![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura 2013 ustny polski pytania
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś podał mi przykładowe pytania do prezentacji.
![]() "Scharakteryzuj różne oblicza przyjaźni w literaturze wybranych epok." Literatura podmiotu: 1. Mały Książę 2. Biblia - Judasz 3. Cierpienia młodego Wertera 4. Kamienie na szaniec 5. Lalka 6. Panna Nikt |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Hej!
![]() "Scharakteryzuj różne oblicza przyjaźni w literaturze wybranych epok." 1. Mały Książę 2. Biblia - Judasz 3. Cierpienia młodego Wertera 4. Kamienie na szaniec 5. Lalka 6. Panna Nikt |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Ja mam temat: Portret ojca w wybranych utworach literackich. Omów, analizując wybrane dzieła z różnych epok.
Książki które wybrałam: Ojciec Goriot, Nie-Boska komedia, Syn marnotrawny, Moralność pani Dulskiej i Przedwiośnie. Może ktoś ma pomysł jakie pytania mogą mi zadać?
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
-diabeł w ludowych wierzeniach (do Pani Twardowskiej) -legenda o Panie Twardowskim a Faust -rola diabła w Mistrzu... -inne dzieła w ktorych był pan Twardowski (to dość ważna postać) -czy diabeł może być dobry (Mistrz..) hmm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Jak masz zawarte to pewnie polecą banały w stylu: która wizja diabła jest ci bliska, dlaczego te książki, która ci się najbardziej spodobała, czy diabeł jest przerażający i po co ludzie go w ogole opisują. Fajny temat ale trudno mi wymyślić pytania bo masz wszystko w pracy pewnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
Witajcie !
![]() ![]() Mój temat to : Motyw kobiety w literaturze i sztuce. Omawiam na podstawie : Grażyny Mickiewicza, wiersza Lubię kiedy kobieta... K. Przerwy-Tetmajera, Kwiatu pustyni, obrazu Macierzyństwo Wyspiańskiego oraz Trzy Gracje - Rubensa Cholernie jestem zestresowana, nienawidzę wystąpień publicznych, czarno widzę swoją ustną maturę ... Będę Wam bardzo wdzięczna, jeśli zechcecie pomóc ![]() POZDRAWIAM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
ja już na szczęście po - 100%
![]() dostałam pytania: - jaką powieścią jest "Folwark zwierzęcy" i dlaczego (chodziło o gatunek) - wymienić kilku bohaterów "Folwarku zwierzęcego" i jakie mieli postawy - co oznacza antyutopia i skąd wzięła się ta nazwa - od czego pochodzi nazwa utopii - jak dobrałam bibliografię + przez 5 minut dyskusja na temat tego czy wizja Huxleya w "Nowym wspaniałym świecie" jest antyutopią czy jednak utopią.. ale to chyba nie liczyło mi się do punktacji ![]() może komuś się przyda, życzę wam wszyskim powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoja siostra miała farta ze ma te ksiazki na ustny bo byly tez na pisemnym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zazdroszczę, że masz to już za sobą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
Łał gratulacje!! Świetny wynik
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do pytań to u mnie wszyscy dostawali tak 5-6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Ja również proszę o podpowiedź
![]() ![]() Mój temat to Obraz miasta jako przestrzeń życia człowieka. Bibliografia: - Dżuma - Ludzie bezdomni - Julian Tuwim "Do krytyków" http://tuwim.klp.pl/a-8733.html - Julian Przyboś "Dachy" http://www.forumksiazki.pl/wiersz-ju...hy-vt7638.html -obraz Edwarda Muncha "Wieczór na ulicy Karla Johana" http://www.munch.com.pl/Munch-1881-1...nnorwegia.html Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi! ![]()
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Literatura i film-konkurenci czy sprzymierzeńcy ? Porównaj wybrane dzieło literackie z jego filmową adaptacją.
Omawiam na podstawie Wesela Wyspianskiego i adaptacji Wajdy. Ktos wie o co moga zapytac?
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Motyw samotności w literaturze. Omów różne jego ujęcia na podstawie biografii wybranych bohaterek literackich. Romantyczność, Przedwiośnie, Granica Ma ktoś pomysł, jakie mi mogą zadać pytania ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Temat : Świat to labirynt, teatr, sen. Przedstaw różne koncepcje mówienia o świecie we współczesnych tekstach kultury.
