STRAJK- związki zawodowe - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-14, 10:31   #91
softgrey
Zadomowienie

Dot.: STRAJK- związki zawodowe

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
???? Hodowla zwierzat niszczy srodowisko i pochalania duzo wiecej jedzenia niz jej produkuje.
newsy z greenpeace?
dla mnie eot, bo nie chcę offtopować
softgrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 10:32   #92
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: STRAJK- związki zawodowe

Cytat:
Napisane przez softgrey Pokaż wiadomość
newsy z greenpeace?
dla mnie eot, bo nie chcę offtopować
Widac ze sie na tym zupelnie nie znasz. Jak bede miala chwile podam jakies linki zeby wyjasnic o co kaman.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 10:44   #93
softgrey
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: STRAJK- związki zawodowe

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Widac ze sie na tym zupelnie nie znasz. Jak bede miala chwile podam jakies linki zeby wyjasnic o co kaman.
siedzę w temacie bo studiuję kierunek rolniczy, czytam literaturę naukową i mam z tym kontakt na co dzień. wiem o skutkach rolnictwa intensywnego, o nawozach sztucznych i pestycydach, o produkcji amoniaku i CO2, zniszczeniu bioróżnorodnościu itp. więc Twoje linki nie powiedzą mi nic nowego

to, o czym piszesz, to utopia, bo nie wyżywimy ludzi z samej produkcji roślinnej, dopiero rolnictwo przemysłowe spowodowało koniec klęsk żywności w europie i obniżyło koszty żywności.
Stary 2013-09-14, 10:52   #94
kennedy
Zakorzenienie

To hodowla czy rolnictwo? Bo ja pisalam o hodowli zwierzat odnosAc die do twojego cytatu.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 10:54   #95
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
fakt dać pracę niż zasiłek to byłoby najlepsze, ale gdy dzisiaj wiele osób pracując po 8-10 godzin zarabia tyle ile dostaliby na zasiłkach socjalnych itd to ludziom odechciewa się pracować, niedaleko mojego rodzinnego miasta kilka lat temu przyszli Japończycy z Sharpa i innych japońskich firm, ludzie myśleli że będzie praca itd no i praca była taka że ludzie tyrali ciężko po te 8 godzin a z wypłaty to mieli najniższą krajową, to jest kpina z ludzi że nie potrafią posłowie ustalić porządnej granicy płacy minimalnej a sobie tylko pensje podnoszą i rozdają tablety i laptopy w prezencie od podatnika.
Myślisz, że to tak ot po prostu można podnieść pensję minimalną?
Jasne, można spróbować. Tylko po podniesieniu jej realna wartość byłaby taka sama jak teraz. +bezrobocie skoczyłoby jeszcze bardziej, bo większość ludzi na początku nie byłoby w stanie zarobić na swoje pensje.
Ja uważam, że z pensję minimalną i tak już wystarczająco zwiększają co roku - w tamtym roku prawie 7%.

A już nie mówiąc o tym, że po zwiększeniu pensji minimalnej większość pracodawców już w ogóle nie oferowałoby umów o pracę

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 12:10   #96
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Popieram całkowicie jamestown i jako ciekawostkę wrzucam filmik o związkach zawodowych i poityce socjalnej w Detroit. Polecam obejrzeć Od mniej więcej 5 minuty zaczyna się o związkach zawodowych.

Edytowane przez Olkaaaa_s
Czas edycji: 2013-09-14 o 12:19
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 12:15   #97
GrumpyCat
Wredny kotecek

