![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pierdzielone życie mam go dość...
nie doczytalam o tych 12.
![]() sama jestes sobie winna. ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2013-04-09 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
A mnie się wydaje, że nie chodzi tutaj o ten ciągle opisywany brak czasu, tylko SZACUNKU ze strony rodziców.
Dziewczyna sobie coś zaplanowała, poukładała, a okazało się, że rodzina sobie w te plany buty wytarła, bo miała to głęboko w poważaniu. Wcale się nie dziwię, że autorka czuje się tak, jak to opisuje. Kto chciałby być tak traktowany? Poza tym - jeśli jedzie na święta do domu, to chyba jasne, że zamierza w czymś pomóc, tak? Przecież napisała, że w swoich planach wzięła pod uwagę swoje obowiązki a TAKŻE pomoc w domu. Dlaczego ma się poświęcać i pucować wszystko, jak leci? I później mieć zaległości na uczelni?
![]() |
#93 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
Nie wierzę w to co czytam! Przecież ta dziewczyna w dorosłym życiu zginie! Część z was utwierdza ją w przekonaniu, że rodzice są be bo śmieli zagarnąć część jej czasu na domowe obowiązki przez święta. Przypominam, że autorka śpi po 12h na dobę. Czy coś by się stało jak by kosztem choćby 2h, nawet dla samego świętego spokoju, pomogła w przygotowaniach? Co będzie jak studia się skończą, przyjdzie praca, własne mieszkanie, dzieci? Pomrą z głodu i brudu z takim nastawieniem. I jeszcze się będzie dziwować czemu mąż na nią krzyczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() To, ile czasu ona śpi to raczej nie pod forumowe rozważania, a ewentualnie do lekarza albo tak ma. Nie wiem, ile to jest norma do spania, jedni hulają po 4-5 godzinach, inni muszą mieć 9-10. Na razie z tego co wyczytalam to tak jakby troszkę ją w domu za przeproszeniem gnoją i do tego ględzą coś o braku czasu - ludzie, którzy czasu nie mają przez tydzień by obetrzeć umywalkę albo wchodzą z buciorami na wyprany dywanik ![]() Osobiście uważam, że autorka co do relacji rodzinnych to chyba ma wiekszy problem niż to, że jej się chce lub nie chce sprzątać. A propos, przy depresji i obniżonych nastrojach o senność raczej łatwo, niestety, a autorka zbyt pozytywnie do życia nastawiona nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Wiem, ze się zaraz narażę, ale nie pierwszy raz więc co tam
![]() Nie rozumiem ubolewania nad 'olaniem planów autorki' przez rodzinę. A przepraszam, dlaczego mamy traktować sytuację jako: rodzina szykuje święta - autorka się gości i może jak znajdzie czas to pomoże? Każdy ma swoje obowiązki, rodzice autorki też, więc dla mnie naturalną koleją jest to, że jeśli jest okazja, ze trzeba przygotować większe święta to wszyscy robią razem, każdy odkłada obowiązki, a nie dzielimy się na rodziców i gościa. Każdy chciałby w święta nadrobić zaległości czy to w pracy czy w nauce, dlatego każdemu trzeba dać równe szanse i każdy powinien na równo pomagać przy organizacji. Dlatego nie wiem czemu matka miałaby prosić córkę, która przyjeżdża na święta o pomoc. Chyba, że tylko dla mnie to naturalne, że w takiej sytuacji córka najpierw pomaga matce, żeby potem obie mogły zając się swoimi sprawami? Okres przygotowań do świąt nie jest wolnym czasem, tylko dodatkowym obowiązkiem - obowiązkiem domowników, nie matki i ojca. Autorka sobie zaplanowała, a oni nie uszanowali - to pytanie czemu autorka w swoich planach stawia swoje obowiązki uczelniane na piedestale, a pomoc rodzicom 'jak znajdzie czas'? Kolejność powinna być (dla mnie) odwrotna i tyle. Przyjeżdżam pomóc rodzinie przy organizacji, poświętować a jak znajdę chwilę to zrobię to to i to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Salix: też nie wierzę w co to czytam. Wyjęłaś mi z ust właściwie wszystko co myślę na ten temat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
