespodzianka-czyściutko i ładnie ![]() W ogóle te Turczynki takie śliczne dziewczyny, a oni sie za Europejkami uganiają, nie wiedzą co tracą ![]() Kurcze, dopiero co wrócilam a już mi sie tęskni Wydałam całą kasę i nawet sobie chałwy nie kupiłam Turczynko,a Ty jesteś Turczynką, czy po prostu kochasz Turcję i stąd taki nick?
Edytowane przez Justin Timberlake Czas edycji: 2006-11-04 o 22:12 |
|
|
|
#97 |
|
Przyczajenie
|
Co za świetny wątek!!
Tak się składa, że pod koniec sierpnia miałam okazję troszkę ją pozwiedzać jestem z podróżyBARDZO zadowolona ..meczety, bazary, ruiny, piękne Side, no i oczywiście Morze Środziemne Pozdrawiam
"Jeśli kiedyś ktoś opowie moją historię niech powie, że wędrowałem z gigantami. Ludzie rodzą się i giną jak trawa ścięta mrozem, ale imiona tych nigdy nie zaginą. Niech powie, że żyłem w czasach Hektora poskramiającego konie. Niech powie, że żyłem w czasach Achillesa." W. Peterson "Troja" |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie tylko zastanawiam skąd tam tyle meczetów. Normalnie więcej niz u nas kościołów..Dziwi mnie to dlatego, że w Tunezji czy w Egipcie, w miejscowościach których byłam, był może z jeden meczet..A tu meczet na meczecie..Muezina było słychać z wszystkich meczetów dookoła i tworzył sie niezły chórek muezinów
Ale to w sumie i spoko, bo tworzyli taki specyficzny "klimat", szczególnie o 5 rano jak było ciemno
|
|
|
|
#99 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Ja równiez Turcją bylam zachwycona (Antalya) i wogóle ludzie bardzo serdeczni wszędzie piękne widoki i tak cieplutko,a też się zastanawiałam nad wyjazdem bo bardzo wiele nieprzychylnych opinii natemat tego kraju słyszłam.Najlepiej samemu się przekonać!!!!!!!!!
|
|
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie jestem turczynką poprostu jestem zakochana w tym karju i pewnym chłpcu stamtąd pozdrawiam i popieram twoje zdanie że Turcja jest pękna. Chciałabym tam wrócić raz jeszcze w to samo miejsce
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też poznałam tam takiegiego jednego przystojniaka, ale nie umiem go rozszyfrować, ma że tak to ujmę-trudny charakter Życzę Wam duuużo szczęścia |
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
hejka
![]() Ja również byłam w Turcji Co prawda było to w lipcu więc troche daawno, ale i tak wspaniale wspomniam pobyt w tamtejszym kraju! Było cudownie Każdemu kto chce wypoczać polecam. Śliczna pogoda i wspaniali ludzie. Wybrałam sie do Alanyi, hotel "Grand Usyual" czy jakos tak Hotel był 3*** ale zasługiwał zdecydowanie na wiecej. Tak jak pisały wcześniej dziewczyny: blondyki cieszą się ogromnym powodzeniem. Dla przykładu ja od jednego kelnera codziennie rano na śniadanie dostawałam różę Później zaczął się koło mnie kręcić brat dyrektora hotelu...ehh masa miłych wspomnien. Na bazarach często sprzedawcy zagadują, wołają, zachęcają. Na prawde bardzo sympatyczna atmosfera. No i jak dla mnie przystepne ceny- moja siostra zarabia i płaciła w euro, wiec jak na jej walutę wyszło raczej taniej. Trzeba sie targować bo buty które kupiłam za 15 euro na mieście proponowali mi już za 5 Zwiedzać nic nie zwiedziałam, a to ze zwykłego lenistwa Wolałyśmy z siostrą grzać dupcie na plaży zamiast zwiedzac Gdzieś mam nawet zdjęcia na płycie....jeślibyście chciały poszukam i wkleje kilka fotek
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, taak Meryem
![]() Myślę, że nie tylko ja z chęcia obejrzę te fotki
|
|
|
|
#105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do zamku taksówką? My poszlismy na piechote... Podobnie jak łazilismy po skałkach przy plazy a na dłuższa wycieczke pojechalismy skuterkiem. Było cuodownie i za krótko (tydzien..) Nie bylismy na zadnej wyieczce bo ja nie znosze wycieczek zorganizowanych i troche szkoda było nam tracic całych dni. Zdecydowanie skuterek jest najlepszy. |
|
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
A ja dziewczynki własciwie przez 3 letnie sezony(po ok. 5-6 mies.) mieszkałam w Turcji w Stambule.Niestety nie najeżdziłam sie zbytnio dużo bo pracowałam tam,ale są naprawde faajne miejsca do obejrzenia,piękny kraj.
