|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 18.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
, ale juz poznala![]() Cytat:
U mnie przewaznie sluby na 16 Czesc ![]() Czekam na obiad
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 18.
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Mrowniko, odnośnie tego, co napisałaś, to ja jestem wręcz pewna, że blokada psychiczna przed zajściem w ciążę zdarza się często. Co nie wyklucza oczywiście innych schorzeń typowo somatycznych, przez które pojawiają się problemy z zajściem.
Tylko na taką blokadę głupie gadanie ludzi 'wyluzuj, wtedy zajdziesz' nie działa, chyba, że odwrotnie, to może tak. Chociaż może nieźle się można wyluzować, jak się kogoś zdzieli w gębę ![]() Cytat:
Co do kościoła, to my się z mężem umówiliśmy, że na naukach nie wdajemy się w żadne dyskusje, bo ja się bałam, że on się będzie wyrywał i ślubu nie dostaniemy. I co? Okazało się, że częściej ja miałam ochotę wyskoczyć, niż mąż! Do szału mnie doprowadzały gadki, że żona w domu sprząta, gotuje, bla bla bla, a jak mąż coś zrobi, nawet niedokładnie, to trzeba pochwalić, a w nocy wstać i poprawić, jak nie widzi Plus cała gadka o antykoncepcji...oburzenie pani, że mieszkamy razem i że biorę tabsy... Rozbawiło mnie, jak pani nas spytała, z jakich metod antykoncepcyjnych korzystamy..mąż spytał skąd taki wniosek, że współżyjemy ze sobą, a ona na to 'no wie pan, jak się razem mieszka, to się nie da powstrzymać' ![]() Przy płaceniu nie było jaj, u nas był cennik i tyle... ale z babskiem z kancelarii kościelnej też przeszłam na krzywy ryj Ok, wracam do nauki. Dzisiejszy egzamin niestety poszedł mi tragicznie, nie wiem, czy mam choć jedną dobrą odpowiedź w teście |
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
chyba jeden raz, może dwa nie pamiętam byliśmy na takich naukach i pamiętam że było o dzidziolku i pani pokazywała miniaturkę - podobno identyczną jak w danych miesiącach wygląda dziecko, niestety nie pamiętam dokładnie o co to chodziło czy o aborcję, czy antykoncepcję, nie wiem musiałabym z mężem pogadać, może pamięta i tyle. A w parafii to tylko wypełniliśmy takie ankiety o sobie (ksiądz zapisywał) i ot tyle.
|
|
|
|
|
#95 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dodaja, apropo ustalania czeokolwiek w kościele, to powiedz mi, jak to wygląda? Bo u nas na stronie kancelarii jest napsiane że nie wcześniej niź 3 miesiące przed.
spisywaliście ten protokół? co z zapowiedziami? i jak macie wymagania? Płaciliście już coś?Cytat:
![]() Cytat:
My chchemy 16.30 bo bez obiadu. Bika, fajne te ciuszki z sh Kiedy znów idziecie? Mój Kamciu nosi 80tki Dawam Wam adres a Wy mi numer konta co Wy na to?Gocha, brawa dla króla balu ![]() Butter, Cytat:
![]() Madzia, Cytat:
![]() Kotku, ale z Ciebie świetna Pani Domu Debrah, ciesze się że U Was wszystko świetnie ![]() Mrowinka, Metka, Madzia,Tomalinka, Dodaja, Blonde, dziękuję Tomalinko, Cytat:
ładnie, że Wam sklep podszedł pod gust ![]() Dodaja, Cytat:
a u nas też dziś wspólny wieczór i to przed tv.