BAN stały
|
nie wiem, może czytamy różne tematy
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() uprzedzając pytanie: ja tu nie zamierzam oceniać rodziców bo to nie oni założyli wątek, nie oni czują, że mają ze swoim zachowaniem problem. Autorka jeśli chce, może coś ze sobą zrobić a spychanie z siebie winy "bo rodzice robią gorzej" wcale nie pomaga w pracy nad sobą. Co z tego, że rodzina być może zachowuje się jak bydło, powinno się patrzeć na lepszych od siebie a nie ciągnąć w dół i usprawiedliwiać tak swoje niepowodzenia. Cytat:
Rodzice są tacy a nie inni - no zdarza się, z pomocą psychologa można te doświadczenia przepracować i wyjść na prostą. Autorka nie jest już małą dziewczynką, żeby aktualne zachowanie jej rodziców aż tak wpływało na jej najbliższą przyszłość. Cytat:
Edytowane przez 201607110949 Czas edycji: 2013-04-09 o 19:47 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ogolnie fajnie dorabiacie niepotrzebnie rozbudowaną ideologię, czyli jak ktoś się kładzie kolo 22 to jest nierobem, bo są tacy, co chodzą spać o 1, a jeszcze można tyyyle rzeczy przez 3 godziny poogarniać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I jakie nie może wyjść poza sprzątanie? Zrobiła w ogóle w tym kierunku cokolwiek sensownego? Gdzie ma wychodzić w ogóle - napisała, że od 20:00 ma wolne i wgapia się w komputer po czym śpi kilkanaście godzin. No naprawdę, niecierpiące zwłoki sprawy, zawaliłaby fejsa i trochę snu gdyby ruszyła więcej ścierką, zgroza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
BAN stały
|
pomijając fakt, że być może wszystko co napisała jest fikcją, to jeżeli nie jest, to nie odmalowała obrazu rodziców za fajnie, więc żadnego Kopciuszka robić z niej nie trzeba.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
wańka wstańka
|
Jak ktos spi po 12 h na dobe... to ma swoj sens w zyciu: duzo spac...
![]() Dla mnie jest ewidentnym, ze kluczem do rozwiazania problemu autorki jest rozwiazanie problemow zwiazanych z generalna sytuacja zyciowa, tych ktore wplywaja na jej psychike. Od tego trzeba zaczac. A organizacja czasu- taka sobie, jesli ktos chce miec wiecej czasu wolnego...
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Myślę, że nie powinnaś się dziwić, że rodzice prosili Cie o pomoc przed świętami- samo się nie zrobi.. Może wyobraź sobie ze za 15 lat sama będziesz przygotowała święta a dzieci powiedzą, że nie będą sprzątać, bo... mają tyyle lekcji...i radź sobie sama...
A jeśli chodzi o ten ogrom obowiązków, to myślę że za bardzo się przejmujesz. Też tak kiedyś miałam, i wychodziło na to że nie miałam w ogóle czasu(na spanie nawet) w GIMNAZJUM;/ to była przesada, robienie wszystkiego na 100%, poświęcanie zdecydowanie za dużo czasu na naukę...np nauka jednej strony z podręcznika przez godzinę..masakra. Później znacznie zmieniłam metody nauki. Naprawdę, wystarczy coś przeczytać i zrozumieć. I nie pozwól, żeby to wszystko Cię jakoś osaczało i Ci życie uprzykszało.. I myślę, że powinnaś znaleźć więcej czasu na robienie tego co lubisz, jakieś hobby i oczywiście spotkania ze znajomymi. Naprawdę warto. I myślę, że czas mamy na to, na czym nam naprawdę zależy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Dziwi mnie tylko co to za wielkie sprzątanie przed świętami? Czy to nie te same rzeczy do zrobienia co co sobotę (czy inny dzień cotygodniowego sprzątania)? Czy może tak się zapuszcza dom i brudem zarasta a dwa razy w roku przed świętami się sprząta? I musi ktoś pomóc bo rzeczywiście się tego tyle zbiera.
