![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Matura 2013 ustny polski pytania
hej. W związku ze zbliżającą się maturą 2013 powstają różne wątki i może to już irytować, więc proszę o niewypowiadanie się osób, które nas skrytykują, bo ci co zdawali maturę wiedzą jaki to stres
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Matura 2013 ustny polski pytania
Fajny wątek.
Mój temat:Obraz holocaustu w literaturze i filmie. Na podstawie analizy wybranych dzieł porównaj sposób ujęcia tego tematu. I. Literatura podmiotu: 1. Hanna Krall: Zdążyć przed Panem Bogiem. 2. Halina Birenbaum: Nadzieja umiera ostatnia. 3. Tadeusz Borowski: Proszę państwa do gazu,[ 4. Pianista [film]. Reż. Roman Polański 5. Lista Schindlera [film]. Reż. Steven Spielberg A moja siostra ma:Różne oblicza miłości. Przedstaw temat, analizując wybrane utwory literackie. I. Literatura podmiotu: 1. Stefan Żeromski, Przedwiośnie 2. Sofokles, Antygona 3. Joseph Bedier, Dzieje Tristana i Izoldy 4. Aleksander Fredro, Śluby panieńskie 5. Jan Parandowski, Mitologia, Mit o narcyzie 6. Eliza Orzeszkowa, Gloria Victis Zaczęłam się pomału uczyć prezentacji ![]() ![]() A wy się już uczycie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój temat: Manipulacja jednostką i społeczeństwem w systemie totalitarnym. Omów, odwołując się do wybranych przykładów z literatury. Wybrałam do tego "Folwark zwierzęcy" i "Rok 1984" Orwella oraz "Nowy wspaniały świat" Huxleya ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kiedy się zdąrzysz tego nauczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja mam Rozmowy człowieka z Bogiem. Omów problem odwołując się do wybranych utworów literackich. Będę omawiać na podstawie: pieśni "Czego chcesz od nas, Panie", "Dziady cz.III" i "Chata" William Young. Prezentacja już napisana i powoli zaczęłam się jej uczyć. Zdaję 14 maja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
też wydawał mi się na początku trudny, ale jak to przeanalizowałam to doszłam do wniosku, że jest całkiem fajny, bo skupiam się na sposobach manipulacji, więc taki trochę związany z psychologią.. mi to odpowiada
![]() miałam plan dzisiaj już skończyć pisać, ale nie wyszło.. ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Autorko wątku, co prawda wzięłam to z internetu ale w motywie rodzinnym czy matczynym brzmi sensownie
a) Jaką funkcję sprawuje rodzina w literaturze? b) W jakich innych utworach literackich motyw domu i rodziny został mocno podkreślony? c) Czemu służy pokazanie “rozbitej” rodziny u Krasińskiego? d) Dlaczego wybrał/a Pan/i ten temat? a) Co łączy rodziny przedstawiane przez Zapolską i Moliera? b) Czy w wybranych przez Pana/Panią lekturach, można zauważyć motyw konfliktu pokoleń? Jak został on przedstawiony? c) Dlaczego rodzinę z “Tanga” można nazwać anty-rodziną? d) Co różni dramat Molierowski i współczesny? Proszę podać różnice i podobieństwa. Ja bym sugerowała przygotować się na rozwinięcie klimta i piety, czyli co je różni a co mają wspólnego. A rozbita rodzina w pani Dulskiej - w jakim sensie jest rozbita i jaką rolę pełni matka (chociaż pewnie to uwzględniłaś w pracy), ale może polecieć coś w stylu "anty-rodziny" czyli dlaczego ta funkcjonuje źle i jaki jest tego cel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() strzelam w ślepo 1) czym jest utopia 2) czym jest antyutopia (oba 1 i 2 różnice i podobieństwa, założenia) 3) przykłady budowania utopii w świecie realnym 4) utopia i antyutopia oraz ich sposoby kreowania 5) która wizja wywarła na tobie największe wrażenie i dlaczego 6) mogą cię spytać o Platona, przygotuj się - funkcja poetów w jego świecie utopijnym 7) czy ludzie w utopii mogą być naprawdę szczęśliwi 8) inne utopie/antyutopie z tego okresu literackiego 9) tworzenie utopii na przestrzeni lat (dlaczego i jak Orwell wykorzystuje technikę w swoim dziele do indoktrynacji; postęp techniczny i uprzemysłowienie itp) 10) dlaczego i jak 