Adaptacje filmowe książek- które polecamy, które warto zobaczyć etc. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-24, 15:13   #91
dezire
Zakorzenienie

Dot.: Adaptacje filmowe książek- które polecamy, które warto zobaczyć etc.

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Zdaje się, że nikt jeszcze nie wspominał o Przeminęło z wiatrem - jedna z lepszych ekranizacji ever, i choć z czasów przedwojennych, to wątpię, by teraz dało się zrobić to lepiej. W każdym razie jestem zadowolona, że nie powstało jeszcze żadne dziełko profanujące pierwowzór kinowy tudzież literacki
o tak.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 16:00   #92
kennedy
Zakorzenienie

czekam na ekranizacje:
cloud atlas pazdziernik
hobbit grudzien
on the road juz chyba byla premiera ale cos nie slychac w kraju
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 20:12   #93
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Co do seriali- ostatnio wpadł mi w ręcę dwa pierwsze tomu Plotkary. Serial może nie jest najwyższych lotów, ale ogląda go się miło i wciąga(przynajmniej pierwsze sezony). Natomiast książka jest po prostu denna I twórca serialu chyba też to dostrzegał, bo serial jest bardzo luźno inspirowany książką
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-25, 16:18   #94
Senija
Zadomowienie

Cytat:
Zdaje się, że nikt jeszcze nie wspominał o Przeminęło z wiatrem - jedna z lepszych ekranizacji ever, i choć z czasów przedwojennych, to wątpię, by teraz dało się zrobić to lepiej. W każdym razie jestem zadowolona, że nie powstało jeszcze żadne dziełko profanujące pierwowzór kinowy tudzież literacki
A wypluj te słowa... Nie wyobrażam sobie by ktokolwiek kiedykolwiek mógł nakręcić/zagrać/zrobić wersję lepszą niż ta pierwsza i ostatnia. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić by ktoś kto tę książkę czytał i oglądał film z Vivien i Clarkiem poszedł do kina na 'odświeżoną' wersję "Przeminęło z wiatrem"... Kiedyś trafiłam chyba na filmwebie na wątek z propozycjami kto powinien zagrać Scarlett i Rhetta w nowej wersji Jakich nazwisk tam nie wymieniano, głowa mała: Megan Fox, Kristen Stewart, Robert Patinson, Leighton Meester, Orlando Bloom... Ja nie wiem skąd się coś takiego ludziom w głowach roi Jedyne wytłumaczenie to takie że nie widzieli filmu albo nie czytali książki, a w większości przypadków to pewnie jedno i drugie

Co do moich typów: Bardzo podobało mi się "Lśnienie" - wg mnie dużo lepsze od książkowego pierwowzoru, nienawidzę horrorów bo nie lubię się bać, ale ten był akurat świetny.
Wczoraj widziałam też "Pożegnanie z Afryką", jakoś w zeszłym miesiącu skończyłam czytać książkę. Cóż, trudno powiedzieć czy lepszy film czy książka bo wg mnie obydwa dzieła bardzo różne. Ale gdybym musiała się zdecydować to chyba wybrałabym film, książka mimo wszystko nie jest tak wciągająca i bardzo skupia się na kulturowym aspekcie życia młodej Dunki na afrykańskiej farmie, film z kolei kładzie nacisk na psychologię postaci. No i Robert Redford
"Niebezpieczne związki" - kolejny z nielicznych film który jest wg mnie lepszy niż książkowy oryginał. Może mam do książki lekką awersję bo na studiach musiałam się z nią dokładnie zapoznać w oryginale, no i jej epistolarna forma też do mnie nie przemawia. Za to film doskonały - i Glenn Close, i Michelle Pfeiffer, i John Malkovich. Świetna muzyka i kostiumy, psychologia postaci na pierwszym miejscu.

I jeszcze serial BBC "Tess D'Urbervilles". Aktor grający Angela niezbyt mnie przekonał, za to Gemma Arterton doskonała. Ładnie pokazane wyspiarskie krajobrazy, przyjemnie się ogląda. Książka również świetna.