Nie rozumiem tego podejścia i mnie ono wkurza, że święta to polegają tylko na wielkim posprzątaniu i gotowaniu kilogramów jedzenia, które i tak się marnuje. I wszyscy do roboty! pomagać! bo inaczej lenie... i w ogóle "jak tak można nie pomagać" ![]() Autorko myślę, że Twój problem leży w relacji z rodzicami, tym jak Cię traktują i co Ci wmawiają - obniżając Twoją samoocenę i wpędzając Cię w depresję (tym gadaniem o beznadziejnym życiu itp.) i fobie (nie odzywanie się do ludzi, lęk). Nie daj się, uwolnij się od tych złych emocji (skoro się leczysz to sobie z tym poradzisz).
![]() |
#111 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Druga kwestia to taka, a mianowicie przemoc fizyczna, czy od tego można mieć potem taki dystans do ludzi? <myśli> Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;40214289]dobra a co robisz miedzy 20 a 24? Ja o takiej 20 czesto sie dopiero za cos zabieram. Jak masz na 10 na uczelnie, to mozna isc jeszcze pozniej spac. Nie lepiej usiasc nad tymi ankietami raz a porzadnie(np. w niedziele?) a nie rozdrabniac sie na milion dni?[/QUOTE] Między 20 a 24? Zazwyczaj oglądam jakiś film albo serial, gadam z kimś na gg, albo szukam czegoś w necie na różne tematy lub czytam coś, ale to nie zawsze wychodzi bo jak mam coś pilnego to i siedze nawet do 24/24 a i nawet raz siedziałam do 4 nad ranem… Po za tym tak było ustalone z psychologiem, że po 20 nie robie żadnych rzeczy związanych z uczelnią, a moja aktywność w tych godzinach ma być nagrodą za to co dzisiaj zrobiłam. Każdy ma swój tryb, jedna moją koleżanka też zaczyna się uczyć wieczorem bo mówi że jest cicho wtedy, inna mówi że o tej porze to już nie. Ja niestety ok. 21 a po 22 szczeóglnie czasem to już z nauki czy robienia czegokolwiek o tej porze nie zrobię zbyt efektywnie. Nie mówię, że musi być na 100% albo robienie czegokolwiek tylko po to żeby zrobić na odwal jest bez sensu i mało uczy czegokolwiek. A z tymi ankietami też ustalone z psychologiem że mam sobie dzielić różne rzeczy i robić po kawałku, bo usłyszałam informację, że ja chcę wszystko na raz „podnieść” całe 300kg :P [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;40215675]nie doczytalam o tych 12. ![]() sama jestes sobie winna. ![]() Ale ja nie śpię codziennie po 12 h jeżeli tak to zazwyczaj w weekend i zdarza mi się we wtorki dłużej. Choć Niewinem nie zawsze tak było bo jeszcze niedawno to jak spałam 10h to była góra a głównie przesypiałam po ok. 9/8. Kiedy mam na uczelnie to zazwyczaj jest od ok. 7 do 8 h maks. Po za tym przed zal śpi się po 5 godzin? Wybacz ale siedzenie przed zaliczeniami całe dnie i zawalanie nocy to dla mnie bezsens :P bo co mi po tym jak ja na zaliczenie potem pójdę pół przytomna xD to efekt tego żaden. Pisałam też w pierwszym poście, że uruchomiło mi się spanie po 12 g albo w ogóle. To znaczy że nawet raz ekstremalnie tak miałam że poszłam o 23 spać i do 6 rano oka na pół minuty nie zmrózyłam, a potem wstałam i poleciałam na zajęcia. Raz miałam że tylko godzine spałam , ale kilka razy to np. zasnęłam na 2 h i potem nic lub zasnęłam 3 / 4 h przed pobódką… Cytat:
Cytat:
Cytat:
Boże ale ja litanie walnełam... Dobranoc |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o relacje to ja to właściwie teraz zauważyłam, odkąd jestem na studiach. U psychologa poruszam różne tematy, i organizację czasu, i samotność i niechęć do życia, i to gadanie też. Odzywam się teraz więcej, ale wątpie czy kiedykolwiek będę w stanie stworzyć jakąkolwiek bliską relację z człowiekiem... po prostu nie jestem w stanie tego zrobić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
ja jeszcze kwestii technicznej zapytam - na którym roku jesteś? jaką masz specjalizację? myślałaś już czym chciałabyś się zająć po studiach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie znam Twojego stanu i nie namawiam ale możesz zapytać co o tym sądzi twój psycholog.
![]() |
![]() |
#116 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-03-12 o 14:05 Powód: link |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:58.