![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: (nie)Samodzielność dziecka
Raczej o to, że Daria chce, by jej było na wierzchu.
Już któryś raz zmienia front w trakcie. ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
![]() poświęcenie = ofira = wyrzeczenie Zajrzyj do swojego słownika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Jak to w dyskusji rozmawiamy o wielu rzeczach na raz...chwilę temu rozmawiałyśmy o tym, że zauważyłam przypadki, gdzie matki nie do końca zachwycone są ze swojego losu, ale przyjmują go takim jakim jest i tyle. Uważają to z pewnością jako "poświęcenie" w tym negatywnym znaczeniu.
---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Kropka, nie schlebiaj sobie, że moim największym pragnieniem jest by MOJE było ponad TWOIM... Zwyczajnie przedstawiam inny punkt widzenia...wcale mi nie zależy żeby był ponad Twoim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dyskusja nieco traci sens. ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() To ile ich ma w końcu? Inny punkt widzenia. Tak, zgadza się. Inny co dwie minuty. O, i zapomniałam dodać do standardów, że poza "nie czytasz ze zrozumieniem" będzie jeszcze "nie schlebiaj sobie". To już mamy komplet. ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Czy tylko ja widzę różnicę w słowie "ofiara" i "wyrzeczenie"?
Kropka, masz rację, przedstawiłam "poświęcenie" w negatywnym znaczeniu gdy mówiłam o tych matkach, które ubolewają nad swoim losem, przedstawiłam konkretny przykład matki, która poświęciła cały swój wolny czas, niejednokrotnie wszystkie pieniądze, żeby dogodzić swojemu dziecku i niestety przyniosło to skutek odwrotny do zamierzonego. Potem wspomniałam o tym, że w pewnym sensie każdy ponosi jakieś wyrzeczenia względem swojego dziecka/partnera/chorej matki...(wstaw cokolwiek)...tego nie rozumiem jako ofiarę, ale jako świadomy wybór. Czyt. teraz poświęcę więcej czasu na naukę wycinania, zabawę w chowanego, naukę wierszyków, by potem mieć chwilę dla siebie. Czyt. teraz zrezygnuję z drogich butów by kupić lepszą kurtkę dziecku a może w przyszłym miesiącu kupię coś fajnego sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Starsza namiętnie oglądała TV, zresztą teraz też. Ja jej wybierałam programy, i nie Bolka i Lolka czy cos w tym stylu. Oglądając tv zanim poszła do przedszkola nauczyła się alfabetu po angielsku, liczyć i po polsku i po angielsku. Więc TV tak do końca nie jest zła ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko ja bym dodała, że tutaj są same osoby uważając się za ideały, choć nimi nie są, bo dla mnie nie danie dziecku lizaka nie ma nic wspólnego z byciem idealną matką ![]() Nie chciałbym mieć takiej mamy, która nie kupi mi lizaka ![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówię, że TV jest aż taka zła. Poza tym, nauczenie się alfabetu i innych takich, to nie jest jakieś wielkie halo ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- A różnicę mdzy daniem dziecku lizaka tak po prstu, a postawą: masz lizaka i daj mi spokój widzisz ?
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Luna a jak widzisz taką sytuację. Mówię hipotetycznie (moje dziecko nie lubi słodkości)...musisz załatwić jakąś sprawę...jesteś sama z dzieckiem w domu, nie masz nikogo do pomocy a musisz szybko wykonać ważny telefon, rozmowa będzie dłuższa a dziecko właśnie jest w trakcie histerii i chce koniecznie się bawić z Tobą, wiesz, że podanie "lizaka" (wstaw cokolwiek czego na zwykle nie dajesz a dziecko to lubi) da Ci parę minut na załatwienie tej ważnej sprawy i możesz dalej się bawić. Dajesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdarzało się, ze rozmawiałam przez telfon z dzieckiem na plecach, jak ppotrzebowało bliskości.
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nauczenie dziecka alfabetu przy chętnym dziecku i chętnym opiekunie nie powinno zając wiecej niż powiedzmy jeden- dwa dni. W wieku 4-5 lat.