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Filmowe adaptacje dramatów Tennessee Williamsa, ale te z lat 50. i 60.
A mogłabyś polecić jakiś ciekawy tytuł? Bo widziałam tylko "Kotkę na gorącym blaszanym dachu" i bardzo mi się podobała. Z chęcią zobaczyłabym inne adaptacje Williamsa

Edytowane przez Senija
Czas edycji: 2012-08-25 o 16:23
Senija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-25, 17:07   #95
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senija Pokaż wiadomość
Kiedyś trafiłam chyba na filmwebie na wątek z propozycjami kto powinien zagrać Scarlett i Rhetta w nowej wersji Jakich nazwisk tam nie wymieniano, głowa mała: Megan Fox, Kristen Stewart, Robert Patinson, Leighton Meester, Orlando Bloom... Ja nie wiem skąd się coś takiego ludziom w głowach roi
Jezusiemaryjojózefieświęt y Apage!
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-25, 18:01   #96
newmoongirl
Wtajemniczenie

Jak można sobie wyobrażać Kristen Stewart- kobietę o jednym wyrazie twarzy w roli Scarlett O'Hary? Cóż, to byłaby za profanacja, w filmie z 1939 piękna, czarująca, doskonała Vivien, a w nowej wersji taki... mops, aktorka, która wręcz zarzyna każdą swą postać. Przecież ta dziewczyna nie ma w sobie krzty życia... No, borze liściasty.
Albo Orlando jako Rhett... jakiś taki za bardzo chłopczykowaty jest do takiej roli.

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-25, 19:22   #97
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez newmoongirl Pokaż wiadomość
Albo Orlando jako Rhett... jakiś taki za bardzo chłopczykowaty jest do takiej roli.
Jako Ashley jeszcze by uszedł przy odpowiedniej charakteryzacji, Rhett - nigdy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-25, 23:17   #98
Tallan
Zadomowienie

Oj tam, mogli jeszcze Bruce Willisa zaproponować

A jeszcze, odnośnie Niebezpiecznych związków to mi się Szkoła uwodzenia przypomniała. Niby uwspółcześniona wersja, ale mi się podobała.
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 00:49   #99
maibu
Przyczajenie

Ja jestem zakochana w "Śniadaniu u Tiffany'ego". Uwielbiam stare filmy, a ten to już klasyka. Książkę przeczytałam, lecz adaptacja jest o niebo lepsza.
W tym momencie do głowy przychodzi mi jeszcze "Romeo + Juliet" z Leonardo DiCaprio (jeden z moich ulubionych aktorów ).
Tak swoją drogą ciekawy wątek, nie oglądam za dużo adaptacji, właśnie dlatego, by nie zburzyć sobie pięknej wizji z książki
maibu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 11:07   #100
Laramie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
on the road juz chyba byla premiera ale cos nie slychac w kraju
Polska premiera będzie w połowie września, choć na jakimś festiwalu we Wrocławiu już mieli okazję zobaczyć. Ja osobiście nie spodziewam się niczego szczególnego. Książka była genialna, bo Kerouac taki jest, ale czuję, że film okaże się klapą, jak powiedzmy "Skowyt" Ginsberga. I jeszcze ta drewniana Stewart jako Marylou to chyba jakiś żart.

Przy okazji warto wspomnieć o filmie Sean Penna "Into the wild" na podstawie książki Jona Krakauera. Książka to trochę dokument, autor odtwarza podróż Chrisa i analizuje przyczyny jego śmierci - można powiedzieć, że "dupy nie urywa". Za to Penn genialnie rozwinął niektóre wątki, do tego cudowna muzyka Eddiego Veddera i można się zachwycać. W tym przypadku też bardziej polecam film niż książkę.
Ale tu też Stewart.

"You can't sleep, you can't eat
There's no doubt, you're in deep (...)
Gonna have to face it, you're addicted to love..."

