![]() |
#1 | |||
Konto usunięte
|
![]() Dla wszystkich, które kochają pisać
Tak, wiem, znowu ja
![]() Wątek wymyślony przez Ale ze mnie romantyczka, z myślą o wizażankach, które chcą wzajemnie wspierać się w doskonaleniu umiejętności pisania. Garść rad i linków, które zawdzięczamy jakże cudnym i urokliwym Wizażankom ![]() Cytat:
Kilka zasad: 1. Jeśli krytykujemy to szczerze i konstruktywnie, a nie na zasadzie "nie, bo nie".2. Uwzględniamy krytykę i nie obrażamy się na komentujących. 3. Nie każdemu musi podobać się twój tekst. Postaraj się brać pod uwagę wszystkie opinie. 4. Nie spinaj się, wyluzuj, niech pisanie będzie dla ciebie przyjemnością ![]() Spis pisarek-amatorek: 1. Demi93 2. Ale ze mnie romantyczka 3. Darkoz 4. ChocoWhite 5. baboo 6. olenkasz 7. Aishinette 8. very niceee 9. Trzepotka 10. Liściolaz Straszliwy 11. 1000days Jeśli chcesz, aby wpisać cię na listę napisz w wątku lub wyślij PMkę. To chyba wszystko, jak na razie. Jakby co, post uzupełnię. Zapraszam ![]() Uzupełnienie #1 (19.08.2012 rok): Dla ciekawych - dawny wątek pisarek-amatorek --> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=419764 Uzupełnienie #2 (19.08.2012 rok): Ćwiczenia --> https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...67&postcount=7 Uzupełnienie #3 (17.09.2012 rok): Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-09-20 o 14:49 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Dla wszystkich, które kochają pisać
Melduję się.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wszystkim, którzy zamierzają szlifować swój warsztat, życzę nieskończonych pokładów weny i cierpliwości.
![]() Mam nadzieję, że wątek będzie rozwijał się w dobrym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
No no, mam nadzieję, bo inaczej -->
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja też ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Przyłączam się, ale nie obiecuję, że będę dużo pisać - moja wena znika najczęściej wtedy, kiedy jej potrzebuję.
![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja się boję tworzyć
![]() Zawsze zostają względnie bezpieczne ćwiczenia od lapidy ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Jak myślicie - zrobić w pierwszym poście spis pisarek-amatorek czy lepiej nie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Jak potem będę miała czas, to dopiszę.
11 ćwiczeń z książki „Dziennikarski warsztat językowy” Janiny Fras 1 Utwórz krótkie, eliptyczne zdanie, np. Wałęsa prezydentem, Diana nie żyje, Zamach w Londynie. Następnie uzupełniaj je jednym , dwoma słowami w kolejnych wersach, np.: Lech Wałęsa prezydentem Robotnik Lech Wałęsa prezydentem Robotnik stoczniowy Lech Wałęsa prezydentem Robotnik stoczniowy Lech Wałęsa prezydentem Polski 2. Zanalizuj definicję wyrazu polityk w kilku słownikach języka polskiego, słowniku wyrazów obcych, eufemizmów, w leksykonach politologicznych, w wypowiedziach znanych postaci publicznych. Napisz definicję, którą będziesz mógł wykorzystać w tekście informacyjnym w tygodniku dla młodzieży oraz w tabloidzie. 3. Opisz jak najbardziej eufemistycznie, metaforycznie i „porównawczo” polityka, który ma różne wady, np. zagląda do kieliszka, lubi biesiadować, chętnie otacza się niebieskimi ptakami i kobietami lekkich obyczajów, nie stroni od towarzystwa i nocnych uciech, w publikowanych po odejściu ze stanowiska wspomnieniach wysyłał zatrute strzały w stronę byłych towarzyszy partyjnych etc. Wykorzystaj słowniki i leksykony, a także wiedzę o sylwetce (gatunku wypowiedzi dziennikarskiej). 4. Przeczytaj uważnie fragment „Dziennika” Gombrowicza. Opisz równie naturalistycznie jakąś czynność, np. mycie. 5. Porównaj przemiennie (pisemnie) dwa samochody różnych marek. Podpowiedź – porównanie przemienne 1. cecha a obiekt X obiekt Y 2. cecha b obiekt X obiekt Y 3. cecha c obiekt X obiekt Y 4. wnioski 6. Napisz czterowiersz podobny do poniższego. Możesz zmienić pierwsze słowo na Trudniej... Łatwiej jest słuchać niż rozkazywać, Łatwiej jest milczeć niż się odzywać, Łatwiej jest dawać niźli odbierać, Łatwiej jest wchodzić niż się zabierać, 7. Znajdź w tekście dziennikarskim, który cenisz, porównanie(a) warte zapamiętania. 8. Kula śniegowa to dziś najpopularniejsza metafora amerykańskich mediów. Zastanów się nad możliwością jej zastosowania w tekście dziennikarskim. Zbierz inne wyrażenia metaforyczne związane ze zjawiskami przyrody (np. deszczem, potopem, powodzią, rzeką) 9. Polska prasa kobieca - wybierz najpoczytniejsze tytuły, zapoznaj się z treścią kilku aktualnych numerów, zanalizuj język i styl najważniejszych tekstów w nich publikowanych. 10. Uporządkuj poniższe wyrazy od nasłabiej do najmocniej wyrażających parametr wielkości. Zbadaj łączliwość przymiotników z rzeczownikami: wydarzenie, sukces, porażka, katastrofa, przegrana, rozwój, stagnacja, recesja, znaczący, duży, kolosalny, niemały, znaczny, spoty, ogromny, wielki, olbrzymi, monstrualny, gigantyczny, 11. Zanalizuj znaczenia (także konotacje) i możliwość użycia wyrazów: potomstwo, przychówek, progenitura, dzieci, bachory (podaj inne określenia). ` Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-19 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem możesz zrobić.