Zarabiamy jakieś 5x mniej niż w krajach zachodnich a koszty utrzymania mamy takie same... U nas ciuchy nawet tych samych marek w przeliczeniu na złotówki są o wiele droższe niż w zagranicznych sklepach! Odbierają ludziom renty ale ręka nie zadrży żeby wydać na głupie fotele do ministerstwa ponad 300 000 zł! http://www.fakt.pl/Szef-MSZ-minister...,226217,1.html nóż się w kieszeni otwiera...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-14, 12:32   #98
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, że wszystko strasznie mieszasz Jeszcze raz powtórzę, socjal w żadnym państwie się nie sprawdza. Im większe zasiłki tym większe bezrobocie. Powoduje ogromne problemy i straty. Żadnego państwa na to nie stać. Ludziom trzeba dać wędkę, a nie rybę.
oczywiscie,ze byloby to najlepsze ale zawsze jest jakis poziom bezrobocia(a w dzisiejszych czasach to raczej wiekszy) i uwazam,ze lepiej,ze te zasilki istnieja niz jakbysmy mieli tworzyc jakies slumsy jak w indiach czy brazyli-bo z tego jzu sie tak latwo nie wyrwiesz, a majac ten zasilek zyjesz jakos w miare normalnie i masz szanse ma znalezienie normalnej pracy-bo bezdomnych hcyba tak chetnie nie zatrudniaja

a przez socjal rozumiem nie tylko zasilki dla bezrobotnych ale tez chorobowe, rente w razie wypadku czy macierzynskie
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 15:35   #99
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Odbierają ludziom renty ale ręka nie zadrży żeby wydać na głupie fotele do ministerstwa ponad 300 000 zł! http://www.fakt.pl/Szef-MSZ-minister...,226217,1.html nóż się w kieszeni otwiera...
Gorzej.
Pieniędzy w systemie jest sporo, tylko wszędzie są idioci, którzy je marnotrawię na pierdoły.
Brak słów.
p.s. W zusie żrą dwie tony ciastek zamówionych za nasze pieniądze.
Stary 2013-09-14, 16:07   #100
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
a przez socjal rozumiem nie tylko zasilki dla bezrobotnych ale tez chorobowe, rente w razie wypadku czy macierzynskie
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 16:23   #101
dominikmeller25
Zakorzenienie

ach ten Duda i Solidarność, niby walczą o dobro Polaków, niby walczą o godne życie rodzin Polskich które pracują, a tu cały czas stoją ramię w ramię z PiSem nawołuje teraz do obalenia rządu i weź tu słuchaj takich błaznów co to kolejny dzień balują w Warszawie, zaczęli od walki o dobro pracowników a teraz to już czysta kampania wyborcza Prawa i Sprawiedliwości...
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-14, 16:58   #102
jesienny_lisc
Zakorzenienie

A ja myślę, że kampania Pana Dudy, któremu bycie liderem już nie wystarczy.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 21:29   #103
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
oczywiscie,ze byloby to najlepsze ale zawsze jest jakis poziom bezrobocia(a w dzisiejszych czasach to raczej wiekszy) i uwazam,ze lepiej,ze te zasilki istnieja niz jakbysmy mieli tworzyc jakies slumsy jak w indiach czy brazyli-bo z tego jzu sie tak latwo nie wyrwiesz, a majac ten zasilek zyjesz jakos w miare normalnie i masz szanse ma znalezienie normalnej pracy-bo bezdomnych hcyba tak chetnie nie zatrudniaja

Ale ja nigdzie nie napisałam, że żadna pomoc w takich przypadkach się nie należy. Na moje zdanie że "Im większy socjal tym większe bezrobocie i problemy, prawda ekonomiczna stara jak świat. Popatrz tylko na inne kraje, co tam się dzieje" odpowiedziałaś "ja widze cos dokladnie przeciwnego ". Z tego wywnioskowałam(może mylnie, popraw mnie jeśli nie), ze popierasz model państwa o dużej pomocy socjalnej, który jest kompletną porażką, doprowadza do ogromnych problemów.
Stary 2013-09-14, 21:48   #104
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
siedzę w temacie bo studiuję kierunek rolniczy, czytam literaturę naukową i mam z tym kontakt na co dzień. wiem o skutkach rolnictwa intensywnego, o nawozach sztucznych i pestycydach, o produkcji amoniaku i CO2, zniszczeniu bioróżnorodnościu itp. więc Twoje linki nie powiedzą mi nic nowego

