![]() |
#91 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Dla wszystkich, które kochają pisać
Cytat:
![]() Swoją drogą, nie wiedziałam, ze tak trudno jest nie opisywać uczuć w tekście. *** Skończyło się mleko. Zmęła w ustach przekleństwo i zamknęła lodówkę. Faktycznie, zakupy zawsze robił on. Wyciągnęła mały notes z przepastnej torby i otworzyła go na ostatniej zapisanej stronie. Czyjaś drżąca dłoń wypisała na niej krzywym, kanciastym pismem długą listę spraw do załatwienia. Wygładziła kartkę i sięgnęła po ołówek. "Wystawić kubły przed bramę." Kiedy wywozili śmieci? Wtorek? Nie, we wtorek wstawali po dziesiątej, a śmieciarka zwykle przyjeżdżała koło dziewiątej... Środa! W środę zawsze budził ją zapach kawy i jajecznicy. "W górnej szafce w kuchni jest książka kucharska." Westchnęła, przypominając sobie worek na śmieci z ulotkami z pizzerii i chińskich restauracji. Cholera, wcześniej nawet nie pomyślała o tym, że będzie musiała nauczyć się gotować. "Odkurzacz jest w szafie w korytarzu. Odkurzaj przynajmniej raz dziennie, bo Mruczuś gubi sierść." Rzuciła szybkie spojrzenie na grubego birmańczyka, który rozsiadł się przy stoliku do kawy. Kot przez chwilę patrzył na nią z wyrzutem, po czym odwrócił się i wyszedł z pokoju. Chyba ciągle nie wybaczył jej szynki konserwowej, którą musiał się żywić przez ostatnie kilka tygodni. "W szafce nocnej masz kartę z życzeniami z okazji rocznicy ślubu Ady i Marka. Nie tłucz się komunikacją miejską po zmroku, Jurek cię zawiezie." Uśmiechnęła się. Kochany Jurek, zawsze skłonny do pomocy, nieważne, czy chodziło o kupno leków w aptece, odebranie czarnej sukienki z pralni czy zwykłe podwiezienie przyjaciółki do znajomych. Przerzuciła kilka kartek, aż trafiła na ostatnią stronę. Już miała zacząć spisywać listę zakupów, kiedy jej wzrok padł na lewy dolny róg kartki. "Powodzenia, Księżniczko. Kocham cię." Notes wypadł jej z rąk. Pieprzyć mleko, będzie potrzebowała wina. I chusteczek. Tak, dużo chusteczek. *** Wybaczcie, jeśli gdzies zabrakło polskich znaków, moja klawiatura mnie nie słucha ![]() Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-08-25 o 18:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Demi, bardzo ładny tekst.
![]()
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
ma zielone pojęcie
|
Zaczęłam podczytywać tę część Waszego wątku
![]() ![]() Demi93, BARDZO mi się Twój tekst spodobał ![]() ![]()
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny, ja sobie te posty wrzucę do Ulubionych i będę czytać w gorsze dni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
BAN stały
|
Skończyło się mleko.
Zmęła w ustach przekleństwo i zamknęła lodówkę. Faktycznie, zakupy zawsze robił on. Wyciągnęła mały notes z przepastnej torby i otworzyła go na ostatniej zapisanej stronie. Czyjaś drżąca dłoń wypisała na niej krzywym, kanciastym pismem długą listę spraw do załatwienia. Wygładziła kartkę i sięgnęła po ołówek. "Wystawić kubły przed bramę." Kiedy wywozili śmieci? Wtorek? Nie, we wtorek wstawali po dziesiątej, a śmieciarka zwykle przyjeżdżała koło dziewiątej... Środa! W środę zawsze budził ją zapach kawy i jajecznicy. "W górnej szafce w kuchni jest książka kucharska." Westchnęła, przypominając sobie worek na śmieci z ulotkami z pizzerii i chińskich restauracji. Cholera, wcześniej nawet nie pomyślała o tym, że będzie musiała nauczyć się gotować. "Odkurzacz jest w szafie w korytarzu. Odkurzaj przynajmniej raz dziennie, bo Mruczuś gubi sierść." Rzuciła szybkie spojrzenie na grubego birmańczyka, który rozsiadł się przy stoliku do kawy. Kot przez chwilę patrzył na nią z wyrzutem, po czym odwrócił się i wyszedł z pokoju. Chyba ciągle nie wybaczył jej szynki konserwowej, którą musiał się żywić przez ostatnie kilka tygodni. "W szafce nocnej masz kartę z życzeniami z okazji rocznicy ślubu Ady i Marka. Nie tłucz się komunikacją miejską po zmroku, Jurek cię zawiezie." Uśmiechnęła się. Kochany Jurek, zawsze skłonny do pomocy, nieważne, czy chodziło o kupno leków w aptece, odebranie czarnej sukienki z pralni czy zwykłe podwiezienie przyjaciółki do znajomych. Przerzuciła kilka kartek, aż trafiła na ostatnią stronę. Już miała zacząć spisywać listę zakupów, kiedy jej wzrok padł na lewy dolny róg kartki. "Powodzenia, Księżniczko Kocham cię." Notes wypadł jej z rąk. Pieprzyć mleko, będzie potrzebowała wina. I chusteczek. Tak, dużo chusteczek. Bardzo ładne i poprawne ![]() Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-25 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie lubie przekombinowanych tekstów, są takie przestylizowane, jakby autor starał się być inteligentniejszy i lepszy niż jest w rzeczywistości - a ja nie chcę sprawiac takiego wrażenia, sama czułabym, jakbym oszukiwała siebie i czytelnika. Ale dzięki za opinię ![]() Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-08-25 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Demi, Twój awatar mnie zainspirował.
