![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ciąża w wieku 20 lat
Autorka pytała czy wg osób na tym forum 20 lat to za wcześnie na dziecko. Wiele osób się wypowiedziało zgodnie ze swoim sumieniem i przekonywanie kogoś że nie ma racji jest bez sensu. Jak ktoś kiedyś powiedział: racja jest jak du*a - każdy ma swoją
![]() Autorko, to od Ciebie i Twojego partnera zależy czy zdecydujecie się na dziecko czy nie. A co Cię obchodzi zdanie innych osób? To Twoje życie. W tej chwili to już się porobiły jakieś dziwne spory w tym wątku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
na przekór do celu
|
ej, to wszystkie moje propozycje upadły właśnie...
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
viva91 - najgorsze. Albo to zwykła nieumiejętność prowadzenia dyskusji (obrażanie rozmówcy) i autorytarność (biernoagresywne wyrażanie 'własnej opinii' - taaaa) ![]() Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2013-01-03 o 18:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Ale niech sobie zrobi dziecko, jestem zdecydowanie za prokreacją do czasu, kiedy młoda matka nie idzie po zasiłek na dziecko oraz siebie, ( bo młody ojciec bez pracy, ona oczywiscie bez pracy, wykształcenia, nagle rodzina się rozpada - źle dobrani z powodu wieku oraz milion innych powodów o których codziennie "słychać" na forum) ponieważ dlaczego ja mam potem takich ludzi utrzymywać oraz na nich pracować? Mamy XXI wiek oraz dobrze wykształcone kory mózgowe. Jest dobra praca obojga rodziców, wygodne i bezpieczne lokum - przychodzi czas na dziecko a nie odwrotnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie pisz glupot bo nie wiesz. Trudno natomiast dostac sie na staz gdy pobiera sie rentę, jest to praktycznie niemozliwe. ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
Rente bedzie miala prawdopododnie jak wyjidzie za maz.(mam taka sama sytuacje) Mieszkanie ma bo pisala. A wszyscy są na nie.To jej macica ![]() ![]() Droga autorko ja ci zycze zeby ci sie spelnilo to marzenie o dziecku i zeby ci wszystko ulozylo po twojej mysli ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
dokładnie. A potem płacz bo nie ma pieniedzy na to i na to albo chlopak ma inna. skoncz studia, znajdz prace i wtedy mysl o dziecku bo to nei lalka
![]() |
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez linka_18 Czas edycji: 2013-01-03 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to jest az tak istotne aby sobie niszczyć życie w biedzie od 20 roku zycia? Ktoś wspominał o 900 zł... Obiektywnie to są grosze w dzisiejszych czasach. Bez przesady, znam osoby 24 letnie, które 900 zł wydają na buty bo dobrze zarabiają, najłatwiej powiedzieć "jest bieda to żyjmy wszyscy w biedzie" - tak nie jest... Rozumiem wypadki losowe ale świadomie wchodzić w taki stan? W jakim celu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
![]() Nigdy nie zdecydowałabym się na dziecko pod powszechną presją, że nigdzie nie jest dobrze, także za kilka lat też nie będzie. Jak mi będzie źle w kraju, to sobie wyemigruję ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet nie wiem, jak to skomentować, ale dla mnie posiadanie dzieci = odpowiedzialność i samodzielność. A unikanie odebrania renty poprzez unikanie ślubu i pracy jest hmm... stanowczo dziecinne. Jak jej zalezy na łatwych pieniążkach, to niech poczeka do 26 r.ż. następnie hajtnie się i rodzi dzieci. W każdym razie to co chce zrobić teraz to kompletny bezsens. ps. małżeństwo nie anuluje renty rodzinnej, tak dla wyjaśnienia Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-01-03 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podsumowując, jak nie urok, to sraczka, dla większości. Może by tak spojrzeć z szerszej perspektywy, niż tylko opinii swoich własnych czterech liter.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Tzn. ja bezpośrednio nie orientuję się w tym temacie.
Ale kolega z pracy kiedyś wspominał w rozmowie, że wcale nie musi pracować, bo dostaje rentę po ojcu. I tu dalej moja logika- pracuje na 3/4 etatu czyli ok. 120h/mc, stawka godzinowa 10zł, więc zarabia koło 1200zł brutto (na umowie o pracę).