Na co zwrócic uwage?Napewno w pierwszej kolejności na taksówkarzy,hehe...z turystów zdzieraja niemilosierdnie,włancza sie podwójna taksa.Kiedy nauczyłam sie juz troche gadac po turecku,to za 15$ mozna przejechac 1/3 stambulu. Niestety jezeli chodzi o złoto i futra,skóry to tez zazwyczaj ceny są zawyzone o ok.50% więc warto sie targowac do uporu. |
|
|
|
#107 |
|
Rozeznanie
|
Aha,zgadzam sie z Side-Pamukkale zdecydowanie wart obejrzenia!!!Bosko!
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
ło jeny dziouchy ale fajnie opowiadacie o tej turcji- az sie chyba wybiore!
powiedzcie mi w jakich miesiacach najlepiej jechac- zeby nie bylo juz tak straszliwego upalu( chce pozwiedzac a nie lezec plackiem na plazy)? w jakich konkretnych biurach podrozy najlepiej szukac ofert? bede wdzieczna za te kilka informacji.
|
#109 |
|
Przyczajenie
|
Ja byłam w Turcji we wrześniu woda w morzu cieplutka wróciłam bardzo opalona
Niestety jestem blondynką i mam 14 lat. Turcy mnie ubustwiali Mówie wam ubaw na całego idziesz ulicą a oni cie palcami wytykają,proponują chodzenie i jedyne słowo ,które powtarzają to "you are very beatiful girl",ale na niektórych trzeba uwarzać są zbyt nachalni. Jeden kelner z mojego hotelu wpadł mi w oko. Ma 18 lat do dziś mam z nim kontakt. Co do całusów to oni proponuja je każdej blondynce I oczywiście Turcja to kraj podrób jeżeli chodzi o orginalne rzeczy typu nike ,puma,reebok czy Dolce Ghabana Pozdrawiam i czekam na odpowiedź i wasze opowieści na temat Turcji . Ja była blisko Kemer byłam w Pamu Kale było cudownie widoki przepiękne tylko,że cały dzień stracony:/
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko wycieczki oczywiście lepiej zamawiać z biur tamtejszych, bo ma sie o połowe taniej (tym bardziej, że dużo z nich ma polskich przewodników). Naprawde polecam Turcję, było super ![]()
|
|
|
|
|
#111 |
|
Przyczajenie
|
Super opowiadasz o Turcji!! Chciałam bym wiedzieć w jakich miesiącach i gdzie i w jakim hotelu byłaś. Ja tez jestem zakochana w Turku:P Ja byłam w Antali w hotelu Green Wood Resort .Było super! Tylko,że mam 14 lat;/ Odezwij się na moje gg lub napisz meila.Moje gg to 1984239. Z góry dzięki
![]() ps. Też kocham Turcje a wróce tam dopiero za rok
|
|
|
|
#112 |
|
Przyczajenie
|
wydaje mi się ,żę byłaś w tym samym hotelu co aj we wrześniu nazywał się on Green Wood Resort Hotel i 4 * czyż nie??
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, nie, ja byłam w Titanicu, pod koniec września
![]() Ale za rok chciałabym gdzieś do Hiszpanii i dopiero może za dwa lata spowrotem do Turcji, bo nie zdążyłam wszystkiego pozwiedzać
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
wklejcie dziewczyny jeszcze jakies fotki fajniejszych miejsc w turcji jakie zwiedzilyscie-obejrze sobie i pomysle czy warto jechac.
jesli jest podobnie jak w hiszpanii to na pewno turcja odpada- na mnie hiszpania nie zrobila bowiem zadnego wrazenia
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm wg mnie Turcja jest zupełnie inna
Ale w Hiszpanii byłam jak byłam malutka, więc prawie nic nie pamiętam ![]() Fotki wkleję jutro, bo dzisiaj już idę spać
|
|
|
|
#116 |
|
Zadomowienie
|
A ja calkiem niedawno wrocilam ze Stambulu.Bylam na objezdzie naukowym po zabytkach sztuki bizantynskiej,ale inne rzeczy niezwiazane z ta sztuka tez widzialam
![]() Niesamowite miasto,dla mnie ma duzo magii w sobie - w szczegolnosci na wieczorno-nocne spacery Otwartosc ludzi spotykanych na ulicy - zwyczajny usmiech,zyczliwosc. Feeria barw i zapachow - polecam przechadzki po bazarach korzennych.Z miejsc niezapomnianych - Hagia Sophia z przecudownymi mozaikami, klasztor na Chorze z freskami i mozaikami , Meczet Blekitny , Meczet Sulejmana Wspanialego , palac Topkapi i Dolmabachce.Przyznam sie bez bicia ,ze nie zdazylam zobaczyc wszystkich miejsc - tam trzeba wrocic
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
Chcieliśmy sie wybrać(ja z Mężem) w kwietniu/maju do Alanyi i zamieszkac w hotelu Kleopatra Beach**** lub Aroma***.Czy była któraś z Was w jednym z tych hoteli i mogłaby napisać czy warto wlasnie tam? Podobno Aroma jest lepsza choć 3-gwiazdkowa.Za to Kleopatra tańsza-1485 zł za 2 tygodnie.Ale dlaczego z pelnym wyzywieniem tak tanio?
|
|
#118 |
|
Przyczajenie
|
Ja co prawda nie byłam w tych hotalach,ale Hotele w Turcjii *** nie różnią się zbyt od **** Ja z rodzicami byłam nidaleko Kemer w hotelu Green Wood Resor mielismy to wyrzywienie ales inkluz i rodzice byli zadowoleni. Jedzenie pycha no i ogolnie Turcja jest tania i na prawde hotele **** nie różnią się zbytnio od ****
Pozdrawiam |
|
|
|
#119 |
|
Przyczajenie
|
Standardy są tam dość luźno praktykowane, dlatego lepiej, jak ktoś pojedzie na wyciezkę wcześniej i poleci z własnego doświadczenia konkretne miejsca. Na razie mam ten problem, że nikt ze znajomych w Turcji nie był. Chcemy się tam wybrać w wakacje. Chociaż to dobre, że biuro wybrane, bo z alfa starem już jeździliśmy.
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja byłam w Turcji w sierpniu 2005. Razem z siostrą postanowiłyśmy gdzies wyruszyć. W piątek zapadła decyzja, że jedziemy a w środę juz leciałyśmy do Turcji
Mieszkałyśmy w hotelu Cleo Mare w Alanyi. Jeżeli chodzi o pozytywy to zdecydowanie krajobraz, przepiękny kraj - zarówno wybrzeże jak i srodkowa część kraju. Udało nam się zaliczyć wycieczkę do Kapadocji. Byłyśmy zachwycone!! Niesamowite wrazenia wywołują te skały i ich różne postacie, albo Derikuju-miasto pod ziemią. Niestety najbardziej z Turcji zapamiętam moją opaleniznę... Wróciłam do domu tak spalona, że ruszac się nie mogłam!! Dostałam udaru na dwa dni prze odlotem, ale obyło się bez lekarza. To kraj dla tych, którzy lubią duuużo słońca i wilgotne powietrze, czyli nie dla mnie Poza ty te ceny... Byłam w szoku, że jest aż tak drogo! Na szczęście jedzonko miałyśmy w cenie więc mogłyśmy się objadać do woli. A jedzenie było R E W E L A CY J N E !!! Kasa poszła na zwiedzanie i drobne pamiątki - w to warto zainwestowac. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.

jestem z podróżyBARDZO zadowolona

Podczas gdy dolmusz wzialby pewnie ze 2 liry max. Cham jeden zawiozl nas - jak pozniej sie okazali - inna drozka wjazdowa. Gdzie nie jezdza zadne autobusy ani samochody, jedynie mieszkancy. Zebysmy sie nie zorientowali, jakby obok jechal jakis dolmusz, ze toi byla sciema. Zawiozl nas nie pod glowna atrakcje cyzli zamek tylko inna - rownie piekna budowle. Z drugiej strony. niestety nie pamietam nazwy