Jak ktoś ma jakikolwiek pomysł jakie mogą się pojawić pytania to będę bardzo wdzięczna ![]()
Edytowane przez monika154 Czas edycji: 2013-05-14 o 23:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Hej, hej
Ja mam takie pytanie - przygotowałam prezentację dotyczącą poetyckiego świata Bolesława Leśmiana i zastanawiam się teraz, jakie mogą mi zadać pytania na ustnym polskim? Spodziewam się pytania o cechy charakterystyczne jego poezji, oniryzmy, leśmianizmy itp. Macie jakieś pomysły, o co jeszcze mogą mnie pytać? Literatura podmiotu: 1. Leśmian B., Betlejem, 2. Leśmian B., Do siostry 3. Leśmian B., Dziewczyna 4. Leśmian B., Eliasz 5. Leśmian B., Nad ranem 6. Leśmian B., Niewiara 7. Leśmian B., Po co tyle świec nade mną, tyle twarzy? 8. Leśmian B., Prolog 9. Leśmian B., Srebroń 10. Leśmian B., Urszula Kochanowska 11. Leśmian B,. W malinowym chruśniaku 12. Leśmian B., Zbladła twarz Don Żuana 13. Leśmian B., Zmienionaż po rozłące
Teraz, kiedy o tym myślę, widzę, że nie była to jakaś wielka decyzja. Nikt nie powiedział zostań, więc wyjechałam. I nie zastanawiałam się, dokąd jadę, ani po co, ani co znajdę tam, gdzie się w końcu zatrzymam. Po prostu pędziłam przed siebie, goniąc coś... jakieś nieokreślone marzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie odnośnie czasu prezentacji. Na wypowiedź jest przeznaczone 15min. Liczyłam sobie dzisiaj czas i wychodzi mi 16-17min, kiedy mówię swobodnie. Żeby wyrobić się w 15min muszę ostro zasuwać i nie wygląda to naturalnie
![]()
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- W jakich innych książkach występuje motyw samotności bohatera? - Jak Justyna przeżywała swoją samotność i czy to ona wpłynęła na czyn, którego dokonała w zakończeniu utworu? - W jaki sposób Cezary walczył z samotnością? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Temat: Motyw rozstania w literaturze. Omów jego funkcję, powołując się na wybrane przykłady.
Bibliografia podmiotu: 1. Homer, Księga VI (Pożegnanie Hektora z Andromachą), [w ![]() 2. Orzeszkowa Eliza, Gloria victis, [w ![]() 3. Słowacki Juliusz, Rozłączenie, [w ![]() 4. Żeromski Stefan, Ludzie bezdomni, [w ![]() Bibliografia przedmiotu: 1. Bachórz Józef, „Wstęp” [w ![]() 2. Polańczyk Danuta, Miłość, tęsknota, samotność, [w ![]() 3. Polańczyk Danuta, Rozłączenie, [w ![]() 4. Trzynadlowski Jan, Wstęp, [w ![]() jakieś propozycje? mam prezentacje w piątek, mega sie jej boję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy
Mój temat to: Różne funkcje motywu ruin w literaturze i malarstwie. Omów na wybranych przykładach. L. podmiotu: 1. M. Białoszewski "Pamiętnik z powstania warszawskiego" 2. A. Mickiewicz "Ruiny zamku w Bałakławie" (jeden z sonetów krymskich) 3. M. Sęp-Szarzyński "Epitafium Rzymowi" + 2 obrazy: Friedrich C.D "Opactwo w dąbrowie" Robert H. "Krajobraz z ruinami" Powiedzcie mi proszę jakie pytania może zadać mi komisja? I jeszcze muszę dokończyć pracę i porównać funkcję tego motywu u Mickiewicza z funkcją u Szarzyńskiego, ale nie bardzo wiem, co napisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
