![]() |
#91 |
and cigarettes
|
Dot.: Ciąża w wieku 20 lat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
viva91 - jest dokladnie tak jak piszesz. Chcialam dac zarys sytuacji, ale wyszlo jak wyszlo.
Szkoda tylko ze pewne osoby nie umieja wyrazic swojej opinii, czy zdania w sposob kulturalny, bo pisanie, ze nie dałyby mi nawet lalki to przesada. oczywiscie kazde zdanie szanuje, ale szanujmy tez siebie wzajemnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie, jeśli chodzi o planowanie dziecka, to najważniejsza jest kwestia 'chcę i jestem gotowa'. Potem patrzę, czy na to dziecko mnie stać, ewentualnie obieram za cel zapewnienie odpowiednich warunków, żeby powiększyć rodzinę, tzn. np. kupno większego mieszkania czy ustabilizowanie sytuacji materialnej/zawodowej. I nie interesuje mnie zdanie innych w tej kwestii. Ty też nie powinnaś się przejmować. Każdy ma inne priorytety, wizję życia czy odpowiednie warunki. Ty je masz, masz również chęci, równie chętnego partnera. No więc nie ma co się zastanawiać i sugerować zdaniem innych, skoro wiesz czego chcesz i możesz sobie na to pozwolić ![]() Czy masz jakieś wątpliwości?
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
Nie mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2013-01-03 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, a szczegolnie tym, ktore wyrazaly sie z kultura do mojej osoby
![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Tak, nadaje się na partnera. Uwazam, ze slub nie jest potrzebny do tego, aby dwoje ludzi mogli sie kochac i miec dziecko. Slub wezme, ale nie teraz. Moge przeciez wyjsc za maz majac nawet dziecko juz swiecie. Oczywiscie slub jest wazny i istotny - tego sie nie wypieram. ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Napisalam, ze slubu nie wezme póki co, a nie ze nigdy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zrobisz jak zechcesz ![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Skoro się nadaje to czemu nie wziąć z nim ślubu? wbrew temu co czasem można przeczytać ślub (cywilny) daje dość duże zabezpieczenie prawne rodzinie jako takiej, a także w razie ew.rozwodu
Ponadto w mojej osobistej opinii ślub jest pewno deklaracją wobec społeczeństwa i wobec siebie, a także wzięciem odpowiedzialności za drugą osobę - więc jeśli dana osoba nie jest w stanie wziąć na siebie odpowiedzialności za drugą, dorosłą osobę to tym bardziej nie jest wstanie wziąć tej odpowiedzialności za dziecko, które jest (na początku) w 100% zależne od rodziców Dla ciekawostki powiem ze gdyby się zdecydowała na dziecko z facetem, z którym byłam w wieku 20 lat to bym była w czarnej doopie teraz ![]()
![]() ![]() Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2013-01-03 o 20:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
Viki, wszystko co mowisz jest prawda i sie z tym zgadzam, ale slub nie moze byc z pospiechem tak jak dziecko. Mysle ze ucementowanie milosci slubem jest czyms cudownym i pragne tej uroczystosci w swoim zyciu. Chodzilo mi o to ze rodzina z dzieckiem, ale bez slubu (bo np pieniadze, ktore przeznaczyliby na slub musieli wydac na cos innego, wiadomo jakie jest zycie i losowe sytuacje) moze byc tak samo szczesliwa jak ta, gdzie mama i tato maja juz obraczki na palcu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Jesteś dorosła, nikogo nie musisz pytać o zgodę. Nie jesteś jakąś małą dziewczynką i posiadanie dziecka przez dorosłą kobietą, która ma warunki i partnera nikogo nie powinno nadmiernie dziwić. Jeżeli bardzo pragniesz dziecka i Twój partner też to nie ma co się zastanawiać dalej co ludzie powiedzą, tylko działać.
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Troche niedojrzałe to...
![]() |
![]() |
#105 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Ślub to nie cement, nie gwarantuje sielanki w związku.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-01-03 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
jak zawsze w przypadku braku porozumienia pojawia się wszędobylskie 'czytanie ze zrozumieniem'.
![]() ![]() ja nie uważam, że twoje warunki są jakieś hiper niedostateczne, ale na pewno nie są idealne i wymarzone. przyznaj, że lepiej byłoby je bardziej ustabilizować, zanim zaczniecie starania o dziecko. a co do samego macierzyństwa w tym wieku... albo się ma instynkt, jak ty na przykład, albo się go nie ma, jak ja.
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niby nic się nie stanie, natomiast IMHO jest to sytuacja mało bezpieczna (prawnie) dla tej rodziny, o aspekcie psychicznym pisałam wyżej (moim zdaniem gra on rolę zarówno przy ślubie cywilnym jak i "kościelnym") Ja gdzieś napisałam ze gwarantuje sielankę w związku ![]() ![]() Po prostu skoro ktoś jest niedojrząły do wzięcia ślubu to jak może być dojrzały do posiadania dziecka???
![]() ![]() Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2013-01-03 o 20:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla niewierzących jest ślub cywilny, i są po nim pełnoprawną rodziną.