to, o czym piszesz, to utopia, bo nie wyżywimy ludzi z samej produkcji roślinnej, dopiero rolnictwo przemysłowe spowodowało koniec klęsk żywności w europie i obniżyło koszty żywności.
To marna z Ciebie studentka, Ci powiem. Bedzie troche offtop, ale jak widze, ze studentka rolnictwa nie zna nawet piramidy energii to...
Oczywiście kennedy ma rację. Od razu mówie, ze nie jestem wege, nie lobbuję niczego, tylko stwierdzam fakty.
Produkcja mięsa wymaga zużycia ogromnych ilości wody i pokarmu roślinnego dla zwierząt hodowanych na mięso i piramida energii i liczebności idealne to oddaje, tu nawet nie ma co tłumaczyć, wystarczy spojrzeć i kazdy kto potrafi logicznie myślec i wyciągać wnioski wie to. Ale na wszelki wypadek wyjaśnię: mamy jakieś pole o jakiejs powierzchni. Jesli zasiejemy na nim jakis pokarm roslinny dla człowieka, wykarmimy z tego hipotetycznie np. 200 osób, jesli pole to przeznaczymy na uprawe roslin by wykarmić np. krowy, wykarminy tym hipotetycznie np. 15 krów czym naje sie kilkadziesiat osob. To wlasnie oddaje piramida energii i nie od dziś wiadomo, ze niektóre kraje afrykańskie zmagają sie z głodem właśnie przez produkjcę pokarmu dla zwierzat na ubój, zamiast hodować produkty roslinne jadalne dla człwieka. I identycznie ma sie sprawa z wodą, zuzycie wody na wiecej pokarmu roslinnego dla czlowieka jest mniejsze, niz zuzycie jej dla mniejszej ilosci pokarmu miesnego dla człowieka.
Dalej, produkcja miesa powoduje ogromne ilosci odpadów, kazdy kto przebywal niedaleko ferm komercyjnych wie o co chodzi, ale nie tylko ten. Są to zdecydowanie ogromniejsze ilosci odpadów, niz przy produkcji pokarmu roslinnego, a dające mniej pożywienia. Gazy cieplarniane to kwestia tylko produkcji mięsa. Poza tym na pastwiska lub uprawy pod pasze wycina się lasy, jest to kolejny negatywny czynnik. Także zanim sie pochwalisz, ze znasz sie w temacie, lepiej sie upewnij, czy faktycznie sie znasz, bo jesli takich my mamy mieć w przyszlosci rolników, ktorzy twierdza, ze to bzdury, czy ze zywnoscia roslinna nie wyzywi sie ludzkosci (gdzie to wlasnie produkcja miesa jest w niektorych miejscach przyczyną masowego głodu) to ja chyba przechodze na zywienie sie energia sloneczna .