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po każdym spotkaniu był podpis na specjalnej kartce...nie było szans na bumelkę
|
|
|
|
|
#97 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A jeśli chodzi o mieszkanie przed ślubem, współżycie i antykoncepcję - to taka jest nauka kościoła i nie ma się co dziwić, ktoś się oburza. |
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
strongus - duzp zdrowka! ![]() abby - super ze wypad w góry udany! Cudne macie foteczki! stokrotka - dobrze wiedzieć , jak nie będę miała z kim zostawić Domino będę do Ciebie pisać ![]() Tyle pamiętam ![]() Ja wczoraj bylam na wizycie kontrolnej. Wszystko wporzadku Jedyne co to dalej musze być na diecie , nie nosic za dużo Domino na rekach przynajmniej przez następne 4 tyg. No i na razie nie mogę się zapisac na zumbe A tak się cieszylam ze wroce na silownie....Dzisiaj ostatki , także idziemy wieczorem na zabawe ![]() Już się doczekać nie mogę Szkoda tylko ze nie mogę pic ani za bardzo tanczyc Ale co tam! I tak będę się dobrze bawic
|
|
#99 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;39138374]
Może i się zdarza, ale na pewno nie u wszystkich, więc niepotrzebna ta rada "wyluzuj" serwowana wszystkim jak leci. Co do pogrubionego - nie słyszałam takich tekstów na naszych naukach i w ogóle bardzo dobrze jej wspominam. A jeśli chodzi o mieszkanie przed ślubem, współżycie i antykoncepcję - to taka jest nauka kościoła i nie ma się co dziwić, ktoś się oburza.[/QUOTE] Oczywiście, że niepotrzebna. Mrowinko, myślę, że wspominanie nauk przedmałżeńskich ma dużo wspólnego z podejściem do kościoła ogólnie rzecz biorąc. My braliśmy ślub kościelny głównie ze względu na ceremonię, a nie ze względu na duże znaczenie religijnego aspektu tej uroczystości dla nas. Kościół w moim odczuciu jest instytucją mocno przestarzałą, o archaicznych poglądach. Baba się może oburzać, jak ma ochotę, ale nikt nie ma prawa patrzeć na mnie z pogardą. Chyba też na tym to polega, żeby ludzi nie oceniać. A ta gadka, którą pogrubiłaś... to akurat był standard. Słyszeliśmy to i od babki z poradni małżeńskiej i od pani psycholog
|
|
|
|
#101 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No ale wiesz jakoś się dziwnie czułam z brzuszkiem wśród tych nawalonych ludzi No własnie mnie też ciuszki i takie drobiazgi korcą ale powstrzymuję się póki co.. czekam aż dowiem się co się kryje w brzuszku Wiesz z tym młodym wyglądem to zawsze mnie to denerwowało. Teraz jest to już dla mnie zabawme ![]() Zresztą moja bratowa też tak mlodo wygląda i jak była w ciąży (26 lat) to ciągle widziała krzywe spojrzenia w stylu no tak: "dziecko rodzi dziecko". ![]() Cytat:
Też się bałam tych kościelnych nauk, a w sumie nie było najgorzej. Dużo było o tym, że trzeba rozmawiać z partnerem, bo to warunek dobrego małżeństwa. Żeby nie zapominać o sobie w momencie jak pojawi się dziecko itd. Jedynie npr i antykoncepcja była kontrowersyjnym tematem. Ale od razu powiedziałam, że ze względu na moje zaburzenia hormonalne (pco) nie będe nic mierzyć, bo to i tak jest bez sensu. I dali nam spokój ![]() No rozbawili mnie maxymalnie Już dawno tego tekstu nie słyszałam![]() To miłego wieczorku życzę No dokładnie na śląsku inaczej to wygląda niż w innych regionach. Ja miałam ślub o godz. 14 i już słyszałam hasła, że to jest za późno, bo na weselu je się obiad weselny, a nie kolację ![]() Cytat:
Miłej nauki No i posprzątane
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;39138436]
To i tak mieliście mniej spotkań. Nasze nauki trwały 11 tygodni - co tydzień nauka prowadzona przez innego księdza na inny temat. Potem jeszcze 3 spotkania w poradni. Pani nam opowiadała o naturalnych metodach i obserwacji cyklu, ale nie kazała nam robić wykresów. A książeczka z nauk o NPR przydała się później, gdy zaczęłam obserwować cykl [/QUOTE]Tak, też mam taką książkę. Takie bzdury są w niej napisane, że głowa mała! Zniechęciłam się po przeczytaniu może z 20 stron. Strong, lepiej się czujesz? Ja też tak mam, że nie umiem spokojnie leżeć, jak mam w domu rzeczy nieporobione
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Gucia,
Cytat:
sama nie wiem czy wyszły dobre... w jeden dzień się zjadło 85 sztuk. To chyba dobre co nie? ![]() Dodaja, jak Twoja dietka? Aaaby, widzę że wyjazd był bardzo udany to masz pewnie akumulatorki naładowane na cały rok co?
