|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Dziewczyny jakie kremy na mróz/zimę polecacie? Koleżanka zadowolona jest z Sopelka - od 6 miesiąca. I tu właśnie - trzymacie się rygorystycznie tych granicznych założeń wieku? Moja zaraz kończy 5 miesiąc i myślę czy wziąć tego sopelka... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
A jak wyglada ta ikonka? Mam aktualny i nie widzę :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas dzisiaj 15 st.słonce piękne, spacer zaliczony, az miło było spacerowac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Witam.
To wszystko przez tytuł tej części! ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj pojadę po składniki do sałatki. Będę robiła brokułową ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- ciasto shrek jak ktoś chce ja robiłam i pycha Na biszkopt: 5 jajek; 5 łyżek mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 5 łyżek cukru; 2 łyżki oleju; łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropel aromatu do ciast; Warstwa pierwsza: 1 l zielonego Pysia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan); 3 budynie śmietankowe (na 0,5l); Warstwa druga: 400 ml śmietanki do ubijania' zielona galaretka; 2 paczki biszkoptów; Warstwa trzecia: 2 zielone galaretki; Ciasto Shrek – wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, olej i aromat. Miksując dodawać po jednym żółtku. Wmieszać delikatnie przesiane mąki. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25/35cm. Piec około 30-35 minut w temp. 170oC. Odstawić do ostygnięcia. Warstwa pierwsza: Odlać szklankę Pysia. Resztę zagotować. W odlanym soku zmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszać do zgęstnienia. Chwilę pogotować. Gorący wylać na biszkopt. Warstwa druga: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną galaretkę, zmiksować. Masę wylać na poprzednią warstwę. Ułożyć biszkopty. Warstwa trzecia: Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Lekko stężałą galaretkę wylać na ciasto. Chłodzić około 4 godzin.
![]() |
#97 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale u nas nie wyrzuca się jedzenia. Wiem ile nabiału zjadamy, ile warzyw i owoców, i tyle kupuję. Wędlin jemy tyle o ile, a jak potrzebujemy to kupujemy kilka plasterków na śniadanie. Lubię mieć w lodówce jakieś serki do smarowania pieczywa, i jak widzę, że termin bliski to zjadamy, nie ma, że się zmarnuje. Mąż bardzo lubi kanapki z twarożkiem zamiast masła, na to wędlina i jakieś warzywo. Więc wszystko schodzi ![]() Reszta to zazwyczaj może poleżeć ![]() Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ra-wersja.html Cytat:
![]() Na 3-4 porcje - 1 niewielki brokuł - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 1 mała cebula - 2 duże ząbki czosnku - 500 ml słodkiej śmietanki 18% (może być 12% - ja taką daję bo zazwyczaj mam w domu do kawy ![]() - 200 g sera gorgonzola (może być inny z pleśnią) - sól i świeżo zmielony czarny pieprz - u mnie dużo pieprzu - ok. 400-500 g makaronu, najlepiej rigatoni (nasz ulubiony) albo penne Wstawić wodę w dużym garnku na makaron, jak się zagotuje osolić. Brokuła opłukać i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do garnka z wodą na makaron, gotować 3-4 minuty, ma być jędrny. Wyjąć łyżką cedzakową na miseczkę. Do wody wrzucić makaron i gotować do ulubionej twardości (lub miękkości ![]() W tym czasie kurczaka pokroić w cienkie paseczki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wrzucić na dużą patelnię z rozgrzanym olejem - 4-5 łyżek. Smażyć aż kurczak będzie biały co chwilę mieszając (jakieś 4-5 minut). Wlać śmietankę, dodać pokruszony ser, dużo pieprzu, trochę soli i gotować na dużym ogniu żeby ser się rozpuścił a sos zgęstniał. Ew. dosolić. Dodać odcedzony gorący makaron, wymieszać i podawać. Trwa to dosłownie tyle ile gotuje się makaron ![]() Cytat:
I ja jutro robię brokułową ![]() Cytat:
Wczoraj teść przywiózł od rodziny ze wsi (był n grobach) kilka ciast... wszystkie takie właśnie kolorowe, z kremami... i wszystkie smakowały tak samo... nie dla mnie ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() _agata ja wręcz przeciwnie, uwielbiam robić ciasta "udziwnione", warstwowe, bo takie ciasta "mają smak" właśnie, a kupne to na jedno kopyto wszystko. Uwielbiam czuć smaki po kolei np. powidła, migdały, beza, a później to wszystko łączy się w coś nieziemsko przyjemnego ![]() ![]() Macie przepis na smalec taki swojski? Naszedł mnie dziś smak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Później jak odpalę laptopa to mogę wpisać przepis na rillettes. Pycha!