Tak, wiem, ten post jest troche wredny, ale jak widze ze ktos mowi ze zna sie na temacie, a nie wie co to piramida liczebnosci i energii i nazywa to ''newsami z greenpeace'' to naprawde rece opadają.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2013-09-14 o 21:53
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 08:54   #105
softgrey
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
To marna z Ciebie studentka, Ci powiem. Bedzie troche offtop, ale jak widze, ze studentka rolnictwa nie zna nawet piramidy energii to...
Oczywiście kennedy ma rację. Od razu mówie, ze nie jestem wege, nie lobbuję niczego, tylko stwierdzam fakty.
Produkcja mięsa wymaga zużycia ogromnych ilości wody i pokarmu roślinnego dla zwierząt hodowanych na mięso i piramida energii i liczebności idealne to oddaje, tu nawet nie ma co tłumaczyć, wystarczy spojrzeć i kazdy kto potrafi logicznie myślec i wyciągać wnioski wie to. Ale na wszelki wypadek wyjaśnię: mamy jakieś pole o jakiejs powierzchni. Jesli zasiejemy na nim jakis pokarm roslinny dla człowieka, wykarmimy z tego hipotetycznie np. 200 osób, jesli pole to przeznaczymy na uprawe roslin by wykarmić np. krowy, wykarminy tym hipotetycznie np. 15 krów czym naje sie kilkadziesiat osob. To wlasnie oddaje piramida energii i nie od dziś wiadomo, ze niektóre kraje afrykańskie zmagają sie z głodem właśnie przez produkjcę pokarmu dla zwierzat na ubój, zamiast hodować produkty roslinne jadalne dla człwieka. I identycznie ma sie sprawa z wodą, zuzycie wody na wiecej pokarmu roslinnego dla czlowieka jest mniejsze, niz zuzycie jej dla mniejszej ilosci pokarmu miesnego dla człowieka.
Dalej, produkcja miesa powoduje ogromne ilosci odpadów, kazdy kto przebywal niedaleko ferm komercyjnych wie o co chodzi, ale nie tylko ten. Są to zdecydowanie ogromniejsze ilosci odpadów, niz przy produkcji pokarmu roslinnego, a dające mniej pożywienia. Gazy cieplarniane to kwestia tylko produkcji mięsa. Poza tym na pastwiska lub uprawy pod pasze wycina się lasy, jest to kolejny negatywny czynnik. Także zanim sie pochwalisz, ze znasz sie w temacie, lepiej sie upewnij, czy faktycznie sie znasz, bo jesli takich my mamy mieć w przyszlosci rolników, ktorzy twierdza, ze to bzdury, czy ze zywnoscia roslinna nie wyzywi sie ludzkosci (gdzie to wlasnie produkcja miesa jest w niektorych miejscach przyczyną masowego głodu) to ja chyba przechodze na zywienie sie energia sloneczna .

Tak, wiem, ten post jest troche wredny, ale jak widze ze ktos mowi ze zna sie na temacie, a nie wie co to piramida liczebnosci i energii i nazywa to ''newsami z greenpeace'' to naprawde rece opadają.
kochana, wiem co to piramida energii i zdaję sobie sprawę ze wszystkiego, co napisałaś, więc niepotrzebnie się produkowałaś.
nie pisałam nigdzie, że rolnictwo intensywne ma same plusy, i zdaję sobie sprawę z jego wpływu na środowisko. chodziło mi raczej o to, że zwiększenie produkcji roślinnej a zmniejszenie zwierzęcej jest niemożliwe, głównie z tak prostego powodu jak preferencje konsumentów.
w Niemczech produkcja zwierzęca to ok. 65-70% produkcji rolnej a głód w Afryce to bardziej złożony problem niż to, że karmią bydło (swoją drogą hodowane tam głównie jako siła pociągowa a nie do zjedzenia, ze względu na niski stopień mechanizacji) zamiast siebie.

z mojej strony EOT, bo to już zbyt duży offtop

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-15, 09:41   #106
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
kochana, wiem co to piramida energii i zdaję sobie sprawę ze wszystkiego, co napisałaś, więc niepotrzebnie się produkowałaś.
nie pisałam nigdzie, że rolnictwo intensywne ma same plusy, i zdaję sobie sprawę z jego wpływu na środowisko. chodziło mi raczej o to, że zwiększenie produkcji roślinnej a zmniejszenie zwierzęcej jest niemożliwe, głównie z tak prostego powodu jak preferencje konsumentów.
w Niemczech produkcja zwierzęca to ok. 65-70% produkcji rolnej a głód w Afryce to bardziej złożony problem niż to, że karmią bydło (swoją drogą hodowane tam głównie jako siła pociągowa a nie do zjedzenia, ze względu na niski stopień mechanizacji) zamiast siebie.