|
|
#104 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A z naukami kiepsko trafiliście najwidoczniej. U mnie to nie książka, raczej broszurka z przykładami wykresów i zasadami obserwacji. Naprawdę się przydała. |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;39138551]Dla nas aspekt religijny też był ważny, bo oboje jesteśmy wierzący
A z naukami kiepsko trafiliście najwidoczniej.[/QUOTE] Nooo, dlatego mówię, że to zależy od człowieka Dla każdego ważne jest coś innego..ale bądźmy tolerancyjni Powiem Ci, że trafiliśmy chyba i tak najgorzej, słyszałam gorsze historie. Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2013-02-09 o 18:29 |
|
|
|
#106 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Miłej imprezki
|
|
#107 | |||
|
Zakorzenienie
|
Żabciu
![]() bawcie się dobrze Kochana ![]() i super że ładnie się goisz ![]() Mrowinko, Cytat:
a powiedz mi, jak przyjdę ustalić datę to muszę już przedstawić dokumenty typu akt chrztu, bierzmowania i katechezy?Mrowinko, Butter, u nas jest obecność na dniach skupienia dla narzeczonych- 2h, Nauki przedmałżenskie w sali katechetycznej - 3*45min (z tego co wiem robi się to w jeden dzień) i wizyta w poradni właśnie rodzinnej. Mamy za sobą tylko dni skupienia. I u mnie jak Butter, mamy te same podejście co do ślubu kościelnego. Zresztą jak wicie, niewiadomo czy do niego dojdzie. Butter, Cytat:
a co do sprzątania to ja też tak mam ze do nauki nie siądę dopóki w ogól nie bedzie czysto. No źle mi poprostu. Tomalinko, Cytat:
---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Może my też powinniśmy iść już do księdza? :noniewiem" do ślubu zostało 7 miesięcy.
|
|
#108 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;39138551]Dla nas aspekt religijny też był ważny, bo oboje jesteśmy wierzący
A z naukami kiepsko trafiliście najwidoczniej. U mnie to nie książka, raczej broszurka z przykładami wykresów i zasadami obserwacji. Naprawdę się przydała.[/QUOTE] Dla mnie też aspekt religijny to był najważniejszy powód ślubu. Mieszkaliśmy długo razem i bardzo doskwierał mi fakt, że nie mogę się wyspowiadać ani przyjąć komunii. Przez to coraz mniej zależało mi na chodzeniu do kościoła. I zaczęło mnie to martwić... Tylko wkurza mnie fakt, że dla księży mieszkanie na kocią łapę to jeden z najważniejszych tematów. Nic innego się nie liczy, a jest tyle innych rzeczy o których warto i trzeba mówić. To jest przykre.
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Może my też powinniśmy iść już do księdza?
do ślubu zostało 7 miesięcy.
|
#110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas właśnie tez był właśnie dzień skupienia, bodajże 3 nauki przedmałżeńskie i 2 wizyty w poradni. ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- A myśleliście już o dacie ślubu? Jeśli tak to bym poszła, bo przynajmniej możecie sobie godzinę wybrać, a później to już jest tak, że jakieś godziny są zajęte.