- kwestia rodziny Hrabiego, co się stało z jego żoną, synem (o ile nie mówisz o tym w prezentacji) - "Nie-Boska" jako dramat romantyczny (wskazać cechy, które świadczą o tym, że jest to dzieło tego typu: np. nielinearna, epizodyczna akcja, wątki fantastyczne) - miejsce utworu w romantycznych ideach walki o wolność (krytyka rewolucji) - pytanie "na odczepnego": ogólna charakterystyka romantyzmu ogólnie wydaje mi się, że jeśli komisji nie będzie chciało się myśleć, to będzie Cię pytać właśnie o tę lekturę, bo romantyzm jest "taki ważny" ![]() Moralność: - dlaczego ta lektura, skąd ją znasz (bo nie ma jej w spisie lektur) szczerze mówiąc, nie wiem za bardzo, o co można zapytać w tej lekturze i czemu ją w ogóle wybrałaś, bo ojca tam właściwie nie ma ![]() Przedwiośnie: - (ambitne, nie wiem, czemu to piszę ![]() - wątek matki - wychowanie bohatera na Polaka w obcym kraju, odczucia Cezarego w związku z przyjazdem do Polski (lubiany wątek: tożsamość narodowa, podejście do polskości itp.) - Gajowiec jako figura ojcowska? (niewiem, tak mi przychodzi do głowy, przeglądając stary zeszyt ;D ) - mam taką notatkę, że wątek rewolucji jest kontynuacją sporu z Nie-Boskiej, więc masz ładny most między dziełami ;D - utopia szklanych domów O "Goriota" i "Syna marnotrawnego" nie powinni Cię spytać. Mnie pytali tylko o książki ze spisu lektur. Dużo jest pytań o treść utworu, żeby upewnić się, że czytałaś. Tylko nie strzel gafy przy "Przedwiośniu", że Cezary zginął, bo to było tylko w filmie ![]() Cytat:
![]() - "Gloria victis": główne założenia pozytywizmu, inne dzieła Orzeszkowej ("Nad Niemnem", oczywiście, możesz dodać "Martę", "Marię" albo powieść "Dziurdziowie"). W twórczości Orzeszkowej ważna jest symbolika mogił i ogólnie pamięć o dawnych czasach. Obawiam się, że mogą olać to, że mówisz o rozstaniu i przejść ogólnie do idei utworu, mogą też zapytać o Romualda Traugutta, bo on chyba się tam pojawia (doczytaj na wiki, Orzeszkowa ukrywała go u siebie podczas powstania) - Słowacki - niebezpieczny teren ![]() - "Ludzie bezdomni" - z tej książki pamiętam symbol rozdartej sosny gdzieś pod koniec, mogą Cię o to zapytać, o ile nie mówisz o tym w prezentacji. Oczywiście założenia epoki (tu uważaj, bo Żeromski tworzył i w Młodej Polsce, i w dwudziestoleciu międzywojennym) oraz inne dzieła autora. O biografię raczej pytać nie powinni. Mogą zapytać o powody rozłączenia Judyma i Joanny, wydaje mi się też, że mogą zapytać, czy ta powieść nie wpisuje się trochę w inną epokę (NIE JESTEM PEWNA, ale moim zdaniem można by to podciągnąć pod pozytywizm - praca u podstaw). Tak, jak wyżej - z braku laku mogą zadawać chamskie pytania o romantyzm albo o treść utworów, żeby sprawdzić, czy przeczytałaś.
![]() projekt denko why don't you tell me that if the girl had been worth having, she would have waited for me? no, sir, the girl really worth having wouldn't wait for anybody. Edytowane przez brulionbebeb Czas edycji: 2013-05-13 o 16:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Odp: Matura 2013 ustny polski pytania
Dziewczyny,przede wszystkim dobrze znajcie książki. Mnie pytali skąd bohaterzy się znali, jakie były stosunki niektórych do innych... Czyli z tematem niezbyt związane to było.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
Miałam temat "Obrazy dziecka w literaturze i filmie". Z utworów, które omawiałam były to: Mały Książę, Katarynka, Janko Muzykant, Nie-Boska Komedia, Treny Kochanowskiego. Filmy: My dzieci z dworca ZOO, Szósty zmysł, Leon Zawodowiec.
Pytania, jakie mi zadano: 1) W jaki sposób Kochanowski odbiegł od klasycznej definicji trenów? 2) O kim poza córką Urszulką mówi w trenach poeta z Czarnolasu? 3) W jakich okolicznościach i dlaczego Orcio stał się poetą? 4) Miałam powiedzieć, co moim zdaniem łączy bohaterów wyżej wymienionych utworów. 5) Czego Mały Książę nauczył się podczas odwiedzin planet 325-330 oraz na Ziemi. 6) Co znaczy słynny cytat: "Jesteś na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś"?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.