z mojej strony EOT, bo to już zbyt duży offtop
Ja widziałam, że gdy o piramidzie pisała Kennedy (nie uzyla tego słowa, ale wyraznie o to chodzilo, ze produkcja miesa pochłania wiecej jedzenia, niz produkuje), Ty jej odpisałaś, ze to ''newsy z greenpeace'' oraz napisałaś, ze roslinnym pokarmem nie dałoby sie wyżywić ludzkości. Moze i wiedze nadrobiłaś, super, ale odpisując Kennedy, widać było, że nie miałaś o tym bladego pojęcia.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 09:46   #107
softgrey
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ja widziałam, że gdy o piramidzie pisała Kennedy (nie uzyla tego słowa, ale wyraznie o to chodzilo, ze produkcja miesa pochłania wiecej jedzenia, niz produkuje), Ty jej odpisałaś, ze to ''newsy z greenpeace'' oraz napisałaś, ze roslinnym pokarmem nie dałoby sie wyżywić ludzkości. Moze i wiedze nadrobiłaś, super, ale odpisując Kennedy, widać było, że nie miałaś o tym bladego pojęcia.
wybacz, ale inaczej zrozumiałam kennedy i miałam do tego pełne prawo - w końcu to forum i często lakoniczne wypowiedzi.
nie tobie oceniać moją wiedzę i to przez wizaż eot!
Stary 2013-09-15, 11:32   #108
Imperialista
BAN stały

Mam nadzieję, że ekoświry nie wprowadzą jakiejś akcyzy na mięso. Można wiele mówić złego o hodowli, ale dla większości ludzi kotlet schabowy stoi dużo wyżej niż kotlet sojowy.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 14:20   #109
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że ekoświry nie wprowadzą jakiejś akcyzy na mięso. Można wiele mówić złego o hodowli, ale dla większości ludzi kotlet schabowy stoi dużo wyżej niż kotlet sojowy.
może i stoi wyżej, ale po tych ostatnich aferach to na pewno dużo zdrowszy jest ten sojowy niż schabowy z dodatkiem soli drogowej i to już na trzecim terminie ważności zrobiony z leczonej krówki która nieszczęśliwie zdechła w trakcie transportu
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-17, 22:57   #110
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Ale ja nigdzie nie napisałam, że żadna pomoc w takich przypadkach się nie należy. Na moje zdanie że "Im większy socjal tym większe bezrobocie i problemy, prawda ekonomiczna stara jak świat. Popatrz tylko na inne kraje, co tam się dzieje" odpowiedziałaś "ja widze cos dokladnie przeciwnego ". Z tego wywnioskowałam(może mylnie, popraw mnie jeśli nie), ze popierasz model państwa o dużej pomocy socjalnej, który jest kompletną porażką, doprowadza do ogromnych problemów.
dobrze zrozumialas nie uwazam pomocy socjalnej za porazke ale czy jestem za duza to nie wiem-np macierzynski to dla mnie cos bardzo naturalnego ale roczny juz uwazam za abyt dlugi

kazdy ustroj generuje mnostwo rpoblemow-glownie przez ludzi wiec i kazdy ustroj bedzie je generowal, ale uwazam , ze opieka socjalna jest potrzebna-oczywiscie w ramach rozsadku a nie utrzymywania pasozytow -ale ustroj rynkowy nie jest doskonaly i sytuacje gdzie ktos malo zarabia a pracuje przez 30lat i potem ma zasilek nie wystarczajacy nawet na czynsz uwazam za patologiczna-nie chce w europie sredniowiecznych slumsow albo amerykanskiego niewolnictwa z czasow kiedy przywozili sobie murzynow z afryki a bez pewnej interwencji panstwa dazylibysmy w te strone bo ludzie czesto maja jaka taka tendencje do wyzyskiwania/oszukiwania innych zamiast wspolpracy,

no i niestety ale kompeltnymi niedorajdami tez trzeba sie w jakis psosob zajac, bo jak sie tego nie zrobi to stworzymy sobie tylko slumsy, przestepczosc i patologie,

ale z drugiej strony uwazam,ze np kobiete co ma 13 dzieci i placze,ze panstwo jej za malo pomaga bo ona juz od 7 nie miala na jedzenie to powinno sie wykastrowac albo mocno trzepnac w lec

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
to tylko smak.
i przyzwyczajenie-jesz mieso bo od dziecinstwa wpajali Ci,ze to normalne - gdybys sie wychowal w innej rodzinie to bys myslal inaczej-to tak jak z religia
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości