![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Turcja
No wreszcie nadszedł czas na założenie przeze mnie wąta
![]() Słuchajcie - 17ego wybieram się do Turcji i oczywiście jestem żądna podzielenia sie ze mną wrażeniami prez te osoby, które tam byly ![]() ![]()
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Turcja
Heheh ja nie bylam, ale byla moja kolezanka
![]() ![]() ![]() Z powazniejszych rzeczy nie mam nic do powiedzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam dzikie szczęście i wyjazd do Turcji miałam właściwie ufundowany
![]() Kraj jest wspaniały, byłam zachwycona. Ludzie bardzo serdeczni i otwarci, co może początkowo wydawać się dziwne, szczególnie jak wybiegają z restauracji i zaczynają nakłaniać turystów do wejścia do środka ![]() ![]() Ja osobiście byłam zachwycona, zarówno krajem jak i jego mieszkańcami. Poduczyłam się też trochę tureckiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Tak, ta z emblemata to ja ;p
dzięki dziewczyny za tak szybką odpowiedź ![]() ![]()
#5 |
Raczkowanie
|
Też jestem ciekawa bo w środe właśnie wylatuje do Turcji....
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
O Mimi - witaj w klubie
![]() ![]()
#7 |
Rozeznanie
|
moja rodzina tam byla, wrocila bardzo zadowolona
![]() wiec moge polecic Turcje ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam w Turcji już 2 razy, podoba mi się tamtejsza atmosfera i nastawienie "tubylców" do turystów (chociaż czasami jest to uciążliwe - kiedy np. idzie się przez wielki bazar i chciałoby się napisać na czole "odwalcie się wszyscy ode mnie" - dla Turków handel to żywioł i czasami wręcz wciągają potencjalnych klientów, zwłaszcza płci żeńskiej, na swoje kramy).
Za pierwszym razem byłam w małym miasteczku Mahmutlar obok Alanyi na południowym wybrzeżu (lądowanie w Antalyi). To idealne miejsce do wypoczynku, ponieważ do wszystkiego jest daleko, i za bardzo nie chciało mi się jeździć na wycieczki na drugi koniec Turcji. Dlatego też pojechałam na 2-tygodniową wycieczkę objazdową autokarem. Na pewno godny zobaczenia jest Istambuł, jednak zwiedzenie całego w 1 dzień jest niewykonalne. Słynne budowle: Hagia Sofia, Błękitny Meczet, pałac sułtanów Top Kapi. Obowiązkowo olbrzymi bazar, jeśli masz zamiar poczynić zakupy skór, biżuterii... Jednak z opisywaną atmosferą korzennych przypraw unoszących się w powietrzu ma niewiele wspólnego. Daj się poczęstować herbatką jabłkową w uroczych szklaneczkach - pychota! Jeśli lubisz historię, może zainteresują cię ruiny Troi z repliką Konia Trojańskiego (chociaż w sumie było nudno - jak dla mnie same gruzy ![]() Nic ciekawego nie ma na Wzgórzu Szatana - tylko piękny zachód słońca i widok na wyspę Lesbos. Duze wrażenie zrobiła na mnie wycieczka do ruin Efezu - zadziwiające, co ludzie potrafili wymyślić już setki lat temu. Do tego słynne wapienne tarasy - Pamukkale. Robią niesamowite wrażenie pokrytych śniegiem. Warte zobaczenia. Jesli będzie okazja, wybierz się na rejs statkiem. Ja byłam na takim 7-godzinnym, wokól maleńkich wysepek. Na postojach można zanurkować w krystalicznie czystej wodzie, nasz przewodnik wyłowił ośmiorniczkę i kładł ją kobietom na dekolt ![]() Przeglądając album ze zdjęciami tyle mogę ci polecić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Heheh i uwazaj, zeby Cie nie sprzedali... moja kolezanke chcieli kupic za 2 wielblady i za mercedesa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Byłam 4 razy
![]() Napisz może gdzie jedziesz dokładniej, nie polecam samej Alanyi, lepiej wybrać hotel w mniejszej miejscowości, z dużą, ładną, piaszczystą plażą (z bezpłatnymi parasolami i łóżkami). Niektóre zakątki są bardzo urokliwe, woda jest ciepła i czysta - raj dla pluskających się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Co do cen - Turcja jest dość droga (2 lata temu za szklankę coli w restauracji przyszło nam płacić, w przeliczeniu na nasze, około 18 zł). Po kieszeni kraj ten dał nam ostro. Jedzenie mają dość drogie, niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Aaa - z tymi blondynkami, to fakt
![]() ![]() Warto kupować złoto, trzeba się targować ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
hey ja też wybieram się do Turcji w sierpniu...chętnie dowiem się coś na temat niejscowości Kumkoy, na obrzeżach której znajduje się upatrzony przeze mnie hotel (Club Side Kardelen 4*). Możecie napisać coś-niecoś...z góry wielkie dzięki
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
o dzięki Kasiek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja sama nie byłam w tych okolicach, do których się wybierasz... Rozpatrywałam wycieczkę objazdową: tydzień zwiedzania Turcji (każda noc w innym miejscu) + tydzień stacjonarny w hotelu w Side. Zrezygnowałam na rzecz wycieczki z tygodniem w zupelnie innym miejscu, poniewaz z Side do wiekszosci ciekawych miejsc bylo tak daleko, ze nie chcialoby mi sie jechac caly dzien w jedna strone, zeby cokolwiek zobaczyc. Na pewno jakies wycieczki są organizowane, i pewnie jakies ciekawe miejsca są w okolicy, ale po jednych wczasach w nieciekawym miejscu chcialam byc jak najblizej tego, czego nie udalo mi sie zobaczyc wczesniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Z tego, co pamiętam to Kumkoy jest kawałek od samego Side, trzeba pojechać, ale Side jest piękne, masa greckich zabytków, amfiteatr... tu trochę więcej http://pkt.wakacje.pl/miasta_info2.phtml?id_okol=3683
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Złośnica, Gaga, Kasiek, Akane, An-si => Kochane jesteście - serdecznie dziękuję za Wasze wypowiedzi
![]() ![]() Ja sie wybieram do miejscowości Alanya... Hotel "Platan Alpina".