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
No i zrobiłam ten spis(ik).
Teraz się chyba wezmę za te ćwiczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Ja zrobię ćwiczenie Lapidy, ale będę się chyba bała wkleić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Konto usunięte
|
Się nie bój, przecież mamy się wspierać i wzajemnie kopac po tyłkach, nie? Ja robię kilka tych z twojego posta, to będziesz mi mogła dokopać
![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
Justin Bieber piosenkarzem. Młody Justin Bieber piosenkarzem. Młody Justin Bieber piosenkarzem pop. Młody Kanadyjczyk Justin Bieber piosenkarzem pop. Albo ![]() Tadeusz Rydzyk fanatykiem. Ojciec Tadeusz Rydzyk fanatykiem. Ojciec Tadeusz Rydzyk fanatykiem religijnym. Cytat:
Łatwiej jest śmiać się niż płakać Łatwiej jest stać na ziemii niż skakać Łatwiej jest bić niż lubić Łatwiej jest krytykować niż hołubić Jezu, jakie rymy częstochowskie ![]() ![]() Cytat:
![]() Chodzi o cos w stylu "miec mgliste pojęcie o czymś"? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Mnie się podoba wszystko.
![]() ćwiczenie na konkret - Leżę na wersalce, opierając się łokciami i wystukując na klawiaturze laptopa literki. Trochę jest mi z tym niewygodnie. W dali słyszę kroki mamy i trzask drzwiczek od kuchennej szafki. Mama nuci jakąś melodię. Przestaję pisać, zaintrygowana melodią. Skądś ją znam. Słucham jej i jednocześnie staram się obserwować to, co się wokół mnie dzieje. O, podmuch wiatru poruszył firankę. Porusza się też bordowa zasłona, przez którą prześwituje bladoniebieski kolor nieba. Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-19 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Wtajemniczenie
|
heh
Ja na razie będę starała się trzymać konkretu, tym razem ćwiczenia dotyczące określonego tematu. Napiszcie wiersz biały (nie rymowany, składający się z dwóch strof, każda strofa po cztery wiersze) o tytule "Moje piekło". Przypominam - skupiacie się na konkrecie. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
napisz konkretnie - skąd. "Skądś" jest baaaaardzo ogólnym określeniem |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Dobra, ćwiczenie na konkret: Siedzę na krześle przy biurku, stukając w klawiaturę laptopa i gryząc ołówek. Dookoła mnie walają się puste butelki po Frugo, papierki po cukierkach i kocie zabawki. Właściciel tych ostatnich, duży czarny kocur z różową obróżką u szyi, spogląda na mnie, jednocześnie myjąc łapkami uszy. Położył się na parapecie, przygniatając stos brulionów i czasopism. Przez otwarte okno dolatuje do mnie szczekanie psa i zapach skoszonej trawy. Lepiej już chyba nie napiszę ![]() Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-08-19 o 15:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Ja mam tylko trzy strofy wiersza konkreta
![]() Siedzę skulona w fotelu Obgryzam paznokcie Na kolanach laptop W laptopie słowa Czarne Poukładane w wersy Niepoukładane w sens Moje Ze słów wersy W wersach bezsens Boli mnie głowa Nie spałam dziś całą noc Sens chciałam przekazać taki, że jak ktoś nie ma natchnienia, to zwala winę na czynniki zewnętrzne. ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-19 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Hej
Trochę się wstydzę bo lubię pisać, ale brakuje mi do tego talentu i zdolności. Często robię błędy wszelakie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Też lubię pisać, ale raczej dla siebie, bo talentu, niestety, mi brak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Nie bójcie się
![]() Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-08-19 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