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-11-02 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dziś chciałam zrobić ciasteczka cynamonowe i jak już wszystko przygotowałam i włączyłam piekarnik to nie wiem czemu poszło zwarcie i piekarnik nie działa ![]() Cytat:
Pomóżcie mi proszę, bo matka chrzestna mojego dziecka kazala wybrać prezent na gwiazdkę, więc powiedziałam żeby kupiła coś takiego http://allegro.pl/muzyczna-mata-eduk...738552684.html , a ona że mamy nie robić z niej biedaka i wybrać prezent droższy. Chciała przeznaczyć 200zl, ale w/g mnie to za dużo. Wymyśliłam jeszcze takie coś http://allegro.pl/suchy-basen-pan-sa...732676703.html lub http://allegro.pl/nowy-kojec-intex-3...741585523.html tylko nie wiem czy to będzie odpowiednie, a nie mam pomysłów więcej poza tymi które wcześniej podawałam. Jakie wy polecacie zabawki? Kupujecie coś same, czy tylko od rodziny prezenty?Ja mam tak dużą rodzinę i Antoś dostanie sporo zabawek, że nawet nie wiem już co od nas mu kupić. Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-02 o 19:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#102 | |
Wtajemniczenie
|
Witam!
Cytat:
![]() Dzis muszę zagniesc chleb orkiszowy, bo włąsnie konczy sie termin mąki ![]() Masła nigdy nie odmówimy z meżem ![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Ja mam na rillettes
![]() Rillettes – brązowa konfitura Rilletes to znakomita francuska alternatywa dla smalcu a jak wiadomo, kto, jak kto, ale Francuzi na gotowaniu znają się jak nikt inny. Sam Honore de Balzac w swojej powieści "Lilie w dolinie" złożył hołd rillettes, przysmaku swojego rodzinnego miasta Tours. Porównywał rillons do smażonych trufli, a rilletes podniósł do rangi brązowej konfitury. Tradycja rillettes sięga gdzieś wieku około XV i w niezmienionej prawie formie przetrwała do dziś na podejrzenie myśl przywołując, że nie stało się to bezpodstawnie. Łatwo smarujące się rillettes serwuje się z lekko przypieczonym chlebem, a należy podawać je w temperaturze pokojowej dla uzyskania lepszego smaku. We Francji podaje się do tej prostej przekąski kwaskowate białe wino Vouvray, tworzące przyjemny kontrast z treściwym i aromatycznym rillettes. 600-700 g łopatki 500 g słoniny (użyłem wędzonej z prywatnej małej masarni) 100 g wędzonego boczku (również z prywatnej masarni) 7 goździków 1 łyżka startego imbiru ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 liście laurowe 125 ml wody sól i pieprz 1. Pokrój całe mięso w małe kawałki – powiedzmy 3x3 cm (ja kroję drobniej, 1x1 cm, a słoninę jeszcze drobniej) 2. Przełóż do garnka pokrojoną łopatkę, boczek i słoninę, dolej wody i wrzuć goździki i liście laurowe 3. Gotuj na malutkim ogniu pod przykryciem przez 3 godziny mieszając, co 15 minut 4. Po drugiej godzinie gotowania mięso zacznie się rozwarstwiać – wtedy je posól i popieprz, najlepiej utłuc tłuczkiem do ziemniaków 5. 5 minut przed końcem dodaj resztę przypraw
![]() |
#104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2012-11-02 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Umie- nieumie uczy się ,a to taką prostą najzwyklejszą dopiero musi się podszkolic,ale firanki podszyje i takie inne rzeczy zrobi bez problemu
#107 |
Wtajemniczenie
|
agata - głównie przypraw zaczęcają mnie do spróbowania tego ustrojstwa
![]() Właśnie zagniotłam 2 bochny orkiszowe ![]() Jutro zrobię na świeżo bułeczki na słodko, bo jeszcze ciepłe są najlepsze, kij z bolacym brzuchem ![]() ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- A co do nieplanowanych zakupów to dziś kupiłam w megaaaa promocji - bakłażana, cukinię i pęczek szparagów za.... 1,66 zł ![]()
#108 | ||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o słodycze to też tak mam ![]() ![]() U nas przeziębienia ciąg dalszy, ale raczej bardziej Celinki, niż mój. Mi już jakieś pozostałości zostały ![]() ![]() Ogólnie to i tak jestem w lekkim szoku, że ona jest taka wesoła, chociaż jej ten kaszel przeszkadza. Śmieje się ostatnio tak często, jak nigdy przedtem ![]() ![]() A odnośnie aktualizacji listy, to w takim razie proszę o wpisanie mnie ![]() ![]() Edytowane przez joss Czas edycji: 2012-11-02 o 20:41 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/poczytaj-mi-mamo-k...727754152.html zdecydowanie jestem za praktycznymi prezentami. ja się napaliłam na ten zestaw i "nakieruję" chrzestną w ramach prezentu od niej a jak nie to sama kupię wszystkie tomy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#110 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Maks dziś był wyjątkowo marudny, nie dość, że w nocy ze sto razy musiałam podawać smoczek, to wstaliśmy 0 6 ![]() Ja właśnie zrobiłam sernik na zimno z brzoskwiniami i jagodami i zamarynowałam szynkę na pieczeń ![]()
![]() |
#111 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-11-02 o 21:22 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#112 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Hej!