1984 rok nawiązuje do współczesności (bla bla bla w momencie pisania dzieła w roku xxx autor miał taką i taką wizję) - generalnie mogą pytać o rok bo numery też mają znaczenie zwłaszcza tytułowe sporo tego mi przychodzi do głowy, ale pewnie i tak większość masz zawratą w pracy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Trochę nieskładnie to napisałam, ale akurat temat matki czy utopii jest mi łatwo w miarę "odgadnąć" jeśli chodzi o inne np "Rozmowy człowieka z Bogiem" to szczerze - masakra, nic wam nie podpowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() z tym Platonem to bym nie pomyślała.. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
ooooj! Platona koniecznie ogarnij, Państwo Platona (źródło literackich utopii i antyutopii) to coś co musisz mieć przygotowane bo mogą o to zahaczyć. może to kiepskie źródło http://pl.filozofiaafrykanistyka.wik...a_pa%C5%84stwa
ale w miarę nakreśla problem. Utopia właściwie wyszła od platońskiej koncepcji, tego nie czytałam Mooonisiaaa/Filozofia/Plato*c5*84ska+koncepcja+ idealnego+pa*c5*84stwa,11 9606222.doc (poprzedź tego linka popularnym gryzoniowym portalem ![]() ale wygląda po pierwszych dwóch zdaniach sensownie. ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- A w ogóle to temat masz świetny, zazdroszczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jak już będę po to zdam relację ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja mam temat bez lektur
![]() "Dokonując analizy języka różnych reklam, wyjaśnij jaki obraz świata one kreują" w literaturze podmiotu mam same reklamy , telewizyjne. A w literaturze przedmiotu : Bralczyk Jerzy - Język na sprzedaż , Kochan Marek - Slogany w reklamie i polityce, Słownik sloganów reklamowych ![]() temat dosyć popularny, tak mi się wydaje. Więc może ktoś coś słyszał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wczoraj zaczęłam je czytać, ale słabiutko mi idzie, do 14 mam nadzieję, że skończę
![]() Hmmm... właśnie też się zastanawiam, jakie mogę dostać pytania. Myślę, że mogą spytać o coś związanego z książką "Chata", bo nie należy ona do kanonu lektur. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
U mnie temet: Wieś i kultura ludowa w pracach literackich i plastycznych.
Wybrałam: -Chłopów, Przedwiośnie (Nawłoć, Chłodek), Wesele, Pieśń panny XII z Pieśni świętojańskiej o sobótce -3 obrazy - 1. przedstawia taniec w karczmie 2. procesja 3. praca na roli. Jakie sugerujecie pytania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Dlaczego powieść Reymonta nazywamy epopeją chłopską? - Jakie funkcje pełniła ziemia w "Chłopach" - Dlaczego niemożliwe było porozumienie między chłopami a inteligencją? - Z czego wynikała ludomania, dlaczego czerpano inspirację z życia wsi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez never_ Czas edycji: 2023-12-20 o 21:11 Powód: zamknięcie forum |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny. Ja również zdaję 10 maja ale za każdym razem gdy już uczę się pracy po prostu coś zmieniam
![]() ![]() Mój temat: Obraz psychiki człowieka, który przeżył wojnę. Rozwiń temat w oparciu o wybrane dzieła literackie i filmowe. (temat z listy) *Wybrałam: Zdążyć przed Panem Bogiem, trzy opowiadania Borowskiego: U nas w Auschwitzu, Dzień na Harmenzach, Proszę Państwa do gazu oraz dwie krótkie wypowiedzi kobiet ocalałych z obozu w Auschwitz. Miałam jeszcze Inny Świat Herlinga-Grudzińskiego ale zrezygnowałam z tego bo jako lektury zwyczajnie jej nie ogarnę i boję się, że wpadnę na nieznajomości. Spotkałyście się z tym, że ktoś zrezygnował z lektury i po prostu dostarczył na czas egzaminu nową bibliografię komisji? Edytowane przez bloody_kate Czas edycji: 2013-04-30 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja wybrałam temat 86-surrealizm w literaturze i innych dziedzinach sztuki.Omów cechy poetyki surrealistycznej i sposoby jej wykorzystania,omawiając wybrane teksty kultury.