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Moja koleżanka wyszła za mąż gdy ich synek miał 3 latka i jakoś są szczęśliwą parą więc najpierw dziecko a potem ślub nie jest tak do końca złym pomysłem. Jak ma się coś udać to i tak się uda
![]() P.s. Choć osobiście jestem tradycjonalistką - najpierw ślub a potem dziecko. Autorko- skoro masz możliwości finansowe, mieszkaniowe i chcesz (Twój chłopak też chce)dziecka to niech Cię zdanie innych nie obchodzi ![]() Ja osobiście w tym wieku bym się nie zdecydowała na potomka bo miałam inne priorytety - studia dzienne i finansowe utrzymanie się na tych studiach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z dobrarada i natasz88 pomijając jakąś dojrzałość autorki której nie ocenie, nie kumam tego ataku
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- W ogóle nie wiem naprawdę niektórzy się z ... klawiaturą chyba na głowy zaminieli, jej rodzice nie żyją. Myślę że żadna renta żadne pieniądze żadne alimenty nie są w stanie zwrócić jej ukochanych rodziców. Ciekawe ilu z was zmarł ojciec... A co dopiero ojciec i matka w tak młodym wieku. Tak pobierać rentę po nich - uczciwą i wypracowaną to wstyd, ale najmować matkę do pracy opiekunki nad dzieciakiem za pół darmo to takie popularne polaczkowe i NORMALNE. Nie no ja chyba na kafeterię weszłam. ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
I tak - jeśli chodzi o prawo to dopiero po ślubie cywilnym jest się rodziną. Ale nie o aspekcie prawnym pisałam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#115 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bzdur o tym, ze majac dziecko nie mozna sie uczyc i pracowac nie bierz do siebie bo to kwestia organizacji i dziecko nie jest problemem. Ja pracowalam przed ciaza, przepracowalam tez ciaze az do osmego miesiaca i gdy mloda miala 7 mies wrocilam do pracy na pol etatu. I uprzedzam osoby, ktore pewnie zaraz napisza, ze za granica latwiej i kasa sama z nieba spada. Otoz nie prowadzam dziecka do darmowego zlobka i nie zyje na koszt panstwa. Po prostu razem z ojcem dziecka wymieniamy sie przy malej (tak mamy zmiany w pracy ustawione). dla chcacego nic trudnego. Niedlugo wybieram sie do szkoly i uwazam, ze da sie pogodzic nauke, prace i dziecko. Jesli oboje chcecie zalozyc rodzine to zycze wam powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=drabineczka;3842734 9]Zgadzam się z dobrarada i natasz88 pomijając jakąś dojrzałość autorki której nie ocenie, nie kumam tego ataku
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- W ogóle nie wiem naprawdę niektórzy się z ... klawiaturą chyba na głowy zaminieli, jej rodzice nie żyją. Myślę że żadna renta żadne pieniądze żadne alimenty nie są w stanie zwrócić jej ukochanych rodziców. Ciekawe ilu z was zmarł ojciec... A co dopiero ojciec i matka w tak młodym wieku. Tak pobierać rentę po nich - uczciwą i wypracowaną to wstyd, ale najmować matkę do pracy opiekunki nad dzieciakiem za pół darmo to takie popularne polaczkowe i NORMALNE. Nie no ja chyba na kafeterię weszłam. ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Bardzo madre uwagi ![]() Ponawiam pytanie.Ciekawe ile osob na wizazu stracilo ojca czy matkę? Gdyby ktos wiedzial co to znaczy wychowywac sie bez ojca? Np mi tato zmarl jak mialam 16 lat.Obecenie studiuje tez pobieram rentę, a nie mowie juz o kosztach,i o tym ile studia kosztuja, mieszkanie,ksiazki jedzenie, itp. Kazdy jest madry jak mamusia czy tatus jest.Dopiero jak kogos zabraknie zaczynaja sie schody... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Ja wychowałam się bez ojca i jakoś żyje
![]() Co do nauki i wychowywania dziecka/ dzieci (zawsze może się trafić ciąża bliźniacza ![]() Myślę że dziadkowie zgodzili by się zostawać z dzieckiem co drugi tydzień jak trwają zjazdy. Jeśli Twoje zjazdy nie pokrywają się ze zjazdami chłopaka to nawet nie musiałabyś malucha zostawiać z dziadkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
autorko weż pod uwagę to, że studiujesz zaocznie, po pierwsze - nie ma kto zając ci sie dzieckiem w czasie szkoły, nie będziesz się uczyć to stracisz rente. po drugie będzie ci cięzko je skonczyć - musisz miec czas na nauke, a po 3 dziecko kosztuje. 1000 zł co mieisiąc musisz liczyć, na początku to tylko pieluchy mleko i wydatki są mniejsze, ale kiedy dzieko idzie do przedszkola to pod tysiąc już wydatki na nie podciągną.
Ty bez pracy, tż na mieszkanie, dziecko i Twoje studia? Nie wyrywaj się z motyką na słońce, jeżeli nie musisz. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-01-04 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorka ma rentę i dorabia a jej partner zarabia, mają dom, wiec są bez perspektyw wieloletniego kredytu. Więc sytuację finansową mają naprawdę dobrą,, w porównaniu do wielu nawet starszych osób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.