Melduję u nas poprawę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ostatnio wrzucałam prostą babkę, dziś będzie ten mój sernik, a kiedyś jeszcze postaram się coś przepisać. Brawo za postępy u Krystianka! ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Poniekąd wszystkie teraz mamy wakacje ![]() Cytat:
![]() Ikonka wielocytowania? ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() I pozbierać od nas życzenia zdrowia ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() Możliwe ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-11-02 o 22:16 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
Mój sernik to przepis do thermo mixa, ale myślę, że zwykłym mikserem też jak najbardziej da się go zrobić, tylko pewnie lepiej będzie jakoś stopniowo dodawać składniki, bo tam robi się "wrzucić składniki" i włącza mieszanie. Ale prosiłyście, to wrzucam przepis
![]() ![]() Składniki ciasta: 120 g masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 300 g mąki 3 łyżki mleka Masa serowa: 8 jaj 350 g cukru 1 cukier waniliowy 125 g masła 1 budyń śmietankowy 2 łyżki manny 2 serki homogenizowane 1 kg sera białego olejek rumowy rodzynki Wymieszać ciasto, rozłożyć na blasze. Wymieszać jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać resztę składników. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Wylać na ciasto. Piec 70 min w 200 st. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a co do wakacji - no cóż, ja tego co mam teraz nie mogę nazwać wakacjami, pranie, prasowanie i opieka nad dzieckiem 24h na dobę. Pojadę do mamusi, to chociaż trochę odsapnę - ktoś sie pobawi z Adamem, ktoś poda herbatę, no i nie będę musiała myśleć jak jednocześnie ogarnąć dom, uśpić dziecko i znaleźć chociaż pięć minut dla siebie. Jestem przemęczona Wy tak o gotowaniu a ja totalnie nic - nie to że nie umiem, bo umiem, ale nie mam zamiaru życia spędzić w kuchni ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
![]() Witam się z owsianką ![]() ![]() Ale fajnie, że to dopiero sobota ![]() ![]() ![]() Co do wagi, u mnie jest ok. Pozostała taka luźna skóra na brzuchu, ale na razie się nie przejmuję specjalnie. Powoli i konsekwentnie wracam do dawnej sylwetki. Żadnych diet nie stosuję - generalnie zdrowo się odżywiam, baardzo ograniczam cukier, mąkę pszenną (ale nie jest tak, że nic nie piekę i nie jem słodkiego ![]() ![]() No i ruch ![]() Co do wietrzenia, my robimy na szybko - otiweramy szeroko kilka okien na jakieś 10min. I się wietrzy szybko i porządnie. kapukat, Dobrze, że będziesz mogła troszkę odetchnąć. Rozumiem, ja mam taką radochę za każdym razem, jak gdzieś uda mi się wybyć samotnie choćby na chwilę ![]() kism, dobrze, że Was lepiej ![]() Maya, fajny ten zestaw książkowy. Ja też w ramach prezentów będę sugerowała książki, to co prawda trochę na wyrost, ale przynajmniej się przyda ![]() http://wydawnictwodwiesiostry.pl/ http://www.hokus-pokus.pl/ksiazki/1/index.html http://www.muchomor.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam dziewczyny
![]() ![]() Ja mam kupę roboty. Dziś muszę umyć 10 okien, bo potem przyjdzie mróz i będzie wielka d... :/ A wprowadzamy się chyba w połowie grudnia, ale na pewno przed świętami. Koleś od drzwi nawalił i mam ochotę go udusić, bo gdyby zrobił je na czas, to już byśmy mieszkali pewnie. Idę położyć małego, aż mnie skręca na myśl, że teściowa będzie się dziś nim zajmować. Wyobraźcie sobie, że UCZY go siedzieć ![]() Miłego dzionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Fajny jest basen i suche piłki, moim zdaniem się przyda, a może jakaś huśtawka albo krzesełko do karmienia? Albo chodzik-pchacz? Cytat:
![]() Kism cieszę się, że u was lepiej, cho c widzę że u ciebie to taka sinusoida z tymi chorobami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
to mi narobilyście roboty z przepisami :P
Gabi kup Cebion - to jest wit C w kropelkach. |
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- A powiedzcie kochane czy wasze dzieci też mają "miękkie nóżki"? Mój Antoś 07.11 skończy 5 miesięcy i ciągle ma takie nóżki, a pamiętam, że siostry synek miał 4 miesiące i sam się już bawił na takim skoczku http://allegro.pl/lindam-skoczek-na-...732750334.html. Sam odbijał nóżkami od ziemi i też chciał skakać jak się go na ręce brało. Troche mnie to martwi i nie wiem czy potrzebnie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:26.