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Tomalinko, a ile kosztuje u Was ten wózek? bo też go biorę pod uwagę-kolor czarny
![]() na necie najtaniej chyba 1750zł
|
#112 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A nauki ja miałam już w liceum i zaświadczenie było ważne, ale ze względu na męża poszłam jeszcze raz ![]() Cytat:
![]() Co do nauk - wszystkie piszecie o kilku spotkaniach, czemu u nas było aż 11?
|
||||
|
|
|
#113 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to pewnie wózek kupimy na necie, bo to może być duża różnica ![]() A jaki jeszcze bierzesz pod uwagę?? Bo ja zbytnio nie mam innej koncepcji...
|
|
#114 | |||
|
Zakorzenienie
|
Tomalinko,
Cytat:
bo sala już zarezerwowana i zaliczka wpłacona To chyba na dniach pójdziemy... żebym się potem nie zdziwiła.Mrowinko, Cytat:
![]() Tomalinko, Cytat:
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mutsy evo- klik! kolor czarny ![]() x-lander xa klik! ale niestety nie ma czarnego ![]() a fotelik chcę maxi cosi pebble z bazą family fix, która pasuje do następnego fotelika taki: http://www.bobowozki.com.pl/product_...6&%3CosCsid%3E
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo dziekuje
dziekuje Dziewczyny myslicie ze moge sobie ubrac bielizne korygujaca czy w tej sytuacji nie bardzo? Kurde zapomnialam lekarza zapytac
|
|
#117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I bardzo bym źle się poczuła, gdyby mój wówczas narzeczony chciał ze mną zamieszkać "na próbę". Nie chciałabym czuć się wypróbowywana
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Buszuję w poprzednie części i co widzę? Mamy już nową wątek![]() Niestety nie dam rady nadrobić Abby wróciłaś, zazdroszczę, kocham Zakopane W ubiegłe wakacje po raz pierwszy od lat tam nie byliśmy ![]() Butter, jak egzaminy? Przepraszam, że reszty nie doczytałam ![]() A u nas tak: byłyśmy kilka razy u pediatry, położna też zagląda i pomaga bo dalej walczymy z kolkami...no i jest problem bo mała cały czas robi kupy jak zielona woda. w końcu stwierdzili nietolerancję laktozy, w poniedziałek idziemy jeszcze do pediatry alergologa i zobaczymy...kropli i innych cudów przerobiłyśmy mnóstwo... W końcu pediatra dał nam Nutramigen, wczoraj podałam jej dwa razy, a w nocy pierś, dziś znów Nutra, ale mała szuka piersi po butelce i po jakimś czasie ją przystawiłam i się zaczęło..pół dnia ryk, prężenie, dziecko bordowo sine![]() ![]() Potem dałam Nutra i śpi, pręży się przez sen ale jednak śpi... i nie wiem co dawać w nocy pierś czy to mleko Przez te wszystkie dni tyle nakombinowałyśmy, l, położna i tyle porad, że w głowie mam mętlik Sama już nie wiem co robić, swój pokarm odciągam bo w razie czego w każdej chwili jestem gotowa wrócić do karmienia, no ale zobaczymy co powie alergolog. |
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
oj też tak mam
zdrówka Cytat:
i udanej imprezki
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:39.

hehe. Generalnie Maja się nie zapuszcza w te rejony, wczoraj poszła tam pierwszy raz. Jakie było jej zdziwienie jak moja mama weszła na górę... za chwilę ona też chciała, tylko nie wiedziałą jak. Ale po chwili kapnęła się, ze trzeba nózkę wyżej podnieść 

Plus cała gadka o antykoncepcji...oburzenie pani, że mieszkamy razem i że biorę tabsy... Rozbawiło mnie, jak pani nas spytała, z jakich metod antykoncepcyjnych korzystamy..mąż spytał skąd taki wniosek, że współżyjemy ze sobą, a ona na to 'no wie pan, jak się razem mieszka, to się nie da powstrzymać' 

byliśmy na takich naukach i pamiętam że było o dzidziolku i pani pokazywała miniaturkę - podobno identyczną jak w danych miesiącach wygląda dziecko, niestety nie pamiętam dokładnie o co to chodziło czy o aborcję, czy antykoncepcję, nie wiem
16.07.2012 - Kamil, nasze serce.