WYMIANA KSIĄŻEK
Laramie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 15:19   #101
NaturalWomen
Rozeznanie

Nie wiem czy ktoś już podawał, ale wszystkie książki S. Kinga, które trafiły na duży ekran są po prostu świetne i polecam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-26, 15:54   #102
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Jako Ashley jeszcze by uszedł przy odpowiedniej charakteryzacji, Rhett - nigdy
Bo Ashley w gruncie rzeczy był nieistotny, tzn. bez niego cała historia by nie istniała, ale przecież mógłby go zagrać ktokolwiek, kto grac potrafi, bo to nie on się liczy w całej tej opowieści.

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 16:49   #103
madana
Zakorzenienie

Uwielbiam ekranizację "Dumy i uprzedzenia" z 1995 roku, serial, z Colinem Firthem w roli pana Darcy chociaż ekranizacja z Keirą też mi się podoba.
Lubię także przywołane już tu "Śniadanie u Tiffany'ego ".
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 19:00   #104
lone bird
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Senija Pokaż wiadomość
A wypluj te słowa... Nie wyobrażam sobie by ktokolwiek kiedykolwiek mógł nakręcić/zagrać/zrobić wersję lepszą niż ta pierwsza i ostatnia. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić by ktoś kto tę książkę czytał i oglądał film z Vivien i Clarkiem poszedł do kina na 'odświeżoną' wersję "Przeminęło z wiatrem"... Kiedyś trafiłam chyba na filmwebie na wątek z propozycjami kto powinien zagrać Scarlett i Rhetta w nowej wersji Jakich nazwisk tam nie wymieniano, głowa mała: Megan Fox, Kristen Stewart, Robert Patinson, Leighton Meester, Orlando Bloom... Ja nie wiem skąd się coś takiego ludziom w głowach roi Jedyne wytłumaczenie to takie że nie widzieli filmu albo nie czytali książki, a w większości przypadków to pewnie jedno i drugie
Ło matko, oby to się nigdy nie stało Ja uwielbiam zarówno książkę jak i film i gorąco polecam "Przeminęło z wiatrem"

lone bird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 19:25   #105

Cytat:
W takim wypadku osobiście idę do twórcy powyższej profanacji i obijam mordę, a następnie topię w sedesie

Wracając do tematu:
- "Czekolada" - film z Juliette Binoche o wiele lepszy niż książka. Dzieło mnie absolutnie rozczarowało, nie podobało mi się zupełnie. Film za to jest piękny i magiczny
- "Smażone zielone pomidory" - film lubię w takim samym stopniu jak książkę. Film nie jest wierną adaptacją literacką, ale mimo wszystko jeden z moich ulubionych filmów. Podobnie jak w przypadku "Czekolady" - przenika przez niego magia
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 20:09   #106
Tallan
Zadomowienie

O matko! Jak mogłam zapomnieć! Imię róży! W filmie jestem absolutnie zakochana (a może nie w filmie tylko w Seanie Connery?), za to książka mnie nie powaliła.
Stary 2012-08-26, 20:30   #107
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
O matko! Jak mogłam zapomnieć! Imię róży! W filmie jestem absolutnie zakochana (a może nie w filmie tylko w Seanie Connery?), za to książka mnie nie powaliła.
o tak !

Rowniez filmy Grishama byly czesto przenoszone na ekran - moj typ to chyba Raport Pelikana

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-27, 12:09   #108
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
O nie, zapomniałam i ja, a to kolejna świetna ekranizacja i też bym nie chciała, by brał się za nią kto inny!

Cytat:
Napisane przez newmoongirl Pokaż wiadomość
Bo Ashley w gruncie rzeczy był nieistotny, tzn. bez niego cała historia by nie istniała, ale przecież mógłby go zagrać ktokolwiek, kto grac potrafi, bo to nie on się liczy w całej tej opowieści.
Aż tak to może nie, bo jednak do A. potrzebny jest i wygląd, i pewne takie rozmycie, delikatność, którą nie każdy ma w sobie, a którą trzeba pokazać, by cała opowieść była wiarygodna. Ale racja, wyrazisty Rhett z krwi i kości jest raczej trudniejszy do obsadzenia
Stary 2012-08-27, 12:14   #109
abra_cadabra
Raczkowanie

Polecam "Pokutę" Iana McEwana zekranizowaną w 2008 roku. W głównych rolach Keira Knightley, James McAvoy i Saorse Ronan. Zarówno książkę jak i jej ekranizację uważam za naprawdę świetne.