![]() - Śmiejesz się ze mnie, prawda? Śmiejesz się, wredny Reptylu! - mruczałam. Legwan patrzył na mnie swoimi bursztynowożółtymi ślepiami. Co się w nich kryło? Szyderstwo? Litość? Pogarda? Na pewno nie szacunek i miłość, które widziałam w tych oczach, kiedy po raz pierwszy w nie spojrzałam. Było to w sklepie zoologicznym. Wtedy to spojrzenie wystarczyło, bym zakochała się w iguanach. A gdy dowiedziałam się, że te interesujące i piękne gady są wegetarianami i nie jedzą mrożonych myszy albo żywych karaczanów, moja miłość zamieniła się w obsesję. Po dwóch tygodniach, gdy przyszłam znowu, dalej tam był, więc pół godziny później z bananem na twarzy i białym kartonowym pudełkiem z dziurkami w wieczku weszłam do mieszkania i wpuściłam legwana do starannie przygotowanego terrarium. Wystarczyło się tylko poślizgnąć o cholerną koszulkę w nowych szpilkach, a ta wredna bestia obrzucała mnie kpiącymi spojrzeniami. Podniosłam się z podłogi, obejrzałam obcasy, które na szczęście się nie złamały, i dopiero wówczas pomyślałam, że jeśli to musiało się stać, to lepiej, że wydarzyło się w domu, niż na ulicy. Na te buty oszczędzałam przez cały miesiąc, były drogie i moim zdaniem piękne. Niewątpliwie niejedna znajoma życzyłaby mi, bym się w nich potknęła, zamiast dumnie chodzić z wyprostowaną sylwetką i zwracać uwagę stukaniem obcasów. Legwan pewnie miał sporo radości z mojego wyczynu, ale przynajmniej nie było w nim ani kropli zawiści. I to było wspaniałe w tym wrednym Reptylu, że był po prostu Reptylem, a nie fałszywym człowiekiem. Dlatego wrzuciłam mu do miski liścia soczystej sałaty, specjał, za którym Reptyle przepadają. - Kocham cię - powiedziałam teraz innym tonem, głaszcząc jego ryjek. Spojrzał na mnie z politowaniem. A może to było po prostu zdziwienie? Po chwili jednak zaczął przeżuwać liść w swojej paszczy i machając zielonym, dłuższym niż reszta jego jaszczurowatego ciała ogonem schował się do małej kamiennej groty będącej jego ulubionym miejscem w terrarium. Westchnęłam i opuściłam pokój. Czy mi się wydawało, czy zanim gad wślizgnął się do swojej kryjówki, na chwilę uśmiechnął się do mnie?
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-08-25 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||||
Konto usunięte
|
Miło mi ![]() Ogólnie tekst mi się podobał, lubię gady i lubię luźny, lekki styl wypowiedzi, a ty to połączyłaś, więc masz plusa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() "[...]potknąć p cholerna koszulkę, w nowych szpilkach [...]" ? Cytat:
Na te buty oszczędzałam przez cały miesiąc, były drogie i, moim zdaniem, piękne. Ja bym tu wstawila te dwa przecinki ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ......................... ............... A wiecie co, możecie powiedzieć która wersja jest lepsza? ![]() 3. „Opowiadaj, opowiadaj...” - Ania wciąż słyszała szept Mateusza, mimo że już dawno odłożyła słuchawkę . Ten głos szumiał tak delikatnie w jej głowie. Był jak coś pastelowego, przezroczystego, białego, ale białe jest też zimne, jest też niemożliwe. I biała jest śmierć. I białe jest daleko. A on od ośmiu miesięcy odkładał ciągle termin spotkania. Był tylko w telefonie. Zwodził ją. Zwodził? Kolejne zimne słowo, które Ania natychmiast przekładała jak kartę, tą złą stronę do spodu. „Opowiadaj, opowiadaj...” - takie rozkoszne kołysanie w głowie. Tak dziwnie zachwycać się jednym wypowiedzianym przez kogoś... nawet nie całym zdaniem. Ale te słowa są stale z nią, i to drugie „opowiadaj” jest jak kołysanie Jego ciała w Niej, i kolejne, kolejne, kolejne... Taki rytm, niewypowiedziane słowo „seks”. 2. Ania wciąż miała w sobie głos Mateusza, mimo że skończyli już rozmawiać. Przypominała sobie stale, jak on to mówił – opowiadaj, opowiadaj... Wciąż cofała zdanie od początku, tak jak płytę, jak jakąś fajną piosenkę. Kurczę, to jest jak seks! Opowiadaj, opowiadaj, opowiadaj – takie kołysanie,jak... nie nie można wypowiedzieć tego głośno. Że to jest jak seks. Pomyśli zresztą sobie i tym wieczorem, przed snem. Będzie wyobrażała sobie dokładnie, wyraz po wyrazie. Będzie jej tak kołysało się w głowie, tak szło do niewiadomo czego. Nie, nie jest smutna. Po prostu lubi się otulać tymi myślami, delektować się, sprawiać sobie przyjemność. To nic złego. I to wcale nie jest dziwne. Wszyscy tak robią. 3. „Ania odłożyła słuchawkę i westchnęła głęboko. Ciągle miała w uszach cichy szept Mateusza – Opowiadaj, opowiadaj. Wyszła z kuchni, zamykając za sobą szklane drzwi i stąpając po zniszczonej podłodze, patrzyła przed siebie. „Czy ja się aby nie zakochałam? Nie, to niemożliwe. Przecież on nie jest wcale w moim typie. Owszem, całkiem sympatyczny, ale to nie tryskający humorem barczysty blondyn. Widziałam go tylko jeden, jedyny raz w życiu. No i mieszka trzysta kilometrów stąd. Czy można zakochać się przez telefon?” „Lubię jak milczysz, jesteś wtedy taka krucha i tajemnicza, kocham to...”. „Może lepiej zajmę się czymś pożytecznym. Trzeba dawkować dzienną porcję mrzonek. I jeszcze mam takie cuś, ale to chyba jest głupie ![]() Ale ze mnie bałaganiara. W każdej, dosłownie każdej części pokoju walają się jakieś potrzebne-niepotrzebne pierdołki. Niezasłane łóżko, wyrwana z zawiasów szafka, rozkraczona torebka. Cholera, cholera, cholera. Pieprzę to, najważniejsze to, że w głowie mam ciekawie. To znaczy mam nadzieję na udany wieczór w wannie ja&luksus. Należy mi się, zasłużyłam sobie chociażby dobrymi chęciami. Jestem genialną prokrastynatorką. Hm..., prokrastynatką? To znaczy zawsze odkładam wszystko na później. Podobno prokrastynacja dopada ludzi, hm... ambitnych. Spróbuję to wytłumaczyć - jesteś do niczego, bo tak naprawdę jesteś, hm, fajna? W każdym razie to świetne wytłumaczenie lenistwa. Nie musisz już się tak wstydzić, że niczego nie robisz na czas, bo..., cóż, WSZYSCY FAJNI tak mają. Oczywiście ja to tylko przeczytałam na wikipedii. Oczywiste. Tak bardzo, że aż brzydzę się swoim odbiciem na ekranie laptopa. Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-25 o 20:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() "Tudzież" to normalne słowo, nic w nim dziwnego nie widzę. Oryginalny autor to dla mnie taki, który z banalnego, oklepanego tematu potrafi zrobic wciągający, interesujący tekst. Taki, który eksperymentuje ze SWOIM stylem (np. dobrze radzo sobie z tekstami humorystycznymi, ale próbuje pisać angsty, a jak mu to nie wychodzi to nie pisze ich i już), nie naśladuje stylu innych twórców. Że tak zapytam - jakie słowa czy wyrażenia są dla ciebie oryginalne? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Np. w tych trzech próbach chciałam coś wyrazić... ale nie umiem tak dokładnie. To znaczy, bo ja nie mam nic ciekawszego w sobie, tylko taką prawdę, a tak poza tym nic. No i dla mnie też - Oryginalny autor to dla mnie taki, który z banalnego, oklepanego tematu potrafi zrobic wciągający, interesujący tekst. Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-25 o 21:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Tylko jedna uwaga do pogrubionego - miałam wizję tego głosu szalejącego w wątrobie o.O Plebejskie "[...] miała w głowie głos Mateusza [...]" lepiej by brzmiało. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Romantyczka, moim zdaniem wersja 2.