No to chętnie tu zostanę bo chciałabym się dużo nauczyć i idę na profil humanistyczny więc mi się przyda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są miejsca, które sprzyjają refleksjom. Dla mnie każda nadmorska plaża świata jest idealna do tego celu. Idę wzdłuż morza, drażniąc się z falami. Odskakuję, ilekroć próbują polizać moje buty pełne piasku. Patrzę z odległości na dzieci kopiące fosę wokół zamku z piasku, chłopaków grających w siatkówkę plażową albo toczących przyjacielskie bójki w celu zdobycia podziwu zgrabnych plażowiczek. Szczególnie uważnie obserwowałam swoją przyjaciółkę, czy raczej osobę, która kiedyś nią była. Przyjechałyśmy razem, a jednak ten wyjazd nie poprawił naszych relacji, nie pomógł mi jej zrozumieć, ona też nie pojmowała moich uczuć. Prawdopodobnie nawet o nich nie wiedziała. A może miała je w dupie. Jedno z dwóch. Spaceruje teraz z naszymi wspólnymi koleżankami, rozmawiając i śmiejąc się. Przysiadam tuż przy wodzie, znajduję jakiś patyk i zaczynam rysować w piasku różne wzory. Karykatury, zygzaki, napisy. Gdy wokół mnie nie ma już ani odrobiny nienaruszonego piasku, bo wszystko jest ozdobione bohomazami, czuję, jak ktoś klepie mnie w ramię. Hania, moja koleżanka. Tak, tak, wszystko w porządku. Tak, przyjdę do was. Nie, nic się nie stało. Jestem przecież najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. Dzięki, że pytasz. Nie każdemu przyjdzie podobny pomysł do głowy. Wena dzisiaj marna, temat też nie powala, ale starałam się nie pisać o odczuciach bohaterki wprost, tylko tak jak radziła Lapida opisać okoliczności tak, żeby czytelnik sam się mógł zorientować w sytuacji. Nie mogę uwierzyć, że to publikuję, ale może się pośmiejecie. ![]() ![]()
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-08-19 o 17:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() na czerwono zaznaczyłam miejsca, które należe skonkretyzować. Na przykładzie: NIE: Mam zły humor, bo mój samochód nie odpalił. TAK: Mam zły humor, bo moje Audi nie odpaliło. (dodam, że w moim przykładzie TAK można skonkretyzować zwrot "nie odpaliło" - jeśli bym sie na tym znała, to pewnie bym napisała, że świece zalało albo pasek klinowy się urwał) ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() NIE: Była kompletnie przybita, więc potrzebowała mieć opakowanie chusteczek przy sobie przez cały czas. Zjadła sporo cukierków, bo czekolada od zawsze poprawiała jej humor. TAK: Wciąż nie mogła się otrząsnąć po śmierci swojej rybki, więc nieustannie nosiła przy sobie opakowanie kleeneksów. Zjadła sporo Michałków, swoich ulubionych cukierków, gdyż czekolada od dzieciństwa była jej ulubionym lekiem na smutki.
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam wrażenie, że bohaterka jest przygnębiona i zawiedziona, bo myślała, że jej koleżanka okaże się najlepszą przyjaciółką, bratnią duszą, ale okazało się, że za bardzo się różnią i nie umieją się dogadać. I teraz bohaterka czuje się samotna i myśli, że nie pasuje do swoich znajomych. Ale wie, że nie powinna tak czuć, bo jej znajomi są świetni i się o nią troszczą, więc ma pretensje o to, że ma pretensje ![]() Dobrze się domyśliłam? ![]() Cytat:
Siedzę na krześle przy biurku, stukając w klawiaturę laptopa Toshiby (czy może samej "Toshiby"?) i gryząc ołówek. Dookoła mnie walają się puste butelki po Frugo, papierki po Michałkach, piłeczki i papierek przywiązany do zielonej wstążki. Położył się na parapecie, przygniatając stos starych zeszytów z języka polskiego i Cosmopolitanów. Może być tak? ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Wpadłam bo mnie tytuł zaciekawił
![]() kiedyś pisałam jak byłam w podstawówce, potem przestałam. Teraz wiersze leżą gdzieś głęboko schowane ![]()
wymianka: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766668 ![]() ![]() Myślę o Tobie tylko wtedy, gdy mi się przypomnisz. Nie zdarza się to jednak często bo jakieś 50 razy na godzinę. To wcale nie jest tak często. ![]() 13.09.2013 <3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo dobrze, sama bym tego lepiej nie ujęła. ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Wiecie, jak czytam to, co wtedy tworzyłam to jest taki smiech przez łzy
![]() Dla ciekawych - wierszydło: Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za opinie odnośnie mojego poTworka. ![]() Demi, druga strofa jest całkiem niezła. ![]()
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-08-19 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.