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
To już powtarzam od paru lat :P
No tak. tylko jak pewnie słyszałaś "zakazali" nauki w przedszkolu wolą TV i komp :/ a nauka w szkole woła o pomstę do nieba Ja swoją alfabetu czy liczenia sama uczyłam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Mój brat do geniusza ma bardzo daleko a w wieku 5 lat czytał już dobrze i potrafił nawet do góry nogami czytać...to dopiero cudak...
Alfabet to bardzo prosta sprawa, zgodzę się...szczególnie, że dzieci śpiewają go jak piosenkę, więc szybko w głowie zostaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz klasa pierwsza i zobaczymy jak to będzie. Poza tym my w wieku przedszkolnym wiele robilismy w domu. Dziecko TV nie ogląda. Bajki DVD i owszem. Najskuteczniejszy okazał się Mr Tumble. Jak znajdziesz i włączysz małej to nie tylko alfabet będzie znała, ale również wiele słówek i makaton- czyli uproszczony język migow. Tyle, ze my nei w Pl, a w UK.
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Luna u nas nie wolno dzieciom pisać w przedszkolu, pamiętam jak moja kończyla to się ten cyrk zaczął i zdejmowali nawet alfabet który był powieszony na ścianach - bo nie wolno.
Dzieci mają się uczyć słów "globalnie". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nauka metodą globalną jest najbardziej efektywna do 5 roku życia dziecka. Ale wymyślli ![]()
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
I nie w PL, bo u nas za dużo odmian
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Wiecie ciemnym narodem łatwiej sterować
![]() nie wszyscy są na tyle wyedukowani żeby uczyć sami swoje dzieci a niektórym sie po prostu nie chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Rozeznanie
|
Mój chrześniak ma 7 lat, we wrześniu poszedł do szkoły. Nie potrafi pokolorować kartki na zielono ( takie miał zadanie w szkole) ale potrafi zainstalować program na komputerze. Nie potrafi napisać litery A, a na komputerze gra w skomplikowane gry. I to jest wina rodziców, którzy dla świętego spokoju sadzali go przed komputerem odkąd skończył 2 latka.
Mój syn dostępu do komputera nie ma, ewentualnie ogląda bajki jak mu włączę. Wolę poświęcić mu czas i porysować, poukładać puzzle, zagrać w prostą grę planszową czy poukładać klocki niż sadzać Go przed telewizorem na pół dnia. Nie oznacza to, że nie pozwalam mu oglądać bajek czy cos takiego. Ale też z umiarem. Uczę go samodzielności. Sam ubiera się ( ma 4 lata), sam je, sprząta zabawki, sam chodzi do toalety ( zamontowaliśmy niżej włączniki), ostatnio nawet sam chce zmywać po sobie talerzyk albo próbuje zamiatać. Nawet ostatnio pozwoliłam mu wejść samemu do sklepu i kupić mleko ( oczywiście dyskretnie pilnowałam). Także to wszystko leży w gestii rodzica żeby nie wyręczać tylko uczyć dziecko
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
łącznie z podawaniem definicji słowa "poświęcenie" ![]() Cytat:
Czyli rozumiem, że jak dam dziecku lizaka, żeby dało mi chwilę dla siebie to jestem ta zła ... ![]() DariaKom moja też nie przepada, nie wiem jakim cudem ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Może tak: żeby wychować dziecko na dobrego, mądrego i szczęśliwego człowieka trzeba poświęcić mnóstwo czasu, energii, mieć dużo cierpliwości, pracować także, a może przede wszystkim, nad sobą...no i trzeba mieć trochę szczęścia, bo nie zawsze najdoskonalsze metody wychowawcze gwarantują pożądany skutek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Vixen ,zgadzam się,w sumie w 100% ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do poświęcenia zgoda... można poświęcać czas, poświęcać uwagę, poświęcać pieniądze.... a wszystko to razem to poświęcanie się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tż chodzę i poprawiam :P Ale to wszystko zależy od tego czy zwraca się na to uwagę w domu. Moja mama ze wschodu (lubelszczyzna) i to ona poprawia wszystkich. Nawet nauczycielki mówią niepoprawnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.