![]()
![]() |
#106 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na własnym przykładzie - w tekście wcieliłam się w postać dziewczyny, kobiety, która straciła ukochanego. Nigdy nie straciłam bliskiej osoby z powodu choroby, ale spróbowałam oddać to, co ona czuje - nie to, co ja czuję. Bo dla mnie autor i jego bohater to dwie różne osoby, nie można ich ze sobą utożsamiać. Skłamałam? Może, ale wiem jedno - każde słowo tego tekstu było moje, wypływało prosto z mojej głowy, bo pomimo tego, że nigdy nie byłam dziewczyną, która straciła swego lubego, próbowałam nią być, myśleć jak ona - dla mnie to własnie jest szczerość. Nie próbuję się tłumaczyć czy coś, po prostu na własnym przykładzie najłatwiej mi wyjaśniać takie rzeczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
BAN stały
|
Dzięki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Praktyka czyni mistrza.
![]() ![]()
![]() |
#112 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
BAN stały
|
No co źle robię? Co mam robić, aby pisać fajniej? Brakuje mi indywidualizmu, barwności czy konkretu? Ta druga wersja była dobra? Czy czegoś brakuje w tym i czego?
Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-25 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Twoje teksty wydają się dla mnie takie... bezbarwne, nijakie. Jakby byly pisane "na siłę", "aby być", a nie jakby wypływały z twojej potrzeby pisania, opowiedzenia jakiejś historii. Lubię dopasowywać rzeczy, wspomnienia czy myśli do kolorów, zapachów itp. Jakbym miała napisać, jak widzę twój styl to powiedziałabym, ze kojarzy mi się z szarym - kolor nijaki, pasuje do wszystkiego, ale nie ma polotu, tego czegoś. Zbierasz informacje w teorii, ale nie umiesz tego wykorzystać w praktyce. Aktualnie mogę ci tylko powiedzieć, że za bardzo skupiasz się na tym, co wewnątrz, może na początek zacznij pisac o tym, co na zewnątrz - opisy przyrody, ludzi itp., kierunek, o którym pisała lapida - zamiast pisać, że jesteś przygnębiona i zniecierpliwiona, napisz, że dwa dni temu byłaś na świetnej randce, a od tamtej pory telefon milczy. Oczywiście, nie chciałam cię urazić, piszę tylko, jak to widzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-25 o 22:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sluchaj, w poprzednim wątku dostałaś od cholery negatywnych opinii i rad, co zrobić, aby to poprawić, które w gruncie rzeczy brzmiały podobnie. Na mirriel dostałaś, na trzy opinie, dwie negatywne. Za bardzo przeczepiasz się do tych pozytywnych opinii, z calych sił starasz się nie dopuścić do siebie myśli, że robisz cos źle lub się do tego nie nadajesz. To też ci chciałam napisać ![]() Narazie się uczysz, odkrywasz swój styl, pisz, pisz jak najwięcej, ale, na Boga, zejdź trochę na ziemię i uwzględnij uwagi tych, którzy cię krytykują. Jak za jakiś lat, pomimo wykorzystania tych wszystkich porad i ćwiczeń, nic się nie zmieni to wtedy faktycznie wartoby rozważyć opcję braku talentu i umiejętności w tymm zakresie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Według mnie - najlepszy tekst wątku ![]() Cytat:
![]() Musiałam dwa razy czytać, żeby załapać, o co chodzi. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [QUOTE=Ale ze mnie romantyczka;36120682] Cholera, cholera, cholera. Pieprzę to, najważniejsze jest to, że w głowie mam ciekawie. To znaczy mam nadzieję na udany wieczór w wannie ja&luksus. Cytat:
Znów mamy się domyślać? Szczerze mówiąc, to w tym opowiadaniu nie ma nic... Nie ma przedstawionego sensu, celu. Czytelnik NIE WIE, po co to opowiadanie stworzyłaś. Co chciałaś przekazać? Najpierw opowiadasz o pokoju, o bajzlu, później o prokastynacji, później o tym, że nie możesz na siebie patrzeć.. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
Można dołączyć?
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.