#19 |
Zakorzenienie
|
![]()
Byłam w Turcji rok temu w okolicy Alanya. To co rzuciło mi się w oczy to wielki bałagan, żeby nie napisać burdel
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Aga: Alanya jest super! Spędziłam w niej niestety stosunkowo mało czasu (pierwszy tydzień siedziałam w Antalii, drugi - podróżowałam po Turcji, odwiedzialiśmy m.in. Kapadocję, Istambul - w którym po raz pierwszy przeprowadziłam całą rozmowę po turecku, kupując sobie kawę
![]() Wspomnienia mam naprawdę świetne. I po powrocie tęskniło mi się do paru poznanych tam osób (z jednym Turkiem się bardzo zakumplowaliśmy i jeszcze przez parę miesięcy po powrocie utrzymywaliśmy kontakt telefoniczny - szczególnie, że się chłopak zakochał w siostrze mojego ex, z którym byłam na tej wyprawie ![]() ![]() ![]() Dla zainteresowanych podam parę najważniejszych zwrotów (oczywiście nie mam pojęcia, jak prawidłowo się to pisze, bo umiem tylko wymawiać ![]() - teszekjur ederim - dziękuję bardzo - riżia ederim - poproszę - gjursiuruz - na razie! do widzenia! - gunajdin - dzień dobry |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Byłam w Turcji ale teraz nie mam czasu opisywać. Będę po południu to napiszę
![]()
#22 |
Zakorzenienie
|
A ja się właśnie zaczynam zastanawiać, czy Alania mi się nie pomerdała z Antalią
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Lotnisko jest w Antalyi. Niestety miasta nie udało mi się zobaczyć, bo lądowałam ok. 2 w nocy ;-) Alanya to również jedno z większych miast, choć bardziej nastawione na turystykę - mnóstwo hoteli. Ale bardzo przyjemne, jeśli mieszka się przez 2 tygodnie w jakiejś "dziurze" i chce się pobyć w cywilizacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, to mi się pomerdało
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja lece z biurem wezyrholiday do Alanyi do hotelu Platan Alpina
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
a powiedzcie mi w "all inclusive" alkohole też są free?
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
w all inclusive free sa alkohole krajowe a za importowane trzeba niestety placic
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Mimi => jedziemy do tego samego hotelu!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akane => wielkie buziołki 4 Ju za te wszystkie informacje i słówka tureckie ![]() ![]() ![]() ![]() Milka => Tobie też dziękuję i czekam ![]() ![]()
#29 |
Wtajemniczenie
|
![]()
No więc teraz o moim pobycie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co do miłych rzeczy...No na pewno pogoda. Bosko. Wróciłam opalona jak czekoladka, chociaż wcale na słońcu całe dnie się nie wylegiwałam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co mnie zadziwiło. W sklepach bardzo często sprzedawały dzieci mające po 8-9 lat...I tak mówiły po angielsku że czasem mnie zaginały...I to chyba na tyle. Jak masz jakieś pytania to pisz. Pewnie nie tylko ja ale wszystkie chętnie odpowiemy. I jak mi się coś jeszcze przypomni to też napisze ![]()
#30 |
Zakorzenienie
|
![]()
Opisze to co ja zwiedziłam i z czego byłam bardzo zadowolona
![]() ![]() 1. Byłam na wycieczce jednodniowej Pamukkale. Są to bardzo widowiskowe tarasy wapienne. Stopy od ostrych wapieni bolały, ale widoki były bajeczne ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Zamek na górze w Alanya. Niestety nie pamiętam już kogo był ten zamek, ani kto go wybudował ![]() ![]() ![]() 3. Port w Alanya. Można sobie pospacerować, podziwiając statki ![]() ![]() 4. Ogólnie Alanya jest bardzo ładna. Dużo sklepów z pamiątkami. Pamiętaj, że jak chcesz coś kupić targuj się ostro ![]() 5 Wycieczka do Kapadocji. Osobiście nie byłam niestety ![]() ![]() 6. Jeepem przez góry. Można było samemu prowadzić jeepa, ale to dla osób mających dużą wytrzymałość psychiczną ![]() Nie mogę sobie przypomnieć w jakim hotelu byłam ![]() ![]() ![]() Ogólnie Turcja piękny kraj, na pewno będziesz miło zaskoczona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:31.