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-01-03 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czemu tak na mnie usiadłyście.... Zostałam oskarżona o próbę naciągnięcia wszystkich możliwych instytucji. Renta? Tak, mam ją. Ale za jaką cenę? Zrobiłabym wszystko, żeby mieć rodziców, niż te pieniądze. Poza tym poza wypłatą narzeczonego i rentą jest też moja wypłata (tak, dorabiam sobie - czy to też źle?). Ślubu nie wezmę, bo nie chce póki co. Czemu jestem nieodpowiedzialna? Bo pragnę mieć rodzinę? Jestem BARDZO odpowiedzialna. Od 18 roku życia utrzymuję się sama (nie licząc czasu, kiedy mieszkam z narzeczonym), sama załatwiałam pogrzeby rodziców, zawsze miałam jakąś pracę, nawet drobną, ale zawsze i udaje mi się to pogodzić ze szkołą i mam jeszcze czas dla siebie. Mam sobie kupić psa? Mam w domu 3 psy i też z nimi daję radę. Nie wynajmuję mieszkania. Mam własny dom po rodzicach. Pisałam, że chce mi się płakać, kiedy widzę, że koleżanki zachodzą w ciążę. To nie jest kaprys. Jakiś czas temu straciłam ciążę i bardzo to przeżyłam. Narzeczony chce mieć dziecko, ma dobrą prace. Pisałam o braku pomocy finansowej ze strony dziadków, bo często na innych forach dziewczyny o to pytają. Mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłam sytuację. I jeszcze raz: NIE JESTEM NACIĄGACZKĄ!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli jesteście w stanie teraz coś odkładać z wypłaty/twojej renty, to policzcie, czy starczy wam to na dodatkowe wydatki typu pampersy, ubrana, lekarze itp. I odłóżcie najpierw troche pieniędzy, bo przyda się na większe wydatki- łóżeczko, wózek i inne droższe czy nieplanowane sprawy. Przemyślcie podział opieki nad dzieckiem, nowych obowiązków. I do dzieła ;p
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-01-03 o 19:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Chciałam poznać opinię na temat CIĄŻY W WIEKU 20 LAT. Czyli co myślicie o byciu Mamą w tym wieku. Rozpętała się natomiast dyskusja o mojej nieodpowiedzialności i naciąganiu, pięknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Tak masz rację, ale zaraz by się pojawiły odpowiedzi w stylu: to zależy czy masz szkołę, pracę, pomoc rodziców, czy facet chce itp, chciałam podać jak najwięcej konkretów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
natash88 - dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I teraz nie wiem, która Ty jest właściwą, a która błędnym pzredstawieniem Twojej osoby. W kazdym razie, nie dziw się, że po pierwszej wersji każdy Ci odradzał. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- a ja czytałam z ogromnym zrozumieniem, i z całym szacunkiem dla autorki, ale słowa na temat ogólnej opinii o ciąży w wieku 20 lat tam nie dojrzałam, a jedynie analizę konkretnej sytuacji i poradę odnośnie jej. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Więc tak jak pisałam - 20 lat to dla mnie za wcześnie nie jest. Wyjaśniłaś też kwestię z mieszkaniem, z partnerem, więc jedynie poradzę, żeby skupić się bardzo dokładnie na kwestii finansowej, policzyć ile na czysto macie na rękę, ile pieniędzy nie wykorzystujecie, posprawdzać potem ceny artykułów dziecięcych - żeby nie okazało się, że jak dziecko się urodzi to wy macie puste portfele, bo zakup rzeczy typu łóżeczko, fotelik itp. jest jednorazowy ale obciążający mocno finanse.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Nie chciałam ot tak pisać o mojej sytuacji związanej z rodzicami i moim życiem po ich śmierci jak również o utracie ciąży. To nie są łatwe tematy. Nie martwię się o finanse. Moje pytanie brzmiało: Myślicie, że to za wcześnie? A nie: Myślicie, że jestem nieodpowiedzialną naciągaczką?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.