Kurczę mogłam wybrać coś prostszego,ale cóż nie chciałam iść na łatwiznę ![]() Jakie do tego mogą być pytania?Zwłaszcza że moja literatura podmiotu to: -'Diaboliada' Bułhakowa -'Manifest surrealizmu' Bretona -dwa obrazy Fridy Kahlo: 'Złamana kolumna' i 'Dwie Fridy' -'Pies Andaluzyjski' Bunuela ![]() Tylko dwa teksty...no a jakie pytania komisja może mieć do obrazów i filmu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale lepiej dowiedz się jak to jest w Twojej szkole, bo to różnie może być ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
O matko Diaboliada ^_^
1.opcjonalnie jeśli komisja zna: Ilu jest Kalesonerów (wiadomo że dwóch) i dlaczego tylu/funkcja tego bohatera. 2. dlaczego diaboliada/dlaczego pies andaluzyjski/to i tamto 3. ewentualne pytanie może dotyczyć surrealizmu w Europie a Rosji czy Ameryce (twórców masz rozrzuconych ![]() 4. pewnie które dzieło wywarło na tobie największe wrażenie i dlaczego 5. surrealizm a inne płaszczyzny - psychoanaliza/psychologia i ich wzajemny stosunek (Freud czy Jung są całkiem istotni) 6. dlaczego Pies Andaluzyjski szokował (zastosowanie jak na tamte lata nowoczesnych technik montażu i drastycznych scen) 7. czy są ci znane jakieś inne manifesty (symbolistów na przykład) i jaka to forma, omów ją 8. co do obrazów - jak je omówisz w swojej pracy to jedyne do czego myślę że można nawiązać to pochodzenie (pisałam wyżej - surrealizm w różnych, odległych krajach) ewentualnie jakie jeszcze style prezentowała w pracach (na pewno symbolizm, doczytaj) oraz czy ona tworzy tylko w nurcie surrealistycznym (tutaj możesz wojować że każdy artysta ma różne okresy twórczości których nie da się wpisać w ramy a pewne jej dzieła świadczą o zainteresowaniu surrealizmem, inne symbolizmem jakby ci zarzucili że ona nie ma prac stricte surrealistycznych) Generalnie kolejny super temat, a Diaboliada - ekstra ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-04-30 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A jeśli chodzi o różnice surrealizmu w Rosji i Meksyku to bajka-wiadomo że do Meksyku podepnę informacje o rewolucji,motywach azteckich wierzeń,elementach ludowych które w twórczości Fridy przeplatają się z typowo surrealistycznymi wizjami.Rosja-totalitaryzm i absurdy codziennego życia,tam chyba najbliżej było do zjednoczenia się jawy i snu o której mówił Breton ![]() Freud to pestka,skoro czytałam "Wstęp do psychoanalizy".Surrealist ów miał za stuprocentowych wariatów,ale oni go bardziej lubili ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Wow to super
![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- A i tylko przyszło mi do głowy że (chociaż pewnie wiesz) jakby się pytali o Diaboliadę warto uwzględnić że to odzwierciedlenie porewolucyjnej rzeczywistości (zwłaszcza jeśli chodzi o NEP bo właściwie o to chodzi) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.