Ponadto saga Millenium i jej szwedzkie ekranizacje bardzo przypały mi do gustu. Jedynym mankamentem w filmie był dla mnie aktor grający Mikaela, do tej roli dużo bardziej pasuje mi Daniel Craig.

Brigdet Jones zarówno filmowa jak i książkowa ma swój urok. Choć fabuła książki w wielu miejscach znacznie różni się od filmu oba do mnie przemawiają.

Edytowane przez abra_cadabra
Czas edycji: 2012-08-27 o 12:23
abra_cadabra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-27, 15:16   #110
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Jezusiemaryjojózefieświęt y Apage!
W ogóle szok, że ktokolwiek chcę oglądać grę aktorską tych ludzi...
Stary 2012-08-27, 17:13   #111
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Wracając do tematu:
- "Czekolada" - film z Juliette Binoche o wiele lepszy niż książka. Dzieło mnie absolutnie rozczarowało, nie podobało mi się zupełnie. Film za to jest piękny i magiczny
zgadzam się całkowicie
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-27, 19:05   #112
Tallan
Zadomowienie

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;36157492]zgadzam się całkowicie[/QUOTE]

Nie straszcie! Na mnie właśnie książka z półki patrzy i czeka kiedy po nią sięgnę. Ale filmu jeszcze nie widziałam więc porównania mieć nie będę.

Zresztą czytałam już jedną książkę tej pani i przypadła mi do gustu to może i tym razem źle nie będzie.

(chyba nie umiem "wielocytować" )

Edytowane przez Tallan
Czas edycji: 2012-08-27 o 19:08
Stary 2012-08-27, 21:58   #113
Mariah
Zakorzenienie

Krąży opinia, że ekranizacja "Malowanego welonu" jest lepsza od wersji książkowej - mnie obie przypadły do gustu.

A propos wspomnianych już "Niebezpiecznych związków" miło wspominam "Valmont".
Stary 2012-09-26, 10:59   #114
asi1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cytrynkowymotyl Pokaż wiadomość
Osobiście polecam zobaczyć filmową wersję książki Jodi Picoult Bez mojej zgody.
Ja najpierw obejrzałam film zupełnie nieświadoma, że istnieje książka i gdy w końcu udało mi się dorwać do książki bardzo się rozczarowałam, bardzo dużą rozbieżnością pod koniec książki.

Za to przyHarrym Potterze uwielbiam po przeczytaniu każdej części zaraz oglądać film aby wyłapywać rozbieżności, takie jakieś małe zboczenie Ale ogólnie nie mam tym ekranizacjom nic do zarzucenia zwłaszcza od części IV.

Nianie w Nowym Jorku uwielbiam zarówno film jak i książkę.

W przypadku Diabeł ubiera się u Prady zdecydowanie bardziej wolę film.

A co myślicie o Wyznaniach gejszy? Ja zdecydowanie bardziej wolę książkę, ale film także wart jest obejrzenia.
asi1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 22:33   #115
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
W ogóle szok, że ktokolwiek chcę oglądać grę aktorską tych ludzi...
Przecież Robert Pattinson jest taaaki przystojny, że nie można nie chcieć go oglądać! Ja bym jeszcze do obsady dorzuciła Dżastina Biebera.

A tak przy okazji, gdzie zgubiłaś Kiepurę?
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 09:25   #116
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
Przecież Robert Pattinson jest taaaki przystojny, że nie można nie chcieć go oglądać! Ja bym jeszcze do obsady dorzuciła Dżastina Biebera.

A tak przy okazji, gdzie zgubiłaś Kiepurę?
No ba

Musiał dwa razy przeczytać, żeby załapać, o co chodzi Mój szał na Kiepurę chwilowo przycichł, na chwilę obecną przegrywa z Jimem
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości